Reis die louter hoogtepunten kent en je in korte tijd veel van Iran laat zien. Natuurlijk reis je naar Shiraz, Yazd en Isfahan, maar je maakt ook kennis met een bevolking die je laat voelen oprecht welkom te zijn.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 3 Shiraz3 nachten
4 t/m 5 Kerman2 nachten
6 t/m 7 Yazd2 nachten
8 t/m 10 Esfahan2 nachten

Vertrekdag: dinsdag

 

Iran reis 10 dagen louter hoogtepunten

Iran reis door een land van uitersten. Media-aandacht met fanatiek-religieuze beelden hebben we de afgelopen jaren genoeg gezien. Gelukkig is er nu sprake van een kentering en ontdekken steeds meer mensen dat Iran ook een andere kant heeft. Een warme, menselijke kant, met inwoners afkomstig uit talloze etnische groepen. Landschappelijk is Iran gevarieerd; hoge bergen, groene heuvels en kale vlaktes. Maar ook zie je tijdens deze Iran reis prachtige steden vol schitterende monumenten. Wellicht redenen om eindelijk eens af te reizen naar Iran, het oude Perzië, en je onder te laten dompelen in de Hogeschool van islamitische architectuur en tijdens deze korte Iran groepsreis kennis te maken met die uitermate gastvrije Iraanse bevolking.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zondag
  1 mei 2022
  woensdag
  11 mei 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.775,00
  Per Persoon
 • dinsdag
  24 mei 2022
  donderdag
  2 juni 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.675,00
  Per Persoon
 • dinsdag
  5 juli 2022
  donderdag
  14 juli 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.775,00
  Per Persoon
 • dinsdag
  13 september 2022
  donderdag
  22 september 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.675,00
  Per Persoon
 • dinsdag
  18 oktober 2022
  donderdag
  27 oktober 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.675,00
  Per Persoon

Inbegrepen

Vlucht, luchthaventax, al het vervoer per AC bus, excursies, hotels met ontbijt, genoemde Iraanse gidsen, Nederlandse reisleiding ongeacht de grootte van de groep en Nederlandse organisatie met dekking door garantiefonds GGTO en 20 jaar reiservaring in Iran.

Niet inbegrepen

Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 285,00,- *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 200,- per week

* Beperkt beschikbaar

Visum:  Rosetta zal voor het visum zorg dragen. Men hoeft hiervoor niet naar de ambassade in Den Haag en het paspoort hoeft niet opgestuurd te worden. In het paspoort mag geen stempel staan dat naar een bezoek aan Israël verwijst.

Hotelverlenging: verlenging mét accommodatie is vooraf bij te boeken. Je verblijft in hetzelfde hotel waar we met de groep verblijven, zodat je niet onnodig hoeft te verhuizen. De prijs is € 75,- per persoon per nacht op basis van logies met ontbijt in een tweepersoonskamer. Een eenpersoonskamer kost € 110,- per nacht. Plaatsen die voor een verlenging in aanmerking komen zijn Esfahan, Kashan en Teheran.

Vluchtschema, gevlogen wordt met Turkish Airlines. Hier het schema (wijzigingen voorbehouden).

Heen
TK 1958 Amsterdam – Istanboel – 14.35 – 19,05
TK 884   Istanboel  – Shiraz – 21.10 – 02.30 +1

Terug
TK 873   Esfahan  – Istanboel  – 05.20 – 7,10
TK 1951 Istanboel  – Amsterdam – 8.20  – 11.00

De reis kan ook in tegenovergestelde richting worden uitgevoerd.


Vluchtschema,

Gevlogen wordt met Turkish Airlines. Hier het schema (wijzigingen voorbehouden).

Heen
TK 1958 Amsterdam – Istanboel – 14.35 – 19,05
TK 884   Istanboel  – Shiraz – 21.10 – 02.30 +1

Terug
TK 873   Esfahan  – Istanboel  – 05.20 – 7,10
TK 1951 Istanboel  – Amsterdam – 8.20  – 11.00

VLUCHT NAAR SHIRAZ

Aankomt op het intieme vliegveld van Shiraz, 'stad van de rozen en de nachtegalen'. Na de douane word je opgewacht door iemand van ons agentschap. Deze verzorgt ook het vervoer naar het centraal gelegen hotel.

 

UITGEBREIDE CITY-TOUR MET GIDS

Citytour Shiraz met gids. De volgorde van de te bezoeken sites ligt niet vast maar vandaag krijg je de laatste rustplaats van de dichters Saadi, of Hafez te zien. Beiden horen nog steeds tot de bekendste dichters van het land en genieten het nodige aanzien. Andere bekende dichters zijn Farousi en Ohamar Khajam. Het mausoleum van Hafez ligt in een goed onderhouden parktuin, een plek waar bewoners van Shiraz samen komen om thee te drinken en waterpijp te roken. De oosterse sfeer zal helemaal tot z’n recht komen op de Vakil bazaar, waar iedere ambacht z’n eigen plek heeft. Ook de Vakil Moskee met zijn vrolijke kleuren zul je te zien krijgen en de tegenhanger in kleur de Nasir al-Mulk (Roze moskee). Wat resteert is de Narenjestan Tuin, de beroemde oranjerie van dit koopmanshuis met een tuin vol dadelpalmen, fonteinen en bloeiende bloemen.

Shiraz heeft een sportschool met de naam ‘Huis van de krach’. Dit gebouw wordt speciaal gebruikt voor ‘Zurkhaneh’. Dit is een oude Iraanse sport, een mix van acrobatiek (zwaaien met grote knotsen) en krachtsport, muzikaal begeleid door ritme-instrumenten. Het is een training waarin kracht, dans en lenigheid worden gecombineerd, middels oefeningen om fit te blijven en mannelijkheid te vergroten. Voor geïnteresseerden is het mogelijk een training bij te wonen, dit kan in Shiraz maar eveneens is die mogelijkheid er in Yazd en Esfahan.

 

PERSEPOLIS EN NAKSH-E ROSTAM

Persepolis. Darius I, Alexander de Grote, de laatste Sjah: alle drie zijn met deze bijzondere plaats verbonden. De schoonheid van de ruïne van wat eens één van de mooiste paleizen van de wereld was, maakt nog steeds een diepe indruk. Ongeschonden reliëfs laten zien hoe onderdanen uit heel het rijk hun vorst schattingen kwamen brengen. Niet ver verwijderd van deze bijzondere locatie treffen we, als we de site inmiddels verlaten hebben, de rotsreliëfs van Naqsh-e Rajab en de in de rotsen uitgehouwen koningsgraven van Naqsh-e Rostam.

Terug in Shirz resteert vrije tijd. In kleine groepjes, of op eigen houtje er op uit. Nóg een keer naar al die imposante gebouwen en tuinen, of ga je als zo veel mannen en vrouwen naar het graf van één van de dichters om de vissen druiven te voeren? Voor tuinliefhebbers is er de Eram Garden, die sinds 2002 ook op de UNESCO lijst van werelderfgoed voor komt. Het Naranjestan-e Ghavam is ook een niet te missen plek. Dit romantische koopmanshuis met bloemrijke tuin, wordt veel bezocht door jonge stelletjes die selfies maken.

 

VERPLAATSING VAN SHIRAZ, VIA NEYRIZ, NAAR KERMAN

Reisdag. Met onze eigen bus rijden we van Shiraz naar Kerman. De bazaar van Kerman wordt gezien als de meest traditionele van het land. In deze bazaar is niet alleen een bijzonder authentiek ondergronds theehuis (Ye Vakil) waar je traditioneel kunt eten, er is ook een oorspronkelijk badhuis, dat als museum is ingericht. Wassen beelden geven een beeld hoe het hier toeging. Al jaren eten we 's avonds standaard in Kerman minimaal één keer bij de gebroeders Akhavan, prima eten en prettige bediening.

 

BAZAAR VAN KERMAN, BAM, OF RYAN, TUINEN VAN MAHAN

Het herstel van het door een aardbeving zwaar getroffen woestijnstadje Bam voorloopt voorspoedig. Als de situatie het toestaat staat Bam vandaag op het programma, een ander optie is  de citadel van Ryan, minder groots en spectaculair dan Bam, maar authentieker en evengoed de moeite waard. Vanaf het hoogste punt van de citadel heb je een prachtzicht over dit ommuurde lemen stadje. Koopmanshuizen, baden, pleinen, een wirwar aan straatjes. Op de terugweg wordt gestopt bij de schrijn van Shah Nematollah-e Vail en zo mogelijk bezoek je ook de tuinen van Mahan.

 

VAN KERMAN, VIA RAFSANJAN, NAAR YAZD

Je rijdt door de streek-van-de-pistache waarvan het plaatsje Rafsanjan het middelpunt is. Halverwege Kerman en Yazd staat een oude karavanserai (Zein-o-Din), die nu dienst doet als hostel. Een mooie plaats voor een stop (kopje koffie, of iets van de kleine kaart). De accommodatie ligt pal naast de weg, makkelijk bereikbaar. In de middag arriveren we in Yazd, het bolwerk van het Zoroastrisme, een oude Perzische religie. Aarde, lucht, vuur en water zijn binnen dit geloof heilige elementen. In de vuurtempel tref je de gewijde vlam die volgens overlevering al 1500 jaar brandt. Iets buiten de stad zien we de ‘torens der stilte’. Het verbranden en begraven van doden paste niet binnen de cultus, lijken werden hier voor de gieren achtergelaten. In Iran is dit niet meer toegestaan, het alternatief is vlakbij de torens te vinden: een begraafplaats met enkele rijen wit marmeren zerken. De lichamen worden niet meer op de grond gelegd, maar in een betonnen bak om verontreiniging te voorkomen.

 

YAZD - TORENS DER STILTE

Het Zoroastrisme was de staatsgodsdienst in het Perzische rijk, tot de komst van de islam. De stadYazd was en is in Iran het centrum van deze religie. Na aanvankelijk vervolgd te zijn, veel volgelingen vluchtten naar India, worden de zoroastriërs nu weer officieel in de Iraanse grondwet erkend. We bekijken enkele gebouwen die nauw met deze leer verbonden zijn. Zo bezoek je de ‘De Torens der Stilte’, de plek waar de doden neergelegd werden en de gieren zich hieraan tegoed deden en de moderne Vuurtempel met het ‘eeuwig vuur’.

De 'skyline' van Yazd wordt voor een groot deel bepaald door 'windvangers'. Deze torens 'vangen' wind en circuleren dit door het gebouw waar ze aan zijn gekoppeld, veelal zijn dit woningen. Het systeem zorgt in de zomer voor verkoeling, in de winter brengt dit warme lucht naar binnen. Voor je Yazd verlaat heb je zeker de indrukwekkende vrijdagmoskee met de twee ranke minaretten gezien hebben.

 

NAAR ESFAHAN VIA NA'IN

Een reisdag van Yazd naar de ‘halve wereld’; Esfahan. Er is een tussenstop in het plaatsje Na’in, bekend van de geknoopte tapijten. We bekijken hier de vrijdagmoskee uit de 9e eeuw (de oudste van Iran) met goed bewaard gebleven stukwerk en de lemen Citadel. Dan kom je aan in wat meestal de mooiste stad van Iran wordt genoemd: Esfahan. Hier slaap je twee nachten.

 

ESFAHAN MET GIDS

Verkenning van Esfahan met gids. De volgorde ligt niet vast maar wat je te zien krijgt is de bekende Pol-e-Khaju brug, over de Zayande Rud, de rivier die door Esfahan stroomt. De onderste verdieping van de brug met de 33 Bogen werd lang als theehuis gebruikt en is tegenwoordig in gebruik als Tourist Information, Het befaamde grote plein komt ook aan de beurt. Aan dit plein liggen twee grote gebedshuizen; Majed-e Emman en Lotfollah moskee. Beide behoren tot de top van islamitische architectuur. Ook aan het Naqsh-e-Jan plein ligt het Aliqapu Paleis. Het grote balkon was in gebruik als er op het plein polowedstrijden werden gespeeld. Tot slot wordt de Armeense wijk bezocht waar je de van binnen rijk gedecoreerde Valk Kathedraal krijgt te zien. Als de tijd het toe laat bekijken we ook nog de Bethlehem Kerk. 's Avonds is het heerlijk toeven bij de feoriek verlichte bruggen. Esfahan is een poëtische en bruisende stad waar je al heel snel tijd, oren en ogen te kort komt.

 

VLUCHT TERUG

In de vroege ochtend word je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht terug naar Amsterdam, of Brussel. Je vliegt met Turkish Airlines hebt zo de mogelijkheid een stop-over te maken in Istanbul. Je zou hier de reis met enkele dagen kunnen verlengen, maar het is ook mogelijk een dagje langer in Esfahan te blijven, of plaatsen als Kashan en Teheran toe te voegen. Voor wie zou willen nog wat meer van het land te zien is ook een individuele tour naar hetr noorden te regelen (op basis van minimaal 2 personen). Kosten van verlenging bedragen € 65,- p.p. per dag in een twee persoonskamer.

Vervoer

Tijdens de Iran reis maken we gebruik van een eigen busje met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning, het aantal zitplaatsen is afhankelijk van de groepsgrootte, maar er zijn altijd meer stoelen dan het aantal deelnemers.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in een land als Iran niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Eénpersoonskamer beperkt boekbaar.

Eten

De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan  € 10,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 17 deelnemers, dit is echter niet absoluut, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling.

De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Het advies is dus tijdig (vroeg) te boeken.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt. Het is ook mogelijk dat de route in tegengestelde richting wordt afgelegd.

Tijdsverschil

Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland.

Klimaat

Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. Ook met kerst wordt er vaak gereisd. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er aangenamer. Bekijk deze website voor het weerbericht.  http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Iran/82.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het visum wordt in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. Je hoeft hiervoor niet zelf naar de Iraanse ambassade en het paspoort hoeft niet opgestuurd te worden. Kosten € 75,-. Het e-ticket en overige documenten krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Op het vliegveld in Teheran kan worden gevraagd naar een verklaring van je zorgverzekering. Het is verstandig deze van te voren aan te vragen, de meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee en geven dit binnen een dag af. De verklaring moet aan het volgende voldoen;

in het Engels zijn opgesteld
het woord Iran moet erin vermeld staan
naam van verzekerde moet zijn vermeld
op briefpapier van de zorgverzekering (logo)
van wanneer tot wanneer het verblijf in Iran is

Communicatie

Telefoneren kan in Iran ook met een GSM. Je kunt hierover het beste contact opnemen met je provider. In diverse plaatsen zijn er internetmogelijkheden.

Reisleiding

Er is altijd sprake van Nederlandse reisleiding dit geldt ongeacht het aantal deelnemers. Daarnaast reist er een lokale gids mee  voor de cultuurhistorische toelichting en tevens weet te vertellen over gewoonten en gebruiken.

Geld

De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Wel kun je met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 350,- p.p. (voor 10 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl.Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding code Iran

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt moet zijn. Mannen kunnen korte mouwen dragen, géén korte broeken. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden. Vrouwen dragen de verplichte hoofddoek vanaf het moment van landing op Iraanse bodem. In heiligdommen is voor de dames ook de chador verplicht. Deze krijg je daar te leen. Kledingadvies voor vrouwen (zie ook foto’s hieronder): een bovenstuk (met lange mouwen) dragen tot ruim over de billen/heupen evt. tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Eronder een wijde broek (pantalon), lange rok en/of jurk, spijkerbroek, net wat je gewend bent. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit, etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig en hygiënisch.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Iran verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten (zomer: AC slaat op de keel)
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis !!
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* oordopjes (geluidsoverlast),, wekker, reserve batterijen
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* regenjas in de winter
* stevige (wandel)schoenen
* slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren is ten strengste verboden!!

Excursies

Alle belangrijke excursies zijn bij de reis inbegrepen! Anders dan bij veel vergelijkbare reisorganisaties worden er geen facultatieve excursies ‘verkocht’. Tijdens de reis maken we gebruik van Iraanse gids en die diverse sites tekst en uitleg geven. Entrees zijn niet bij deze excursies inbegrepen

Voltage

Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

Offerfeest

Een tweede periode waarin het reizen in Iran ‘anders’ is, is tijdens het Offerfeest. Musea, souqs en archeologische sites zijn op deze dagen veelal gesloten.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, liefst aan ons kantoor, anders aan de plaatselijke begeleiding. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite wat als een ‘probleem’ wordt gezien, worden verholpen.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging. De hotelkamers hebben airconditioning en beschikken over een eigen badkamer. Bijna alle hotels hebben (graits) WiFi. Eenpersoonskamers zijn (beperkt) tegen meerprijs boekbaar. Hier een impressie van de hotel die vaak worden gebruikt.

HOTEL SELECTIE

SHIRAZ                 PARSE IHOTEL

Hotel met traditie in hartje Shiraz, met en een ruime lobby en hulpvaardige receptie. Het hotel ligt tegenover ‘de Burcht’ en dicht bij de belangrijkste winkelstraten. Bazaar en populaire restaurants zijn in de directe nabijheid.  Bij de receptie liggen plattegrondjes van Shiraz. De reviews over het restaurant van het hotel zijn wat minder, maar je bent wat dat betreft vrij je eigen keus te maken.

 

ESFAHAN    PART HOTEL

De locatie van dit hotel is tussen het Meidan Eman plein en de rivier de Zayandeh, vlakbij de belangrijkste bruggen en overige bezienswaardigheden. Het Abassi hotel ligt om de hoek, net zo als enkele restaurants. Kamers zijn ruim en schoon, lobby en inrichting geven je niet direct het idee in Iran te zijn. Ontbijtbuffet met vriendelijke bediening. Ongeveer de helft van de kamers heeft balkon met uitzicht op de stad. Het hotel ligt in een rustige straat, die voor het verkeer gesloten is. Gratis WiFi in de kamer.

 

KERMAN                   AKHAVAN HOTEL

Ondanks z’n eenvoud wordt deze accommodatie door ons, en met ons velen, als fijnste hotel in Kerman beschouwd. Dit is niet gebaseerd op het aantal sterren dat deze accommodatie heeft, maar meer wat service en sfeer betreft. Het hotel wordt gerund door twee broers die niet enkel aimabel zijn en goed Engels spreken, maar ook in staat zijn ons een lekkere avondmaaltijd voor te schotelen. Het is dan ook niet vreemd dat we nagenoeg standaard elke reis minimaal één avond in het restaurant van dit hotel de maaltijd gebruiken.

Goed contact, snel reactie op vragen. De informatie m.b.t. de reis was voldoende. De reisbeschrijving mag meer concreet: wat wordt wel bezocht, wat niet. Nu was het steeds afwachten en was het voor mezelf moeilijker om een eigen planning te maken. Goede, ruime bus. De begeleiding door zowel Mari-Lou als door de Iraanse gids was zeer naar tevredenheid. Ik heb gewaardeerd zoals Mari-Lou met mij bekeek op welke momenten ik kon aansluiten bij de groep en wanneer ik tijd voor eigen activiteiten kon hebben. Prettig en erg flexibel. Met dank en groetjes,  Mirjam nov 2018

+++++++++++++++

Over onze reisleidster Bahare Kamrani; zeer aardig en vriendelijk, gedienstig, kan zeer goed plannen daarom weinig tijdverlies bij aankoop van tickets ,  of bij een sanitaire stop was de bestelling reeds doorgegeven en altijd opgewekt. Lokale meereizende gids, Mevr Hourieh: zeer competent , weet wat ze moet vertellen , zeer vloeiend en perfect Engels goed verstaanbaar en niet te vlug sprekend, met veel enthousiasme alles vertellen zonder sleur en niet aframmelen ,respectvol een DAME ;  9/10 Chauffeur en 2 gidsen waren volledig geïntegreerd in onze groep ,en gingen met ons om alsof we hen reeds jaren kenden , en dat was wederzijds van de groep naar hen toe, de groep viel enorm mee niettegenstaande dat we voor elkaar totaal vreemde mensen waren  Pierre  uit Gent – november 2018

++++++++++

L.S., we hebben een fijne reis gehad, geen klachten. De begeleiding was prima, de groep was goed. De feedback/wisselwerking van Marilou en onze Iraanse gids was meer dan goed, een aanrader wat ons betreft. Groet,  Gert-Jan november 2018

+++++++++++++

Hai Rosetta, we zijn weer veilig geland. Dank jullie wel voor de inspanningen. Het was een zeer fijne reis met een zorgzame reisleidster en een deskundige gids. Ik heb Iran zomaar even mogen beleven in wellswaar 10 dagen, echter dat was voor mij voor een eerste kennismaking voldoende. Met een vriendelijke groet, Jeroen

============

De begeleiding was voortreffelijk. Vervoer was in orde, accommodatie  prima, sommige hotels waren zelfs zeer goed, Het is dan ook een mooie reis geweest vooral door de openheid van de gids en reisleidster en de daardoor ontstane sfeer en de cohesie van het gehele reisgezelschap. Wij hebben genoten van deze reis, de leiding en ook van de medereizigers. Met groet. Astrid en Laurant – okt. 2018

+++++++++++++++

De gestuurde info was toereikend. Graag toevoegen aan de literatuurlijst dat er ook een Dominicus gids over Iran is. Het vervoer was prima en hotels voldeden aan de verwachtingen. De Nederlandse reisleidster was uitstekend! Enthousiast en benaderbaar. Leuk dat zij zelf in Iran woont. Alle hotels waren prima. Leuk dat er afwisseling was. De reis krijgt van ons een 9. Heb je nog opmerkingen die je bij bovengenoemde vragen niet kwijt kon?Ja, jullie hebben heel leuke en mooie bestemmingen in jullie pakket  – Luc en Chris – Antwerpen (september 2018)

++++++++++++++++++++++

Informatie was oké. Vervoer was prima. Over de hotels; die waren wel oké. We zijn erg tevreden over deskundigheid en alertheid van zowel gids als reisleider. Aandachtspunt: naarmate de reis vorderde gingen ze elkaar meer in de weg zitten omdat ze allebei kundig waren in gidsen en begeleiden van de reis. In een cijfer uitgedrukt krijgt de reis een 9. Het zou mooi zijn om een soort meet-and greet te hebben met gewone Iraniërs zodat je in gesprekken meer te weten komt van hun dagelijks leven en hun kijk op Iran. Hester mei 2018

+++++++++++

Contact was  prima. Alleen had ik een reminder verwacht van de betaling. Prima chauffeur, al was technisch niet helemaal in orde maar dat heeft niet veel vertraging opgeleverd. Het was ook fijn dat er altijd water in de bus aanwezig was en het was een ruime bus. Hotels goede middenklassers. Down town hotels zijn (natuurlijk) wat lawaaierig door het verkeer. In Yazd hadden we een hotel met een binnenplaats dat was comfortabel en rustig. Dat was erg fijn. Ook het hotel in Shiraz was mooi. In Kerman was het hotel minder goed. Begeleiding was super. Zowel de lokale gids als Mari-Loudeden het goed. Zij vulden elkaar prima aan en dat merkte je elke dag. De picknick lunches die zij verzorgden waren uitstekend. Het is de eerste keer dat wij een groepsreis hebben gedaan. Het ligt aan onze beperking dat wij soms iets anders wilden omdat de plaatselijke bevolking uitermate gastvrij was. Jolande en Dirk mei 2018

++++++++++++++

Onze Iraanse gids Amir was heel bijzonder; hij heeft de reis echt tot een unieke ervaring gemaakt. Hij wist ons van alles te vertellen, over de historie, de politieke verhoudingen, soc/ec situatie, het leven in Iran, de mensen in Iran.  Maar ook over van de Iraanse keuken, leuke winkeltjes en theehuizen en goede restaurants. En dat alles met veel gevoel voor humor en veel gevoel voor de groepsdynamiek. De Nederlandse reisleidster deed vooral een aantal praktische zaken (inchecken hotel, beheer gezamenlijke pot). Dat deed zij enthousiast, adequaat en zorgzaam. De hotels waren in orde. Het hotel in Yazd was het fijnst, het zag er erg mooi uit en de ontvangst was vriendelijk. Mooie reis geweest. Carla – april 2018

—————————–

Het contact voor de reis was goed en de gestuurde informatie in orde. Vervoer was prima. De Iraanse Gids Amir was in alle opzichten excellent. De Nederlandse reisbegeleidster, Bahare,vriendelijk en aardig. Het hotel van Yazd was uitstekend! Sfeervol, traditioneel! Het hotel in Kerman was het minste, maar we willen daar niet over klagen, het had ook wel iets grappigs. Wij wensen u veel succes met het bedrijf. Maria en Gerard mei 2018

 +++++++++++++

De reisleidster, Bahare was erg vriendelijk, vrolijk en enthousiast. Ze legde alles goed uit, gaf veel info en hielp iedereen. Ik voelde me een welkome gast. Ze regelde alles. Ze heeft er voor gezocht dat we een heerlijke vakantie hebben gehad. Complimenten voor haar. De gids Reza, vertelde veel en enthousiast. Hij waakte over ons als een leeuw. – Elsbeth nov. 2017

++++++++++++++++

Ondanks dat de reis ‘maar’ 10 dagen duurde, hebben we een relaxte reis gehad zonder veel gehaast. Hotel in Shiraz lag zeer gunstig en was prima. Hotel in Yazd ook. Esfahan was gewooon goed, zeker de ligging. Kerman was het minst, maar de broers compenseerden veel. De begeleiding was vriendelijk; op gebied van geschiedenis was de kennis voortreffelijk. Hartelijk dank voor een mooie reis.  Netty – mei 2017

+++++++++++++++++++++++++++++++++

We hadden goed vervoer: het busje bood genoeg ruimte voor 7 reizigers, en de hotel accommodatie voldeed prima. Vooraf was al aangegeven dat de hotels volgens Iraanse standaard prima waren. Met die info ging ik naar Iran. De kamers waren prima, alles was steeds keurig verzorgd. De ontbijt buffetten waren ook heerlijk! De lokale gids had een goede parate kennis. We lieten Bam links liggen en kozen voor Rayan. Hij gaf ons helemaal gelijk en we hebben dan ook genoten van Rayan. Hetzelfde gold voor Persepolis. Daar moet je niet “even” naar toe dus dat hebben we uitgebreid de volgende dag bekeken. Prima gids.

In de kamer in het hotel in Isfahan bevond zich een pilaar in het midden van de kamer en achter het gordijn bevond zich een muur. Voor zover ik weet had iedereen van mijn groep dit soort kamer. De kamer was overigens keurig verzorgd. In Yadz had ik een keurige, grote kamer. De kamer had openslaande deuren en een terrasje. Geen gebruik van kunnen maken helaas, maar het geheel zag er leuk uit. Ook het hotel in Shiraz was prima verzorgd. Ik kan niet zeggen welk hotel ik het beste vond.

Voor mij is de reis een 8,5. Dit land stond al heel lang op mijn lijstje. Ik heb een prachtig land gezien dat nog puur is. Heel erg weinig toerisme, hetgeen betekent dat de mensen hierdoor (nog) niet verpest zijn. De vluchten waren uitstekend, het land mooi, de groep super gezellig, de bevolking puur, gastvrij, de hotels prima, fijne reisleiding, chauffeur reed veilig en bracht ons overal heen en de gids had veel kennis. – Joyce  mei 2016

****************************************************************

Was het contact met Rosetta Reizen in Nederland naar tevredenheid? Ja, het contact was naar tevredenheid. Voor ons wel. Kan me niet herinneren dat we veel informatie vooraf hebben ontvangen, behalve de offerte met het dagprogramma. Ik heb wel de praktische info op jullie site bekeken en dat was nuttig. Prima vervoer. Aardige chauffeurs die zich aan de snelheid houden en op tijd waren. Helaas moesten ze wel na een lange dag weer urenlang terug naar huis rijden in het donker. Op zich waren de hotels ok. Locatie goed. We hadden uitstekende gidsen. Ze spraken goed Engels, hadden veel kennis en waren altijd op tijd. We vonden het Arg hotel in Shiraz het minst hotel, maar wel ok. Het Part hotel in Isfahan (dat even verward werd met het nabijgelegen Pars hotel)  was gewoon goed. Het Mashad hotel in Teheran was net ietsje beter, met een (ontbijt)restaurant vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Als we de reis in z’n totaal een cijfer zou mogen geven, was dit een 8.5, maar er is niet echt iets dat Rosetta kan doen om er een 10 van te maken. Heeft te maken met kleine ongemakken, zoals het dragen van bedekkende kleding, soms in de warmte.. Y. Kerseboom okt. 

===============

We kunnen terugzien op een zeer geslaagde reis door Iran. Gelukkig is het in Iran totaal anders dan het beeld dat vaak geschetst wordt. In tien dagen tijd heb ik maar twee keer een beveiliger met groot geweer gezien, en verder nooit. Terwijl je in India, Marokko en overal veel bewapende beveiliging ziet. Wat betreft vervoer: De chauffeur was zeer goed, en bescheiden. Prima, goed gereden in de hectiek van de grote steden. Ging zorgvuldig met ons en met zijn bus om. De gids:  het was niet iemand waarbij je aan zijn lippen hing  qua uitleg en hij ging uit van veel kennis vooraf. Verder wel correct naar ons toe. Accommodatie vond ik zelfs iets te luxe. Ik ben blij dat ik mede namens Rosetta een prachtige tijd heb gehad in Iran. En erg blij dat het groepje zo klein was. – Els 

++++++++++++++++++++++++

We hebben een heerlijke reis gehad, heel bijzonder om in een land als Iran te kunnen reizen, kennis te kunnen maken met zoveel lieve mensen en prachtige gebouwen te bezichtigen. – Sjouk – Heerlen