Noord Iran groepsrondreis naar het noordwestelijk deel. Iran herbergt een schat aan cultureel erfgoed, is landschappelijk gevarieerd en heeft een bonte etnische mix. Een fascinerende regio om te bereizen!

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Teheran2 nachten
3 t/m 4 Bandar e-Anzali2 nachten
5 Ardabil1 nacht
6 t/m 7 Tabriz2 nachten
8 Zanjan1 nacht
9 Tekab1 nacht
10 t/m 11 Sanandaj2 nachten
12 t/m 13 Hamadan2 nachten
14 t/m 15 Teheran1 nacht

Vertrek: zondag

 

Noord Iran groepsrondreis, bron van onze beschaving

Deze Noord Iran groepsrondreis brengt je naar het minder bezochte noordelijk deel van het land. De provincies Hamedan, Azerbeidzjan en Koerdistan, hebben naast prachtige natuur ook op cultuur-historisch gebied het nodige te bieden. Tabriz en Qazvin waren voor Esfahan de hoofdstad van het Perzische rijk en beschikken over monumenten die tot de absolute top van islamitische architectuur horen. Meer dan 3000 jaar was dit gebied een smeltkroes van beschavingen en volksverhuizingen. Dit deel van Iran kreeg in het verleden te maken met Grieken, Arabieren, Mongolen en Turken, die stuk voor stuk iets van hun roots hebben achtergelaten. Zij hebben dan ook grote invloed gehad op de huidige rijke cultuur, zowel filosofisch als architectonisch. Maar het is bovenal boeiend te zien hoe harmonieus Koerden, Soennieten en Armeense christenen met elkaar omgaan. Net als zo vele andere Iraniërs laten ze je voelen dat je meer dan welkom bent, ook in deze minder bekende regio. Noord Iran is klaar om jou te verwelkomen.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zondag
  4 september 2022
  zondag
  18 september 2022
  Nee Is niet te boeken
  2.145,00
  Per Persoon
 • zondag
  16 oktober 2022
  zondag
  30 oktober 2022
  Nee Is niet te boeken
  2.245,00
  Per Persoon
 • zondag
  16 april 2023
  zondag
  30 april 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.245,00
  Per Persoon

Inbegrepen

Vlucht, luchthaventax, al het vervoer per AC bus, excursies, hotels met ontbijt, meereizende Iraanse gids, Nederlandse reisleiding, organisatie en dekking door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 365,00,- *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 150,- per week

* Beperkt beschikbaar

Visum: Rosetta zal voor de nodige formaliteiten zorgdragen. In het paspoort mag geen stempel staan dat naar een bezoek aan Israël verwijst.


Vluchtschema gevlogen wordt met Iran Air, het schema is als volgt (wijzigingen onder voorbehoud):

Heen
Zondag IR 724 – Amsterdam – Teheran – 14.00 – 21.30

Terug
Zondag IR 725 – Teheran – Amsterdam – 08.45 -12.00

AANKOMST TEHERAN

Aankomst op Khomeini Airport, het moderne vliegveld van Teheran. Een prettig weerzien, of een aangename kennismaking. De dresscode voor vrouwen wordt inmiddels bekend verondersteld; hoofddoekje dat minimaal de helft van het haar bedekt. Nog maar eens: de hoofddoek hoeft niet zwart te zijn. Als je in het land bent zul je zien dat er hiervoor een veelheid van kleuren wordt gebruikt. In ongeveer 50 minuten ben je in het hotel, niet ver van het centraal gelegen Fardousi plein.

 

TEHERAN

Vast ritueel deze ochtend is het wisselen van harde valuta in Iraanse geld, voor even mag je je miljonair noemen. Dan rijden we naar het in het noordelijk deel van de stad en bezoeken we de tombe van Imam Zadeh Saleh, een zoon van de twaalfde imam, een van de indrukwekkendste sjiitische heiligdommen van de stad. Het imposante mausoleum is een prachtig staaltje van islamitische architectuur, rijk gedecoreerd met tegelwerk in de kleuren blauw, wit en geel. Ook ‘ongelovige’ Westerse mannen en vrouwen mogen het complex betreden. Hierna is het de beurt aan het Niyavaran complex, het voormalig woonpaleis van de Sjah, Fara Diba en hun vier kinderen. Tot slot gaan we met de gids mee naar Darband, dit is een idyllische plek in de bergen met veel groen en stromende bergbeekjes. Het wemelt er van de restaurantjes en theehuizen, Hier zoeken inwoners van Teheran aan het eind van de middag verpozing om de drukte / warmte even te ontvluchten. Koelte en stilte vallen als een deken over je heen. Nadat we een pauze hebben genomen lopen we weer naar beneden en laten ons via de Navvab Expressway (verbindingsweg noor-zuid), één van de belangrijkste straten van Teheran, terugrijden naar ons hotel.

 

TEHERAN - LAHJAN - BANDAR E-ANZALI

We verruilen Teheran voor het noordelijke Bandar e-Anzali, of Anzali zoals het meestal wordt genoemd. De route gaat via Lahijan, het centrum van de theeproductie van Iran, aan de voet van het Alberzgebergte, hier kunnen de benen even worden gestrekt.  Iran hoort tot de top 10 van thee producerende landen wereldwijd. De productie van Iran is 60 miljoen kilo. Vooral de rode Iraanse thee is fameus. Er zijn 108 theefabrikanten in Iran waarvan Golestan de bekendste is.  Dan stappen we weer de bus in voor het laatste traject naar Anzali.

 

ANZALI

Vrije dag in Anzali, een echte havenstad (Bandar betekent haven), in de bazaar is het een mengelmoes van nationaliteiten, zo wordt er Russisch, Turks en Armeens gesproken. Je hebt  alle gelegenheid met een motorbootje door de lagune te varen, de Iraanse Biesbos. Verder heeft de boulevard leuke terrassen waar je thee kunt drinken en gelegenheid hebt een waterpijp te roken. Specialiteit van de streek zijn Mirza (soort babaganouz) en Pickled Garlic.

 

ANZALI - MASULEH - ARDABIL

Vanuit Anzali rijden we naar het bergdorpje Masuleh. Het bijzondere van dit plaatsje is dat de daken van huizen overlopen in de fundering van de huizen die daar boven zijn gebouwd. Ook voor Iraanse mensen is dit een toeristisch plaatsje. Dan nemen we kustroute langs de Kaspische zee naar Ardebil, de meest noordelijke stad van deze reis, niet ver van de grens met Azerbeidzjan. Ardebil gold ooit als het religieuze centrum van de Safadische broederschap en is bekend om het mausoleum van Sjeik Safi al Din, stichter van deze van oorsprong soennitische soefi orde. Volgelingen van deze Sjeik trokken massaal naar deze plaats en al snel werd het een bedevaartsoord. Van 1501 tot 1722 regeerde de Safavidische dynastie met Ardebil als politiek en religieus middelpunt. Het mausoleum is een 17 meter hoge koepelvormige ronde toren versierd met blauwe tegels en maakt deel uit van een complex met een groot aantal bouwwerken waaronder een moskee, een ziekenhuis en bibliotheek.

 

ARDABIL - TABRIZ

We bezoeken mausoleum en de daarbij horende complexen. Onder de dominante koepel kun je je ook nog eens vergapen aan een uitgebreide verzameling Chinees porselein, een gift van de laatste sjah. Een rit van ongeveer drie uur brengt je deze dag vervolgens naar Tabriz, de hoofdstad van de provincie Oost Azerbeidzjan en ooit de hoofdstad van het hele rijk toen zelfs Azerbeidzjan hier nog deel van uitmaakte. Het landschap is glooiend groen, dan weer zanderig vlak, onderbroken door stroken akkerbouw. Het laatste deel van de route gaat door de 'Coulered Mountains', een natuurverschijnsel dat iemand omschreef als ''een kleurrijk geologische fenomeen en kunstwerk van moeder aarde''.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Tabriz zijn de Blauwe Moskee en de bazaar, één van de oudste en meest karakteristieke van heel het Midden-Oosten. De bazaar is zo bijzonder dat deze het predicaat ‘werelderfgoed’ heeft gekregen. Het is een netwerk van gangen en straten overdekt door gewelven met koepels waar licht en lucht door naar binnen komt. Het is er druk, maar georganiseerd, je treft niet de chaos zoals je tegen kunt komen in de bazaars van Istanbul of Cairo. Verspreid over het complex liggen 24 karavanserais, die ooit logies boden aan reizigers en kooplieden, met ruimtes om koopwaar op te slaan. Ook is er een fel groen verlichte moskee met de mogelijkheid tot gebed.

De Blauwe moskee met het kleurrijke tegelwerk dateert uit 1465 en al heeft ze bij twee stevige aardbevingen de nodige schade opgelopen, wordt de moskee nog steeds gezien als een meesterwerk van Iraanse tegelkunst. De variatie in kleur is groter dan elders, behalve het veel gebruikte blauw en wit tref je hier ook olijfgroen, oker en bruin aan. Direct naast de moskee vind je het Azerbeidzjan Museum.

 

TABRIZ

Vrije dag in Tabriz. Optioneel is een dagexcursie mogelijk naar Ghara Kelissa, in het Engels bekend als het ‘St. Thaddeus Monastery’. Dit Armeense klooster ligt in de provincie West Azerbeidzjan en is opgedragen aan Judas Thaddeüs, één van de twaalf apostelen. Thaddeüs predikte met Simon het evangelie in Syrië, Armenië en Perzië. Op de plaats waar hij begraven is werd een kerk gezet die bij een aardbeving in 1319 volledig is verwoest. Het grootste deel van het huidige gebouw dateert uit de 19e eeuw. Deze UNESCO site staat ook bekend als ‘the black church’, dit vanwege de grote zwarte stenen die bij de bouw zijn gebruikt zijn. Het klooster bevindt zich in het grensgebied met Turkije, Azerbeidzjan en Armenië.

 

TABRIZ - KANDOVAN - ZANJAN

Vertrek naar Zanjan via het bergdorp Kandovan. Kandovan is een ongeveer 800 jaar oud dorpje, waar de huizen in de rotsen zijn uitgehouwen. Het plaatsje is voor het grootste deel gevormd door vulkanisch gesteente, overgebleven van een uitbarsting van de Mount Sahand, enkele honderden jaren geleden. De woningen zijn niet op een berg gebouwd, maar in een berg. Dit zorgt in de zomer voor verkoeling en houdt in de winter de warmte vast. Deze unieke architectuur tart de fantasie en laat zich met niets vergelijken. Het plaatsje wordt ook wel 'het verborgen dorp' genoemd, en ook  Iraanse mensen brengen hier graag een bezoek aan en maken daar dan een dagje uit van. Een uitgebreide picknickis iets wat hier ook bij hoort.

Zanjan zelf heeft een wat toeristische ‘Rakhtshoy Khaneh’, een plek waar poppen verbeelden hoe in vroeger tijden de was werd gedaan. De bazaar staat bekend vanwege haar goede kwaliteit van ter plaatse gemaakte messen en tapijten. In de bazaar is ook een theehuis (voormalig badhuis). Het restaurant Snanu, in een oude caravanserai, staat bekend om haar abgusht (stoofpotje met vlees en aubergine) en fesenjan (stoofkip, wallnoten en grantaanappel). Het staat ook bekend om haar grote porties en luide muziek.

 

ZANJAN  - TEKAB

We laten Zanjan achter ons en rijden naar Tekab. Net buiten Zanjan vinden we het mausoleum van II Khan Ölieitü, ook bekend als ‘de Koepel van Soltaniyeh’. Dit majestueus en solitair graf, geplaatst op de UNESCO werelderfgoedlijst, werd tussen 1302–1312 gebouwd en was ooit het centrale punt in een groot religieus complex vol moskeeën en Koranscholen. De tombe heeft één van de grootste bakstenen koepels ter wereld en wordt ook wel gezien als een voorstudie voor de Taj Mahal. Het gebouw is door haar geisoleerde ligging al van grote afstand te zien. Aan het eind van de middag komen we aan in Tekab, een traditioneel Koerdische provinciestadje, dat een grote aantrekkingskracht heeft voor uitgeweken Syrische, Turkse en Iraakse Koerden. Een rotonde vormt het centraal middelpunt waar het 's avonds allemaal is te doen.

 

TEKAB - SALOMONS TROON - SANANDAJ

Na een sober ontbijtje, want dat wordt het, verlaten we Tekab en gaan op weg naar wat wordt genoemd ‘de troon van Salomon’ (Takht-E Soleyman). Deze site bevat de resten van een Zoroastrische tempel gewijd aan de godin Anahita. De site wordt ook gezien als de bakermat van het Zoroastrisme  en is in 2003 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het complex ligt op een heuvel rondom een kratermeer en is geheel ommuurd. Vervolgens nemen we de kortste weg naar het tussen de bergen gelegen Sanandaj de hoofdstad van de provincie Koerdiistan en nemen intrek in een comfortabel hotel.

 

SANANDAJ

Dagje Sanandaj waar voornamelijk Koerden wonen, maar ook Armeniers en Assyriërs. Ook kent de plaats een kleine Joodse gemeenschap. In de bazaar van deze grote plaats tref je besnorde Koerden in pofbroeken en dames in vrolijk gebloemde jurken met dito hoofddoeken. De Asef mansion collectie (die verhaalt over de Koerdische cultuur) vind je in een verbouwd handelshuis. In een tweede handelshuis is het regionale museum ondergebracht.

 

SANANDAJ - HAMEDAN

We verlaten Sanandaj en koersen richting Hamedan. Na aankomst in Hamedan is er een city-tour. Hamedan heeft tal van monumenten die door de stad verspreid liggen. Enkele ervan zijn de barokke Alavian Dome, een indrukwekkend gebouw dat verscholen ligt in een woonwijk, de tombes van de dichter Baba Taher en filosoof Avicenna en het in een zijstraatje weggestopte mausoleum van de Bijbelse Joden Esther en Mordechai. Het graf is klein en wat vervallen, maar zeker na lezing van het (korte) Bijbelboek Esther, de moeite waard. Het is een gemoedelijke plaats die je je snel eigen kunt maken, Je verblijft hier twee nachten.

 

ALI-SADR GROTTEN

Een van de grootste attracties van Iran: de Ali-Sadr-grotten. Deze liggen op ongeveer 60 kilometer afstand van Hamedan. In tegenstelling tot wat er soms over de grotten geschreven wordt, zijn ze zeker de moeite waard en beslaan een behoorlijk oppervlak. Volgens het lokaal bureau van toerisme zijn ze wereldwijd zelfs het grootste grotten-complex. We gaan met een 'fluister' bootje de grotten in en zijn getuigen van hoe Iraanse families kunnen genieten van de grootste toeristische attractie van het land.

 

HAMEDAN -  TEHERAN

Vandaag is  ’Gandjnameh’ aan de beurt. Rotsinscripties daterend uit het Achaemenid tijdperk, ongeveer 500 voor Chr. Het zijn teksten waarin God wordt geprezen en Darius en Khashayaer, koning tijdens deze regeerperiodes, worden verheerlijkt. De tekst is in drie verschillende talen geschreven; Perzisch, Babylonisch en het sporadisch voorkomend Elamit. De tekst wordt aan Xerxes toegeschreven en luidt vertaald; De Grote God is Ahuramazda, grootste van alle goden, die de aarde en de hemel heeft gemaakt en de mensen; die Xerxes koning maakten, en een uitstekende koning als openstaande overste onder talloze heersers; 'Ik [ben] de grote koning Xerxes, koning der koningen, koning van landen met tal van inwoners, koning van dit uitgestrekte rijk met verre gebieden, zoon van de koning Darius'. Dan nemen we de tolweg naar Teheran, de metropool waar de reis startte. We rijden dan nog een uurjte door richting vliegveld waar je in het IBIS airport hotel de nacht doorbrengt.

 

RECHTSTREEKSE VLUCHT MET IRAN AIR NAAR SCHIPHOL

Lopend of met het shuttle busje naar het gloednieuwe vliegveld van Teheran, de trots van het land. Rechtstreekse vlucht met Iran Air naar Amsterdam, of als je daar voor kiest, wordt dit de start van je verlenging.

Vervoer

Tijdens deze Iran Noord reis maken we gebruik van een eigen bus met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning, het aantal zitplaatsen is afhankelijk van de groepsgrootte, maar er zijn altijd meer stoelen dan het aantal deelnemers. Tijdens het reizen kan in de bus koffie, thee en (gratis) water gedronken worden. De vlucht is met Iran Air en is rechtstreeks.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in een land als Iran niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Eénpersoonskamer beperkt boekbaar.

Eten

De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan €10,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groep is maximaal 17 deelenemers. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling.

De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Daarbij geven we ook prijsgarantie. In afwijking van ANVR reisvoorwaarden zal een eenmaal gefactureerde prijs niet meer worden aangepast, ook niet als dit volgens de algemene voorwaarden zou mogen.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is gepubliceerd; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Tijdsverschil

Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland.

Klimaat

Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er aangenamer.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn.Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het visum wordt in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd en geregeld, je hoeft hiervoor niet zelf naar de ambassade in Den Haag. Uitgebreide informatie over de te volgen procedure volgt na boeking. Het e-ticket en ander reisdocumenten krijg je ongeveer 10 dagen voor vertrek opgestuurd.

Communicatie

Telefoneren met Smartphone kan in Iran nagenoeg overal  Zakelijk gmail accounts kunnen tijdelijke geblokt worden en FB is gecensureerd, en niet toegankelijk. Hotels hebben WiFi.

Reisleiding

Deze lokale gids die gedurende heel de reis meereist is er voor de cultuurhistorische toelichting en weet te vertellen over gewoonten en gebruiken. Ongeacht de grootte van de groep reist er een Nederlandse begeleider mee die zich onder andere met de organisatorische kant van de reis bemoeit.

Geld

De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Wel kun je met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar €300,- p.p. (voor 15 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. Neem je geld mee in niet te grote coupures.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl. ooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt moet zijn. Mannen kunnen korte mouwen dragen, géén korte broeken. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden. Vrouwen dragen de verplichte hoofddoek vanaf het moment van landing op Iraanse bodem. In heiligdommen is voor de dames soms een chador verplicht. Deze krijg je dan bij het betreden aangereikt.

KLEDINGADVIES IRAN VOOR DAMES

Voor vrouwen zijn er specifiekere kledingvoorschriften dan voor mannen. Omdat er regelmatig vragen komen van met name de vrouwen omtrent deze voorschriften, volgt hier enige kleding informatie. Het betreft hier een samenvatting van adviezen, gegeven door reizigers en reisleiders van Rosetta Reizen. Wanneer reizigers zich over het algemeen houden aan deze voorschriften, dan is de gekozen kleding discreet. Een perfect kledingadvies geven is niet eenvoudig: de meningen hierover blijven verschillen, wat we echter bijna altijd horen is dat men de kledingvoorschriften veel stringenter had begrepen dan het in praktijk blijkt te zijn!. Kom niet aanzetten met een versleten regenjas, want je zult je dan ongemakkelijk voelen. Veel Iraanse vrouwen zijn elegant gekleed, en lopen met recente, chique en modieuze (merk) kleding.

DE HOOFDDOEK (HEJAB) moet altijd gedragen worden, behalve in je hotelkamer (dus ook in restaurants en in de bus). In het vliegtuig gaat de hoofddoek op bij landing Teheran. Het prettigst draagt een niet te gladde hoofddoek (deze blijft beter zitten) van katoen.  In de verschillende bazaars in Iran worden volop modieuze sjaals verkocht tegen geringe prijs. Als hoofddoek kan dus zeker een brede sjaal gedragen worden. De hoofddoek hoeft niet strak om het hoofd te zitten. Het kan losjes gedrapeerd over de achterkant van het hoofd liggen. Hoe langer de sjaal des te beter blijft het zitten. Haar mag er onderuit komen.

VERDER GELDT dat je een ‘bovenstuk’ (met lange mouwen of 3/4 mouw) draagt tot ruim over de billen/heupen en evt. tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet te veel, maar wel wat, zichtbaar zijn. Getailleerd kan in de wat modernere steden. Eronder draag je een broek, pantalon, lange rok of spijkerbroek, net wat je gewend bent. Broek mag ook een skinny jeans zijn. Dit wordt ook veel door de Iraanse vrouwen gedragen. De geschikte stofkeuze in de warme maanden is katoen of linnen. Een goed voorbeeld is de zogenaamde Indiaase ‘kameez’: een katoenen lange blouse/jurk met een dunne katoenen pyama-achtige broek eronder.  In de wat conservatievere plaatsen zal men veel iets meer zwart zien op straat. Kleding hoeft helemaal niet zwart of donker gekleurd te zijn. Dit is één van de mythes rondom de dresscode voor dames. Kleurrijke hoofddoekjes en kleding zijn geen probleem. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig, hygiënisch en in het belang van de reinheid in een moskee. In de zomer is het voor de dames ook nog handig om een zonneklep, of hoed/pet mee te nemen. Een hoofddoek biedt dan niet genoeg bescherming tegen de zon. Dus:

Een blouse die over de billen reikt is goed
Een gewone top of blouse met daar over heen een lang vest
In de zomer is het fijn om een tuniek te dragen, 3/4 mouw mag ook.
Een blousejurk met een skinny jeans kan
kleurige kleding kan gerust gedragen worden

MANNEN dragen een lange broek met shirt/blouse. Mannen in Iran dragen géén korte broek, ook geen broeken waarbij je gedeeltelijk blote benen ziet! Korte mouwen mag, in de moskee geeft lange mouwen meer respect, maar kort is toegestaan. Het dragen van een stropdas is ongebruikelijk, herinnert te veel aan de tijd van de Shaj (Westers). Een pet o.i.d. is wel zo prettig in de hete maanden.

Advies: neem verschillende kledingsoorten mee, vanwege de wisselende temperaturen. Beter iets teveel kleding dan te weinig! En hotels bieden laundry service.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Iran verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten (zomer: aircoditioning slaat op de keel)
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis !!
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* oordopjes (geluidsoverlast), zakmes, wekker, reserve batterijen
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* stevige (wandel)schoenen
* slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren is ten strengste verboden!!

Excursies

Alle belangrijke excursies zijn bij de reis inbegrepen! Anders dan bij veel andere reisorganisaties worden er geen facultatieve excursies ‘verkocht’. Tijdens de hele reis reist een lokale Iraanse gids mee die op de diverse sites tekst en uitleg geeft. Entrees zijn niet bij deze excursies inbegrepen

Voltage

Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Heel soms staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. In Iran, wordt de Ramadan anders en minder streng beleden dan in arabische landen.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dat niet baat aan ons kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

 

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging. De hotelkamers hebben airconditioning en beschikken over een eigen badkamer. De hotels hebben stuk voor stuk (gratis) WiFi. Eenpersoonskamers zijn (beperkt) tegen meerprijs boekbaar. Hier een impressie van een aantal, vaak door ons gebruikte, hotels.

 

HOTEL SELECTIE

 

Teheran                 Masshad Hotel

Dit hotel ligt centraal in Teheran en is erg gewild bij reizigers. Personeel is vriendelijk en bereid tot extra service, zoals taxi’s regelen. Het hotel heeft een restaurant en fijn dakterras met uitzicht op de bergen rond Teheran waar tot eind mei nog sneeuw op kan liggen. Interessant is ook de locatie; vlakbij de voormalige Amerikaanse ambassade en op 150 meter van een metrostation, Wifi is gratis en werkt goed.

Tabriz                     – Hotel International

Hamadan                 – Baba Taher Hamadan

Het hotel ligt aan een parkje met diverse restaurantjes en ook het centrum is op loopafstand. De bijnaam van deze accommodatie is ‘Het spiegeltjes hotel’, waarschijnlijk hoeft dit weinig uitleg. Het is een 4* hotel dat we al jaren gebruiken, prima kamers met minibar en satelliet televisie. Roomservice 24 uur. Beslist één van de betere hotels van Hamadan.

 

Teheran                             Ibis hotel

Fijn hotel als je vliegtuig vroeg vertrekt, of laat aan komt. Het ziet er voor Iraanse begrippen ultramodern uit, een echt Ibis hotel zoals wij die hier ook kennen. Fijne kamer, lekker bed. Wifi is gratis, open netwerk. Wat eten betreft is er genoeg keus: Iraans of internationaal. Kies je voor internationaal, dan is er de keuze tussen buffet of à la carte. Het buffet is wat duur voor Iraanse begrippen, maar er staat genoeg te eten. Iedere 20 minuten vertrekt er een shuttlebusje richting vliegveld, een ritje van nauwelijks 5 minuten.

 

Alle informatie was toereikend en volledig, over het contact zijn we heel tevreden. De busreis en de vliegreis waren uitstekend verzorgd. De hotels waren stuk voor stuk goed. In Teheran was het hotel voor de terugreis bij het vliegveld, dat was prima geregeld. Uitstekende  Iraanse gids; het kon niet beter. Ook de Nederlandse gids was goed en regelde alle zaken uitstekend. Ik denk dat ik het meest tevreden was over het hotel in Tabriz, de overige waren allemaal ook in orde.  Dank voor de organisatie. Peter mei 2019

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Wij zien terug op een mooie en interessante reis waarbij wij een goede indruk van noord Iran gekregen hebben. De begeleiding van Reza en Olav Wissink en het vervoer waren uitstekend. Met een kleine groep (7 personen) ben je flexibel om (indien gewenst) af te wijken van het programma. Over het algemeen waren de hotels naar tevredenheid met uitzondering van het hotel in Hamedad (niet meer gebruiken). Het hotel in Sanandaj, in de reisinformatie omschreven als een comfortabel hotel, vonden wij het beste. Airport hotel IBIS was ook ok. De bus die ons ter beschikking stond was naar verwachting en de chauffeur verstond zijn vak uitstekend. Wij geven voor deze reis met deze begeleiding een 9. Kortom: twee geweldige weken! Gerard en Saskia. Mei 2018

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Olav Wissink is een uitstekende reisleider, zouden we zo weer mee op reis willen! Hotels waren, rekening houdend met de lokale omstandigheden goed. Prima bus, en dito chauffeur. Verzorging aan boord van Iran Air prima! -: Jaap & Ria mei 2018

+++++++++++++++++++++++++

Informatie vooraf was in orde, fijn dat Rosetta het visum regelde. Vervoer was prima (bus en vlucht). Hotels over het algemeen ok. Beste hotel: Hamedan; slechtste: Tekab. Uitstekende reisleidster (Dewi) en lokale gids.  Als je de reis in z’n totaal een cijfer zou mogen geven, wat zou dit zijn op een schaal van 1 tot en met 10? Een 10. We hebben genoten. Fam. Radstake mei 2017

++++++++++++++

Mieke op 27 juli 2017 bestemming: Iran / Iran-Noord, reisperiode: mei 2017

Goede tot zeer goede hotels en prima bus. Uitstekende Nederlandse reisbegeleiding + lokale gids. Mooie route met veel natuur. Contact vooraf aan de reis was goed.  Algemeen een 10

++++++++++++++

Het contact was wat ons betreft prima. Hooguit een mailtje inzake de visum-aanvraag werd niet direct beantwoord, maar na een herinnering wel (zefs uit Iran). Heel prettig ook hoe het visum door Rosetta geregeld wordt, we hebben begrepen dat de meeste organisaties je dit laten doen via visa bureaus, of mensen zelf naar de ambassade laten gaan. We zijn ons paspoort geen dag kwijt geweest! De grote bus was ruim, comfortabel en al met al uitstekend. De chauffeur overigens ook, reed bijzonder goed en veilig. Alle hotels goed tot heel goed. Zeer tevreden over de NL begeleiding van Olav Wissink, die de reis op een bijzonder prettige en ontspannen manier begeleidde. Hij gaf veel aanvullende informatie en moedigde ook ons initiatief om bijv. in Yazd en Isfahan zelf op stap te gaan – dus los van de groep – van harte aan. Zo moet Nederlandse reisbegeleiding zijn, wat ons betreft. Helemaal goed dus. Wat rest is jullie te danken voor een prachtige, boeiende reis die ons nog lang bij zal blijven. Alice en Johan

++++++++++

 

Nederlandse reisleiding, Olav Wissink: helemaal goed! Humor en kennis van het land, ook veel achtergrondinformatie. Olav was flexibel waar het kon en meer sturend wanneer dat nodig was en kon daartussen ook goed laveren. Onze Iraanse begeleider was niet gemakkelijk, maar ook met hem wist Olav de dingen zo te keren dat het voor de groep oké of gewoon goed was. Olav was vrolijk en energiek, had voor iedereen tijd en verdeelde zijn aandacht goed over de groepsleden. Problemen werden adequaat opgelost, had aandacht voor diegene met wie het even wat minder ging, zonder paniek. Hij hield de rust er mooi in. De lokale gids schoot soms wat te kort, maar Olav compenseerde door zijn kennis en uitleg veel, en werden we toch van de juiste informatief voorzien. Ondanks wat puntjes zou ik zo nog een keer zo’n reis willen maken, ook al zou er met mijn kritiek niets gedaan worden. Het begon met ‘Ik wil naar Iran’, en het is dit geworden!. Ik heb genoten en zal mijn ervaringen nog heel lang koesteren! Bedankt!  Groet,  Nicolet Broekhuys

——————

Alle informatie was toereikend en volledig, over het contact zijn we heel tevreden. De busreis en de vliegreis waren uitstekend verzorgd. De hotels waren stuk voor stuk goed. In Teheran was het hotel voor de terugreis bij het vliegveld, dat was prima geregeld. Uitstekende  Iraanse gids; het kon niet beter. Ook de Nederlandse gids was goed en regelde alle zaken uitstekend. Ik denk dat ik het meest tevreden was over het hotel in Tabriz, het hotel in Takab was het minste.  Peter, Leidschendam

+++++++++++++++