Het jaarlijkse terugkerend Gerewol festival van de Wodaabe nomaden in Niger is zonder twijfel een van de meest bijzondere festivals van Afrika.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Niamey2 nachten
3 t/m 5 Agadez3 nachten
6 t/m 9 Festival3 nachten
10 Tahou1 nacht
11 Koni1 nacht
12 Niamey1 nacht

 

Vertrek: 16 september

 

 

Niger rondreis naar het Gerewol festival

Niger Het grote Gerewol festival van de Wodaabe nomaden ter viering van het einde van de regentijd is ongetwijfeld één van de meest bijzondere festivals van Afrika. Op een afgelegen plek, bijna onvindbaar en jaarlijks wisselend, waar schaduwrijke bomen zijn en water is voor het vee, komen ze aan het eind van de regentijd bijeen: de mannen en de vrouwen van de Wodaabe. Rank, statig, gracieus en gespierd. Uiterlijke presentatie, dat is waar het tijdens het Gerewol feest om draait. De mannen dansen hierbij een speciale dans, de Yaake, zij hebben zich hiervoor zwaar opgemaakt en laten het wit van de ogen rollen. Tijdens de dans, die uren kan duren, wordt door een vrouwelijke jury de mooiste man gekozen.

 

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek woensdag 16 september 2020
  Terug zondag 27 september 2020
  3.645,00
  Per Persoon
   

Inbegrepen
Vlucht, luchthaventax, paspoort-registratie, foto- en tourpermit, uitnodiging voor visum, hotels b.b. vol pension tijdens festival, alle vervoer per AC fourwheeldrive, genoemde excursies, festivalpermit, veiligheidstoeslag (escort), lokale Engelssprekende begeleider, Nederlandse  organisatie en dekking door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen
Visum, verzekering, fooien, boekingsbijdrage etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 385,00 *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 250,- voor de hele reis

* Op aanvraag

Visum:
Het visum is enkel verkrijgbaar op grond van invitatie (Rosetta zal hier zorg voor dragen).

 


Gevlogen wordt met Royal Air Maroc, vliegen vanaf Brussel

Heen: woensdag 18 september

AT 839 Brussel – Casablanca 12.45 – 15.10
AT 547 Casablanca  – Niamey 22.20 – 2.15 + 1

Terug:  zaterdag 28 sepetember

AT 546 Niamey – Casablanca 03.25 – 06.45
AT 832 Casablanca  – Brussel 13.25 – 17.40

DAG 1 - VLUCHT NAAR NIAMEY

Vlucht Brussel - Casablanca - Niamey. Gevlogen wordt met Royal Air Maroc.  In de vroege ochtend van dag 2 arriveer je op het kleine vliegveld van Niamey, de hoofdstad van Niger. Je laat je paspoort zien, je visum, je gele tropenboekje en passeert vervolgens de douane. Welkom in Niger!

 

DAG 2 - STADSVERKENNING NIAMEY

Stadsverkenning Niamey. Je bezoekt het door de Fransen opgezette Nationaal Museum, dat uit een aantal paviljoenen bestaat. Het heeft iets van een openluchtmuseum waarin een dierentuin is ondergebracht, of een dierentuin met een openluchtmuseum... Je krijgt hier een impressie van de manier van leven van Hausa, Tourareg, Peul, Fuble en Songhai. Op de 'Grand Marché' kun je je vast op souvenirs oriënteren (kijken, kijken, niets kopen). En de beste manier om de zon onder zien te gaan, is op het terras van het Grand Hotel; zonsondergang met zicht op de rivier de Niger. De Niger die net als de Nijl, zorgt voor een groene strook en zo belangrijk is voor het land, dat het hier haar naam aan heeft ontleend. Is de zon eenmaal verdwenen, dan kun je op het terras ook voor je avondmaaltijd terecht.

 

DAG 3 AGADEZ  

Met een binnenlandse vlucht naar Agadez, minder bekend maar even magisch als het in Mali gelegen Timboektoe, of het Libische Ghadams. Legendarische woestijnsteden, ‘wachters’ van een immens gebied, bekend als de Sahara. Hotelletjes vind je rondom de eeuwenoude (in Soedanese stijl gebouwde) Grand Mosk e met haar karakteristieke spitse lemen minaret.

 

DAG 4 AGADEZ  

Dat er jaren geleden 's winters wekelijks een chartervlucht vanuit Parijs op deze bestemming was, zegt eigenlijk al genoeg. In de 10e eeuw maakten grote groepen Touareq zich dit gebied eigen, thans bekend als l'Air. Tegen de 15e eeuw hadden ze een stevig rijk opgebouwd met Agadez als centrum. Slaven en zout werden door hen verhandeld, wat zorgde voor een enorme rijkdom. Een herinning aan deze periode zijn fraaie huizen van kooplieden en koranonderwijzers, in nauwe zijstraatjes verscholen. Aan versieringen van de gevels is hier status en rijkdom af te lezen. De Tourareq zijn een trots volk en proberen onder andere door veel feesten hun tradities in stand te houden. 

 

DAG 5 - NAAR ABALAK

Per stoere 4x4 (maximaal 4 personen per wagen) gaat het naar de geïsoleerde oase Abalak een groene strook grond in  het droge en rotsachtige gebied van de l'Air met "puinbergen" van graniet en basalt, doorkruist door droge valleien (wadi's) met palmen. Abalak met zijn grote tuinen waar Agadez z’n groenten haalt. Aan het eind van de middag zijn we terug in Agadez.

 

DAG 6 -  ONTMOETING MET WODABEE

Vandaag laten we het asfalt achter ons en gaan we op zoek naar de Wodabee. Op een afgelegen plek, bijna onvindbaar en jaarlijks wisselend, waar schaduwrijke bomen zijn en water is voor het vee, komen ze aan het eind van de regentijd bijeen: de mannen en vrouwen van de Wodabee. Rank, statig, gracieus en gespierd. Lichamelijke schoonheid, dit is waar het tijdens het Gerewol feest om draait. Tot diep in de nacht wordt er in groepjes gedanst en gezongen. De mannen dragen lange gewaden, de gezichten zijn beschilderd en meest vreemde klanken worden tijdens het dansen voortgebracht. Een uniek festival in Afrika, een uniek festival in de wereld! Na veel zoekwerk (chauffeurs rijden zonder navigatie en het festival is elk jaar op een andere, afgelegen locatie), zetten we vandaag onze moderne koepeltentjes neer op het festivalterrrein. De komende dagen zijn we zelf-supporting, de crew kookt op houtvuurtjes en voor slaapmatjes wordt gezorgd.

 

DAG 7 - HET DANSEN

Overal op het terrein staan primitieve tentjes, en als je goed kijkt zie je ook ‘hotels’ gemaakt van tussen bomen gespannen tentdoeken. De mensen blijven hier meerdere dagen, en elke dag wordt de Yaake gedanst. Als de zon wat zakt, en de temperatuur wat daalt, maar zeker boven de 30 graden blijft, dan komen de deelnemers samen. Tijdens ritmische dansen, die uren kunnen duren, laten de mannen hun ogen rollen en proberen ze de jury te imponeren met hun springkracht en onuitputtelijkheid. Uiteindelijk maken drie vrouwelijke juryleden aan het einde van het festival, de uitslag bekend, de winnaar krijgt voor de rest van z’n leven de nodige aandacht van het andere geslacht.

 

DAG 8 - LAATSTE FESTIVALDAG

Laatste dag het festival, ver van hamburger en Heineken, maar ook hier komt de commercie voorzichtig om de hoek kijken. Op het festivalterrein staan provisorische kraampjes met authentieke gebruiksvoorwerpen van de Wodabee interessant zowel voor de deelnemers als Westerse belangstellenden. Make-up doosjes, kalebassen, amuletten, spiegeltjes, rieten mandjes, en alles is onderhandelbaar. In de loop van de middag gaat men weer over op die ritmische dans; erotisch-prikkelend en trance-opwekkend. 

 

DAG 9 - ONDERWEG

Gewekt door de zon, vroeg op. Het verse brood hebben de koks gebakken op het vuurtje van gisteren avond. Met jam en 'suikerthee' is het ontbijt compleet. Tentjes worden afgebroken en we verlaten het festivalterrein en rijden in onze Toyato landcruisers richting Tahou.  Geleidelijk aan wordt de weg breder, vertoont het asfalt minder scheuren en oogt de omgeving groener. Je rijdt door dorpjes, ziet nomaden met hun kuddes en overal die zwaaiende mensen langs de kant van de weg. Het is de reizen ver van huis, je bent dan ook in betoverend Niger.

 

DAG 10 - TERUG NAAR NIAMEY

Het tweede deel van traject naar Niamey zorgt voor meer kennis van dit West-Afrikaanse land. Onderweg zie je kleermakers achter trapmachines, donkere mannen - vriendelijke zwaaiend, jonge kleurrijk geklede vrouwen - baby op de rug, plastic emmer op het hoofd, jongens met transistorradio's en kinderen, veel kinderen. Je rijdt deels door het gebied van Bororo-Peul, die deel uitmaken van de het grote Fulbe-volk. Als de 'quat-quat' bij een waterput stopt kun je ze goed in je opnemen. Rank, statig, gracieus, gespierd, precies waar het tijdens het Gerewol feest omdraait. Aan het eind van de middagg bereiken we Koni, waar we intrek nemen in een eenvoudig hostel.

 

DAG 11 - NIAMEY

Vroeg op voor laatste reisdag naar Niamey. En route heb je dikke kans de giraffen van Kouré te zien. Dit zijn de laatste giraffen van West-Afika, hun kleur is meer wit, dan geel. Ook wordt er op een lokale markt gestopt om proviand in te slaan. Fruit is er in alle soorten, waarbij de ananas (The King of Fruit) het sterkst is vertegenwoordigd. Onderweg gebruiken we de lunch, een paar uur later is het tijd voor de laatste avondmaal in Niger, een land dat is afgesloten van zee, of oceaan, maar open staat voor nieuwsgierige en reislustige West Europeanen. 

 

DAG 12 - TERUGVLUCHT

Met Royal Air Maroc vlieg je in de ochtend naar Casablanca en vervolgens met een overstap, door naar Brussel.

Wijzigingen voorbehouden

 

Vervoer

Bij deze reis maken we gebruik terreinwagens met lokale chauffeurs. De wagens zijn voorzien van airconditioning en het aantal inzittende bedraagt naast de chauffeur maximaal drie tot vier. De vlucht wordt uitgevoerd met Royal Air Maroc, met een overstap in Casablanca.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in eenvoudige, kleinschalige en schone hotels. Houd er wel rekening mee dat in een derde wereldland niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet. Bij het festival wordt geslapen in ruime koepeltentjes. Eénpersoonskamers zijn beperkt boekbaar.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon. Naarmate het festival nadert kan de reis duurder worden. Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Heb je eenmaal geboekt, dan wordt je reissom niet meer aangepast. Het advies is dus; boek vroeg.

Eten

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen, ook de lunches en diners zijn inbegrepen, echter niet in Niamey. Tijdens reisdagen wordt vaak onderweg geluncht. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Ook kan er vaak in het hotel gegeten worden, maar je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Tijdens de festivaldagen is er sprake van vol pension. Mocht je bij het ontbijt iets extra’s willen (kaasje, worstje, etc), neem dit dan mee. Ontbijt spullen zijn schaars in Niger.

Groepsgrootte

De grootte van de groep ligt tussen 5 en 12 deelnemers. De reis is bedoeld voor Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. Bij de vorige reizen waren er vrij veel alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden, krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag.

Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Geld

De munteenheid in Niger is de CFA franc.

Kijk voor de actuele koers; www.oanda.com/convert/classi Neem geen  franken mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Pinnen is niet overal mogelijk, maar kan wel. Vergeet niet voor je vertrekt je pas op ‘buiten Europa’ te laten zetten. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 250,- p.p. (voor 13 dagen) is misschien een indicatie. In NIger kan gepint worden, maar er zijn weinig automaten en soms werken ze niet. Neem dus ook cash geld mee. Zorg dat je niet te veel wisselt in het begin. Houd er rekening mee dat het geld mogelijk niet teruggewisseld kan worden.

Klimaat

De reis valt samen met het einde van de regentijd in Niger, temperatuur is dan ‘aangenaam’, maar er kan nog een buitje vallen. Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/Afrika/Niger/18

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt. Ook door de overheid kunnen beperkingen opgelegd worden!

Excursies

De belangrijkste kosten zijn bij de prijs inbegrepen, zo betaal je ook voor escort, festival permit en aan de organisatie van het festival. Video van de reis gemaakt in 2015

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Niger (Bradt Niger – Jolijn Geels)  verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, wekker, rol toiletpapier, zakmes (met blikopener)
* zaklamp en reserve batterijen (ook voor camera)
* evt. eigen handdoek, zwemkleding (je kunt niet weten…)
* slaapzak, evt. een kussensloop (voor extra hygiene), lakenzak
* EHBO-spulletjes, muggenolie, evt. gele inentingsboekje, toiletpapier
* modium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS
* adapter/eurostekker
* slippers (douche)
* evt. reservebril voor contactlensdragers + sjaal tegen stof
* keeltabletten (airconditioning en stof slaat op de keel)
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis!!

Gezondheid

Vaccinatie Gele Koorts is verplicht, boekje kan bij aankomst gecontroleerd worden. Wie geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A eveneens aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken http://www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken, Bij aankomst wordt direct na de douane om je Gele inentingsboekje gevraagd.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Houd met je kleding dat je reist in een islamitisch land.  Na zonsondergang zijn lange mouwen aangeraden i.v.m. muggen en ’s avonds kan het flink afkoelen.

Reisdocumenten

Je paspoort moet bij vertrek uit Niger nog minimaal 3 maanden geldig zijn. Voor het visum heb je een uitnodiging nodig, die je van ons zult krijgen. Meer informatie over de procedure volgt na boeking. Kosten voor het visum bedragen circa 115 euro. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Tijdsverschil

Het is in Niger in de winter 2 uur later dan in Nederland

Communicatie

Mobiel telefoneren kan (nog) niet overal, maar er is tijdens de reis redelijk veel ‘bereik’. Een aantal hotels heeft WiFi.

Voltage

Het voltage in Niger is 220 volt en je kunt hier niet overal met ‘onze’ stekkers terecht. Een verloopstekker is dus aan te raden. Het afsluiten van elektriciteit komt nogal eens voor tijdens de regenperiode. Een zaklamp is dan handig. Neem zonodig ook (goede) batterijen mee voor je apparatuur. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-d.

Links

De volgende websites geven informatie over diverse aspecten van Niger (cultuur, natuur, reizen, politiek, praktische tips, etc.):

* www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen
* www.lonelyplanet.com
* www.fairtourism.nl

Tot slot

Dit wordt de vierde keer dat het festival door ons wordt bezocht en we proberen de reis uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reis mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we vaak niet van te voren met welke auto’s gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst  aan de direct betrokkene(n), als dat niet helpt aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Beoordelingen

De festivalreis naar Niger zat goed in elkaar en alles verliep naar verwachting. Een zeer goede lokale reisbegeleider/gids. Moeilijke bestemming, maar alles was goed geregeld, ook op het gebied van veiligheid. – Paul de Roos – november 2015

==============

De meeste bestemmingen die jullie aanbieden heb ik al bezocht maar een grote wens is nog Gerewol. Ik ben aan het proberen om rond de reisperiode een vakantie te plannen maar weet nog niet of dat dit jaar gaat lukken. Mocht het zo zijn dan neem ik meteen contact op.

Jos Bron – 10 maart 2015

******