Groepsreis Ethiopië, een must voor echte reizigers. Volg comfortabel, met een kleine groep en ervaren reisleiding, de klassieke route met daarin alle hoogtepunten.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Addis Abeba2 nachten
3 Debre Markos1 nacht
4 t/m 5 Bahar Dar2 nachten
6 t/m 7 Gondar2 nachten
8 Debark1 nacht
9 t/m 10 Axum2 nachten
11 Mekele1 nacht
12 t/m 14 Lalibela3 nachten
14 t/m 16 Addis  Abeba1 nacht

Vertrekdag: zaterdag.

 

Groepsreis Ethiopië, klassieke Noord Ethiopië reis

Een groepsreis naar het Ethiopië van nu is met haar veelheid aan culturele hoogtepunten een absolute must voor de meer avontuurlijk ingestelde reiziger. Conflicten met haar buurlanden, berichten over overstromingen en voedselschaarste, en de geïsoleerde ligging hebben er voor gezorgd dat de schoonheid van dit boeiende land in de Hoorn van Afrika, nog nauwelijks tot het westerse wereld is doorgedrongen. Het Ethiopië van Hali Selassie en de daarop volgende periode waren dan ook niet bepaald uitnodigend voor een vakantie naar Ethiopië. Maar dat is veranderd. Mythen zoals ‘de wieg van de mensheid’, en het Rijk van de koningin van Sheba maken het land mystiek. In 1974 werden restanten gevonden van ‘Lucy’, de oudste mens op aarde. Dan is er nog de sage van de bouw het nieuwe Jeruzalem. En waarom zijn de rasta kleuren, geel, groen en oranje-rood afgeleid van de vlag van Ethiopië? Stammen de zwarte Afrikanen stammen af van Abraham en Jacob? Verhalen te over. Maar het belangrijkste verhaal tijdens deze groepsreis, iets wat Georgië en Ethiopië gemeen hebben, is het verhaal van Sint Joris en de draak. In nagenoeg alle Koptische kerken en kloosters kom je hier afbeeldingen van tegen. Kies je voor groepsreizen naar Ethiopië, kies dan ook voor het verhaal van Sint Joris en de draak en zorg dat dit een onderdeel van je bagage is. Ethiopië moet je zien, ruiken en proeven.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zaterdag
  6 november 2021
  zondag
  21 november 2021
  Nee Is niet te boeken
  2.045,00
  Per Persoon

Inbegrepen

Vlucht, binnenlandse vlucht, luchthaventax, al genoemd vervoer per AC bus, excursies, hotels met ontbijt, city tour Addis Abeba, genoemde gidsen, Nederlandse reisleiding en Nederlandse organisatie, met dekking door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 345,00
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 225,- per week


Vluchtschema:

Gevlogen wordt met Turkish Airlines

Heen
TK 1952 – Amsterdam – Istanboel – 12.20 – 16.50
TK 676  – Istanboel  – Addis Abeba – 18.35 – 0.55 +1

Terug
TK 677  – Addis Abeba   – Istanboel  – 02.25 – 6.45
TK 1951  – Istanboel  – Amsterdam – 7.55  – 10.45

VLUCHT NAAR ADDIS

Vlucht naar Addis Abeba. Addis Abeba is de grootste plaats in de Hoorn van Afrika en ligt op een hoogte van 2400 meter. De vlucht heeft een overstap. Het vertrek is vanaf Schiphol, maar indien gewenst kan dit ook vanaf Brussel zijn. Anders dan soms geschreven wordt, is het visum ter plekke verkrijgbaar. Kosten voor het visum bedragen circa 48 euro. In het donker, inmiddels na middernacht, is het nog een kort ritje naar het centraal gelegen hotel.

 

ADDIS CITY TOUR MET GIDS

Voorzien van de nodige birr, de nationale munteenheid, is er vandaag een city tour met  een lokale gids. In het nationaal museum krijg je vervolgens een idee van de vele unieke locaties van het land en ligt een replica van Lucy, waarvan wordt gezegd dat het de eerste 'mens', is geweest. Op een grote overzichtskaart in het museum staan de diverse Ethiopische UNESCO sites aangegeven. En aan het eind van de middag krijg je de eerste Ethiopisch kerk te zien, de 'Holy Trinty Cathedrale' met het graf van Haile Selassi. Zijn preekstoel en die van zijn vrouw staan er ook nog en de schilderingen van het congres in Genève. Als je dan  's avonds het traditionele gerecht ‘injera’ met ‘iets er bij’ bestelt, kom je er achter dat wat de Ethiopische keuken te bieden heeft zonder bestek gegeten kan worden. Dit met een glaasje 'honingwijn', doet je beseffen dat je wel heel ver van huis bent.

 

VIA BLUE NILE GORGE RICHTING BAHAR DAR

Start van een prachtige route naar het aan het Tanameer gelegen Bahar Dar. De weg voert door een aantal traditionele dorpen van Oromo stam. Ook krijg je het eerste Ethiopische klooster te zien. Het is het 13e eeuwse Debre Libanos. Het klooster complex met kerk en museum, is één van de belangrijkste van het land is een waar pelgrimsoord en tevens een leerschool voor jonge monniken Via een afdaling vol met bochten kom je aan bij de Kloof van de Blauwe Nijl. Je steekt de kloof over op weg naar Debre Markos, een plaats waar een toerist nog een bezienswaardigheid is.

 

AANKOMST BAHAR DAR

Nog nagenietend van de Blue Nile Gorge, waar je bijna 1.000 meter daalt om de Blauwe Nijl over te steken en vervolgens weer 600 meter stijgt (één van de spectaculairste kloven in de wereld, groter, breder en dieper dan de Grand Canyon) kom je vandaag aan in het aan het Tana meer gelegen Bahar Dar.

 

TANAMEER EN NIJLWATERVALLEN

Met een motorbootje kunnen we één of meerdere Koptische kerkjes van het Tana meer bezoeken (facultatief). Je ziet vissers in bootjes van papyrus, en met het nodige geluk pelikanen, of zelfs nijlpaarden. De architectuur van de kloosters is typisch Afrikaans; rond met riet. Je krijgt kleurrijke muurschilderingen te zien van draken en demonen. Bewakers met enorme sleutels openen hoge houten deuren en tonen in devote sfeer trots hun kerkschatten: handgeschreven bijbels en honderden jaren oude koperen kruisen. De middag is gereserveerd voor de beroemde Nijlwatervallen. Het busje rijdt tot de stenen brug uit de Portugese tijd en het laatste stuk leg je lopend af (overigens is het ook goed mogelijk dat dit op weg naar Gondar bezocht wordt).

 

AANKOMST GONDAR

Per bus naar Gondar. Het geel-bruin van de weg steekt prachtig af tegen het landschappelijk groen. Aangekomen kunnen we starten met een eerste verkenning van de stad. De van oorsprong Portugese kastelen, die het stadje domineren, dateren uit de 17e en 18e eeuw. In deze periode was Gondar het machtscentrum van het toenmalige Abessinië. Verder is er de beroemde Debre Berhan Selassie kerk. Deze is bekend om haar plafondschildering van zo’n 1.000 engelen. Er is ook een uitgaansleven. Zoals overal in het land barretjes met live muziek en kleine, traditionele restaurants waar injera geserveerd wordt. Injerra is de nationaal dis. Het wordt zowel als ontbijt, lunch als avondeten gebruikt. Op een grote platte sponsachtige pannenkoek, die doorgaans op een metalen schotel wordt geserveerd, worden diverse groenten, vlees en puree gelegd. Je eet meestal met meerderen van dezelfde schotel, en (ook belangrijk om te weten) je eet met je rechter hand.

 

GONDAR

Extra dag in Gondar. We bekijken waar we eerder niet aan zijn toegekomen en brengen een bezoek aan het bad van Fasilada, dat tijdens Timkat, het bekendste festival van Ethiopië, nog steeds gebruikt wordt.

 

SIMIEN NATIONAAL PARK

De afstand naar het noordelijk gelegen Axum is te groot om in een dag te overbruggen. Gelukkig maar, want zo is er voldoende tijd voor het Simien Park. Ook wel  'Het dak van Afrika' en 'de speeltuin der Goden' genoemd. Op weg er heen krijg je al te maken met mooie vergezichten, die worden alleen maar mooier worden. Na incheck in een eenvoudig hotel in Debark, kun je met een gids en scout opzoek naar de ‘Gelada Baboon’. Deze komt alleen in Afrika en enkel in het het Simien Gebergte voor en is dan ook uniek in zijn soort.

 

OBELISKEN VAN AXUM

Aankomst Axum. Tussen door eucalyptusbomen en koffiestruiken beschaduwde heuvels vinden we obelisken die in originaliteit de Egyptische overtreffen. Het lijken flatgebouwen met deuren en ramen, maar de monolieten zijn massief. Vermoedelijk zijn het van oorsprong grafmonumenten geweest. In de avond is er tijd en gelegenheid om de lokale honingwijn te proberen.

 

AXUM

Vandaag verkennen we deze mystieke plaats. Natuurlijk worden bovenbeschreven stèles bewonderd. Maar er is ook tijd voor de Heilige Maria van Zion kerk, waar volgens de verhalen, zwaar bewaakt in een bijgebouw, de Ark van het Verbond wordt bewaard. De baden van de koningin van Sheba, het lokale museumpje en vele ruïnes van paleizen en andere opgravingen maken het een lustoord voor archeologen. In de middag kun je zelf ronddwalen in deze stad, souvenirs kopen of de markt afstruinen.

 

BINNENLAND VAN ETHIOPIË

Over spectaculaire kronkelwegen zetten we de tocht voort door de Tigray, Je hebt tijdens de reis al veel mooie natuur en prachtige panorama's gezien, maar deze dag tref je de overtreffende trap!  Zo nu en dan is er een fotostop en stappen we vervolgens weer de bus in en gaat verder, langs vijgcactussen en met acacia's begroeide hellingen. Dit is ook de streek van de verborgen rotskerken en moeilijk bereikbare kloosters. Overnacht wordt in de stad Mekele. Mekele is de plaats waar het zout vanuit de regio Danakil wordt verhandeld. Stevige zoutblokken worden aangevoerd door grote groepen dromedarissen. Paard-en-wagens brengen het zout verder naar de stad. Met het nodige geluk kun je zien dat ze aankomen, of dat er met een expeditie gestart wordt. Je heb dan wel ècht geluk!

 

PELGRIMSOORD LALIBELA

Vandaag arriveer je in het uit de 12e eeuw daterend pelgrimsoord Lalibela. Hier vinden we de in de grond uitgehakte rotskerken, door velen beschouwd als achtste wereldwonder, de tegenhanger van het Jordaanse Petra. In totaal staan hier 11 kerken, wisselend van omvang en over drie clusters verdeeld. Het is bijna niet voor te stellen dat dit door mensenhanden is gemaakt, er bestaat dan ook het verhaal dat het engelen zijn geweest die de kerken hebben gegraven. Maar misschien is er eerst nog een koffieceremonie in of bij ons hotel. Morgenvroeg is het genieten van de mooie vergezichten.

 

LALIBELA

Tijd voor verkenning van dit door religie ondergedompelde dorpje. De legende vertelt dat Koning Lalibela met hulp van engelen deze kerken in 24 uur heeft gebouwd. Over ongeplaveide paden kun je uren dolen door dit onderaardse gangenstelsel waar de kerken door trappen en bruggetjes met elkaar zijn verbonden.

 

LALIBELA

Vrije dag. Mogelijkheid om minder bekende kerken te bekijken zoals de rotskerk uit de 6e eeuw op 35 km rijden van Lalibela. Het is de Bilbao Chirkos kerk, erg authentiek en met een enthousiaste priester die alle schatten laat zien en van de heilige honing laat proeven. Makkelijk te bereiken vanaf de weg en daarna leuk om een wandelingetje te maken door het arme maar dus authentieke dorpje, vrouwen in hutjes te bezoeken die bezig zijn met injerra of andere huishoudelijke taken. Een ander optie is het Asheton Mariam klooster. Het is een tocht van ongeveer twee uur die lopend kan worden afgelegd (taxi kan ook). Deze kerk was de eerste van kerken van en rond Lalibela. De locatie was oorspronkelijk ook bedoeld voor de andere kerken. Bij nader inzien besloot men de plaats te verruilen, wat te maken had met de structuur van de rotsen.

 

OCHTENDVLUCHT NAAR ADDIS ABEBA

In de ochtend vliegen we met Ethiopian Airlines terug naar Addis Abeba. ’s Avonds kun je je in een traditioneel restaurant tegoed doen aan de voorlopig laatste ‘injerra’, of als daar meer belangstelling voor is wordt er een Europees restaurant op gezocht.  Laat in de avond is de check-in voor de vlucht terug naar Nederland.

 

AANKOMST AMSTERDAM

Vroeg uit bed, voor de vlucht terug naar Amsterdam, of Brussel. Aankomst op zondag in de loop van de middag.

Vervoer

Tijdens de Ethiopië Noord reis maken we gebruik van een eigen bus(je) met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning en het aantal zitplaatsen, afhankelijk van de groepsgrootte, is meer dan het aantal deelnemers. Het vervoer is in één bus, de groep wordt niet gesplitst. Verder is er een binnenlandse vlucht met Ethiopian Airlines. Gevlogen wordt van Lalibela naar Addis Abeba.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in wat betere kleinschalige hotels/lodges. Waar de accommodatie wat eenvoudiger is, wordt toch gekozen voor het betere ter plaatse. Eénpersoonskamers zijn beperkt boekbaar.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis.

Eten

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Tijdens reisdagen wordt onderweg vaak gezamenlijk geluncht, of gepicknickt. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Ook kan er vaak in het hotel gegeten worden, maar je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd zullen niet veel hoger zijn dan € 12,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 10 en 17 deelnemers, een kleine afwijking is mogelijk. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden, krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag.

Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Geld

De munteenheid is de birr.  Kijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen birrs mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Pinnen is op veel plaatsen mogelijk. Vergeet niet voor je vertrekt je pas op ‘buiten Europa’ te laten zetten. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 500,- p.p. (voor 16 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie.

Pot

Het is praktisch om gezamenlijk een ‘pot’ te maken, hieruit kunnen entrees en fooien betaald worden en waar nodig de ‘verplichte’ gidsen”, of juist ‘afgekocht’ worden.. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. De eerste inleg hiervoor is 50 euro.

Beste reistijd voor Ethiopië

Een heuvelachtig land met bergmassieven die een hoogte van 4600 meter bereiken. Ethiopië kent vanwege de verscheidenheid aan landschappen, meerdere klimaatbeelden. De oostelijke laaglanden zijn warm en drukkend en hebben een woestijnklimaat. De reis van Rosetta speelt zich echter af in de heuvels en bergen en daar is het klimaat meer gematigd tot aanzienlijk koeler. Het noorden is doorgaans het hele jaar te bereizen, gemiddelde temperatuur is 23 graden met wisselende avondtemperaturen. Het regenseizoen duurt van juni tot september; de meeste regen valt in de namiddag in de centrale en westelijke hooglanden. In de warme laaglanden is lichte kleding voldoende, maar in de heuvels is warmere kleding aan te bevelen, in de avonduren kan het sterk afkoelen. Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/Afrika/Ethiopie/42

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Feestdagen

Ethiopië heeft veel religieuze en nationale feestdagen. Er worden christelijke feestdagen als Pasen en Kerstmis gevierd, maar ook islamitische zoals Aid al-Fitr (Suikerfeest).

Timkat (goddelijke openbaring, 19 januari);
Overwinning van Keizer Menelik II op het Italiaanse leger bij Adowa,(2 maart);
Patriots Victory Day (5 mei);
Dag ter herdenking van de val van de Derg (28 mei);
Meskaram First (Ethiopischnieuwjaar, 11 september);
Meskal (de ontdekking van het ‘Ware kruis van Sint Helena’, 27 september).

Excursies

De meeste excursies zijn bij de reissom inbegrepen! Entrees zijn niet bij de reissom inbegrepen. Het staat een ieder vrij wel of niet aan de georganiseerde excursies deel te nemen.

Reisleiding

De reisleid(st)er is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis en cultuur, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. Een aantal malen wordt er gebruik gemaakt van de diensten van een lokale, Engelssprekende gids, dit is op een aantal sites zelfs verplicht.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Ethiopië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, wekker, rol toiletpapier, zakmes (met blikopener)
* zaklamp en reserve batterijen (ook voor camera)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, evt. gele inentingsboekje
* modium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS (zoutoplossing tegen uitdroging)
* adapter/eurostekker (de in Nederland gebruikte stekkers zijn bruikbaar)
* slippers (douche)
* evt. reservebril voor contactlensdragers (het kan stoffig zijn) + sjaal tegen stof (bescherming camera)
* keeltabletten (airconditioning en stof slaat op de keel)
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis!!

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Anders dan bij divers aanbieders te lezen valt, is het  niet verplicht om een inentingsbewijs voor gele koorts bij je te hebben (actuele informatie 2018). Voor een advies per land kun je deze site bekijken http://www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen, en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Bij bezoeken aan kerken en soms ook binnen kleinere gemeenschappen word je geacht bedekkende kleding te dragen (rok, broek, shirt, of blouse met lange mouwen). Na zonsondergang zijn lange mouwen en lange broek aan te raden i.v.m. muggen, en ’s avonds kan het flink afkoelen.

Reisdocumenten

Je paspoort moet bij vertrek uit Ethiopië nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Anders dan op diverse reissites is te lezen, kun je het visum je bij aankomst op het vliegveld kopen (actueel 2018). Kosten bedragen circa € 48,–. Pasfoto’s zijn niet nodig. Betaling kan gepast contant  (geen wisselgeld aanwezig), of pinnen. Tegenwoordig is het ook mogelijk om online een visum aan te vragen voor Ethiopië.  Deze procedure duurt ongeveer 3 werkdagen. Op de site moeten alle gegevens worden ingevuld en een paspoort scan en pasfoto scan worden geüpload. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Tijdsverschil

Het is in Ethiopië in de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomer is het 1 uur later.

Communicatie

Mobiel telefoneren kan (nog) niet overal. In Addis Abeba zijn de meeste internetmogelijkheden. De meeste hotels hebben WiFi.

Voltage

Het voltage in Ethiopië is 220 volt en je kunt hier niet overal met ‘onze’ stekkers terecht. Een verloopstekker is dus aan te raden. Het afsluiten van elektriciteit komt nogal eens voor tijdens de regenperiode. Een zaklamp is dan handig. Neem zo nodig ook (goede) batterijen mee voor je apparatuur. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-d.

Links

De volgende websites geven informatie over diverse aspecten van Ethiopië (cultuur, natuur, reizen, politiek, praktische tips, etc.):

Voorproeven? Ethiopische restaurants in de hoofdstad.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerste aan de direct betrokene(n), als dat niet helpt, dan aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen. Bedenk dat eenmaal thuis, er niets meer kan worden opgelost.

Accommodatie

We verblijven over het algemeen in kleinschalige hotels. De hotelkamers hebben waar nodig A.C. en beschikken over een eigen badkamer, soms balkonnetje, dakterras, of tuin. Een eenpersoonskamer is tegen meerprijs boekbaar. Alle hotels beschikken over WiFi, waarvan gratis gebruik gemaakt kan worden. Hier een impressie van hotels waarvan we regelmatig gebruik maken, het kan echter voorkomen dat we in andere, vergelijkbare hotels overnachten.

 

Addis Abeba         Ambassador hotel

Het hotel is een modern hotel met een centrale ligging. Het heeft circa 35 ruime kamers, met balkons en goed functionerende badkamers. WiFi ook in de kamers. Ruim ontbijt buffet en het restaurant zorgt desgevraagd voor roomservice. Receptie spreekt uitstekend Engels en er is een ruime lobby. Net om de hoek ligt het restaurant Mandoline (Franse keuken), met een prima buitenterras. Hotel en restaurant vormen een interessante twee-eenheid.

Bahir Dar              Jacaranda

Fijn hotel met grote ruime en schone kamers. Heerlijke douche. Een goed ontbijt. Om Europese dingen moet je wel vragen en vaak met wat uitleg. Heeft ook een goed restaurant.  Postief wordt gesproken over het personeel dat erg vriendelijk en behulpzaam is. Het hotel is  op korte loopafstand van het stadscentrum.

Gondar                     AG Hotel

Meest centraal gelegen hotel van de reguliere middenklassers. Je zet je voet buiten de deur en twee minuten laten zit je op een terras van een theehuis of restaurantje aan de kleine rotonde, het kloppend hart van Gondar. Het hotel heeft een restaurant, dat ook veel door de lokale mensen gebruikt wordt (wat weer iets van de kwaliteit zegt). Kamers zijn goed verzorgd en er is aan de achterkant van de eerste verdieping een groot buitenterras waar je ’s ochtends ook je ontbijt kunt gebruiken.

Mekele            Atse Yohannes hotel

Recent geheel gerenoveerd hotel. Moderene kamers waarvan de helft een groot balkon met uitzicht over de stad heeft. Het personeel is uiterst behulpzaam en vriendelijk, met name de receptie, die ook bereid is dingen voor je te regelen. De locatie is in het centrum van de stad en is gemakkelijk bereikbaar. Als overnachtingshotel voor het traject van Axum naar Lalibela een prima plek. Aankomen, iets drinken, stevige douche en dan in het restaurant het avondeten. Morgen gezond weer op.

 

Lalibela                    Green Valley

Drie nachten in een hotel met een view, staan voor drie dagen genieten van weids zicht vanuit de kamer, je balkon, het dakterras, of goed verzogde tuin. De bekende kerken liggen op loopafstand en niet al te ver van het hotel zijn restaurants en lokale barretjes te vinden. Ontbijt buffet is uitgebreid en kamers zijn ruim, worden dagelijks schoon gemaakt en van schone handdoeken voorzien. Het hotel wordt gerund door enthousiaste staff, die ons bij aankomst enthousiast begroet en dit het liefst vergezeld laat gaan van een Ethiopische koffieceremonie.

Algemeen

* ‘Te gast in Ethiopië’, Informatie Verre Reizen
* ‘Landenreeks Ethiopië’,  Jos van Beurden, KIT Publishers
* ‘De keizer – macht en ondergang van Haile Selassie’, Kapuscinski,

Romans en reisverhalen

* ‘Anders dan Afrika’, Karin Anema, Atlas
* ‘De buik van de Hyena’, Nega Mezlekia, Penguin Books
* ‘De oude kleren van de keizer’, Nel Westerlaken, Podium
* ‘Winter in Ethiopië’, Elisabeth Klein, De Prom
* ‘De terugkeer van Lilly’, Camilla Gibb, Anthos
* ‘De Blauwe Nijl’, Virginia Morell, Sirene, reisverslag
* ‘De bloemen van het Paradijs’, Kevin Rushby, Atlas
* ‘Zuilen van Axum’, Frank van Rijn, Elmar, reisverslag
* ‘Ethiopië, de erfenis van een keizerrijk’, P. Faber
* ‘De Nijl in mij’, Fleur van der Bij, AtlasContact

Reisgidsen

* ‘Ethiopia & Eritrea’ – Frances Linzee Gordon, Lonely Planet
* ‘Ethiopia’, Bradt, Bradt Guides

 

Contact tevoren was goed. Op de website was achter alle tabs ruim voldoende en goede informatie te vinden. Misschien enkele links naar goede websites toevoegen, al heb ik die zelf ook kunnen vinden. Ook de toegestuurde informatie was goed en toereikend. Johannes is/was een uitstekende en zeer voorzichtig rijdende, en ook behulpzame en aardige chauffeur, houd hem in ere!! De bus is/was van prima kwaliteit, en heerlijk ruim voor onze kleine groep. Werd ook schoon gehouden, dus echt prima. Alex is een topgids, een wandelende encyclopedie, die de informatie ook nog zeer goed kan overdragen, zeer enthousiast is en ook sociaal heel kundig is. Echt super-klasse!! Ook als reisleider: stond onmiddellijk voor je klaar, b.v. toen in Axum van één van de reisgenoten het fototoestel was gestolen: direct met de bus naar iets van een politiebureau, waar Alex heeft gepraat als Brugman om een verklaring van diefstal te krijgen. Beste hotel: Jacaranda in Bahir Dar. Modern, alles werkte en schoon. Dus prima gids/reisleider, uitstekende chauffeur, prettig reisprogramma – Els maart 2019

++++++++++

Wij kunnen allen maar zeggen dart alles goed voor elkaar was. Dus tevreden over het geheel. Als wij weer eens een “Verre reis” maken dan zullen wij zeker aan Rosetta denken om te kijken wat deze te bieden heeft. Nogmaals dank voor de goede zorgen.  Met vriendelijke groeten,  Johan en Nelleke  –  jan. 2019

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Op al mijn vragen kwam tijdig een antwoord en anders was het op de website staat te kezen. Ik vond de hotels beter dan ik van te voren had verwacht. Had er slechtere hygiëne verwacht dan ik heb aangetroffen. Over het algemeen waren er ook ruime kamer; erg plezierig. Het Sona hotel in Debark was kwalitatief het minste hotel van de reis. Was op zich geen probleem want we waren hier maar 1 nacht. We kwamen laat aan en gingen al weer bijtijds op pad. Verder waren de hotels prima (eigenlijk beter dan ik vooraf had verwacht van Ethiopië). Mooie ruime kamers in bv het Ambassador (Addis) en Zagwe (Labilela). Lia – jan 2019

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Accommodatie was goed. Beter dan ik verwacht had in dit Afrikaanse land. Hotel in Lalibella was erg goed. Mekelle ook. Hotel in Simien gebergte , Nat.Park het minste doch nog steeds voldoende. Vervoer was ook goed. Kleine groep dus voldoende ruimte in de bus. Goede reisbegeleiding. Mari-Lou is bekend in het land, spreekt de taal. Komt ook goed voor de groep op. Alles keurig geregeld. Erg mooie reis. Heel veel indrukken. Prachtige natuur. Ondanks armoede ; aardige mensen.  Veel highlights en nog weinig toeristen. Freek – dec. 2018

++++++++++++++++

Over alles was ik tevreden, klopte, of voldeed. Maar de reisleiding was echt grote klasse. Marie-Lou van Kolfschoten is de best denkbare reisbegeleider die men zich kan indenken. Begrippen die op haar van toepassing zijn: deskundig, voor iedereen een luisterend oor, oplossingsgericht, zeer vindingrijk, betrouwbaar, kent het land al vele jaren van binnen uit en heeft daardoor, ook t.o.v. reisgidsen, grote toegevoegde waarde. Is de beste die ik tot nu toe heb meegemaakt. Is bovendien ook nog heel aardig, met gevoel voor humor. Het was een goede reis – Pieter  – 3-12-2018

++++++++++++++

Info was goed, maar kan natuurlijk altijd uitgebreider. Vervoer ok, ruime bus voor kleine groep. Hotels zoals je bij een reis als deze kan verwachten. In Debark was het sober, maar toch het beste dat deze plaats te bieden had. In Lalibela prachtig uitzicht vanaf balkon, het  laatste hotel dat was helemaal super, ook de kamer was geweldig. In Arjen Westra hadden we  een top reisbegeleider, mede door zijn inbreng was de reis een groot succes.  Herma en Toon, april 2018

+++++++++++++++

Contact was naar tevredenheid en de info was oké. Hotels waren naar Ethiopische begrippen in orde. Marleen was een topper. Haar uitvoerige kennis van het land en de open manier van communiceren hebben de reis zeer succesvol gemaakt.  – Margo – februari. 2018

++++++++++++

Hierbij mij feedback over de reis van afgelopen januari. De reis zat goed in elkaar en Marleen Polderman is een heel goede reisleidster. Ik kan het weten want ik reis al vele jaren! Hartelijk dank. – Met groet, Johan-Anton – februari 2018.

————————————–

Dat deze reis door ging, terwijl het minimum aantal deelnemers niet was gehaald, was voor ons een cadeautje. Busje was ok, erg attente en voorzichtig rijdende chauffeur. Voor dit land was de accommodatie zeker acceptabel. Je verbaast je soms hoe 2 jaar oude hotels er al uit kunnen zien. Maar dat hoort bij de aard van het land. Met Marleen Polderman hadden we een zeer geëngageerde reisleidster c.q. gids. Ze kan goed organiseren, heeft overal haar contacten, kan de geschiedenis van Ethiopië zo uitleggen dat ook een leek het kan begrijpen. De manier waarop ze ook met de mensen van het land omgaat is zeer respectvol. Ze zit boorde vol energie, praat wat veel, maar met zo`n kleine groep waren we natuurlijk altijd aan de beurt. Caravan Hotel in Addis was het beste, maar zelfs het minste voldeed. Zeer indrukwekkende reis die lang na zal werken. Vooral ook door de persoonlijke noot van Marleen. Zij heeft ons meegenomen naar een familie die zij kende. Voor ons een te gekke ervaring. Dank nogmaals voor het door laten gaan van de reis-  Lian en Peter –

————————————

Het land heeft me enorm verbaasd, in positieve zin en qua landschap vond ik het overweldigend!

Vriendelijke groet, Stephan Vogelpoel – 11 januari 2017.

+++++++++++++

Ik ben geen echte ‘groepsreiziger’, regel graag dingen zelf, in eigen tempo. Lang geleden boekte ik toch een groepsreis naar Marokko bij Rosetta Reizen voor mijn vrouw en mijzelf, die erg goed beviel. Nu koos ik weer een groepsreis, omdat mijn zoon maar 16 dagen met vakantie kon gaan. En ik boekte weer bij Rosetta: ik wilde graag een niet te grote groep en goede begeleiding, en dat trof ik ook deze keer – geweldig!  Hotels waren veel beter dan verwacht (in Ethiopië)! Zeker als ik dat vergelijk met hotels in o.a. Mali, Cambodia en Laos. Hotels hadden stuk voor stuk (gratis) WiFi. Wij hadden de hele reis een ruim busje, de hotelbagage ging op het dak, rugzakjes in de bus. De meeste dagen hadden we Samuel als een uitstekend en hulpvaardig chauffeur. Hij reed prima, maakte lange dagen, maar bleef voorzichtig en oplettend rijden. Hij kende de omgeving ook goed en paste zich aan aan de groep en aan onze begeleidster. Lof! Ik gun meer mensen zo’n mooie reis… Wim Polet – november 2016

Aanvulling (‘review’)

Reisbegeleidster Marleen Polderman, organiseerde alle activiteiten uitstekend. Zij hield de kosten goed in de gaten (liet zich niet door gidsen ‘overvragen’), was de hele dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aanspreekbaar, hield rekening met de uiteenlopende wensen en mogelijkheden van de groep (ook qua belasting: je kon veel of weinig wandelen, veel of minder kerken bezoeken, enz.).  Zo maakte zij deze reis ook voor mij tot een groot feest, waar ik geen genoeg van kon krijgen! –

Wim Polet (met instemming van Rob Polet) = november 2016

============================================================

Over de informatie vooraf; wat betreft warme kleding zou gezegd kunnen worden dat het met name in Debark erg koud is en daarvoor warme kleding nodig is. Voor de overige dagen volstaat een lichtere (warme) kleding. Het bezoeken van de kerken van Lalibela is vrij prijzig (ongeveer 45 euro). Misschien wel goed dat dit van tevoren vermeldt wordt?  Over het vervoer de bus was prima. Wat hotels betreft; accommodatie was goed, vriendelijke mensen met goede service, op 1 uitzondering na: de hotelkamer in Mekele. Wel heb ik begrepen dat dit hotel een alternatief was voor het hotel dat normaal gebruikt wordt, maar overboekt was. De 2 beste hotels waren Caravan in Addis en Panorama view in Lalibela. Over de reisleiding van Marleen Polderman; ik ben zeer tevreden over de reisbegeleider die met veel enthousiasme prachtige verhalen vertelde, veel wist over de geschiedenis en cultuur van het land, goede adviezen gaf voor alternatieven in het programma, of voor vrije uren. Beoordeling op een schaal van 1 tot en met 10? Een 9. – Johanna W. nov. 2015

+++++++++++++++

Het was een van de mooiste reizen die we gemaakt hebben. Marleen was geweldig, en ze had een groep met deels veel kennis van zaken mee. Goed georganiseerde reis! Niet alle hotels waren overal ok, maar het  gezelschap accepteerde e.e.a. en wist dat het daar zo kon zijn: Bereisde Roelen. We kijken uit naar een andere reis. Louk Kuijper. okt. 2015

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Dat deze reis door ging, ook met zo’n kleine groep, was voor ons een cadeautje. Busje was ok, erg attente en voorzichtig rijdende chauffeur. Voor dit land was de accommodatie zeker acceptabel. Je verbaast je soms hoe 2 jaar oude hotels er al uit kunnen zien. Maar dat hoort bij de aard van het land. Met Marleen Polderman hadden we een zeer geëngageerde reisleidster c.q. gids. Ze kan goed organiseren, heeft overal haar contacten, kan de geschiedenis van Ethiopië zo uitleggen dat ook een leek het kan begrijpen. De manier waarop ze ook met de mensen van het land omgaat is zeer respectvol. Ze zit vol met energie en vertelt veel. Caravan Hotel in Addis was het beste, maar zelfs het minste voldeed. Zeer indrukwekkende reis die lang na zal werken. Vooral ook door de persoonlijke noot van Marleen. Zij heeft ons meegenomen naar een familie die zij kende. Voor ons een te gekke ervaring. Dank nogmaals voor het door laten gaan van de reis. – Els van Hussen – juni 2015

++++++++++++++

Ondanks dat we een klein groepje waren hadden we een busje voor 17 personen. Was uniek, alle ruimte. Geen probleem met de hotels. Accommodatie was goed, tot heel goed. Een hotel wat minder, maar dat had dan weer een mooie tuin. De begeleiding van Marleen Polderman was fantastisch. Marleen weet veel, ook te vertellen. Kende alle vogels etc. Liet ons bijzonder leuke dingen zien. De chauffeur was ook ontzettend goed. De reis krijgt een 9, met dank aan Marleen. We hebben ook geluk gehad dat we met z’n allen goed konden opschieten. Heb je nog opmerkingen die je bij bovengenoemde vragen niet kwijt kon? Een bijzondere reis. Bernadette Kroon – juni 2015

========================================================

Naam afzender: Wim Enserink

Marleen Polderman is een geweldige reisleidster. Ze strijkt plooien glad en helpt  waar geholpen moet worden. Daarnaast gaf ze veel informatie over land en volk, en regelde ze koffie, lunch en soms ook nog het diner op een manier waar iedereen het mee eens kon zijn. Niets dan lof. Het was dan ook heel mooie reis met een geweldige reisleidster. De groep – waarop wij noch Rosetta invloed hebben – was ook prima.

+++++++++++++++++++++

Het was een mooie reis,  Marleen Polderman is een prima reisleidster, zeer ervaren en weet voor alles een oplossing, groot compliment daarvoor. Tot de volgende keer.-  Gosse Postma

____________________

Zeer tevreden zijn over onze reisleidster Mari-Lou van Kolfschoten. Ze probeerde alle wensen in te willigen en ging zelf achter in de bus zitten, omdat de meesten vooraan wilden zitten. Zeker een zeer goede reisleidster. Ook over het vervoer ben ik zeer tevreden. Goed bus, nog betere chauffeur (red rustig, kende de weg een sprak wat Engels). De hotel waren over het algemeen goed gekozen. Het Monarch in Addis werd geapprecieerd voor het zwembad. In de meeste plaatsen rustige hotels met goede ligging. Accommodatie die wat minder was (in de kleinere plaatsen), was ter plekke nog vaak het beste dat te boeken was en we bleven er steeds maar één nacht. Hotels waren beter dan verwacht en ook schoner. Mari-Lou zich heeft uitgesloofd voor de groep. Ze heeft veel tijd gestopt in activiteiten tijdens en gaande de reis en kon veel vertellen. Absoluut een toegevoegde waarde. Plan meer reizen in de Belgische vakanties!

Maart 2015 – Dirk Fiact.

======================

Het vervoer was prima geregeld, zelfs met ruime keuze mogelijkheid voor een zitplaats. Verder uitstekende chauffeur (Johannes alle lof). Prima hotels, centrale ligging en uitstekende reisbegeleiding. van  Marie – Lou van Kolfschoten. Vakbekwaam en sociaal slim heeft zij de groep begeleid. Bovendien sprak zij de taal, waardoor zij een duidelijke meerwaarde had als vraagbaak, steun en toeverlaat.

Op de laatste reisdag kwamen wij rond het middaguur aan in Addis en vertrokken daar ’s avonds rond 23.00 uur voor de terugreis. Wij hebben het als zeer prettig ervaren om voor dat laatste ‘dagdeel’, toch nog de beschikking gehad te hebben over een eigen hotelkamer.

De kennismaking met dit prachtige land, de rijke cultuur en ongekend vriendelijke bewoners hebben wij ervaren als heel bijzonder. Onze hartelijke dank hiervoor.

Deelnemers – kerstreis 2014 – 27 januari 2015.

=============================================================

Het was een onvergetelijk mooie reis, met dank aan Olav Wissink. Ik geniet nog volop na.

Jaap Friskus – 9-2-2015.

————————-

Goed en gezellig vervoer, de chauffeur was van toegevoegde waarde. Hij gaf gelegenheid om te wandelen, hield de bus goed schoon en wist veel te vertellen over het land. Ook Arno heeft ons prima op gang geholpen en wegwijs gemaakt, een uitstekend reisbegeleider, hij gaf iedereen ruimte. Dank U wel, we hebben een heel mooie en leerzame reis gehad en dat zonder zorgen dankzij de reisleiding en de fijne groep – Ad en Nelly – mei 2014

=============================================

Over het contact in Nederland was ik tevreden, ook over wat er aan informatie is toegestuurd. Het vervoer was prima, fijn dat we de ruimte hadden want er waren veel lange mensen in de groep. Accommodatie was ok, vooral de eerste drie hotels en het laatste. Gondar was super! De reis werd prima begeleid door Agma. Ik wil volgend jaar met haar naar Marokko. Chauffeur was ook prima en sprak goed Engels. Dit was mijn eerste reis met Rosetta Reizen. Eerdere boekingen naar Jemen werden door omstandigheden buiten Rosetta om geannuleerd. Zo’n 14 mensen in een groep is een mooi aantal. Alles liep op tijd nergens problemen. Ook een reden dat ik met jullie volgend jaar een Marokko reis, eind maart, begin april, wil maken. Beveel jullie zeker aan bij anderen. – Ylonade – en nogmaals bedankt voor de mooie + fijne reis! februari 2014

+++++++++++++++++++

Lieve mensen van Rosetta, ik wil jullie bedanken voor de mooie reis en de fantastische vakantie door Ethiopië. Zoals steeds was ik heel tevreden over het contact in Nederland. Altijd aardige en behulpzame mensen aan de lijn. We hadden een goede bus met meer dan genoeg ruimte voor ons allemaal. Fijn hotel in Addis en de rest was goed, tot goed te doen. Over Theo van de Laar de reisleider meer dan tevreden. Voor elk probleem wist hij een glimlach en een oplossing! Attent, vriendelijk, slim en daarbij een gezellige reisgenoot, die met iedereen even leuk omging. Als steeds weer (na 8 reizen met jullie) meer dan tevreden en heb volop genoten. – Annelies M.

———————————————-

Evaluatieformulier  Ethiopië

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is?

De begeleiding door Daphne behoeft geen extra lof: dat kon niet beter.  Vooral de manier waarop ze aan het eind van een gezamenlijke maaltijd bliksemsnel wist uit te rekenen wat iedereen moest betalen, verdient bewondering. Altijd attent en goed-gehumeurd. Bovendien kan ze goed opschieten met het hotel-enz.-personeel. Kort samengevat voor de begeleiding een 10 (daarop valt niets af te dingen). – Berend van H.  – Haarlem

=======================

Uitstekend en vol zorg (!) begeleid.- Marianne V.  – Alphen aan de Rijn

==================

Daphne is een meer dan een goed begeleider. Weet géén betere! Betrokken bij de groep,besluitvaardig indien nodig, creatief en bijzonder prettig! –  Jacobien de G.  –  Voorburg

============================

Wij hebben deze reis als een echte levenservaring gezien, niet zozeer als een vakantie. De bus was goed, tot zeer goed. Daphne een uitstekende reisleider, ze kent het land goed. Ze hield met veel individuele verlangens rekening, zonder het ‘groepsbelang’ uit het oog te verliezen. Bovenstaand is voor ons een reden om weer bij Rosetta te boeken. Hans Sonneveldt

————————–

We zijn alweer ruim een week terug uit Noord-Ethiopie, hebben een prachtige reis gemaakt. Het is allemaal prima verlopen. We hebben het een zeer boeiende reis gevonden en vinden ook de organisatie van één en ander door Rosetta prima. Ik zal jullie naam doorgeven aan andere reisvrienden.  Marjan/Frans en Berit

——————

Zeer tevreden – goede reisleider (Mathijs r.r.) – regelde alles en was goed geïnformeerd. Prima busje – prima chauffeur. Ik heb een fantastische reis gehad! – Jettie

————————–

Het Timkat festival is een speciaal daarvoor georganiseerde Rosetta-reis meer dan waard. Daphne was een prima reisbegeleidster en deed veel meer dan van een reisbegeleider verwacht mag worden. Het was één van de mooiste reizen die we tot nu toe gemaakt hebben.  – Ad R.

—————-

Contact in Nederland? Zéér tevreden over de contacten – telefonisch én schriftelijk.Toegestuurde informatie? Uitstekende informatie! Precies voldoende. Vervoer? Vliegtuigen prima. Goede bus en uitstekende chauffeur. Het was géén verrassing dat de wegen over bergen gingen (stof en hobbels). Hotels? Tevreden! Hoogtepunt het hotel in Lalibela. 2e Prijs Dahar Bahr. Het hotel in Gondar zou de troostprijs krijgen.Begeleiding? 40 jaar droomde ik van deze reis. Eindelijk als 70 jarige ging mijn wens in vervulling – prettig reisgezelschap en Arno als reisleider beviel uitstekend (de armoede hield me met beide benen op de grond). In 16 dagen hebben we veel gezien – ik had geen verlangen om naar het zuiden te trekken – Het was goed! Het houdt me nog steeds bezig.Tot slot. Heel veel dank, dat u zo’n boeiende reis heeft voorbereid. Mede door de reisgenoten en de tourleider (ook de jonge Ethiopische gids) heeft deze expeditie aan alle verrwachtingen voldaan. – Hans van W. – Zoetermeer.

———————————

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is? Reisleiding ter plekke – Matthijs Blonk – was zeer goed. Niet alleen ter plekke ook bij de incheck was hij aanwezig en tot het laatst toe heeft hij de reis goed begeleid. Gedurende heel de reis kon immer een beroep op hem gedaan worden. Een waar genoegen. Willem S.- Amstelveen

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Theo van de Laar is een heel fijne reisleider. Had steeds goede voorstellen en was duidelijk van toegevoegde waarde. Zeker ook door hem was het een geweldige reis. Rianne W.- Velp

——————-

Dat deze reis door ging, ook met zo’n kleine groep, was voor ons een cadeautje. Busje was ok, erg attente en voorzichtig rijdende chauffeur. Voor dit land was de accommodatie zeker acceptabel. Je verbaast je soms hoe 2 jaar oude hotels er al uit kunnen zien. Maar dat hoort bij de aard van het land. Met Marleen Polderman hadden we een zeer geëngageerde reisleidster c.q. gids. Ze kan goed organiseren, heeft overal haar contacten, kan de geschiedenis van Ethiopië zo uitleggen dat ook een leek het kan begrijpen. De manier waarop ze ook met de mensen van het land omgaat is zeer respectvol. Ze zit boorde vol energie, praat wat veel, maar met zo`n kleine groep waren we natuurlijk altijd aan de beurt. Caravan Hotel in Addis was het beste, maar zelfs het minste voldeed. Zeer indrukwekkende reis die lang na zal werken. Vooral ook door de persoonlijke noot van Marleen. Zij heeft ons meegenomen naar een familie die zij kende. Voor ons een te gekke ervaring. Dank nogmaals voor het door laten gaan van de reis.

==============

Tegen iedereen zal ik zeggen, dat als je voornemens hebt  om een groepsreis naar Ethiopië te maken, ben je hier aan het goede adres. Genoten heb ik van dag 1 tot en met 16. Prachtig land, leuke groep en uitstekende reisbegeleiding – Peter Gorter – december 2014.