Klassieke Iran groepsreis met kleine groep waarbij je eigenlijk alle culturele hoogtepunten die Iran (Perzië) te bieden heeft te zien krijgt. Tijdens de reis zul je je verbazen over de gulle vriendelijkheid van de Iraanse bevolking.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Teheran2 nachten
3 t/m 5 Shiraz3 nachten (vlucht)
7 t/m 8 Kerman (Bam)2 nachten
9 t/m 10 Yazd2 nachten
11 t/m 13 Esfahan3 nachten
14 Kashan1 nacht
15 Teheran (mogelijk IBIS airport)1 nacht

Vertrekdag: zondag

 

Iran klassieke rondreis met kleine groep

In Iran wordt er alles aan gedaan om iets van die populariteit terug te krijgen die dit land ooit als reisbestemming genoot. In de tijd van de sjah was er een enorme toeristenindustrie. Jaarlijks kwamen miljoenen buitenlanders naar Iran om te kijken naar pleinen en bouwwerken van onschatbare schoonheid. Met strijkjes op terrassen, luxe restaurants en mondaine nachtclubs was er sprake van zorgeloos vermaak. Groepsreizen naar Iran waren in die tijd de normaalste zaak. Door de revolutie die eind jaren ‘70 plaatsvond, veranderde het imago van het land met haar eeuwenoude cultuur. Toeristen zijn echter ook vandaag de dag weer méér dan welkom en de reiziger van nu kan zich vrij en onbevangen tegoed doen aan uitzonderlijke bezienswaardigheden zoals tuinen, moskeeën en bruggen. Maar meer dan dat word je verrast door de hartelijkheid van de bevolking.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zondag
  3 april 2022
  zondag
  17 april 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.975,00
  Per Persoon
 • zondag
  17 april 2022
  zondag
  1 mei 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.975,00
  Per Persoon
 • zondag
  1 mei 2022
  zondag
  15 mei 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.975,00
  Per Persoon
 • zondag
  22 mei 2022
  zondag
  5 juni 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.975,00
  Per Persoon
 • zondag
  24 juli 2022
  zondag
  7 augustus 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.975,00
  Per Persoon
 • zondag
  16 oktober 2022
  zondag
  30 oktober 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.975,00
  Per Persoon
 • zondag
  25 december 2022
  zondag
  8 januari 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.975,00
  Per Persoon
 • zondag
  26 maart 2023
  zondag
  9 april 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.975,00
  Per Persoon
 • zondag
  23 april 2023
  zondag
  7 mei 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.975,00
  Per Persoon

Inbegrepen

Vlucht, binnenlandse vlucht, alle luchthaventax, vertrekbelasting, al het vervoer per AC bus, excursies, hotels met ontbijt, Engels sprekende meereizende Iraanse gids, Nederlandse reisleiding, Nederlandse organisatie met meer dan 20 jaar ervaring in Iran, met dekking door Garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag vanaf € 335,00 *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 250,- per week

* Beperkt beschikbaar

Visum: Verkrijgbaar via bemiddeling. Rosetta Reizen zal voor de nodige formaliteiten zorg dragen waarbij het paspoort niet opgestuurd hoeft te worden en u ook niet zelf naar de ambassade hoeft te gaan. In het paspoort mag geen stempel staan dat naar een bezoek aan Israël verwijst. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig, verder geldt bovenstaand eveneens.


Vluchtschema

Normaal gesproken wordt met Iran Air gevlogen, het schema is als volgt

Heen
Zondag IR 724 – Amsterdam – Teheran – 14.00 – 21.30
Dinsdag IR 426 – Teheran – Shiraz – 16.40 – 18.05

Terug
Zondag IR 725 – Teheran – Amsterdam – 08.45 -12.00

RECHTSTREEKSE VLUCHT AMSTERDAM - TEHERAN

Rechtstreekse vlucht Amsterdam - Teheran per lijndienst met Iran Air. Vluchttijd bedraagt circa 5 uur en tijdens de vlucht krijg je een maaltijd aangeboden ('chicken, or beef'?) èn een 'snack'. Aan boord wordt geen alcohol geschonken en als je een vegetarische maaltijd wenst, dan moet je dit van te voren aangeven. Na geland te zijn en bestudering van het visum door de Iraanse douane, vertrek je van het Imam Khomeini International Airport naar het centraal gelegen hotel niet ver het fameuze Ferdosi plein. 'Welcome in Iran, please respect the Iranian dressing code'.

 

CITY TOUR MET ONZE LOKALE GIDS

Tijdens de city tour zie je onder andere de Amerikaanse ambassade, veel ‘chadors’ en ‘mullahs’, maar ook verrassend genoeg veel modieus geklede Iraanse vrouwen. We bezoeken onder andere het Golestan Paleis, een oude residentie van de Sjahs, nu een museum. Het ommuurde paleis werd de regeringszetel van de familie Qajar, die in 1779 aan de macht kwam en Teheran tot hoofdstad maakte. Op schilderijen en foto`s in de art galery van het paleis krijg je al een voorproefje van de ongelooflijke juwelen waarmee de Safavidische en Qajar monarchen zich tooiden. Ook is hier de marmeren troon van de Perzische Sjahs te vinden. Niet ver hier vandaan is het Glas en Aardewerk- en het Nationaal museum. In een klein gebouw krijg je een representatief beeld van de archeologische betekenis van het land, zo zie je tabletten en beelden uit het later te bezoeken Persepolis. Standaard wordt deze dag afgesloten met een bezoek aan het ‘Muze-yeb Javaherat’ met zijn uitgebreide collectie kroonjuwelen. Hier in de kluis van de Iraanse centrale bank vind je de grootste collectie edelstenen van de wereld. Diamant, Koraal, Kwarts, Saffier, Topaas, Robijn, Smaragd, Turkoois, en ga zo maar door. De karaten vliegen je om de oren, met de roze Darya-e Noor (182 karaat!) en de pauwenkroon als absoute topstukken.

 

PALEIZEN VAN DE LAATSTE SJAH EN VLUCHT NAAR SHIRAZ

In de ochtend rijden we naar het noordelijk deel van de stad. In de bossen tref je de paleizen van de laatste sjah, tegenwoordig als musea te bezoeken. We bekijken eerst op het Saadabad complex het Witte Paleis. Dan stappen we de bus weer in en gaan naar het Niyavaran complex, het voormalig woonpaleis van de Sjah, Fara Diba en hun vier kinderen; de zonen Reza, Ali Reza, en twee dochters, Farahnaz en Leila. Ook is hier gelegenheid voor lunch, of een kopje koffie. Na dit bekeken te hebben rijden we via de drukke Navvab Expressway, met 5,5 kilometer de langste straat van Teheran, naar het oude internationale vliegveld, dat nu enkel nog voor binnenlandse vluchten wordt gebruikt. Met een vlucht van ongeveer 1,5 uur, vlieg je vervolgens naar de zuidelijk gelegen 'stad van de dichters'; Shiraz.

 

SHIRAZ, NACHTEGALEN, ROZEN EN DRUIVEN

Shiraz. Stad van de dichters Hafez en Saa’di. Hun tombes zijn ontmoetingsplekken met theehuizen waar de waterpijp rond gaat. We bekijken tuinen met prachtige bloemen en waterpartijen met reusachtige karpers. Madrassa’s, moskeeën (Nasr al Molk), badhuizen, paleizen, parken, de burcht, we krijgen het allemaal te zien. Ook het ‘spiegel-mausoleum’ van de broers van de 8e Imam (Shah-é-Cheragh vrij vertaald: Koninklijk licht)) mag door niet-moslims worden bezocht, iemand van 'International Affairs' zal je daar dan bij begeleiden.

 

PERSEPOLIS EN NAKSH-E ROSTAM

Wat hebben Darius I, Alexander de Grote, de laatste Sjah gemeen? Persepolis, alle drie zijn met deze bijzondere plaats verbonden. De schoonheid van de ruïne van wat eens één van de mooiste paleizen van de wereld was, maakt nog steeds een diepe indruk. Ongeschonden reliëfs laten zien hoe onderdanen uit heel het rijk hun vorst geschenken brengen. Op korte afstand ligt Naksh-e Rostam. Hoog in de rotswand zijn 4 grafkamers uitgehouwen, waaronder die van Darius en Xerxes. Het einde van de middag is vrij. In kleine groepjes, of op eigen houtje er op uit. Nóg een keer naar al die imposante gebouwen en tuinen, of ga je als zoveel mannen en vrouwen naar het graf van één van de dichters om de vissen echte Shiraz druiven te voeren? Of bezoek de sfeervolle Vakil Moskee die tussen 1753 en 1773 werd gebouwd. Voor tuinliefhebbers is er de Eram Garden, die sinds 2002 op de UNESCO lijst van werelderfgoed voorkomt. Het Naranjestan-e Ghavam is ook een niet te missen plek. Dit romantische koopmanshuis met bloemrijke tuin, wordt veel bezocht door verliefde stelletjes die hier foto's komen maken.

 

VERPLAATSING VAN SHIRAZ, VIA NEYRIZ, NAAR KERMAN

Reisdag. Met onze eigen bus rijden we van Shiraz naar Kerman. De bazaar van Kerman wordt gezien als de meest traditionele van het land. In deze bazaar is niet alleen een bijzonder authentiek ondergronds theehuis (Ye Vakil) waar je traditioneel kunt eten, er is ook een oorspronkelijk badhuis, dat als museum is ingericht. Wassen beelden geven een beeld hoe het hier toeging. Al jaren eten we 's avonds standaard in Kerman minimaal één keer bij de gebroeders Akhavan, prima eten en prettige bediening.

 

BAZAAR VAN KERMAN, BAM/RYAN, TUINEN EN MAUSOLEUM VAN MAHAN

Het herstel van het door een aardbeving zwaar getroffen Bam voorloopt voorspoedig. Als de situatie het toestaat staat Bam vandaag op het programma, een ander optie is  de citadel van Ryan, minder groots en spectaculair dan Bam, maar authentieker en evengoed de moeite waard. Vanaf het hoogste punt van de citadel heb je een prachtig uizicht over dit ommuurde lemen stadje. Koopmanshuizen, baden, pleinen, een wirwar aan straatjes. Op de terugweg wordt gestopt bij de schrijn van Shah Nematollah-e Vail en zo mogelijk bezoek je ook de tuinen van Mahan.

 

VAN KERMAN, VIA RAFSANJAN, NAAR YAZD

Je rijdt door de streek-van-de-pistache waarvan het plaatsje Rafsanjan het middelpunt is. Halverwege Kerman en Yazd staat een oude karavanserai (Zein-o-Din), die nu dienst doet als hostel. Een mooie plaats voor een stop (kopje koffie, of iets van de kleine kaart). De accommodatie ligt pal naast de weg, makkelijk bereikbaar. In de middag arriveren we in Yazd, het bolwerk van het Zoroastrisme, een oude Perzische religie. Aarde, lucht, vuur en water zijn binnen dit geloof heilige elementen. In de vuurtempel tref je de gewijde vlam die volgens overlevering al 1500 jaar brandt. Iets buiten de stad zien we de ‘torens der stilte’. Het verbranden en begraven van doden paste niet binnen de cultus, lijken werden hier voor de gieren achtergelaten. In Iran is dit niet meer toegestaan, het alternatief is vlakbij de torens te vinden: een begraafplaats met enkele rijen wit marmeren zerken. De lichamen worden niet meer op de grond gelegd, maar in een betonnen bak om verontreiniging te voorkomen.

 

YAZD

Yazd, volgens de UNESCO één van de oudste bewoonde steden ter wereld, is een bijzondere woestijnstad. De plaats is bekend door haar 'windtorens', een eeuwenoud en vernuftig koelsysteem dat er voor zorgt dat waterbronnen en huizen koel blijven. We hebben een volle dag om deze oude stad te verkennen. Yazd heeft ook een bijzondere moskee met twee ranke minaretten, uniek in zijn soort en dus veelvuldig gefotografeerd.

Aan het eind van de middag is het mogelijk een sportschool te bezoeken waar een Iraanse krachtsport wordt beoefend, de 'zurkhaneh', Belangstellenden zijn meer dan welkom als ze een training willen bijwonen.

 

VIA NA'IN NAAR ISFAHAN; DE HALVE WERELD ZIEN

Via Na’in, bekend door de tapijten en Vrijdagsmoskee uit de 10e eeuw, rijden we naar wat ‘de halve wereld’ werd genoemd: Isfahan. Uniek aan Na'in zijn enkele  opmerkelijke monumenten: de Jameh Moskee, één van de eerste vier moskeeën gebouwd in Iran na de Arabische invasie, de Pre-Islamitische Narej Fortress, een traditioneel koopmanshuis en tot slot de eeuwenoude Citadel.

 

CITYTOUR ISFAHAN

Vandaag krijg je het plein van Sjah Abbas (1587-1629) te zien en al snel begrijp je waarom de stad zo beroemd is. Vanaf het hoge terras van zijn paleis volgde de Sjah de polowedstrijden die op zijn plein gespeeld werden. Om het uitzicht te veraangenamen liet hij de betoverende Masjed-e Imam bouwen. Deze moskee is het toppunt van islamitische bouwkunst. Alsof dit nog niet genoeg was, zorgde hij zelfs voor een tweede gebedshuis aan het zelfde plein. Ook hier weer een levendige bazaar; zakken gevuld met kruiden, glanzende stoffen, accessoires voor pijpen en kleurrijk keramiek.

 

ISFAHAN

Nog een dag vertoeven we in deze poëtische stad. Maak je keuze: het ‘Paleis van de veertig zuilen’, de koninklijke tuinen, Koranscholen, tapijt- en kelimshops, keramiekwerkplaatsen, 'de dansende minaret', of het romantische Abbasi Hotel met z’n schaduwrijke binnenplaats. Zeegroen en azuurblauw zijn de overheersende kleuren. Of bezoek Jolfa, de christelijke wijk, met de Bethlehemkerk en de rijk versierde Armeense Vank kathedraal. Ook zijn er nog de vermaarde bruggen over de Zeyandde Rud, de rivier die dwars door de stad stroomt. Eén van de bruggen wordt autovrij gehouden, een ander heeft 33 bogen en twee verdiepingen met (in het verleden) een theehuis in de onderste.

 

NAAR KASHAN

De vrijdag is voor moslims een rustdag, een dag waarop de bazaars gesloten zijn, en dus voor ons een mooie reisdag op weg naar Teheran. Het toeristische bergdorpje Abyaneh, laten we links liggen. Zeker op vrijdag kun je er over de hoofden van Iraanse dagjesmensen 'lopen'. In de middag komen we aan in Kashan, een stadje dat vaak genoemd wordt als de plaats waar de 'drie wijzen uit het Oosten' vandaan kwamen. Zowel de tot de verbeelding sprekende koopmanshuizen (Boujerdi, Tabatabai en Abbassian) in de historische binnenstad, als de koninklijke tuinen zijn de moeite waard. Deze 'Fin Garden' bevat tal van cipressen en combineert architectonische kenmerken van de Safavid, Zandiyeh en Kadjaren periodes'.  De oorsprong van de tuin in zijn huidige vorm werd aangelegd onder het bewind van Abbas I (1571-1629). In 2012 werd ze toegevoegd aan de UNESCO lijst van Word Heritage. Maar even indrukwekkend als genoemde tuin is de intieme tombe van Ibrahim en het handelshuis Tabetabiyeh.

 

BEZOEK QOM, AANKOMST TEHERAN

Op weg naar Teheran bezoeken we het religieuze Qom. Na Mashhad is dit de heiligste plaats van het land, dit is immers de plek van de tombe van Fatima, de zus van Iman Reza. hier en in Parijs werd de basis gelegd voor de islamitische revolutie onder leiding van groot-ayatollah Khomeini, die eind 70e jaren de sjah uit Iran verdreef (hij heeft uiteindelijk zijn rustplaats gevonden in de Rifai moskee van Cairo). De overnachting staat gepland in het IBIS airport hotel, waar we met een druivensapje, of alcoholvrij biertje, bij een laatste ‘chello kebab’ al een begin kunnen maken met  de evaluatie van de reis.

 

RECHTSTREEKSE VLUCHT TERUG MET IRAN AIR

Vroeg uit de veren voor de rechtstreekse vlucht Teheran - Amsterdam. Het IBIS hotel ligt op loopafstand van het vliegveld waar de laatste rials en dinars kunnen worden besteed aam eem kopje koffie, of laatste souveniers. Terug wisselen is niet mogelijk. Het toestel van Iran Air landt op zondag in het begin van de middag op Schiphol.

Vervoer

Tijdens de Iran reis maken we gebruik van een eigen bus met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning, het aantal zitplaatsen is afhankelijk van de groepsgrootte, maar er zijn altijd meer stoelen dan het aantal deelnemers. Water en zo mogelijk thee zijn in de bus gratis verkrijgbaar. We vliegen met een rechtstreekse vlucht van Iran Air (Airbus) Vliegtijd heen circa 4,5 uur. Zorg dat je op tijd op de Schiphol bent, je wordt geacht daar twee uur voor vertrek te zijn. Het vliegtuig wacht niet. Er is één binnenlandse vlucht.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in een land als Iran niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Eenpersoonskamer beperkt boekbaar.

Eten

De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan  € 12,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 10 en 18 deelnemers, dit is echter niet absoluut, een enkele keer kan hiervan worden afgeweken b.v. als de laatste boeking uit meer dan één inschrijving bestaat. Een enkele keer is er sprake van een andere nationaliteit, maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland en groepsgebeuren.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. Na boeking kan de prijs van de reis niet meer gewijzigd worden. De reissommen op onze website kunnen wél veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is. Het kan dus gebeuren dat reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Tijdsverschil

Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland (in overgangstijd 1,5 uur).

Beste reistijd Iran

Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er aangenamer. Maar het blijft iets dat niemand in de hand heeft en ook een relatief begrip is, dus wat is de beste reistijd? Bekijk deze website voor het weerbericht.

Reisdocumenten en visum

Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het visum wordt in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. Je hoeft hiervoor niet zelf naar de Iraanse ambassade en het paspoort hoeft niet opgestuurd te worden. Kosten € 75,-. Het e-ticket en overige documenten krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Op het vliegveld in Teheran kan worden gevraagd naar een verklaring van je zorgverzekering. Het is verstandig deze van te voren aan te vragen, de meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee en geven dit binnen een dag af. De verklaring moet aan het volgende voldoen;

 • In het Engels zijn opgesteld.
 • Het woord Iran moet erin vermeld staan.
 • Naam van verzekerde moet zijn vermeld.
 • Op briefpapier van de zorgverzekering (logo).
 • Van wanneer tot wanneer het verblijf in Iran is.

Communicatie

Telefoneren vanuit Iran kan met allerlei soorten telefoons. Internet werkt op de meeste plaatsen goed. IPad, laptop, Smartphone ook, de meeste hotels hebben WiFi. Facebook, en sommige andere social media zijn geblokkeerd. Op het vliegveld is voor enkele euro’s een lokaal te gebruiken simkaart te koop.

Reisleiding

Deze lokale gids, die gedurende heel de reis meereist, is er voor de cultuurhistorische toelichting en weet te vertellen over gewoonten en gebruiken. De Nederlandse reisleider bewaakt de uitvoering van de reis, houdt zich bezig met de logistiek en ziet toe op het sociale aspect van het groepsgebeuren.

Geld

De munteenheid in Iran is de Rial. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Neem voldoende contant geld mee! Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen.  Wel kun je soms met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 600,- p.p. (15 dagen) voor maaltijden en entrees en is misschien een indicatie. Dit bedrag is ruimschoots geschat. Te weinig cash meenemen is niet handig. Gouden tip; wissel de eerste keer niet meer dan 250 euro. De inflatie is zeer hoog in Iran. Dus je krijgt een heel pak briefjes voor dat bedrag. Aan het einde van de reis kunnen rials terug gewisseld worden op het vliegveld in Teheran. Let op: Rials terug wisselen kan alleen vóór de douane. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken, afhankelijk van de groepsgrootte 35 tot 45 euro (graag gepast). De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. Deze ‘pot’ is uitsluitend bedoeld voor algemeen gebruik (hotel recepties, lokale gids, moskee bezoek, kofferdragers, etc.). Dus niet in restaurants, of bij ‘stops’, of eettentjes. De pot wordt geïnd en beheerd door de reisleid(st)er. Aan het eind van de reis is er doorgaans nog over. Dit is voor de chauffeur en de gids, echter het is meestal te weinig als gepaste fooi. Daarom wordt deze aangevuld met een persoonlijke bijdrage. Afhankelijk van je tevredenheid moet je hierbij denken aan 1 tot 1,5 euro p.p. per dag. Chauffeur krijgt doorgaans minder dan gids! Neem je geld mee in niet te grote coupures. Naast deze fooienpot wordt er ook vaak een pot gemaakt om gemeenschappelijke kosten (entrees) te betalen.

Gezondheid

Vaccinaties zijn zeker niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kledingvoorschriften Iran

KLEDINGADVIES IRAN VOOR DAMES

Voor vrouwen zijn er specifiekere kledingvoorschriften dan voor mannen. Omdat er regelmatig vragen komen van met name de vrouwen omtrent deze voorschriften, volgt hier enige kleding informatie. Het betreft hier een samenvatting van adviezen, gegeven door reizigers en reisleiders van Rosetta Reizen. Wanneer reizigers zich over het algemeen houden aan deze voorschriften, dan is de gekozen kleding discreet. Een perfect kledingadvies geven is niet eenvoudig: de meningen hierover blijven verschillen, wat we echter bijna altijd horen is dat men de kledingvoorschriften veel stringenter had begrepen dan het in praktijk blijkt te zijn!. Kom niet aanzetten met een versleten regenjas, want je zult je dan ongemakkelijk voelen. Veel Iraanse vrouwen zijn elegant gekleed, en lopen met recente, chique en modieuze (merk) kleding.

DE HOOFDDOEK (HEJAB) moet altijd gedragen worden, behalve in je hotelkamer (dus ook in restaurants en in de bus). In het vliegtuig gaat de hoofddoek op bij landing Teheran. Het prettigst draagt een niet te gladde hoofddoek (deze blijft beter zitten) van katoen.  In de verschillende bazaars in Iran worden volop modieuze sjaals verkocht tegen geringe prijs. Als hoofddoek kan dus zeker een brede sjaal gedragen worden. De hoofddoek hoeft niet strak om het hoofd te zitten. Het kan losjes gedrapeerd over de achterkant van het hoofd liggen. Hoe langer de sjaal des te beter blijft het zitten. Haar mag er onderuit komen.

VERDER GELDT dat je een ‘bovenstuk’ (met lange mouwen of 3/4 mouw) draagt tot ruim over de billen/heupen en evt. tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet te veel, maar wel wat, zichtbaar zijn. Getailleerd kan in de wat modernere steden. Eronder draag je een broek, pantalon, lange rok of spijkerbroek, net wat je gewend bent. Broek mag ook een skinny jeans zijn. Dit wordt ook veel door de Iraanse vrouwen gedragen. De geschikte stofkeuze in de warme maanden is katoen of linnen. Een goed voorbeeld is de zogenaamde Indiaase ‘kameez’: een katoenen lange blouse/jurk met een dunne katoenen pyjama stijl broek eronder.  In de wat conservatievere plaatsen zal men veel iets meer zwart zien op straat. Kleding hoeft helemaal niet zwart of donker gekleurd te zijn. Dit is één van de mythes rondom de dresscode voor dames. Kleurrijke hoofddoekjes en kleding zijn geen probleem. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig, hygiënisch en in het belang van de reinheid in een moskee. In de zomer is het voor de dames ook nog handig om een zonneklep, of hoed/pet mee te nemen. Een hoofddoek biedt dan niet genoeg bescherming tegen de zon. Dus:

Een blouse die over de billen reikt is goed
Een gewone top of blouse met daar over heen een lang vest
In de zomer is het fijn om een tuniek te dragen, 3/4 mouw mag ook.
Een blousejurk met een skinny jeans kan.
Kleurige kleding kan gerust gedragen worden.

MANNEN dragen een lange broek met shirt/blouse. Mannen in Iran dragen géén korte broek, ook geen broeken waarbij je gedeeltelijk blote benen ziet! Korte mouwen mag, in de moskee geeft lange mouwen meer respect, maar kort is toegestaan. Het dragen van een stropdas is ongebruikelijk, herinnert te veel aan de tijd van de Shaj (Westers)! Een pet o.i.d. is wel zo prettig in de hete maanden.

Advies: neem verschillende kledingsoorten mee, vanwege de wisselende temperaturen. Beter iets teveel kleding dan te weinig! En hotels bieden laundry service.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer. Naast je normale reisbagage (max. 30 kilo ruim, handbagage 7 kilo) en een reisgids over Iran  (enkele worden genoemd bij onze literatuurlijst) verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten (zomer: AC slaat op de keel)
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of Entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis
* Engelstalige verklaring van de zorgverzekering dat je ook in Iran medisch verzekerd bent
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* oordopjes (als je met iemand de kamer deelt….)
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* regenjas in de winter
* stevige (wandel)schoenen en/of slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren is ten strengste verboden!!
* veel hotels hebben geen kluisjes op de kamer, een slotje voor op de koffer kan dan handig zijn

Excursies

Alle belangrijke excursies zijn bij de reis inbegrepen! Anders dan bij veel andere reisorganisaties worden er geen facultatieve excursies ‘verkocht’. Tijdens de hele reis reist een lokale Iraanse gids mee die op de diverse sites tekst en uitleg geeft. Entrees zijn niet bij deze excursies inbegrepen.

Voltage

Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan handig. maar normaal gesproken passen onze Nederlandse stekkers in de stopcontacten.

Reisadvies Iran

Lees het reisadvies Iran afgegeven door ons ministerie van Buitenlandse zaken. Het reizen in Iran wordt over het algemeen als prettig en bijzonder veilig ervaren. Mensen zijn vriendelijk en belangstellend en anders dan in veel andere landen in het Midden-Oostenzeker, zeker niet opdringerig.

Reisgarantie

Wanneer het doorgaan van de reis met voorkeur vertrekdatum nog niet gegarandeerd kan worden is  het verstandig om toch te boeken, hoe meer geboekt wordt, hoe eerder het vertrek is gegarandeerd. Vroeg boeken is dus om meerdere redenen in eigen belang. Over het algemeen kunnen we wel zeggen dat alle reizen in het voor- en najaar gegarandeerd zijn. Kies je voor meer zekerheid, neem dan tevens een reserve garantie plaats op een andere reis uit ons aanbod. We houden dan deze plaats tot het eind voor je bezet, zodat je zeker weet dat je op reis gaat in een door jou gewenste periode. Een service die kosteloos wordt aangeboden.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn over het algemeen wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

Offerfeest

Een tweede periode waarin het reizen anders kan zijn is tijdens het Offerfeest (Eid Al-Adha). Musea, souqs en archeologische sites zijn op deze dagen mogelijk gesloten, maar dit wisselt per locatie.

Overige feestdagen  (Nairuz)

Een periode waarbij het  onverstandig is om te reizen is tijdens de Iraans nieuwjaars viering: Naruz. Dit begint op 21 maart en duurt ongeveer 8 dagen. In die periode zoeken familieleden elkaar op en zijn overheidsinstanties gesloten. Ook de meeste musea en sites zijn dan niet toegankelijk. De sites die wel open zijn worden extreem durk bezocht (door Iraanse mensen) Hotels zijn moeilijk te garanderen en omdat een groot aantal mensen met vakantie is, laat ook de service op veel plekken te wensen over.

Links

Hotspots Teheran Tips van Thomas

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene, als dat niet helpt aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging. De hotelkamers hebben airconditioning en beschikken over een eigen badkamer. De hotels hebben stuk voor stuk (gratis) WiFi. Eenpersoonskamers zijn (beperkt) tegen meerprijs boekbaar. Hier een impressie van een aantal, vaak door ons gebruikte, hotels.

 

 

 

TEHERAN – MASSHAD HOTEL

 

Dit hotel ligt centraal in Teheran, en is erg gewild bij reisorganisaties. Personeel is vriendelijk en bereid tot extra service, zoals taxi’s regelen. Het hotel heeft een restaurant en fijn dakterras met uitzicht op de bergen rond Teheran waar tot eind mei nog sneeuw op kan liggen. Interessant is ook de locatie; vlakbij de voormalige Amerikaanse ambassade. Wifi is gratis en werkt goed.

 

ESFAHAN – PART HOTEL

 

De locatie van dit hotel is tussen het Meidan Eman plein en de rivier de Zayandeh, vlakbij de belangrijkste bruggen en overige bezienswaardigheden. Het Abassi hotel ligt om de hoek, net zo als enkele restaurants. Kamers zijn ruim en schoon, lobby en inrichting geven je niet direct het idee in Iran te zijn. Ontbijtbuffet met vriendelijke bediening. Ongeveer de helft van de kamers heeft balkon met uitzicht op de stad. Het hotel ligt in een rustige straat, die voor het verkeer gesloten is. Gratis WiFi in de kamer.

 

SHIRAZ – PARSEH HOTEL

 

Hotel met traditie in hartje Shiraz, met en een ruime lobby en hulpvaardige receptie. Het hotel ligt tegenover ‘de Burcht’ en dicht bij de belangrijkste winkelstraten. Bazaar en populaire restaurants zijn in de directe nabijheid.  Bij de receptie liggen plattegrondjes van Shiraz. De reviews over het restaurant van het hotel zijn wat minder, maar je bent wat dat betreft vrij je eigen keus te maken.

 

KERMAN – AKHAVAN HOTEL

 

Ondanks z’n eenvoud wordt dit hotel door ons, en met ons velen, als fijnste hotel in Kerman beschouwd. Dit is niet gebaseerd op het aantal sterren dat deze accommodatie heeft, maar meer wat service en vriendelijkheid betreft. Het hotel wordt gerund door twee broers die niet enkel aimabel zijn en goed Engels spreken, maar ook in staat zijn ons een lekkere avondmaaltijd voor te schotelen. Het is dan ook niet voor niets dat we bijna standaard elke reis minimaal één avond in het restaurant van het hotel aan tafel gaan.

 

KASHAN – NEGIN HOUSE

 

De historische kern van Kashan kent een aantal eeuwenoude koopmanshuizen, die nu (na renovatie) gebruikt worden als museum, of hotel. Sommige van deze ‘traditional hotel houses’ zijn luxe boetiek hotels en hebben een beperkt aantal kamers. Het door ons gebruikte Negin House is wat ruimer en bescheiden van opzet, maar heeft wel deze traditionele uitstraling. Attent personeel en rustige ligging, met een authentieke binnenplaats waar het ook ’s avonds (met een drankje en een hapje) goed toeven is.

 

Algemeen

* ‘Landenreeks Iran’, Nies Medema en S. Hesman Manesh, KIT Publishers
* ‘Te gast in Iran’, Eefje Blankevoort, Uitgeverij Informatie Verre Reizen
* ‘Van onze correspondent. Standplaats Teheran’, Caroline Omidi, KIT Publishers
* ‘Het huis van de moskee’, Kader Abdollah, De Geus (aanrader)
* ‘Iran, een democratie van Ayatollahs’, Hooman Majd, Nieuw Amsterdam
* ‘Weg van God’, Jan Keulen Bulaaq
* ‘Iran – De derde revolutie’, Dirk Tieleman, Van Halewyck
* ‘Een laatste teken – Leven en dood van Homa Darabi’, Parvin Darabi,
* ‘Islam voor beginners’, Sajidah Abdus Sattar, Forum
* ‘Culture Shock! Iran’, Maria O’Shea, Kuperard
* ‘Alexander de Grote; De ondergang van het Perzische rijk’, Jona Lendering
* ‘De Koning’, Kader Abdollah, De Geus
* ‘Verlangen naar vrijheid’, Parinoush Saniee,Artemis & Co
* ‘Mijn steeg in Teheran’, Geuzenpocket, Manny Shiraz
* ‘Sluiers van Teheran’, Nina Rasmussen, Arena

Romans en reisverhalen

* ‘Teheran, een zwanezang’, F. Springer, Singel Pockets
* ‘De rozentuin’, Saadi, Bulaaq/Van Halewijck
* ‘Een karavaan uit Perzië; Klassieke Perzische poëzie’, J. de Bruijn, Bulaaq
* ‘De Perzische jongen’, Mary Renault, Paperback
* ‘Perzische bruiden’, Dorit Rabinyan, De Geus
* ‘Eskander’, Siba Shakib,, Manteau
* ‘Spijkerschrift’, Kader Abdolah, De Geus
* ‘De weg naar Mekka’, Jan leyers, Rainbouw Pocets
* ‘Weerhanen en zweepslagen’, Nasim Khaksar, Van Gennep
* ‘Stiekem kan hier alles’, Eefje Blankevoort, Podium (aanrader)
* ‘Bittere thee’, Corine Naranji, Bigot & van Rossum
* ‘Het geheim van het vuur’ , Farah Karimi & Chris Keulemans
* ‘Huwelijksreis in hijab -Gesluierde rondreis door Iran’, Alison Wearing,
* ‘Lolita lezen in Teheran – 7 vrouwen en hun leesclub’, Azar Nafisi, Arena
* ‘Iran achter de schermen’, Carolien Roelants, Prometheus
* ‘In de hemel krijg je fruit’, Nies Medema, Mets & Schilt
* ‘Het vuur van Perzië’, Caroline Omidi, Prometheus,
* ‘Onversluierd, een westerse vrouw in Iran’, Bruni Prasske, Archipel
* ‘September in Shiraz’, Dalia Soffer, De Bezige Bij
* ‘Onze man in Teheran’ – Thomas Erdbrink, Promethus
* ‘Het rijbewijs van Nematollah’,  Marja Vuijsje, Atlas
* ‘Achter de sluier het land’ – Alexander Reeuwijk, Kleine Uil
* ‘Kruissteekjes’, Majane Satrapi, Atlas
* ‘Dochter van Isfahan’, Anita Amirrezvani, Boekerij

Reisgidsen

* ’Iran (Dominicus reeks)’, Greet van Deuren, Dominicus
* ‘Iran (Travel survival kit)’, Lonely Planet
* ‘Iran; Kunst Reiseführer’, Mahmoud Rashad, Dumont
* ‘Iran’, Patricia L. Baker, Bradt Travel Guides

 

Anna op 18 november 2019
bestemming: Iran, reisperiode: oktober 2019
Het cijfer 9 geef ik voor Rosetta reizen, welverdiend! Wat was het fantastisch , heb genoten van een prachtige reis door Iran. Alles was tot in de puntjes verzorgd, zowel het reizen in een comfortabele touringcar als ook de binnenvlucht van Teheran naar Shiraz in het zuiden. De mooie highligts kunnen zien waarbij er ook tijd overbleef om echt de mensen van het land te spreken. De Perzen zijn bijzonder gastvrij en zeer vriendelijke , toegankelijke mensen. Iran is een echte aanrader!
De hotels waren goed tot uitstekend en wat hebben we geboft met 2 geweldige reisleiders , een jongeman/ gids uit Teheran en onze Nederlandse reisleider Theo die zeer gepassioneerd is en ons heel veel wist te vertellen en waar we ook verbleven , ze toverden moeiteloos de leukste restaurants uit hun hoed. De communicatie met Rosetta was van het begin tot het eind heel plezierig , heel persoonlijk, zelfs het regelen van de visum werd voor je gedaan zo zorgeloos! En wat het ook zo prettig maakt, het reizen in een kleine groep (17 totaal) maakt het extra exclusief. Het was ook nog eens een heel leuke groep, boffen dus.
Ik kan iedereen van harte Rosetta aanbevelen !

+++++++++++++++++++++++++++

Ik heb erg genoten van de reis. Alle gidsen en met name Parvin en Houriyen hebben hard gewerkt om het geheel in goede banen te leiden. Bus en chauffeur waren ook top. De hotels waren over het algemenen goed al blijft het Iran (afwerking). In Kerman was eten en persoonlijke aanpak top. Leukst is natuurlijk om in die traditionele huizen te overnachten. Yazd en Kashan.  Ik kijk terug op een hele mooie tijd en ga graag nog eens terug. Lies – oktober 2019

+++++++++++++++++++++++

Iran Air was een zeer prettige luchtvaartmaatschappij, genoeg beenruimte, goede maaltijden. De bus waarmee wij vervoerd werden was ook naar verwachting. Zeer tevreden waren we over zowel de Nederlandse reisleidster Parvin als de Iraanse gids Hourieh zij probeerden het ons zeer naar de zin te maken. Kleine dingen zoals Iraanse lekkernijen bij de koffiebreaks, of een sinaasappel, watermeloen of appel tussen door, gedichten voorlezen bij het graf van Hafez, veel uitleg bij de monumenten, maar ook vooraf. Reserveringen bij restaurants klopten altijd. Picknick lunches afwisselend en goed van kwaliteit. Hotels waren over het algemeen goed. Beste hotel in Kashan, vanwege sfeer en ligging Tieneke – mei 2019

++++++++++++++++++++++

1. Contact was prima 2. Informatievoorziening goed 3. Vervoer was met ruime touringcar met betrouwbare chauffeur Hamid 4. Hotels voldeden goed. Het hotel van de broeders Akhavan in Kerman had het meeste sfeer en service. 5. De begeleiding was helemaal top, kon niet beter. Bahare en Nasrin hadden aandacht voor alle reizigers, zorgden voor een goede sfeer en Nasrin was ook nog zeer deskundig 6. Het was een prachtige reis van het ene hoogtepunt naar het andere hoogtepunt.  Casper  – mei 2019

++++++++++++++++++++++++++

De bus waar we mee hebben gereisd was prima, schoon en comfortabel. Met Hamid als uitstekende chauffeur. De hotelaccommodatie was goed, het ene hotel beter dan het andere, maar altijd schoon. We hadden het geluk een aantal keren een drie- of vierpersoonskamer te treffen waardoor we veel ruimte hadden. Het hotel in Kashan was sfeervol,met smaak ingericht en met een mogelijkheid om buiten te zitten. Een topper! Onze begeleiders Bahare en Nisran waren deskundig, betrokken, zorgzaam en gezellig. Met humor en persoonlijke verhalen wisten ze een prettige sfeer te creëren. Ze stonden open voor wensen van de groep en waren duidelijk over mogelijkheden en onmogelijkheden. Ook fijn dat ze de leuke restaurants wisten te vinden, met heerlijk Iraans eten. Al met al een mooie reis, met bijzonder vriendelijke en gastvrije Iraniërs, prettige reisgenoten en gezellige begeleiders. De pracht van de moskeeën en paleizen, de geschiedenis in Persepolis en andere steden, en de verhalen, maken dat we nog nagenieten.  – Ans en Harold mei 2019

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Tijdens de reis wat contact met Rosetta niet nodig. Voorafgaand aan de reis heb ik wel via de e-mail een aantal vragen gesteld. De informatie was prima en volledig en liet weinig te vragen over. Ik had alleen (voorafgaand aan de reis) een vraag per e-mail gesteld over het informeren van de ambassade over mijn (onze) aanwezigheid in Iran, maar daar heb ik geen antwoord op gehad. Qua vervoer was allemaal boven verwachting! De bus was elke dag weer netjes en schoon en de chauffeur was deskundig en prettig in de omgang. Het had niet beter gekund! Ook de accommodatie was wat mij betreft in de meeste gevallen boven verwachting en prima in orde. Het mooiste hotel was in Kashan (op 1 na het beste) en het beste was (wellicht) die in Shiraz. Zowel onze Nederlandse reisbegeleider(Koen) als de Iraanse gids (Hourieh) waren zeer deskundig en prettig in omgang. Vooral door hen was het een topreis. Meer dan lof! Voor allebei een dikke 10! Ik zou niet weten wat daar aan verbeterd zou kunnen worden.

Ik heb een fantastische reis gehad. Alles was door Rosetta zeer goed georganiseerd! Alles klopte! Fijne mensen als gidsen en chauffeur, maar ook de gastvrijheid van de Iraniërs zelf was bijzonder prettig en je voelde je echt meer dan welkom, zonder dat het opdringerig was. Kortom, voor herhaling vatbaar. Van harte bedankt!! – Familie Jaspers – april 2019

========================================================================

Helaas was de vegetarische maaltijd niet goed doorgekomen bij het vliegen op de heenweg, verder was alles prima qua voorbereiding en informatie. Hotels waren goed, het een wat beter dan het andere. Vooral het laatste hotel, in Kashan, was erg goed. We zijn fantastisch begeleid door beide gidsen. Hourieh was bijzonder aardig, adequaat , wist heel veel, kon boeiend vertellen, zeer zorgend. Dus; fantastische gids. Onze Nederlandse reisleider Koen van Niekerk, bleek ook een fantastische gids, wist veel over het land, leuke weetjes en ook zeer zorgend en humorvol. Erg goede reis, cijfer 9 ( mede door de fantastische gidsen) – Ria en Alfons – april 2019

+++++++++++++++++++++

Contact was prima, volledig en tijdig. Vervoer was goed. Mijn keuze voor deze reis was onder meer gebaseerd op de binnenlandse vliegreis van Teheran naar Shiraz. Uitstekend wel een kleine vertraging. Bus en de verzorging door de chauffeur met water en afvalzakken e.d. prima. Ik ben erg tevreden over de reisleiding. Een goede, kordate Iraanse die uitstekend Engels sprak, veel wist en zeer “ benaderbaar “ was. Een prettige vrouw in de omgang. Ook Koen, de Nederlandse reisleider, vond ik uitstekend. Een pluspunt uiteraard dat hij de taal sprak. De samenwerking tussen beiden, heb ik als heel goed ervaren. Accommodatie was goed, De hotels in Yadz en Kashan vond ik top vanwege de eigenheid van deze hotels. Erg charmant. Ik vond het een zeer boeiende reis, niet zomaar een vakantiereis! Daarvan was ik me ook wel bewust van te voren. De bevolking is hartverwarmend in de wijze waarop ze je begroeten en welkom heten in hun land. Met veel plezier denk ik terug aan deze reis. – Anneke april 2019

+++++++++++++++++++++++

Trienke Damstra op  17 april 2019 bestemming: Iran, reisperiode: april 2018 cijfer 10!

Ik heb de 15 daagse klassieke reis naar Iran gemaakt en echt alles klopte. Het programma was top: we hebben zoveel gezien. Ook werd in geval dat iets niet bezocht kon worden er goede en leuke vervanging gevonden. Aan alles werd door onze gidsen Koen en Hourieh aandacht besteed. Goede uitleg, niet alleen info over wat we bezochten, maar ook over het alledaagse leven. Leuke en verrassende testaurants, picknicks onderweg: elke keer werden we weer verrast! Iran zelf is prachtig maar de echte verrassing zijn de hartelijke lieve mensen die zoveel veerkracht tonen in moeilijke omstandigheden en grenzen opzoeken binnen wat voor hen mogelijk is. En dan had ik ook nog het geluk zulke leuke medereizigers te hebben die er elke dag ook weer zo’n zin in hadden. Kortom: een onvergetelijke reis! Dikke complimenten voor Rosetta!

=======================================================

Contact vooraf was goed. Informatie Was goed. Vervoer Meer dan tevreden. Het was fijn zo’n ruime bus te hebben en een chauffeur die heel aardig en meehelpend was en bovendien goed reed. HotelsHotelaccommodaties waren goed. Heel fijn was het Ibis hotel op het vliegveldvoor de laatste nacht. Begeleiding Meer dan tevreden, we hadden een heel goede gids en reisbegeleider (Koen van Niekerk) Opmerkingen verder geen opmerkingen. We hebben een heel fijne en ontspannen vakantie gehad.  Fijn was de binnenlandse vlucht. De plekken waar we lunchten en dineerden waren met veel zorg uitgekozen. In 2006 waren we ook met Rosetta op stap naar Marokko en doordat we daar zulke goede herinneringen aan hebben, hebben we  direct weer voor Rosetta gekozen, zeker als Midden-Oosten specialist. Niet eens naar andere organisaties gekeken. Ria en Peter – april 2019

__________________

De reis (31/3) was geweldig! Vlucht tussendoor was heel fijn, scheelde toch veel reistijd. En bus was prima en Maghmoud, de chauffeur heel goed, vriendelijk en servicegericht. Fijne man. Over de reisleidning zijn we meer dan tevreden! Koen van Niekerk was een heel goede tourleader, rustig, vrolijk, alles goed georganiseerd en vertelde veel over het land. Hij houdt de tijd heel goed in de gaten en is echt een goede planner voor programma op een dag. Gids Hourieh is echt een verhaal apart. Ze is echt excellent, let op alles, en we hebben mede dankzij haar echt zo’n bijzondere reis gehad. Ze denkt aan alles en is ook open en vertelt veel.  Het leuke aan hen beiden was dat ze ook echt zo goed alternatieven bedachten als som bezienswaardigheden dicht waren, het programma heel goed aanpasten en dit zo deden dat het leek alsof het geen moeite kostte, Ook de plekken van restaurants, verzorging van de picknicks en stopplekken onderweg  etc waren zo leuk en bijzonder. Hourieh wist enorm veel over alles waar we naar toe gingen en vertelde tussendoor ook van alles over gewoonten en dingen die we onderweg tegen kwamen. Een gouden koppel, samen met de chauffeur ook. Familie Vos – april 2019

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Alles was perfect en wat niet helemaal perfect was hoort gewoon bij dit land (qua comfort, en bv niet heel veel variatie in vegetarisch eten). We hebben heel veel gezien, het was heel intensief wat ik heel fijn vond. Heel veel werd voor ons geregeld (brengen, halen, programma) zodat we zoveel mogelijk konden zien en beleven. Zonder dat dit vervelend of dwingend was. En ook de vrije tijd was goed geregeld. Dank jullie wel!  Ans – maart 2019

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Bus was luxe, zeer comfortabel, wel geen toilet op bus maar zeer competente chauffeur die ons veilig rondvoerde, zeer behulpzaam en zocht altijd een veilige opstapplaats, en dicht bij hotel parkeren. Accommodatie was goed,  maar in Kohan hotel in Yazd zonder kleerkast ( gelukkig we bleven daar slechts één nacht maar voor een lange periode ontbreekt toch die kleerkast ) maar dat werd 100% gecompenseerd door het romantisch ontbijt rond een klein vijvertje waar af en toe een wolk van jasmijngeur voorbijkwam en  opgeluisterd door de zang van een kanarievogel ,maar voor mij als single waren hotels zeer goed en comfortabel. Samenvattend:  reis zeker aan te bevelen aan iedereen , zeer veel gezien qua landschap , prachtige gebouwen, zeer lekker en niet vettig maar gezond en gevarieerd eten, niet gekruid i n ieder restaurant of streek iets speciaals – Jerome – Geraadsbergen dec. 2018

+++++++++++++++

Prima, deskundige begeleiding door enthousiaste Koen van Niekerk en goedlachse Firoozeh Dehdaran. Alle hotels voldeden aan de verwachtingen. Kohan Hotel Yazd was iets minder qua kamer (vrij krap), maar leuk qua entourage. Vergelijkbaar hotel Negin House in Kashan had betere kamers, maar niet zo’n mooi bougainville op de binnenplaats. De reis in z’n totaal als cijfer een 9. Heel wat vooroordelen over Iran kwijt geraakt. Was onze eerste reis met Rosetta. Goed bevallen. Fam. de H. – oktober 2018

 +++++++++++++++++

De keuze voor Rosetta paste bij wat wij wilden. Contact vooraf was goed, we kregen voldoende informatie. Na storting van ons geld echter geen bevestiging dat jullie het ontvangen hadden. Hulde aan de buschauffeur. Niets was hem te veel, extra fotostop of stop voor toilet. Voelden ons veilig in het drukke verkeer. Altijd schone bus, altijd vriendelijk. At met ons aan tafel terwijl we elkaars taal niet spraken……. Moest huilen toen we afscheid namen. Hotels over het algemeen goed. Kerman kleine kamer. Maar prima ligging, aardige mensen. Gids was meer dan 100 % goed. Hielp ons bij alles wat we hem vroegen. Legde alles uit over de bezienswaardigheden en de cultuur. Ook over het eten op ons bord. Bezorgde ons een onbezorgde reis. Wij kijken terug op een geweldige reis! Fam Hoekstra uit Dordrecht oktober 2018

========================

Beschrijving van de reis praktische info, kledingadviezen en allerlei aanbevelingen waren prima, duidelijk en uitvoerig, daar hebben we veel aan gehad.  De bus was ruim en de chauffeur reed meer dan uitstekend. Alle hotels in orde, Negin House in Kashan fantastisch !! Over de hotels al met al zeer tevreden, ook het personeel was in alle hotels bijzonder vriendelijk!! Onze twee begeleiders Bahare en Hourieh waren zeer verschillend. Bahare was bijzonder omdat ze, door open te zijn over haar persoonlijke geschiedenis, ons een bijzondere inkijk gaf in hoe het in de praktijk is om een jonge vrouw te zijn in Iran. Hourieh was ronduit fantástisch!! Perfect Engels, zéér goed op de hoogte van de Iraanse geschiedenis, mooie verteltrant. Geduldig, humoristisch en .. zeer adequaat en nuchter indien nodig. Ronduit een juweeltje! In een cijfer ga ik voor een 9 tot 10, het was een fantastische reis!! Wij waren zo enthousiast dat verschillende vrienden overwegen óók te gaan. En…natúúrlijk met Rosetta. Anneke – oktober 2018

Nog iets toe te voegen? Een bijzonder fijne groep ! wat betreft de leeftijd en belangstelling zeer goed op elkaar afgestemd. Dat is natuurlijk toeval maar wel grote toegevoegde waarde !!!

++++++++++++++++++++++++++++++++

Onze reis was geweldig. Niets dan lof voor Koen hij heeft ons twee weken op sleeptouw genomen, en ook dingen buiten het officiële reisprogramma om gedaan. Doordat hij het land van binnenuit kent en de taal spreekt, heeft hij ons een aardig inkijkje kunnen geven in het land en zijn gewoontes. Bovendien was hij erg zorgzaam voor ons.
–  Hartelijk groet, mede namens Irene. José – sept.  2018

+++++++++++++++++++++++++++

Bahare en Reza hebben de hele reis op een prettige manier, nooit opdringerige manier over ons gewaakt. Zij toonden zich dienstbaar aan de groep en voelden goed aan welke zaken er voor ons toe deden. Reza gaf veel interessante informatie over zijn land; Bahare toverde heerlijke picknicks tevoorschijn en wist overal bijzondere eetadresjes. Ook zorgde zij ervoor dat de check-in bij de hotels vlot verliep. Beiden reciteerden op z’n tijd Iraans poëzie, wat de opperbeste sfeer in de groep nog verhoogde. Dank voor de voortreffelijk zorgen, Rosetta. Ik kom graag nog eens terug, b.v. voor jullie reis naar het noorden van Iran. – Marion  – aug. 2018

===================

Om te beginnen: een geweldige reis. Veel werkte mee: het weer, de groep (allemaal steeds keurig op tijd en veel gelijkgestemden), de hotel locaties (vooral de oudere, traditionele zijn zeer op prijs gesteld!), de reisleiding (Dewi en Amir ) was eem prima op elkaar afgestemd koppel, dat alles deed om het ons naar ons zin te maken, tijdbesparend werkte en veel relevante inhoudelijke info gaf, vooral Amir, het eten, de buschauffeurs/gastheren, de directe verbinding Amsterdam-Teheran (gelukkig geen tussenstop), de vlucht van Teheran naar Shiraz (die veel tijd bespaarde).

En dan moeten de echt belangrijke dingen nog komen, waarom we geboekt hebben:

. De cultuur en cultuurhistorie

. De natuur (de busreis was absoluut niet vervelend, veel om te zien) . De inwoners van Iran. Lest best!

De reis scoorde zeer hoog bij ons. Toch zeker een ruime 9!

En dat voor fervente niet-groepsreizigers.

Compliment aan u voor de opbouw en uitvoering van de reis.

We hebben de reis en uw organisatie al herhaaldelijk bij anderen aanbevolen.

Johan en Loes – juni 2018

++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Het vervoer was heel prettig en goed geregeld. Het was heel fijn, dat er een binnenlandse vlucht in het programma was opgenomen. Van andere reisgezelschappen hoorden wij, dat zij wel heel veel en lang in de bus moesten zitten. Wij werden steeds vlak voor een bezienswaardigheid afgezet en ook weer op een heel handige plek opgehaald. Wij zijn bijzonder tevreden over de begeleiding van de reis!! Hourieh was een buitengewoon goede en zorgzame gids en ook Bahare was heel zorgzaam en behulpzaam! Voorts waren ook de twee chauffeurs heel plezierig: zij verzorgden onderweg regelmatig koffie en ook hele lunches / picknicks. Het beste hotel vonden wij Kashan en ook Yazd. Het minste hotel vonden wij Kerman.  Wij hebben een geweldige reis gehad, een bijzondere ervaring waar wij met erg veel plezier aan terug denken. – Robbert en Marijke – juni 2018

==================================

Over het contact voorafgaand aan de reis: Het was heel prettig om na te kunnen vragen hoe de groepssamenstelling van de verschillende vertrekdata was, zeker als je alleen boekt. Qua reisinfo: De informatie was voldoende. De reisbeschrijving van dag tot dag bleek tijdens de reis toch soms een wat verkeerd beeld te geven, maar het programma zoals uitgevoerd was wat mij betreft perfect. Wat het vervoer betreft: prima bus met twee zitplaatsen p.p. Chauffeurs ook prima. Wat tegenvie, maar daar kan niemand wat aan doen, is de enorme drukte van het verkeer in de steden. En de accommodatie? Ik vond het allemaal goed genoeg. Centrale ligging vind ik het belangrijkst. De ontbijten waren overal uitstekend, lekker veel keus. En begeleiding? Die was echt geweldig: de Iraanse gids Hourieh en onze reisbegeleidster Mari-Lou  vormden een geweldig koppel. Alles werd geregeld en aan alles was gedacht, er waren heerlijke picknicks onderweg. Daarnaast sprak Hourieh perfect Engels, wist ontzettend veel van de bezienswaardigheden en geschiedenis en was ze gewoon een heel leuke moderne Iraanse vrouw. Beide dames maakten voor elke dag een uitstekend programma, waarbij soms meer, of minder uit het Rosetta programma werd meegenomen. Louter complimenten. Nog iets toe te voegen? We hebben heel veel gezien. In een aangenaam tempo, eerst kijken met uitleg van de gids dan nog even tijd om zelf rond te kijken, foto’s te maken. Ook genoeg vrije tijd om zelf op stap te gaan, ook niet teveel. (Wie wilde kon natuurlijk altijd z’n eigen gang gaan). Fijn dat er regelmatig een suggestie van de reisbegeleiding was om samen te gaan eten. Spontaan bezoek aan het muziekmuseum met concert in Isfahan, erg leuk.  Er zitten lange reisdagen in maar die waren prima omdat er altijd wel een bezienswaardigheid onderweg was en we in een parkje een heerlijke picknick voorgeschoteld kregen. Dank voor uw respons. – Willeke – reis van 29 april

========================================================================

De reis werd perfect begeleid. Theo van Laar is zeer goede reisleider. Zeer veel kennis van land en gebruiken. Wist alles zeer duidelijk uit te leggen. Dat geldt zeker ook voor Amir, de Iraanse gids.  Ook de wisselwerking tussen hen was prima. Heel prettig om binnenlands te vliegen, scheelde toch zo’n 1200 km bussen.  Hotels waren in orde, het hotel in Shiraz was het beste. Wij hebben de reis in Iran als zeer goed ervaren. Mede door de goede leiding en ook de chauffeur heeft het door de wirwar van het stadsverkeer goed gedaan. De reis heeft onze verwachtingen overtroffen, we willen dan ook graag onze dank hiervoor uitspreken. Floor en Rinus reis van 22 april.

+++++++++++++++++

De binnenlandse vlucht was wel een pluspunt. Anders is het toch wel heel veel in de bus zitten. Een grote bus met veel plaats is ook zeer positief. De hotel accommodatie was in orde. Nette kamers met voldoende comfort om uiteindelijk enkel te slapen. De reis is zeer goed begeleid. De gids Hoorie was goed op de hoogte. Indien er vragen waren waar ze niet direct kon op antwoorden zocht ze het op en beantwoordde ze het later. Ook Bahare bleek een echte gastvrouw, deed haar werk, charmant en bekwaam. Ze waren beiden zeer bezorgd over ons. Chauffeurs waren ook zeer goed en deden meer dan werd gevraagd. Het beste hotel was voor ons in Kashan. Je kon er ’s avonds nog even buiten zitten. Met de diverse patio’s was dit heel gezellig. Mooi hotel! Het hotel in Isfahan was in orde buiten de bedden, deze waren hard. Het lag dan wel op wandelafstand van het centrum wat weer een pluspunt is. Als cijfer 9/10. Prachtig land en buitengewoon vriendelijke mensen. Reisleiding, gids en chauffeurs waren zeer bekommerd en heel hulpvaardig. De kleine groep is ook wel ideaal. We kwamen een groep tegen van XXXXX  met 35 mensen. Dit is volgens ons een veel te grote groep. Christien en Daniel  – Antwerpen (reis met Bahare van 15 april)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Vlucht; Iran Air = prima met heel vriendelijk personeel en prima voorzieningen aan boord. Begeleiding: Amir = een prima gids met veel kennis en ook erg zorgzaam voor de groep. Weet ook snel wat de individuele wensen van de groepsleden zijn. Tour leader Theo vd Laar = laat de groep veel diverse aspecten van het land zien. Beiden zoeken leuke en bijzondere restaurants uit, of doen daar suggesties voor. Vervoer: = de bus in Teheran was wat aan de oude kant en chauffeur reed onrustig. De bus vanaf Shiraz en de verdere reis was prima en schoon. Een hele prettige en rustige chauffeur waar je je altijd veilig bij voelde. Hotels: = algemeen een leuke variatie in de hotels. Beste hotel was Negin House in Kashan; ambiance en service prima. Informatie = prima en ook prettig de kledingadviezen. Ook de verwijzing naar literatuur is erg fijn en goede titels. Communicatie met Rosetta Reizen = snelle antwoorden en korte lijnen (geen klantendesk met 20 medewerkers) Algemeen = Wij hebben een goede reis gehad in een bijzonder prettig en mooi land, het was de Iran Klassiek reis van 22 april tot en met 6 mei. Els en Marijke 9/5/18

+++++++++++++++++++++++++++++++

Wat ik over de reis wil zeggen: De reisleiding was geweldig. Zowel Theo van de Laar als gids Amir. Hotels in Yazd en Kashan waren de mooiste, Shiraz was prima, Teheran en Isfahan … OK. Misschien aan het eind in Teheran nog een museum extra toevoegen (b.v. van Moderne kunst). Heel veel dank en vriendelijke groet, Ron,  Zoetermeer – mei 2018

=================

Over het vervoer, dat was uitstekend geregeld; ruime bus met heel goede chauffeurs. Binnenlandse vlucht grote pré. Accommodaties waren goed, in Yazd had ik de eerste nacht wat pech. Het mooiste en prettigste hotel was het  Negin House in Kashan! De reis werd uitstekend begeleid door Koen van Niekerk en lokale gids Reza. Onze begeleiders hebben veel bijgedragen aan de organisatie, het plezier en de vele extra mogelijkheden. De groep (15 personen) was bijzonder prettig. Ik heb een heel fijne reis gehad. = Frida 4 mei 2018!

////////////////////////////

++++++++++

Om te beginnen wil ik melden dat ik een fantastische reis heb gehad naar een prachtig land. Het heeft mijn verwachtingen overtroffen, zeker ook de invulling van het programma. Ik heb genoten!!! Info was goed, maar betreffende fooien kan nog vermeld worden dat ook de reisleider graag fooi ontvangt, net als de gids. Graag duidelijk aangeven in het programma, of door reisleiding laten melden, wanneer er uren vrij zijn om zelf te besteden, en wanneer er tijd is om inkopen te doen, souvenirs. Beste plek bleek Isfahan, fijn om dat op voorhand te weten. Prima bus, prima aardige zorgzame chauffeurs, alles keurig schoon, lekker veel plaats, helemaal top. Onze Iraanse gids Houri was echt fantastisch. Ze gaf helder en duidelijk informatie, had grote kennis van bijna alles wat we zagen en wilden weten, of ze zocht het op. Helder en duidelijk sprekend, ons geduldig bij elkaar houdend, tijd in de gaten houden, tips over waarheen, etc. Echt heel erg goed. Onze reisleidster Bahare was een grote schat, lachend, goed humeur, soms niet heel gestructureerd, maar erg lief en heel behulpzaam. Beste, fijnste hotel was in Kashan, ook het traditionele hotel in Yazd was mooi en sfeervol, Isfahan prima, vooral omdat het op loopafstand van vele mogelijkheden was. Shiraz hotel was goed, Kerman was het minste. Heel blij met  binnenlandse vlucht en ook rechtstreekse vlucht Amsterdam Teheran. Dank voor een prachtige reis naar een ondergewaardeerd land. Wat een schoonheid, rijkdom, cultuur en historie. Schitterend! Moniek – mei 2018

++++++++++++++++++++++++++++++++++

Bij boeking via de site was het fijn direct een bericht krijgt dat de reservering was gelukt. De bus was goed en ruim genoeg en de interne vliegreis is de beste optie. Coen was een super fijne reisleider die alles geweldig heeft geregeld. Hij wist ook veel over Iran. Reza was de plaatselijke gids en die wist heel veel te vertellen over alle culturele activiteiten. Hij wilde wel graag dat we allemaal  naar hem luisterden en hij gaf heel veel specifieke info zoals data en afmeting enin dat was af en toe te expliciet. Maar volgens zijn opleiding moest het zo uitgebreid ……. Van ons niet. Over de hotel; in Yazd (Khan e Dohad) en het Negin House in Kashan was de sfeer het beste. De andere hotels waren ook goed. schoon, goede douches. Teheran vond ik het minste…  Een super mooie reis gehad. Echt een aanrader. Nico –  mei 2018

===============================

Het was een super mooie reis. Veel gezien, leuke groep, fijne reisleider en gids. Goede hotels. Echt een aanrader. De mensen zijn ook super aardig en vriendelijk. Ik ben blij dat ik deze reis gemaakt heb. Groetjes Roel van de 1 april reis met Coen.

=================

Prima bus, zeer goede chauffeur – ook binnenlandse vlucht was OK. Over de hotels Kashan: prima Shiraz en Yazd: goed. Teheran en Isfahan: gemiddeld. Kerman: minste. Zeer tevreden over begeleiding. Amir Hossein – een topgids. Dewi Blom: vriendelijk, efficiënt en bekwaam. Unieke reiservaring – goed georganiseerd – prettig gezelschap – Maja, Luc – april 2018

++++++++++++++++

Vervoer was boven verwachting. Een grote bus voor 18 personen. Een heel bekwame chauffeur die de bus door de meest onoverzichtelijke situaties loodste. Goede accommodaties, die in Kashan was heel bijzonder. Over onze reisleider waren we heel tevreden. Coen is een uiterst bekwame en beminnelijke reisleider. Hij spreekt vloeiend Farsi, kon bemiddelen in gesprekken met Iraniërs en wist  erg veel te vertellen over zijn eigen ervaringen in Iran. Een topper! Als ik de reis in een cijfer zou mogen geven, op een schaal van 1 t/m 10? Een 10 – Met dank. Cor 16 april 2018

+++++++++++++++++++++++++++++++++

Het contact voor we vertrokken was goed, maar communicatie wat soms wat stroef. De informatie was ok en voldoende. Vervoer was prima. De kamers en het sanitair waren schoon. Het ontbijt was altijd goed. Het was niet overdreven luxe maar voor ons voldoende. Wi-Fi werkte niet altijd goed, maar dat daar kunnen de hotels waarschijnlijk niets aan doen. Heel tevreden over de begeleiding. Zowel de Iraanse als Nederlandse gids  Koen van Niekerk deden hun werk uitstekend. In cijfer uitgedrukt krijgt de reis 9,5. Voor de afwisseling in het programma zou een keer een uitstapje in de natuur gedaan kunnen worden (bergen, woestijn). Reinout en Astrid, 16/4/18

==================

Aan Rosetta reizen, Een groot gedeelte van onze reis hier in Iran zit er helaas op. We zijn nu in Isfahan.

We maken hier een fantastische reis in dit prachtige land.

Onze groep is erg plezierig.

Alles verloopt uitstekend.

Dat hebben we voor een heel groot gedeelte te danken aan Coen, onze meer dan voortreffelijke reisleider.

Communicatief én organisatorisch is hij echt een topper en weet veel van het land. In één woord: geweldig.

Ik heb even de behoefte om dat aan jullie door te geven.

Een hartelijke groet uit Isfahan, Bas – 12-4-2018

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 

+++++++++++++++++

Madeleine Kasten op 29 januari 2018 bestemming: Iran / Rondreis Teheran-Shiraz-Kerman-Yazd-Kashan-Teheran, reisperiode: december 2017 – Algemeen 9

Mooi, zeer afwisselend programma. Doordat alle praktische zaken op een prettige manier voor je worden geregeld (vervoer, hotels, entreegelden) kun je je aandacht volledig richten op de hoogtepunten waar je voor komt. Deze formule staat borg voor een overweldigende reiservaring! Ik had het gevoel dat ik in een compleet andere wereld werd ondergedompeld en heb me geen moment verveeld. Bahare en Reza hebben de hele reis op een prettige, nooit opdringerige manier over ons gewaakt. Zij toonden zich dienstbaar aan de groep en voelden goed aan welke zaken er voor ons toe deden. Reza gaf veel interessante informatie over zijn land; Bahare toverde heerlijke picknicks tevoorschijn en wist overal bijzondere eetadresjes. Ook zorgde zij ervoor dat de check-in bij de hotels vlot verliep. Beide begeleiders reciteerden op z’n tijd Iraanse poëzie, wat de opperbeste sfeer in de groep nog verhoogde. De hotels waren allemaal OK. Leuke uitschieters waren Akhavan te Kerman (aardig en hulpvaardig personeel), Khane Dohan in Yazd en Negin House in Esfahan (sfeervolle boetiekhotels). Ook de ruime bus voldeed prima. De bekwame chauffeur hield zijn voertuig (tot de wieldoppen toe!) nauwkeurig schoon, en er waren altijd voldoende flesjes gekoeld water aan boord. Ook de vliegreis naar Shiraz was comfortabel. Dank voor de voortreffelijke zorgen, Rosetta! Ik kom graag nog eens terug, b.v. voor jullie reis naar Noord-Iran.-

==============================

Prettig vond ik dat er veel afwisseling in het programma zat. Verder was de groep waarmee we gereisd hebben bijzonder plezierig, wat uiteraard veel toevoegt aan een reis en ook het weer heeft enorm bijgedragen, de pracht van het land komt beter uit met zon en een stralend blauwe lucht. Erg tevreden was ik over de reisleidster. We hadden in Bahare een zeer plezierige en fijne reisbegeleider. Heel fijn dat zij naast Nederlands spreekt en Nederland kent, ook Farsi spreekt en veel weet van het land. Hierdoor kregen we een extra inkijkje in hoe het leven in Iran is, zij kon de vertaalslag tussen Nederland en Iran prima maken. Verder stond ze altijd voor ons klaar met tips en antwoord op vragen, gaf ze duidelijke aanwijzingen en kwam ze steeds met goede suggesties voor het eten, kortom, ze maakte de reis gewoon heel plezierig. Niets dan complimenten dus voor haar begeleiding. Ook de lokale gids was kundig en plezierig, we hebben veel van hem geleerd. Tot slot was ook de chauffeur een kundig bestuurder. Het ene hotel was leuker dan het andere, vooral de boetiek hotels vond ik bijzonder, maar ze waren allemaal prima in orde. Hotels in Yazd en Kashan waren het leukst, Kerman was wat vergane glorie, maar het bed was goed en de sfeer plezierig. Teheran was zeker niet slecht, maar zou ik als het minste hotel aanmerken, gewoon omdat het weinig sfeervol was. Zoals gezegd vond ik de reisleiding zeer plezierig, dus al met al kijk ik met een zeer goed gevoel terug op de reis in het prachtige en gastvrije Iran. – Tieneke – januari 2018

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ik vond het een prettige reis waar we in korte tijd heel veel hebben gezien. Slim om naar Shiraz te vliegen; zou anders veel tijd extra hebben gekost. Uitstekende gids en goede en plezierige reisbegeleiding van Bahare. De gids wist zeer veel over de bezienswaardigheden en de reisleidster vertelde veel over het dagelijks leven. Goede combi! Ik vond het leuk datt we zowel in karakteristieke huizen als in reguliere hotels hebben gelogeerd. Beide zijn goed bevallen. Schoon en over het algemeen op goede locaties. Prima bus die ook nog eens uitstekend werd schoongehouden door de chauffeur. Het contact was naar tevredenheid. Er werd altijd snel en adequaat gereageerd op vragen. En 12 mensen is een heel overzichtelijk groepje.  Dit was mijn 4e reis met jullie – Willemien – januari 2018

+++++++++++++++++++++++++

De informatie was ok. Ook fijn de instructies qua ontmoeten reisleider in Teheran en de keuze qua aanvragen visum. Prima vervoer, heel comfortabel. Hotels in orde. Wel hangt het in het hotel in Teheran er erg van af welke kamer je kreeg (eerste keer een erg verouderde, eenvoudige kamer, de laatste avond een gerenoveerde). Hotels in Yazd en met name in Kashan erg leuk en knus. Begeleiding heel goed. Fijne taakverdeling: Bahare voor het praktische deel, Reza voor het informatieve stuk (en de chauffeur voor de koffie/theepauzes). Allen namen hun taak heel serieus, de hele dag door. Bahare voelde de groep ook goed aan, wat we leuk vonden en wat minder en koos op basis hiervan eetgelegenheden uit, extra bezoek aan een bazar enz. Deed ze erg goed!  Tuinen zijn in de winter echt minder mooi, al kan je je er wel iets van een beeld bij vormen hoe het moet zijn als het groener is. Erg fijn dat jullie deze reis mogelijk hebben gemaakt – Sylvia – Dordrecht  januari – 2018

++++++++++

Het contact was wat ons betreft prima. Hooguit een mailtje inzake de visum-aanvraag werd niet direct beantwoord, maar na een herinnering wel (zefs uit Iran). Heel prettig ook hoe het visum door Rosetta geregeld wordt, we hebben begrepen dat de meeste organisaties je dit laten doen via visa bureaus, of mensen zelf naar de ambassade laten gaan. We zijn ons paspoort geen dag kwijt geweest! De grote bus was ruim, comfortabel en al met al uitstekend. De chauffeur overigens ook, reed bijzonder goed en veilig. Alle hotels goed tot heel goed. Zeer tevreden over de NL begeleiding van Olav Wissink, die de reis op een bijzonder prettige en ontspannen manier begeleidde. Hij gaf veel aanvullende informatie en moedigde ook ons initiatief om bijv. in Yazd en Isfahan zelf op stap te gaan – dus los van de groep – van harte aan. Zo moet Nederlandse reisbegeleiding zijn, wat ons betreft. Helemaal goed dus. Wat rest is jullie te danken voor een prachtige, boeiende reis die ons nog lang bij zal blijven. Alice en Johan – november 2017

*************************************************************************

De reisleiding van de reis was boven verwachting goed en gaf ook voldoende ruimte om er zelf op uit te gaan. Er is veel inhoudelijke info gegeven hetgeen geleid heeft tot diepgaande gesprekken met reisgenoten en tot verdere studieverdieping terug in Nederland. De begeleiding van Yen Remy was accuraat, professioneel, enthousiasmerend en persoonlijk. Ik heb al tientallen groepsreizen naar verre oorden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika meegemaakt en beschouw me in dit opzicht  als ervaren. Deze reis door Iran staat met stip boven aan hoe deze begeleid werd. – Hanka B. – november 2017

+++++++++

Nederlandse reisleidster Dorian Laemers was voortreffelijk en attent Iraans gids was goed. Bus was voldoende comfortabel, binnenlandse vlucht een grote plus. Het programma van de reis was uitstekend, en we hebben veel afwisselende hoogtepunten gezien. Hotels in de regel prima, hotels in Teheran en Shiraz waren wat ons betreft het best. De reis krijgt van ons een fijne 9. Familie van Rooij – oktober 2017

+++++++

Even vooraf: vooral mooie groepsgrootte:16 man! De informatie vooragaand vond ik zeker toereikend niets gemist. Een enkele vraag (per mail gesteld) werd  snel beantwoord, ook in het weekend. Vervoer ter plaatse was uitstekend. De hotels waren prima. Wijziging van de laatste hotelovernachting naar een hotel op de luchthaven was een goede keuze. Meer tijd voor het programma en makkelijker bij vertrek. Ik ben erg tevreden met zowel de reisleidster Mari-Lou als de lokale gids. Er is veel interessante informatie gedeeld. Ik ben het meest enthousiast over het hotel in Yazd (Kohan). De sfeer was daar prettig infomeel: gewoon zelf thee en koffie halen naar behoefte en de hoofddoek mocht af. De binnentuin werd een ontmoetingscentrum. Overigens heb ik geen enkele klacht over de andere hotels. Die waren ook goed. Locatie van de hotels in Shiraz en Isphahan was perfect. De reis is een 9 waard. Het programma was goed gevuld.  Als je er bent wil je er ook alles uithalen….. Esther – oktober 2017

+++++++++++++

Wij waren zeer tevreden over de reisleidster vanuit Rosetta, namelijk Mari-Lou van Kolfschoten.Zonder haar zou de reis heel veel minder aantrekkelijk zijn geweest voor ons. Zij is correct, vriendelijk, geduldig, niet opdringerig. Ze voorzag alles wat misschien minder zou bevallen en bereidde ons daarop voor, waardoor een mogelijk probleem nooit een probleem werd. Dit is iets wat we, naast heel veel andere dingen, heel erg hebben gewaardeerd. Hans en Anja oktober 2017

**********

Iran Air was goed, heerlijk om rechtstreeks te vliegen en geen stress te hebben over bagage die wel of niet aan komt. Bus  en chauffeur waren prima. Chauffeur reed voorzichtig, nam geen risico’s. Was zeer vriendelijk en behulpzaam. Jammer dat hij nauwelijks Engels sprak waardoor contact beperkt bleef. Hotelaccommodatie, over het algemeen uitstekend. Soms groot verschil per hotel in kamers. Dit kan leiden tot ontevredenheid bij sommige deelnemers van de groep…  Wijziging laatste hotel: van hotel in Teheran naar Ibis hotel bij vliegveld: goede wijziging. Laatste dag krijg je daardoor extra tijd en zondagmorgen kun je een uur langer in bed blijven liggen. Iraanse gids: prima. Waakte als een moederkloek over de groep. Zeer zorgzaam. Gaf veel informatie. Soms iets te veel, maar dat kwam, omdat hij zo enthousiast was. Stelde zich zeer klantgericht op. Nederlandse reisleidster Mari-Lou: goed aanspreekbaar, behulpzaam, attent. Had ook feitenkennis over te bezoeken plaatsen. Samengevat een erg mooie reis. – Joke – oktober 2017

############################################

Het contact is prettig verlopen. We werden regelmatig en goed geïnformeerd over de reis en de ontwikkelingen daarin. De toegestuurde informatie was toereikend. De bus was prima, lekker groot, zodat we de ruimte hadden. Goede chauffeur ook, rustig rijdend. De gids en reisleidster Yen van Rosetta waren prima, er is veel informatie gegeven over het land. En over de planning van de dag. Prima hotels. In een plaats was het wat minder, maar het hotel was nog niet klaar, zo leek het, waardoor de service ook minder was, toch ook dit hotel had wel wat. Het beste hotel was in Isfahan, lekker grote kamers en goed gelegen. Het was een heel fijne reis, we hebben erg genoten van alles en zijn zeer onder de indruk van het land en de mensen. Een 10. Fam. ten Hoeksta – oktober 2017

==========

Contact was naar tevredenheid. Snelle respons. Voldoende info, hoewel de informatie over de Muharram wat laat kwam. Bus in Teheran had beter gekund, slechte luidspreker waardoor de gids soms amper te verstaan was. Bus voor de verdere reis vanaf Shiraz was prima en erg prettige chauffeur. Hotelaccommodatie was passend bij de prijs van de reis, ook gevarieerd. Het Engels van de gids was wat minder, maar dit werd door zijn enthousiasme en vrolijkheid gecompenseerd. Nederlandse reisleidster Yen was een aardige en leuke vrouw. In een cijfer uitgedrukt krijgt de reis van ons een 8.  Fred en Maaike – september 2017

===================

Hotelaccommodaties waren beter dan ik me van te voren had voorgesteld, overal airco en ruime, schone kamers. De meeste lagen ook redelijk centraal, met uitzondering van het hotel in Kerman. Waarschijnlijk ook omdat alle overnachtingen in grote plaatsen waren. De accommodaties in Yazd en in Kashan vond ik persoonlijk het leukste: traditionele huizen. Dat de kamers in het hotel in Yazd nog niet schoon waren bij aankomst (de aansturing van het personeel liep niet vanzelf kennelijk), is stom maar de plek maakte voor mij alles goed. Ik vind het bovendien prettig wanneer er een mogelijkheid bij het hotel is om – op een terrasje of binnen tuintje – even bij te komen. Gretha – september 2017

+++++++++++++

Het contact met Rosetta Reizen was erg goed, meeste informatie tijdig ontvangen. Op de bus en de vliegreis in Iran was niets aan te merken. De bus was overal op tijd en er was genoeg plaats voor iedereen. De hotels waren over het algemeen middenklasse hotels en voldeden goed. De Iraanse gids Sharam was erg goed en wist veel te vertellen over de verschillende locaties en was ook gezellig. De Nederlandse begeleidster Bahare was fantastisch en kon veel vertellen over het leven in Iran en verzorgde een leuke picknick tijdens de lange busreizen. De groep was gezellig en er was een grote mate van vrijheid mocht je ergens niet aan mee willen doen dan was dat geen probleem Het hotel in Kerman was het minste hotel, de eigenaren daarentegen waren wel erg vriendelijk. Het hotel in Kashan was top, een mooie locatie in het centrum. Ook het hotels in Shiraz en Isfahan waren goed. Ik geef de reis een 9, dankzij de goede gids en begeleiding heb ik er heel wat van opgestoken en was erg verrast over de vriendelijkheid en openheid van de mensen. Wouter – juli 2017

++++++++++++++++++

Jan van Dam op 4 juli 2017 bestemming: Iran / groepsrondreis

Prachtige reis met voldoende vrijheid waar het mogelijk was… Lees meer

Algemeen ***** 9

***********************

Diederik de Groot op 3 juli 2017 bestemming: Iran / Rondreis klassiek Iran, reisperiode: mei 2017

Het was een prima reis! Een goede balans tussen georganiseerde groepsactiviteit en zelf iets ondernemen. Heel veel gezien in korte tijd! Deskundige & enthousiaste begeleiding. Een aanrader dus!…

Algemeen 9
************************************************

Bus: Comfortabel en ruim met prima chauffeurs. Hotels: Prima, het hotel in Kashan, Negin House, was het beste. Een iets langer verblijf daar zou prettig zijn. Reisleiding: Annette Giessen vond ik erg goed. Rustig, ruime ervaring en ze begreep de behoefte van de groep. Verzorgde zinvolle extra info per plaats. Ze heeft een belangrijke rol gehad bij het verloop van de reis door haar persoonlijkheid. Nogmaals : Erg goede reisleidster. Lokale gids Nasrin had veel kennis van zaken en sprak zeer goed Engels. Soms een beetje overdaad aan info. Programma: Iets te weinig tijd in Teheran door het drukke verkeer. Op dag 13 zou ik het bezoek aan Abyaneh schrappen en op dag 14 het bezoek aan de rozentuin met demo van rozenwater maken. Daardoor zou het verblijf in Kashan wat langer kunnen duren en iets meer genoten worden van het Negin House Hotel. Ik heb een prachtige reis gemaakt en geef cijfer 9. Hartelijke dank en met vriendelijke groet, Jan – juni 2017

=================================

#IRAN Op grond van vele evaluaties, commentaren van reisleiders en reizigers (‘Giethoorn, Vaals en Volendam in één’) verruilen we met ingang van de reizen in juli het toeristische (ook voor Iraniërs) rood gekleurde bergdorpje #Abyaneh voor een langer verblijf in het historische Kashan. We denken dat dit een toevoeging aan onze reizen zijn.   https://www.rosettareizen.nl/rondreis/ir

13.800 bereikte personen
++++++++++++++++++++++++++

Clemens en vele anderen – in april en mei 2017

Prima reis, een 9 maar….het bezoek aan het ‘rode bergdorpje’ Abyaneh was een grote afknapper, echt veel te druk en toeristisch. Het was op vrijdag (veel Iraniërs), en veel toeristenbussen die nergens naar toe konden. Het is echt te klein voor al die aandacht en ook niet interessant genoeg, we konden over de vele hoofden lopen!. Mensen uit Teheran lopen in lokale kostuums en worden daar voor betaald. Veel liever waren we eerder in Kashan aangekomen waar genoeg te doen en te zien is.

Omdat dit laatste bij onze reizen een terugkerend iets is, hebben we besloten om het toch tijd nemend bezoek aan Abyaneh m.i.v. juli 2017 te laten vervallen en het te ruilen tegen langer verblijf in de oude stadskern van Kashan. We denken dat dit een toevoeging aan de reis zal zijn. Directie Rosetta Reizen.

=====================

Wij hebben genoten van de reis. Informatie en beschrijving reis goed. Papieren goed geregeld. Heerlijk dat we zelf niets hoefden te regelen voor het visum. Groep 17/18 personen was uitstekend. Leuk gezelschap. Prima bus met uitstekende chauffeur en hulp. Hotels waren prima. Een hotel was wat minder. Gids en Amine hebben samen alles perfect geregeld. Gids had wat meer kunnen vertellen over de gewoonten van het land. Amine heeft de reis uitstekend begeleid. Zij verdient alle lof hiervoor. Ik kan deze reis (en Rosetta) iedereen aanbevelen.

Met vriendelijke groet, Kitty Iran reis 9 april 2017

++++++++++++++++++++++

Het contact was goed, zakelijk maar keurig netjes geregeld. Het was fijn dat Rosetta de visa regelde. Prima, ruime bus met Airco. Uitstekende en vriendelijke chauffeurs. Hotels waren goed, niet helemaal de standaard voor Nederland, maar dat verwacht je ook niet als je naar Iran gaat. De hotels met de traditionele uitstraling (Yazd en Kashan) waren veruit het leukst. De reis is prima begeleid. Hossein was een geweldige gids: deskundig, prettig in het contact, zeer goed Engels sprekend en zeer zorgzaam voor de groep. Zijn top staaltje was bij vertrek uit Teheran. Op een overvol vliegveld wist hij ons langs de rijen te loodsen. Mari-Lou was een goede gastvrouw (uitstekende picknicks). De balans tussen onderweg zijn en bezichtigingen was prima. De binnenlandse vlucht (eind van de middag, efficiënt) was erg prettig, anders was het wel heel veel bus geweest. Er was voldoende vrijheid om ook op eigen gelegenheid dingen te ondernemen. We boften erg met de groep: gezellig, verdraagzaam, geen mopperaars, prettige conversatie.               Fam. van B. – mei 2017

===================================

Onze reis naar Iran (23 april t/m 7 mei) heeft helemaal aan onze verwachtingen voldaan. De contacten met Rosetta waren goed. Niek van de Langenberg is een reisleider die niet op de voorgrond treedt, maar er wel voor iedereen is. De lokale Iraanse gids daarentegen had de touwtjes stevig in handen. Het vervoer was prima, alleen de chauffeur zou een Tommetje moeten aanschaffen. Reed prima! Hotels in orde, middenklasse en ruim voldoende. Dat in Kashan was het mooist. Groep uitermate prettig. Ontzettend veel gezien en gehoord. Een zeer geslaagde rondreis door Iran! Met groet, Anneke en Trein

*********************************

De hotels waren redelijk goed. Soms wat onhandig ingedeelde of uitgeruste badkamer, waardoor vloer en toilet nat werden bij gebruik douche (Yazd). Uitstekende begeleiding door Amine onze Nederlandse reisleidster. Iraanse gids was soms wat warrig. Wel was ze zeer doortastend en creatief in het regelen van dingen en het voorkomen van problemen. Beide dames waren gezellig en adequaat en werkten erg hard. Als ik de reis in z’n totaal een cijfer zou mogen geven; een 8,5. Met dank voor het organiseren. Marcel en Greet reis van 9 april 2017

————-

Het contact vooraf was  prima, we waren vooral blij dat Rosetta de visa regelde en wij zelf hier zelf niets voor hoefden te doen. Info  over van alles, de reis, de kleding  enz. was prima. Iran Air is werkelijk uitstekend, de bussen ter plekke waren goed  en schoon met heel aardige, goed rijdende, zorgzame chauffeurs. Tot slot waren we  erg blij met  de vlucht van Teheran naar Shiraz. Dat ook nog per bus doen was wel  erg veel geweest. De  hotelaccommodatie varieerde van primitief tot modern naar luxe. Die variatie vonden we juist aangenaam. Leukste hotel: Kashan Negin House, heerlijk dat je  daar buiten op een terras kon zitten. De Iraanse reisleider Hossein was  heel erg goed, wist veel over Iran, heeft leuke en lekkere authentieke restaurants voor ons gevonden en was ook flexibel. Marie-Lou van Kolfschoten deed haar  uiterste best om het ons  zo aangenaam mogelijk te maken. Zij zette ’s morgens uiteen  hoe de dag in elkaar  zat, bereidde drie heerlijke picknicks voor en zorgde  ervoor dat reisgenoten die alleen reisden in hun vrije  tijd  toch gezelschap konden hebben. We hebben genoten van de picknicks. Het leuke daarvan was bovendien dat we lokale dingen (vijgen, dadels, meloenen, gepofte kikkererwten, koekjes) konden uitproberen. Marie-Lou was daar erg goed in. Wat ons betreft hadden er meer picknicks  mogen zijn: lekker en een tijdsbesparing. Bovendien kom je zo ook  nog  eens  in een kleiner  stadje  waar je  de cultuur daar weer kunt observeren. Voor ons was het  de eerste  groepsreis in ons leven. Dat  kan onze ervaringen en observaties gekleurd hebben. Frans en Maria – april 2017

==========================

Het contact met Rosetta in Nederland was goed, tikje zakelijk. De informatie was goed maar de kledingvoorschriften waren wat streng. Bussen waren prima en de chauffeur en bijrijder waren uitstekend. De hotelaccommodatie was redelijk tot goed. Mashad hotel: goed; eten goed, goede badkamer en ruime kamer Parse hotel: goed. Part hotel: goed. Begeleiding?uitstekend! Wat is Amine een topper. Ik heb genoten van de uitstekend begeleide reis, het bijzonder gastvrije land, de zeer vriendelijke bevolking, de cultuur en het landschap. Janine april 2017

—————————–

Het was een prachtige reis. Twee weken was voldoende met al de informatie die we kregen en de prachtige steden, monumenten en mensen die we gezien hebben. De gids wist veel te vertellen en reisleidster Bahare heeft ook haar best gedaan om alles op rolletjes te laten verlopen. De hotels waren goed. Persoonlijk ben ik overnachtingen in sterloze onderkomens gewend dus voor mij was het een luxe vakantie. De chauffeur was een beschaafde rustige man die ons door vaardig door alle hectiek van het Iraanse verkeer heeft geloodst. Het was een prachtige reis, maar wat ben ik blij dat ik geen in Iran wonende vrouw ben en weer lekker op de fiets met mijn haar in de wind mijn gang kan gaan.

Mieke – april 2017

++++++++++++++++++++++++====
Terugkijkend op mijn 15 daagse vakantie in Iran heb ik maar van één ding spijt; waarom niet eerder aangedaan! Geweldig land, ik heb veel van de wereld gezien maar Iran is een van de weinige landen waar ik zo naar terug zou willen. Het contact was goed, toegestuurde reisinformatie prima op tijd, hotels over het algemeen goed en een groot compliment voor jullie reisleidster Bahare. Zij is voor de reis zeker een toegevoegde waarde geweest. – Andy W. maart reis 2017

==================================

Interessante reis, veel gezien, prima chauffeur, prima gids. Ik vond bij alle hotels de ligging, accommodatie, en service personeel heel goed. Het hotel in Esfahan was het beste. Ik was heel blij dat wij Teheran naar Shiraz konden vliegen. Voor mij was de binnenlandse vlucht een reden om de reis te boeken, de rechtstreekse vlucht een tweede! Het landschap in niet interessant en de busreis lang. Gelukkig was er altijd iets te  bezoeken onderweg. Hanna – maart 2017

===========================

Het contact in Nederlands was correct, kort en zakelijk. Prima. Uitstekende bus (31 zitplaatsen voor 16 mensen, zeker prettig), zeer goede chauffeur die ook nog eens geweldige goede service bood (koffers in- en uitladen, zorgen dat alle koffers er waren, verzorgen van veldlunches, koffie en thee en iedere dag een flesje water, geweldig goed)! Hotels waren ook goed, hetzij als modern, goed geoutilleerde accommodatie, of als interessant historische gebouw met soms iets minder comfort. De gids was professioneel en Bahare, de begeleidster van Rosetta charmant en enthousiast. Hartelijk dank voor de service. Fam. uit Heteren – maart 2017

———————–

Informatie was toereikend en ook ruim genoeg ingeschat qua kledingeisen en geld dat nodig is tijdens de reis. Dat was prettig! Interne vlucht en busvervoer waren prima. Hotelaccommodatie was over het algemeen goed en de verdeling tussen luxere en minder luxe hotels ook. Reisbegeleiding van Baharer was prima. Lokale gids, Mahroo Sumereie, was een erg aangename gids. Ze was gastvrij, vriendelijk en flexibel genoeg om onze vragen te beantwoorden, planning anders te doen als dat ons als groep beter uit kwam. Ik vond haar een waardevolle aanvulling op deze reis. Omdat ze in Canada verblijft kon ze zich ook goed inleven in ons als groep en de kijk die wij hebben op de maatschappij. We hebben met haar interessante gesprekken kunnen voeren over verschil tussen Midden-Oosten en Westen. Zij kan naast de standaard beelden in de media de alledaagse realiteit van het leven in Iran schetsen en dat heb ik zeer gewaardeerd. Willemijn – maart 2017

++++++++++++++++++++++++====

Dank voor de leuke en mooie reis. We hebben erg genoten. Mooie cultuur, wel een droog land, mooie bergen, niet echt een mooie woestijn en onbegrijpelijk dat er nog zo veel vrouwen zijn die niet wat moderner gekleed gaan. We voelden ons er veilig en vriendelijke mensen.

Met groet, Jean (januari 2017)

——————————————————————-

Vlot werden mails beantwoord, vervoer was goed, ook de chauffeur die ons van thee en koekjes voorzag tijdens de lange ritten, de meeste hotels waren prima, vooral de traditioneel ingerichte accommodaties prachtig, Yazd was het mooiste, onze reisleidster Bahare Kamrani dik ok, heeft ons van A tot Z begeleid (geld wisselen, inkopen, extra info), prima. Gids was goed geïnformeerd, sprak vloeiend Engels en had humor. Tevreden klant! – Judith december 2016

====================

Ursel op 7 februari 2017 bestemming: Iran / vele plaatsen, reisperiode: november 2016

De reis naar Iran was voor mij erg bijzonder. Een land waar ik al heel lang een fascinatie voor heb en waar ik graag meer van wilde weten. Met een groepsreis durfde ik het aan, en dat is goed bevallen ondanks dat ik de jongste deelnemer was. De informatie van Olav, onze reisleider, was heel fijn, en door de groepsreis was alles goed geregeld. De plekken die je bezoekt zijn heel verschillend. Af en toe had ik wel wat meer vrije tijd gewild, maar na een paar dagen merkte ik dat ik dit zelf kon aangeven en dan af en toe wat excursies in mijn eentje kon ondernemen. Al met al een prachtige reis, waar ik ontzettend veel van geleerd heb. Een herinnering om te blijven koesteren, en een land dat ik zeker vaker ga bezoeken

+++++++++++++++++

Het vervoer was meer dan goed, ook de hotels; helemaal goed. Het Negin hotel in Kashan vond ik het leukste. Zo mooi en zorgvuldig ingericht. In Shiraz heb ik genoten van de prachtige binnentuin. In Kerman heb ik genoten van de gebroeders van het hotel, wat een enorme gastvrijheid en wat een heerlijk eten. Ik vond de keuze van de hotels afwisselend en prima.

De reis als geheel is zeer geslaagd. Mede dankzij onze geweldige, goedgemutste en leuke reisleider Olav Wissink, hij wist goed te manoeuvreren tussen de gids enerzijds en de groep, al die verschillende individuen anderzijds. Daarnaast vond ik het heel leuk dat Olav allerlei artikeltjes naar ons doorzette. Olav is oplossingsgericht en heeft veel kennis van zaken. De groep bestond uit allerlei zeer geïnteresseerde en bijzonder aardige mensen, er was een mooie mix van afstand en nabijheid onderling. Ik heb de reis samen met een 27-jarige jonge vrouw, Ursel ondernomen, zij was de jongste en ik weet dat zij wat schrok van de gemiddelde leeftijd waardoor zij wat minder aansluiting had in aanvang. Ik vraag mij af, zeker in het licht gezien van bovenstaande, of het  nu juist beter is of juist niet, om een indicatie te geven van de leeftijd c.q. gemiddelde leeftijd, wetende dat leeftijd ook niet alles zegt, maar toch… (zie boven)

Ik heb genoten en ben ontzettend blij dat ik Iran een beetje heb ontdekt/ervaren. Het was veel, overweldigend en fascinerend om in Iran te vertoeven,

Dank daarvoor.

Met vriendelijke groet, Ingrid Lunter. (november 2016)

======================================================

Vervoer: Vliegtuigen goed geregeld en ruime bus (meer zitplaatsen dan de groepsgrootte, ruim gekoeld water voor handen, met airco, uitstekende chauffeur) kortom uitstekend geregeld.

Accommodatie: Mooie en bijzondere hotels, in het algemeen goed, personeel bracht koffers tot in de kamers ook als de bus soms niet tot voor het hotel kon komen in oude stadscentra, service goed, wifi bijna altijd beschikbaar. Soms was de douche-installatie gammel (onderhoud), maar wel altijd warm en koud water. Prima ontbijt. Meerdere goede en leuke hotels, Yazd en Tehran vonden wij het best.

Begeleding; Uitstekende reisleider (Olav Wissink) met aandacht voor alle reizigers, kon met iedereen goed omgaan, uitstekende organisator en planner. Maakte duidelijk wat er van ons werd verwacht, bracht de groep bij elkaar en het was heel gezellig, geen onvertogen woord gevallen. Mede daardoor erg genoten van deze prachtige reis. Deelnemers die wat minder goed ter been waren werden geholpen door bijv. een taxi te bestellen, idem als er een keuze was in de excursies. Er was voldoende vrije tijd 3 middagen om zelf dingen te doen of gewoon rust om alle indrukken even te laten bezinken.

Contact: Vooraf was prima en voldoende.

Tot slot: Groepsgrootte 17/18 deelnemers is perfect. Prijs/prestatie verhouding dik in orde. Kortom wij hebben een fantastische reis gehad. Wij zijn met een heel ander idee van Iran thuisgekomen dan bij aanvang in het hoofd zat. Dat alleen al maakte de reis tot een succes. Hartelijk bedankt.

M. Tenten, A.J. Tenten-Roos reis 6 november – 20 november 2016

#######################

Goed contact vooraf, er werd vlot gereageerd op per mail gestelde vragen. We hadden een goede bus in Teheran en daarna een werkelijk uitstekende, ruime ‘VIP’bus met ‘vliegtuigstoelen’: erg comfortabel. De chauffeur van die bus was niet alleen zeer vriendelijk, maar ook echt erg goed: hij reed voorzichtig en toch snel genoeg waar dat kon. Ook de vluchten met Iran Air waren prima: vriendelijk personeel en voor de inwendige mens werd goed gezorgd. Natuurlijk waren er verschillen, maar mijn zoon en ik waren tevreden over alle hotels. Tourleader Olav Wissink gaf iedereen voldoende aandacht en luisterde goed naar uitgesproken wensen. Het was een erg goed gevuld programma, met voldoende rustmomenten. Het hotel in Isfahan vond ik het beste, maar in Kashan troffen we het mooiste hotel (Negin House) en het hotel in Teheran was ook prima. Het minst (maar ook goed) vond ik het hotel in Yazd (wel sfeervol). In 2007 maakten mijn vrouw en ik een prima door Ellen van de Bovenkamp begeleide Rosetta- reis naar Marokko, ook een top reis was voor ons uw door Marleen Polderman begeleide reis naar Ethiopië-noord (2015), nu dus met Olav Wissink naar Iran. W. Polet – november 2016

=============================

Perfecte en erudiete  tourleader Theo van de Laar, meer dan geweldig. Iraanse gids was aimabel en goed, maar zoals zoveel landgenoten wat flegmatisch. Kashan en Yazd waren de leukste hotels, vanwege de opzet er van. Een 9 voor de reis, tot de volgende keer maar weer…. Ronald en Rocida – november 2016

————————————————————————–

Heel mooie reis en erg goed verzorgd door Rosetta. Alle lof! Prima vervoer. Zeer goede bus… heel goede chauffeur. Alle hotels waren prima. Goede lokale gids, had heel veel kennis. Wilde deze kennis misschien iets te nadrukkelijk overbrengen. Ook Theo van de Laar heeft heel veel informatie gegeven. Heeft de reis mede bijzonder gemaakt  – Pietersen – Moons oktober 2016

======

Bus was goed, alle hotels waren meer dan voldoende en Theo was een uitstekende reisleider, die iedere avond een mogelijkheid organiseerde om gemeenschappelijk te eten; dat was een prima idee. Geef de reis op een schaal van 1 t/m 10 een 9. – Zach Salverda oktober 2016

=================================

Onze Iraanse gids Ali was voortreffelijk. Goed ingevoerd in veel relevante onderwerpen. Geestig en inventief, ook m.b.t. het laten kennismaken met traditionele Iraanse gerechten. Zijn Engels was zeer goed. Twee hotels sprongen er voor ons uit; Kerman vanwege de gezelligheid, de sfeer en de vriendelijke gastheren en Negin House Hotel in Kashan vanwege de ambiance. Een 9+ als cijfer betreft het gebodene, de begeleiding en de gezelligheid binnen de groep.                                 Fam. de Claaver okt. 2016

———————————-

Fijne reis gehad! Hotels waren goed,  badkamers soms wat minder, maar het is daar niet anders. De reis is heel goed begeleid (Iraanse gids, Nederlandse reisleider). Informatie vooraf was ook in orde, het lokaal vervoer was prima. Het hotel in Kashan vond ik het best, maar ik was eigenlijk met alle hotels tevreden. Als laatste opmerking wil ik nog kwijt dat het wel even wennen was om met een groep te reizen – Heleen  – oktober 2016.

+++ +++ +++

Informatie over de inhoud van de reis was voor ons toereikend. Ook leuk dat er boeken-tips gegeven werden. Wel hebben we gemerkt dat de kledingadviezen op de diverse websites veel strikter staan dan op dit moment feitelijk is. Op Rosetta site is deze het duidelijkst en meest uitgebreid van alle sites die we bekeken hebben, compliment hiervoor! Eén van ons heeft echt last gehad van de luchtvervuiling (astmatisch), misschien is het een suggestie om aan te geven dat mensen met  Overigens waren overal de bedden voor ons prima wat natuurlijk wel het allerbelangrijkste was. Er waren fijne hotels bij. Kashan en Yazd vonden we erg leuk, ook al waren de kamers die wíj troffen wat klein. Leuk van beide is dat je een gezellig hoekje buiten je kamer kunt zoeken om even te zitten (lezen of zo). Het hotel in Esfahan was prima, maar het personeel was minder. Het allerleukste is als je vanuit het hotel lopend naar het centrum kunt. Dit was in Yazd, Esfahan en Shiraz erg prettig. Zowel de gids als de reisleidster hebben er alles aan gedaan om deze reis te laten slagen. Ook fijn dat de gids veel achtergrondinformatie gaf. De reisleidster hield ook goed in de gaten dat het programma haalbaar was. Extra compliment voor onze chauffeur: een hele attente, vriendelijke man, die ons tussendoor voorzag van koffie, water, of thee en op één dag een erg leuke, basic, lunch in een park verzorgde.  Lieke – Angela – oktober 2016

__________________

R. van der Hidde reisperiode: oktober 2016

De reis was cultuur gericht georganiseerd en dat bepaalde ook de samenstelling van de groep, die goed voorbereid en ingelezen deelnam. De organisatie was uitermate goed opgezet, goede lokale gids en uitmuntende Nederlandse reisleider, die bijzonder goed thuis was in de politieke, en culturele geschiedenis van Iran. De efficiëntie van de organisatie maakte dat we minstens 3 keer zoveel konden gaan zien als dat we het zelf met eigen vervoer hadden moeten regelen. Naast de verplichte highlights die er nu eenmaal bij horen, waren de minder bekende hoogtepunten uit de Iraanse historie een verademing om te zien. Het was een intensieve trip, maar overweldigend qua inhoud.

==========

Contact was zakelijk, kort en bondig. Op mails werd snel geantwoord. Grootte van de bus was ok. Goede hotels, het beste in Esfahan met name van wegen de ligging midden in de stad. Het minste het hotel in Kerman, al lezen we op internet dat dit het beste hotel van de stad is. Reis krijgt een 8,5 vanwege programma, reisleiding, gezelschap en buschauffeur. Tip; stroom is overal 220 Volt (normale stekkers) – Fam. van Engen – september 2016

========================

Over de aanvraag van het visum bestond bij ons wat onduidelijkheid, maar eerlijk is eerlijk U bood tenslotte aan contact op te nemen met het visumbureau om de aanvraag te bespoedigen, en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Over onze Nederlandse reisleidster waren we erg tevreden. Niets op aan te merken. Ze doet haar werk met hart en ziel. Ook de Iraanse gids Ali was enthousiast, deskundig, zeer toegankelijk, en vol humor. Zijn lach werkte aanstekelijk. Het compenseerde zijn niet optimale kennis van de Engelse taal volledig. Het Part hotel in Isfahan vonden wij het beste. Het minste hotel vonden wij hotel in Teheran. Heb je nog opmerkingen die je bij bovengenoemde vragen niet kwijt kon? De al tijden niet meer verkrijgbare reisgids van de Dominicus ‘Iran’, staat nog steeds op de literatuurlijst. Overigens verschijnt er dit jaar van deze uitgeverij een nieuwe versie.  Alex en Marie- Thérèse – oktober 2016

+++++++++++++++++++

De Nederlandse reisleidster was geweldig. Goed geïnformeerd, zeer enthousiast en zeer voorkomend. De Iraanse gids Ali eveneens uitstekend. Hij weet veel, niets is te veel gevraagd en hij is altijd goed gestemd. Sommige medereizigers hadden moeite om hem te kunnen volgen in zijn manier van vertellen maar wij vonden het prima. Samen met onze chauffeur Borzu was het een goed team en we hebben dan ook een hele mooie, leerzame  en ook gezellige vakantie gehad.

Fam van Leeuwen. sept. 2016

———————————

Prachtige reis, we hebben volop genoten. Gids was goed, reisleidster was goed, hotels goed, dito vervoer. Vriendelijkheid van de Iraniërs heeft ons nog het meest geraakt, maar dat is niet uw verdienste. Rosetta had wel een goede selectie gemaakt van begeleiders, hotels, vervoer en route. Wat ons betreft mag u zich de Iran specialist noemen. Henk en Janny – september 2016

==============

Reisleidster Dewi Blom was top, zeer consciëntieus, goed gehumeurd, veel humor. Transparant beheer van de kas op een manier die mijn vrouw en ik nog niet eerder hadden meegemaakt (andere organisaties dan Rosetta). Contact met het kantoor in Nijmegen was prettig en correct. De geschatte kosten p.p.p.week van € 300 waren aan de hoge kant. €200 per week per persoon lijkt ruim voldoende, met de vermelding “exclusief cadeaus”. J.O.B. juni 2016

——————————-

Ik vond het een hele mooie leerzame reis. Heb veel geleerd en gezien van dit prachtige land. De mensen waren erg vriendelijke en behulpzaam. Wat kleding betreft was het minder streng dan dat ik had verwacht. Heb dus een aantal kledingstukken niet uit de koffer gehaald. Rosetta dank voor deze prachtige reis. Ilona Harinck, mei 2016

…………………………………….

Fantastische reis gehad, goed georganiseerd en veel gezien in relatief korte tijd. Dewi Blom was een goede reisleidster en wist alles (ook samenwerking met chauffeur en gids, die ieder hun gebruiksaanwijzing hadden….) in goede banen te leiden. Mocht iemand vragen of ik Rosetta adviseer, dan doe ik dat zeker, en overtuigd –  Bart van der Ploeg, mei 2016

========================================================

Olav Wissink is een uitstekende reisleider, zouden we zo weer mee op reis willen! Hotels waren, rekening houdend met de lokale omstandigheden goed. Hotels in Yazd en Kerman waren zelfs erg leuk. Prima bussen, en dito chauffeur. Verzorging aan boord van Iran Air prima! -:      Jaap & Ria, mei 2016

=====================================

Goed contact. Bus was in orde. Chauffeur kan een tom-tom gebruiken. Hotels, allemaal prima. Reisleidster Dewi deed het uitstekend, petje af ! Volgorde van de reis uitstekend !! Een super leuke reis gehad!! Frits en Sylvia, mei 2016

*****************

Contact was naar tevredenheid. Op één mail kreeg ik geen direct antwoord maar, dat betrof een kleine vraag mbt het visumformulier, wat in een latere mail te lezen was. Hotels voldeden en hotel Parseh in Shiraz was meer dan prima, het Kohan hotel in Yazd had eenvoudige kamers, maar een geweldige sfeer door het prachtige hofje met ligbedden. Ook andere accommodatie hadden pluspunten.

Informatie was toereikend maar op sommige punten wat verouderd. Kledingvoorschriften voor vrouwen mag wel wat aangepast, er kan en mag meer dan in de informatie vermeld stond. Daarnaast lijkt het me goed om te vermelden dat je als alleenreizende vrouw heel veilig over straat kunt op de meeste plekken. Dat dat zo gemakkelijk was had ik me van tevoren niet gerealiseerd, en dat was dus een hele prettige constatering.

Nederlandse reisleiding, Olav Wissink : helemaal goed! Humor en kennis van het land, ook veel achtergrondinformatie. Olav was flexibel waar het kon en meer sturend wanneer dat nodig was en kon daartussen ook goed laveren. Onze Iraanse begeleider was niet gemakkelijk, maar ook met hem wist Olav de dingen zo te keren dat het voor de groep oké of gewoon goed was. Olav was vrolijk en energiek, had voor iedereen tijd en verdeelde zijn aandacht goed over de groepsleden. Problemen werden adequaat opgelost, had aandacht voor diegene met wie het even wat minder ging, zonder paniek. Hij hield de rust er mooi in. De lokale gids schoot soms wat te kort, maar Olav compenseerde door zijn kennis en uitleg veel, en werden we toch van de juiste informatief voorzien. Ondanks wat puntjes zou ik zo nog een keer zo’n reis willen maken, ook al zou er met mijn kritiek niets gedaan worden. Het b

Want to send trip information to others?