Iran, Marokko, Georgië… allemaal landen met een heerlijke keuken. Jammer genoeg kunnen we nu niet naar deze landen om de zalige geuren en smaken van onbekende gerechten te ontdekken. Maar als wij niet naar de gerechten kunnen, halen we de gerechten toch naar ons!

  1. Fesenjan: notenstoof met kip en granaatappel

In Iran wordt Fesenjan vaak geserveerd tijdens belangrijke gelegenheden. Dit komt vooral door de walnoten, die in Iran kostbaar zijn. Het gerecht ziet er misschien niet heel mooi en kleurrijk uit, maar de smaken zijn het absoluut waard. Granaatappel is zowel de basis van de saus als de garnering. Als je dit wil maken, moet je dus wel van granaatappel houden! Fesenjan is een fenomenaal gerecht, dat het allerlekkerste is als je het uren laat sudderen. Zo trekken alle smaken in de kip en ontstaat er een saus met een rijke smaak. Fesenjan is een absolute smaaksensatie.

Benieuwd hoe je het maakt en wat je allemaal nodig hebt? Klik hier voor het recept + een video.

  1. Tajine: maak je in een Tajine

De keuken van Marokko is toch wel de bekendste in dit rijtje. En dat is niet voor niks! De Marokkaanse keuken biedt talloze heerlijke gerechten. Een van de bekendste is Tajine. Dit gerecht wordt meestal in een pan met dezelfde naam gemaakt. Tajine komt in veel verschillende varianten. Een traditioneel Marokkaanse tajine is er eentje met pruimen en abrikozen. Er gaan heerlijke kruiden in, waardoor het hele huis lekker gaat ruiken. Bekijk het filmpje hieronder voor het recept en de bereidingswijze.

Heb je nou geen tajine? Geen probleem, je kan een tajinegerecht ook gewoon in een kookpan bereiden.

  1. Chatsjapoeri: voor de kaasliefhebbers

Een van de meest populaire Georgische gerechten is Chatsjapoeri, een brood gevuld met kaas. Ook weleens de Georgische pizza genoemd. Chatsjapoeri komt, net als Tajine, in verschillende varianten voor. De meestvoorkomende is de Imeretische Chatsjapoeri. Deze variant is rond en gevuld met kaas. Er zijn ook varianten met niet alleen kaas in het brood, maar ook op het brood. Daarnaast zijn er nog varianten met aardappel of ei. Het brood is ideaal voor bij het avondeten of bij een heerlijke brunch. Het is een absolute aanrader voor kaasliefhebbers, kaas genoeg namelijk.

In Georgië kan je het overal krijgen, maar hoe krijg je het bij jou in huis? Bekijk het hier!

  1. Sfiha: Arabische pizza

De Libanese keuken wordt steeds bekender. Libanese gerechten als Hummus en Falafel kent iedereen al wel, maar er zijn nog genoeg onontdekte Libanese gerechten die net zo lekker zijn. Gelukkig blijft dit niet onopgemerkt en worden er steeds meer Libanese restaurants geopend in Nederland. De Georgische pizza hebben we al gehad, maar er bestaat ook een Arabische pizza: Sfiha. Als je Sfiha ziet, zou je niet meteen aan pizza denken, omdat de punten zijn dichtgevouwen. Sfiha wordt vaak gevuld met heerlijk gekruid lamsvlees of rundvlees en wordt dan geserveerd met bijvoorbeeld yoghurt. Bekijk het recept voor dit heerlijke hapje hier

TIP: Benieuwd naar andere Libanese gerechten, bekijk deze website dan eens.

 

  1. Mezze: de tapas van het Midden-Oosten

Mezze is een verzameling van verschillende kleine gerechtjes. Het wordt veelal geserveerd in Afrika, het Midden-Oosten en Griekenland. Omdat er zoveel verschillende hapjes op tafel staan, krijg je alle smaken mee. Van zoet tot zout. In bijvoorbeeld Iran wordt het als voorgerecht geserveerd, maar als je het zelf maakt is het begrijpelijk als je het als hoofdgerecht serveert. Je kan namelijk zo veel op tafel zetten als jij wil! Mezze bestaat vaak uit brood met verschillende dips, maar er zijn ook genoeg andere lekkere gerechtjes die onderdeel zijn van dit eetfeestje in huis. Benieuwd wat je allemaal kan serveren? Bekijk hier alles wat er bij een typische Midden-Oosterse Mezze hoort.