Maak kennis met Georgië, de voormalig Sovjetrepubliek met toostmeesters aan lange tafels, hoge bergen, ruige dalen, snelstromende rivieren en een schat aan architectonisch erfgoed.

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Tbilisi2 nachten
3 t/m 4 Gudauri2 nachten
5 Kutaisi1 nacht
6 Akhaltikshe (Vardzia)1 nacht
7 t/m 9 Tbilisi2 nachten

Vertrek: vrijdag

 

Groepsreis Georgië in een notendop

Uniek werelderfgoed tegen de achtergrond van besneeuwde bergen, ijskoude bergbeekjes en kolkende rivierstromen. Maar ook gastronomische maaltijden met uitstekende wijnen (Georgië wordt door deskundigen wel de bakermat van de wijncultuur genoemd), historische badhuizen met zwavelhoudend water, en de Military Highway, zorgen voor een afwisselende reis in een frisse en fruitige regio. Laat je verrassen door dit onbekende land in de Kaukasus, waar het dagelijks leven door religie wordt bepaald.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • vrijdag
  29 april 2022
  zondag
  8 mei 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.545,00
  Per Persoon
 • zondag
  31 juli 2022
  dinsdag
  9 augustus 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.545,00
  Per Persoon

Inbegrepen

Vluchten, luchthaventax, hotels op basis van logies en ontbijt, 3 overnachtingen half pension, vervoer, genoemde excursies, meereizende lokale Engelssprekende gids en Nederlandse organisatie met dekking door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Verzekering, fooien, lunches, drankjes, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 245,-
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 250,- per week

Visum: geen visum meer nodig


Vluchtschema:

Gevlogen wordt met Ukraine Air. Het schema is als volgt (wijzigingen voorbehouden):

Ook  vertrek van Brussel is mogelijk.

Heen
Vrijdag PS 102 – Amsterdam – Kiev – 13.15 – 17.05
Vrijdag PS 611 – Kiev – Tbilisi – 20.30 – 00.15

Terug
Zaterdag PS 518 – Tbilisi – Kiev – 06.00 – 07.50
Zaterdag PS 101 – Kiev – Amsterdam – 09.50 – 11.55

VLUCHT NAAR BRUISEND TBILISI

Bij aankomst word je opgewacht door onze lokale agent die voor een vlotte transfer zorgt naar het hotel in de oude binnenstad. De accommodatie bevindt zich op loopafstand van alle bezienswaardigheden.

 

STADSVERKENNING VAN TBILISI

Stadsverkenning met een Engelssprekende gids door het oude deel van de stad. De meeste sites zijn lopend makkelijk te bereieken. Gestart wordt met een bezoek aan de 13e eeuwse Metekhi kerk, strategisch gelegen aan de rivier de Kura. Dan volgen de badhuizen met zwavelhoudend water, de burcht, de synagoge  en natuurlijk de houten huizen met bewerkte balkonnetjes. Het Nationaal Historisch Museum is iets dat zeker ook niet mag ontbreken in deze wandeling. De Rustavali Avenue tenslotte is er voor ‘lopen en kopen’, maar voel je vooral hiertoe niet verplicht. ’s Avonds is het happen en stappen in de buurt van Gardin Street, met restaurantjes, coctailbars en terrassen is het; the place to be for hipsters!

 

VAN TBILISI NAAR GUDAURI

De route van vandaag voert langs wouden en kleine gehuchten en brengt ons naar Mitskheta, de oude hoofdstad van het land. Hier bekijken we de Svetiskhoveli Kathedraal en het Jvari klooster. Beide gebouwen behoren tot het door de UNESCO opgestelde werelderfgoed. Na ruim de tijd gekregen te hebben om al dit erfgoed als blijvende herinnering op te slaan, gaat de reis verder naar Kazbegi. Over de Military Highway rijd je naar Stepantsminda. Deze weg is aangelegd in de tijd dat de Russen het in Georgië nog voor het zeggen hadden. Aan het eind van de middag kom je aan in wat officieel Stepantsminda heet, maar beter bekend staat als Kazbegi.

 

GUDAURI - KAZBEGI

Vandaag krijg je de Gergeti Trinty Church te zien, de door buitenlanders meest bezochte en gefotografeerde kerk van Georgië. Het mooiste is om naar de hooggelegen kerk te lopen, het is een steil, wat moeilijk begaanbaar steil pad langs boerenschuren en plattelandshuisjes. Wie dit wat te inspannend vind kan gebruik maken van diensten die door de dorpsbewoners worden aangeboden, per paard of 4x4 naar boven gereden worden. De inspanning wordt beloond, want het zicht op één van de hoogste bergen van het land, de Mount Kazbegi (meer dan 5000 meter), is een blijvende herinnering. Na al dit moois gezien te hebben en na nog wat rondkijken in het dorpje gaan we terug naar Gudauri.

 

GORI EN UPLISTSIKHE

We dalen weer en komen terecht in Gori waar je het museum, geboortehuiis en treinstel van Josef Stalin kunt bekijken. Maar eerst krijg je de restanten van het eeuwenoude Uplistsikhe te zien. Een plaats die in het gesteente is uitgehakt met stadse kenmerken zoals een theater en basiliek. Je eindigt vandaag in Kutaisi.  Ook hier wordt overnacht in een sfeervol guesthouse, waar ook de avondmaaltijd voor ons wordt bereid.

 

KUTAISI en BORJOMI

Eerst bezoek je in Kutaisi de Bagrati kerk uit de 11e eeuw, waarvan de restauratie inmiddels enkele jaren voltooid is. De redelijk moderne verbouwing was voor de UNESCO aanleiding om de kathedraal te schrappen van haar lijst van ergoed. Mee eens?. Ook krijg je het Gelati klooster en de daarbij gelegen academie te zien, waar de ‘vader des vaderlands’ David de Bouwer begraven ligt. Dan rijden we richting Borjomi om daar kennis te maken met het bijzondere bronwater van deze streek.

 

VARDZIA EN TERUG NAAR TBILISI

Excursie naar het imposante grottencomplex van Vardzia. Over een lengte van bijna een halve kilometer en 6 verdiepingen hoog vind je hier zo’n 3000 in de rotsen uitgehakte grotten. De kern van het complex is de Assumption kerk. De gevel hiervan is bij een aardbeving verdwenen maar de fresco’s uit de 12e eeuw worden tot de mooiste van de regio gerekend. Het bij de kerk horende klooster is ook vandaag de dag nog in gebruik. Via een mooie route langs een aantal meren bereik je uiteindelijk weer Tblisi.

 

TBILISI

Terug In de hoofdstad. Facultatief is het vandaag mogelijk het oostelijk gelegen David Gareja grottencomplex en het wijngebied Kagheti te bezoeken. Na het tegen de bergen aangebouwde Lavra klooster bekeken te hebben )6e eeuw) is het wandelend over de bergkam nog een klein uurtje naar het Udabno klooster. De grotten die bij het klooster horen zijn van religieuze fresco’s voorzien. Het klooster ligt hoog en je hebt daar mooi zicht over vallei die aan Azerbeidzjan grenst. 's Avonds rest nog tijd voor inkopen in een lokaal biertje in één van de barretjes, of restaurantjes in de oude binnenstad.

 

VLUCHT

Vroege transfer naar het internationale airport van Georgië, dat op ongeveer 17 kilometer van Tbilisi ligt. Deze dag wordt met name bepaald door de vlucht terug naar Nederland, of België.

Vervoer

Tijdens deze reis gebruiken we een eigen bus(je) met chauffeur. Deze bus is ook voorzien van airconditioning.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels en guesthouses. Houd er wel rekening mee dat in Georgië niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning., de guesthouses liggen meestal wat hoger en airconditioning is niet nodig. In de guesthouses is veelal sprake van gedeeld sanitair. Wil je een éénpersoonskamer dan is de meerprijs € 245,-  voor de hele reis.

Eten

Alle reizen zijn inclusief ontbijt. Bij de overnachtingen buiten de hoofdstad is het diner eveneens inbegrepen. Lunchen doen we meestal onderweg. In Tbilisi is er volop gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 10,- p.p.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorko­men dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt, we streven er dan na een zo goed mogelijk alternatief te bieden.

Reisleiding

De reisleiding is in handen van een ervaren lokale gids..Deze laat je ook kennis maken met het hedendaagse leven en je kunt profiteren van zijn netwerk en kennis van het land.

Geld

De munteenheid in Georgië is de Georgische Lari (GEL). Voor de actuele koers kun je terecht op  www.oanda.com/convert/classic. Neem geen GEL’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Georgië is het op vele plaatsen mogelijk om te ‘pinnen’.

Reisdocumenten

Voor Georgië heb je geen visum nodig. Het is dus niet nodig om het paspoort op te sturen, ook worden hier geen pasfoto’s gevraagd. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Georgië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes (soms handig)
* universele verloopstekker
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* zwemkleding (je kunt nooit weten)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie, zakmes
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* regenkleding
* stevige (wandel)schoenen

Kleding

Je kunt je ‘gewone’ Europese kleding aan tijdens de reis en het is het beste om ‘laag over laag’ kleding mee te nemen. In de kerken wordt het gewaardeerd als de schouders en bovenbenen bedekt zijn. Voor vrouwen is een hoofddoek ook aan te raden op sommige plaatsen.

Excursies

Entrees zijn bij de genoemde excursies inbegrepen.

Communicatie

Telefoneren kan in Georgië ook met een GSM. Hotels beschikken meestal over WiFi. Vooral in Tbilisi zijn er internetmogelijkheden.

Tijdsverschil

In Georgië is het in de winter drie uur later, in de zomer is het 2 uur later.

Voltage

In Georgië is het voltage 220 volt.

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het voor of najaar, dan is het klimaat prettig. In de winter is het erg koud en in de maanden juli en augustus kan het erg heet zijn. In de avonden kan het flink afkoelen. Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/Azie/Georgie/120

 

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, liefst aan ons kantoor, anders aan de plaatselijke begeleiding. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Er is regelmatig contact geweest en alles is in goed overleg gebeurd. Ik vond t heerlijk om met een klein gezelschap in een kleine bus te reizen. Prima hotels, ik werd erg gelukkig van het kasteel in Rabat, overige hotels ook prima. George was een geweldige gids.. Als ik de reis in z’n totaal een cijfer zou mogen geven op een schaal van 1 tot en met 10; 9! Heb je nog opmerkingen die je bij bovengenoemde vragen niet kwijt kon?  Dit was mijn eerste kennismaking met Rosetta en het smaakt naar meer. Carla – oktober 2018