Tijdens een rondreis in Ethiopië is een bezoek aan het Simiengebergte, het Dak van Afrika, onmisbaar. Waarom het onmisbaar is? Onder andere vanwege het prachtige landschap, de adembenemende uitzichten en de bijzondere bavianen.  

  1. Ras Dashen: hoogste berg van Ethiopië

Een van de grote redenen dat het Simiengebergte zo bekend is, is omdat de Ras Dashen er staat. Ras Dashen is de hoogste berg van Ethiopië en staat in de top tien van hoogste bergen van Afrika. De berg is maar liefst 4550 meter hoog, waardoor de toppen in de winter helemaal wit zijn. De berg is ook te beklimmen. Dit is een behoorlijk lange en zware tocht, maar je wordt wel beloond met een prachtig uitzicht.

 

  1. Gelada: bijzondere baviaan

De Gelada baviaan komt alleen in Ethiopië voor, een van de redenen waarom deze soort zo uniek is. De bavianen komen vooral in het Simiengebergte voor. Omdat er weinig bomen in dit gebied zijn, leven de apen vooral op de grond en plukken gras met hun handen.

Wat opvalt aan het uiterlijk van de mannetjes, is hun rode borst. De Ethiopische bevolking noemen de bavianen door dit uiterlijke kenmerk ook wel ‘Bloedend hart’ bavianen. Wat ook opvalt zijn de tanden van de Gelada, waar een vampier jaloers op zou zijn. Als je het filmpje hieronder bekijkt, snap je wat we daarmee bedoelen.

Door hun tanden lijken het misschien angstaanjagende dieren, maar dat zijn het totaal niet. Ze zijn niet agressief naar mensen toe. Het zijn vooral hele bijzondere dieren. Een leuk feitje is bijvoorbeeld dat ze, net als mensen, snelle lip bewegingen met bijbehorende klanken kunnen maken. Met een beetje geduld kan je de Gelada’s goed observeren en prachtige foto’s maken. Als je namelijk lang genoeg wacht, komen ze vanzelf dichterbij staan. 

  1. Het ontstaan van het Simiengebergte: enorme aardkrachten

Je kan het je bijna niet voorstellen, maar het Simiengebergte was één van de grootste vulkanen van de wereld. Dat lees je goed, het hele gebied was een enorme vulkaan. De hoge pieken en diepe dalen zijn door vele jaren heen ontstaan door de kracht van ijs, water en regen. Het gebied toont de kracht die moeder natuur kan hebben en hoe het zich kan vormen tot iets imponerends.

  1. Dieren spotten: nog meer bijzondere dieren

De Gelada baviaan is niet het enige bijzondere dier in het Simiengebergte. Je komt er namelijk ook Ethiopische wolven, Walia steenbokken en lammergieren tegen. De Walia steenbokken zijn niet moeilijk te spotten, je zal er geheid eentje tegenkomen tijdens een mooie wandeling. Een ideaal uitkijkpunt voor het spotten van de steenbok is Sankaber. Dit is een soort gat in de rotsen, waar je een mooi en groots uitzicht hebt over de bergen. De Ethiopische wolf is wat lastiger te spotten, dit dier met een wolf/vos-achtig uiterlijk is helaas bijna uitgestorven. Ook voor vogelaars is het Simiengebergte ideaal. Er komen veel verschillende roofvogels voor. Naast de lammergieren komen er ook steenarenden, buizerds en de dibkekraaf voor.

  1. Wandelen: met een adembenemend uitzicht

Wandelen door het Simiengebergte is een prachtige ervaring. Niet alleen vanwege het landschap, maar ook vanwege alle geweldige ontmoetingen onderweg. Zo ontmoet je andere toeristen vanuit verschillende landen en de inwoners zelf. Het is op cultureel gebied dus ook een ervaring om niet te vergeten. Het grote gebied staat niet voor niks op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Je kan veel verschillende routes lopen. Een route kan verschillen van een paar uur tot een paar weken, het gebied is enorm. Maar welke route je ook neemt, een mooie ervaring is gegarandeerd.