In deze lijst staan 10 boeken die heerlijk weglezen én over reizen gaan. Zo kan je je onderdompelen in culturen en avonturen in andere landen. 

  1. Grand Hotel Europa – Ilja Leonard Pfeijffer

Dit fijne boek is in 2019 genomineerd voor de Libris Literatuurprijs. Het is een meeslepend verhaal over liefde en een boek dat je door veel verschillende landen laat reizen. Meer willen we er eigenlijk niet over vertellen, want je kan je het beste gewoon laten meenemen in het verhaal. Een ding is in ieder geval zeker: het leest heerlijk weg.

  1. Couchsurfing in Iran – Stephan Orth

‘Mijn reis achter gesloten deuren’, zo luidt de ondertitel van dit boek. Schrijver Stephan Orth beschrijft zijn (verboden) avonturen als Couchsurfer in Iran. Hij leert het land van een hele andere kant kennen. Zo ontdekt hij bijvoorbeeld de gastvrijheid van Iraniërs en nog veel meer. Sowieso een absolute aanrader voor iedereen die weleens in Iran is geweest of geïnteresseerd is in dit bijzondere land.

  1. Van Bakoe tot Batoemi – Jelle Brandt Corstius

Dit boek geeft een reis door de Kaukasus weer. Het is een bundeling van alle reisverhalen van reisjournalist Jelle Brandt Corstius. De schrijver brengt verhalen en plaatsen samen, waardoor je over elke plek wat bijzonders ontdekt. Een leerzaam en interessant boek, waarin alles op een luchtige en vermakelijke manier wordt beschreven.

  1. Achter de sluier het land – Alexander Reeuwijk

Ook in dit boek beschrijft schrijver Alexander Reeuwijk zijn eigen avonturen in Iran. Hij neemt de lezer mee naar Iran en laat het land zien op een manier die voor veel mensen nog onbekend is. Zijn persoonlijke verhalen geven een kijkje in de bevolking, geschiedenis en prachtige architectuur van Iran. Het is overigens schatplichtig aan Tussen gratie en gruwel van de Belgische auteur Gaston van Camp.

  1. De Nijl in mij – Fleur van der Bij

Schrijfster Fleur van der Bij raakte gefascineerd door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Juan Maria Schuver en zijn avonturen in de 19e eeuw. Zijn dood is altijd een mysterie gebleven. In dit boek lees je hoe de schrijfster dezelfde reis maakt, om te ontdekken hoe Schuver is gestorven. Ze kan deze zaak niet loslaten en maakt daardoor veel mee, ook op persoonlijk gebied. Het boek blijft je alle 240 pagina’s boeien.

  1. Voor altijd onze man in Teheran – Thomas Erdbrink

Wie weleens televisie kijkt, kent Thomas Erdbrink vast wel. Hij is jarenlang correspondent in Teheran geweest en heeft in dit boek al zijn beste columns over Iran samengebundeld. Zijn verhalen zijn mooi, informatief en leuk om te lezen.

TIP: enkele van zijn avonturen in Teheran zijn ook vastgelegd op camera, in de serie ‘Onze man in Teheran’. Bekijk de afleveringen hier. 

  1. Het achtste leven – Nino Haratischwili

Een prachtig boek dat zes generaties van een Georgische familie tussen 1900 en nu beschrijft. Het geeft een mooi beeld van Georgië en haar rijke geschiedenis. Het spannende en meeslepende boek neemt je helemaal mee naar een andere wereld.  

  1. Een Haagsche dame in de Sahara – J.G. Kikkert

Een verhaal over niet zomaar een ‘Haagsche Dame’, maar over Alexandrine Tinne. De dappere dame die (samen met haar moeder) in de 19e eeuw besloot op ontdekkingsreis te gaan door het Midden-Oosten en Afrika. Het boek beschrijft niet alleen spannende avonturen en obstakels die Alexandrine onderweg tegenkwam, maar het geeft ook een goed beeld van de geschiedenis van Europa, het Midden-Oosten en Afrika.

  1. Reis door de Oriënt – Gustave Flaubert

Ook dit boek speelt zich af in de 19e eeuw. Gustave Flaubert reist rond door de Oriënt. Zo komt hij onder andere in Egypte en Libanon. Dit boek vertelt het verhaal rondom de reisaantekeningen van de bekende reiziger. Het is een inspirerend en interessant verhaal dat laat zien hoe het in die tijd in verschillende landen was. Een andere must read in deze categorie is het boek The road to Oxiana van Robert Byron. Deze excentrieke reiziger doorkruist het Midden Oosten ook en schrijft er heel beeldend over.

  1. Verloren grond – Murat Isik

Deze roman vertelt het verhaal van een gezin in Oost-Turkije dat zich opsplitst. Het begint met een hecht gezin, maar dat verandert volledig na een tragische gebeurtenis. Een ontroerend en meeslepend verhaal waarin je je totaal gaat inleven. De personages en alles daaromheen is ontzettend realistisch beschreven. Het boek ontving dan ook niet voor niks de Bronzen Uil Publieksprijs in 2012.