Georgië is misschien niet heel bekend als vakantie bestemming, maar dat neemt de schoonheid van het land en wat het te bieden heeft niet weg. De mensen zijn vriendelijk, de natuur is prachtig, het eten is heerlijk en de bezienswaardigheden zijn een bezoek absoluut waard. In deze blog lichten wij vijf prachtige bezienswaardigheden uit. Benieuwd welke dit zijn? Lees gauw verder!

1. Tbilisi: de levendige hoofdstad

Tbilisi, de hoofdstad (en grootste stad) van Georgië, heeft veel te bieden. Het is een beetje te vergelijken met de bruisende hoofdstad van Duitsland, Berlijn. De stad is modern en hip, maar zit tegelijkertijd vol met geschiedenis.

De stad Tbilisi is al een bezienswaardigheid op zich, maar in het oude centrum is een hoop geschiedenis te vinden. Een groot deel van het oude centrum is sinds 1850 niet meer veranderd, ook al hebben veel verschillende landen het veroverd. De smalle straatjes staan vol met scheve kleurrijke huizen die het centrum authentiek en charmant maken. Naast de oude huizen zijn er ook prachtige gerenoveerde panden, die bijvoorbeeld zijn omgebouwd tot hotels en leuke restaurants.

Zin in een ontspannende middag na al het wandelen door de straatjes? Dan kan je terecht bij een van de zwavelbaden. Tbilisi staat bekend om haar vele zwavelbronnen en betekent ook letterlijk: ‘warme plaats’. Zo’n middagje relaxen kost je bijna niks, want voor zo’n 10 euro heb je al een privékamer in een badhuis.

In het nieuwe centrum van Tbilisi is ook geschiedenis te vinden. Op meerdere plekken vind je bijvoorbeeld prachtige mozaïeken, overblijfselen uit de Sovjet tijd. Ook de hoge betonnen flatgebouwen komen uit die tijd. Naast de betonnen gebouwen heeft Tbilisi ook een aantal moderne staaltjes architectuur. Neem de ‘Bridge of Peace’, een brug van glas en aluminium die een prachtig uitzicht op de stad biedt. Aan de Mtkvari rivier, waar de brug overheen loopt, is het Presidentieel Paleis te vinden. Ook dit gebouw is heel modern, gemaakt van glas en aluminium en gevormd als een soort buis.

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe centrum is de Rustaveli Boulevard. De Boulevard leidt naar het Vrijheidsplein. Er staan prachtige gebouwen, zoals het voormalige parlementsgebouw, het Paliashvili operahuis en het oudste theater in Georgië: het Rustaveli theater.

Net buiten Tbilisi zijn er plekken die ook zeker het bezoeken waard zijn. Bezoek bijvoorbeeld het Mtatsminda Park, klim naar het Narikala Fort en wandel door de prachtige grottenstad Uplistsikhe. Een echte aanrader is een ritje met de kabelbaan. Zo heb je een uniek uitzicht over de prachtige stad, plus het is een eenvoudige manier om bij het zojuist genoemde Narikala Fort te komen.

Tip: in Georgië kan je heerlijke gerechten eten, dus bezoek zeker leuke restaurantjes die overal in Tbilisi te vinden zijn.

2. Kazbegi: het adembenemende berggebied

Vanuit hoofdstad Tbilisi vertrekt er elk uur een minibus naar Kazbegi. Hoogtepunten in deze plaats zijn de kerk en het adembenemende uitzicht op de Kazbek berg/vulkaan. Kazbegi is een plek die je zeker moet hebben bezocht als je in Georgië bent. De kerk is te bereiken met een taxi, maar je kan er ook voor kiezen om erheen te wandelen. Dit duurt zo’n 1,5 tot 2 uur en biedt wederom prachtige uitzichten.

Wat je ook niet mag missen, is Kazbegi National Park. Het park is een van de mooiste wandelgebieden in Georgië. De wandelingen leiden je langs watervallen, prachtige natuur en cultureel-historische monumenten. Ook zijn er restanten van uitbarstingen van omliggende vulkanen te zien, zoals basalt en lavalagen in de rotsen.

De Kazbek berg is een van de hoogste bergen in Georgië, met zijn hoogte van zo’n 5047 meter. Georgische inwoners noemen de berg ‘Mkinvari’. Dit betekent gletsjer of ijsberg. De naam doet de berg, die met zijn witte top opvalt in het prachtige groene landschap, eer aan.

3. David Gareja: een prachtig klooster met omliggende grotten

Twee uur rijden van Tbilisi af, op de grens bij Azerbeidzjan, ligt een prachtig kloostercomplex genaamd David Gareja. (Ook wel geschreven als Davit Gareja of David Garedzja). Om het terrein van het klooster heen is het landschap vrijwel leeg. Dit maakt het kloostercomplex op het eerste gezicht extra bijzonder. Het is een indrukwekkende verrassing na een lange autoreis door een lege vlakte.

De kloosters zijn uit rotsen gehouwen. Je vindt er prachtige fresco’s, lang geleden gemaakt door de monniken die er vanaf de zesde eeuw al woonden. In het kloostercomplex lopen nog steeds monniken in lange, zwarte gewaden rond. Bij het Lavra klooster heb je een mooi uitzicht op de tuin en de omliggende eeuwenoude grotwoningen. De weg naar het Udabno klooster biedt een prachtig uitzicht over het enorme landschap waar David Gareja gelegen is. Het is de reis zeker waard.

4. Vardzia: de fascinerende grottenstad

Vardzia is, net als David Gareja, een kloostercomplex. Het ligt vlakbij de Turkse grens. De stad is in 1185 door Koningin Tamar gesticht en is enorm geschiedenisrijk. Het bestond vroeger uit 6000 woningen, verdeeld over wel 13 verdiepingen in de rotsen. De inwoners van de grottenstad konden de stad alleen bereiken via geheime tunnels. Nu zijn er nog zo’n 300 woningen en ruimtes (zoals kerken) te bekijken. De meeste woningen zijn helaas ten onder gegaan door een aardbeving. Maar, mede door de aardbeving is de stad nu wel beter zichtbaar. Voorheen was het met zijn vele gangenstelsels écht een verborgen stad.

De grottenstad zelf is niet alleen indrukwekkend, ook het omliggende landschap is prachtig. Denk hierbij aan kliffen, ravijnen en heuvels. Vardzia geeft hier een mooi uitzicht op.

De ingang van Vardzia is per busje of lopend te bereiken. Wanneer je de vele grotten met prachtig uitzicht hebt bekeken, kan je via een trap weer naar beneden.

5. Borjomi: de mooiste wandelingen

Bestel je in een restaurant in Georgië mineraalwater, dan krijg je waarschijnlijk Borjomi water. Waar dat water nou precies vandaan komt? Uit de Borjomi bron, gelegen in het Borjomi park. In het nationale park, een van de grootste van Europa, kan je prachtige wandelingen maken in een bosrijk gebied. Je kan er volledig tot rust komen, met enkel het geluid van ritselende bladeren en vogels.

Naast wandelen door de natuur in het Borjomi park, kan je ook wandelen door de straten van het kleine stadje. Hier kom je oude gebouwen, Sovjet mozaïeken, restaurantjes en souvenirwinkeltjes met lokale producten tegen.

Borjomi is op verschillende manieren vanuit Tbilisi te bereiken. Je kan er met een minibus, trein of auto komen. Als je van natuur houdt, is Borjomi een échte aanrader.

Naast deze vijf plekken heeft Georgië nog veel meer te bieden. Prachtige en mooie levendige steden, rijke geschiedenis, heerlijk eten, noem maar op. Wil je zo’n mooie reis naar Georgië maken? Bekijk de reizen op de website of laat ons een reis samenstellen op maat.