Groepsrondreis door Azerbeidzjan en Noord Iran. Bekijk en bewonder al het mooist dat deze duizenden jaren oude regio te bieden heeft. Van de hoge Kaukasus naar Kaspische Zee.

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Baku2 nachten
3 t/m 4 Sheki2 nachten
5 Ganja1 nacht
6 Baku1 nacht
7 Ardebil1 nacht
8 t/m 9 Tabriz2 nachten
10 Takab1 nacht
11 Zanjan1 nacht
12 t/m 13 Rasjt2 nachten
14 t/m 16 Teheran2 nachten

Vertrekdag; zaterdag

 

Groepsrondreis Azerbeidzjan – Noord Iran

Op het eerste gezicht lijkt een reis door Azerbeidzjan en het Noorden van Iran niet een voor de hand liggende combinatie. Een beschouwing van de Azerbeidzjaanse geschiedenis en geografische ligging maakt echter duidelijk dat Azerbeidzjan niet enkel historisch, maar ook strategisch aan Iran is gekoppeld. De huidige relatie met Armenië, dat met steun van Rusland een vijfde van het grondgebied van Azerbeidzjan heeft bezet, laat te wensen over, en in tegenstelling tot de leiders van de meeste andere voormalige Sovjetrepublieken slaagde Azerbeidzjan, erin de Russische troepen van haar grondgebied te verwijderen. De Republiek telt nu ongeveer 8 miljoen inwoners. De meeste Azeri’s (Azerbeidzjanen), bij schatting zo’n 15 miljoen, wonen echter in het Noorden van Iran, verdeeld over de provincies Oost- en West-Azerbeidzjan, Ardabil en Zanjan. Het zijn hoofdzakelijk sjiitische moslims. Onze reis gaat met name door dit gebied waarin de plaatsen Tabriz en Qazvin eens de hoofdsteden waren van wat ooit werd aangeduid als ‘Groot Perzië’. Beide landen vormden in die tijd één rijk. Naast overweldigende natuur en architectuur, krijg je ook resten van dit rijk historisch verleden te zien.

 

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • woensdag
  8 juni 2022
  vrijdag
  24 juni 2022
  Nee Is niet te boeken
  2.845,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  8 april 2023
  zondag
  23 april 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.845,00
  Per Persoon

Inbegrepen:

Vluchten, luchthaventax, hotels op basis van logies en ontbijt, vervoer, excursies, Nederlandse reisleiding, diensten meereizende gidsen en Nederlandse organisatie met garantie door garantiefonds GGTO en 25 jaar regio ervaring.

Niet inbegrepen:

Verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.
Eénpersoonskamertoeslag € 385,00 *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 250,- per week

* Beperkt beschikbaar

Visa: uitsluitend verkrijgbaar via uitnodigende party, Rosetta zal hier zorg voor dragen.


Vluchtschema:

Gevlogen wordt met Air Ukraine, vriendelijk vluchtschema. Het schema is als volgt (wijzigingen voorbehouden): Ook vertrek van Brussel is mogelijk.

Heen
Zaterdag PS 102 – Amsterdam – Kiev – 13.15 – 17.05
Zaterdag PS 611 – Kiev  – Baku – 19.30 – 23.10

Terug
Zondag PS 518 – Teheran – Kiev – 06.30 – 08.30
Zondag PS 101  – Kiev  – Amsterdam – 09.50 – 12.00

 

VLUCHT NAAR BAKU

Vlucht Amsterdam – Baku. Bij aankomst in de hoofdstad van Azerbeidzjan worden we opgewacht door onze lokale vertegenwoordiger. Deze regelt ook het vervoer naar het centraal gelegen hotel in een oogverblindende stad, die 's avonds gedomineerd wordt door drie indrukkende 'brandende' torens; de 'Flame Towers''. Eén van deze drie towers is een luxueus vijf sterren hotel, de andere torens zijn weldadige kantoorpanden.

 

CITYTOUR BAKU

Met een lokale gids verken je de ommuurde oude binnenstad ‘Icheri Sheber’, je vindt hier de historische kern van de stad. Je bezoekt o.a. het 15e eeuwse Paleis van de Shirvanshah dynastie. Bij dit paleis hoort een mausoleum en moskee. Ook op het programma staat de Maagdentoren, een monument uit de 12e eeuw dat voor de bevolking van grote symbolische waarde is. ’s Middag is er tijd gereserveerd voor het moderne gedeelte van de stad met onder andere de Laan der Martelaren en de plaats van het ‘Eeuwig Vuur’. Je gaat ook naar de  17e eeuwse Vuurtempel van Ateshgah. Deze heilige tempel, die in een voorstad van Baku ligt, is een uit de 17e eeuw daterend religieus complex voor Zoroastriërs. Zarathustra, de grondlegger van dit oude van oorsprong Perzische geloof, introduceerde het ook in Azerbeidzjan. Het is een ruim opgezet vijfhoekig complex dat een binnenplaats heeft met een altaar met vier zuilen en omringd wordt door cellen van monniken. Het complex was tot eind 19e eeuw in gebruik en is nu een museum dat genomineerd is om op genomen te worden op de UNESCO lijst van werelderfgoed. De dag kan worden afgerond op de boulevard van Baku. Lopen en kopen, of wining & dining met uitzicht op de Kaspische Zee.

 

BAKU - SHAMAKHI - SHEKI  (circa 350 kilometer)

Na twee nachten checken we uit bij het hotel in Baku en gaat de reis naar het Noord Westelijke deel van het land, het hooggebergte van de Kaukasus. Het droge landschap gaat over in bebost gebied. Ons doel; het oude Shamakhi (Sheki), één van de oude handelssteden van het land. Onderweg diverse stops onder andere bij het mausoleum van de ‘levende grootvader’ Diri-Baba en de historische Juma Moskee. Bij voldoende tijd wordt van de route afgeweken en bezoeken we het hoog en geïsoleerd gelegen authentieke dorpje Lahic. Het plaatsje is inmiddels door het toerisme ontdekt! In Sheki aangekomen nemen we intrek in een centraal gelegen hotel.

 

SHEKI

Dagje Sheki. Je krijgt het koninklijk zomerpaleis van de Sheki Kans te zien, dat bekend staat om haar prachtige fresco’s en gekleurde ramen. Ook de recent geopende residentie is tegenwoordig te bekijken. Het plaatsje heeft een levendig centrum waar een karavanserai uit de 18e eeuw een centrale plaats inneemt. Het historische gebouw doet nu dienst als hotel, een orthodox kerkje is tot museum geworden en biedt plaats aan een zeer uiteenlopende collectie cultuurgoed. Zo’n 7 kilometer noordelijk ligt het dorpje Kisch, waar je een vroeg-christelijke kerk vindt, en een gedenkteken voor Thor Heyerdahl (onze gids vertelt het hoe en waarom). Terug in Sheki zou je dan de lokale halva kunnen proberen, een roze baklava lekkernij die nergens anders in het land te krijgen is.

 

SHEKI - GANJA (150 kilometer)

Vandaag slaap je in de op één na grootste stad van het land: Ganja. We bekijken hier de 17e eeuwse  Sjah Abbas moskee, de Russisch Orthodoxe kerk, die vandaag de dag als poppentheater in gebruik is, en we staan stil bij het praalgraf van de beroemde nationale dichter Nizami, die ook in Ganja geboren is.

We rijden vandaag echter niet meteen naar Ganja, maar doen dit met een kleine omweg om het plaatsje Goyal (het oude Hellendorf) te kunnen bekijken. In de 19e eeuw vestigden veel Duitsers zich in de Kaukasus. De meesten trokken naar ‘Hellendorf’, wat daarmee de grootste van de 8 Duitse nederzettingen werd in Azerbeidzjan. Na W.O. II deporteerde Stalin de Duitsers naar Siberië, hiermee kwam een eind aan de Duitse enclaves in de regio. Veel gebouwen in Goyal herinneren nog aan deze Duitse periode.

 

GANJA - BAKU  (180 kilometer)

Terug naar de hoofdstad. Het landschap waar je doorheen rijdt is desolaat. Vandaag bezoek je ook het museum en het park van Gobustan. In de rotsten vind je hier honderden inscripties die dateren uit het Stenen Tijdperk. Maar ook de troepen van Alexander de Grote en Romeinse soldaten hebben hier eigentijdse graffiti nagelaten. Het is een bijzondere locatie, die niet gemist mag worden.

 

REISDAG WAARBIJ DE GRENS WORDT 'GENOMEN'  (200 kilometer)

Na eerst de tijd genomen te hebben voor een uitgebreid ontbijt, verlaten we het hotel en rijden met het busje richting Iran. Voor je het land uit bent is er ongeveer 25 kilometer voor de grens nog gelegenheid voor een lunch in een oorspronkelijke karavanserai (maar het kan ook, dat het daar dan nog te vroeg voor is).

Vervolgens verlaat je het land bij Astara. Tussen beide landen zijn totaal drie grensovergangen, deze is de meest gebruikte. Na de nodige grensformaliteiten, er komen hier niet dagelijks westerse toeristen het land binnen, krijgen we een Iraanse bus en ook een nieuwe gids. 'Welcome in the Islamic Republic of Iran, please respect the dressing code'. Je overnacht in het ongeveer 70 kilometer van de grens gelegen Ardabil. De gids helpt met het verkrijgen van lokale valuta.

 

ARDEBIL - TABRIZ  (219 km)

Ardebil gold ooit als het religieuze centrum van de Safadische broederschap en is bekend om het mausoleum van Sjeik Safi al Din, stichter van deze van oorsprong soennitische soefiorde. Volgelingen van deze Sjeik trokken massaal naar deze plaats en al snel werd het een bedevaartsoord. Van 1501 tot 1722 regeerde de Safavidische dynastie met Ardabil als politiek en religieus middelpunt. Het mausoleum is een hoge koepelvormige ronde toren versierd met blauwe tegels en maakt onderdeel uit van een complex  van bouwwerken waaronder een moskee, een ziekenhuis en bibliotheek.

In de middag rijd je via de 'Coulered Mountains' naar Tabriz, de hoofdstad van de provincie Oost Azerbeidzjan. Voor we inchecken in het hotel lopen we een rondje door het 'Elgoli Park' the place to be. Je treft hier picknickende families naast verliefde stelletjes. Het terras van het paviljoen bij het meer is een uitnodigende plek voor een praatje, iets verder is een permanent lunapark. Een ijsje of ijskoud meloen-sapje onder het flaneren is een welkome traktatie.

 

TABRIZ

Vrije dag in Tabriz. Tijd voor het nationaal museum, de bazaar en de grote moskee. De beroemde bazaar is een gigantisch complex, een netwerk van gangen en straatjes met rijk gedecoreerde gewelven en koepels waar licht en lucht door naar binnen komt. Gouden en zilveren sieraden, bewerkt leer, fonkelende edelstenen, verse groenten, zakken specerijen, geknoopte tapijten, messing dienbladen, kleurrijke waterpijpen, het is allemaal te vinden in de stoffige doorgangen van deze levendige bazaar.

De grote moskee met het kleurrijke tegelwerk dateert uit 1465 en al heeft ze bij twee stevige aardbevingen de nodige schade opgelopen, wordt deze toch gezien als een meesterwerk van Iraanse tegelkunst. Ooit was elke centimeter van het exterieur met prachtige kalligrafie en blauw geglazuurde tegels gedecoreerd.

 

TABRIZ - KANDOVAN - TAKAB (340 km)

Vertrek naar Takab via Kandovan. Kandovan is ook voor Iraanse mensen vaak een dagje uit. Het dorp is een mooi voorbeeld van door mensenhand gegraven grot-woningen. Een groot aantal hiervan wordt al eeuwen bewoond. Het zijn huizen in vulkanische rotsen en vergelijkbaar met woningen in het Turkse Cappadocië. Het verschil is dat er hier nog wel in wordt gewoond.

Het volgende reisdoel is, naar wat wordt genoemd, ‘de troon van Salomon’. Deze site bevat de resten van een Zoroastrische tempel gewijd aan de godin Anahita. De site zou ook de bakermat van het Zoroastrisme zijn en is sinds 2003 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Het complex ligt op een heuvel rondom een kratermeer en is geheel ommuurd. Dan nemen we de kortste weg naar de Takab. Dit traditioneel Koerdische provinciestadje heeft een bazaar, die druk bezocht wordt en een ontmoetingsplek is voor uitgeweken Syrische, Turkse en Irakese Koerden. Het hotel oogt een beetje stoffig, maar heeft door z’n eenvoud wel een zekere charme.

 

TAKAB - ZANJAN  140 kilometer

We laten Takab achter ons en rijden naar Zanjan. Onderweg passeren we de lemen dorpjes Shikhlar en Qaravolkhana. In Zanjan is het  tijd voor een korte stadstoer. Er is een wat toeristische ‘Rakhtshoy Khaneh’, een plek waar poppen verbeelden hoe in vroeger tijden de was werd gedaan. De bazaar staat bekend vanwege haar goede kwaliteit van ter plaatse gemaakte messen en tapijten. In de bazaar is ook een theehuis (voormalig badhuis). En de plaats kent een eigen museum, op loopafstand van het was-gebeuren. Het restaurant Snanu, in een oude caravanserai, staat bekend om haar abgusht (stoofpotjes met vlees), met live muziek. Grote porties, luide muziek. Het is maar dat je het weet.

 

ZANJAN - 180 kilometer - QAZVIN - 173 kilometer - RASHT

Je verlaat Zanjan en gaat op weg naar Qazvin. Na ongeveer 40 kilometer is er een stop is bij het mausoleum van II Khan Ölieitü, ook bekend als ‘de Koepel van Soltaniyeh’. Dit majestueus en solitair graf, geplaatst op de UNESCO werelderfgoedlijst, werd tussen 1302–1312 gebouwd en was ooit het centrale punt in een groot religieus complex vol moskeeën en Koranscholen. De tombe heeft één van de grootste bakstenen koepels ter wereld en wordt ook wel gezien als een voorstudie voor de Taj Mahal. Het gebouw is vanaf de doorgaande weg al te zien, en ook in het verleden was het van ver zichtbaar met als doel de glorie van het Mongoolse rijk over te brengen aan naderende reizigers.

In Qazvin krijg je de restanten te zien van wat in de 16e eeuw de hoofdstad van het Perzische Safavidenrijk was. Monumenten die uit die tijd dateren, zijn de Haidariye madrasa en het Ali Qâpu Paleis. Het was Sjah Abbas die rond 1600, Qazvin als hoofdstad verruilde voor Esfahan. Dan rijden we door naar de Rasjt, waar wordt overnacht.

 

RASJT -  35 kilometer - MASULEH -  120 kilometer - RUDKHAN CASTLE

De dag start met een bezoek aan één van de bekendste dorpen van het land: Masuleh. Het bijzondere van dit plaatsje is dat de daken van huizen overlopen in de fundering van de huizen die daar boven zijn gebouwd. Na dit allemaal goed in ons opgenomen te hebben stappen we weer in de bus voor een bezoek aan één van de kastelen die hier te vinden zijn.

Op ongeveer een uur rijden van Masuleh, bij het plaatsje Fuman, tref je het Rudkhan Castle, een kolossale middeleeuwse burcht opgetrokken uit zowel bak-, als natuursteen. Het is strategisch gebouwd op de top van een heuvel en er is een steil pad dat je daar heen brengt. Het is een stevige tocht en goed schoeisel is een voorwaarde. Langs het pad zijn allerlei schaduwrijke zitjes om uit te rusten en waar thee, soep, fris en ook allerlei hapjes te krijgen zijn. De ruïne ligt in het groen en ziet er indrukwekkend uit. Ook veel Iraanse dagjesmensen zal je hier treffen, het is een plek die uitnodigt om gefotografeerd te worden.

 

RASJT - TEHERAN 365 kilometer

De route gaat via Lahijan, het centrum van de theeproductie van Iran aan de voet van het Alberzgebergte, hier kunnen de benen worden gestrekt. Na een korte theestop, hier moet de thee toch wel heel lekker zijn, stappen we weer in de bus voor het laatste traject naar Teheran.

 

TEHERAN

Vrije dag Teheran. De stad beschikt over een groot aantal musea die stuk voor stuk de moeite van het bezoek waard zijn. Laat je vooral niet weerhouden deze dag je eigen programma te maken, mocht je iets willen bezoeken buiten de stad bespreek dat dan met de reisleiding. Hier wat suggesties; het Fardousi plein, de Amerikaanse ambassade, de paleizen van de laatste sjah, tegenwoordig als museum te bezoeken. de bazaar, het Glas & Ceramiek museum (veel honderden jaren oud glaswerk en prachtige keramiek ondergebracht in een architectonisch interessant gebouw uit de Qajer-periode), het Nationaal Museum,  het ‘Muze-yeb Javaherat’ met zijn uitgebreide collectie edelstenen en kroonjuwelen, of het Golestan Paleis met als hoogtepunt het pauwentroon van de laatste Sjah. In het noorden vind je het cultuur historisch Saadaba complex met enkele paleizen van de laatse Sjah en diverse musea. Interessant is het Fine Arts Museum en het museum dat is geweid aan de avontuurlijke Omidvar Brothers. Om de hoek vind je Darban, wandelgebied bij uitstek en een plaats metr veel restaurantjes waar inwoners van Teheran op warme dagen de koelte zoeken. Een andere tip is het Niyavaran complex, het voormalig woonpaleis van de Sjah, Fara Diba en hun vier kinderen. Het ziet er bijna nog net zo uit als toen ze het hals over kop moesten verlaten.

 

TEHERAN - AMSTERDAM

Vroege transfer van het hotel naar het Imam Khomeini vliegveld voor de vlucht terug naar waar de reis gestart is.

De hotel accommodatie voldeed. Vooraf was al aangegeven dat de hotels volgens Iokale standaard prima waren. Zo startte de reis voor mij. We hadden goed vervoer: het busje bood genoeg ruimte voor 9 reizigers. De kamers waren in orde en de ontbijtjes smaakten voortreffelijk. Deze rondreis stond al heel lang op mijn lijstje. Ik heb twee prachtige landen gezien die nog puur zijn. Heel erg weinig toerisme, hetgeen betekent dat de mensen hierdoor (nog) niet verpest zijn. De vluchten waren uitstekend, de groep heel gezellig, de bevolking puur, gastvrij, de accommodatie ok, fijne reisleiding, chauffeurs reden veilig en brachten ons overal heen en de gidsen hadden veel kennis. Top! – Gerard

===============

We hadden een geweldige reisleider die uitstekend zijn vak beheerste, hotels waren prima, als in deze landen het bed schoon is en je kunt goed douchen is het oké. De reis krijgt een 9 mede dankzij onze geweldige reis begeleider Theo van de Laar die werkelijk van alle markten thuis is, en zeer klantvriendelijk zijn vak verstaat. Noor D.

+++++++++

Het contact vooraf  was prima, informatie was goed, vervoer geen probleem, alle hotels voldeden, reisleider moet de reis regelen en de gids informatie geven over de te bezoeken plaatsen, dit liep wel eens door elkaar. De lokale gids had wat eigenaardigheden, maar was zeker niet slecht. Samengevat een goede reis. Marc

———–

Vervoer

Tijdens de rondreis maken we gebruik van een eigen bus met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning, het aantal zitplaatsen is afhankelijk van de groepsgrootte, maar er zijn altijd meer stoelen dan het aantal deelnemers.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in beide landen niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en waar nodig airconditioning. Eénpersoonskamer beperkt boekbaar.

Eten

De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan  € 12,50 p.p. Tijdens de vlucht wordt er tegen betaling een maaltijd aangeboden, die soms snel uitverkocht zijn. Het advies is om zelf iets te eten mee te nemen aan boord.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 17 deelnemers, een enkele keer kan hiervan worden afgeweken. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaams sprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Mocht je voor kamerindeling gaan en wij hebben geen kandidaat dan krijg je de eenpersoonskamer aangeboden met 50% korting.

Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Daarbij geven we ook prijsgarantie. In afwijking van de ANVR reisvoorwaarden zal een eenmaal gefactureerde prijs niet meer worden aangepast, ook niet als dit volgens de algemene voorwaarden zou mogen.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is gepubliceerd; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Tijdsverschil

Het is in Azerbeidzjan 3,5 uur later, in Iran is dat 2,5 uur, dan in Nederland.

Klimaat

Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. Voorjaar (mei) en de herfst (van af eind augustus tot half oktober) zijn de beste reistijden. De temperaturen liggen dan wat lager en dus is het er aangenamer.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. De visa worden in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. Voor beide visa krijg je na boeking uitgebreide informatie van ons over de te volgen procedure, je hoeft voor den aanvraag niet zelf naar Den Haag. De kosten die je aan ons betaalt bedragen circa 135 euro. Het e-ticket krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het e-ticket en overige documenten krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Bij aankomst in  Iran kan worden gevraagd naar een verklaring van je zorgverzekering. Het is verstandig deze van te voren aan te vragen, de meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee en geven dit binnen een dag af. De verklaring moet aan het volgende voldoen;

in het Engels zijn opgesteld
het woord Iran moet erin vermeld staan
naam van verzekerde moet zijn vermeld
op briefpapier van de zorgverzekering (logo)
van wanneer tot wanneer het verblijf in Iran is

Communicatie

Telefoneren kan in ook met een smart-honen in beide landen. Bijna alle hotels hebben WiFi, soms enkel in de lobby. In Iran kunnen zakelijk accounts geblokt worden en FB is gecensureerd, en niet toegankelijk.

Reisleiding

De lokale gidsen die gedurende heel de reis meereizen zijn er voor de cultuurhistorische toelichting en kunnen vertellen over gewoonten en gebruiken. Bij  groepen van minder dan 10 deelnemers zijn zij tevens reisleider. Bij 10 of meer deelnemers reist er een Nederlandse reisleider mee.

Geld

De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Wel kun je met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 400,- p.p. (voor 16 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. Het is tijdens heel de reis niet overal mogelijk om te ‘pinnen’, in Azerbeidzjan kan dit wel, maar niet op alle plaatsen, in Iran is het niet mogelijk.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt moet zijn. Mannen kunnen korte mouwen dragen, géén korte broeken. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden. Vrouwen dragen de verplichte hoofddoek vanaf het moment dat ze Iran binnenkomen. In heiligdommen is voor de dames ook de chador verplicht. Deze krijg je daar te leen. Kledingadvies voor vrouwen (zie ook foto’s hieronder): een bovenstuk (met lange mouwen) dragen tot ruim over de billen/heupen evt. tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Eronder een wijde broek (pantalon), lange rok en/of jurk, spijkerbroek, net wat je gewend bent. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen op de wat conservatievere plekken,maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig en hygiënisch.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of  rugzak.Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Iran verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten ( aircoditioning)
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis !!
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* oordopjes (geluidsoverlast), wekker, reserve batterijen
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* zwemkleding (je kunt nooit weten)
* stevige (wandel)schoenen
* slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren in Azerbeidzjan kan, in Iran is dit ten strengste verboden!

Excursies

Alle belangrijke excursies zijn bij de reis inbegrepen! Anders dan bij veel vergelijkbare reisorganisaties worden er geen facultatieve excursies ‘verkocht’. Tijdens de hele reis reist in beide landen een lokale Engels sprekende gids mee, die op de diverse sites tekst en uitleg geeft. Entrees zijn niet bij deze excursies inbegrepen

Voltage

Het voltage in beide landen is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

Offerfeest

Een tweede periode die wat afwijkt is tijdens het Offerfeest (Eid Al-Adha). Musea, souqs en archeologische sites zijn op deze dagen soms gesloten.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Literatuurlijst

Algemeen

* ‘Landenreeks Iran’, Nies Medema en S.Hesman Manesh, KIT
* ‘Te gast in Iran’, Eefje Blankevoort, Informatie Verre Reizen
* ‘Van onze correspondent. Standplaats Teheran’, Caroline Omidi, KIT
* ‘Het huis van de moskee’, Kader Abdollah, De Geus (aanrader)
* ‘Iran, een democratie van Ayatollahs’, Hooman Majd,Nieuw Amsterdam
* ‘Weg van God?’, Jan Keulen, Bulaaq
* ‘Iran – De derde revolutie’, Dirk Tieleman, Van Halewyck
* ‘Een laatste teken – Leven en dood van Homa Darabi’, Parvin Darabi
* ‘Islam voor beginners’, Sajidah Abdus Sattar, Forum
* ‘Culture Shock! Iran’, Maria O’Shea, Kuperard
* ‘Alexander de Grote; De ondergang van het Perzische rijk’,J.Lendering
* ‘De Koning’, Kader Abdollah, De Geus
* ‘Verlangen naar vrijheid’, Parinoush Saniee,Artemis & Co
* ‘Mijn steeg in Teheran’, Geuzenpocket, Manny Shiraz
* ‘Sluiers van Teheran’, Nina Rasmussen, Arena

Romans en reisverhalen

* ‘Ali en Nino’ – Kurban Said (ookfilm!)
* ‘Een reiziger uit de Oriënt’ – Tom Reis
* ‘Tussen gratie en gruwel: een Iran-reis’. Gaston van Camp
* ‘Tussen Baku en Batumi’ – Jelle Brandt Corstius
* ‘Koorddansen in de Kaukasus’ – Olaf Koens
* ‘Achter de sluier het land’ – Alexander Reeuwijk, Kleine Uil

Reisgidsen

* ’Iran (Dominicus reeks)’, Greet van Deuren, Dominicus
* ‘Iran (Travel survival kit)’, Lonely Planet
* ‘Azerbeidzjan’ Lonely planet)
* ‘Iran’, Patricia L. Baker, Bradt Travel Guides

 

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging. De hotelkamers hebben airconditioning en beschikken over een eigen badkamer. De accommodaties hebben stuk voor stuk (gratis) WiFi. Eenpersoonskamers zijn (beperkt) tegen meerprijs boekbaar. Hier een impressie van een aantal, vaak door ons gebruikte, hotels.

 

 

Hotel selectie

Tabriz – International

Het hotel is één van de bekendste hotels van de stad en wordt gerekend tot de betere accommodaties. Het heeft dan ook 4* beoordeling door de Iraanse Tourist Board. Enkele jaren geleden is het hotel volledig gerenoveerd. Een strakke stijl is door gevoerd in kamerinrichting en decoratie. Sommigen spreken van een design hotel, maar dat is niet wat het hotel zelf ambieert. Fijne grote (zit) lobby, vriendelijke receptie en prettig ruime ontbijtzaal.

 

Hamadan – Baba Taher International

Het hotel ligt aan een parkje met diverse restaurantjes en ook het centrum is op loopafstand. De bijnaam van deze accommodatie is ‘Het spiegeltjes hotel’, waarschijnlijk hoeft dit geen toelichting. Het is een 4* hotel dat we al jaren gebruiken, prima kamers met minibar en satelliet televisie. Roomservice 24 uur. Beslist één van de betere hotels van Hamadan.

 

Teheran – Masshad Hotel

Deze accommodatiel ligt centraal in Teheran, en is erg gewild bij reisorganisaties. Personeel is vriendelijk en bereid tot extra service, zoals taxi’s regelen. Het hotel heeft een restaurant en fijn dakterras met uitzicht op de bergen rond Teheran waar tot eind mei nog sneeuw op kan liggen. Interessant is ook de locatie; vlakbij de voormalige Amerikaanse ambassade. Wifi is gratis en werkt goed.