Groepsreis naar Georgië en Armenië, twee boeiende landen in de Kaukasus, die beide pretenderen als eerste het christendom te hebben omarmd. Kleine groep, fijne hotels en grote gastvrijheid.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 3 Yerevan3 nachten
4 Goris1 nacht
5 Dilijan1 nacht
6 Dzoraget1 nacht
7 t/m 8 Tbilisi2 nachten
9 t/m 10 Gudauri2 nachten
11 Kutaisi1 nacht
12 Akhaltsikhe1 nacht
13 t/m 15 Tbilisi2 nachten

Vertrekdag: zaterdag

 

Groepsreis Georgië en Armenië, twee landen, één religie

Groepsreis naar de parels van de Kaukasus. Van deze twee voormalig Sovjet-republieken heeft Armenië zich hiervan het minst heeft los willen maken. Beide landen genieten van hun verworvenheden, maar er zijn ook nieuwe en onopgeloste problemen. Armenië raakte in de laatste eeuw twee van haar grootste meren kwijt en ook het nationale symbool, de berg Ararat, kan slechts bezocht worden via een omweg door Georgië, of Iran. Het grensverkeer met Turkije is nog steeds niet hersteld en ook de relatie met Azerbeidzjan laat te wensen over. In deze uithoek van Europa kreeg het christendom in de 4 eeuw het predicaat staatsgodsdienst. Sinds die tijd zijn in beide landen kerken, kloosters en kathedralen gebouwd en vandaag de dag is een aantal van deze in de loop der eeuwen ontworpen en gebouwde architectonische meesterwerken toegevoegd aan de UNESCO’s lijst van World Heritage. In 337 werd in Georgië het christendom uitgeroepen tot staatsgodsdienst en het was hiermee één van de eerste landen in de wereld. De huidige grondwet erkent de speciale rol van de Georgische Orthodoxe Kerk in de geschiedenis van het land, maar bepaalt daarnaast tevens de onafhankelijkheid van Kerk en Staat. Reizen door Armenië en Georgië, is reizen langs werelderfgoed tegen de achtergrond van besneeuwde toppen, ijskoude bergbeekjes en kolkende rivieren. Ook de natuur heeft hier een streepje voor gehad.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zaterdag
  27 mei 2023
  zaterdag
  10 juni 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.085,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  22 juli 2023
  zaterdag
  5 augustus 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.085,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  2 september 2023
  zaterdag
  16 september 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.085,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  30 september 2023
  zaterdag
  14 oktober 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.085,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  20 april 2024
  zaterdag
  4 mei 2024
  Nee Is niet te boeken
  2.085,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  18 mei 2024
  zaterdag
  1 juni 2024
  Nee Is niet te boeken
  2.085,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  27 juli 2024
  zaterdag
  10 augustus 2024
  Ja Is nog te boeken
  2.085,00
  Per Persoon

  Extra’s

  Gescheiden facturering
  Annuleringsverzekering (5,5% totale reissom)
  Eénpersoonskamer (p.p.) € 345,00
  345,00 / Persoon
 • zaterdag
  14 september 2024
  zaterdag
  28 september 2024
  Ja Is nog te boeken
  2.085,00
  Per Persoon

  Extra’s

  Gescheiden facturering
  Annuleringsverzekering (5,5% totale reissom)
  Eénpersoonskamer (p.p.) € 345,00
  345,00 / Persoon
 • zaterdag
  12 oktober 2024
  zaterdag
  26 oktober 2024
  Ja Is nog te boeken
  2.085,00
  Per Persoon

  Extra’s

  Gescheiden facturering
  Annuleringsverzekering (5,5% totale reissom)
  Eénpersoonskamer (p.p.) € 345,00
  345,00 / Persoon

Inbegrepen

Vluchten, luchthaventax, hotels op basis van logies en ontbijt, 3 diners tijdens het reizen door Georgië, vervoer, excursies, Nederlandse reisleiding (bij meer dan 12 personen), diensten meereizende gidsen en garantie door Garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.
Eénpersoonskamertoeslag € 345,00 (beperkt boekbaar)
Boekingskosten € 20,- per factuur; bijdrage Garantiefonds GGTO € 7,50 per persoon.

Zakgeldindicatie € 250,- per week

Visum: is sinds kort voor beide landen afgeschaft.


Vluchtschema:

Het vluchtschema is nog niet bekend. Dat betekent, dat ook vertrek vanuit Brussel mogelijk is.

DAGVLUCHT NAAR YEREVAN

Vlucht naar Yerevan, de hoofdstad van Armenië, waar je in het donker aankomt op Zvartnots International Airport. Na de onontkoombare formaliteiten bij de douane, is er een vlotte transfer naar het super centraal gelegen hotel. Hier breng je 3 nachten door waarbij overdag diverse dagexcursies op het programma staan.

 

CITY TOUR EN ECHMIADZIN

De gids start de ochtend met een rit van ongeveer een uur naar de plaats die je het Vaticaan van Armenië kunt noemen: Echmiadzin. Onderweg rijd je langs een groot aantal nachtclubs met klinkende namen als ‘Las Vegas’ en ‘Le Moulin Rouge’. In de residentie van de patriarch aangekomen woon je een deel van de zondagdienst bij. Het is een bont spektakel van enkele uren en ook al kun je de liturgie niet volgen, het is een boeiend gebeuren dat zich voor een deel ook buiten de kathedraal afspeelt. Op de terugweg is er een stop bij de restanten van de 7e eeuwse ronde paleiskerk van Zvartnots. Terug in Yerevan resteert er tijd om de stad wat eigen te maken. Dit kan op de terrassen bij het opera gebouw, of later in de avond bij het kleurrijke fonteinspel op het Plein van de Republiek.

TEMPEL VAN GARNI - KLOOSTERKERK GEGHARD

Gebouwd op de rand van een steile kloof staat de enige Romeinse tempel die Armenië rijk is; de tempel van Garni. Ooit gebruikte de koninklijke familie dit als zomerresidentie. Geniet van het fantastische zicht en neem een kijkje bij de restanten van het nabijgelegen badhuis. Enkele kilometers verder bezoek je het gedeeltelijke van boven naar beneden in de rotsen uitgehakte Geghard kloostercomplex. Het verhaal gaat dat de speer waarmee Jezus doorstoken werd hier lange tijd is bewaard. Terug in Yerevan resteert een stadswandeling met de gids. Er is een bezoek aan het ‘monument van de genocide’. In de indrukwekkende tentoonstellingsruimte die hierbij hoort, wordt met beeldmateriaal, muziek en krantenartikelen een beeld geschetst van wat er zich zo’n honderd jaar geleden heeft afgespeeld. Verder staat de ‘Cascade’ (waterval), een betonnen versie van de Spaanse Trappen, waarin een museum van moderne kunst is ondergebracht, op het programma. De waterval doet tevens dienst als ontmoetingsplaats voor trendy jongeren.

VIA KLOOSTERROUTE NAAR GORIS

Vandaag rijden we naar de kerk van Khor Virap. De gids vertelt er over Sint Joris de Verlichter die hier in een diepe duistere kerker 13 jaar gevangen werd gehouden. Uiteindelijk was hij het die in 301 de Armeense koning tot het christendom wist te bekeren. Vanaf het complex is de zwaarbewaakte grens met Turkije te zien. Aan beide kanten staan uitkijkposten opgesteld, op de achtergrond aan de Turkse kant de Ararat, de voor Armeniërs zo bijzondere berg. De Ararat is in het verhaal van de zondvloed de berg waarop Noach met zijn ark strandde. De berg lag oorspronkelijk in Armenië en was voor het land van grote nationale betekenis. Momenteel is zij enkel via een omweg door Georgië, of Iran te bereiken. De plek is dus om twee redenen - de bekering door Sint Joris en het uitzicht op de Ararat - van grote nationale betekenis en wordt dan ook veel voor schoolreisjes gebruikt. Verder bezoek je deze dag het schilderachtig gelegen klooster van Noravank, de prachtige route er naar toe is al een belevenis op zich. Als laatste site brengen we een bezoek aan Zorats Karer het 'Stonehenge van Armenië'. In het open veld liggen hier tientalle meters hoge doorboorde stenen. Waarvoor ze gediend hebben is nog steeds een raadsel. Mogelijk is het een observatorium geweest. Deze locatie met steencirkels die precies zo staan gericht dat ze de bewegingen van de zon en de maan kunnen volgen, is echter vele honderden jaren ouder dan het Engelse Stonehenge. Het is iets waar wetenschappers zich nog steeds het hoofd overbreken.

Als de tijd het toe laat krijg je voor het inchecken nog een impressie van het Oud Khndzoresk Grotdorp. Tot de 20e eeuw was dit netwerk van door mensen gebouwde grotten het grootste dorp in Oost-Armenië.

 

VAN TATEV VIA DE SELIM PAS NAAR DILIJAN

We beginnen vandaag met een letterkijk hoogtepunt. In Tatev vind je namelijk de langste kabelbaan ter wereld. Over een lengte van een kleine 6 kilometer brengt een goed geoliede gondel (‘de vleugels van Tatev’) je in ongeveer 12 minuten naar het, hoog in de bergen gelegen, eeuwenoude Tatev klooster. Je krijgt van boven een kijkje op het leven in een Armeense vallei. Er worden nog dagelijks diensten gehouden in dit markante klooster waar gelovigen zich dan ook met grote regelmaat melden. Mocht je - om wat voor reden ook - niet in de gondel willen stappen dan kun je de tijd doorbrengen in het strak ingerichte restaurant aan de voet van de kabelbaan.

Dan zetten we onze weg voort naar Dilijan. Als we de Selimpas nemen (2200 meter) is er halverwege een stop bij de Selim karavanserai, pleisterplaats langs de oude Zijderoute. Je passeert het ‘Veld van de Khachkars’. Khachkars zijn grote liggende met rozetten en kruismotieven bewerkte plaatstenen of stèles, die ter nagedachtenis dienen van een belangrijke gebeurtenis. Hier geldt een vaste fotostop. Dan gaat het verder langs het Sevan meer. Ooit kende Armenië drie grote meren. Alleen het Sevan meer is nu nog in Armeense handen. Door een foutief irrigatiebeleid zakte de waterspiegel in korte tijd meer dan 10 meter. In de zomer is het hier druk met dagjesmensen uit Yerevan die er picknicken en sjaslieks op een rooster leggen, zwemmen, zonnen of een waterfiets huren. Buiten de zomermaanden is het stil en is het goed relaxen.

Tot slot bereiken we Dilijan, in de Sovjettijd stond hier een immens sanatorium dat tegenwoordig als hotel dienst doet. In het oude deel van de stad is een geplaveide straat met een aantal gerestaureerde huisjes. Je vindt hier winkeltjes met lokale producten, horeca en oude ambachten. We overnachten in een sfeervol hotel in het plaatsje Dilijan.

 

UNESCO SITES: HAGHPAT & SANAHIN

De ochtend is gereserveerd voor het Dilijan Nationaal Park. Tussen groene bossen en weiden met wilde bloemen bezoeken we het Goshavank klooster. Het tweede klooster dat je vandaag te zien krijgt is het Haghartsin klooster. Driehonderd jaar geleden was dit klooster het cultureel, religieus en educatief centrum van Armenië. In het noordelijk berggebied vinden we het klooster van Haghpat, dat ook hoort tot het nodige UNESCO werelderfgoed dat in Armenië ruimschoots vertegenwoordigd is. Even later sta je bij het Sanahin klooster. Beide kloosters dateren uit de 10e eeuw en worden altijd in één naam genoemd. De monumenten die vandaag met Armeense gids worden bezocht liggen stuk voor stuk wat verscholen tussen de bomen. Aan het eind van de middag nemen we intrek in een hotel bij het riviertje de Debed.

 

AANKOMST TBILISI

Onderweg naar de Georgische grens krijg je bij de plaats Alaverdi kolossale, afgetakelde staal- en betonrestanten van de koperindustrie te zien. Bij het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is de produktie stil komen te liggen en er is niet iets anders voor in de plaats gekomen. Dan komt Georgië in zicht. De grensformaliteiten duren vaak langer dan we zouden willen, dat kan te maken hebben met ijverige ambtenaren die opzoek zijn naar stempelinkt, of nieuwe carbonpapiertjes. Eenmaal in het Georgië rijden we direct door naar de hoofdstad en strijken neer in één van de hotels in het hart van het oude gedeelte van de stad.

 

STADSVERKENNING MET LOKALE GIDS

Stadsverkenning Tbilisi. Met een Engelssprekende gids wandel je door het oude deel van de stad. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn makkelijk bereikbaar. Gestart wordt met een bezoek aan de 13e eeuwse Metekhi kerk, strategisch gelegen aan de snel stromende rivier de Mtkvari. Dan volgen de badhuizen met zwavelhoudend water, de burcht, de synagoge en de houten huizen met bewerkte balkonnetjes. De Rustavali Avenue is voor ‘lopen en kopen’ en ’s avonds is het goed toeven in het mondaine wijkje rond Chardin street.

 

TBILISI - MITSKHETA -  GUDAURI

Een niet al te lange rit brengt je naar Mitskheta, de oude hoofdstad van het land. Hier krijg je de Svetiskhoveli Kathedraal en het Jvari klooster te zien. Ook deze gebouwen behoren tot het door de UNESCO opgestelde werelderfgoed. De volgende etappe leidt naar het Ananuri complex, een oude vesting met twee rijk gedecoreerde kerken aan een meer. Met late avondzon baadt de burcht in de laatste zonnestralen, mooi moment voor een foto-stop. Via de Military Highway kom je uiteindelijk in Gudauri, dit is een boven de boomgrens gelegen skioord. Hier overnachten we in een hotelletje om morgen de 'Drievuldigheidskerk' te bezoeken.

 

GERGETI TRINITY DRIE-EENHEIDS-KATHEDRAAL

Prachtig gelegen, volledig geïsoleerd op een heuveltop met als achtergrond de besneeuwde Mount Kazbek (ruim 5000 meter en één van de hoogste berg in de Kaukasus) vind je de Gergeti Trinity kerk. Vanuit het hotel is het een rit van ruim een uur over een slecht begaanbare en kronkelende weg met besneeuwde bermen. Vanuit het dorp tot waar de chauffeur kan komen is het een klimmetje van ongeveer anderhalf uur naar de drie-eenheids-kathedraal. Het alternatief dat door dorpsbewoners geboden wordt is te paard, of per fourwheeldrive. Een mooie route brengt je weer terug naar het hotel in Gudauri. Op de terugweg rijd je langs het 'Russische vriendschap monument', de staat van onderhoud lijkt iets te zeggen over de huidige relatie tussen beide landen. Het monument is niet zo bijzonder, maar het uitzicht daarentegen is zeker de moeite waard.

 

GUDAURI - KUTAISI

Op weg naar Kutaisi is er een stop in Gori, de geboorteplaats van Jozeph Stalin. Zijn geboortehuis staat er nog en ook is er het door hemzelf ter meerdere eer en glorie neergezette ‘Stalinmuseum'. Ook kun je zijn gepantserde treinstel bekijken. De chique met mahoniehout uitgevoerde treinwagon heeft een keukentje, een communicatie coupé, twee gastenvertrekken, een salon en een slaap- en bad coupé voor de leider. Stalin had vliegangst en gebruikte daarom veel de trein. Niet ver hier vandaan ligt het oudste grottendorp van Georgië: Uplistsikhe, ooit diende het als stop op de Zijderoute. Door een mooie gebied met veel natuur bereik je in de middag Kutaisi. Naast landschappelijk schoon zie je veel Russisch 'erfgoed': lege en vervallen, enorme fabriekscomplexen en tientallen gesloten tankstationnetjes. Er wordt overnacht in een klein guesthouse waar we 's avonds ook de maaltijd gebruiken. Homemade food, met een keuze uit lokale wijnen. Kutaisi wordt algemeen gezien als de plaats die het meest 'representatief' is voor Georgië, misschien dat dit komt omdat 'David de Bouwer' hier begraven ligt. Voor Georgië is David de Bouwer wat Willem van Oranje voor Nederland is. Hij leefde rond 1100 en was naast staatsman ook veldheer. Hij was het die Tbilisi tot hoofdstad van het land maakte en in Kutaisi het Gelatiklooster liet bouwen. Het Gelatiklooster, dat in geen rondreis mag ontbreken, was een academie waar door wetenschappers onderzoek werd gedaan, werd gefilosofeerd en onderwezen. Tegenwoordig is het een UNESCO monument.

 

KUTAISI - AKHALTSIKHE

De dag begint met een aantal sites in en rond Kutaisi. Het land van Kolchis, is de naam waarmee dit gebied in de oudheid werd aangeduid. De streek is bekend uit het verhaal van de Griekse mythe Jason en de Argonauten die hier het Gulden Vlies kwamen halen. Het eeuwenoude centrum van het plaatsje wordt gevormd door statige klassieke gebouwen rond een centraal plein. In de zomer vinden hier vaak openluchtconcerten plaats waar veel jongeren op afkomen. Je bezoekt de Bagrati kerk uit de 11e eeuw, waarvan de restauratie zojuist voltooid is. De ingrijpende verbouwing was voor de UNESCO echter reden om de kathedraal van haar lijst van erfgoed te schrappen. Kijk en oordeel zelf. Ook krijg je het Gelati klooster en de daarbij gelegen academie te zien, waar de ‘vader des vaderlands’ David de Bouwer is begraven. Dan rijden we via Bakuriani, in de winter en het voorjaar een op en top skioord, naar de plaats Akhaltsikhe.

 

GROTTENCOMPLEX VARDZIA - TBILISI

Vandaag ga je naar het imposante grottencomplex van Vardzia. Over een lengte van bijna een halve kilometer en 6 verdiepingen hoog vind je hier zo’n 500 in de rotsen uitgehakte grotten. De kern van het complex is de Assumption kerk. De gevel hiervan is bij een aardbeving gedeeltelijk verdwenen maar de fresco’s uit de 12e eeuw worden tot de mooiste van de regio gerekend. Het bij de kerk horend klooster is ook vandaag de dag nog in gebruik. In hoogtijdagen woonden hier zo'n 2.000 monniken. Na dit te hebben gezien is er gelegenheid om iets te gebruiken bij de cafetaria aan het water, misschien tijd om het beroemde birjomi water eens te proberen. Vervolgens rijden we in een rustig tempo via Tsalka (de meren route) terug naar Tbilisi.

 

FACULTATIEF DAVID GAREJA - WIJNGEBIED KAKHETI

Facultatieve dagexcursie naar het oostelijk gelegen David Gareja grottencomplex uit de 6e eeuw en het wijngebied Kakheti. Na het tegen de bergen aangebouwde Lavra klooster bekeken te hebben is het wandelend over de bergkam nog 50 minuten naar het Udabno klooster. De grotten die bij het klooster horen zijn van redelijk goed bewaarde religieuze fresco’s voorzien. Het klooster ligt hoog en je hebt  mooi uitzicht over de woestijn en valleien van het westelijk deel van Azerbeidzjan.

De middag is dan uitgetrokken voor het beroemde wijngebied Kakheti, de wijnkelder van Georgië. De streek was tijdens de bezetting de grootste wijnleverancier van de Sovjet-Unie. De karaktervolle donkere wijnen worden in dit gebied nog volop geproduceerd, vaak kleinschalig en op traditionele manier gerijpt, Na een bezichtiging van één van de vele wijnboerderijen, die wordt afgerond met een proeverij (waar de chauffeur niet aan mee doet), worden we teruggebracht naar ons hotel in Tbilisi.

Voor wie niet voor de excursie inschrijft is er een vrije dag in dat bruisende Tbilisi. Waar de oude stad op diverse locaties naadloos overgaat in de 21e eeuw. Geniet van het uitbundig stadsleven vol straatmuziek, wijnkelders en terrasjes. Tbilisi, het nieuwe Beiroet? Neem de stoeltjes lift naar de oude citadel, in 360 gebouwd door de Perzen. Zie hoe strategische de stad zich uitstrekt langs de oevers van de rivier Mtkvari. Of maak een ritje met de Metro nog uit de tijd van de Russen (Tbilisi was na Moscow, Leningrad en Kiev de vierde stad waar deze werd aangelegd). Voor Art Nouveau liefhebbers zijn er de statige panden op en rondom Aghmashenebeli Avenue. Een andere optie is struinen op de vlooienmarkt van Dry Bridge. Je vindt hier dingen die je gegarandeerd nergens anders vindt en de handelaren verkopen je alles graag voor een ‘koopje’. Zie wat je nog niet gezien hebt, doe wat je nog niet gedaan hebt. 's Avonds kan afscheid genomen worden van de lokale keuken.

 

TERUGVLUCHT

Vandaag verlaat je Georgië. Vroeg stijg je in Tbilisi op, om enkele uren later weer in Amsterdam aan te komen.

Vervoer

Tijdens deze reis gebruiken we een eigen bus met chauffeur. Deze bus is voorzien van airconditioning. In Armenië gebruiken we een andere bus met een andere chauffeur dan in Georgië.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in Georgië en Armenië niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Alleen reizenden worden zo goed mogelijk  ingedeeld met andere alleen reizenden van hetzelfde geslacht.  In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden, krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je tegen bijbetaling een éénpersoonskamer boeken. Dit moet je bij het boeken van de reis dan aangeven

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 18 deelnemers, een kleine afwijking is mogelijk. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen).

Eten

De reis is inclusief ontbijt. De lunches zijn nergens inbegrepen en een paar diners in Georgië wel. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier we,l of niet aan mee te doen. Het is ook een goede gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Tijdens de vlucht wordt er tegen betaling een maaltijd aangeboden, die soms snel uitverkocht zijn. Het advies is om zelf iets te eten mee te nemen aan boord.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. PRIJSGARANTIE ALS JE EENMAAL GEBOEKT HEBT.  – HET KAN VOORKOMEN DAT ER FEITEN OF OMSTANDIGHEDEN ZIJN DIE STERK VAN INVLOED ZIJN OP DE OORSPRONKELIJKE PRIJS. B.V. FLINKE VERHOGING VAN DE LUCHTHAVEN TAX, OF WAARDE VERMINDERING VAN DE EURO. OP GROND VAN DE ANVR REISVOORWAARDEN MAG DIT AAN DE KLANT WORDEN DOORBEREKEND. ONDANKS DAT DIT DUS IS TOEGESTAAN ZULLEN WIJ HIER GEEN GEBRUIK VAN MAKEN. PRIJS IS PRIJS, GEEN RARE FRATSEN TUSSENTIJDS.

De reissommen op onze website kunnen wel veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, er een kleiner of groter toestel wordt ingezet, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de door jou geboekte reis.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt. De facultatieve excursie op dag 14 wordt aangeboden vanaf twee personen. De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers en liggen globaal tussen de 30 en 45 euro per persoon.

Reisleiding

De Nederlandse reisleider (bij meer dan 12 deelnemers) is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis, of monumenten, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. De reisleider laat je kennis maken met het hedendaagse leven, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen, en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land. In beide landen is er sprake van een meereizende lokale Engels sprekende gids (bij 12 of minder deelnemers verzorgt deze ook de reisleiding).

Excursies

Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen. Als je er nog voor in aanmerking komt, kun je een internationale studentenkaart meenemen. Daarmee krijg je soms korting op entreeprijzen in Georgië. Een schatting aan kosten voor entrees tijdens heel de reis is 25 euro.

Geld

De munteenheid in Georgië is de Georgische Lari (GEL), in Armenië de Dram (AMD). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen GEL’s en AMD’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer €150,- contant bij je te hebben. In Armenië kun je alleen in de hoofdstad ‘pinnen’ met Visa en Mastercard. In Georgië kun je in Tbilisi, Kutaisi en sommige andere plaatsei pinnen met Visa en Mastercard. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. Het bedrag voor genoemde ‘pot’ is standaard 35 euro, deze wordt gebruikt voor gezamenijke diensten waarvan als groep in het geheel gebruik wordt gemaakt (hotel recepties, gidsen, kofferdragers, chauffeurs, etc.), het is niet bedoeld voor lunches, of diners.

Reisdocumenten

Voor Georgië en Armenië heb je geen visum nodig. Pasfoto’s zijn niet nodig. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het voor of najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is het erg koud en in de maanden juli en augustus kan het erg heet zijn. In de avonden kan het flink afkoelen. Armenië, met binnen zijn landsgrenzen de berg Ararat, is een klein bergachtig land met doorgaans prachtige zomers. Je kunt hier tot twaalf uur per dag van de zon en hoge temperaturen genieten, al kan het in de nacht sterk afkoelen. Bekijk deze websites voor het weerbericht:
* Georgië: http://www.weeronline.nl/Azie/Georgie/120
* Armenië: http://www.weeronline.nl/Azie/Armenie/125

Temperatuur ºC (max. + min.)TbilisiYerevan
Januari6 (-2)-2 (-10)
Februari5 (-2) 1 (-7)
Maart11 (2)9 (-1)
April19 (10)19 (7)
Mei23 (14)25 (10)
Juni27 (17)30 (14)
Juli29 (20)34 (17)
Augustus30 (18)33 (18)
September25 (16)28 (13)
Oktober18 (10)21 (8)
November10 (4)10 (1)
December8 (-1)3 (-3)

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Je kunt je ‘gewone’ westerse kleding aan tijdens de reis en het is het beste om ‘laag over laag’ kleding mee te nemen. In de kerken wordt het gewaardeerd als de schouders en bovenbenen bedekt zijn. Voor vrouwen is een hoofddoek dan ook aan te raden.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids (bekijk onze literatuurlijst) over Georgië en Armenië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:
* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!
* EHBO-spulletjes,
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends kan het fris zijn,
* stevige (wandel)schoenen

Communicatie

Telefoneren kan in Armenië en Georgië, er is een redelijke dekking, ook zijn er voldoende internetmogelijkheden en op veel plaatsen is er WiFi, gratis te gebruiken.

Tijdsverschil

In zowel Armenië als Georgië is het in de winter drie uur later, in de zomer is het 2 uur later.

Voltage

In Georgië en Armenië is het voltage 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dat niet helpt aan ons kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan  met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Wij hebben echt een geweldige tijd gehad, genoten van beide landen. De mix van Aziatische, Russische, Perzische en Europese invloeden was echt heel bijzonder en het verschil tussen modern Yerevan en Tbilisi en het platteland. Prachtig. Ook dankzij de perfect georganiseerde reis, was dit een reis om nooit te vergeten. Trea nov. 2019

=================================

Er was weinig contact van te voren, ik heb twee keer gebeld met een praktische vraag die kort en bondig werd beantwoord. De accommodaties waren in het algemeen prima. Hotel Dzoragt in Armenië was beslist het beste en mooiste hotel met luxe kamers en een mooie omgeving. Gids-reisleidster Sophie was uitstekend op alle gebied. Zij wist heel veel over alle aspecten van het land, was vriendelijk, empathisch, lunchte en dineerde meestal met ons samen en lachte heel veel, iemand om te koesteren. Ik heb genoten van deze reis en heb vooral respect voor de chauffeurs die voorzichtig en kundig reden  Louise  – september groep

++++++++++++++++++++++++++

Alle contacten zijn via de mail verlopen, daar is niets fout gegaan. Ook de informatie was toereikend. Vervoer voldeed prima. Hotels waren goed. Ik stel mijn verwachting op 0 en dan valt alles mee!!! Het is een avontuur en ene keer zit er wat schimmel in de douche, en de volgende keer is het een gloednieuw badkamer. Maar zeker geen reden tot klagen. Sophie, onze gids maakte de reis tot puur genot. Ze begon al meteen met water uit te delen en dat deed ze iedere dag. Deze uiterst intelligente, vrolijke dame maakte de reis tot een feestje. Ze nam nooit de telefoon aan als ze met ons praatte, ze dacht mee aan fotostops, onderweg koffie geen probleem. Ik heb zelden zo’n goede gids gehad en ook eentje die zoveel wist te vertellen. Echt Super. Het was een prima reis. Veel gezien en genoten.   Maike –  september reis

=============

Wij genoten van een prachtige reis door Armenië en Georgië. Van zaterdag 12 tot 26 mei. In Armenië was Anne een bijzonder goede gids, in Georgië was dat Gvatsa. Het was jammer dat om gezondheidsredenen twee reizigers al vroeg moesten afhaken. Maar, met onze resterende groep ging het prima. Bedankt voor alles en veel succes! Johan en Saskia mei 2018

====================================

De reis was geweldig. Het gezelschap, het programma, de reisleiding, chauffeurs en vervoer, het weer: alles prima in orde. Vooraf hadden we wel enkele bedenkingen. Die betroffen hoofdzakelijk de beperkte communicatie met Rosetta. Achteraf zeggen we dat die voldoende was en dat de toegezonden informatie toereikend was en klopte met wat ons eerder was toegezegd. Maar als niet-Rosetta kenners moesten we wel even wennen. Uw organisatie nu enigszins kennende, zouden we bij een volgende reis minder moeite hebben met uw ingetogen manier van overigens effectief communiceren. Voor het overige heeft de reis ons in menig opzicht verrijkt en ons een andere kijk op zaken gegeven. Het nieuws volgen wij sindsdien heel anders. Jeannet en Jan – mei 2018

+++++++++++++

DOOR OMSTANDIGHEDEN EEN BEETJE LAAT MAAR GRAAG LAAT IK BIJ DEZE WETEN DAT ALLES VOLDEED. ALLE HOTELS WAREN GOED TOT ZEER GOED, IN GEORGIE IN DE BERGEN EENTJE WAT MINDER,  MAAR DAT WAS ENKEL VOOR EEN NACHT. REISLEIDING VAN THEO VAN DE LAAR MEER DAN GEWELDIG. DE REIS IS ABSOLUUT EEN AANRADER EN DAT DOEN WIJ DAN OOK BIJ ONZE VRIENDEN

Fam. G. van den Berg – nov. 2017

+++++++++++++++++++

Voor mij waren de hotels prima,de reisleiding uitstekend, een mooie reis. Georgië was was afwisselender dan Armenië, meer natuur. Zowel Ana als Luka wisten heel veel van hun land en spraken heel goed Engels.Luka was ook erg zorgzaam voor iedereen. Het was een mooie reis,met heel goede verzorging. De Nederlandse reisleider Theo van de Laar was een klasse apart. Met hartelijke groet,   Gerna  – oktober 2017

+++++++++++++++++++++

EVALUATIE ARMENIE-GEORGIE REIS SEPTEMBER GROEP

Ik vond het contact met Rosetta plezierig. Kreeg de papieren op tijd en vriendelijk aan de telefoon
Positief over de gidsen, chauffeurs, bussen en zeker onze reisleider Theo van de Laar
De hotels hadden gemeen dat ze allemaal een goede locatie hadden. Lake Sevan vond ik het minste, maar daar kwamen we aan in donker, wind en regen en de keuken was dicht. Soms was er een wat minder prettige kamer, maar een gezellig restaurant enz, enz. Moeilijk, want ook al weer ver weg, om een keuze te maken wat het beste was.
Ik had last van mijn knie en daarom had ik soms mijn eigen programma; Voor mij geen enkel probleem maar ik vond het fijn dat ook de reisleider daar niet moeilijk over deed.
Een heel positief oordeel over de lunches; leuke, bijzondere en gezellige locaties. Dit vind ik echt het benoemen waard.
Kortom: Ik heb een gezellige (prettige groep), mooie, interessante en goed verzorgde reis gehad. Het was mijn eerste ervaring met Rosetta en het is zeker bevallen.

Ik zou de reis wel een 9 willen geven – ANNA

+++++++++++++

Met alles was ik heel tevreden. Elk hotel was OK voor mij; dergelijke luxe ben ik niet gewend. Ik heb veel meer gezien dan dat ik ooit op mijn eigen houtje gezien zou hebben; de gidsen en de voorzieningen waren uitstekend. Maar het constant deel uitmaken van een groep die alles voorgeschoteld krijgt, was erg moeilijk voor me. Het is blijkbaar de formule van het groepsreizen en als ik daarvoor kies, moet ik ook niet zeuren. Hetgeen ik ook niet doe. Met dank aan de reisleiding, die dat toch wel een beetje begreep. – Richard – september 2017

********************************************-

Het contact was minimaal, ook omdat er laat geboekt werd, maar correct en informatief. Fijn dat ook de vertraging op de terugweg werd opgemerkt. Prima vervoer. Uitstekende chauffeurs en gidsen! Tina en Anna waren heel verschillend maar uitstekend! Persoonlijke noot van Anna over het leven in Armenië maakt haar heel bijzonder. Hotels stuk voor stuk in orde. Beste: Hotel Dzogaret. Zowel kamer, uitzicht, als uitstekend eten. Minste (maar voldoende):Blue Sevan. Dank voor alles, we zullen zeker weer Rosetta overwegen bij volgende vakantie en Rosetta aanbevelen bij vrienden. – Johan en Maria / juli reis 2017

++++++

Info van te voren was goed. Het contact in Nederlands was wat zakelijk en minimaal, maar voldoende. Vervoer was goed. Accommodaties over het algemeen goed maar er was verschil in kwaliteit. In Armenië was het beter dan in Georgië. De gidsen waren enthousiast en vertelden veel. Ze waren service gericht en sympathiek. Prima gidsen. De bezienswaardigheden zijn mooi en interessant. De natuur is geweldig. Uiteraard zijn er topdagen en dagen die wat minder interessant zijn maar in het geheel een erg interessante reis. Hein – mei reis 2017

++++++++++++++++++++++

De boeking verliep vlot en correct. Helaas zat in mijn achternaam een typefout, die echter tijdig is hersteld. De busjes in Armenië en Georgië waren prima. De accommodaties voldeden doorgaans goed. In Tbilisi lag het hotel op een mooie locatie, maar wel geluidsoverlast (wordt niet meer gebruikt r.r.). In de Hoge Kaukasus hadden we een hotelkamer op de derde verdieping. Op zich goede kwaliteit, maar geen lift, wat wel handig was geweest. De begeleiding was prima. In beide landen een goede toegewijde gids. Goede chauffeurs en er was altijd voldoende bronwater aanwezig.   Bernard mei 2017

#########################

Ad l: naar tevredenheid contact gehad in Nederland. Prima vervoer, goede busjes, rustige chauffeurs, ik voelde me veilig. De lokale gidsen waren erg goed, zowel Anna in Armenië als Kristina in Georgië prima begeleidsters, Anna wat puurder, Kristina wat zakelijker, professioneler. Hotels ok. Het beste: hotel Tufenkian Avan Dzoraget in Dzoraget. Het minste: hotel/guesthouse in Kutaisi, maar ook nog goed te doen. Kijk opnieuw terug op een fijne reis met jullie organisatie. Simon – mei 2017

===============================================

Wij zijn teruggekomen van een prachtige reis door Armenië en Georgië. Wat een onvergetelijke reis was het, en met name van Armenië zijn we enorm onder de indruk. We zijn nog vol van al het moois dat we hebben gezien en de vriendelijkheid en gastvrijheid van de mensen die we hebben mogen ontmoeten in beide landen.

Rosalie – oktober 2016

=======================

Over de reis ben ik zeer tevreden. Het was verrassend met speciale e lementen. Zowel de reisleiding in Armenië als in Georgië was professioneel, met veel aandacht en uitstekende kennis van het land. Zorgzaam en oplettend voor alle groepsleden. Extra’s in het programma was geen enkel probleem, werden meteen opgepakt en waar mogelijk ingepast. Fijne hotels, het beste was: Beka’s Guesthouse bijzonder vanwege het lokaal karakter en gastvrijheid. Een reis met mooie hoogte punten, gevarieerd aanbod, sportieve elementen, mooie natuur, afwisselend en goed in balans. Ervaren chauffeurs die zorg hadden voor ‘hun bus’ en hun passagiers. Ik heb genoten. Succes verder met jullie organisatie. Loes Maes – 12 aug. 2016

——————————————————-

De accommodatie was goed, het leukste hotel vond ik het hotel Bukhara. Onze gids was heel goed. Ze had erg veel informatie. De informatie vooraf gekregen was ok, en het vervoer was prima. Een tevreden klant! – J. Scheffer – mei 2016

==========================

Ja, ik heb een prima reis gehad.  De gids was uitstekend, en ook de verdere organisatie was prima. Een keer  een bus waarvan de airco niet aanstond, of niet werkte (kan gebeuren). Bovendien een prima gezelschap en gelukkig niet te groot! Voor diverse leden van het gezelschap was het een pré van Rosetta, dat deze kleine groep, toch op reis ging, heb ik begrepen! Zo ook voor mij.

Groet, – Agnes Rijskamp.= mei 2016

——————-

Uitstekende busjes, goede chauffeurs. Hotels, waren zeer goed, elk hotel had zijn eigen charme. Ook beide reisleidsters waren goed. Armeense Anna sprak goed en duidelijk Engels. Sophia in Georgië sprak goed Engels maar articuleerde minder goed. Beiden wisten ontzettend veel te vertellen. Positief is dat de groep klein was. Na Libië, Iran, Ethiopië en Oost-Turkijë kijken wij uit naar onze volgende prettige reis met Rosetta. Een mix van cultuur en natuur vinden wij heel fijn –                                         Fam. Bergsma nov. 2015

**********************************************************************************************

Het was het een mooie reis en de gidsen in beide landen hadden bijzonder veel kennis over de geschiedenis en legendes die bij alle bezochte plekken hoorden. Er waren in mijn optiek stuk voor stuk erg goede hotels. Het beste was het hotel bij het riviertje de Debet. Gevolgd door de hotels in Tbilisi en Yerevan. Mooi in het centrum gelegen. Ook de rmensen bij de recepties van waren behulpzaam. Alle verplaatsingen ware met een kleine bus en de bussen waren prima. Rick Bleeker – okt. 2016

===================================

Telefonische bereikbaarheid was niet altijd 100%. De verschafte informatie was uitstekend. Het vervoer was goed, wat ook gold voor de accommodatie. Meer dan uitstekende reisbegeleiding. Beste hotel: het hotel aan de Debed rivier, ook mooi gelegen. Het hotel aan het Sevan meer was het eenvoudigst, maar wel mooi gelegen en verder ook OK. De reis krijgt van ons een 10. We houden uw website in de gaten, indien er een reis bij zit die qua bestemming en tijdstip aan onze wensen voldoet zullen we beslist weer voor Rosetta kiezen   Jan  en Paula Ammerlaan september 2015

===================================

Het contact in Nederland was in orde. De voorinformatie was goed ik miste heel weinig, maar het zou nuttig geweest zijn om expliciet te melden dat wandelschoenen, geschikt voor bergachtig / mogelijkerwijs glad door regen of modder terrein gewenst was; als koffie- en thee drinker met melk had ik nogal eens pech, omdat ook cafés – restaurants geen melk hadden; had ik dat geweten dan zou ik (koffie)melk hebben kunnen meenemen. Het vervoer was prima en uitstekende chauffeurs. Accommodatie niets op aan te merken en voortreffelijke gidsen. Ik vergat vast nog wel een enkel ding, maar laat het hier toch bij. Maria van Wel, mei 2015

////////////////////////////////

Mijn complimenten voor de uitstekende reisbegeleiding van Rudi Knoef, hij bleef altijd rustig en vriendelijk maar haalde voor ons steeds het beste er uit. Als tip voor bezoek van de diverse kerken geen te korte rok dragen en een sjaal voor over het hoofd. Heb genoten! – Annet Jongman

+++++++++++++++

Het contact in Nederland is prima verlopen. Leuk om nog echte post te krijgen en alle info en bevestiging in de brievenbus i.p.v. mailbox. Het enige dat niet duidelijk was waren de mogelijkheden om te wandelen. Prima bussen, prima hotels. Echt beter dan ik van te voren verwacht had. Goede plaatselijke gidsen en Olav Wissink is een uitstekend reisbegeleider. Het was een fantastische culturele reis! Ik heb genoten van het eerste tot het laatste moment. Ook dank voor jullie verjaardagstaart. – Heleen .

++++++++++++++++++

Reis zit er helaas weer op. Na de Marokko reis van december dit maal Armenië en Georgië. Olav Wissink was geweldig goed als begeleider en ook de gidsen waren super.

Vriendelijke groet, Els van de Ven

****************

Belofte maakt schuld. En omdat ik beloofd had dat ik zou laten weten hoe mijn Rosetta-reis naar Armenië en Georgië was bevallen, maak ik hierbij die belofte waar.

Ik kan er kort over zijn: prima!
Hoewel ik voor Armenië had gekozen en Georgië een beetje op de koop toe nam, ben ik achteraf blij beide landen bezocht te hebben. Ik vind ze erg verschillend en ik heb nu kunnen constateren waarom.

De groep was ook prima, en Olav was een prima reisbegeleider.

Om jullie te laten meegenieten (of om je een beetje jaloers te maken) stuur ik je hierbij een foto van Khor Virap, met de Ararat op de achtergrond. We boften dat we goed weer hadden, zodat de Ararat te zien was.

Ik heb het evaluatieformulier niet ingevuld; ik hoop dat uit bovenstaande blijkt dat ik een mooie reis heb gehad, dat ik volkomen tevreden ben en dat ik er niets aan heb toe te voegen

Hartelijke groet van Jeane Hooge

———–

Reisleider Theo van de Laar bezat naast de nodige sociale vaardigheden ook de nodige kennis van het land. Hij deed alles om ’t je naar de zin te maken. Een ware toegevoegde waarde aan de reis. Zeker niet onze laatste reis met Rosetta. Dank!  – Fam. Halfweg

 

Literatuurlijst

Algemeen
* ‘Georgië (Landenreeks)’, Daan van der Schriek, Kit Publishers
* ‘Georgië, traditie tragedie Kaukasus, B. Plas, Papieren Tijger
* ‘Stemmen uit de Kaukasus, Wendell Steavenson, Arbeiderspers
* ‘The first lady van Georgie’, Sandra Elisabeth Roelofs, Archipel
* ‘De man die zijn hoofd verloor’, Erlom Achvlediani, Voetnoot
* ‘Georgische Parabels’, Erlom Achvlediani, Uitgeverij Voetnoot
* ‘Born in Georgia’ Hedendaagse kunst uit Georgie, J.H. Sasse
* ‘De Kaukasus’, Yo’av Karny, Atlas
* ‘Het gesteente van Ararat’, Anthonie Holslag, Aspekt

Romans & reisverhalen
* ‘Koorddansen in de Kaukasus’, Olaf Koens, Nieuw Amsterdam
* ‘Omweg naar Istanbul. Olaf Tepelman, Atlas Contact
* ‘Ali en Nino’, Kurban Said, De Bezige Bij
* ‘Oneindig’, Nicholas Tshkotoua, Prometheus
* ‘In de ban van Stempelstan’, Frank van Rijn, Elmar
* ‘Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan’ Betsy Udink, Atlas Contact
* ‘Kleine landjes – berichten uit de Kaukasus’, Jelle Brandt Corstius,
* ‘Georgië – stemmen uit de Kaukasus’, Wendell Steavenson, Arbeiderspers
* ‘Het achtste leven (voor Brilka)’, Nino Haratischwili (tip)
* ‘Het perenveld’, Nana Ekvtimisjvili, Prometheus (tip)

Reisgidsen
* ‘Georgië / Armenië – Dominicus’, Gottmer
* ‘Georgia’, Bradt Travel Guide
* ‘Georgia, Armenia, Azarbaijan’, Lonely Planet

 

Voor deze reis door Armenië Georgië hebben we de hotels met name op ligging en sfeer geselecteerd. In de beide hoofdsteden zijn het super centraal gelegen hotels, die ondanks dat ze in het centrum liggen toch geen last hebben van geluidsoverlast. In de overige kleine plaatsen is er met name geselecteerd op sfeer en uitstraling. In Georgië wordt één keer overnacht in een ‘Guesthouse’, maar deze accommodatie heeft alle faciliteiten van een intiem hotel (eigen badkamer, en AC), wel wordt verwacht dat hier de avondmaaltijd wordt gebruikt, deze is dan ook inclusief. Eénpersoonskamers zijn tegen bijbetaling overal boekbaar.

 

Yerevan – Hotel Aviatrans

Ruime 3+*  met super centrale ligging. Vriendelijke receptionisten, die redelijk Engels spreken en reuze behulpzaam zijn. Opvallend ruime kamers met eveneens grote bedden. Terrasjes en restaurants in de directe nabijheid en veel van de bezienswaardigheden van de stad op loopafstand. Het ontbijt is intiem, geen buffet maar er was van alles klaargezet dat je zelf kon pakken. Net alsof je bij mensen thuis logeert. Heerlijk ongedwongen.

 

Dzoraget  – Boutique Hotel Dzoragt

Het hotel ziet er een beetje uit als een oud kasteel, maar dit is recent gebouwd. Het ligt aan de rand van een Nationaal park met uitzicht op de kolkende Dzoraget rivier Hier heerst al om rust. Grote kamers, goed restaurant, aangenaam binnenzwembad. In de direct omgeving van het hotel wat klein huisje met gevoel van Armeens dorpsleven. Eén dagje chique en luxe mag er wat ons betreft tijdens zo’n reis wel bij zijn. Laat je verwennen door het vriendelijke personeel.

 

Tbilisi – Sharden Villa

Dit kleinschalige hotel ligt wat verscholen in het hart van de oude stadskern. Het is een uitstekende uitvalsbasis voor restaurants, terrasjes, bars en het nachtleven, maar ook alle culturele sites van Tbilisi liggen om de hoek. Kamers zijn ruim en schoon, en het onderhoud is up to date. Het ademt een familie hotel, wellicht is het dat ook. Zelfs het ontbijt wordt geroemd.