Soedan is een nog onontdekte parel. Wist u bijvoorbeeld dat er in Soedan meer piramides zijn dan in Egypte? Wel 255! Veel reizigers weten nog niet van Soedan af, waardoor er weinig toeristen zijn. Het voordeel daarvan is dat je er rustig prachtige foto’s kan maken.

  1. Old Dongola: oud koninkrijk

Niet ver van de Nijl ligt Old Dongola, in de 6e eeuw de hoofdstad van het Nubische koninkrijk Makoeria. Tegenwoordig bestaat Old Dongola uit mooie archeologische overblijfselen. De eeuwenoude hoofdstad zit vol met geschiedenis. Eeuwen geleden zijn er kerken gebouwd, die in de loop der jaren zijn verwoest. De overblijfselen van de kerken zijn gelukkig nog te bewonderen, bijvoorbeeld de kerk met de 16 granieten zuilen. Naast de kerken hebben er ook paleizen, een klooster en huizen met prachtige muurschilderingen gestaan. Ook zijn de drie Moslimse tombes nog te bewonderen. De bijenkorf-vormige tombes zijn absoluut fotowaardig. Ongeveer 160 kilometer van Old Dongola ligt het Dongola van nu. Het moderne Dongola is het centrum voor katoen, suiker, groenten en granen die eromheen worden verbouwd. Er is wat historie betreft niet veel te vinden, maar je kan er wel heerlijk rondlopen om winkeltjes te bekijken en een hapje te eten.

  1. Gebel Barkal: prachtige piramides

De Gebel Barkal is een UNESCO-erfgoed en bestaat uit vijf archeologische vindplaatsen. In dit grote gebied zijn onder andere graven, tempels en paleizen te zien. De tempels worden, sinds de oudheid al, beschouwd als heilige plek door de lokale bevolking. De berg zelf (Gebel Barkal) wordt sowieso gezien als een heilige berg. Elke dag beklimmen jonge inwoners de berg, om te genieten van prachtige zonsondergangen en een mooi uitzicht over de Nijl.

 

Het hoogtepunt van Gebel Barkal is toch wel de groep piramides, omringd door prachtige natuur. Wat de piramides in Soedan zo anders maken dan de piramides in Egypte, zijn het aantal toeristen. De negen piramides en alles daaromheen in Gebel Barkal zijn in alle rust te bekijken, doordat er zo weinig toeristen rondlopen. Het voelt alsof je de piramides even helemaal voor jezelf hebt. Dit zorgt voor prachtige foto’s, waarop de piramides helemaal tot hun recht komen. Het bezoeken van de piramides is helemaal gratis.

  1. Meroë: nog meer piramides

Meroë was de hoofdstad van het koninkrijk van Kush. Het is, naast Musawwarat es-Sufra en Naqa een van de Meroitische steden in Butana. Meroë is tegenwoordig een koninklijke begraafplaats en bestaat uit zo’n 100 smalle piramides, die ongeveer 2700 jaar geleden zijn gebouwd. Een groot deel van deze piramides zijn gelukkig vrij goed bewaard gebleven. Er zitten herkenbare decoratieve elementen in deze piramides. Het is een mix van de Egyptische-, Griekse-, en Roomse cultuur. Wanneer je er rondloopt is het ongelofelijk je te bedenken dat zulke grote en mooie dingen zo lang geleden al werden gebouwd. 

Bij deze piramides is er grote kans dat je wél toeristen tegenkomt. Het is een van de toeristische trekpleisters van Soedan, al is het aantal toeristen alsnog klein. Er worden zelfs souvenirtjes verkocht door de lokale bevolking, iets wat je in Soedan nog niet zo vaak ziet. Voor een bezoek heb je tickets nodig. De prijs van deze tickets hangt sterk af van hoe goed je in onderhandelen bent.

Tip: Kamperen in de woestijn is een echte aanrader! En om je vervolgens weer in de bewoonde wereld te wanen, is een bezoek aan de hoofdstad Khartoum een absolute must. In Khartoum kan je musea bezoeken, heerlijk eten en van Jazz muziek genieten in een van de Jazz cafés.

  1. Musawwarat es-Suffra: archeologisch paradijs

Musawwarat es-Suffra ligt tussen zandheuvels, zo’n 180 kilometer van Khartoum af. Het is een groot tempelcomplex. De bekendste tempel die er staat is de ‘Lion Temple’. De tempel zit vol met inscripties en hiërogliefen. Ook zijn er tekeningen in reliëf van olifanten en leeuwen te vinden. Naast de tekeningen is er ook een eeuwenoud standbeeld van een olifant te zien.

Musawwarat es-Suffra is een van de belangrijkste archeologische erfgoedplaatsen in Soedan. Het is ook een van de oudste (bekende) door mens gemaakte religieuze plekken in Soedan. Vandaag de dag zijn archeologen nog steeds ontzettend geïnteresseerd in deze plek, want nog lang niet alles is ontdekt. Al met al, kan je wel zeggen dat Musawwarat es-Sulfa de ideale plek is voor geschiedenis fanaten. De reis ernaartoe is niet niks, maar absoluut de moeite waard.

  1. Hamed-el Nil: kleurrijk ritueel

Een bezoek aan de Hamed El-nil tombe is een ervaring om nooit meer te vergeten. Iedere vrijdag, rond half 5, vindt hier namelijk een Soefi ritueel plaats. Een groep van lokale inwoners, prachtig en kleurrijk gekleed, doen het stof opwaaien in aanbidding van Allah. De ceremonie begint met een mars over de begraafplaats, waarbij ze met trommels muziek maken. Als ze bij de open plaats aankomen, beginnen ze te dansen. Iets wat je met eigen ogen moet zien. De sfeer is geweldig, vrolijk, indrukwekkend en kleurrijk. Het is een ontzettend leuke kans om echt eens met bewoners in contact te komen en te zien welke rituelen hun cultuur zo mooi maken.

Er mogen foto’s worden gemaakt, maar wel op zo’n manier dat het ritueel niet wordt onderbroken.

Opmerking: Tijdens de Ramadan wordt het ritueel niet uitgevoerd.  

 

Geïnteresseerd in Soedan als land of een reis ernaartoe? Bekijk hier de reizen die wij aanbieden. Liever een aangepaste reis? Klik dan hier