Er is één ding dat bijna iedereen op de wereld deelt: de liefde voor koffie. Dat blijkt wel weer uit cijfers van Nederlandse supermarkten, want sinds we allemaal thuis zitten is de verkoop van koffie ontzettend gestegen. De meest gedronken koffiesoort is die van de Arabica koffieplant. Wist je dat die uit Ethiopië komt? Ook de Ethiopische bevolking is dol op koffie, het is dan ook een groot onderdeel van hun cultuur.

  1. De Arabica koffieboon: volgens ons de lekkerste

De welbekende Arabica koffieboon komt dus uit Ethiopië. De boon is van groot belang voor de Ethiopische economie en biedt heel wat inwoners een baan. Er kunnen twee verschillende soorten smaken uit de Arabica boon komen. Droog smaken de bonen een beetje naar chocolade en enigszins fruitig. Nat smaakt de boon een stuk lichter. Wat zorgelijk is, is dat de koffieproductie negatief wordt beïnvloed door de klimaatverandering. Dit komt vooral door de toenemende droogte die zich voordoet in gebieden waar de koffieteelt plaatsvindt.

 

  1. Koffieceremonie: sterk staaltje cultuur

Het aanbieden van een kopje koffie is in Ethiopië een teken van gastvrijheid, vriendschap en respect. Ethiopiërs doen niet aan een simpel kopje koffie, er zit vaak een hele ceremonie aan vast. Bij zo’n ceremonie maak je het hele proces van koffie maken mee. Veel Ethiopiërs hebben een Arabica-koffiestruik in hun achtertuin. De gastvrouw is tijdens de ceremonie gekleed in prachtige traditionele kleding. Zij wast en droogt de koffiebonen, waarna ze worden gebrand boven een vuurtje. Als de koffiebonen mooi zwart en glanzend zijn, gaat de gastvrouw met de schaal met koffiebonen rond. Alle gasten kunnen dan even ruiken.

Maar, de koffie moet natuurlijk ook gedronken worden! Terwijl alle gasten popcorn krijgen, wordt er een koffiepotje gevuld met water op het vuur gezet. Dan worden de (inmiddels) fijngestampte Arabica bonen stukje bij beetje in de koffiepot gestopt. Als de koffie goed is getrokken, schenkt de gastvrouw met volledige aandacht de koffie in sierlijke mokjes op een dienblad.

Er zijn drie rondes, waarbij de koffie bij de eerste ronde nog sterk is. Bij de derde ronde is de koffie al behoorlijk slap. Het niet opdrinken van de koffie wordt als respectloos gezien. Een bezoek aan Ethiopië is eigenlijk niet geheel geslaagd als je deze mooie ceremonie niet een keer hebt meegemaakt.

Benieuwd hoe zo’n ceremonie er ongeveer aan toe gaat? Bekijk hieronder een kort filmpje:

TIP: zet de ondertiteling aan

 

  1. De geschiedenis van koffie: het begon allemaal in Ethiopië

Hoe is koffie nou eigenlijk ontdekt? Hier gaan veel verhalen over rond, maar het meest voor de hand liggende verhaal is misschien wel het volgende: de geiten van een jonge geitenhoeder uit Ethiopië werden ontzettend energiek van een bepaalde bes. De geitenhoeder ontdekte de kracht van deze bes… en zo begon het allemaal.

Ergens tussen de jaartallen 575 en 850 namen Ethiopische stammen koffiezaden mee naar Jemen. Een eeuw later werd er ook koffie gedronken in Perzië, Egypte, Syrië en Turkije. En zo ontstond de wereldwijde verspreiding van het ‘zwarte goud’.  

Bekijk hieronder een interessant geanimeerd filmpje dat een goed beeld geeft van de geschiedenis van koffie: