Groepsreis Jordanië, een van de landen waar de toerist al vele jaren een graag geziene gast is. Reis mee door het Hashemitisch Koninkrijk, de parel in de kroon van het Midden-Oosten.

Dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Amman2 nachten
3 Dana1 nacht
4 t/m 5 Petra2 nachten
6 Wadi Rum1 nacht
7 t/m 8 Aqaba1 nacht (vlucht)

Vertrekdag: zaterdag

Jordanië groepsreis, veilig en gastvrij

Tijdens deze groepsreis door Jordanië opent de Arabische wereld zich (weer) voor je, met mannen aan de waterpijp en vrouwen met hoofddoeken en gouden sieraden. Je bezoekt het onder het woestijnzand vandaan getoverde Jerash en het laagste punt op aarde, de Dode Zee. Het zoutgehalte in het water is zo hoog dat je er in kunt drijven. Je wandelt over een van de mooise trails van het land van Dana naar de eco lodge in Feynan. Natuurlijk mogen Aqaba aan de Rode Zee en Wadi Rum woestijn in deze  reis niet ontbreken. In deze woestijn, die door de Unesco is uitgeroepen tot landschappelijk werelderfgoed, overnacht je in een bedoeïenentent bij de oorspronkelijke bewoners. Maar het hoogtepunt tijdens deze groepsreis zal voor velen het bezoek zijn aan Petra, de overweldigende rotsstad van de Nabateeërs. Je kunt hier uren wandelen en dolen, en je even heel klein voelen.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zaterdag
  20 mei 2023
  zaterdag
  27 mei 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.585,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  3 juni 2023
  zaterdag
  10 juni 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.485,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  15 juli 2023
  zaterdag
  22 juli 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.585,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  5 augustus 2023
  zaterdag
  12 augustus 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.585,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  14 oktober 2023
  zaterdag
  21 oktober 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.585,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  21 oktober 2023
  zaterdag
  28 oktober 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.585,00
  Per Persoon

Inbegrepen

Vlucht Amsterdam – Amman v.v., luchthaventax, binnenlandse vlucht Aqaba – Amman, hotels op basis van logies en ontbijt (één nacht camp), excursies, Nederlands of Engels sprekende gids, diensten lokale vertegenwoordiger, Nederlandse organisatie met jarenlange ervaring in Jordanië en aangesloten bij Garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Visum, verzekeringen, boekingsbijdrage (20 euro per factuur), entrees, fooien, overige maaltijden, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 245,- *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 350,- per week

* Beperkt beschikbaar

Grote plus +

* Rechtstreekse dagvlucht met Royal Jordanian

* Binnenlandse vlucht Aqaba – Amman

* Kleine groep

* Zeer goede prijs / kwaliteit verhouding

* Nederlandse organisatie heeft meer dan 20 jaar reiservaring in Jordanië

Visum: Standaard wordt gebruik gemaakt van een groepsvisum


Vluchtschema: gevlogen wordt met Royal Jordanian (wijzigingen onder voorbehoud)

Heen
Zaterdag  RJ 152 – Amsterdam – Amman – 17.00 – 22.40

Terug
Zaterdag RJ 3309 – Aqaba – Amman –  08.45 – 09.30
Zaterdag RJ 151 – Amman – Amsterdam – 11.55 – 16.00

 

MET ROYAL JORDANIAN NAAR AMMAN

De start van de reis is een rechtstreekse vlucht naar Jordaanse hoofdstad Amman. Het  groepsvisum is door ons aangevraagd, het hoeft enkel nog in het paspoort te worden gezet. Onze agent helpt hiermee en er staat een busje klaar waarmee je naar het hotel wordt gebracht.

NAAR JERASH EN DE DODE ZEE

In de ochtend word je naar het noordelijk  gelegen Jerash gereden waar je de opgravingen van deze Grieks-Romeinse stad bekijkt. Je krijgt hier een goede indruk van het leven rond het begin van onze jaartelling. ’s Middags is er gelegenheid te drijven in de Dode Zee, het laagste punt op aarde. Voor een snelle verjongingskuur smeer je je in met de aanwezige modder. Het ziet er gek uit, maar daarna voelt je huid aan als een perzikje. Ga ’s avonds lekker ‘local’ eten in downtown Amman (Rainbowstreet), of kies voor een etentje in één van de moderne wijken.

VIA KING'S HIGHWAY NAAR DANA

Een groot gedeelte van de rit naar Petra gaat over de King’s Highway, een soms lieflijk, dan weer woest berglandschap. Er worden stops gemaakt bij Mount Nebo, vanwaar Mozes het beloofde land te zien kreeg, en in Madaba. In dit overwegend christelijke stadje zie je de oudste mozaïekkaart van Palestina. Aangekomen in Kerak beslist je zelf of je het stadje in gaat of het kruisvaarderskasteel gaat bekijken. Overnacht wordt in het bijzondere dorpje Dana.

NAAR FEYNAN EN PETRA

Vandaag wandel je van Dana naar Feynan, een van de mooiste trajecten van het land. Onderweg is er een grote kans om veel van de vele verschillende vogelsoorten van het gebied te spotten en afhankelijk van het seizoen, ook veel wilde bloemen te zien. Nadat we het eerste deel van het pad hebben overwonnen, is het genieten van de prachtige natuur in de vallei. We volgen voor een groot deel de rivierbedding. Een gesloten kopermijn laat zien dat hier aan activiteiten waren. De trail eindigt bij de eco lodge in Feynan, waar het busje met bagage wacht om ons naar Petra te brengen.

PETRA

Het is aan te raden vroeg op te staan om Petra te bekijken. Zo ben je de drukte voor en heb je de hele dag de tijd om te genieten van de door de Nabateeërs uitgehakte roze stad die in 1821 door de Zwitser Burckhardt werd herontdekt. Nadat je de kloof bent doorgelopen sta je oog in oog met het ‘Schathuis’, oftewel ‘al Khazne’. In Petra kun je heerlijk wandelen en misschien wel plekjes vinden die door niemand worden bezocht. Als je het graag wat hogerop zoekt kun je de stevige klim naar de Hoge Offerplaats maken. Ook ‘het Klooster’ (‘ad Deir’) is hooggelegen en de tocht hiernaartoe is eveneens de moeite waard. Voor degenen die beneden blijven is er genoeg te zien: de rotsgraven, het theater, de Romeinse cardo, etc. En dit alles in de kleuren roze, oranje rood, paars, blauw en geel.

OVERNACHTEN IN DE WADI RUM

Voordat je naar Wadi Rum gaat kun je eerst nog een bezoek brengen aan ‘Little Petra’. Hier komen nog niet zoveel bezoekers en dus kun je in alle rust rondkijken. Na nog een stukje heuvelachtige King’s Highway te hebben gereden kom je weer op de Desert Highway waar je op een gegeven moment afslaat naar het ruige landschap van Wadi Rum, dat sinds kort een UNESCO World Heritage Site is. De film ‘Lawrence of Arabia’ werd hier in de 60er jaren opgenomen. Na het uitzoeken van een slaapcabine in één van de zwarte geitenharen bedoeïenententen en het drinken van een glaasje bedoeïenenthee heb je de mogelijkheid de woestijn met haar grillige rotsformaties te voet, per kameel of per terreinwagen te verkennen. Vanavond kun je misschien ‘zarb’ eten, een maaltijd die een paar uur in een ondergrondse oven heeft staan sudderen. Bij een kampvuur worden vaak traditionele liederen gezongen door bedoeïenen die de ‘oud’ (luit), ‘darbouka’ (vaastrommel) en ‘daff’ bespelen. Als je geen genoeg kunt krijgen van de mooie sterrenhemel, zet je je bed buiten en slaap je in de open lucht.

VAN WADI RUM NAAR AQABA

Een zonsondergang in de woestijn is mooi, maar een zonsopgang zeker ook! Vroeg opstaan dus als je ook dit wilt meemaken. Na het ontbijt neem je afscheid van de woestijn en is het een uurtje rijden naar het aan de Rode Zee gelegen Aqaba. In het plaatsje heerst een mediterrane sfeer en het is een prima plek om de reis af te sluiten. Er is tijd genoeg om te gaan zonnen, zwemmen, snorkelen of met een glasboot het water op te gaan. Behalve leuke souvenirwinkeltjes waar je je laatste Jordaans dinars kunt slijten, kun je je ook in een van de vele theehuizen aan de waterpijp, of voor verse vruchtensapjes terecht op gezellige terrasje. De dag kan worden afgerond met verse vis bij één van de vele openlucht restaurantjes.

VLUCHT TERUG

De laatste dag is, zoals zo vaak, een reisdag. Eerst stijg je op van het kleine vliegveld van Aqaba, genoemd naar de vorige (en nog altijd zeer populaire) koning Hussein, voor de vlucht naar Amman. In Amman stap je over op de vlucht naar Amsterdam. Einde van je reis door het land van koning Abdullah.

Vervoer

Tijdens deze reis gebruiken we een eigen bus(je) met airconditioning. Standaard wordt deze reis uitgevoerd met Royal Jordanian Airlines. Deze maatschappij vliegt rechtstreeks op Amman en kent uiterst gunstige vliegtijden. De vluchten zijn niet alleen rechtstreeks, ze zijn ook overdag. Het vluchtschema kun je vinden onder het kopje: data, prijzen en vlucht. Wat deze reis extra bijzonder maakt is dat er ook nog een binnenlandse vlucht van Aqaba naar Amman in het programma is opgenomen.

Accommodatie

Je verblijft in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in Jordanië niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. In Wadi Rum wordt tijdens deze reis in een bedoeïenentent geslapen, douche en toilet zijn aanwezig.

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of geen gebruik van te maken. Het is ook een goede gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 15,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt  tussen de 5 en 13 deelnemers. Het kan een enkel maal gebeuren dat hier van afgeweken wordt. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, er is dan echter sprake van een toeslag. In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden, krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Tijdsverschil

Het is in Jordanië 1 uur later dan in Nederland.

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het voor- en najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is de temperatuur echter nog steeds aangenaam. In de avond koelt het flink af. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat en het ’s middags rustig aan doet, dan is reizen in de zomer goed te doen. In de zomer zal het aanzienlijk minder druk zijn bij de vele bezienswaardigheden. Bekijk deze website voor het weerbericht:  http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Jordanie/83.
Klimaat

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Reisdocumenten

Het visum voor Jordanië is een groepsvisum, dit wordt door onze lokale partners van tevoren geregeld. Het is niet nodig om je paspoort op te sturen, ook worden hier geen pasfoto’s gevraagd. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Reisleiding

Er wordt gereisd met een een lokale Nederlands, of Engels sprekende gids die tevens reisleider is, beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. De reisleider laat je kennis maken met het hedendaagse Jordanië, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen, en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land. Hij, of zij,  reist tot Aqaba mee. Bij kleinere groepen kan gebruik gemaakt worden van lokale  gidsen die  tekst  en uitleg geven op de diverse sites.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Jordanië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, wekker, zaklamp, reserve batterijen
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* wandelschoenen
* zwemkleding voor Aqaba
* handdoek
* lakenzak (voor woestijnovernachting)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* wandelschoenen
* evt. sjaal tegen het stof

Excursies

Alle belangrijke excursies zijn bij de reis inbegrepen! Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen.

Geld

De munteenheid in Jordanië is de Jordaanse Dinar (JD). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen dinars mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Jordanië is het goed mogelijk om te ‘pinnen’, de beperking “Europa” moet dan opgeheven worden, en de pinpas werkt enkel bij automaten met het maestro logo. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert.

Communicatie

Mobiel telefoneren kan in Jordanië bijna overal, het land heeft een goed bereik. Op veel plaatsen en in de meeste hotels is WiFi, gratis te gebruiken,

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In de toeristische plaatsen kun je je net zo kleden als bij ons. Korte broeken en hemdjes kunnen voor zowel vrouwen als mannen niet in de steden en dorpen gedragen worden, maar zijn in bv. Petra wel toegestaan. Wordt er een moskee bezocht dan is gepaste kleding wel noodzakelijk, vrouwen kunnen voor de zekerheid een hoofddoek meenemen. In het voor- en najaar kan een trui of vest ’s avonds aangenaam zijn.

Voltage

Het voltage in Jordanië is 220 volt. Naast  ‘onze’ eigen stekkers (in de meeste hotels) zijn in enkele hotels de ‘Zuid-Europa’ en ‘Groot-Brittanië’ stekkers noodzakelijk. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-f.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

Wij bieden tijdens de Ramadan geen reizen naar Jordanië aan.

Tijdsverschil

Het is in Jordanië 1 uur later dan in Nederland.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten eerst aan de plaatselijke begeleiding, of direct betrokkenen, mocht dat niet baten aan het kantoor in Nijmegen. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Accommodatie

We verblijven over het algemeen in kleinschalige hotels. De hotelkamers hebben waar nodig A.C. en beschikken over een eigen badkamer, soms balkonnetje, dakterras, of tuin. Een eenpersoonskamer is tegen meerprijs boekbaar. Alle hotels beschikken over WiFi, waarvan gratis gebruik gemaakt kan worden. Hier een impressie van de hotels die doorgaans worden gebruikt.

 

Hotel selectie

Amman – Belle Vue Hotel

Ruime kamers  en ‘Mooi (uit) Zicht op de stad die in cirkels is gebouwd. Maar het hotel heeft bovenal een gunstige ligging namelijk op loopafstand van het populaire Rainbouw Street. Rainbouw Street is de straat waar het allemaal gebeurt, restaurantjes, koofshops, patisserieën, waterpijpje… Modern, strak, schoon, spik en span. Een prima start voor een rondreis door Jordanië.

 

Wadi Rum – Al Zaweideh camp

Na het uitzoeken van een slaapcabine in één van de zwarte geitenharen bedoeïenententen en het drinken van een glaasje bedoeïenenthee heb je de mogelijkheid de woestijn met haar grillige rotsformaties te voet, per kameel of per terreinwagen te verkennen. ’s Avonds eet je ‘zarb’ een traditioneel gerecht, waarna bij een kampvuur klassieke Arabische liederen voor je worden gezongen. Wil je in de nacht in een ‘duizend sterren hotel’ doorbrengen, slaap dan buiten.

Aqaba – Ra’ed Suites

Niet al te groot hotel met wel ruime kamers en zeer gunstige ligging. Op 10 minuten lopen van het strand en vijf minuten van de stadskern vol restaurantjes en terrasjes (voldoende afstand van ‘nachtelijk vertier’). Vriendelijk en hulpvaardige receptie en uitgebreid ontbijtbuffet. Dat gratis WiFi aanwezig is en ook werkt, hoeft in Jordanië bijna niet meer vermeld te worden.

 

Literatuurlijst

Algemeen

* ‘Landenreeks Jordanië’, Roel Meijer, KIT Publishers
* ‘Te gast in Jordanië’,  Uitgeverij Informatie Verre Reizen
* ‘The modern history of Jordan’, Kamal Salibi, L.B. Taurus
* ‘Koningin Noor van Jordanië – ’, Autobiografie, Arena
* ‘Een tipje van de sluier, islam voor beginners’, J. Luyendijk, Podium
* ’De geschiedenis van de Arabische Volkeren’, Albert Hourani,
* ‘Onze laatste kans – streven naar vrede Koning Abdullah II, De Bezige Bij

Romans en reisverhalen

* ‘Grillroom Jeruzalem’, P.F. Thomése, Contact
* ‘Zoutpilaren’, Fadia Faqir, Bzztoh
* ‘Land van sterren – Reizen en liefde in Jordanië’, Annie Caulfield,
* ‘Verboden liefde’, Norma Khouri Albqaeen, Arena
* ‘Ik woonde in een grot’, Marguerite van Geldermalsen, Poema
* ‘Een trap met duizend treden”, Masha Hamilton, Luitingh Sijthoff
* ‘De wraak van Saffiya’, Bahaa Taher, Van Gennep
* ‘De aarde is mooier dan het paradijs’, K. Al-Berry, Arbeiderspers
* ‘Zeven zuilen van wijsheid’, T.E. Lawrence, Athenaeum-Polak & Van Gennep
* ‘Koningin van de woestijn’, Janet Wallach, Anthos
* ‘Mozaïek van de revolutie’, Monique Samuel, De Geus
* ‘Syrië & Jordanië in een rugzak’, Dolf de Vries, Unieboek
* ‘Shoekran – Jordanië, een belevenis’, Ine Andreoli, Boekenplan
* ‘Fatale val’, Daphne Timmers, Bertram + De Leeuw
* ‘Een trap met duizend treden”, Masha Hamilton, Luitingh Sijthoff

Kinderboeken

* ‘Mijn reis’, inspirerend vakantie-dagboek voor kinderen’ Quirido

Reisgidsen

* ‘Jordanië’, Dominicus, Mariette van Beek & Ineke de Haan
* ‘Jordan’, Jenny Walker, Lonely Planet
* ‘Jordan Handboek’, Ivan Mannheim, Footprint
* ‘The Rough Guide to: Jordan’, Matthew Keller
* ‘Insight Guide: Jordan’, Cambium
* ’Blue Guide Jordan’, Sue Rollin & Jane Streetly, A & C Black
* ‘Trotter Jordanië & Syrië’, Lannoo
* ‘Jordanië – Reisgids voor de bewuste bezoeker’, Meinema

Beoordelingen

Thuis heb ik vooral via jullie website alle informatie opgezocht, deze is erg uitgebreid. Prima vervoer gehad. Een 13 –persoonsbusje was zeer comfortabel als vervoer. En ik ben zeer tevreden over de chauffeur, Amer, hij reed heel goed en sprak goed Engels, een prettiger en meer behulpzame persoon, die zelfs nog op ons verzoek een extra rondrit in Amman heeft verzorgd en ons heeft gebracht en opgehaald naar ons restaurant in Wadi Musa. Hem was geen moeite teveel en hij was zeer vriendelijk. Goede hotels. Het beste hotel: in Aqaba zeer netjes en ruime kamers, vriendelijke en behulpzame receptie, we konden al vrijwel direct bij onze aankomst om 10 uur ’s ochtends in de hotelkamer terecht. Ook goed  Belle Vue hotel in Amman, grote kamer en koffie/ thee op de kamer. Als ik  de reis in z’n totaal een cijfer zou mogen geven op een schaal van 1 tot en met 10? Een 9,5. Top, alle highlights gezien, Mooie volgorde en afwisseling in de reis. Goed om relaxed te beginnen (de Dode zee) en te eindigen (snorkelen in de Rode Zee). Reis met Royal Jordanian is uitstekend. Heb een prima vakantie gehad! Monique – nov. 2018

+++++++++++++++

We hadden een aardige, kleine groep met leuke en zorgzame chauffeur (Amer) en als gids Abdul die tot onze verrassing goed Nederlands sprak. Gids Abdul begon goed, maar zakte later wat in, leek meer aangeduwd worden te moeten worden. Anders dan ik eerder met een Rosetta reis in Marokko en Mali had meegemaakt. Chauffeur Amer daarentegen was betrokken en zorgde goed voor ons. Amer bracht ons -netjes zoals afgesproken- naar Aqaba op vrijdagochtend en nam daar afscheid. Hij heeft ons ook soms extra op een avond naar restaurantje gebracht (fijn, uiteraard hebben we hem daarvoor wat betaald!). Het was gezellig en we hadden super geluk met het weer en hebben veel moois gezien. Dianne – nov. 2018

+++++++++++++++++++++++++++++

Naam afzender: G. Brouwer – september 2018

1. Was het contact met Rosetta Reizen in Nederland naar tevredenheid? Naar tevredenheid

2.. Was de informatie die voor aanvang van de reis is toegestuurd toereikend? Prima

3. Waren de middelen van vervoer waarmee gereisd werd naar verwachting? Uitstekend

4. Voldeed de (hotel)accommodatie in het land? Zeer goed!

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is? De reis is prima en relaxed begeleid en dat beviel uitstekend.

***********************

We zijn erg tevreden over de reis. Onze gids, Khaled, was super en sprak goed Nederlands. Hij gaf ons veel informatie, was zorgzaam, vrolijk en had humor. Een betere gids kun je je niet wensen. Het programma was super. Veel afwisseling. De binnenlandse vlucht op het einde was erg aangenaam. Kortom we hebben een super week gehad. Alles prima in orden. Dit was de eerste, maar zeker niet de laatste keer, dat we bij Rosetta hebben geboekt. Ernst en Lidwien – mei. 2018

==================================

Zaterdag zijn wij zoals gepland thuisgekomen. De reis was van begin tot eind geweldig. Onze chauffeur Josef( achternaam ?) was echt fantastisch. Sprak vloeiend Engels en is een geboren verteller. Kon geweldig vertellen over de geschiedenis en cultuur van Jordanië. Onderweg naar Petra gepraat over de Arabische lente en de situatie van de vrouw in Jordanië. Niets was hem te veel. Zelfs niet ons om 06.46 op te halen voor Petra. Wij waren er als een van de eersten en gingen er pas om 18 uur weg (helemaal de klim naar Jebal Haroon gemaakt http://www.petralivecam.com/ en onderweg thee gedronken bij de politiepost: onvergetelijk). Wadi Rum was ook geweldig, vooral de Jeepsafari die Josef voor ons heeft geregeld. Het enige is dat pinnen een crime was in Jordanië (tip: geef aan bij welke banken je kunt pinnen). Als westerling kun je maar bij een aantal banken pinnen. In Aqaba kan dat bij Arab bank of The housing Bank. In Amman hebben wij een paar keer tevergeefs geprobeerd te pinnen, zo ook in Aqaba. Josef wist uiteindelijk wel waar we konden pinnen. In Aqaba zijn we de eerste dag naar Bernice Beach club geweest op aanraden van het hotel. Dit kost 10, 70 JD, inclusief handdoek en shuttlebus, ligbedje etc, maar het was elke cent waard. De snorkelset kun je er ook huren voor 10 jd dacht ik. Bernice Beach club was net nieuw en heel mooi en schoon (stevige handdoek, schone douches en omkleedhok). Je kon er goed snorkelen. Tenslotte stond op een van de informatiebladen de naam van onze laatste hotel verkeerd gespeld. Het is Al Qidrah Hotel. Onder Al Qodrah hotel kon ik het niet vinden op het internet. Uitstekend hotel! Wij willen jullie bij deze bedanken voor de onvergetelijke en geweldige reis! – -Fred en Nanja – mei 2018

+++++++++++

Contact, informatie en middelen van vervoer; alles naar volle tevredenheid ! Mahdy is een goede chauffeur, wist veel over het land te vertellen en heeft ons veel extra laten beleven (denk aan bezienswaardigheden, geschiedenis, eten en drinken). Over de hotels; Amman/Belle Vue redelijke kamer, goed hotel. Petra/Edom keine kamer, goed hotel, centraal gelegen, Aqaba/Al Ra’ad goed, prima, centraal gelegen. Dode Zee/Ramadaluxe, leuk voor één nachtje. Wij geven de rondreis een negen. Wij hebben een heerlijke tijd gehad in Jordanië en veel gezien. Vriendelijke groeten en graag tot een volgende reis. Anna en Rudie nov. 2017

=================

Informatie to the point en op tijd. Prima vervoer, Hotels uitstekend, in Wadi Musa schilderachtig. Zeer tevreden over de gids (kundig, vriendelijk, enthousiast en zorgvuldig). Een aanwinst voor de organisatie. Chauffeur rijdt veilig en is altijd op tijd. Complimenten voor beide heren. Bezoek aan workshop mozaïek in Madeba had niet gehoeven, maar dit was de enige dissonant in verder meer dan prachtige reis. Ans en Johan – febr. 2017.

+++++++++++++++++++++++++++

Geweldig land om in rond te reizen, veel te zien, veel cultuur en natuurschoon en uitermate vriendelijke bevolking. Ik zal iedereen aanrade vooral naar Jordanie te gaan en dat met Rosetta te doen ook, omdat je in korte tijd ontzettend veel highlights te zien krijgt en ook nog twee volle dagen hebt in en rondom Amman. Gert Sellies november 2016

———————

Goed vervoer. We wisselden van plaats omdat de iets bredere personen wat krab zaten. Fijne chauffeur, vriendelijk en zeer behulpzaam. Hotel Raaaéd in Aqaba was erg goed, speciaal door ligging. Verder was één dagje Aqaba wel genoeg, In Amman een extra vrije dag is een verademing. Corrie en Stephan – okt. 2016

====================

Graag wil ik even laten weten, dat wij een mooie reis hebben gehad in Jordanië. De samenstelling en het programma was prima, 6 dagen rondreis en 2 dagen rustiger in de zon. Alles is goed gegaan en was goed geregeld. Het reizen met de chauffeur was plezierig, hij had veel tips en nam ons mee naar zijn favoriete restaurantjes. Met het bezoek aan Petra hadden we erg veel geluk, de dag ervoor was het wegens overstroming ontruimd. Maar wij hadden het droog en s middags zon! Ook Wadi Rum was een belevenis. We hebben hier een jeep tocht gedaan, en bij zonsopgang de kamelentocht. Dit was onvergetelijk. Bedankt voor het regelen. Ook namens mijn zoon, hij heeft gezien en gedaan wat hij graag wilde. Vriendelijke groet,- Anita Beukers.- maart 2016

=========================================

Het contact was goed en accuraat, twee dagen voor vertrek was reis nog te regelen. Alle complimenten hiervoor. Informatie was toereikend. Wellicht nog wel beter informeren over de extra kosten voor de excursies (die weliswaar facultatief zijn). Perfect vervoer, perfecte gids die vloeiend Engels sprak en goed inspeelde op de groep en onze wensen. Hotelaccommodaties waren perfect in Amman en verder goed. Niets op aan te merken. We hadden een perfecte gids, die volop rekening hield met onze wensen en ons naar locaties bracht waar we zelf nooit zouden komen. Dit alles tot genoegen van de groep.  De reis krijgt een 9. Hartelijk dank, het was een prachtige reis. Maartje Kraanen – maart 2016

=====================

Geweldige reisleidster Carola van Duiven. Soepel, luisterend naar wensen, goed tips. Heeft groot aandeel gehad in het slagen van de reis. Ook gids Ibrahim was goed. Ik ben een actieve vrouw op leeftijd, loop en klim jongeren voorbij. Maar ik had geen zin om weer tussen 20 en 30 jarige jongeren rond te lopen. Daarom heb ik telefonische info ingewonnen over de samenstelling van de groep. Was 40+ en hoger. Prima. Hartelijk dank. – Maria Scholten.

+++++++++

Carola van Duiven is een heel erg leuke en goede reisbegeleidster. Ze is heel aardig, regelt alles prima en ze is ook aangenaam gezelschap. Ze had een zeer positieve bijdrage aan de reis. –

Karin & Marc.

+++++++++++++++

Thank you for another great trip! Jordan is wonderful. What we missed out in terms of warm & sunny weather, we compensated on off-season deals (we almost had the whole Petra for ourselves!). Our driver Abdullah did a great job, was very informative, always happy to help with arranging activities and recommending places for dinner. Everything went according to the plan despite really snowy weather in the first couple of days. Luckily we did not need to be rescued with helicopters like some of your previous groups.

Overall, Jordan was another great trip and we will have fantastic memories. Thank you!

Anna & Simon – 20/1/2015

==========================================

Ik ben erg tevreden over de reis. Onze gids, Achie, was fantastisch. Hij gaf ons veel informatie, was zorgzaam, vrolijk en had humor. Een betere gids ken je niet wensen. Het programma was super. Veel afwisseling. De binnenlandse vlucht op het einde was erg aangenaam. Kortom, we hebben een superweek gehad. Alles was top, we hebben een superweek gehad. Dit was de eerste, maar zeker niet de laatste keer dat we bij Rosetta hebben geboekt.  Linda Bellettini – 28-10-2014

##########################

Beste Rosetta,

Wij hebben een heerlijke reis gehad. Het klikte met alle leden van de groep, die gelukkig niet zo groot was als de groepen die wij tegenkwamen in Jordanië. We werden uitstekend begeleid. Complimenten voor de gids, Ahmad. Knap dat hij zo goed Nederlands spreekt. Jordanië is een land dat veel moois te bieden heeft en de inwoners zijn meestal gastvrij en vriendelijk. Geert en Annemarie Sipman 25/10/14

———————————————————————-

Het het contact met Rosetta Reizen was heel prettig, Benno gaf snelle feedback en accurate informatie daar waar nodig. De informatie was toereikend! Wat ik fijn zou vinden is vooraf weten wat voor tips je moet geven voor hotels, eten, chauffeur, gids etc. Wij weten niet precies hoeveel minimaal gebruikelijk is. Prima busje overal goed vervoer. De accommodatie in Amman, Petra en Wadi rum waren prima. De prijs kwaliteit was goed. Vooral in Amman waren de kamers heel prettig en verzorgd. Ik vond het hotel in Aqaba wat minder. De openbare ruimtes waren daar prima verzorgd, maar de kamers oud en de ramen en deuren van het balkon gingen nauwelijks open. Daarentegen was dit wel het hotel wat het beste ontbijt van alle hotels had. Zeer uitgebreid en super goed verzorgd. Super reis gehad! Wij hadden een geweldige chauffeur en fantastische gids die heel betrokken was en overal meedacht en het ons zo prettig en comfortabel mogelijk maakte. Dank jullie wel voor het meedenken voor deze reis die werkelijk geweldig was voor ons allemaal. Ik zou iedereen Rosetta Reizen aanraden.

Namens heel de family, Marcel –

================================================================================

We zijn heel tevreden over deze reis…de gids heeft er alles aangedaan om ons zijn land te laten zien. Hij gaf ons gode tips over retaurantjes, etc. en wist veel te vertellen. En goed gezelschap, in één woord geweldig. Vooraf keek ik er naar uit te eindigen bij zee, maar al reizend raak je onder de indruk van het land dat je daar meer van wilt genieten. Dank! –  Liesbeth en Saskia

+++++++++++++++++++++

Bij deze wil ik alleen aangeven dat ik me geen aanmerkingen kan herinneren. De reis was compleet en bijzonder goed verzorgd, alleen maar complimenten –

Met vriendelijke groet, Addie Zeevalkink.

——————————–

De informatie vooraf was goed, behalve de zakgeld indicatie. Zo’n 300 euro heb je echt wel nodig. Vervoer was prima en ook de chauffeur was zeer bekwaam. Hotels waren ok, in iedergeval waren ze conform de verwachtingen. Eten in de hotels was prima. Carola is een erg leuke en goede reisbegeleidster. Ze is heel aardig, regelt alles prima en ze is ook aangenaam gezelschap. Ze had zeler een positieve bijdrage aan de reis. Ga zo door! Karin ===================================

L.S. Bijgaand onze evaluatieformulier. Vriendelijk dank voor de goede begeleiding bij deze reis. Wij hopen graag tot een volgende keer!! Met vriendelijke groet Gudrun & Pieter

==================

Wij waren zeer tevreden over het contact in Nederland. Het extra werk om eerder te vertrekken, de adviezen en de hulp hierbij. Bij de 2 telefoontjes die ik gedaan heb met uw kantoor spatte de deskundigheid eraf. – De bussen die ter beschikking stonden waren prima – De accommodatie zou soms net iets beter kunnen – Volkomen tevreden over hoe de reis is begeleid. Kortom, wij zijn zeer tevreden over alles. De lokale gids in samenspraak met Agma deden hun best om het iedereen naar de zin te maken. Deze reis geef ik een dikke 9 Ons gezelschap was een eenheid! – P. de B.

————

Geachte dames en heren, wij reisden 8 dagen naar Jordanië. De reisleidster was Agma Spil en de lokale gids Ibrahim Isbitani. Wij reisden van 19 tot 26 november jl. Wij zijn: Marian Breuker en Henk Kroes Wij hebben een heerlijke reis gehad en hadden het geluk deel te mogen uitmaken van een bijzonder plezierige reisgroep. Als het ter sprake komt zullen we deze reis van uw organisatie zeker aanprijzen. Met vriendelijke groet, Marian en Henk

——

Zowel Rosetta, reis en reisbegeleiding aanbevelenswaardig – M. Konings –

—————-

Goedemorgen, hierbij de reiservaring van de familie Wolhof die op 30 april voor een week vertrokken naar Jordanië. Kort gezegd : wij hebben genoten. Niets dan lof, mede daar er een splitsing was tussen buschauffeur en reisleider. Wel willen wij ons ei nog kwijt over onze reisleider Muawiya. Deze Jordaanse Hollander heeft ervoor gezorgd dat wij een geweldige vakantie hebben gehad. Wij hebben begrepen dat hij ‘uitzendkracht’ was en wij zouden u adviseren om hem een dienstverband aan te bieden/heel veel in te huren (indien hij dat wil). Onderweg hebben wij diverse reisleiders gezien en gehoord, echter wat Muawiya ons allemaal vertelde en regelde was geweldig. Hij was van een beduidend hoger niveau. Hij had zich echt verdiept in de ‘oudheid’. Over elke steen wist hij wel wat te vertellen, echter op zo’n bondige manier dat  het niet ging vervelen. Op zondagavond hadden wij een gezamenlijk eten met de parallel groep. Een opmerking uit die groep was: wij hebben een betere bus maar jullie hebben een betere reisleider. Ook het onderweg regelen van allerlei dingen ging hem bijzonder goed af, zoals het regelen van alcohol (op verzoek van de groep!), het regelen van lokale eettentjes, en welke gids schrijft nu voor alle deelnemers zijn of haar naam in het woestijnzand in het Arabisch? Ook de adviezen inzake het kopen van souveniers, “hier niet, even wachten, daar en daar is het veel goedkoper” spraken ons aan. Nogmaals, wij als groep hebben echt geboft met hem en mede daardoor is het een onvergetelijke vakantie geworden. Groet, Fam. Wolhof –

————-

Het was een fantastische reis. Van de klop op de deur ’s ochtends tot het briefje bij de lift ’s avonds was alles perfect geregeld. Bedankt voor alle goede zorgen en misschien tot ziens bij een andere Rosetta reis. Ina en Jikke –

———–

Voor mij was het de eerste keer met Rosetta, en ik was verrast door de service, gidsen en reisbegeleiding, wat zij allemaal deden om het ons naar de zin te maken! Wij hadden geen betere reisleidster kunnen wensen. Top!!! Voor mij is het zeker niet de laatste reis met Rosetta en ik zal dit ook zeker doorgeven aan alle reislustige mensen om mij heen. Complimenten!!! – Corrie D.

———————————————————————-

We hebben een fantastische reis gehad die uitstekend werd begeleid. Dank hiervoor. Fam. van der S.

————————————————

CC Directie Rosetta Reizen

Beste Esther, we willen je nog van harte bedanken voor je uitstekende begeleiding tijdens onze reis. Je kunt niet alleen goed organiseren, maar houdt ook goed een vinger aan de pols als gidsen van het land zelf het gezelschap voorgaan en je bent begaan met diegenen, die ondanks alle goede zorgen ziek werden. Ook het uitdelen van nuttige plattegronden door jou tijdens onze reis hebben wij zeer gewaardeerd. Wij wensen je veel succes toe en misschien tot ziens. Niek en Loes S.

—————————————

Onze reisleidster was Agma. Ze was efficient, aardig en deed heel veel moeite voor ons. Perfecte begeleidster.  – Masha

———————–

Evaluatieformulier

1. Ben je tevreden over het contact met Rosetta Reizen in Nederland? Zo niet, wat zijn je klachten? TEVREDEN!

2. Ben je tevreden over de informatie die je voordat je op reis ging van Rosetta Reizen  toegestuurd kreeg? Zo niet, wat ontbrak er?  TEVREDEN!

3. Ben je tevreden over de middelen van vervoer waarmee je gereisd hebt in het land? Zo niet, wat zijn je klachten? TEVREDEN!

4. Ben je tevreden over de (hotel)accommodatie in het land? Zo niet, wat zijn je klachten? TEVREDEN! ALLE LOCATIES WAREN SUPER CENTRAAL GELEGEN! COMPLIMENTEN.

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is? Zo niet, wat zijn je klachten? WEDEROM TEVREDEN. LEKKER ONGEDWONGEN.

6. Welke reisbestemming zou je graag aan het aanbod van Rosetta Reizen toegevoegd zien. KOMT EVEN NIETS BIJ ME OP. JULLIE AANBOD VAN REIZEN IS HEEL STERK, ZIE JE NIET VEEL.

7. Heb je nog opmerkingen die je bij bovengenoemde vragen niet kwijt kon? NEE. HEB GENOTEN. DIT WAS ZEKER NIET DE LAATSTE REIS MET ROSETTA (WEL DE EERSTE).

Hanny van H.

——————————————————————————————————

Evaluatieformulier

Bestemming: Jordanië
reisleider: Achma Spil

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is?

Onze reisleidster was geweldig. Goede informatie, goede zorg. Perfect! De gidsen waren prima. Het programma was prima van hoogtepunt naar hoogtepunt. Een prachtige actieve reis. Evenals de reis naar Egypte 2006 zal ik deze koesteren. B.A.J. L. –  Roermond

—————————-

Zeer tevreden over de reisleidster Achma Spil. Door haar ervaring en vele eigen contacten is de reis voor ons onvergetelijk geworden. Ik vind het heel knap dat je, ook al kom je al zo vele jaren in deze landen, zo enthousiast over alles kunt blijven. Complimenten ook voor Rosetta. – Elsbeth  – Utrecht

———————-

P..S. We hebben veel reizen gemaakt met verschillende reisorganisaties en vaak hierbij ook goede reisleiding. Agma Spil is echter voor ons de beste reisbegeleidser tot nu toe; complimenten voor haar!!! – Anne Marie v.d. L.

———————

Hulde voor de begeleiding van Daphne. Ik heb haar nu 2 x als reisleidster meegemaakt. Ze is goed geïnformeerd. Heeft oog voor iedereen. Weet van een stel individuen een groep te maken. En legt goede verbindingen om culturen te overbruggen. Daarbij ook veel dank voor de moeite die jullie gedaan hebben om mij weer een fantastische vakantie te bezorgen. Jammer dat Libanon niet doorging. Het blijft  toch op mijn lijstje staan. Zodra jullie weer gaan ben ik van de partij. Veel dank voor alles. –   Roos K.

————————

Beste mensen van Rosetta, momenteel ben ik heerlijk aan het bijkomen en verwerken van mijn reis. Het was geweldig in alle opzichten. Jullie partners waren vriendelijk en stonden altijd klaar. Ik heb genoten van natuur, cultuur en de aardige gastvrije mensen. Ook als vrouw alleen kun je prima op pad gaan. Er zijn nog enkele reizen in jullie programma, die ik graag zou willen doen. Ik hoop op een volgende keer, met vriendelijke groet Miep de J.

———–