Oezbekistan rondreis, met een kleine groep en ervaren reisleiding. Reizen langs de mooiste plaatsen van de legendarische Zijderoute. Khiva, Bukhara en Samarkand.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Tashkent2 nachten (vlucht)
3 t/m 4 Nukus en Khiva2 nachten
5 t/m 7 Bukhara3 nachten
8 t/m 10 Samarkand3 nachten
11 t/m 13 Tashkent2 nachten

Vertrekdag: zondag

 

Pleisterplaatsen langs de Zijderoute

Met de nodige fantasie kan Marco Polo beschouwd worden als één van de eerste toeristen in dit deel van Centraal-Azië. Hij kwam terug met verhalen over imposante bouwwerken, woeste barbaren, Yeti-achtige wezens en besneeuwde bergkammen. Lang was Oezbekistan ontoegankelijk, maar tegenwoordig kunnen zijn vertellingen worden geverifieerd. Ook na de grote aardbeving van 1966 kunnen we nog steeds genieten van het summum aan monumenten. Het zijn meesterwerken, die dan ook behoren tot de absolute top van islamitische architectuur. Oezbekistan is in ontwikkeling en de bevolking is na het uiteen vallen van de Sovjet Unie, druk doende haar eigen identiteit te hervinden. Toerisme wordt hierbij gezien als een welkome inspiratiebron en de roemruchtige Timor Lenk (krijgsheer en kunstenaar) is ook eeuwen na zijn dood de verbindende schakel. In Khiva, Samarkand en Bukhara zie je het summum aan islamitische monumenten. De steden hebben kleuren; blauw, geel en bruin. De mensen zijn gastvrij. Het is niet voor niets dat de mateloos populaire Oezbeekse Yulduz Usmanova zingt: ‘I wish you were here’.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zondag
  16 juli 2023
  vrijdag
  28 juli 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.985,00
  Per Persoon
 • zondag
  10 september 2023
  vrijdag
  22 september 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.945,00
  Per Persoon
 • zondag
  8 oktober 2023
  vrijdag
  20 oktober 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.985,00
  Per Persoon
 • zondag
  28 april 2024
  vrijdag
  10 mei 2024
  Nee Is niet te boeken
  2.145,00
  Per Persoon
 • zondag
  6 oktober 2024
  vrijdag
  18 oktober 2024
  Ja Is nog te boeken
  2.145,00
  Per Persoon

  Extra’s

  Eénpersoonskamer (p.p.) € 385,00
  385,00 / Persoon
  Gescheiden facturering
  Annuleringsverzekering (5,5% totale reissom)

Inbegrepen

Internationale vlucht, binnenlandse vlucht, luchthaventax, hotels met ontbijt, alle genoemd vervoer, excursies, diensten genoemde gidsen, Nederlandstalige reisleiding, Nederlandse organisatie en dekking door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 385,00,- *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 250,- per week

* Beperkt beschikbaar


Voor de oorlog in Oekraïne werd gevlogen met Aeroflot, maar nu zal gekozen worden voor de beste optie.

 

VLUCHT NAAR TASHKENT

Vlucht naar Tashkent, de hoofdstad van Oezbekistan, de vlucht is met een overstap. Het tijdverschil is 3 uur, aankomst in de vroege ochtend. Sinds enige tijd is het visum afgeschaft, bij de douane wordt enkel het paspoort gecontroleerd. Wat volgt is een vlotte transfer naar het centraal gelegen hotel, een eerste kennismaking met dit Centraal-Aziatisch land.

 

CITY TOUR MET GIDS

Stadsverkenning Tashkent met gids. De stad is een voorbeeld van typische Sovjet-stijl: brede boulevards, pleinen met fonteinen, en veel groen. Je vindt hier een veelheid aan musea, per trammetje of 'Wolga-taxi' voor een paar 'sum' makkelijk te bereiken. Wat zeker bezocht wordt is het Gedenkteken voor Slachtoffers van de Repressie (2002). Het complex bestaat uit twee gebouwen en is een herinnering aan de slachtoffers die gevallen zijn onder het bewind van Stalin. Het monument staat op een van de mooiste plekken van de stad. Andere sites die het bezoeken waard zijn zijn het Navoi Park, het grootste van het land, en de kleurrijke Chorsu Bazaar, waar echt alles wordt verhandeld.

 

BINNENLANDSE VLUCHT NAAR NUKUS

Per ochtendvlucht, over de steppe en katoenvelden van Oezbekistan, naar Nukus waar we de bijzondere collectie van het museum van Nukus bekijken. Het museum dat in 1966 is geopend herbergt een collectie van duizenden stukken, variërend van eenvoudige huisvlijt tot hoogwaardige Oezbeeks beeldende kunst. Verder bezit het museum één van de grootste collecties Russische avant-garde kunst. Daarna door naar de eerste van de drie stoffige pleisterplaatsen die we gaan bezoeken: Khiva. Onderweg bekijken we de opgravingen van het rijk van Khorezm. De site van Khorezm ligt aan de oever van de rivier Amu Darya (Oxus). Hier in de woestijn vind je overblijfselen van meerdere forten uit de 1e tot 6e eeuw, wat gezien wordt als de 'Gouden eeuw' van het rijk van Khorezm. Deze woestijnkastelen kunnen pas sinds korte tijd worden bezocht. Aan het eind van de middag bereik je Khiva. Turquoise is de lokale kleur. Geslapen wordt in het oude stadsdeel.

 

VOLLE DAG KHIVA

Khiva is een in authentieke staat teruggebracht woestijnstadje waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan. Minaretten, mausolea, paleizen en Koranscholen, de één nog mooier en rijker gedecoreerd dan de ander. Hier heerst een serene sfeer. Overal Perzisch houtsnijwerk en tegelmozaïeken met bloemmotieven uit de 18e eeuw. Er is altijd wel iemand te vinden die ons in de Itchan Kala, het met tien meter hoge wallen ommuurde oude deel van Khiva, rond wil leiden. De uit de 17de eeuw daterende stadsmuur, meer dan 2200 meter, is nog grotendeels intact en voorzien van vier grote poorten. Het plaatsje is door de UNESCO op de lijst van cultureel erfgoed van de mensheid gezet.

Twee kilometer zuid-westelijk van Khiva staat één van de zomerverblijven van de Khiva Khans Kungrat dynastie. De residentie werd in 1897 gebouwd in opdracht van Khiva Khan Muhammad Rahimhan, en staat bekend als het Toza Bogh paleis. Een bijzonder locatie, waar ’s avonds ook gegeten kan worden. Reserveren wordt aangeraden.

 

TRANSPORT NAAR BUKHARA

Een lange rit van ongeveer 7 uur (440 kilometer) door een half-woestijnlandschap brengt ons naar een andere plaats aan de Zijderoute: Bukhara. Ooit maakten beladen kamelen de straten onveilig, werd hier gehandeld en werden valuta's gewisseld. De karavaanweg die het Romeinse Rijk met China verbond was eeuwen geleden de schakel tussen 'Oost' en 'West'. De vele karavanserais herinneren hier nog aan. Je bent hier drie avonden, en op één hiervan kun je naar de Nadir Divan-begi Madrassa dat een onderdeel is van het architectonisch complex rond het bekende Lyabi-Hauz. Er kan hier gegeten worden en gekeken naar een avondprogramma met een mix van traditionele folklore en een Oezbeekse modeshow.

 

CITY TOUR MET GIDS

Stadsverkenning met gids om deze stad met z'n 140 monumenten (waaronder een sobere synagoge) te leren kennen. Je krijgt de binnenstad te zien met haar vele ongeplaveide straatjes, torentjes en grijswitte koepeldaken. De imposante stadswallen dateren uit de 15e eeuw, in die tijd was de stad het centrum van een groot Centraal-Aziatrisch rijk. Je bezoekt ook de Kalyan minaret en het Chor Minor poortgebouw uit de 18e eeuw, alles is op loopafstand en dus ook lopend te bereiken In het hart van de stad vind je 'Lyabi Hauz'. Drink met lokalen een kommetje groene thee bij het waterreservoir onder de moerbeiboom, een oase van rust.

 

VRIJE DAG BUKHARA

Vrije dag. Je kunt kiezen om naar het voormalige zomerresidentie van de Emirs van Bukhara te gaan. Het paleis, uit de laat 19e eeuw, is tegenwoordig een museum. Een andere optie is het pelgrimsoord van Bakhauddin Naqsband, je vindt hier de tombe van de 14e eeuwse stichter van de Naqshbandi orde binnen het soefisme. Maar je kunt ook in de stad blijven om deze beter te leren kennen, of plekken te bezoeken waar je gisteren niet aan toe gekomen bent. Houd je van authentieke badhuizen dan is er de Bozorg Kord Hammam. In dit eeuwenoude badhuis, hartje centrum, kun je echt tot rust komen na een dagje stad-slenteren. Je bent een uur lang in de nog oorspronkelijke ruimtes waar je kunt stomen, je kunt laten wassen, scrubben en masseren. Het is een badhuis dat op toeristen is ingesteld en deze graag ontvangt.

 

VIA SJAHRISABZ NAAR SAMARKAND

Naar Samarkand via het in de bergen gelegen Sjahrisabz, de geboorteplaats van de legendarische Timor Lenk, een meedogenloos krijgsman uit de 14e eeuw. Ter meerdere eer en glorie van zichzelf bracht hij uit heel zijn rijk de beste architecten, kunstenaars en handarbeiders bijeen, wat resulteerde in de bouw van ongeëvenaarde architectonische meesterwerken. Tijdens het bewind van Timor Lenk was Sjahrisabz een aantal jaren het organisatorisch centrum van zijn rijk. Veel monumenten uit die tijd zijn echter in de 16e eeuw door de Khan dynastie verwoest, maar de UNESCO vond de plaats nog steeds interessant genoeg om op haar lijst te zetten.

Deze World Heritage site bestaat uit een aantal monumenten, waaronder: Ak-Sarai Palace. De bouw van het 'White Palace', zoals het bekend werd, begon in 1380, het jaar dat volgt op Timur's verovering van Khorezm, wiens ambachtslieden werden gedeporteerd om te werken aan het paleis en voorzien zijn rijke decoratie. Dorus Saodat complex. Dit enorme complex was voorbestemd als een plaats van begrafenis voor de regerende familie en bevatte, naast de graven zelf, een gebedsruimte, een moskee, en accommodatie voor de religieuze gemeenschap en pelgrims. Het graf van Timur, ook van wit marmer, is een meesterwerk van de architectuur van deze periode (hij ligt hier echter niet begraven). Chor-su bazaar en baden: In het centrum van de stad vind je de overdekte Chor-su bazaar. Deze werd gebouwd in de vorm van een achthoek, op het kruispunt van de twee belangrijkste straten. De constructie dateert uit de 18e eeuw, en is net als de baden, herbouwd op de site van de 15e-eeuwse baden stonden. De baden worden verwarmd door een uitgebreid netwerk van ondergrondse leidingen.

 

CITY TOUR IN SAMARKAND

Stadsverkenning met lokale gids. Je bent in de stad met de magische klank: Samarkand. Hier vinden we één van de grootste moskeeën van het land: 'Bibi Khanym' (109 bij 167 meter). Op het Registan plein staan drie azuurblauwe madrassa's die elkaar in schoonheid pogen te overtreffen. De oudste van de drie is de Ulugbek Madrasah die te danken is aan de kleinzoon van Timor en gebouwd is tussen 1417 - 14222. Het gebouw is ook van binnen te bezichtigen en daar krijg je onder andere de cellen te zien van de studenten en hun docenten. Op loopafstand hiervan vinden we het mausoleum van Timor Lenk: Gur Emir. Onder een groot blok groene jade ligt het lichaam van de man aan wie de stad haar schoonheid te danken heeft.

 

VRIJE DAG SAMARKAND

Vrije dag in deze oeroude handelsstad, met nog steeds een flinke joodse gemeenschap.  Eeuwenlang was Samarkand het onbetwiste middelpunt van Centraal-Azië. In theehuizen spelen bebaarde grijsaards partijtjes schaak, hun kleurrijke tulbanden en opgespelde oorlogsdecoraties zijn rekwisieten in een oogverblindend decor van islamitische monumenten. Vergeet niet het straatje met tombes en het kerkhof rond de tombe van de neef van de Profeet, die de islam naar Samarkand heeft gebracht. Bij de inwoners van de stad staat het bekend als Shakhi Zinda. Een ander optie is het Handmade Silk Paper Center. Tot slot is er het Karimbek restaurant dat over een zekere reputatie beschikt. Je kunt 's avonds kijken of dit klopt.

 

TRANSFER NAAR TASHKENT

In de loop van de middag per comfortabele trein, weeer naar Tashkent. De rit duurt ongeveer vier uur. Terug in de hoofdstad kun je naar The museum of Applied Arts, of een aantal historisch monumenten bekijken, zoals de Madrassa van Barak Khan en die van Abul Kassim Madrassa. Voor liefhebbers van ceramiek is er de werkplaats van Mr Rakhimo, die je graag met zijn werk kennis laat maken.

's Avonds flaneren over 'Broadway': portrettekenaars en karaoke-zang op straat. Weer tijd voor gerechten als 'plov' (rijst met wortel en schapenvlees), 'shaslik' en Russische bietensoep 'borsjt'. In restaurants knallen de kurken de lucht in, er wordt getoost, gedronken en gezongen.

 

VRIJE DAG TASHKENT

Tashkent voelt weer een beetje bekend, een echte hoofdstad en de sfeer die daarbij hoort! Nog een dag om de dingen te doen die je bij aanvang van de reis nog niet hebt gedaan: slenteren door het Navoi-Park, souvenirs kopen in Chorsu of de Russisch-Orthodoxe kathedraal bezoeken. Een ritje met de metro nog uit de tijd van het communisme mag zeker niet worden gemist. De gedecoreerde metrostations behoren tot de meest sierlijke ter wereld. We raden aan om vooral het station 'Kosmonavtlar' op de blauwe lijn te bezoeken. Het plafond moet de melkweg voorstellen en de muur heeft medaillon-muurschilderingen met Yuri Gagarin, Valentina Tereshkova en andere beroemde Sovjet-kosmonauten. Ook metrostation 'Alisher Navoi' is een aanrader. Misschien sluit je wel af met het Amir Timur Museum: een ode aan Timur, maar ook heeft Islam Karimov ruimte voor zichzelf gecreëerd. Wijlen Karimov, de eerste president die 27 jaar aan het bewind was, heeft hier een poging gedaan zich in de schaduw van zijn heroïsche voorganger te plaatsen. Dit weliswaar minder opzichtig dan enkele andere heersers in de regio, maar zijn invloed is zeker aanwezig. Avondtips: het ‘Alisher Navoie Opera and Ballet Theater, een prachtige gebouw, om die reden alleen al de moeite waar om te bezichtigen, en het Tamri restaurant is gespecialiseerd in de Georgische keuken. Tot slot kan bij een laatste wodka als afzakkertje een begin worden gemaakt met de evaluatie van de reis.

 

VLUCHT NAAR AMSTERDAM

Vandaag verlaat je Oezbekistan, één van de vijf deelrepublieken van Centraal-Azië. Deze dag kan ook de eerste dag worden van een korte verlenging, zoals naar de Fergana Vallei.

Vervoer

Tijdens deze reis gebruiken we voor de grote afstanden diverse bussen met wisselende chauffeurs. Deze bussen zijn voorzien van AC. Verder is er een binnenlandse vlucht, van Tashkent naar Nukus.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in goede 3* toeristenklasse hotels. Houd er wel rekening mee dat in Oezbekistan niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en (waar nodig) airconditioning. Wie alleen boekt kan worden ingedeeld met een andere alleen – reizende van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je tegen bijbetaling een eenpersoonskamer boeken. Dit moet je bij het boeken van de reis dan aangeven. Mocht het niet lukken iemand te vinden waar je de kamer mee deelt, dan betaal je slechts 50% van de toeslag.

Eten

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 15,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 18 deelnemers, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Nederlandssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programmaonderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt. Bij deze reis hoort een uitgebreide dag tot dag beschrijving.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis.

Reisleiding

De reisleider is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis of monumenten, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. De reisleider laat je kennismaken met het hedendaagse leven, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen, en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land. Regelmatig wordt ook gebruik gemaakt van de diensten van een lokale Engelssprekende gids.

Reisdocumenten

Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Oezbekistan. Visum vereiste is in 2019 afgeschaft. Bij aankomst moet een formulier worden ingevuld in 2-voud, 1 hiervan goed bewaren. Hier wordt bij vertrek naar gevraagd. Ook de bewijzen van de overnachtingen moet worden bewaard. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Excursies

Alle excursies zijn inbegrepen. De entrees zijn echter niet bij de totaalsom inbegrepen.

Klimaat

Klimaat  in het noorden en westen van Oezbekistan zijn woestijnen. Hoger gelegen gebieden vind je in het zuiden en oosten. In de zomer zijn de temperaturen extreem hoog, maar door de lage luchtvochtigheid is die hitte tamelijk goed te verdragen. In de winter zijn de temperaturen extreem laag, ook in de laagvlakten. Tussen oktober en mei kunnen er regenbuien voorkomen. In de zomermaanden is dat heel af en toe het geval.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Anders dan wellicht in veel boeken over Oezbekistan vermeld staat, is het dragen van wijde en bedekkende kleding hier niet aan de orde en kun je je ‘gewone’ Europese kleding aan tijdens de reis.

Geld

De munteenheid in Oezbekistan is de sum.  Je kunt met nieuwe cash dollars betalen, kleine coupures ($10 en $20) zijn handig. Dollars en euro’s kunnen ter plekke worden gewisseld bij de banken. Er kan gepind worden, zij het niet op de schaal zoals in Nederland of België. Zet je pinpas in elk geval over op ‘wereld’-stand. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 500,- p.p. (voor 13 dagen) voor maaltijden, entrees en eenvoudige drankjes is misschien een indicatie. Het is  handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer.. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Oezbekistan, bij onze literatuurlijst worden er enkele genoemd, verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon,
* telefoonoplader
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie,
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn

Tijdsverschil

In Oezbekistan is het drie uur later.

Communicatie

Telefoneren kan in Oezbekistan soms ook met een GSM. Je kunt hierover het beste contact opnemen met je provider. Er zijn internetmogelijkheden.

Electriciteit

In Oezbekistan is het voltage 220 volt. Er hoeven geen reisstekkers meegenomen te worden. Onze stekkers passen in de stopcontacten.

Ramadan

De Ramadan heeft op het openbare leven in Oezbekistan niet of nauwelijks impact.  Restaurants en theehuizen zijn gewoon open. Het enige verschil is dat je overdag alleen maar minder mensen in restaurants ziet, maar ’s avonds zullen alle restaurants vol zitten. Om deze reden gaan onze reizen naar Oezbekistan ook tijdens de Ramadan door.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de directe betrokkene(n), als dat niet helpt aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Voor onze groepsreis door Oezbekistan hebben we de hotels met name op ligging en sfeer geselecteerd. In Tashkent gebruiken we vaak een groot, voormalig staatshotel. In de overige kleine plaatsen is er met name geselecteerd op sfeer en uitstraling. Eénpersoonskamers zijn tegen bijbetaling overal boekbaar.

 

Hotel selectie

 

Tashkent – Uzbekistan Hotel

 

In Sovjetstijl gebouwd hotel, op een top locatie. Staaltje van brutalisme architectuur. Men vindt het heel mooi of heel lelijk. Het hotel was ooit het enige 5* hotel van Tashkent en deze grandeur is gebleven. Hier en daar wat achterstallig onderhoud, maar grote kamers, schone bedden en zacht linnengoed. Behulpzaam personeel, dat je tijdens het  ontbijt, in de karakteristieke ontbijtzaal, graag wijst op deuken in het plafond, in vervlogen tijden veroorzaakt door kurken van met veel bombarie geopende knallende flessen.

 

Khiva – Kala Hotel

 

Het Khiva hotel ligt in het hart van de oude stad (Ichan Qala) dicht bij de belangrijkste attracties. Schoon, airconditioning, goede Wifi en sprankelend dakterras waar gegeten kan worden. Het hotel is recent verbouwd en heeft de sfeer van een familie hotel. Dat komt mede door de energieke eigenaar die er alles aan doet om een verblijf in zijn accommodatie tot een onvergetelijke herinnering te maken.

 

Bukhara – Komil Hotel

 

Kamers zijn groot en authentiek ingericht. Het buitenterras geeft je nog meer gevoel van ruimtelijkheid en bidt pracht zicht op het dagelijks leven van deze legendarische stad aan de Zijderoute. Vriendelijk en efficiënt personeel dat graag met je mee denkt en de ligging is bij de ingang van de historische kern van de stad. De meeste monumenten en restaurants liggen op loopafstand en zijn makkelijk bereikbaar.

 

Samarkand – Diyora

 

Redelijk nieuw in klassieke stijl gebouwd hotel met buitenbad op ongeveer 10 minuten loopafstand van het Registan Plein en de tombe van Taymour Lenk. Schone en goed onderhouden kamers, hulpvaardig en Engels sprekend personeel. Ontbijtbuffet met een diversiteit aan streekproducten.

 

 

Deze reis wordt vaak begeleid door Dewi Blom. Dewi begeleidt sinds 2014 met grote regelmaat reizen naar Oezbekistan en Iran. Even voorstellen.

 

Ik ben afgestudeerd aan de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming, wat een goede achtergrond is voor het werken met groepen in verschillende situaties en andere culturen. Momenteel ben ik werkzaam als onderzoeksassistent op een onderzoek naar armoede in Nederland. Naast mijn kantoorbaan vind ik het heerlijk om zo nu en dan een reis te begeleiden. Ik hou van uitdagingen en afwisseling in mijn werk en geniet ervan om oplossingen te bedenken bij plotselinge wijzigingen in het (reis)programma. Gedurende mijn leven heb ik veel gereisd, ik heb zelfs de eerste 6 jaar van mijn leven in de tropen gewoond. Dit heeft mijn interesse in reizen en andere culturen gevoed. Het is dan ook voor mij zeer vanzelfsprekend dat een goed invoelend en meelevend contact met andere culturen erg belangrijk en zinvol is voor je eigen ontwikkeling. Het mooiste aan het bezoeken van andere landen vind ik daarom het contact met de lokale bevolking.

Algemeen

* ‘Het verloren hart van Azië’, Colin Thubron, Atlas
* ‘De laatste geheimen van de Zijderoute’, Alexandra Tolstoy
* ‘De grote Zijderoute’, Marc Helsen, Lannoo
* ‘Toerkestan Solo’, Ella Maillart, Wereldvenster
* ‘In Centraal-Azië, een reis langs tradities en godsdiensten’, Linda Otter, Atlas

Romans, reisverhalen en reisverslagen

* ‘Koeraaj’, Silvia di Nataale, Meulenhoff
* ‘Uzbekistan heirs to the Silk Road’, J. Kalter
* ‘Het amulet van Samarkand’, Paperback
* ‘Zijdezacht zand’, Sandra Bakker, Gopher Publishers, reisverslag
* ‘Turquoise’ Wim van Ginkel
* ‘Het meer’ Bianca Bellovå, De Geus

Reisgidsen

* ‘De Zijderoute’, Wijnand van Riel, Dominicus
* ‘Central Asia’, Bradley Mayhew, Lonely Planet,
* ‘Uzbekistan Odyssey 5’, Macleod C., China Guides Series

Beste Rosetta, bij klachten hoort u dat als eerste na een reis. Nu eens complimenten. Wij zijn net terug van een werkelijk fantastische Oezbekistan reis.  De reis overtrof alle verwachtingen, goede hotels, gevarieerd programma. Vooral de reisleiding is een vermelding waard, een ware gids. Meer dan slechts een toerbegeleider. Concerten, modeshows, leuke eethuisjes, allerlei tips. Kortom een zeer boeiende en leerzame reis door een voor de meeste mensen totaal onbekend land. Zeer de moeite waard! Met vriendelijke groet Ien en Helma mei 2019

+++++++++

De informatie die ik voor de aanvang heb ontvangen was een basis. Voor mij was het voldoende, samen met de informatie van de reisleider en de Dominicus gids die ik bij me had, was het ruim voldoende. Verder werd ik door Rosetta vriendelijk te woord gestaan. Het busvervoer was goed geregeld en er was ruimte genoeg. Alle hotels waren prima! De reisbegeleiding was prettig en voldeed aan de verwachtingen. Als ik de reis in z’n totaal een cijfer zou mogen geven, dan was het zeker een dikke 8. – Monique – september 2018

=============================

Beste mensen, hierbij wil ik jullie laten weten dat ik erg heb genoten. Het evaluatieformulier ben ik kwijt, maar de reisleider was een genie. Zelden zo’n relaxed persoon meegemaakt, altijd rustig en het overzicht bewarend, hulpvaardig en toch iedereen zljn/haar eigen wensen en ideeën gunnen. Hij kent het land op z’n duimpje en dat is goed te merken en in de praktijk erg leerzaam. Ook het eten werd per persoon geregeld, niets twee keuzes, want dat is makkelijk, maar uitgebreid de tijd nemend voor iedereen persoonlijk om de wensen duidelijk te krijgen en tevens zorgen dat alles goed bereid de tafel bereikte. Houd hem in ere! – Vera (ook namens Pim) – mei 2018

+++++++++++++++++++++

Hoi beste mensen, ik ben net terug van de Oezbekistan-reis van Rosetta. Een interessante en ook leuke rondreis door een heel fijn land met een mooie en vriendelijke bevolking. Er was veel te zien, we hadden zeker een afwisselend dagritme, in principe redelijk goed verzorgde en sfeervolle hotels, goed vervoer en de reisleiding was deskundig en hartelijk. Prijs en kwaliteit waren prima in orde, kortom een aanrader voor alle liefhebbers van dit soort reizen naar deze regio. – Marijke de Lange

+++++

Indrukwekkend land. Duidelijk een jong land volop in opbouw met een trotse bevolking. Hebben ons overal heel veilig gevoeld en zeker ook niet beperkt in onze bewegingsvrijheid. Islamitisch maar niet overheersend en niet overal zichtbaar door gebouwen kleding, geluid of anderszins. Bij het vrijdag gebed kan gewoon gekeken worden in de open moskeeën. Natuurlijk wel met respect voor de deelnemende gelovigen. Heel vriendelijke bevolking met nieuwsgierige jonge mensen. Prima eten en drinken voor weinig geld. Wij hebben veel heel mooie dingen gezien en kijken met plezier terug op een indrukwekkende reis. Ook omdat we met een klein gezelschap wat prima klikte hebben gereisd  Was ook heel gezellig. Henk – Sophie – oktober 2017

=======

De  hotes waren goed, het enige minpuntje was het bed (veel te hard ) in het hotel in Khiva. In Buchara hadden we een superhotel! Het vervoer was in orde, op één dag na (maar de gids heeft toen goede actie ondernomen). We hadden een zeer goede Oezbeekse gids, die zeer veel wist, alles op zijn gemak deed en alles heel goed voor ons regelde. Ik vond de reis ook zeer goed opgebouwd met Nukhus als start, in een cijfer uitgedrukt een 9. Hartelijk dank – Inge – mei 2017

+++++++++++++++++++++++++++++++

De informatie was zeker toereikend, uiteraard doe je zelf daarbij ook de nodige voorbereiding. Vervoer en hotels waren goed, het ene wat beter dan het ander.  Het beste was in Buchara, schoon vriendelijk en een super ontbijt. Roeslan, onze gids, was uitstekend, een dikke pluim voor hem. Wij waren heel blij de verlenging naar Fergana geboekt te hebben, Misschien moeten jullie daar meer aandacht aanbesteden, hoe mooi het daar is, Het hotel was ook erg goed. Wij hebben genoten van onze reis en ook van de verlenging. Aanrader!

Betsie en Lob – mei 2017

#################################

Vervoer was goed. Verder prima hotels Hotel Bukhara Kavsar Boutique hotel in Bukhara vond ik het beste hotel. Alle lof voor de gids, hij deed meer dan tot zijn takenpakket behoorde. We hebben veel van hem geleerd. Het is een goede reis geweest. Cock – mei 2017

++++++++++++++++++++

De accommodatie was goed, het leukste hotel vond ik het hotel in Bukhara. Onze gids was heel goed. Ze had erg veel informatie. De informatie vooraf gekregen was ok, en het vervoer was prima. Een tevreden klant! – J. Scheffer – mei 2016

==========================

Ja, ik heb een prima reis gehad naar Uzbekistan  De gids was uitstekend, en ook de verdere organisatie was prima. Een keer  een bus waarvan de airco niet aanstond, of niet werkte (kan gebeuren). Bovendien een prima gezelschap en gelukkig niet te groot! Voor diverse leden van het gezelschap  was het een pré van Rosetta, dat deze kleine groep, toch op reis ging, heb ik begrepen! Zo ook voor mij.

Groet, – Agnes Rijskamp = mei 2016

++++++++++++

Mijn complimenten over jullie keuze van de hotels, ieder hotel had z’n eigen charme, enkel het Uzbekistan hotel was minder. Zeer tevreden over de reisbegeleiding, Yuliya is is een leuke meid én een professionele gids(e); probeer haar te charteren voor volgende reizen. Cijfer voor de reis een 9. – Benno Simonetti – mei 2016

—————–

Beste Rosetta,

Eerst en vooral wil ik U bedanken voor de mooie reis, Hier een stukje uit mijn reisverslag:

Nadat we heel wat reisorganisaties hebben ontleed, kiezen we als Belgen voor een Nederlandse reisorganisatie namelijk Rosettareizen uit Nijmegen en dat om meerdere redenen.
De overwegend uitmuntende commentaren op internet, en ze hebben in elke stad een vrije dag. Ze vliegen met een ochtendvlucht ipv een avond/ nachtvlucht en ze doen niet aan het populistisch overnachten in een yurtkamp met kamelentocht. Bij deze organisatie hebben we een goed gevoel.

En het goed gevoel is gebleven. Het was een goede reis:
– De reisbegeleiding door Theo van de Laar was prima: Hij is vriendelijk en spontaan, maakt heel makkelijk contact en probeert het de reizigers naar hun zin te maken, hij staat open voor suggesties en loopt de benen onder zijn lijf om alles goed te regelen.
– De opbouw van de reis, telkens een begeleide dag gevolgd door een vrije dag geeft een heel relaxt gevoel en op die manier kunnen we in eigen tempo dingen ontdekken.
– De kleine groep is pure luxe.
– Het vervoer is goed, voldoende ruimte in de bus en de chauffeurs zijn kundig en betrouwbaar.

Kortom, ik ben heel tevreden over Rosettareizen en bij een bezoek, een van de volgende jaren, aan Iran zal ik zeker het programma van Rosette reizen bekijken.

Met vriendelijke groet – Denise Caerts –

+++++++++++++++++++++++++++

Beste mensen, hierbij wil ik jullie laten weten dat ik erg heb genoten. Het evaluatieformulier ben ik kwijt, maar de reisleider was een genie. Zelden zo’n relaxed persoon meegemaakt, altijd rustig en het overzicht bewarend, hulpvaardig en toch iedereen zljn/haar eigen wensen en ideeën gunnen. Hij kent het land op z’n duimpje en dat is goed te merken en in de praktijk erg leerzaam. Ook het eten werd per persoon geregeld, niets twee keuzes, want dat is makkelijk, maar uitgebreid de tijd nemend voor iedereen persoonlijk om de wensen duidelijk te krijgen en tevens zorgen dat alles goed bereid de tafel bereikte. Houd hem in ere! – Maria Palsen

—————————-

Hoi beste mensen, ik ben net terug van de Oezbekistan-reis van Rosetta. Een interessante en ook leuke rondreis door een heel fijn land met een mooie en vriendelijke bevolking. Er was veel te zien, we hadden zeker een afwisselend dagritme, in principe redelijk goed verzorgde en sfeervolle hotels, goed vervoer en de reisleiding was deskundig en hartelijk. Prijs en kwaliteit waren prima in orde, kortom een aanrader voor alle liefhebbers van dit soort reizen naar deze regio. – Marijke de Lange

+++++

Tien dagen geleden ben ik teruggekomen uit Oezbekistan en ik heb het een fantastische reis gevonden. Een land met mooie monumenten, rijke geschiedenis en kleurrijke, vriendelijke mensen. Met mijn fotografie hobby heb ik me uitstekend vermaakt. En de reis was prima georganiseerd en werd geleid door een uitstekende begeleidster. Mijn evaluatieformulier is onderweg. – Felice Groenendaal

================

De accommodatie was over het algemeen goed, veelal charmante familiehotels. Rosetta mag in haar handjes knijpen met zo’n uitstekende groep-begeleidster. Alert als het moet, maar nooit overheersend. De problematiek rondom een zeer dominante medereiziger pakte zij kundig en subtiel aan. Fijn ook om met een enthousiaste kunsthistoricus (garantie voor de nodige verdieping) op stap te zijn. De lokale gidsen waren geschikt, soms te uitvoerig. In de hitte en het geroezemoes van drommen toeristen is het niet gemakkelijk je aandacht er bij te houden. Als nieuwe bestemmingen denk ik aan Birma en Laos. Als algemene opmerking wil ik kwijt dat de kosten van deze reis naar een land in opkomst, afgezet tegen prijskwaliteit-verhouding, reëel zijn. Reizen in een groep, het was mijn eerste keer, viel mee, prima mensen en veel vrij in het programma.

Met vriendelijke groet, Dorothée van Os  –

+++++++++++++++++

Vervoer was goed. We waren maar met 9 personen, dus zo’n klein busje was geen probleem. De hele grote bus van Samarkand naar Tashkent was wel erg luxe. Soms hobbelige wegen (ik hou ervan), maar bekwame chauffeurs. Ik vond het reizen per busjes heerlijk. Op mijn reizen in mijn eentje doe ik niet anders dan in mini-busjes zitten.

Accommodatie was  zeer goed, boven verwachting. Ik geef totaal niet om luxe en comfort, en had zeker met minder genoegen genomen. Heerlijke (harde) bedden, altijd warm water (in mijn geval), goede ontbijten en vriendelijk personeel. Absoluut geen klachten.

Ik ben niet van plan om de komende jaren georganiseerd op vakantie te gaan. Dat heeft niets met deze ervaring te maken, want die was zeer oké. Maar ik reis graag alleen en zo goed als onvoorbereid, om mijn vrienden her en der in de Kaukaus Balkan te bezoeken. Maar misschien is een reis per trein door Turkmenistan naar Oezbekistan en Kirgizië een idee. Zelf ben ik van plan om over een jaar of drie over land en zee te reizen van Georgië naar Oezbekistan. – Mare

——————————

Het was een fijne reis: een echte vakantie om uit te rusten. De excursies waren goed en interessant. Ook de rondleiding in Khiva was erg goed en informatief. Het was een goed idee om de eerste volle dag in Tashkent onder leiding van Daphne de stad in te gaan als kennismaking met het land. Dat leverde een hele mooie dag op. De lunches die tijdens de reisdagen waren geregeld waren goed tot erg goed. Dat gold ook voor de restaurants waar we als groep de gezamenlijke avondmaaltijden hebben gebruikt. Het was ook fijn dat er onderweg ook tijd werd vrijgemaakt om te stoppen als er iets te zien was (kudde geiten, katoenpluk, mooi uitzicht). Veel organisaties beloven om te stoppen maar daar blijkt in de praktijk geen of te weinig tijd voor te zijn. De reisroute was praktisch, ook met de binnenlandse vlucht erbij. Voor het eerst een compleet lege vertrekhal binnengestapt. Het was een prachtige ontspannen reis door een land met vriendelijke mensen die heel mooie foto’s heeft opgeleverd.  – Wilbert van H.

—————————-

Evaluatieformulier

Bestemming: Oezbekistan
reisleider: Rouslan Nimetoullaev

Contact met Rosetta in Nederland? Zeer tevreden, vriendelijk, allert, duidelijk. Houden zo!!!!! Over toegestuurde informatie. Zeer tevreden. Veel meer informatie dan ik op andere reizen gewend ben. Verder heb ik ook de attente reacties van jullie erg op prijs gesteld. Lokaal vervoer? Het vervoer was prima geregeld met vriendelijke en ervaren chauffeurs en comfortabel. Hotelaccommodatie? Prima, het ene hotel was wat beter dan het andere hotel. Maar er waren paleisjes bij en in alle hotels vriendelijk personeel die hun benen uit hun gat holden om het je naar de zin te maken. Bovendien controleerde de tourleader van tevoren de kamers of we de kamers wel mochten gebruiken en of alles in orde was. Niet goed: meteen een andere kamer. Super!! Dit heb ik nog nooit meegemaakt als alleengaande vakantievierder. Ben je tevreden over hoe de reis is begeleid? In één woord: super!! Rouslan deed veel meer dan van hem mocht worden verwacht. Een gouden reisbegeleider. Heb je nog opmerkingen die je bij de vragen niet kwijt kon? Een super vakantie en super reis met elke dag genieten. Een super reis(bege)leider die op alle kleine details lette en allert was. Hij zag alles en was er meteen om te helpen of te vertalen, af te dingen of advies te geven, medicijnen te halen of een praatje te maken, en hij bleef met dit alles op de achtergrond en rustig. Heel knap. Hij was tevens enthousiast met prachtverhalen en heeft het waar gemaakt het land aan ons te laten zien. Op alle fronten een land vol warmte en liefde. —- Magda T. – WEESP.

——————-

Beste Rosetta, bij klachten hoort u dat als eerste na een reis. Nu eens complimenten. Wij zijn net terug van een werkelijk fantastische Oezbekistan reis.  De reis overtrof alle verwachtingen, goede hotels, gevarieerd programma. Vooral de reisleiding is een vermelding waard. Hij is een ware gids. Meer dan slechts een toerbegeleider. Concerten, modeshows, leuke eethuisjes, allerlei tips. Kortom een zeer boeiende en leerzame reis door een voor de meeste mensen totaal onbekend land. Zeer de moeite waard!

Met vriendelijke groet Ien en Helma

———————–

OVER DE REIS BEN IK UITERMATE TEVREDEN! OVER HET CONTACT IN NEDERLAND WAS IK HEEL TEVREDEN EN OOK HOTELS EN VERVOER KLOPTE STEEDS WEER. OOK OVER DE REISLEIDING BEN IK ERG TEVREDEN. HULDE! NIET ALLEEN OMDAT HIJ DE TAAL SPREEKT EN HET LAND GOED KENT, OOK DE WIJZE WAAROP HIJ MET DE MENSEN IS OMGEGAAN, WAS BIJZONDER – J.P.

———————–

Het was ronduit een geweldige reis!  – Diny Hendriks

—-

Hoi beste mensen, ik ben net terug van de Oezbekistan-reis van Rosetta. Een interessante en ook leuke rondreis door een heel fijn land met een mooie en vriendelijke bevolking. Er was veel te zien, we hadden zeker een afwisselend dagritme, in principe redelijk goed verzorgde en sfeervolle hotels, goed vervoer en de reisleiding was deskundig en hartelijk. Prijs en kwaliteit waren prima in orde, kortom een aanrader voor alle liefhebbers van dit soort reizen naar deze regio. – Marijke .

—————-

Ik heb een geweldige reis gehad! Ondanks de hitte (het schijnt dat er zelfs voor ‘daar’ sprake was an een hittegolf) heb ik ontzettend genoten van die prachtige gebouwen en die bijzondere steden . En wat waren de mensen vriendelijk en gastvrij… Dus Rosetta: ook bedankt want dankzij jullie heb ik toch prachtige herinneringen aan een bijzondere reis! Veel succes met volgende reizen en wie weet tot ziens. – Tieneke  Hulsenbosch

——————————

De reis was bijzonder goed opgebouwd. We hebben dan ook een prima vakantie gehad en hele mooie dingen gezien. Diners en lunches uitstekend. Prettig gezelschap. Goed! Dank je wel Daphne en Rosetta. Vr. groet – Albert.

———————–