Rosetta Reizen is een reisorganisatie die zich al dertig jaar toelegt op het organiseren van reizen naar minder voor de hand liggende bestemmingen. Naast aandacht voor cultuur, natuur en architectuur wordt daarbij ook gestreefd naar een direct contact met de lokale bevolking.

Het aanbod van reizen bestaat hoofdzakelijk uit reizen naar landen in het Midden-Oosten, Noord Oost Afrika en de Kaukasus. Door jarenlange reiservaring en uitgebreide kennis van de landen, en met dank aan een zorgvuldig opgebouwd en goed onderhouden netwerk van lokale contacten, geldt Rosetta Reizen al jaren als regiokenner bij uitstek. Naast individuele (maatwerk) reizen worden ook groepsreizen georganiseerd (in alle prijsklassen) voor bestaande (jaar)clubs, families, musea, stichtingen, scholen, instellingen, etc. Ook is er een individueel aanbod van rondreizen, speciale reizen (soms met een thema), in overleg samengesteld, met veelal comfortabele en kleinschalige accommodaties. Frequente landenbezoeken, pilotreizen, en met grote regelmaat uitgevoerde inspectie tours zijn de basis van het huidige uitgebreide netwerk en originele ‘eigen’ reisaanbod.

De naam van de organisatie is afgeleid van de Steen van Rosetta. Toen Franse soldaten in 1799 in het Egyptische plaatsje Rashid een muur afbraken stuitten zij op een grote steen van zwart basalt. Men onderkende meteen het belang van deze 762 kilo wegende vondst, waarin drie identieke teksten in een verschillend schrift gegraveerd stonden. Met behulp van deze steen van Rosetta, de Engelse naam voor Rashid, was het uiteindelijk de Fransman Champollion die in 1814 tot de ontcijfering van het hiërogliefenschrift wist te komen.

Rosetta Reizen is in 1991 opgezet door Yen Remy en Benno Hagenbeek. Sinds september 2021 is Rosetta Reizen in handen van Theo van de Laar. Hij is een doorgewinterd reisleider en kenner van alle bestemmingen van Rosetta Reizen.

 

Theo van de Laar Rosetta Reizen

Theo zegt hierover: “Ik heb veel meer gedaan dan alleen reizen begeleiden, maar al sinds 1999 doe ik dat, soms af en toe en soms regelmatig, met heel veel plezier. Maar ik woonde ook jaren in Beiroet, hield praatjes op radio 1 over mijn belevenissen in den vreemde, woonde en werkte een jaar als docent toerisme in de hoofdstad van Tadzjikistan, runde de eerste eco-lodge in Zuid-Jordanië en bouwde mee aan het Abrahampad, een wandelpad dwars door het Midden Oosten”.

Ondanks turbulenties en conflicten in diverse regio’s weet Rosetta Reizen steeds weer te verrassen met nieuwe reizen en originele routes. Met landen als Niger, Soedan en Azerbeidzjan wordt Thuis in het Onbekende volledig waar gemaakt. Voor wie dichter bij huis wil blijven zijn er voldoende overige bestemmingen. Paradepaardjes hierbij zijn: Iran, Ethiopië, Georgië-Armenië, Oezbekistan en Egypte.