Zuid Ethiopië reis met een kleine groep en enthousiaste reisleiding waarbij je traditionele stammen ontmoet, bijzondere wildsoorten spot en Harar, de authentieke Arabische enclave, bezoekt.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 Addis Abeba1 nacht
2 t/m 3 Harar (vlucht)2 nachten
4 Nazareth1 nacht
5 t/m 6 Bale Mountains2 nachten
7 Awasa1 nacht
8 Konso1 nacht
9 t/m 10 Jinka (Nationaal Park)2 nachten
11 Murelle1 nacht
12 t/m 13 Turmi2 nachten
14 t/m 15 Arba Minch2 nachten
16 t/m 17 Addis Abeba1 nacht

Vertrek: op woensdag

 

Zuid-Ethiopië 17 daagse groepsreis

Wordt het noordelijke deel van Ethiopië gedomineerd door Koptische kerken en kloosters, in het zuiden zijn het de natuur, stammen en de dieren die een bezoek aan dit deel van het land zo boeiend maken.Er wordt wel verkondigd, en zeker na de vondst van Lucy, en daarna een vondst die nog ouder bleek te zijn, dat hier de ‘wieg van de mensheid heeft gestaan’. Na een authentieke Arabische enclave, krijg je op eenzame hoogte prachtige vergezichten te zien en maak je grote kans om op het plateau van het Bale park de Ethiopische berghond of ‘Abessijnse wolf’ op knaagdieren te zien jagen. Als een scout de aandacht van de moderne wereld op een zo goed mogelijke manier over meerdere stammenfamilies probeert te verdelen en nek-krukjes en struisvogelveren van eigenaar zijn veranderd, is het tijd voor de fauna van Ethiopië. En opeens sta je weer in Addis Abeba, waar de 21e eeuw, zich inmiddels heeft aangediend.

 • Reis
  Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Reis Ethiopië €2.845,00
  Vertrek woensdag 11 november 2020
  Terug vrijdag 27 november 2020
  2.845,00
  Per Persoon
   

Inbegrepen

Vlucht, binnenlandse vlucht, luchthaventax, al het vervoer, excursies, hotels met ontbijt, vol pension tijdens de kampeerovernachtingen, Nederlands of Engels sprekende reisleiding en organisatie en dekking door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 285,-
Boekingsbijdrage € 20,- per boeking
Zakgeldindicatie € 150,- per week

* Beperkt beschikbaar

Visum: bij aankomst op het vliegveld.


Vluchtschema:

Turkish Airlines

Heen
Woensdag TK 1952 – Amsterdam – Istanboel – 11.40 – 16,105
Woensdag  TK 676  – Istanboel  – Addis Abeba – 18.50 – 01.10 +1

Terug
Vrijdag  TK 677  – Addis Abeba   – Istanboel  – 02.10 – 6.40
Vrijadg  TK 1951  – Istanboel  – Amsterdam – 7.55  – 10.40

VLUCHT NAAR ADDIS

Vlucht naar Addis Abeba met Turkish Airways. Bij de maaltijden tijdens de vlucht worden er volgens de menukaart 'beverages' aangeboden, en een 'seledtion of Turkish and internaional wines'. Addis Abeba is de grootste plaats in de Hoorn van Afrika en ligt op een hoogte van 2400 meter. Visum regelen, geld wisselen en hup busje in, naar het hotel donwn town.

 

BINNENLANDS VLIEGEN NAAR HARAR

Voor sommigen zal Addis een vertrouwd weerzien zijn, voor anderen een vluchtige, eerste kennismaking. Veel tijd is er niet want aan het eind van de middag is er al de korte binnenlandse vlucht met Ethiopian Airlines naar één van de meest authentieke plaatsen van het land: Harar.

 

HARAR EN OMGEVING

Wordt het noordelijke deel van het land gedomineerd door kerken en kloosters, in Harar tref je een stad waar de islam haar invloed heeft behouden. Als je door de eeuwenoude poorten het ommuurde wit-grijs getinte oude gedeelte van de stad binnen gaat zie je tientallen moskeeën, Koranscholen en minaretten. Bij tombes van heiligen tref je vrouwen in paars, rood of geel, devoot gebeden prevelend. De mannen kijken toe, in groepjes qat-kauwend waarbij de blaadjes van de Catha Edulis Forsh aan een grondige inspectie worden onderworpen. Verder dwalen door deze zinderende stad met unieke architectuur en kleurrijke straattaferelen.

 

HARAR - NAZARETH

Vandaag rijden we met onze eigen bus naar het Ethiopische Nazareth, hier maken we kennis met de chauffeurs van de stoere vierwiel aangedreven Landcruisers die ons het verdere gedeelte van de reis zullen begeleiden. De auto’s zijn op alle ongemakken voorbereid. Jerrycans vol benzine en water op het dak, materiaal om de wagens uit het zand, of de modder te graven en voldoende reserve onderdelen om de tocht tot een succes te maken.

 

PER 4X4 NAAR BALE MOUNTAINS

Verder gaat de tocht, dieper het land in. Over rood gekleurde ongeasfalteerde wegen, langs dorpjes met lemen huizen, diepe ravijnen, en moeilijk te nemen colletjes, naar één van de mooiste nationale parken van het land: Bale Mountains. Door haar ligging, 3.00 meter hoog, en eveneens hoog scorende moeilijkheidsgraad van bereikbaarheid, wordt dit park zelden door toeristen bezocht. De tenten worden uit de 4x4 wagens gehaald en deze nacht slaap je in de meest ongerepte natuur die er bestaat.

 

BALE MOUNTAINS

Met schitterende uitzichten over de dorpen in de vallei kan dit gebied vandaag verkend worden. Er zijn diverse opties. Je kunt wandelen, paardrijden, of per terreinwagen er op uit. Het hoogste punt van het park is 4377 meter en er zijn maar weinig dieren in de wereld die op deze hoogte leven. Te spotten valt onder andere de Ethiopische wolf, een beschermde diersoort die nergens anders voor komt. Anders dan je zou vermoeden is deze wolf voor mensen ongevaarlijk!

 

NAAR AWASA

We verlaten het park en via allerlei slingerbochten dalen we zo’n 2000 meter. In de volgende plaats overnachten we in een hotel in de buurt van het meer van Awasa, circa zes uur rijden van Addis Abeba, ook voor de bewoners van de hoofdstad een favoriete bestemming voor een dagje uit.

 

KONSO

Rijdend door landbouwgebied waar koffie, groenten en tabak worden verbouwd, zie je de Karkerte bergen opdoemen. Uiteindelijk kom je aan in het heuvelachtige Konso met zijn vele terrassen.  De dorpen zijn anders dan de dorpen van de meeste stammen uit deze regio. De drie à vier meter hoge omwalling van basaltsteen en gedroogde aarde moet de dorpen beschermen tegen wilde dieren en modderstromen. De dorpen zijn dichtbevolkt en tellen gemiddeld 2.500 inwoners.

 

STAMMEN O.A. MURSI

Niet alleen de temperatuur loopt op, ook de kleding van de bevolking verandert gelijdelijk  Je ziet minder eigentijdse jeans, colberts en schoenen. De paraplu’s blijven, maar er verschijnen wel steeds meer half geklede mensen met de meest uiteenlopende decoraties op hoofd, handen en voeten. In Jinka, onze eindbestemming voor vandaag, is een klein museum met allerlei attributen van de diverse aan de regio gebonden stammen. Het is echter met name ook de uitvalsbasis voor het bezoek aan het ‘Mago National Park’. In dit park huizen, ver van de buitenwereld geïsoleerd, de ‘Mursi’. Het zijn de vrouwen van deze etnische groep die schotels van klei in de onderlip dragen.

 

STAMMEN

Je bezoekt één van de meest afgelegen plaatsen van het land; het Mago National Park. Bij binnenkomst krijg je begeleiding van een scout. Hij fungeert als gids en tolkt bij de Mursi, die hun eigen taal spreken. Verder houdt hij toezicht, omdat de Mursi als opdringerig bekend staan en zij het trekken, rukken en plukken sinds lange tijd al eigen hebben gemaakt. Er zijn meerdere dorpjes die bezocht kunnen worden en de scout probeert de aandacht van de moderne wereld zo goed mogelijk over deze dorpjes te verdelen.

 

HAMAR VOLK

Als het ontbijt is genuttigd, de tentjes afgebroken zijn en alles weer is ingeladen in de stoere terreinwagens gaan we op zoek naar het Hamar-volk. De Hamar, met hun unieke haardracht, zijn half-nomadische herders die in groepen rondtrekken met hun kuddes vee en precies dezelfde routes volgen die hun voorouders hebben uitgestippeld. Zij verbouwen o.a. teff, groenten, tabak, katoen en staan bekend om productie van verfijnd aardewerk.

 

MARKTDAG

Vooral het zuiden van Ethiopië heeft kleurrijke markten. Vandaag bezoeken we de markt van Dimeka, waar je een mix van Karo, Hamar en Geleb ziet samenkomen. Een bonte verzameling van typisch Afrikaanse producten wordt hier verhandeld zoals nek-krukjes die als kussens worden gebruikt, struisvogelveren en arm- en enkelbanden.

 

TURMI

Middels een kleine oversteek over het water komen we aan in Omorate. Dit is het gebied van de Dassanech ofwel Geleb stam. Dagelijks is hier een kleine, maar levendige markt. We overnachten in Turmi.

 

REISDAG MET BEZOEK AAN CHAMO MEER

We rijden noordwaarts, laten de stammen langzaam achter ons en richten ons meer op de fauna van Ethiopië. Arba Minch ligt tussen de twee zuidelijkste en grootste ondiepe meren van het Ethiopische Riftdal. Het Abaya meer, bijna roze van kleur en de Rift Valley die zich minstens 6000 km uitstrekt van het Midden-Oosten tot Mozambique, zorgen voor spectaculaire panorama’s. In de middag maken we een boottocht over het Chamo meer in het Nechisar park. Dit meer wordt gescheiden door een heuvelachtige landtong ‘Pont du Paradis'. Hier leven onder meer reusachtige nijlpaarden en krokodillen met lengtes van 6 tot 8 meter.

 

DORZE BEVOLKING

In de ochtend is er een bezoek aan het Nechisar National Park, reservaat van vele zebra’s en de Afrikaanse antilope de Swaynes Hartebeest. In de middag maken we kennis met de Dorze bevolking, een Abbessijnse etnische groep. Een aantal woont in de laaglanden langs het meer en staat bekend om hun vele metershoge van hout en bamboe gebouwde hutten in de vorm van een bijenkorf. Weven is een specialiteit van deze stam.

 

AANKOMST ADDIS

Vandaag een flinke rit naar Addis Abeba. Terug in de hoofdstad frissen we ons op en hebben nog een deel van de middag en een volle avond om deze stad beter te leren kennen, ook in deze stad zijn sfeervolle restaurants te vinden. Het bekende 'Amsterdam' restaurant is wellicht een mooie plek om de reis af te sluiten en al weer wat aan Nederland te wennen.

 

TERUGVLUCHT

Terug naar Amsterdam. Voor wie nog wat langer wil blijven is er de mogelijkheid van verlengen van het ticket. Dit moet echter gebeuren voordat de ticket geprint is, dus s.v.p. bij boeking al opgeven, of overleggen, het zelfde geldt als je tijdens de vlucht een vegetarische maatlijd zou willen hebben.

**********

PROLOOG / EPILOOG - VERLENGING ISTANBOEL

De reis is te verlengen (op heen-, of terugreis) met enkele dagen Istanboel. We bieden een pakket aan van 3 dagen (2 nachten). Prijs v.a. € 240,- per persoon.

De verlenging houdt twee transfers in tussen vliegveld en het hotel. Het hotel is een kleinschalig middenklasser in het oude gedeelte van de stad bij de Blauwe Moskee, gereserveerd op basis van logies met ontbijt. De prijs op basis van dubbele kamerbezetting bedraagt  € 240,- p.p. Op basis van enkele bezetting € 360,-. De prijs is gebaseerd op een vlucht in vergelijkbare klasse als de oorspronkelijke reservering. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.

Vervoer

Tijdens de Ethiopië Zuid reis maken we bijna de hele reis gebruik van 4WD terreinwagens met lokale chauffeurs. Verder is er één binnenlandse vlucht. Gevlogen wordt van Addis Abeba naar Harar met Ethiopian Airlines.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in  kleinschalige hotels en tenten. Houd er wel rekening mee dat in derde wereldland niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet. Eénpersoonskamers zijn beperkt boekbaar.

Eten

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. De lunches en diners zijn bij overnachtingen in de steden en plaatsjes niet inbegrepen. Tijdens het kamperen is het volpension en bij langere reisdagen wordt vaak onderweg geluncht. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Ook kan er vaak in het hotel gegeten worden, maar je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd zullen niet hoger zijn dan € 10,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 4 en 13 deelnemers, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Tijdsverschil

Het is in Ethiopië in de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomer is het 1 uur later.

Beste reistijd

De beste reistijd in Ethiopië is van januari tm maart. Blauwe luchten en zonnige dagen kun je dan verwachten. Dit is dan ook het hoog seizoen te noemen. Van Oktober tm december is het tussen seizoen. Wilde bloemen bloeien en vogels komen in grote getalen in November.  Het zuiden van Ethiopië kan buiten het regenseizoen (juni-september) goed bereisd worden, de temperatuur bljft echter aangenaam. In de avond koelt het flink af. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft.

Tourleader

De Tourleader is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis en cultuur, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. Een aantal malen wordt er gebruik gemaakt van de diensten van een lokale, Engelstalige gids. De Tourleader laat je kennis maken met het hedendaagse Ethiopië, weet leuke restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen en maakt gebruik van zijn/haar lokale contacten.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In het zuiden is het tropisch. Overdag is zomerse kleding geen probleem. Na zonsondergang zijn lange mouwen en lange broek aan te raden i.v.m. malaria en in de wintermaanden is het ’s avonds koeler. Bale Mountains ligt hoger dan 3000 meter, hier koelt het sterk af in de avond.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Ethiopië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op je hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, rol toiletpapier,
* goede, sterke, zaklamp en reserve batterijen
* muskietennet / klamboe
* handdoek(en) evt. eigen waspoeder
* slippers (douche),
* slaapzak en evt. extra een lakenzak/dekbedovertrek
* EHBO-spulletjes, muggenolie, evt. gele (inentings)boekje
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS
* azaron tegen insectenbeten
* malariaprofylaxe!!
* adapter (eurostekker)
* evt. reservebril voor contactlensdragers (het kan stoffig zijn)
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis!!
* kopieën van belangrijke documenten (paspoort) en evt. recepten van medicijnen
* kleding: zomerkleding en lange mouwen en broeken (zie ook kleding),

Geld

De munteenheid in Ethiopië is de Birr (23 Birr voor 1 euro en 20 Birr voor1 US $).  Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Birrs mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Pinnen is niet mogelijk. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 300,- p.p. (voor 15 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie. Het is praktisch om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Het visum kun je bij aankomst op het vliegveld kopen. Dit kost € 45,-. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Excursies

De entrees zijn niet bij de reissom inbegrepen.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitus A aangeraden. Malariaprofylaxe is aan te raden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Communicatie

Telefoneren is mogelijk vanuit speciale telecommunicatiekantoren. Vraag je eigen provider in hoeverre je bereik hebt in Ethiopie. In Addis Abeba zijn de meeste internetmogelijkheden.

Voltage

Het voltage in Ethiopië is 220 volt en je kunt hier niet overal met ‘onze’ stekkers terecht. Een verloopstekker is dus aan te raden. Het afsluiten van elektriciteit komt nogal eens voor tijdens de regenperiode (juni-september). Een zaklamp is dan handig. Neem zonodig ook (goede) batterijen/accu’s mee voor je apparatuur.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, liefst aan ons kantoor, anders aan de plaatselijke begeleiding. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

 

Literatuurlijst

Algemeen

* ‘Te gast in Ethiopië’, Ine Andreoli en Kees van Teeffelen, Uitgeverij Informatie Verre Reizen
* ‘Landenreeks Ethiopië’,  Jos van Beurden, KIT Publishers
* ‘De keizer – macht en ondergang van Ras Tafari Haile Selassie’, Kapuscinski, Paperback 2009

Romans en reisverhalen

* ‘De buik van de Hyena’, Nega Mezlekia, Penguin Books
* ‘De oude kleren van de keizer’, Nel Westerlaken, Podium
* ‘Winter in Ethiopië’, Elisabeth Klein, De Prom
* ‘De terugkeer van Lilly’, Camilla Gibb, Anthos
* ‘De Blauwe Nijl’, Virginia Morell, Sirene, reisverslag
* ‘De bloemen van het Paradijs’, Kevin Rushby, Atlas
* ‘Zuilen van Axum’, Frank van Rijn, Elmar, reisverslag
* ‘Ethiopië, de erfenis van een keizerrijk’, P. Faber
* ‘Het land van de verbrande gezichten’, I. Andreoli, Boekenplan
* ‘Veertigduizend engelen, een rondreis door Ethiopië’, Jan Boonstra, Uitgeverij Kleine Uil
* ‘Awash – herinnering aan Ethiopië’, René van Slooten, Boekenplan
* ‘Anders dan Afrika’, Karin Anema, Atlas
* ‘De reis van mijn leven’, Lex Harding, Just Publishers

Reisgidsen

* ‘Ethiopia & Eritrea’ – Frances Linzee Gordon, Lonely Planet
* ‘Ethiopia’, Bradt, Bradt Guides

Links

* Afrika pagina’s nl