Actieve reis Jordanië. Naast de klassieke hoogtepunten als Petra en Jerash, ook aandacht én tijd tijdens deze groepsrondreis voor twee minder bekende natuurparken en extra lang verblijf in de Wadi Rum woestijn.

Van dag tot dagOvernachtingen
 1 t/m 3 Amman3 nachten
4 Dana1 nacht
5 Feynan1 nacht
6 t/m 7 Petra2 nachten
8 t/m 9 Wadi Rum2 nachten
10 t/m 12 Aqaba2 nachten

Vertrekdag: woensdag

 

Jordan actief, cultuur en natuur

In downtown Amman merk je echt dat je in een Arabisch land bent als je de waterpijprokende mannen en zwart gehoofddoekte vrouwen ziet. De eerste dag heb je een excursie naar het onder het zand vandaan getoverde Jerash, en krijg je een impressie van Amman. Via de King’s Highway, met diverse stops, kom je aan het eind van de middag aan in het middeleeuws ogende Dana van waaruit je door het natuurreservaat gaat wandelen. Je slaapt er de volgende nacht in de ecolodge van Feynan. Ook de dagen daarop volgend kan er gewandeld worden: in de indrukwekkende rotsstad Petra vind je een aantal mooie routes. Dan reis je naar de woestijn, waar je twee dagen tussen de prachtig gevormde bergen en zachte zandduinen van Wadi Rum rondtrekt en gastvrij ontvangen wordt door lokale bedoeïenen. Je sluit deze actieve Jordanië reis af in de Rode Zee, waar je de vlucht terug neemt van Aqaba naar Amman en door naar Amsterdam met Royal Jordanian.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • woensdag
  10 mei 2023
  zondag
  21 mei 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.749,00
  Per Persoon
 • woensdag
  4 oktober 2023
  zondag
  15 oktober 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.749,00
  Per Persoon

Inbegrepen
Vlucht Amsterdam – Amman v.v., luchthaventax, hotels op basis van logies en ontbijt, vol pension in Wadi Rum en Feyan Eco Lodge, excursies, diensten Nederlands of Engels sprekende reisleider/gids en Nederlandse organisatie met dekking door Garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen:
Visum, boekingsbijdrage, verzekeringen, entrees, fooien, overige maaltijden, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 240,00,- *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 350,- per week

* Beperkt beschikbaar

 


Vluchtschema: nog niet bekend.

AANKOMST IN AMMAN

De reis begint met een vlucht naar het relatief nieuwe vliegveld van Amman. Bij aankomst staat er iemand klaar om je te helpen bij het verkrijgen van het visum. Bagage verzamelen en dan is het nog een klein uurtje rijden langs verlichte moskeeën, hotels en overheidsgebouwen, naar het centraal gelegen hotel. Amman verschilt op het eerste gezicht weinig van westerse steden, maar aan de vele lichtreclames kun je zien dat je in een Arabisch land terecht gekomen bent.

 

EXCURSIE NAAR JERASH EN DE DODE ZEE

In de ochtend bekijken we onder leiding van onze gids de opgravingen van Jerash. Alhoewel er minder dan de helft van deze Grieks-Romeinse stad is blootgelegd krijg je toch een goede indruk van het leven rond het begin van onze jaartelling. De middag is gereserveerd voor de Dode Zee. Voor liefhebbers is er hier gelegenheid om 'drijvend' een krantje te lezen (foto!). Op het strandje staan aardewerkpotten met donkergrijze glimmende modder, mensen die dat willen kunnen zich hier mee insmeren. Even laten intrekken en je hebt een babyzacht huidje. Voor wie genoeg heeft van het zoute water is er een ook  zoetwaterzwembad, zelfs meer dan één. Voor de inwendige mens kun je 's avonds terecht in Rainbow Street waar je een veelheid aan eetgelegenheden en koffiehuizen treft. Ook de steegjes en gangetjes zijn er de moeite van het verkennen waard. Place to go!

 

WOESTIJNKASTELEN EN STADSVERKENNING AMMAN

Je rijdt oostelijk richting Irak, naar Azraq. Na ongeveer 1,5 uur ben je bij het eerste kasteel dat bezocht wordt: Qasr Al Kharanah. Dit is wellicht het best bewaarde kasteel. Archeologen weten nog steeds niet waar het voor gediend heeft. Was het een fort van waaruit het gebied beschermd werd, of een onderdeel van een eeuwenoude karavaanroute, een caravanserai? Iets verderop vind je Qasr Al Amra. Dit is veel kleiner van opzet, maar zeker zo indrukwekkend. Dit lusthof is bekend om de erotische fresco’s en tekeningen aan de binnenkant. Naast deze afbeeldingen van wulpse vrouwen, zijn ook Griekse goden afgebeeld en fragmenten uit de dierenriem. De site is opgenomen op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Het derde en laatste kasteel is Qasr Al Azraq. Het is gebouwd uit basalt blokken, waardoor het de zwart-grijze tint heeft gekregen. Het dateert uit de Romeinse tijd en is gebruikt door meerdere stammen in diverse periodes. De bekendste persoon die er een tijd heeft door gebracht is T.E. Lawrence (of Arabia). Boven de ingang van het kasteel vind je een ruimte die hij als werkkamer gebruikte. Terug in Amman wordt het hoog tijd de stad beter te leren kennen, en heb je tijd om je in het leven downtown onder te dompelen. Er zijn genoeg shoarma- en falafeltentjes waar je goed kunt eten. Voor een wat luxer diner met eventueel een wijntje of een biertje erbij, zul je het letterlijk hogerop moeten zoeken in Amman, bv. in de wijk Shmeisani, of in 'the new downtown', de Boulevard van Abdali, waar je ook kennis kunt maken met de uitstekende wijnen die Jordanië produceert.

 

VIA DE KING'S HIGHWAY NAAR DANA

Je neemt afscheid van de Jordaanse hoofdstad en rijdt over de mooiste route naar het zuiden: de King’s Highway. Onderweg bezoek je Madaba waar de oudste mozaïekkaart van Palestina ligt, De weg voert door een woest berglandschap met diepe kloven. De meest fascinerende canyon in de regio is de Wadi Mujib. Nadat er gelegenheid is geweest om de burcht in het plaatsje Kerak te bekijken, kom je uiteindelijk aan bij het hotel in Dana. Een ommetje door dit charmante plaatsje voor het slapen gaan is een aanrader.

 

WANDELEN VAN DANA NAAR FEYNAN

Vanuit het eeuwenoude dorp is er al vroeg een trekking over een slingerpad naar de bodem van de vallei die omringd wordt door granieten rotswanden. We krijgen de resten van een eeuwenoud dorpje te zien, en passeren een gesloten kopermijn. Het landschap kent de nodige variatie en herbergt talloze planten en dierensoorten. Een eldorado voor vogelliefhebbers! Na de nodige rustpauzes kom je aan in Feynan Ecolodge, waar je overnacht. ’s Avonds wordt er gedineerd bij kaarslicht, elektriciteit is er enkel op de badkamers.

 

WANDELEN IN FEYNAN EN VIA LITTLE PETRA NAAR WADI MUSA

Er is vandaag nog volop tijd om te wandelen voordat we ’s middags naar Little Petra rijden. Hier krijg je alvast een voorproefje van wat je morgen te wachten staat. De komende nachten slaap je in Wadi Musa, aan de rand van Petra. De avond kan gebruikt worden voor een bezoek aan een van de lokale badhuizen. Of relax je liever met een waterpijp met geurende appeltabak? Ook dat is mogelijk.

 

PETRA

In de ochtend brengt het busje je al vroeg naar de ingang Petra zodat je van de stilte en kleurenpracht in de kloof kunt genieten vóór de grote groepen binnenkomen. Petra is natuurlijk dé van Jordanië, maar er zijn nog genoeg plekjes om rustig van de omgeving te genieten. Voordat je oog in oog staat met het beroemde Schathuis (ook wel ‘al Khazneh’ genoemd) heb je op de weg ernaartoe al heel wat moois gezien. En dan te bedenken dat de hele dag nog voor je ligt om al het andere te zien! Zo kun je ervoor kiezen door het dal verder te wandelen of om naar de Hoge Offerplaats te lopen. Of ga je linea recta naar het Klooster waar je een schitterend uitzicht over de Wadi Araba hebt?

 

VAN PETRA NAAR WADI RUM

In de ochtend rijden we in een dik uur naar het ruige landschap van de Wadi Rum woestijn. Hier kunnen we twee dagen wandelen tussen grillige zandsteenformaties. Daar aangekomen begint onze tocht geleid door een lokale bedoeïen. Via de Lawrence Canyon bereiken we onze lunchplek. Na wat gerelaxt te hebben lopen we verder tussen hoge bergen, onderweg genietend van al het moois om ons heen en de oorverdovende stilte….. Aan het einde van de middag bereiken we ons camp waar de bagage inmiddels is aangekomen. Hier kunnen we genieten van een welverdiende bedoeïenenmaaltijd. Er wordt overnacht onder een indrukwekkende sterrenhemel.

 

WANDELEN IN WADI RUM

Ook vandaag trekken we nog door dit bizarre landschap. Rood zand, geweldige panorama’s en Nabatese inscripties staan ons vandaag onder andere te wachten. Vroeg in de middag komen we aan bij het kamp waar we ons kunnen douchen. Het woestijnavontuur kan worden afgesloten met een met een facultatieve jeeptocht waarbij je het gebied nóg beter leert kennen. ’s Avonds nog één keer genieten van gastvrijheid van de bedoeïenen en de schitterende sterrenlucht.

 

NAAR AQABA

We nemen afscheid van de woestijn en rijden naar het meest zuidelijke punt van het land; Aqaba. Na alle inspanningen van de afgelopen dagen heb je wel een relaxmomentje verdiend. Het is bijna een drie-landen-punt want Israël, Egypte en zelfs Saudi Arabië zijn niet ver verwijderd. Aqaba is een havenplaats, met een toeristisch vriendelijke uitstraling. Lekker flaneren in de avond en afkoeling in het zwembad of de zee zoeken overdag.

 

AQABA

Voor het snorkelen of duiken tussen het koraal moet je zo’n 10 kilometer verderop zijn, richting Saudi Arabië. Het hotel kan het vervoer ernaartoe regelen. Verder is Aqaba een prima plek om een dag door te brengen. Als je niet van zwemmen houdt, maar toch het onderwaterleven wilt bewonderen kun je met een glasbootje het water op of je neemt een taxi naar het aquarium. Tegenwoordig is er zelfs een onderwaterboot. Voor de souvenirjagers zijn er in het stadje volop winkeltjes en je kunt er genieten in een van de vele restaurants waar meestal ook verse vis op het menu staat.

 

TERUG NAAR NEDERLAND

Vroege transfer naar het kleine vliegveld van Aqaba, voor de vlucht terug.

Vervoer

Tijdens deze reis gebruiken we een eigen bus(je) met airconditioning. Gevlogen wordt met Royal Jordanian, voor het vluchtschema verwijzen we naar data, prijzen en vlucht.

Accommodatie

Je verblijft in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in Jordanië niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. In Wadi Rum wordt tijdens deze reis in een natuurpark verscholen Bedouin campgeslapen.

Eten

De reis is inclusief ontbijt en half pension in de Wadi Rum woestijn. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Het is ook een goede gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 12,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 5 en 13 deelnemers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Tijdsverschil

Het is in Jordanië 1 uur later dan in Nederland.

Beste reistijd Jordanië

De beste tijd om te reizen in is het voor- en najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is de temperatuur echter nog steeds aangenaam. In de avond koelt het flink af. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat en het ’s middags rustig aan doet, dan is reizen in de zomer goed te doen. In de zomer zal het aanzienlijk minder druk zijn bij de vele bezienswaardigheden. Bekijk deze website voor het weerbericht:  http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Jordanie/83

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt. Er is een uitgebreid dag tot dag programma beschikbaar.

Reisdocumenten

Het visum voor Jordanië is een groepsvisum, dit wordt door onze lokale partners van tevoren geregeld. Het is niet nodig om je paspoort op te sturen, ook worden hier geen pasfoto’s gevraagd. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Reisleiding

Vanaf 8 deelnemers is de reisleiding is in handen van een lokale Nederlands, of Engels sprekende gids, beschouw deze als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. De reisleider laat je kennis maken met het hedendaagse Jordanië, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen, en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land. Als gids geeft hij/zij tekst en uitleg op de diverse sites. Bij kleinere groepen wordt gebruik gemaakt van gidsen op de sites en/of locatie (Petra, Wadi Rum, Jerash, etc.)

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Jordanië, zie onze literatuurlijst, verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, wekker, zaklamp, reserve batterijen
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (strand, douche)
* zwemkleding (snorkelspul
* handdoek
* lakenzak (voor woestijnovernachting)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* wandelschoenen
* evt. sjaal tegen het stof

Excursies

Alle belangrijke excursies zijn bij de reis inbegrepen! Tijdens de hele reis reist een lokale gids mee die op de diverse sites tekst en uitleg geeft. Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen.

Geld

De munteenheid in Jordanië is de Jordaanse Dinar (JD). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen dinars mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Jordanië is het goed mogelijk om te ‘pinnen’ de beperking “Europa” moet dan opgeheven worden. En dat de pinpas alleen werkt bij banken met het maestro logo. et is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert.

Communicatie

Mobiel telefoneren kan in Jordanië bijna overal. Op veel plaatsen en in de meeste hotels is WiFi.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In de toeristische plaatsen kun je je net zo kleden als bij ons. Korte broeken en hemdjes kunnen voor zowel vrouwen als mannen niet in de steden en dorpen, maar zijn in bv. Petra wel toegestaan. Wordt er een moskee bezocht dan is gepaste kleding wel noodzakelijk, vrouwen kunnen voor de zekerheid een hoofddoek meenemen. In het voor- en najaar kan een trui of vest ’s avonds aangenaam zijn.

Voltage

Het voltage in Jordanië is 220 volt. Naast  ‘onze’ eigen stekkers (in de meeste hotels) zijn in enkele hotels de ‘Zuid-Europa’ en ‘Groot-Brittanië’ stekkers noodzakelijk. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-f.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

Wij bieden de reis niet aan tijdens de Ramadan.

Tijdsverschil

Het is in Jordanië 1 uur later dan in Nederland.

Links

De volgende websites geven informatie over diverse aspecten van Jordanië (cultuur, natuur, reizen, politiek, praktische tips, etc.):

* www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen
* Streetviews Jordan

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, liefst aan ons kantoor, anders aan de plaatselijke begeleiding. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Accommodatie

We verblijven over het algemeen in kleinschalige hotels. De hotelkamers hebben waar nodig A.C. en beschikken over een eigen badkamer, soms balkonnetje, dakterras, of tuin. Een eenpersoonskamer is tegen meerprijs boekbaar. Alle hotels beschikken over WiFi, waarvan gratis gebruik gemaakt kan worden. Hier een impressie van de hotels die doorgaans worden gebruikt.

 

Hotel selectie

Amman – Belle Vue Hotel

Ruime kamers  en ‘Mooi (uit) Zicht op de stad die in cirkels is gebouwd. Maar het hotel heeft bovenal een gunstige ligging namelijk op loopafstand van het populaire Rainbouw Street. Rainbouw Street is de straat waar het allemaal gebeurt, restaurantjes, koofshops, patisserieën, waterpijpje… Modern, strak, schoon, spik en span. Een prima start voor een rondreis door Jordanië.

 

Feynan – Feynan ecolodge

De Feynan eco lodge is door het National Geographic Traveler Magazin uitgeoepen tot één van de 25 beste ecolodges wereldwijd. Het is dan ook alles wat eco is: electriciteit (enkel op badkamer, de rest is kaarslicht), zonnepanelen, zonneboilers en noem maar op. Grote en schone kamers, enkel te boeken op basis van vol pension en met activiteiten inbegrepen. De lodge is op een afgelegen locatie te vinden en enkel lopend, of per 4×4 te bereiken (muildier, of dromedaris kan ook…).

 

Wadi Rum – Al Zaweideh camp

Na het uitzoeken van een slaapcabine in één van de zwarte geitenharen bedoeïenententen en het drinken van een glaasje bedoeïenenthee heb je de mogelijkheid de woestijn met haar grillige rotsformaties te voet, per kameel of per terreinwagen te verkennen. ’s Avonds eet je ‘zarb’ een traditioneel gerecht, waarna bij een kampvuur klassieke Arabische liederen voor je worden gezongen. Wil je in de nacht in een ‘duizend sterren hotel’ doorbrengen, slaap dan buiten. 

 

Aqaba – Ra’ed Suites

Niet al te groot hotel met wel ruime kamers en zeer gunstige ligging. Op 10 minuten lopen van het strand en vijf minuten van de stadskern vol restaurantjes en terrasjes (voldoende afstand van ‘nachtelijk vertier’). Vriendelijk en hulpvaardige receptie en volgensd e berichtten ook nog een prima ontbijt. Dat gratis WiFi aanwezig is en ook werkt, hoeft in Jordanië bijna niet meer vermeld te worden.

 

Literatuurlijst

Algemeen

* ‘Landenreeks Jordanië’, Roel Meijer, KIT Publishers
* ‘Te gast in Jordanië’,  Uitgeverij Informatie Verre Reizen
* ‘The modern history of Jordan’, Kamal Salibi, L.B. Taurus
* ‘Koningin Noor van Jordanië – ’, Autobiografie, Arena
* ‘Een tipje van de sluier, islam voor beginners’, J. Luyendijk, Podium
* ’De geschiedenis van de Arabische Volkeren’, Albert Hourani,
* ‘Onze laatste kans – streven naar vrede i Koning Abdullah II, j De Bezige Bij

Romans en reisverhalen

* ‘Grillroom Jeruzalem’, P.F. Thomése, Contact
* ‘Zoutpilaren’, Fadia Faqir, Bzztoh
* ‘Land van sterren – Reizen en liefde in Jordanië’, Annie Caulfield,
* ‘Verboden liefde’, Norma Khouri Albqaeen, Arena
* ‘Ik woonde in een grot’, Marguerite van Geldermalsen, Poema
* ‘Een trap met duizend treden”, Masha Hamilton, Luitingh Sijthoff
* ‘De wraak van Saffiya’, Bahaa Taher, Van Gennep
* ‘De aarde is mooier dan het paradijs’, K. Al-Berry, Arbeiderspers
* ‘Zeven zuilen van wijsheid’, T.E. Lawrence, Athenaeum-Polak & Van Gennep
* ‘Koningin van de woestijn’, Janet Wallach, Anthos
* ‘Mozaïek van de revolutie’, Monique Samuel, De Geus
* ‘Syrië & Jordanië in een rugzak’, Dolf de Vries, Unieboek
* ‘Shoekran – Jordanië, een belevenis’, Ine Andreoli, Boekenplan
* ‘Fatale val’, Daphne Timmers, Bertram + De Leeuw
* ‘Een trap met duizend treden”, Masha Hamilton, Luitingh Sijthoff

Reisgidsen

* ‘Jordanië’, Dominicus, Mariette van Beek & Ineke de Haan
* ‘Jordan’, Jenny Walker, Lonely Planet
* ‘Jordan Handboek’, Ivan Mannheim, Footprint
* ‘The Rough Guide to: Jordan’, Matthew Keller
* ‘Insight Guide: Jordan’, Cambium
* ’Blue Guide Jordan’, Sue Rollin & Jane Streetly, A & C Black
* ‘Trotter Jordanië & Syrië’, Lannoo
* ‘Jordanië – Reisgids voor de bewuste bezoeker’, Meinema