Groepsreis Soedan. Met een kleine groep naar het land van de Zwarte Farao’s. Rustgevende woestijnlandschappen en tempels en piramides, zonder veel andere toeristen.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
Khartoum1 nacht hotel
Western Desert1 nacht tentje
Kawa1 nacht tentje
Soleb2 nachten Nubian House
Tombus1 nacht tentje
Karima2 nachten Nubian House
Bayouda woestijn1 nacht tentje
Meroë1 nacht tentje
Khartoum2 nachten hotel

 

Vertrekdag: maandag

 

Groepsreis Soedan, het verdwenen Nubië

Na de erkenning in juli 2011 van de republiek Zuid-Soedan door de regering van Soedan is het relatief rustig geworden in de regio. Het noordelijk deel van Soedan, waar deze reis heen gaat, kan momenteel dan ook veilig en ongestoord bereisd worden. Een unieke ontdekkingstocht langs levensader Nijl en Nubische dorpjes, voor de nieuwsgierige reiziger met een voorliefde voor woestijn en Faraonisch erfgoed. Wie luxe en comfort verwacht zal teleurgesteld thuiskomen, wie avontuurlijk is ingesteld, op zoek naar het onbekende, wacht een bijzondere verrassing. Stempelcultuur van het hoogste niveau, en letterlijke en figuurlijke warmte tref je overal. Soedan is waard om bezocht te worden.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • maandag
  27 december 2021
  zaterdag
  8 januari 2022
  Nee Is niet te boeken
  2.975,00
  Per Persoon
 • maandag
  7 februari 2022
  zaterdag
  19 februari 2022
  Nee Is niet te boeken
  2.475,00
  Per Persoon
 • maandag
  17 oktober 2022
  zaterdag
  29 oktober 2022
  Nee Is niet te boeken
  2.475,00
  Per Persoon
 • maandag
  26 december 2022
  zaterdag
  7 januari 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.975,00
  Per Persoon
 • zondag
  19 februari 2023
  vrijdag
  3 maart 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.475,00
  Per Persoon

Inbegrepen
Vlucht, luchthaventax, paspoort-registratie, foto- en tourpermit, hotel Khartoum b.b., vol pension buiten Khartoum, alle vervoer per AC fourwheeldrive pick up of landcruiser, excursies met entrees, lokale Engelssprekende gids, Nederlandse organisatie en dekking door Garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen
Visum, verzekering, fooien, boekingsbijdrage etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 140,00
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 100,- voor de hele reis


Gevlogen wordt met Turkish Airlines (TK), of Egypt Air (MS)  vliegen vanaf Brussel is (indien gewenst) ook mogelijk.

Heen: maandag

Vertrek rond 14.00 u

Terug: zaterdag

VLUCHT NAAR KHARTOUM

Vertrek van Amsterdam, of Brussel voor de vlucht naar Khartoum. Na een korte overstap kom je hier in de vroege ochtend aan en zet je je eerste stap op Soedanese bodem. Onze lokale partner wacht je op en na de nodige visumformaliteiten is er een vlotte transfer naar het hotel, midden in het oude deel van de stad.

 

KENNISMAKING MET KHARTOUM EN WESTERN DESERT

In de ochtend rijden we met onze gids eerst naar de plek waar de Blauwe – en Witte Nijl samenkomen. Je krijgt ook het mausoleum van de Mahdi (rond 1885 de heerser van Khartoum) te zien. De tombe is voor Soedanezen een heus bedevaartsoord  Op loopafstand van de tombe vind je het oude huis van de Khalifa, nu een museum. Je krijgt hier meer informatie over opstand van de Mahdi tegen de Engelsen aan het eind van de 19e eeuw. Dan worden we afgezet bij de souq van Omdurman, de drukste van het land en grootste van Soedan. Eigenlijk zijn het meerdere souqs die in elkaar overgaan. Omdurman, dat tegen Khartoem aanligt, is de oorspronkelijke hoofdstad van Soedan. De Britten besloten echter de zetel naar Khartoum te verplaatsen. In een theehuis drinken we met locals een glaasje thee. Dan maken we ons op voor onze tocht door de Western Desert. Bij Wadi el Milk, waar acacia’s de aanwezigheid van water verraden, heb je kans Bisharin nomaden te zien, zij trekken met hun vee in deze dorre vlakte van waterput naar waterput. Als de zon zakt verlaten we de weg en wordt er een mooie plek opgezocht om te bivakkeren. We zetten de koepeltentjes op, en bij een vuurtje is het wat later tijd voor een door de crew bereide maaltijd.

 

DONGOLA - KOEPELGRAVEN - KAWA

Bij Ed Debba steken we de Nijl over en komen aan bij Old Dongola, in de 6e eeuw de hoofdstad van het Nubische christelijke koninkrijk Makoeria, nu een archeologische site op de oostelijke oever van de Nijl. Vanaf het jaar 570 zijn hier enkele kerken gebouwd, die in de loop der jaren weer werden verwoest, maar waarvan restanten nog te bewonderen zijn, zoals een aantal van de rijk bewerkte kapitelen van ‘de kerk met de 16 granieten zuilen’. Naast kerken hebben hier zeker twee paleizen gestaan, een klooster en van muurschilderingen voorziene huizen. Tijdens de 13e en 14e eeuw werd de stad aangevallen door Arabieren en na verloop van tijd verscheen de eerste moskee. We bekijken ook de islamitische begraafplaats met de kogelvormige koepelgraven aan de rand van de woestijn. Vervolgens stappen we weer in onze voertuigen en rijden richting Kawa. Ook vanavond kamperen we en we gaan dus op zoek naar een plekje om ongestoord de nacht door te brengen.

 

NUBIË - TEMPEL VAN SOLEB

Vandaag rijd je door authentiek Nubisch gebied. De lemen huizen die hier staan zijn ommuurd en hebben zware, bewerkte ijzeren deuren. De muren van de omheining zijn beschilderd met bloemen en geometrische patronen. De Nubiërs hebben een eigen taal en eigen schrift. Islamitische regelgeving wordt door hen minder streng gevolgd, en het leven speelt zich grotendeels op straat af. Ons doel is het plaatsje Soleb. Op de linker oever van de Nijl, tussen de tweede en derde cataract vinden we hier de restanten van de belangrijkste Egyptische tempel in Soedan, en het overduidelijk bewijs van de aanwezigheid van het Nieuwe Rijk in Nubië. Amenophis III (1400-1370 v.C.) liet de tempel bouwen waarvan de restanten veel gelijkenis vertonen met de tempel van Luxor. Geen toeval want beide werden ontworpen door bouwmeester Amenthotep. Geslapen wordt in een ‘Nubian House’.

 

OPGRAVINGEN VAN SEDEINGA - EILAND SAI

Dagexcursie vanuit Soleb naar Sedeinga en het eilandje Saï. Noordelijk van Soleb ligt Sedeinga, recente opgravingen hebben hier bijna 30 kleine piramides onder het zand blootgelegd, en er wordt hier nog steeds archeologisch onderzoek verricht. Deze begraafplaats dateert van net voor onze jaartelling. In de middag varen we met een motorbootje naar het strategisch gelegen eiland Saï, bezaaid aardewerk scherven uit diverse periodes. We treffen hier tussen de vele dadelpalmen restanten van Kerma cultuur en uit Egyptische en christelijke periodes. Er heeft zelfs een Ottomaans fort gestaan.

 

3E CATARACT

We rijden zuidelijk en steken bij Kadrouka met de veerpont, de Nijl over. We vervolgen onze weg naar Messeda. Niet ver van de granieten blokken van de 3e Cataract worden de wagens geparkeerd en we klimmen naar de restanten van het lemen fort waar we kunnen genieten van het weidse uitzicht. Dan rijden we door om in de buurt van Tombos om verdwaald in de berm, tussen de rotsblokken, het beeld van farao Taharqa te ontdekken, de belangrijkste van de Zwarte Farao’s van de XXVe dynastie die ook regeerden over Egypte.

 

GEBEL BARKAL

Na proviand ingeslagen te hebben op de lmarkt staat één van de belangrijkste sites van Soedan op het programma, de ‘Gebel Barkal’, vrij vertaald; de Heilige Berg. Aan de voet van deze rode kolos lag Napata, wat oorspronkelijk een buitenpost was van het rijk van Kerma. De plaats kreeg historische betekenis toen de farao’s van de 18e dynastie hier omstreeks 1500 v. Chr. de meest zuidelijk nederzetting van hun uitgestrekte rijk van maakten. Vele eeuwen later werd dit de eerste hoofdstad van het autonome rijk van Koesj (de naam in het oude Egypte voor het gebied zuidelijk van Aswan). De piramides, de rotstempel van Taharqa en de grote tempel van Amon herinneren hier aan. Ook de restanten van Defuffa verwijzen naar de Koesj periode, in het nabij gelegen museum staat een collectie mansgrote granieten beelden, waar geen foto's van gemaakt mogen worden (of misschien ook wel). Het levert de supposten in ieder geval een leuke bijverdienste op. Overnacht wordt in een Nubian House.

 

GRAVEN VAN NURI EN EL-KURRU

Excursie naar Nuri en El-Kurru, twee Koninklijke begraafplaatsen van Napata. In Nuri, dat op de oostelijke oever ligt, vinden we tussen de goudkleurige zandduinen de grootse piramide van Soedan, opgetrokken voor Taharga, de laatste van de Zwarte Farao’s, die in 664 v. Chr. overleed. In El-Kurra vind je tussen eenvoudige grafheuvels enkele piramides waarin afgedaald kan worden. Als de man met de sleutel eenmaal is gevonden, krijg je een aantal gedecoreerde kamers te zien, die overeenkomst vertonen met de Graven van de Edelen in Luxor. Voor we terugrijden laat onze gids ons een plek zien met zwarte versteende houtrestanten. Overduidelijk is hier in een ver verleden bebossing geweest.

 

BAYUDA WOESTIJN

We Vandaag ‘nemen’ we de Bayuda woestijn, een spectaculaire tocht van zo'n 400 kilometer met imposante gele en witte vlaktes, zo nu en dan onderbroken door zwarte basaltheuvels. Onderweg stoppen we diverse keren, zoals bij het oude klooster van Depri Ghazali. De Atrun Oase is ook zo’n rustpunt en vaste pleisterplek op de oude en beroemde ‘weg van de veertig dagen’, de Darb el Arbain, de route voor grote kuddes kamelen van El Fasher naar de Egyptische stad Assiout. In verscholen meertjes in dit gebied traditionele wijze zout gewonnen. Het is vermoeiend en zwaar werk, maar het is een bron van inkomsten en zout is niet te missen voor mens en dier. Ook vanavond zetten we de tentjes op en slapen onder een indrukwekkende sterrenpracht.

 

KONINKLIJK NECROPOLIS VAN MEROË

We verlaten de woestijn en steken bij Attbara de Nijl over. Dan rijden we zuidwaarts. Het verkeer wordt intensiever (publieke bussen, volgeladen vrachtwagens), en de dorpjes die we passeren liggen ook dichter bij elkaar. In de verte duiken dan de contouren van piramides op. We verlaten het asfalt en staan op eens bij de Koninklijke Necropolis van Meroë. Hier vinden we het grootste piramidecomplex van Soedan met tientallen zwarte piramides in het ruige woestijnzand. We overnachten in onze tentjes, met uitzicht op de indrukwekkende grafmonumenten. Dit is de laatste avond waarop het avondeten wordt verzorgd. Wat zal het zijn: pasta, couscous, of een lokaalgerecht met pindakaas?

 

VAN MEROË NAAR NAGA - NAAR KHARTOUM

Toen de Egyptenaren Napata, de hoofdstad van Kusj, hadden verwoest trokken de Nubiërs zich terug en maakten het zuidelijker Meroë, tussen de vijfde en de zesde cataract, de nieuwe hoofdstad. Van 275 v. Chr tot 350 na Chr. was dit het administratief centrum van de koningen van Meroë. Een grote hoeveelheid door kapellen geflankeerde piramides, over twee heuvels verdeeld, getuigen van een hoge beschaving. De verschillen met de piramides uit het Oude Rijk zijn overduidelijk. Deze piramides zijn maximaal 30 meter hoog, voornamelijk stomp en hun schuine hoek is steiler. In piramide N 6 op de noord-necropool werd rond 1820 de goudschat van Amanisjakheto gevonden. Na voldoende tijd gehad te hebben op deze indrukwekkende UNESCO site, pakken we onze spullen in en vertrekken richting Khartoum. p de terugweg naar Khartoum bezoek je eerst nog de markt het kleine Shendei. Vervolgens door naar Musawarat Es-sufra. We vinden hier een groot tempel complex met zeven heiligdommen. Een van de tempels is gewijd aan de god-leeuw Apedemak, De tempel van de Olifant heeft mooie bas-reliëfs. Onderzoek heeft aangetoond dat leeuwen en olifanten in de 11e eeuw v. Chr. in dit gebied voorkwamen. Tot slot bekijken we opgravingen van Naga met de goed bewaarde ‘Romeinse" kiosk, waar Griekse, Romeinse en Egyptische bouwelementen bij elkaar zijn gebracht. Vroeg in de avond ben je weer in het hotel waar je de eerste nacht hebt doorgebracht.

 

 NATIONAAL MUSEUM - DERWISJ DANSEN

Terug in Khartoum bezoeken we met onze gids het Archeologisch museum, met in de tuin drie Nubische tempeltjes die gered zijn bij de vorming van Lake Nasser. Het leuke om dit aan het eind van de reis te doen, is dat je inmiddels bijna alle vindplekken hebt gezien, je hebt zo meer beeld van hoe en waar de diverse monumenten gestaan hebben, of gevonden zijn.

Je eindigt rond 17.00 uur bij de tombe van Hamed-el Nil. Elke vrijdag komen rond deze tijd de volgelingen van deze sheik samen om de 'zikr' te dansen. De eerste echo's van de drums klinken, de schoenen gaan uit en de menigte vormt in een grote kring van dansers en toeschouwers. De soefi's, gekleed in het groen met rood, raken in trance en bewegen ritmisch op de muziek en zang. Sommigen gaan minuten lang tollen, armen wijd gespreid, en hun ogen half gesloten.

’s Avonds kunnen we wat eten in een eenvoudig lokaal eettentje, of er echt voor gaan zitten in een restaurant of een luxe hotel, zoals 'het ei van Kadafi'. We kunnen dan napraten over wat we hebben gezien en gedaan, in een land waar nog maar weinigen zijn geweest.

 

VLUCHT TERUG

Vroege transfer naar het vliegveld voor de vlucht terug naar Amsterdam, of indien gewenst naar Brussel.

++++++++++

 

Vervoer

Tijdens deze reis wordt er gereden met zeer ruime airconditioned Toyota Hilux double cabin pick up (3 reizigers per auto) of Toyota Landcruisers (4 reizigers per auto). De bagage gaat op het dak van de wagen, of in de bak van de pick up. Verder zijn er geen vaste zitplaatsen en er wordt verwacht dat er van stoel gerouleerd wordt,  zowel ván, als in de wagens. Gevlogen wordt met Turkish Airlines, of Egypt Air waarbij naast handbage 20 kilo ruimbagage is toegestaan.

Prijs

De reissommen van de reizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling.

De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Het advies is dus tijdig (vroeg) te boeken.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in eenvoudige toeristenklasse accommodatie en koepeltentjes die op locatie worden opgezet. Als je een eigen tentje hebt kun je dat ook meenemen, weet je precies wat je krijgt. Kampeeruitrusting is uitgebreid en bestaat onder andere uit krukjes en tafels, borden, bestek, bekers/glazen, matrasjes en dekens als kussen te gebruiken. Het toerisme is hier nog niet zo ontwikkeld, dus houd er rekening mee dat hier niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je tegen bijbetaling op aanvraag een éénpersoonskamer boeken. Dit moet je bij het boeken van de reis dan aangeven.

Reisleiding

Er reist een ervaren lokale Engelssprekende gids / reisleider rmee. Verder is er een kok die voor de alle maaltijden zorgt.

Reisdocumenten

Het paspoort moet bij vertrek uit Soedan nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Uit niets in mag blijken dat je in Israël bent geweest. Na van onze lokale partner een uitnodiging gekregen te hebben kun je het visum tegen betaling af halen op de ambassade van Sudan, Koninginnegracht 63-64. Den Haag Tel. 070 – 3605300. Van maandag tot en met donderdag geopend van 10.00 – 12.00 uur, maar check voor je gaat dat deze ook open is op de dag dat je langs wilt gaan. Je hebt hiervoor een uitnodiging nodig die in Khartoum wordt afgegeven (kosten  uitnodiging 45 euro, kosten visum circa 75 euro).

Bij boeking sturen we aanvullende informatie over de wijze van het verkrijgen van het visum. Bij aankomst in Khartoum moet het paspoort geregistreerd worden, de kosten hiervan zijn bij de uitnodiging inbegrepen. ‘Visa at arrival’ behoort ook tot de mogelijkheden. Onze lokale partner zorgt in dat geval voor de aanvraag en de registratie. Kosten $ 100,- p.p. in cash dollars te betalen. Deze procedure wordt standaard door ons gevolgd. Pasfoto’s zijn niet nodig en je hoeft niet naar de ambassade in Den Haag.

Vaccinaties

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover is te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Bij hoge temperaturen verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken. Anders dan je ‘elders’ kunt lezen zijn inentingen tegen Gele Koorts, met het daarbij behorende gele boekje niet verplicht.

Klimaat

Soedan kent verschillende klimaatzones. Het klimaat is tropisch in het zuiden en er is een woestijnklimaat in het noorden. In het noorden is het droog en naar het zuiden toe regent het meer. Juli en augustus zijn de maanden waarin de meeste neerslag valt. Nabij de hoofdstad Khartoum valt ongeveer honderd millimeter neerslag per jaar. De temperatuurverschillen zijn in het noorden extremer dan in het zuiden. De temperatuur in het noorden van het land kan oplopen tot 40º C. Beste reistijd om het land te bezoeken zijn de maanden november t/m februari. ’s Avonds en met name in de woestijn kan het afkoelen.

Groepsgrootte

Er wordt gereisd in kleine groepen, 4 is het minimum, 13 het maximum aantal deelnemers. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg zijn het altijd Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen die met Rosetta Reizen. Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland. Ongeacht de groepsgrootte gaat de reis door, ook bij twee deelnemers.

Eten

Buiten de hoofdstad Khartoum zijn alle ontbijten, lunches en diners inbegrepen.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Geld

De munteenheid in Soedan is het Soedanese pond (SDG). Het is niet mogelijk om te pinnen tijdens de reis, het best is om contante euro’s meenemen. Wisselen kan enkel in het begin van de reis. Travelcheques zijn niet te innen en betaling met creditcards kan enkel bij aanschaf van grote, dure dingen. Omdat bijna alles inclusief is zijn er nauwelijks bijkomende kosten. Bij binnenkomst is het advies om max. 100 euro te wisselen (voor de hele reis).

Excursies

Ook de entrees bij de genoemde sites zijn bij de reis  inbegrepen.

Kleding

Soedan is een islamitisch land (85 % van de bevolking is moslim). Dit betekent dat er rekening gehouden dient te worden gehouden met de kleding. Korte broeken en hemdjes kunnen voor zowel vrouwen als mannen niet in de steden en dorpen, maar zijn in de woestijn wel toegestaan. Bij een eventueel bezoek aan een moskee is een hoofddoek vaak verplicht. Verder is het aan te raden luchtige kleding te dragen en in de woestijn kun je het beste verschillende lagen kleding over elkaar trekken. Warme kleding wordt aanbevolen voor de avonden in de woestijn!

Communicatie

Mobiel telefoneren lukt meestal in Khartoum, in de rest van het land is er zeer beperkt bereik. Ook moet je er van uit gaan dat je het tijdens de reis geregeld zonder WiFi moet stellen. Ons hotel in Khartoum heeft gratis WIFI in de lobby

Tijdsverschil

In Soedan is er in de zomer geen tijdsverschil. In de winter is het er 1 uur later.

Voltage

Voltage in Soedan is 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-d.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té rugzak, plunjezak, handzame tas. Niet te grote koffer kan ook, is wel iets minder handig. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren

* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* zaklamp, reserve batterijen, geldbuidel (b.v. voor op de heup,
* EHBO-spullen, muggenolie
* diarree-stopmiddel en ORS (zoutoplossing tegen uitdroging)
* keeltabletten (airco kan op je keel slaan)
* warme slaapzak voor in de woestijn (matrasjes zijn aanwezig!)
* handdoek in de woestijn, vochtige tissues, toiletpapier, aansteker
* (douche) slippers
* reisverzekering + ‘n kopie van de polis!!
* kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
* reserve accu/batterijen voor camera, extra geheugenkaart
* stevige schoenen, warme trui, vest
* sjaal of doek tegen het stof

Ramadan

De Ramadan heeft voor westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn.

Tijdens de Ramadan worden door ons geen reizen naar Soedan aangeboden.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dit niet helpt aan ons kantoor.  Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Accommodatie

Tentjes, hostels en Nubian Houses

Algemeen

* Soedan – KIT

Romans & reisverhalen

* ‘Woestijn Nomaden’ – Anita Baaijens – Contact
* ‘De Roep van de Nijl’ – Richard van Leeuwen
* ‘Dwars door Soedan’ – Gerbert van der AA – Nieuw Amsterdam
* ‘Het lied van Taharqa, de zwarte Farao’ – Hannie Helma – Free Musketiers
* ‘De Nijl in mij’, Fleur van der Bij, Atlas Contact (aanrader)
* ‘Een Haagsche dame in de Sahara’, J.G. Kikkert

Reisgidsen

* ‘Sudan’, Bradt Travel Guide
* ‘Sudan’ – International Travel Maps

Het was de meest bijzondere reis die wij ooit maakten, niet zozeer vanwege de bezienswaardigheden, maar vanwege het gevoel dat Afrika bij ons los maakte, in onze ogen het échte Afrika. Zeker, de archeologische sites waren mooi, niet zo spectaculair als in Egypte, maar mooier was dat wij er meestal alleen met ons reisgezelschap waren en zo voldoende tijd en mogelijkheden hadden om alles rustig te bekijken zonder door weer een volgende groep gestoord te worden. Het mooist vonden wij echter het échte Afrika. Het zand, de stoffige onverharde wegen waar we met drie jeeps achter elkaar reden, alsof we militairen op missie waren, de plaatsjes waar meer ezels dan auto’s de straten vulden. De markten waar het voedsel voor de maaltijden gekocht werd, de vriendelijke bevolking. Het idee dat je niet het eten uit de restaurantjes at, maar dat de eigen kok dáár onze maaltijden met zelf gekochte groente en vlees bereidde. De stilte in de woestijn, de eindeloze zandvlakten en dan uiteindelijk als een fata morgana het beoogde doel, een mooie archeologische site. Nel en Han januari 2020

/////////////////////////////////////////

Heel erg tevreden over lokale gids en chauffeurs, deze waren prima. Reisprogramma was compleet en goed, werd compleet uitgevoerd en overal goede toelichting. Lokale gids sprak uitstekend Engels. Chauffeurs betrouwbaar en reden defensief. Eigen kok was prima. Erg belangrijk dat de kok zich aan de hygiëne hield waardoor er niemand ziek is geworden (was in bv Egypte wel anders). Nog mooier zou zijn geweest als eten minder vet zou kunnen (ik had niet gedacht dat ik deze vakantie ook nog zou aankomen.) Theo van de Laar prima en gezellige vent, veel bagage, altijd positief+energiek+enthousiast. Altijd gericht op welzijn van zowel elke deelnemer als van lokale team als van lokale bevolking die we tegenkwamen. Cijfert zichzelf weg. Heeft mooie manier gevonden om de lokale gids aan te vullen op een manier die hem helemaal in zijn waarde laat. Heeft de paar probleempjes goed opgepakt. – Paul-  maart 2018 – Moerkerke

================

De overnachtingen in de Nubian Houses waren meestal goed. In Dongola hebben we ook overnacht in een Nubian house i.p.v. een overnachting in een tent. De overnachting nabij de piramides van Meroë was bijzonder mooi (volle maan!). Ook de overnachting nabij de zoutmeertjes was erg mooi. Over de begeleiding; Annette Giessen heeft het prima gedaan, geen klachten! We hebben veel bijzondere plekken bezocht waar nog maar weinig toeristen te zien waren. Daarom waarderen we deze reis met een 8. Fam. de Man – januari 2018

============

Auto’s en chauffeurs prima. En vooral de kookkunsten van de kok uitstekend!!  Er was een goede flexibiliteit, reisleider en gids zeer aimabel. Kreeg deze reis aangeboden. Een groepsreis zou ik niet zo snel boeken maar ik was zeer verrast door de verscheidenheid en toch compactheid van de groep. Ook veel plezier gehad. Met dank aan Olav Wissink.   Frits  V. – Edegom

+++++++++

Prima thuisgekomen gisteren, wel van 20 uur tot 8 uur geslapen. Reis is geweldig goed verlopen, maar dat had je vast al begrepen uit de diverse berichten die zijn binnen gekomen. Auto’s, tenten, gids, kok, eten, alles 100%. Theo – maart 2017

+++++++++

Sudan heeft duidelijk meer te bieden dan alleen archeologische plaatsen en woestijn. De ervaring van het kamperen in de woestijn, met het genieten van landschap en sterrenhemel, is zeker de moeite waard.  Overnachten in de Nubian Houses was perfect. De auto’s waren goed uitgerust voor de reis. Chauffeurs waren capabel De lokale gids had onze sympathie en reisleidster Dorian Laemers toonde waar nodig de nodige daadkracht.  – Mare – jan. 2017

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Dank voor een prima reis, met goede begeleiding van zowel de lokale gids, als de NL (Mari-Lou van Kolfschoten). Hoogtepunt van de reis was voor mij het contact met de lokale bevolking, we zijn veel gestopt in plaatsjes, op markten rondgelopen etc waar heel veel mensen met ons wilden spreken, op de foto wilden, enz. Ook werden we ergens zomaar bij mensen thuis uitgenodigd voor een kopje thee. Ontzettend vriendelijke bevolking dus, dat zou Rosetta misschien nog meer kunnen benadrukken in de beschrijving. Roy Stout – februari reis 2016

——————-

In vond de crew fabelachtig, de chauffeurs goed en behulpzaam, de kok was knettergek en uiterst aimabel (goede kok!!!) en onze reisleider (Rudi Knoef) was intelligent, behulpzaam, humorvol. Enz., enz. De sfeer was top al die dagen. Er waren soms wel wat mankementjes, maar ik kon daar wel mee leven. Een 9. – Fermie Weel – januari 2016

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Het contact vooraf was goed, en ook het vervoer (Prima Toyota 4 wheel drive met laadbak voor bagage en kampeer spullen en alles steeds keurig met zeil afgedekt). Fijne reisleiding van Olav Wissink. Helaas misten we 1 van onze reistassen bij aankomst in Khartoum. Was in Istanbul niet ingeladen. Er werd direct een PIR formulier door iemand van de luchthaven ingevuld, en de agent heeft de reistas na ontvangst per lijndienstbus doorgestuurd naar onze verblijfplaats. Was helaas wel een week later (maandag 2 maart), toen we de tas in ontvangst konden nemen: niet beschadigd en alles erin. Dat viel dus weer mee. Als we de reis een cijfer moesten geven was dit een 9, zéér goed. Op naar onze volgende bestemming.

Dhr. M.L. Heijboer en mw. J.E. Heijboer –  Lopez – maart 2015

+++++++++++++++++++++

De reis kan voor een groot gedeelte op het conto van onze reisleider Theo van de Laar worden bijgeschreven. Het was van grote waarde dat Theo kennis heeft van de Arabische taal. Onze begeleidster beheerde het Engels matig, maar Theo kon haar makkelijk bereiken. Bijvoorbeeld bleek zij bij herhaling aandringen op geringe snelheid, omdat er nog veel tijd was om de bestemming te bereiken. Zij moest leren begrijpen dat wij liever bijtijds aankwamen in plaats van extra lang in de auto te zitten. Maar het was wel een heel aardige vrouw die op haar manier alles probeerde om het ons naar de zin te maken. De reis eindigde voor mij met een upgrade bij Turkish Airlines naar Istanbul, om het tweede traject nog luxer af te leggen (geen uitzicht meer naar buiten, maar p.p. een eigen cabine met veel voet- en beenstrekruimte). Rosetta, Theo en Turkish Airlines bedankt, Soedan was onvergetelijk. – Jeanneke de Groot  – januari 2015

==================

Jolanda op 7 mei 2014 bestemming: , reisperiode: december 2013

Afgelopen kerstvakantie een geweldig mooie reis gemaakt met Rosetta Reizen naar Noord Soedan. Na een aantal telefonische contacten met Benno besloot ik als enige vrouw mee te gaan met deze pioniersreis. Al heel wat jaren kijk ik er naar uit om deze plek te bezoeken. Wat een fantastische ervaring. Wat een vriendelijke bevolking en hoe overweldigend zijn de archeologische sites, niet zo zeer vanwege de afmetingen maar vooral omdat we zonder andere toeristen deze konden bezoeken en omdat ze nog niet zo afgeschermd zijn.
Een absoluut hoogtepunt vond ik dat we de eeuwenoude tempel van Soleb gewoon mochten beklimmen en van daarboven de zon zagen opkomen boven de Nijl.
De verschillende kampeerplekken in de woestijn waren prachtig.
Kamperen bij de piramides van Meroë was ook zo’n hoogtepunt. Wat een bijzondere plek. Daar hebben we ook de jaarwisseling gevierd met collega-chauffeurs van de organisatie. De chauffeurs waren goed en voorzichtig. De vrouwelijke gids die meereisde had archeologie gestudeerd en wist heel veel te vertellen over de geschiedenis en de sites. Ze maakte samen met een chauffeur onze maaltijden en probeerde daar zo veel mogelijk variatie in aan te brengen.
We hadden kleine tentjes die niet helemaal compleet waren. De Nubian Houses waren goed, hadden soms zelfs een warme douche.
Alles was goed voorbereid en er werd meegedacht over de route en evt aanpassingen/ verbeteringen werden in overleg met Benno uitgevoerd.
Als je van bijzondere bestemmingen, wildkamperen, beetje pionieren houdt is deze reis naar Soedan een aanrader. Ik heb me geen moment onveilig gevoeld.
De mensen vinden het geweldig als je verteld dat je als toerist naar hun land komt.