Het Ethiopisch Timkat festival, dat jaarlijks in januari in meerdere plaatsen in Ethiopië gehouden wordt, behoort zonder twijfel tot één van de meest bijzondere festivals van Oost Afrika.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Addis Abeba2 nachten
3 Debre Markos1 nacht
4 t/m 5 Bahar Dar2 nachten
6 t/m 7 Gondar2 nachten
8 Debark1 nacht
9  t/m 10 Axum2 nachten
11 Mekelle1 nacht
12 t/m 14 Lalibela3 nachten (vlucht)
15 t/m 16 Addis Abeba1 nacht

Ethiopië Timkat festival

Ethiopië staat bekend om haar festivals. Het belangrijkste festival is ‘Timkat’, waarbij de doop van Jezus door Johannes de Doper wordt gevierd. In Gondar vindt zoiets tijdens het festival plaats, als de hogepriester het sein geeft tot ‘nat worden’. Dan springt Gondar massaal in de baden die in de 17 eeuw behoorden aan keizer Fasilades. Dit festival vindt jaarlijks plaats in januari. De meest interessante festivalplaatsen zijn Lalibela en Gondar. Een andere belangrijke plaats is Axum, de Koptisch kerk aldaar pretendeert over de uit de joodse religie afkomstige Ark van het Verbond te beschikken. Deze is in een bijgebouw, voor niemand toegankelijk, ondergebracht. Tijdens de kleurrijke Timkat-processie wordt hiervan een replica door diverse plaatsen gedragen. Een bekende film over de Ark is de Indiana Jones-film ‘Raiders of the Lost Ark’ van Steven Spielberg. De Ark van het Verbond was het allerheiligste voorwerp in het Jodendom. Het was een draagbare, van acaciahout gemaakte kist waarin de stenen tafelen met de Tien Geboden werden bewaard.

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek donderdag 14 januari 2021
  Terug vrijdag 29 januari 2021
  2.145,00
  Per Persoon
   

 

Inbegrepen:

Internationale vlucht, binnenlandse vlucht, luchthaventax, al het vervoer per AC bus, excursies, hotels met ontbijt, diensten van genoemde gidsen, Nederlandse reisleiding en organisatie met garantie door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen:

Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage (€ 20,- per factuur), etc.

Eenpersoonskamer: € 335,00

Zakgeld: Indicatie € 250,- per week.

Visum: Verkrijgbaar on-line en bij aankomst (geen pasfoto nodig) circa € 45.


Vluchtschema

Met Egypt Air

Heen
MS 758 – Amsterdam – Cairo – 15.00 – 20.25
MS 851  – Cairo  – Addis Abeba – 22.30 – 03.15 +1

Terug
MS 852  – Addis Abeba   – Cairo  – 04.15 – 6.55
MS 757   – Cairo  – Amsterdam – 10.00  – 14.00

VLUCHT NAAR ADDIS

Vlucht naar Addis Abeba. Addis Abeba is de grootste plaats in de Hoorn van Afrika en ligt op een hoogte van 2400 meter. Het vertrek is vanaf Schiphol. Anders dan soms geschreven wordt is het visum ter plekke verkrijgbaar. Kosten voor het visum bedragen circa 48 euro. In het donker, inmiddels ruim na middernacht, is het nog een kort ritje naar ons centraal gelegen hotel.

 

ADDIS CITY TOUR MET GIDS

Met een lokale gids krijg je vandaag een goede impressie van de hoofdstad van het land; Addis Abeba. Veel speelt zich af op straat en kraampjes en stalletjes vormen een vrolijke chaos. In het nationaal museum krijg je vervolgens een idee van de vele unieke locaties van het land en ligt een replica van Lucy, waarvan wordt gezegd dat het de eerste 'mens', is gewest. Op een grote overzichtskaart in het museum staat de diverse Ethiopische UNESCO sites aangegeven. En aan het eind van de middagkrijg je de eerste Ethiopisch kerk te zien, de 'Holy Trinty Cathedrale'. Als je dan  's avonds het traditionele gerecht ‘injera’ eet en daar een glaasje 'honingwijn' bij drinkt, besef je dat je wel heel ver van huis bent.

 

NAAR DEBRE MARKOS

Voorzien van de nodige birr, de nationale munteenheid start de dag met  met een rit richting Tanameer. De weg voert door een aantal traditionele dorpen van Oromo stam. Ook krijg je het eerste Ethiopische klooster te zien. Het is het 13e eeuwse Debre Libanos. Het klooster, dat op de rand van een kloof staat, is één van de grootste van het land en is een waar pelgrimsoord. Een uurtje verder staat in Debrke Markos een comfortabel hotel voor deze nacht.

 

AANKOMST BAHAR DAR

Nog nagenietend van de Blue Nile Gorge (één van de spectaculairste kloven in de wereld, groter, breder en dieper dan de Grand Canyon) is er het Zengena kratermeertje waren de eerste apen te spotten zijn. Je vindt hier de zwart-witte Columbus monkey, het dier is wat schuw, maar meestal pik je er door het gebladerte wel iets van op. De volgende stop is dan Bahar Dar, aan het Tanameer met diverse eilandjes waar kerkjes op zijn gebouwd. Ieder kerkje heeft een eigen 'koperen kruis' dat boven op houten stokken door bewakers wordt rondgedragen.

 

TANAMEER EN NIJLWATERVALLEN

Met een motorbootje kunnen we enkele Koptische kerken op eilandjes in het Tanameer bezoeken. De architectuur is typisch Afrikaans; rond met riet. Je krijgt kleurrijke muurschilderingen te zien van draken en demonen. Bewakers met enorme sleutels openen hoge houten deuren en tonen in devote sfeer trots hun kerkschatten: handgeschreven bijbels en honderden jaren oude koperen kruisen. De middag is gereserveerd voor de beroemde Nijlwatervallen. Het busje rijdt tot de stenen brug uit de Portugese tijd en het laatste stuk leg je lopend af.

 

GONDAR TIMKAT FESTIVAL

Met ons busje rijden we naar Gondar. Het geel-bruin van de weg steekt prachtig af tegen het landschappelijk groen. Onder begeleiding verken je Gondar. De van oorsprong Portugese kastelen die het stadje domineren dateren uit de 17e en 18e eeuw. In deze periode was Gondar het machtscentrum van het toenmalige Abessinië. Verder is er de beroemde Debre Berhan Selassie kerk. Deze is bekend om haar plafondschildering van zo’n 1000 engelen. Er is ook een uitgaansleven. Zoals overal in het land barretjes met live muziek en intieme restaurants.

Het Timkat festival wordt jaarlijks gehouden halfweg januari, dat is dan ook waar we voor komen. Er is dan een kleurrijke Timkat-processie waarbij een replica van de Ark van het Verbond wordt meegedragen. Deze Ark was het allerheiligste voorwerp in het Jodendom. Het was een draagbare, van acaciahout gemaakte kist, waarin de stenen tafelen met de Tien Geboden werden bewaard.

 

GONDAR TIMKAT FESTIVAL

In Gondar wordt het festival afgesloten door de hogepriester die het sein tot 'nat worden' geeft, dat als symbool voor het dopen van Jezus geldt. Men springt vervolgens massaal in de baden die ooit toebehoorden aan de 17-eeuwse keizer Fasilades.

 

SIMIEN NATIONAL PARK

De afstand naar het noordelijk gelegen Axum is per bus te groot om in een dag te overbruggen. gelukkig maar want zo is er voldoende tijd voor het Simien National Park. Je slaapt vannacht aan de voet van het gebergte in weliswaar eenvoudige accommodatie, maar het hotel wordt beschouwd als een van de betere ter plaatse. Op weg naar het park krijg je al te maken met de mooie vergezichten, die alleen maar mooier worden. Na incheck in het hotel kun je met gids en scout op zoek naar de ‘Gelada Baboon’. Deze baboon komt alleen in Ethiopië voor en is uniek in zijn soort.

 

OBELISKEN VAN AXUM

Over spectaculaire kronkelwegen zetten we de tocht voort. Zoals zo vaak zien we tijdens de rit grote groepen mensen lopen. Met spaden en paraplu's trekken ze de velden in. Zo nu en dan is er een fotostop en vooral het laatste deel van het traject heeft bijzonder mooie vergezichten. Dan komen we aan in Axum. Tussen door eucalyptusbomen en koffiestruiken beschaduwde heuvels vinden we obelisken die in originaliteit de Egyptische overtreffen. Het lijken flatgebouwen met deuren en ramen, maar de monolieten zijn massief. Vermoedelijk zijn het van oorsprong grafmonumenten geweest.

 

AXUM

Vandaag verkennen we deze mystieke plaats. Natuurlijk worden bovenbeschreven stèles bewonderd. Maar er is ook tijd voor de Heilige Maria van Zion kerk, waar volgens de verhalen, zwaar bewaakt in een bijgebouw, de Ark van het Verbond wordt bewaard. De baden van de koningin van Sheba, het lokale museumpje en vele ruïnes van paleizen en andere opgravingen maken het een lustoord voor archeologen. In de middag kun je zelf ronddwalen in deze stad, souvenirs kopen, of de markt afstruinen.

 

BINNENLAND VAN ETHIOPIË

Over spectaculaire kronkelwegen zetten we de tocht voort. Inmiddels zijn je al veel vergezichten en prachtige panorama's  aan je voorbij getrokken, het mooiste is tot vandaag bewaard. Al snel komen we in Adwa, de plaats waar in 1896 de Italianen vernietigend verslagen werden door de Ethiopiërs. Er staat een monument voor de gesneuvelde Italianen en er is een grafveld. Dan gaat het weer verder, langs vijgcactussen en hellingen begroeid met acacia's. Ook krijg je eerste uitgehakte kerken te zien. Mekele is ook de plaats waar het zout vanuit de Danakil wordt verhandeld. Grote zoutblokken worden aangevoerd door dromedarissen. Paard-en-wagens brengen het zout verder naar de stad. Met  geluk kun je zien dat ze aankomen, of op expeditie gaan. Je heb dan wel echt geluk!

 

PELGRIMSOORD LALIBELA

Vandaag arriveren we in het uit de 12e eeuw daterend pelgrimsoord Lalibela. Hier vinden we de in de grond uitgehakte rotskerken, door velen beschouwd als achtste wereldwonder, de tegenhanger van het Jordaanse Petra. In totaal staan hier 11 kerken, wisselend van omvang en over drie clusters verdeeld. Het is bijna niet voor te stellen dat dit door mensenhanden is gemaakt, er bestaat dan ook het verhaal dat het engelen zijn geweest die de kerken hebben gegraven. Maar misschien is er eerst nog een koffieceremonie op het dakterras van ons hotel. Morgenvroeg is het genieten van het uitzicht, het hotel heet niet voor niets 'Panoramic view'.

 

LALIBELA

Vandaag is het tijd voor verkenning van dit door religie ondergedompelde dorpje. De legende vertelt dat Koning Lalibela met hulp van engelen deze kerken in 24 uur heeft gebouwd. Over ongeplaveide paden kun je uren dolen door dit onderaardse gangenstelsel waar de kerken door trappen en bruggetjes met elkaar zijn verbonden.

 

LALIBELA

Deze dag is uitgetrokken voor het Asheton Mariam klooster (facultatief).  Deze kerk was de eerste van kerken van en rond Lalibela. De locatie was oorspronkelijk ook bedoeld voor de andere kerken. Bij nader inzien besloot men de plaats te verruilen, wat te maken had met de structuur van de rotsen. Een tweede optie is een excursie naar een minder bekende rotskerk uit de 6 e eeuw op 35 km rijden van Lalibela op de Sekota road. Het is de Bilbao Chirkos kerk, erg authentiek en met een enthousiaste priester die alle schatten laat zien en van de heilige honing laat proeven.

 

VLUCHT NAAR ADDIS ABEBA

In de middag vliegen we terug naar Addis Abeba, de stad waar de reis is begonnen. Terug in Addis is er voor de laatse nacht voor iedereen nog een kamer gereserveerd. De reisleiding weet nog wel een geschikte locatie voor een afsluitende maaltijd waarbij de reis al vast een beetje geevalueerd kan worden.

 

AANKOMST AMSTERDAM

Vlucht via Cairo terug naar Amsterdam, of indien gewenst naar Brussel. Aankomst aan het eind van de ochtend.

Wijzigingen voorbehouden

=================

Vervoer

Tijdens deze Ethiopië reis maken we gebruik van een eigen bus(je) met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning en het aantal zitplaatsen, afhankelijk van de groepsgrootte, is meer dan het aantal deelnemers. Het vervoer is in één bus, de groep wordt niet gesplitst. Verder is er een binnenlandse vlucht met Ethiopian Airlines. Gevlogen wordt van Lalibela naar Addis Abeba.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in schone kleinschalige hotels In sommige plaatsen het beste ter plekke. Houd er wel rekening mee dat in een derde wereldland niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. Eénpersoonskamers zijn beperkt boekbaar. Tijdens Timkat zijn niet overal onze reguliere hotels te boeken, soms omdat ze vol zijn, soms omdat de prijs dan meer dan verdubbeld wordt. We zijn dan genoodzaakt naar wat eenvoudiger accommodatie uit te wijken.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling.

De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vlucht en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis.

Eten

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Tijdens reisdagen wordt vaak onderweg geluncht. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Ook kan er vaak in het hotel gegeten worden, maar je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd zullen niet hoger zijn dan € 12,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 10 en 18 deelnemers, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. Bij deze reis is boeken op ‘indeling’ niet meer mogelijk.

Geld

De munteenheid in Ethiopië is de Birr (1 Birr  = ca. € 0,10). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Birrs mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Pinnen is niet overal mogelijk, maar kan vaak wel. Vergeet niet voor je vertrekt je pas op ‘buiten Europa’ te laten zetten. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 400,- p.p. (voor 16 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie.

Pot

Het is praktisch om gezamenlijk een ‘pot’ te maken, hieruit kunnen onder andere fooien betaald worden en waar nodig de ‘verplichte’ gidsen worden ingehuurd, of ‘afgekocht’. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. De inleg hiervoor is 35 tot 45 euro, afhankelijk van de groepsgrootte.

Klimaat in januari

Januari is de beste reistijd voor Ethiopië. Deze maand valt in het droge seizoen die loopt van oktober tot februari. De temperaturen kunnen in de avonden wel heel erg dalen. Dus vesten en jassen komen dan van pas. Ethiopië kent vanwege de verscheidenheid aan landschappen, meerdere klimaatbeelden. De oostelijke laaglanden zijn warm en drukkend en hebben een woestijnklimaat. De reis van Rosetta speelt zich echter af in de heuvels en bergen en daar is het klimaat meer gematigd tot aanzienlijk koeler. Het noorden is doorgaans het hele jaar te bereizen, gemiddelde temperatuur in januari is 23 graden met wisselende avondtemperaturen. Het regenseizoen duurt van juni tot september; de meeste regen valt in de namiddag in de centrale en westelijke hooglanden. In de warme laaglanden is lichte kleding voldoende, maar in de heuvels is warmere kleding aan te bevelen, in de avonduren kan het sterk afkoelen. Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/Afrika/Ethiopie/42

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Excursies

De meestre excursies zijn bij de reissom inbegrepen! Entrees zijn niet bij de reissom inbegrepen. Het staat een ieder vrij hier wel of niet aan een excursie deel te nemen.

Reisleiding

De Nederlandse reisleid(st)er is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis en cultuur, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. Een aantal malen wordt er gebruik gemaakt van de diensten van een lokale, Engelssprekende gids, dit is op een aantal sites verplicht. De reis wordt, ongeacht de grootte van de groep, uitgevoerd met Nederlandse reisleiding.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Ethiopië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, wekker (of wat daar voor door kan gaan)
* zaklamp en reserve batterijen (ook voor camera)
* evt. eigen handdoek,
* rol toiletpapier (tijdens de reis steeds bij de hand hebben)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, evt. gele inentingsboekje
* modium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS
* adapter/eurostekker/oplader(s)
* slippers (douche)
* evt. reservebril voor contactlensdragers (het kan stoffig zijn)
* keeltabletten (airconditioning en stof slaat op de keel)
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis!!

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken http://www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Bij bezoeken aan kerken en soms ook binnen kleinere gemeenschappen word je geacht bedekkende kleding te dragen (rok, broek, shirt of blouse met lange mouwen). Na zonsondergang zijn lange mouwen en lange broek aan te raden i.v.m. muggen en ’s avonds kan het flink afkoelen.

Reisdocumenten

Je paspoort moet bij vertrek uit Ethiopïe nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Het visum kun je bij aankomst op het vliegveld kopen. Dit kost bedragen circa €45,- . Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Tijdsverschil

Het is in Ethiopië in de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomer is het 1 uur later.

Communicatie

Mobiel telefoneren kan (nog) niet overal. In Addis Abeba zijn de meeste internetmogelijkheden. Een beperkt aantal hotels heeft WiFi.

Voltage

Het voltage in Ethiopië is 220 volt en je kunt hier niet overal met ‘onze’ stekkers terecht. Een verloopstekker is dus aan te raden. Het afsluiten van elektriciteit komt nogal eens voor tijdens de regenperiode. Een zaklamp is dan handig. Neem zonodig ook (goede) batterijen mee voor je apparatuur. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-d.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dat geen uitkomst biedt aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Literatuurlijst

Algemeen

* ‘Te gast in Ethiopië’, Informatie Verre Reizen
* ‘Landenreeks Ethiopië’,  Jos van Beurden, KIT Publishers
* ‘De keizer – macht en ondergang van Haile Selassie’, Kapuscinski,

Romans en reisverhalen

* ‘Anders dan Afrika’, Karin Anema, Atlas
* ‘De buik van de Hyena’, Nega Mezlekia, Penguin Books
* ‘De oude kleren van de keizer’, Nel Westerlaken, Podium
* ‘Winter in Ethiopië’, Elisabeth Klein, De Prom
* ‘De terugkeer van Lilly’, Camilla Gibb, Anthos
* ‘De Blauwe Nijl’, Virginia Morell, Sirene, reisverslag
* ‘De bloemen van het Paradijs’, Kevin Rushby, Atlas
* ‘Zuilen van Axum’, Frank van Rijn, Elmar, reisverslag
* ‘Ethiopië, de erfenis van een keizerrijk’, P. Faber
* ‘De Nijl in mij’, Fleur van der Bij, Atlas Contact (aanrader)

Reisgidsen

* ‘Ethiopia & Eritrea’ – Frances Linzee Gordon, Lonely Planet
* ‘Ethiopia’, Bradt, Bradt Guides

 

Ik heb ontzettend genoten van deze reis. Wat een prachtig land. En wat hebben jullie in Marleen Polderman een geweldig goede reisbegeleider gevonden. Heel duidelijk, flexibel, klantgericht. Kan veel over het land en de gebruiken vertellen. Door de goede contacten met chauffeurs, gidsen en hoteleigenaars weet ze veel te bereiken en verliep de reis als een trein! – Marjet februari 2020

———————-

Hotels waren prima. Overal was wel iets op aan de merken, maar in een land als Ethiopië doe je daar niet moeilijk over. Wij zijn uitermate tevreden over onze begeleider Olav Wissink. Rustig, tactvol, goed georganiseerd en duidelijk. Een volgende reis zouden we graag weer met hem meegaan! De respectvolle manier waarop Olav met zowel Ethiopiers als de diverse groepsleden omging was prijzenswaardig en was van invloed op de sfeer in de groep. We waren blij met de reis vanaf Lalibella terug naar Addis per vliegtuig. Al met al zaten we veel (niet: teveel) in de bus. Mooi was dat we daarmee konden genieten van het landschap, vaak even konden stoppen voor picknick / foto’s maken / een bezichtiging. Nadeel is natuurlijk dat het vermoeiend is en tijdrovend is in Ethiopië met de bus te reizen. We hadden een uitstekende chauffeur (Johannis). Een busrit op het laatste traject retour Addis zou wat teveel van het goede zijn geweest. Misschien een aandachtspuntje: Advies aan de deelnemers wat vooraf mee te brengen voor kinderen in het land. Ze bedelen om geld, pennen, zeepjes etc. Maar is het wel goed om daarop in te gaan omdat zoiets juist het bedelen bevordert? Is het wellicht beter om een of meer scholen in bijv Lalibella en in een of meer andere plaatsen als doel te kiezen en daarvoor schriften, pennen etc. mee te nemen? Zo staat er dichtbij ons (prima) hotel in Lalibella een basisschool. En als je zeep geeft, dan altijd aan de moeders, denken we, liever niet aan de kindertjes zelf. De reis krijgt wat ons betreft een 10. Familie Huisman – febr. 2019

+++++++++++++++++++++++++++++++

Contact was naar tevredenheid en de info was oké. Hotels waren naar Ethiopische begrippen in orde. Marleen was een topper. Haar uitvoerige kennis van het land en de open manier van communiceren hebben de reis zeer succesvol gemaakt.  – Margo – februari. 2018

++++++++++++

Hierbij mij feedback over de Timkat reis van afgelopen januari. De reis zat goed in elkaar en Marleen Poldeman is een heel goede reisleidster. Ik kan het weten want ik reis al vele jaren! Hartelijk dank. – Met groet, Johan-Anton – februari 2018.

++++++++++++++++

Reisbegeleidster Marleen Polderman, organiseerde alle activiteiten uitstekend. Zij hield de kosten goed in de gaten (liet zich niet door gidsen ‘overvragen’), was de hele dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat aanspreekbaar, hield rekening met de uiteenlopende wensen en mogelijkheden van de groep (ook qua belasting: je kon veel of weinig wandelen, veel of minder kerken bezoeken, enz.). Zo maakte zij deze reis ook voor mij tot een groot feest, waar ik geen genoeg van kon krijgen! – Rob Polet
+++++++