Volop boekbaar! Met slimme routeaanpassingen hebben we vorig jaar onze klassieke reis naar Oost-Turkije een wat lokaler tintje gegeven. En met succes. Kleinschalig en buiten de gebaande paden, dat is deze route. Desgewenst uit te breiden met een pré-tour met start in Bulgarije, verblijf in Istanbul of tot 20 dagen, om Urfa, Nemrut Dagi en Gaziantep ook mee te kunnen maken.
Met een kleine groep reis je door een regio met duizenden jaren oud erfgoed, bazaars, Koranscholen en de mooiste vergezichten die je ooit hebt gezien.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 Ankara1 nacht
2 Amasya1 nacht
3 Giresun1 nacht
4 Trabzon1 nacht
5 Erzurum1 nacht
6 Artvin1 nacht
7 t/m 8 Kars2 nachten
9 Doğubeyazit1 nacht
10 Van1 nacht
11 t/m 12 Tatvan2 nachten
13 Midyat1 nacht
14 Mardin1 nacht
15 t/m 16 Diyarbakir1 nacht

Vertrekdag: zaterdag

 

Het andere Turkije.

Het oosten van Turkije verschilt enorm van de rest van het land, met een unieke levensstijl die wordt beïnvloed door Koerdische en Arabische culturen. De regio is veel minder blootgesteld aan westerse invloeden dan de vakantieoorden aan de west- en zuidkust. De thuisbasis van enkele van de belangrijkste en meest iconische archeologische vindplaatsen. Ontdek spectaculaire landschappen, oude beschavingen en vele Bijbelse vindplaatsen van Oost-Turkije. Laat je verleiden door de Zwarte Zee, de oude stad Ani, de berg Ararat en de ark van Noach, de ommuurde stad Diyarbakir en het schilderachtige Mardin. Na de leegte van het Taurusgebergte en de eeuwige sneeuw van de berg Ararat beland je op de Anatolische laagvlakte, van steppe tot woestijn, waar de temperatuur in de zomer aardig kan oplopen. Prachtige panorama’s over weidse en desolate vlaktes, maar ook een barbecuelunch aan een kratermeer zijn herinneringen voor het leven. Na deze rondreis door het Oosten van Turkije kom je bijna zeker thuis met een aangepaste ‘top vijf’ van mooiste panorama’s ooit.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zaterdag
  16 september 2023
  zondag
  1 oktober 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.145,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  14 oktober 2023
  zondag
  29 oktober 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.145,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  20 april 2024
  zondag
  5 mei 2024
  Nee Is niet te boeken
  2.330,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  8 juni 2024
  zondag
  23 juni 2024
  Nee Is niet te boeken
  2.245,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  14 september 2024
  zondag
  29 september 2024
  Ja Is nog te boeken
  2.245,00
  Per Persoon

  Extra’s

  Gescheiden facturering
  Annuleringsverzekering (5,5% totale reissom)
  Eénpersoonskamer (p.p.) € 345,00
  345,00 / Persoon

Inbegrepen
Vlucht, binnenlandse vlucht, luchthaventax, al het AC vervoer, hotels met ontbijt, genoemde excursies, Nederlandse reisleiding (bij voldoende deelnemers) en meereizende gids, Nederlandse organisatie met veel ervaring in de regio en een Nederlandstalige lokale partner en dekking door Garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen
Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 345,- *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 150,- per week

* Beperkt beschikbaar

Visum
Niet meer noodzakelijk.


Vluchtschema gevlogen wordt met Turkish Airlines, het schema is als volgt (wijzigingen voorbehouden) Ook is vertrek vanuit Brussel mogelijk.

Heen
Zaterdag TK 1962 – Amsterdam – Istanbul – 15.35 – 20.10
Zaterdag TK 2978 – Istanbul – Ankara – 21.45 – 22.45

Terug
Zondag TK 2281 – Diyarbakir – Istanbul – 07.20 – 9.00
Zondag TK 1957 – Istanbul – Amsterdam – 11.05 – 13.40

VLUCHT NAAR ANKARA

Check-in op Schiphol voor de vlucht naar Ankara, via Istanboel (overstap). Sinds enige tijd is een visum niet meer nodig voor Turkije, dat scheelt weer. Onze lokale partner zorgt in Ankara voor de transfer naar het hotel. Ankara is de stad van Atatürk (Vader aller Turken), mogelijk krijg je morgen zijn mausoleum te zien, een toonbeeld van pracht en praal en verplichte kost voor ieder Turks schoolkind.

CITY TOUR ANKARA EN BEZOEK HATTUSAS (335 km. - 4 uur)

Stadsimpressie met een bezoek aan het museum van Anatolische Beschavingen. Ankara is de hoofdstad van Turkije, door Atatürk (Mustafa Kemal) verkozen boven het oude, destijds met het islamitische kalifaat verbonden, Istanboel. Hij koos voor Ankara vanwege haar centrale ligging, het was destijds een stad van middelgrote omvang. Inmiddels is ook Ankara een grote en bruisende plaats. Het oudste gedeelte ligt op een heuvel, van waar je een mooi zicht hebt over de stad. Dan reis je oostwaarts richting Amasya. Onderweg wordt het bijzondere Hattusas bezocht, de oude hoofdstad van het Hettitische Rijk. Het was de Fransman Charles Texier die in 1830 de ruïnes van deze vergeten en geheimzinnige beschaving blootlegde. Eerder deze dag heb je kleitabletten, aardewerk en bronzen en stenen beelden uit deze periode (1800-1250 voor Chr.) in het museum in Ankara gezien.
Je overnacht in Amasya. Het schilderachtig stadje met Osmaanse huizen ligt in een kloof aan de groene rivier. Boven de stad ligt een burcht met een Romeinse muur en de graven van de Pontische Koningen zijn uitgehouwen uit de rotsen.

NAAR GIRESUN AAN DE ZWARTE ZEE (313 km. - 5 uur)

Na een bezoek aan de Pontische Koningsgraven voert de reis langs de rivier en over een spectaculaire bergweg van Niksar naar Ordu aan de Zwarte Zee. De overnachting is in Giresun.
Deze middelgrote stad is gebouwd rond een Byzanthijnse burcht. De oude naam van het stadje is Kerasos en het was hier dat de Romeinse generaal en fijnproever Lucullus de kersenboom ontdekte. Hij stuurde de bomen naar Rome waar ze Carasus werden genoemd en vervolgens cerise, cherries en kersen werden.
In tegenstelling tot wat je zou denken is de plek van de kersenboom in Giresun nu ingenomen door de hazelnootboom. Hazelnootbomen staan langs de hele Zwarte zeekust van Ünye tot Trabzon.

NAAR TRABZON LANGS DE ZWARTE ZEEKUST (130 km. - 2 uur)

Na een stadsbezoek van Giresun, dat onder de burcht een oude wijk met Griekse huizen heeft, is het niet zo lang rijden naar Trabzon, het oude Trapezus. Er is voldoende tijd om deze oorspronkelijk door Grieken gedomineerde stad te ontdekken. Het oude stadsdeel met zijn kronkelende straatjes
en oude houten huizen kent haar eigen sfeer . Bezoek de kleine Aya Sofia, die gediend heeft als voorbereiding op haar beroemde naamgenoot in Istanbul. Beide werden als kerk gebouwd maar zijn recent van museum weer veranderd in een moskee. (Noot: Ook die grote broer in Istanbul zien? Boek een pré- of post-verblijf in Istanbul (zie verderop) en maak ook kennis met die wereldstad.)

VIA SUMELA KLOOSTER NAAR ERZURUM (310 km. - 4.5 uur)

Op naar Erzurum. De weg voert voor een groot deel door de bergen. De rit wordt onderbroken voor een bezoek aan het imposante, tegen de rotswand aangedrukte Sumela klooster. Het klooster is een soort vogelnestje op 1200 meter hoogte. Het is een indrukwekkend complex en bestaat uit een kerk, enkele kapellen, een bibliotheek, een gastenverblijf en slaap- en woonvertrekken voor de monniken over vier verdiepingen zijn verspreid. De deels in de rotsen uitgehakte kloosterkerk is versierd met talloze fresco's met Bijbelse taferelen. Na genoten te hebben van het fenomenale uitzicht dalen we, lopend door het bos, weer af naar de parkeerplaats. Aan het eind van de middag, na een rit waarbij ook een bergpas is genomen, arriveer je in Erzurum en nemen we intrek in ons centraal gelegen hotel.

NAAR ARTVIN VIA GEORGISCHE KERKJES EN EEN WATERVAL (227 km. - 4 uur)

Voordat de reis verder gaat bezoeken we in Erzurum de oude koranschool met de tweeling minaretten. Vlak daarachter tref je 3 eeuwenoude türbes. Deze grafmonumenten, zes- of achthoekige gebouwtjes werden enkel voor sultans, heiligen en pasha’s gebouwd. Een mooie panoramische route voert langs de Georgische kerkjes Haho en Özkvank. Haho of Khakhuli in het Georgisch is wat kleiner dan Özkvank en dateert uit de 10 de eeuw. Omdat het dienst doet als moskee is het in perfecte staat. Na een bezoek aan de imposante watervallen van Tortum neem je je intrek in het mooi gelegen hotel in Artvin.

NAAR KARS VIA DUIVELSKASTEEL EN 'N KAASMUSEUM (312 km. - 5,5 uur)

Vandaag een wat langere reisdag en dus vroeg vertrek. Onderweg is er veel te zien. Eerst bezoek je het Şeytan kalesi (duivelskasteel) dat op een rots boven de Karacay canyon is gebouwd, waarschijnlijk door de Urartu, een bergvolk dat het oude Tuspa (Van) als hoofdstad had. Door een vlakker plattelands landschap met grazende koeien gaat het dan naar het kaasmuseum in het dorp Bogatepe. Als de bus uiteindelijk Kars binnen rijdt heb je ook één van de mooiste bruggen van het land gezien: de Çoban Köprü. Deze stenen brug uit de 16e eeuw is vermoedelijk ontworpen door Sinan, de bekendste architect uit de Turkse historie.

DAGEXCURSIE NAAR ANI

Voor de de excursie naar Ani nemen we ruim de tijd. Dwalen tussen de restanten van wat ooit de trotse hoofdstad van het grote Armeense rijk is geweest. De Armeense ruïnestad ligt ongeveer 40 km ten zuidoosten van de Kars tegen de grens met Armenië. Het ligt op een plateau in de vorm van schiereiland tussen 2 ravijnen waar een riviertje door stoomt. Je krijgt onder andere restanten te zien van de kerken uit de 9e tot de 12e eeuw (met fresco’s die de tand des tijds hebben doorstaan). Bij helder weer heb je zicht op de besneeuwde berg Ararat, waar volgens velen de restanten van Noachs ark te vinden zijn. Meerdere expedities, waaronder de bekendste van Apollo-15 astronaut James Irwin, hebben hier echter geen wetenschappelijk bewijs voor opgeleverd. Het verhaal van de zondvloed is te lezen in zowel Bijbel als Koran, met vermelding van het feit dat Noach in de islamitische versie van het verhaal, over vier zonen beschikte. Aan het eind van de middag ben je terug in het hotel, als de tijd het toestaat kun je het museum van Kars nog bezoeken, of gewoon wat rondkijken in deze interessante stad, vol met Russisch aandoende gebouwen.

NAAR DOGUBEYAZIT VIA ISHAK PASHA PALEIS (188 km. - 2.5 uur)

Het vandaag te bezoeken paleis van Ishak Pasha is in tegenstelling tot het verhaal over Noachs Ark tastbaar en laat geen ruimte voor twijfel. Zowel ligging als bouw zijn uniek. Geslapen wordt in het plaatsje Doğubeyazit. Op de levendige bazaar en in de drukke winkelstraat is de nodige Iraanse smokkelwaar te vinden.

NAAR VAN (295 km. - 4 uur)

Op weg naar Van stoppen we voor een kopje thee bij de bekende Muradiye watervallen en bezoeken Çavuştepe, de eerste hoofdstad van de Urartu (ca 850-600 vC ) en administratief centrum van een landbouwstreek die bewaterd werd met kanalen van 30 km of meer. De burcht van Hosap in het dorpje Güzelsu, wat mooi water betekent, is naar alle waarschijnlijkheid ook door hen gebouwd, maar dankt de huidige vorm aan een Koerdische stam, die omstreeks 1640 in het gebied heerste.

De bazaar van Van is de moeite van een bezoek waard.

NAAR TATVAN VIA DE KERK VAN HET HEILIG KRUIS (135 km. - 2 uur)

Na een bezoek aan het recent heropende museum in Van en de citadel, waar de hoofdstad van de Urartu, Tuşpa, was gevestigd, nemen we bij Gevas een bootje naar de kerk van het Heilige Kruis op het eiland Akdamar in het Van-meer. Het tiende eeuwse kerkje is één van de mooiste voorbeelden van Armeense architectuur. We eindigen de dag in Tatvan, waar we twee nachten zullen verblijven.

AHLAT EN NEMRUT KRATERMEER

Na een bezoek aan de oude Seldjoekische begraafplaats in het plaatsje Ahlat gaan we inkopen doen en BBQ picknicken aan het Nemrut Kratermeer. Dit ongerepte gebied heeft warme- en koude meren en zelfs een grot waar stoom uitkomt. Het spreekt vanzelf dat de uitzichten fantastisch zijn en de flora bijzonder. Ook vannacht verblijven we in Tatvan aan het Vanmeer.

NAAR MIDYAT VIA MOR GABRIEL KLOOSTER (242 km. 3.5 uur)

Op weg naar Midyat rijden we over een plateau met ongeveer 80 dorpjes, 100 kerken en 80 kloosters. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw was dit het centrum van de Syrisch orthodoxe Christenen. Ze leven nu in kleinere aantallen in ongeveer 20 dorpjes en voordat we het Mor Gabriel klooster gaan bezoeken doen we een van die dorpen aan. Het Mor Gabriel klooster bij Midyat, waar we een mooie rondleiding krijgen is het oudste en meest bekende klooster in de regio. Er wordt overnacht in Midyat.

NAAR MARDIN (114 km. - 2 uur)

Op weg naar Mardin stoppen we bij de ‘Beyaz Su’ watervallen, mooi gelegen in het groen. Ook brengen we een bezoek aan Dara, een oude Romeinse garnizoensstad, uitgehouwen uit rotsen. In Dara bouwden de Romeinen de eerste dam en irrigatiekanalen in Mesopotamië. De ondergrondse cisternen zijn indrukwekkend. In het oude kalkstenen stadje Mardin zijn de straatjes smal en worden ezeltjes gebruikt voor transport.

MARDIN EN DIYARBAKIR (98 km. - 1.5 uur)

Voordat we naar Diyarbakır vertrekken is er tijd om Mardin verder te ontdekken. Nauwe steegjes, prachtig gedecoreerde ramen in wit gepleisterde herenhuizen, straatjes die alsmaar steiler worden en het mooiste postkantoor van heel Anatolië. Neem tijd voor een kopje thee in de schaduwrijke theetuin en geniet van het onvoorstelbare weidse zicht over een dorre en desolate vlakte.
Naast de kolossale meters hoge muren zijn er in Diyarbakır koranscholen, karavanserais, een indrukwekkende grote moskee en veel, veel verkeer. Koerdische, islamitische en moderne westerse kledij zorgen voor een exotisch straatbeeld.

VLUCHT TERUG

Vervoer naar het vliegveld voor de vlucht terug naar Amsterdam, of als je dat liever doet naar Brussel, met een overstap in Istanboel. Laat je verwennen door de meevliegende kok. Of kies voor één van de mogelijke (individueel te boeken) verlengingen.

EPILOOG: URFA - NEMRUT DAGI - GAZIANTEP

Desgewenst is deze reis uit te bouwen tot een 20 daagse reis. Kosten bedragen € 699 per persoon op basis van twee personen. Eindpunt wordt dan, net als in de 'klassieke' variant van deze reis, Gaziantep. Het aangeboden pakket bestaat uit een privé-auto met chauffeur en plezierige middenklasse (boutique) hotels met ontbijt. Het programma start op dag 16 vanuit Diyarbakir met een rit in enkele uren naar Sanliurfa, via Göbekli Tepe. Dag 17 biedt een halve dag excursie naar Harran en voldoende tijd in Urfa. Dag 18 brengt u in circa 3 uur naar Nemrut Dagi, waar de klim naar de beroemde archeologische opgraving kan worden gemaakt. Op dag 19 rijdt u naar de culinaire hoofdstad van Turkije, Gaziantep, met uiteraard een stop bij het unieke Zeugma Mozaïekmuseum. Dag 20 betekent een afscheid van Oost-Turkije en vlucht naar Istanbul, door naar Amsterdam of Brussel of wellicht een andere 'kop op de reis'-activiteit!

PROLOOG / EPILOOG - ISTANBOEL

De reis is ook te verlengen met enkele dagen in Istanboel. We bieden een pakket aan van 3 dagen (2 nachten). Prijs v.a. € 240 per persoon.

De verlenging houdt twee transfers in tussen vliegveld en het hotel. Het hotel is een kleinschalig middenklasser in het oude gedeelte van de stad bij de Blauwe Moskee, gereserveerd op basis van logies met ontbijt. De prijs op basis van dubbele kamerbezetting bedraagt  € 240,-. Op basis van enkele bezetting € 360,--. De prijs is gebaseerd op een terugvlucht in vergelijkbare klasse als de oorspronkelijke reservering. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.

Overigens is het ook mogelijk eerder te vertrekken en dan bijvoorbeeld Cappadocië te bezoeken. Hierover meer weten? Neem gerust contact op!

PROLOOG: SOFIA - PLOVDIV - ISTANBUL - ANKARA PER TREIN

Deze reis heeft ook een optionele pré-tour. Deze pré-tour bestaat uit 6 dagen (5 nachten). Prijs v.a. € 599,- per persoon.

Deze pré-tour bestaat uit een vlucht naar Sofia vanuit Eindhoven, en een transfer van de luchthaven naar hotel. Het hotel is een kleinschalige middenklasser in het hart van Sofia. Twee nachten hier, dus een volle dag voor de stad. Op dag 3 in de ochtend per trein naar Plovdiv, oudste stad van Europa. Ook hier ruim de tijd, want ook hier verblijf je 1 nacht in een centraal gelegen hotel. Na een volle dag in Plovdiv neem je in de loop van de avond de nachttrein naar Istanbul, waar je de volgende ochtend aankomt, en naar een centraal gelegen hotel nabij de blauwe moskee wordt gebracht. Twee overnachtingen in Istanbul betekenen ook hier ruim de tijd, want in de loop van de derde dag in Istanbul neem je een snelle trein naar Ankara. Daar wordt je uiteraard naar het hotel gebracht, en begint de volgende ochtend de groepsrondreis. De prijs per persoon op basis van dubbele kamerbezetting bedraagt  € 599,-. Op basis van enkele bezetting is ook mogelijk, prijs is dan op aanvraag. De prijs is gebaseerd op een vlucht naar Sofia in vergelijkbare klasse als de oorspronkelijke reservering. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.

Vervoer

Tijdens deze reis gebruiken we een eigen bus met chauffeur, deze bus blijft de hele reis bij ons. De bus is voorzien van airconditioning. De grootte van de bus wordt afgestemd op het aantal deelnemers aan de reis. Uitgangspunt is dat de bus meer stoelen heeft dan het aantal groepsleden. Verder is er één binnenlandse vlucht. Het traject Diyarbakir – Istanbul wordt gevlogen met Turkish Airlines of een met die maatschappij samenwerkend bedrijf.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in goede toeristenklasse hotels, ***. Houd er rekening mee dat in Oost Turkije niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden, krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag.

Eten

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Het is ook een goede gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 10,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 18 deelnemers, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Nederlandssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Reissom

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. PRIJSGARANTIE ALS JE EENMAAL GEBOEKT HEBT.  – HET KAN VOORKOMEN DAT ER FEITEN OF OMSTANDIGHEDEN ZIJN DIE STERK VAN INVLOED ZIJN OP DE OORSPRONKELIJKE PRIJS. B.V. FLINKE VERHOGING VAN DE LUCHTHAVEN TAX, OF WAARDE VERMINDERING VAN DE EURO. OP GROND VAN DE ANVR REISVOORWAARDEN MAG DIT AAN DE KLANT WORDEN DOORBEREKEND. ONDANKS DAT DIT IS TOEGESTAAN ZULLEN WIJ HIER GEEN GEBRUIK VAN MAKEN. PRIJS IS PRIJS, GEEN RARE FRATSEN ACHTERAF!

De reissommen op onze website kunnen wel veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Het advies is dus tijdig (vroeg) te boeken.

Communicatie

Telefoneren kan in Turkije ook met een GSM. Je kunt hierover het beste contact opnemen met je provider. In diverse plaatsen zijn er internetmogelijkheden.

Tijdsverschil

Het is in Turkije 1 uur later dan in Nederland.

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het najaar, dan is het klimaat op zijn best. Het reizen is mogelijk vanaf mei, het kan dan nog wel frisjes zijn en zeker in de avond koelt het dan flink af. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn erg warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat en ’s middags het rustig aan doet, dan is reizen in de zomer goed te doen. Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/MiddenOosten/Turkije/105.

 

Temperatuur º C (max.+min.)AnkaraTrabzonDiyarbakir
januari3 (-3)10 (6)6 (-3)
februari6 (-2)10 (4)9 (-1)
maart11 (0)11 (6)13 (2)
april18 (5)14 (9)20 (8)
mei21 (19)19 (12)27 (11)
juni26 (11)23 (18)32 (18)
juli30 (16)26 (20)38 (23)
augustus30 (16)26 (20)38 (21)
september26 (12)23 (18)32 (16)
oktober20 (7)20 (14)17 (10)
november12 (2)16 (11)18 (4)
december7 (-1)12 (7)9 (0)

Excursies

Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen. In dit deel van Turkije worden lage entrees gevraagd. De entrees zijn niet al te hoog, gemiddeld enkele euro’s per bezienswaardigheid. Als je er nog voor in aanmerking komt, kun je een internationale studentenkaart meenemen. Daarmee krijg je soms korting op entreeprijzen.

Reisleiding

De reisleider is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis, of monumenten, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis.  De reisleider laat je kennis maken met het hedendaagse Turkije, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen, en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land. Regelmatig wordt ook gebruik gemaakt van de diensten van een lokale Engelssprekende gids.

Geld

De munteenheid in Turkije is de Turkse Lira, bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen lira’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. Bijna overal in Turkije is het mogelijk om te ‘pinnen’. Het is  handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek uit Turkije nog minimaal 3 maanden geldig zijn. Visum is niet meer nodig.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In de toeristische plaatsen kun je je net zo kleden als bij ons. In het binnenland is men traditioneler maar ook hier wordt over het algemeen geen aanstoot genomen aan de westerse manier van kleden. Wordt er een moskee bezocht dan is gepaste kleding wel noodzakelijk, vrouwen kunnen voor de zekerheid een hoofddoek meenemen. In het voor- en najaar kan een trui of vest ’s avonds aangenaam zijn.

Voltage

Het voltage in Turkije is 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Turkije verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oplader(s) voor telepehone, camera, etc.
* anti-diarree-middel (werkzame stof: loperamide) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* zwemkleding (sommige hotels hebben een zwembad)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie, zakmes
* (warme) trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* muziek, boek, spelletje voor in de bus
* evt. bij bezoek moskee een hoofddoek voor de dames.
* stevige (wandel)schoenen

Ramadan

De Ramadan (Ramazan in het Turks) heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags gesloten. De sites zijn in het algemeen wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst bij de direct betrokkene(n), als dat niet helpt aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Literatuurlijst

Algemeen

* ‘Turkse Mythologie’, (esoterie), Ingrid de Klerk, Sigma
* ‘Landenreeks Turkije’, Bernard Bouwman, KIT Publishers
* ‘Tussen God en Atatürk’, Bernard Bouwman, Prometheus
* ‘Te Gast in Turkije’, Heleen van der Linden, Informatie Verre Reizen
* ‘Knooppunt Istanbul, mensensmokkel via Turkije’  Ö. Faruk Akinbingöl
* ‘Staat der geleerdheid in Turkije – 1791’, Meike Broecheler, Astraea
* ‘De Europese Unie, Turkije en de islam’, Sociale Wetenschappen, Aup
* ‘De maffia van Turkije’, F. Bovenkerk, Meulenhoff
* ‘Een geschiedenis van het moderne Turkije’, E.J. Zürcher, SUN
* ‘Ataturk’, P. Morren & W. Schuemans, Maklu Uitgeverij
* ‘Passage Istanbul’, Jan Paul Hinrichs, Bas Lubberhuizen
* ‘Mensenlandschappen’, Nâzim Hikmet
* ‘Het nieuwe leven’, of beter, Sneeuw van Orhan Pamuk, Arbeiderspers

Romans en reisverhalen

* ‘Verre voetreis, een tocht door Turkije’, Bernard Ollivier, Atlas
* ‘Zwarte Zee’, Neal Ascherson, Atlas
* ‘Reisleesboek Turkije’, Iris Alanyali, Uitgeverij het Spectrum
* ‘Meisjes van Ataturk, zonen van de sultan’, Betsy Udink, Atlas (aanrader)
* ‘Verloren Tijd’, A. Rohloff, Arena
* ‘De Maagdenknoop’, Holly Payne, Archipel
* ‘De jongens zijn dood’, Fréderike Geerdink – Bruna (2014)
* ‘Aan de oevers van de Bosporus’, Irfan Orga, Atlas
* ‘Een reis door de Oriënt’, Gustave Flaubert, Atlas
* ‘In de schaduw van Byzanthium’, William Dalrymple, Atlas
* ‘Het lied van duizend stieren’, Yashar Kemal, Uitgeverij De Geus
* ‘Sneeuw’, Orhan Pamuk, De Arbeiderspers
* ‘Ik heet Karmozijn’, Orhan Pamuk, De Arbeiderspers
* ‘In de schaduw van de liefde – Koerdische roman’, Mehmed Uzun, De Geus
* ‘Turkse vlinders, liefde tussen twee culturen’, Stine Jensen, Prometheus
* ‘Het veer van Istanbul – Ontmoetingen langs de Bosporus’, Nicle Segers,
* ‘De weg naar Mekka’, Jan Leyers, Van Halewyck

Reisgidsen

* ‘Turkije’ (Capitool Gids), S. Swan, Unieboek Uitgevers
* ‘Turkije’ (Expert), Diana Darke, Unieboek/van Reemst
* ‘Turkije’ (Trotter), Uitgever Lannoo
* ‘Turkije’ (Dominicus), Sarah Vermoolen, Gottmer Uitgevers Groep b.v.
* ‘Turkije’ (Nelles), Berthold Schwarz, Uitgeverij het Spectrum
* `Eastern Turkey’ (Bradt), Diana Darke

Ik kijk terug op een prachtige reis met fijne begeleiding! Tineke, september 2022.

Prachtige reis, geweldige gids. Heel erg tevreden!! Gregor, september 2022.

+++++++++

Hotelaccommodatie voldeed prima, één hotel was wat minder. De gids was erg goed vertelde veel en regelde ook nog extra dingen niets was hem te veel!

Marja de Jong, september 2022.

++++++

Ondanks de pech, die ik de één na laatste dag had omdat ik mijn arm had gebroken, was het een hele bijzondere en geslaagde vakantie. We hebben vele kilometers met een knus groepje gereisd door Oost Turkije in een comfortabel nieuw Mercedes busje met een vriendelijke en ervaren chauffeur. De hotels waren redelijk, tot goed, maar altijd schoon en op een goede locatie midden in de stad. Bijzonder was het boetiek-hotel in Mardin. Onze gids Irfan was de beste gids die wij ooit hadden. Hij sprak goed Engels, hij wist heel veel van de geschiedenis, van alle oude culturen en van het land. Hij kon er heel systematisch doch enthousiast over vertellen. Daarnaast organiseerde hij extra zaken, zoals het koffiedrinken op zeer bijzondere locaties. Als er tijd over was dan organiseerde hij extra excursies. Hij nam daar zelf het initiatief voor. En steeds hield hij weer rekening met onze behoeftes. Ook de restaurants onderweg waren steeds schoon. Het was een mooie reis met prachtige natuur, vriendelijke mensen en heel veel bezienswaardigheden, die in glans toenamen door de verhalen van de uitstekende gids!   – Milena Voormeulen

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De reis in z’n algemeenheid is bijzonder goed verlopen. Dit kan voor een groot deel op conto geschreven worden van de lokale gids. Hij wist veel te vertellen en liet ook dingen buiten het porgamma om zien. Geel slecht woord over de accommodatie. Met namen de ligging van het hotel bij de berg Nemrud was goed gekozen. Dit was onze derde reis met Rosetta, de verwachting is dat dit niet de laatste zal zijn. – Johan en Willem

#############

Cor van Weelden

De rondreis door Oost-Turkije was wederom uitstekend georganiseerd door jullie. Het vervoer was prima. Een luxe twaalfpersoons bus voor ons reisgezelschap van zes mensen. Oost-Turkije is niet op toerisme ingesteld en heeft drie sterrenhotels die misschien niet aan onze luxe eisen voldoen, maar prettig zijn om in te verblijven. Overal gratis wifi terwijl in meer op toerisme ingestelde landen daarvoor vaak betaald moet worden. Oost-Turkije is prachtig. Mooie bergachtige landschappen, veel bezienswaardigheden, vriendelijke gastvrije mensen, gevarieerd en goedkoop eten. De Turkse (Koerdische) reisleider was er trots op om ons zijn land te laten zien en bracht ons ook bij bestemmingen die niet in het programma waren beschreven. Oost-Turkije bezoeken is een aanrader!

++++++++++++++++++++++++
Het programma van de reis de reis was erg goed en we hebben heel veel verschillende aspecten van Oost Turkije in relatief korte tijd kunnen zien. Er is een bureau dat dit gebied Mesopotamië noemt, dit klinkt erg romantisch en je zou nog wat kunnen schrijven over de oudste plek van aanbidding, 6.500 jaar ouder dan Stonehenge (Gobelki).  We waren erg tevreden met gids en chauffeur en ook de kwaliteit van de bus. Gobelki was het voor sommigen het hoogtepunt van de reis, deze site zou in ieder programma verplicht moeten zijn! Dank aan de gids. Onze groep heeft een fantastische tijd gehad, waarvoor onze dank.

Ruth Curtain

==============================

Naam afzender: Guus Brouwer

1. Was het contact met Rosetta Reizen in Nederland naar tevredenheid? Volop naar tevredenheid

2.. Was de informatie die voor aanvang van de reis is toegestuurd toereikend? Prima

3. Waren de middelen van vervoer waarmee gereisd werd naar verwachting?  Uitstekend

4. Voldeed de (hotel)accommodatie in het land? Zeer goed

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is? De reis is prima  begeleid, was zeer relaxed en dat beviel me prima.

+++++