Vanwege het coronavirus staat reizen logischerwijs even op een laag pitje. Daarom hebben we voor jou 5 prachtige reisdocumentaires gevonden, zodat je toch nog een beetje kan reizen… maar dan vanaf de bank!

  1. Van Atlas naar Arabië

In de documentaireserie ‘Van Atlas naar Arabië’ reist presentator Kefah Allush van de Arabische wereld tot het Midden-Oosten. Hij komt in onder andere Oman, Iran en Marokko. De documentaire is niet alleen interessant, maar ook erg mooi gemaakt. Kefah maakt kennis met de culturen, de mensen en de geschiedenis van deze prachtige landen. Hij bezoekt verschillende stammen, zoals de kleurrijke Khamseh-stam in Iran. De serie is te zien op NPO Start.

 

  1. Joanna Lumley’s Silk Road Adventure

Joanna Lumley, bekend van de serie Absolutely Fabulous, maakt prachtige reizen in deze vierdelige serie. Ze reist van Venetië tot de Chinese grens en komt onderweg in Georgië, Azerbeidzjan, Iran en Oezbekistan. Het is een heerlijke serie om te kijken, onder andere door Joanna’s enthousiasme en gevoel voor humor. Ze reist door adembenemende landschappen, zoals woestijnen en berggebieden. Daarnaast bezoekt ze musea, mooie gebouwen en marktjes met prachtige kledij. Bekijk hieronder een stukje van haar reis door Iran. Alle afleveringen zijn te bekijken op NPO Start.

Extra kijktip: bekijk hier een andere documentaire met Joanna Lumley, over Soedan.

  1. De ultieme tocht, van Rusland naar Iran

Britse avonturier Levison Wood maakt een reis van Rusland naar Iran. Hij volgt daarbij de Kaukasus. Hij reist door Azerbeidzjan, Georgië, Armenië en eindigt zijn reis in, zoals de titel al zegt, Iran. Wat de serie zo mooi maakt, zijn de prachtige landschappen, maar ook de ontmoetingen met inwoners. Naast deze serie heeft Levison Wood ook een serie over zijn tocht door Arabië en zijn tocht door Zuid-Amerika. De afleveringen zijn te bekijken op Videoland.

  1. Reizen Waes

In Reizen Waes maakt Belgische acteur en avonturier Tom Waes spannende reizen door veel landen. Landen waar de gemiddelde toerist niet komt. Denk bijvoorbeeld aan Iran, Soedan, Turkmenistan, Georgië en Azerbeidzjan. In elke aflevering heeft hij dezelfde vraag: kan ik er op vakantie? Hij laat zien dat de veelal onbekende plaatsen wel degelijk toegankelijk zijn en de reis zeker waard zijn. Helaas zijn de afleveringen niet meer op NPO te bekijken, maar hier is nog wel de aflevering te zien van zijn reis naar Georgië. 

  1. Our Planet

Last but not least, de prachtige Netflix-documentaire Our Planet. Ingesproken door David Attenborough. De documentaire laat de allermooiste plekken en dieren over de hele wereld zien. Ze nemen je bijvoorbeeld mee naar de bavianen in Ethiopië. De documentaire maakt je niet alleen bewust van hoe mooi onze wereld is, maar ook wat de opwarming van de aarde met natuur en dieren doet. De beelden zijn adembenemend. Voor natuurliefhebbers is dit een échte aanrader. De documentaire is op Netflix te zien. Wegens het succes is er ook een tweede variant gemaakt, die minstens zo mooi is: Night On Earth. Bekijk hieronder de trailer: