Mooie mix van Moorse en Franse invloeden, Arabisch maar ook Afrikaans. Kleine groep, ervaren Nederlandse reisleiding, zorgvuldig en persoonlijk geselecteerde accommodaties.

Van dag tot dagOvernachtingen
1 Casablanca1 nacht
2 t/m 3 Rabat2 nachten
4 t/m 5 Fes2 nachten
6 t/m 7 Erfoud2 nachten
8 t/m 9 Dades kloof2 nachten
10 t/m 11 Zagora2 nachten
12 Ouarzazate1 nacht
13 t/m 15 Marrakech2 nachten

Vertrekdag; zaterdag

 

Marokko, Afrikaanse mix van Arabische en Europese invloeden

Het is een komen en gaan geweest in dit meest westelijke deel van Afrika. Phoeniciërs en Romeinen waren vluchtige bezoekers van Marokko, dat in het Arabische wordt aangeduid als ‘daar waar de zon ondergaat’. Berbers, Arabieren en Fransen hun lieten hun sporen achter Zo is naast Arabisch, het Frans de tweede taal. Maar ook zul je ervaren dat het land het met haar drukke bazaars, moskeeën en vele Moorse invloeden overduidelijk islamitisch is georiënteerd. In het Rif- en Atlasgebergte wonden de Berbers, de oorspronkelijke bewoners van dit gebied, met hun eigen dialect en eeuwenoude tradities. Marokko wordt door meer tegenstelling gedomineerd. In Marrakech hippe meiden grote zonnebrillen en snelle brommertjes, tegenover getatoeëerde plattelandsvrouwen op zwaarbeladen muildieren. Je ziet in de bazaars jongens in trendy jeans hand-in-hand met mannen in lange wollen mantels met punt capuchon. De relatie die met de buurlanden Algerije en Mauritanië verbetert met de dag en het land staat bekend als stabiel, met een hoog tolerantiegehalte. ‘Couscous’ en ‘tajine’ zijn de traditionele gerechten, en verrassend zijn de flensjes-met-duizend-en-één-gaatjes bij het ontbijt.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zaterdag
  24 december 2022
  zaterdag
  7 januari 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.549,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  18 februari 2023
  zaterdag
  4 maart 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.549,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  22 april 2023
  zaterdag
  6 mei 2023
  Nee Is niet te boeken
  1.549,00
  Per Persoon

Inbegrepen

Vlucht, binnenlandse vlucht, luchthaventaks, al het vervoer (airconditioned), excursies, hotels met ontbijt, Nederlandse reisleiding, diensten agenten, Nederlandse organisatie met meer dan 20 jaar ervaring in Marokko. Rosetta Reizen is aangesloten bij Garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 345,- *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 350,- per week

* Beperkt beschikbaar

Grote plus +

* Prettige vluchttijden

* Binnenlandse vlucht Marrakech – Casablanca

* Kleine groep, maximaal 13 personen

* Veelal meerdere nachten in de zelfde accommodatie

* Nederlandse reisleiding ongeacht de grootte van de groep

* Zeer goede prijs/kwaliteit verhouding

* Nederlandse organisatie heeft meer dan 20 jaar reiservaring in Marokko

* Aangesloten bij Garantiefonds GGTO

 

Visum:
Voor mensen met de Nederlandse nationaliteit is geen visum vereist.


Vluchtschema gevlogen wordt met Royal Air Maroc (onder voorbehoud):

Heen
Zaterdag AT 851 – Amsterdam – Casablanca – 16.45 – 19.25

Terug
Zaterdag AT 402 – Marrakech  – Casablanca – 10.05 – 10.55
Zaterdag AT 850 –  Casablanca – Amsterdam – 11.25 – 15.50

VLUCHT NAAR CASABLANCA

Vlucht Amsterdam - Casablanca. Casablanca is niet de hoofdstad van Marokko, maar geniet wel wereldwijde bekendheid door de Hollywood film met dezelfde naam. Ben je in het bezit van een Nederlands of Belgisch paspoort, dan heb je geen visum nodig! Onze vaste chauffeur staat met een schoon gepoetste bus te wachten voor zijn ritje naar het centraal gelegen hotel. Er is nog tijd om de directe omgeving wat te verkennen, of voor een eerste kennismaking met de lokale keuken.

 

HASSAN II MOSKEE CASABLANCA EN RABAT (180 km)

Na een korte stadstoer, met gelegenheid de kolossale Hassan II moskee te bezoeken (de enige moskee in het land die ook niet Moslims mogen bezoeken), rijd je over de kustweg langs de Atlantische Oceaan noordwaarts en verruilen we Casablanca voor de hoofdstad van het land: Rabat. Blauw is hier de overheersende kleur. Dit is de eerste van de vier koningssteden die we zullen bezoeken. Fes, Meknes en Marrakech zijn de overige drie. Als je door de smalle straatjes loopt proef je die typisch Marokkaanse sfeer; geurende eetkraampjes, ambachtelijke werkplaatsjes en overal wordt koopwaar aan de man gebracht. Ben je een echte shopper en houd je een beetje van onderhandelen, dan is er de Rue des Consuls. Ook ‘s avonds is het rond het hotel een drukte van belang, een prettige mix van Arabische en Zuid-Europese impressies.

 

CITY TOUR RABAT

We bezoeken het mausoleum van Mohammed V, tevens nog steeds ook de laatste rustplaats van zijn zoon Koning Hassan II. Een waar pelgrimsoord. Dat Rabat als Romeinse nederzetting heeft gefungeerd bewijzen de ruïnes en opgravingen van Chella. Het paleis van de populaire koning Mohammed VI, omgeven door fraai aangelegde tuinen, trekt eveneens veel belangstelling. Het is wachten op 'de wacht'. Dan is het weer tijd om een theesalon in te duiken voor een cappucino, of een glaasje muntthee, er zijn er genoeg en er heet er altijd wel één ‘Café de Paris’ en hebben stuk voor stuk de grandeur van een rijk verleden.

 

VIA ROMEINSE VOLUBILIS NAAR FEZ (280 km)

Onderweg naar Fes bezichtigen we Volubilis. Het is verreweg de belangrijkste Romeinse opgraving in Marokko. De stad beleefde haar bloeiperiode in de 2e en de 3e eeuw. In het open veld tussen vijgen- en olijfbomen tref je de restanten van deze oude Romeinse nederzetting. Prachtige mozaïekvloeren met kleurrijke jachttaferelen tonen aan dat hier in het begin van onze jaartelling riante herenhuizen hebben gestaan. In de oudheid was Volubilis hofleverancier van olijfolie en graan voor de Romeinse Staat. Behalve de ruïnes van de stad zijn ook de imposante oude olijfbomen te zien. Iets verder ligt Moulay Idriss, één van de belangrijkste religieuze plaatsen van het land. In Meknes lopen we door de ‘Bab al Mansour’ de keizerlijke stad binnen en bekijken de tombe van Moulay Ismaïl, alleenheerser in de 17e eeuw. Onder zijn bewind werd Meknes in 1675 voor bijna 50 jaar de zetel van het rijk van de Alawieten. In die korte periode liet deze sultan de stad volbouwen met prachtige bouwwerken, waaronder deze tombe, een waar praalgraf. Dan is het nog een uurjte rijden naar ons hotel in een gezellige buurt in het nieuwe deel van Fez

 

MET LOKALE GIDS DE MEDINA VAN FEZ IN

Zoals in alle koningssteden is er sprake van een modern deel, de ‘ville nouvelle’, en een oud deel, ‘Fes el Bali’, met daarin de bazaar. In de ommuurde souq, een ingenieus netwerk van stegen en gangen, ruik je van verre de beroemde leerlooierijen. In grote verfbaden worden de huiden ondergedompeld om hun kleur te krijgen. Het gele leer wordt onder andere gebruikt voor ‘babouches’, de puntige Marokkaanse slippers waaraan je een echte inwoner van Fes herkent. Fes vormt met Rabat, Meknes en Marrakech de vier Koningssteden. Fes is daarvan de oudtste.

Verder dwalen door de oude binnenstad, één groot doolhof van steegjes en gangetjes, met wolververs en koperslagers, bedelende blinden en bejaarden, en toeristen met blaadjes munt voor de neus om de penetrante lucht van de leerlooierijen tegen te gaan. Wees niet bang om te verdwalen tussen de prachtige paleizen en Koranscholen, verdwalen doe je toch. Het zijn uiteindelijk de behulpzame jonge Marokkaantjes die je bij de hand pakken en er voor zorgen dat je weer bij één van de vier belangrijke stadspoorten terecht komt.

 

FES - MIDELT - ERFOUD (460 km)

We laten de koningsstad Fes achter ons en steken de Middel-Atlas over op weg naar Erfoud. Deze dag is een reisdag, maar we zullen regelmatig stoppen en onderweg is er voldoende te zien. Als er één dag kans is aapjes te ontmoeten is het vandaag, in de cederbossen bij Azrou. Bergmeertjes en pijnboomwouden maken de weg landschappelijk interessant. Halverwege in Middelt kan gestopt worden voor de lunch, er is een klein restaurant met een fijne 'jardin'. De route slingert langs authentieke dorpjes en nomadententen, af en toe moet er gestopt worden voor schapen, of ezels die de weg blokkeren. Na al het groen dat we gezien hebben krijgen we nu te maken met aardetinten: rood, geel en bruin. Even voor we in Erfoud arriveren is er langs de weg een panoramapunt waar je de eerste dadelpalmoase krijgt te zien.

 

ZANDDUINEN VAN MERZOUGA

‘Moving Sands’. De woestijn dient zich aan. Facultatief is het vandaag mogelijk verder de woestijn in te trekken. Per 4-wheel-drive naar de verschuivende duinen. ‘Erg Chebbi,’ zoals dit deel van de Sahara genoemd wordt, is het enige gebied van Marokko waar je het verschijnsel van zich verplaatsend zand tegenkomt. Over pistes rijd je naar het afgelegen Merzouga, de chauffeurs laten je fossielen en verborgen zoutmeertjes zien. De zonsop- of ondergang meemaken vanaf de top van een hoge zandduin is een bijzondere ervaring. De kosten zijn afhankelijk van het aantal deelnemers, maar gemiddeld zo'n 25 euro p.p.

 

VAN SAHARA VIA DE ATLAS NAAR DADES KLOOF (220)

Bagage in de bus, klaar voor een nieuw traject. We verruilen het zand en de stof van de Sahara voor natuur en architectuur en rijden, met een stop in Tinghir, naar de Dades kloof. Het laatste stuk van de route voert over een bergkam met in de verte groene oases vol dadelpalmen. De weg slingert zich diep het Atlasgebergte in. De roodbruine vestingstadjes met lemen huizen, torens en ommuurde erven maken het plaatje compleet. Als er plaats is slapen en eten we bij Chez Pierre. Maar ook een andere slaapplek, diep in de kloof zal een goede nachtrust garanderen.

 

WANDELEN DADES KLOOF

Na de drukte van de grote steden is het heerlijk toeven in de Dades kloof. Ons hotel is het startpunt van vele mooie wandelroutes. Je loopt soms over geitenpaadjes tussen oprijzende steile wanden van 300 meter hoog, dan weer langs heldere beekjes of door groene velden. Ook voor wie het wat rustiger aan wil doen heeft de omgeving met haar frisse buitenlucht genoeg te bieden, er zijn dan ook meerdere wandelroutes waaruit een keuze gemaakt kan worden.  De avondmaaltijd zal zeker smaken!

 

VIA DE WEG VAN DE 1000 KASBA'S NAAR ZAGORA (320 km)

Via de oase Skoura en het centrum van Ouarzazate, gaat de reis verder. Een indrukwekkende rit langs felroze oleanderstruiken en grijsbruine bergen brengt je naar de meest zuidelijke plaats van de route: Zagora. Overal zie je kasba's, terra kleurige lemen forten, van soms honderden jaren oud. Het zijn lemen burchten die vroeger de bewoners bescherming boden tegen vijandige stammen en dienden ook als opslagplaats voor de oogst. Omdat er zoveel van deze prachtige gebouwen aan deze weg staan wordt dit ook wel de 'route van de 1000 kasba's genoemd. ook doen ze soms dienst als filmdecor zoals Gladiator en de Jewel of the Nile. Het hotel dat vanavond gebruikt word is ook gebouwd als een kasbah. Na de check in kun je het woestijnzand in het zwembad van je afspoelen.

 

ZAGORA - VRIJE DAG

Vrij. Vanuit de oase van Zagora kunnen we naar het plaatsje Tamegroute met zijn moskeeën met groene daken en witte minaretten. In een eeuwenoude bibliotheek worden even oude Korans bewaard. Maar ook is deze oase de plaats bij uitstek om een kamelentrek te maken; Timbouctou 52 jours.Vroeger vertrokken hier de grote karavanen naar het diep in de woestijn te vinden Timboektoe, waar de daken van goud waren...  Nog altijd is Zagora de plaats waar veel mensen uit de omtrek heen komen om handel te drijven en inkopen te doen.

 

KASBAHS  TAOURIRT EN AÏT BENHADDOU (185 km)

We vertrekken naar wat ‘de poort tot de woestijn’ wordt genoemd, het stadje Ouarzazate. Onderweg worden aardewerken schalen en ongeglazuurde potten aangeboden. Twee van de belangrijkste en grootste kasba''s vinden we in dit gebied: Taourirt en Aït Benhaddou. Terecht worden beide beschouwd tot de mooiste en meest complete kasba'hs van Marokko! In de wintermaanden kun je hier ookooievaars zien, de hoge lemen torens van de kasbahs dienen tegenwoordig als uitstekende broedplaatsen. Overnachting in Ouarzazate.

 

AANKOMST MARRAKECH (220 km)

Langs riviertjes en notenbomen rijden we naar Marrakech. We passeren de Tizi n’Tichka-pas (2260 meter), de weg is bochtig en slingert zich over de Hoge Atlas. Langs de weg zijn talloze stalletjes waar fossielen en mineralen te koop worden aangeboden, vaardigheid voor onderhandelen is hier een vereiste. In een Berberdorpje gebruiken we de lunch. Vervolgens bereiken we Marrakech en maken we ons op voor de laatste inkopen. Nog voor de check in bij het hotel kunnen we De Marjorelletuin bezoeken. Deze botanische tuin herbergt planten van alle continenten en is een bezoek meer dan waard. Onderdeel van het complex is een museum met islamitische kunst. In een voormalig atelier is namelijk een klein etnografisch museum gevestigd over de cultuur van de Berbers met allerlei costuums, textiel, keramiek, foto's, sieraden en schilderijen. Ons hotel ligt op loopafstrand van het oude stadscentrum dat omringd is door terracotta kleurige stadsmuren. Voor de avond is er dat wereld beroemde plein: Djema El Fna. Aan het eind van de middag verschijnen de eerste kraampjes en eettentjes en tegen de tijd dat de zon is gezkat is het hele plein vol. Voor een luttel bedrag eet en drink je op een bijzondere locatie, terwijl slangenbezweerders, muzikanten en jongleurs zorgen voor het nodige vermaak.

 

MAGISCH MARRAKECH

In de bazaar van Marrakech kun je alles kopen wat je elders in het land gezien hebt; lampen, kleden, kaftans, hout- en koperwerk. Wie van ‘grand hotels’ houdt moet zeker een kijkje gaan nemen in het La Mamounia (1929); bestel een ‘café au lait’ en proef de sfeer van vervlogen tijden. Maar waar Marokko vooral bekend om staat zijn de mozaïeken en tegelmotieven, fonteinen en interieurs. Het uit de 19e eeuw daterend Palais de la Bahia is hier een mooi voorbeeld van, evenals de vele ‘riads’, oude herenhuizen die tot hotel of restaurant zijn omgetoverd.

 

TERUGVLUCHT MET ROYAL AIR MAROC

En korte transfer van nog geen 20 minuten brengt ons naar het vliegveld van Marrakech voor de binnenlandse vlucht naar Casablanca en vervolgens de rechtstreekse vlucht door naar Amsterdam. Aankomst Schiphol: zaterdag in de namiddag.

Deze dag kan ook de start zijn van een aantal dagen verlenging in Marrakech, of het aan de kust gelegen oud Portugese Essaouira. Royal Air Maroc vliegt dagelijks naar Amsterdam, dus het aantal dagen is zelf te bepalen. Prijsindicatie verlenging is 65 euro p.p. in comfortabele Riad accommodatie op basis van b.b.

Beste reistijd Marokko

De beste tijd om te reizen in Marokko  is het voorjaar (half maart tot half mei) en najaar (september tm oktober) dan is het klimaat op zijn best. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn erg warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat en het ’s middags rustig aan doet, dan is reizen in de zomer goed te doen.

Vervoer

Tijdens deze reis maken we gebruik van één bus met één vaste chauffeur. De bus is tevens voorzien van airconditioning. Anders dan bij veel andere organisaties rijdt iedereen in de zelfde bus, de groep wordt niet over twee kleinere busjes ‘verdeeld’. De bus heeft altijd meer stoelen dan het aantal deelnemers. De directe vlucht tussen Amsterdam en Casablanca wordt standaard uitgevoerd door Royal Air Maroc,

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Een aantal hotels daarvan heeft een zwembad. Hotels zijn gekozen op ligging, comfort, sfeer, architectuur (Kasbahs) en service. Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je tegen bijbetaling een éénpersoonskamer boeken. Dit moet je bij het boeken van de reis aangeven. Bij accommodatie aantal hotels die tijdens de reis gebuikt kunnen worden.

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen.

Reisleiding

Bij deze reis reist altijd een ervaren Nederlandse reisleider mee, ongeacht het aantal deelnemers. Ervaring, we doen deze reis al sinds 2001, heeft ons geleerd dat lokale reisleiders helaas niet iets aan de reis toevoegen. Reisleiders zijn echter geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis, of monumenten, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. Onze reisleiders hebben wel veel ervaring in het land en met de reis, en beschikken over een netwerk lokale contacten. Hij/zij laat je kennis maken met het hedendaagse Marokko, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen, en laat je profiteren van zijn/haar kennis van het land.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. PRIJSGARANTIE ALS JE EENMAAL GEBOEKT HEBT – HET KAN VOORKOMEN DAT ER FEITEN OF OMSTANDIGHEDEN ZIJN DIE STERK VAN INVLOED ZIJN OP DE OORSPRONKELIJKE PRIJS. B.V. FLINKE VERHOGING VAN DE LUCHTHAVEN TAX, OF WAARDE VERMINDERING VAN DE EURO. OP GROND VAN DE ANVR REISVOORWAARDEN MAG DIT AAN DE KLANT WORDEN DOORBEREKEND. ONDANKS DAT DIT DUS IS TOEGESTAAN ZULLEN WIJ HIER GEEN GEBRUIK VAN MAKEN. PRIJS IS PRIJS, GEEN RARE FRATSEN ACHTERAF!

De reissommen op onze website kunnen wel veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Attentie Kerstreis is uiterlijk te boeken tot 1 november.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt. Het uitgebreid programma is te lezen bij dag tot dag.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 13 deelnemers, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden b.v. als de laatste boeking meerdere personen betreft. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Reisdocumenten

Voor Marokko is voor mensen met een Nederlands of Belgisch paspoort geen visum vereist. ’n Identiteitskaart is onvoldoende om het land binnen te komen. Het e-ticket wordt je toegestuurd in de week van vertrek.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In sommige plaatsen kun je je net zo kleden als bij ons. In het binnenland is men echter traditioneler maar ook hier wordt over het algemeen geen aanstoot genomen aan de westerse manier van kleden. Wordt er een moskee bezocht dan is gepaste kleding wel noodzakelijk, vrouwen kunnen voor de zekerheid een hoofddoek meenemen. In het voor- en naseizoen kan een trui of vest ’s avonds aangenaam zijn en in de winter is warme kleding (DADES) echt noodzakelijk!

Bagage

Kan het best mee genomen worden in één niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Marokko (op onze literatuurlijst staan er enkele vermeld) verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS (zoutoplossing tegen uitdroging)
* EHBO-spulletjes, muggenolie
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes (vooral in de grote steden veel lawaai), wekker
* adapter (eurostekker)
* zwemkleding (sommige hotels hebben een zwembad), badlaken
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* stevige (wandel)schoenen
* in de maanden december, januari, februari en maart een regen-/windjack

Geld

De munteenheid in Marokko is de Dirham. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Dirhams mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s. In Marokko is het goed mogelijk om te ‘pinnen’, mits je je pasje activeert voor geld opnemen buiten Europa. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar misschien is € 600,- p.p. (voor 15 dagen) voor entrees, eenvoudige drankjes, maaltijden en fooien een indicatie. Goed gebruik is om gezamenlijk een ‘pot’ te maken voor fooien en waar zo nu en dan een gids uit betaald kan worden. Ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. De inleg is afhankelijk van de groepsgrootte, maar zal tussen de 35 en 45 euro bedragen.

Excursies

Alle belangrijke excursies tijdens de reis zijn inbegrepen. Er hoeft dus niet voor excursies extra bijbetaald te worden zoals bij veel andere reisorganisaties wel het geval is. De entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen. Het totaal aan entrees tijdens de reis wordt op €  20,00 geschat. In Erfoud kan per 4-wheeldrive naar Merzouga gereden worden, in Zagora kan een kamelentrek gemaakt worden. .

Communicatie

Mobiel bellen gaat goed. Is het erg belangrijk voor je dan kun je het beste contact opnemen met je provider. Ook het internet werkt over het lagemeen goed.

Tijdsverschil

Het is in Marokko in de winter 1 uur vroeger dan in Nederland. In de zomer is dat 2 uur.

Voltage

Het voltage in Marokko is 220 volt in de nieuwe gebouwen, 110 volt in de oude gebouwen. Soms zijn beide aanwezig. De stopcontacten zijn van het ‘Franse’ type. Onze Nederlandse stekkers kunnen worden gebruikt in Marokko. Er is geen wereldstekker nodig.

Ramadan

De Ramadan heeft voor westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan bieden we geen rondreizen naar Marokko aan.

Ook tijdens het jaarlijks slachtfeest, dat 3 dagen duurt, reizen we niet in principe. Sites en bazaars zijn dan nagenoeg gesloten.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de reisleiding, als dat niet werkt aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

 

Accommodatie

We verblijven over het algemeen in kleinschalige hotels. Een aantal van deze accommodaties heeft een zwembad, en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging. De hotelkamers hebben airconditioning en beschikken over een eigen badkamer. Eenpersoonskamers zijn tegen meerprijs boekbaar. Hier een impressie van de hotels die doorgaans worden gebruikt.

 

Hotel selectie

Casablanca – Hotel Maamoura

Het hotel is recent vernieuwd en de Art Deco gevel is in oude glorie hersteld. Een aantal kamers heeft balkons. De kamers zelf zijn helemaal schoon, ruim en de vloeren zijn van steen. Sfeervolle lobby met receptie en de ontbijtzaal heeft iets van een filmset. Voor een grote stad als Casablanca heeft het hotel een rustige locatie en receptionisten spreken Engels en Frans. Goede kennismaking met de Marokkaanse hotellerie scene.

 

Erfoud – Kasbah Tizimi

Dit hotel, in Kasbah stijl opgetrokken, staat aan de rand van de woestijn, maar beschikt ondanks dat over een ruim zwembad, met prima ligstoelen. Stijlvol ingericht, met veel oog voor details. Lobby en structuur van het hotel zijn ruim opgezet, met zo hier en daar wat achterstallig onderhoud (maar waar vind je dat niet in Marokko?). Het hotel heeft een barretje waar een aperitiefje genomen kan worden, en bij het avondeten schenken ze een wijntje (indien gewenst).

 

Dades Kloof – Chez Pierre

De beste uitzichten en gerechten in de Dades-vallei en misschien wel in heel het zuiden van Marokko. Chez Pierre staat bekend om de goede keuken. Het hotel ligt in de Dades Kloof enl ligt wat hoger dan de overige accommodaties, zo is er geen betere plek voor een mooi panorama. Ook is het een prima uitvalsbasis voor fantastische wandelingen. Frans management is een pré, en dat komt in heel veel dingen naar voren. ‘Piet’ is een toppertje van de reis.

 

Marrakech – Les trois palmiers

Hotel wordt geroemd om zijn kwalitatief goede bedden met zachte kussens, wel zo lekker aan het eind van een reis. Kamers zijn goed ingericht met een moderne badkamers. Locatie op loopafstand van het befaamde plein. Goed ‘westers’ georiënteerd ontbijt buffet. Zwembad met intieme koffiehoek. Mooie, frisse, ruime en schone afsluiter door een magisch land.

 

Literatuurlijst

Algemeen

* ‘Te gast in Marokko’, Informatie Verre Reizen (aanrader)
* ‘Geschiedenis van Marokko’, Herman Obdeijn, Bulaa
* ‘Landenreeks Marokko’, Wout Lentjes, KIT Publishers
* ‘Casablanca’. Adrian van Dis, Meulenhof
* ‘Culture Shock!: Morocco’, Orin Hargraves, Kuperard*
* ‘Tussen hoofddoek en string’, Kees Beekmans (aanrader)
* ‘Couscous op zondag’, Khadidja Arib, Uitgeverij Balans
* ‘Poldermarokkanen – ‘ Fouad Laroui, De Geus
* ‘Het volk van Abdelkrim’(geschiedenis Marokkaanse Rif) S. de Boer

 

Romans en reisverhalen

* ‘Piloot van goed en kwaad’, Joost Conijn, De Bezige Bij
* ‘Aroemi, aroemi – Een vreemdeling in Marokko’, Hein de Haas (aanrader)
* ‘Een verblindende afwezigheid van licht’,  Ben Jelloun, De Geus
* ‘Marokko voor beginners’, Kees Beekmans, Uitgeverij L.J. Veen (aanrader)
* ‘Sirocco’, Kees Beekmans, L.J. Veen
* ‘De eerste liefde is altijd de laatste’, Tahar Ben Jelloun, De Geus
* ‘Een gebroken man’, Tahar Ben Jelloun, De Geus
* ‘Gewijde nacht’, Tahar Ben Jelloun, Het Wereldvenster
* ‘De tanden van de topograaf’, Fouad Laroui, Van Oorschot
* ‘Bruiloft aan zee’, Abdelkadir Benali, Poema Pocket
* ‘De langverwachte’, Abdelkader Benali, Vassallucci
* ‘De dagen van Sjaitan’, Said El Haji, Maarten Muntinga
* ‘Nooit geschreven brief aan mijn vader’, Karima, Bulaaq
* ‘Een straat in Marrakech’, Elizabeth Warnock Fernea, Bulaaq
* ‘En de akker van de wereld”, Dola de Jong – Athenaeum Boekhandel
* ‘De voeten van Abdullah’, Hafid Bouazza, Prometheus Groep
* ‘Dure auto van Said’, W. Homan, Wolters-Noordhoff B.V.
* ‘Het verboden dakterras’, Fatima Mernissi, Sirene
* ‘Een man met suikerhaar’, Sjoerd Venema, Podium
* ‘Jaren van Lood – Een familiekroniek (1913-1999)’, Sietske de Boer
* ‘Het land van zijn vader’, Greta Riemersma, Podium
* ‘De weg naar Mekka’, Jan Leyers, Van Halewyck

Kinderboeken

* ‘Op bezoek in Marokko’, Frank Glissenaar, , KIT Publishers
* ‘Mijn reis’, een inspirerend vakantie-dagboek’,  M. Hagen, Querido

Reisgidsen

* ‘Marokko (Dominicus reeks)’, Remco Ensel, Gottmer
* ‘Nelles Guide: Marokko’, Berthold Schwartz, Het Spectrum
* ‘Trotter Marokko’, uitg. Lannoo
* ‘Morocco’, Matt Fletcher, Lonely Planet
* ‘Morocco Handbook’, Justin McGuinness, Footprint
* ‘Insight Guide Morocco’, uitg. Cambium
* ‘Morocco (The Rough Guide)’, Mark Ellingham, Penguin
* ‘Marokko (Kunst-Reiseführer)’, Arnold Betten, Dumont
* ‘Marokko’, D. Schetar, Elmar

Kookboeken

* ‘World food Morocco’, Lonely Planet
* ‘The Moroccan Collection’, Hilaire Walden

Films

* Casablanca
* Babel
* The Sheltering Sky
* Cry no more
* Hideous Kinky
* Les Temps Qui Changent

Reviews

Fantastische reis!!!! met een reisleider waar je zuinig op moet zijn. Wat een lieve, veelwetende, vertellende, attente man. Prettig vervoer met een geweldige chauffeur. Hotels waren op 1tje na prachtig. Heb dat ook bij Theo gemeld. Heb me er verder niet aan gestoord, maar t had wel invloed op de groeVerder heb ik alleen maar genoten en vond t geweldig. Vegetarische maaltijden in t vlieg tuig !! perfect. Hopelijk heb ik u voldoende geïnformeerd   Vriendelijke groet Louise W> – Jan 2019

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

AvS op 8 januari 2019 bestemming: Marokko, reisperiode: december 2018

Geweldige, uitgebalanceerde route, prettig tempo, plezierige hotels (vooral in Marrakech en Rabat) en uitstekende reisbegeleiding (Theo van de Laar).

Algemeen ***** 10  (Reisgraag.nl)
______________________________
Contact kantoor? Hadden graag eerder gehoord dat de reis door zou gaan.. Er werd wel steeds gezegd dat we ervan uit moesten gaan dat de reis door zou gaan, toch voor ons tot op het laatst onduidelijk. Informatie vooraf? Voldoende Vervoer? Uitstekend!! Geweldige chauffeur!! Hotels?Prima, naar de aard van het land. Sommige hotels wat te luxe. Reisleiding? Uitstekende begeleiding van Theo van de Laar, een en al respect voor hoe hij de groep met zoveel verschillende/uiteenlopende karakters heeft weten te bedienen. Zijn enthousiasme over Marokko als land wist hij over te brengen naar ons als groep, als was het een van zijn eerste reizen. We willen wel met hem (graag) naar Iran!!! Laat het ons tijdig weten wanneer hij zo’n reis gaat begeleiden.   Jan & Gerrie 11 januari 2019

************************************************************************

De informatie en het contact met Rosetta in Nederland waren pima. Vervoer was comfortabel, onze Nederlandse gids, was ook een fijne en geïnteresseerde begeleider! Goede, tot uitstekende hotels. Het hotel in Marrakech was het beste; het hotel in Erfoud het minste. Ach, het leek allemaal op elkaar. Succes! Jos – september 2018

++++++++++++++

De reis was een goede afwisseling tussen verblijf in de koningssteden en de natuur, zoals de bergen en de woestijn. De hotels waren van een goed niveau. Er was uiteraard wel wat verschil, maar het gemiddelde was hoog. Het laatste hotel in Marrakesh was wel de topper! Een zeer afwisselende reis met goede begeleiding. Wij hadden het geluk dat de groep (die nooit groot is) nu totaal max 11 personen was. Dat geeft meer flexibiliteit en route – Karel – september 2018 uit Edegom

++++++++++++++

Een mooie reis met veel hoogtepunten. Het geeft een goede indruk van het land. De groepsgrootte is perfect. Je kan daardoor veel meer zien en horen. De lokale gidsen, waren prima. Reis zat goed in elkaar en steeds 2 nachten in hotel is fijn. Rosetta Reizen zal voor ons beslist nog eens te boeken zijn. Met dank voor de goede zorgen – Peter en Anja – mei 2018

===========================

De bus was groot genoeg voor ons gezelschap en de chauffeur reed over het algemeen voorzichtig. Het was een vriendelijke man en het was jammer dat hij geen Engels sprak. Hotels waren goed, tot zeer goed met name het laatste in Marrakech. De reis is ook goed begeleid. Matthijs Blonk gaf voldoende ruimte om het programma eventueel aan te passen. Dank dus van twee tevreden reizigers. – Herman en Karin  – November 2017

++++++++++++++++++++++++++++

Ik meen dat alles naar tevredenheid was geregeld door het ‘kantoor’ van Rosetta en de vrraf gestuurd informatie was OK. Busje was prima voor 11 mensen en reisleider en ook de vrije dagen werden adequaat ingvulde door de reisleider Hotels waren zoals men kan verwachten als men in bijvoorbeeld Afrika reist. Matthijs Blonk was een heel goede reisleider. Beheerst, to-the-point, geduldig en zorgvuldig. Bij het boeken van een reis beseffen sommige mensen helaas niet waar ze aan beginnen. Achteraf besluit men dan logischerwijze dat men toch liever individueel reist, een wandelreis maakt, meer comfort zoekt of liever in Europa blijft. So far, so good. Men zoekt het dus bij de eigen keuze en handelt daar vervolgens naar. Rosetta heeft geen rol in het selecteren van reizigers, maar misschien moet je nog explicieter op de website aangeven dat de reizen bedoeld zijn voor mensen die zelf ook invulling aan een dagdeel willen en kunnen geven. Het was een prima reis.– Frank – oktober 2017
************

S. Franssen op 17 juni 2017 bestemming: Marokko, reisperiode: april 2017Marokko een eye opener. Fascinerend land , authentiek, schitterende Koningssteden, intrigerend landschap. Ontwikkeld, maar ook armoe. Uiterst vriendelijke mensen.
Zeer goed verzorgde reis met goede hotels en uitstekende deskundige reisleiding. Aanrader!… Lees meer

Algemeen 9
****************
De voorinformatie was toereikend en redelijk uitgebreid. Met name de verwijzing naar literatuur vond ik heel goed. Perfect vervoer. Busje was heel goed en chauffeur meer dan uitstekend: dienstvaardig en geen enkel risico nemend. Bijna alle accommodaties waren goed tot heel goed. Alleen bij het hotel in de Dadeskloof, dat er op zich vooral beneden goed uitzag, viel de kamer wat tegen. We hadden Françoise Haeck als reisleidster en daar mag Rosetta trots op zijn. Even wennen, maar eenmaal de gebruiksaanwijzing doorhebbend, bleek het een formidabele reisleidster. Onvermoeibaar; steeds in de weer om de zaken tot in de puntjes te regelen, steeds bezig om ons op interessante dingen te wijzen. Grote kennis van land, volk en cultuur. Met Franse zwier wist ze goed om te gaan met wie ze de zaken moest regelen. Kortom: ze heeft er zeer aan bijgedragen dat we van Marokko genoten hebben en er ook een andere kijk op gekregen. Sjef – mei 2017

++++++++++++++++++++++++++++++

Reizen in een kleine groep met eigen vaste bus en chauffeur is me goed bevallen. Verblijf in sfeervolle hotels. De diners in uitgelezen restaurants. De begeleiding door onze enthousiaste en deskundige reisleider Theo van de Laar was buitengewoon. Mede door het prettige gezelschap was de reis helemaal in orde en kan ik deze rondreis iedereen aanraden. – Henk –  jan. 2017

++++++++++++++++++++++++++++++++

Informatie was op tijd, goed & helder. Ik miste iets over de op kans op verkoudheid, de kans hierop is erg groot, zo niet onvermijdelijk (dus vermeld dat je daar tegen iets mee moet nemen van huis; zeker als je bij voorkeur homeopathische middelen gebruikt). Bus was oké en chauffeur Abdül uitstekend. Terecht wordt op het meenemen van warme kleding gewezen, dat is beslist geen overbodige luxe rond kerst! Hotels zijn meestal erg koud ‘s avonds, maar de kamers waren doorgaans prima en goed verwarmd. Begeleiding van Theo van de Laar was uitstekend, enthousiast, informatief en voortvarend; 1 dag per week voor jezelf zou wenselijk zijn; het bezoek aan de kasba Ait ben Haddou (bij Qourzazate) is echt overbodig (is net een winkelcentrum en voegt niets toe aan wat we al gezien hadden); ik begrijp dat er een tussenstop moet zijn op weg naar Marrakech, maar dan zou daar een andere activiteit bij bedacht kunnen worden.Hotels in volgorde van beste naar minder: Hotel Les trois Palmiers; Smarts; Kasbah Tizimi; Chez L’habitant Amazigh, Ksar Tinsouline, Het was een geweldige reis!

Bernadette januari 2017

——————————-

De Marokkoreis van 24 december tot 7 januari was werkelijk fantastisch! Mijn eerste groepsreis ooit! Zoveel nieuwe indrukken! Mijn hoofd zit vol met kleuren, geuren, mensen, mooie natuur en een super reisleider en chauffeur! Ik heb steeds wilde dromen over alles wat we meegemaakt hebben. In een woord geweldig! Hartelijk dank en misschien tot een volgende keer. Tonneke jan. ’17

+++++++++++++++++++++

Rudolf van Huis en Diana Coolen op 1 februari 2017 bestemming: Marokko, reisperiode: januari 2017

Uitstekende hotels en een fantastische begeleiding door onze gids Theo van de Laar!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Het contact in Nederland was goed en dat is in Marokko zo gebleven. Reisleidster Françoise beschikt over veel kennis van geschiedenis en bezochte plaatsen en bracht ons naar plekken en bezienswaardigheden die zeer de moeite waard zijn. Zij is ook iemand die alles voor ons tot in de puntjes regelde. Ze hield zich ook behoorlijk strak aan het programma als we de Medina’s in gingen, waar natuurlijk de interesse nogal eens afdwaalde naar het shoppen, maar daar hebben we haar ook af en toe mee geplaagd. Ik vond 3 hotels erg goed: in volgorde: Les trois Palmiers, Les Jardins de Ouarzazate en Kasbah Tizimi. De minste vond ik Kasbah Taborithe, alhoewel de bediening bijzonder aardig was. We hebben een prachtige reis gemaakt die we anderen zeker zullen aanbevelen. April 2016 – Adrie van Wijk

================================================================

We hebben een zeer mooie reis in een zeer mooi land gemaakt met een zeer deskundige reisleidster. De hotels in Erfoud en Qaurzazate beschouwen we als beste. Op een schaal van 1 t/m 10 krijgt de reis van ons een 9. – J.H. Hemel maart 2016

——————————————

Het contact vooraf was goed en de reisinformatie voldoende. We hadden een prima bus en even goede chauffeur. Mooie hotels, ‘Perle du Dadas’ was fantastisch, het hotel in Ouarzazate was het minste (één nacht). Het beste hotel was Kasbah Tizimin in Erfoud. Françoise is een goede reisleidster en een pracht vrouw.  – H. Verstraeten – nov. 2015

===========================

Over de reisinformatie en het vervoer (chauffeur) heb ik geen opmerkingen. Wat de reisleiding betreft; Françoise Haeck is een geweldige reisleider zeer betrokken en vakkundig. Het beste hotel was Marrakech (Les trois Palmiers), maar dat spreekt voor zich.- N. Dierckx – okt. 2015

=====================================================

De reis wat luxer dan verwacht. Het bedrag aan zakgeld dat vermeld werd in de informatie was niet voldoende, op zich vond ik dat niet zo erg, maar ik kan me voorstellen dat er reizigers zijn die dat wel een probleem vinden. Prima bus en de accommodaties waren over het. algemeen veel luxer dan we hadden verwacht. Het beste Chez Pierre in de Dades Kloof, het minste het hotel in Fez. Zeer tevreden over de reisleiding, reisleidster Françoise Haeck heeft veel kennis over het gebied en alles liep goed.Het bedrag aan zakgeld dat vermeld staat bij de informatie zou wat omhoog kunnen (is inmiddels gebeurd). Kijk terug op een erg fijne reis.

Laurien van der Zwan – mei 2015

==============================================

 

 

**************************************************

De reis was naar alle verwachting mooi en bijzonder interessant. Het hotel in Erfoud kwam op nr.1, zo mooi, zo prima. Het minste was dat in Casablanca, maar zeker goed genoeg. We waren ook erg te spreken over Chez Pierre. Alle hotels waren overigens boven onze verwachtingen. En helemaal enthousiast over het laatste, na onze terugkomst in Marrakech, de Riad in de medina, prachtig en prettig. Dat de reis zó interessant en leuk was is zeker te danken aan onze reisleidster Françoise Haeck. Met zoveel kennis over het land, de cultuur, de geschiedenis, de politiek, en met zoveel bagage om het een en ander met zoveel plezier aan een groep over te dragen, daar waren we erg, erg tevreden over. Chapeau voor Françoise. De enige excursie die wij wat minder vonden was die naar de Atlas studio’s, die had er wat ons betreft wel uit gekund. Kortom, twee mensen die met veel genoegen terugkijken nu op een prachtige Marokko rondreis, en die graag nog eens met Rosetta op stap gaan.

Erin van Broekhuisen en Harriët Swanborn – april 2015

—————————————————————————————————————————-

Evaluatie
Vertrekdatum en datum van terugkomst: 14 t/m 28 maart 2015

1. De contacten in Nederland verliepen prima. 2. De informatie is voldoende. Ook op de site staat veel en je moet jezelf ook verder oriënteren. 3. We hadden een goede bus met een zeer goede chauffeur. Op de 1e of 2e dag een lekke band, maar dat kan gebeuren en dit werd goed opgelost. De grootte van de bus was prima voor de groep, je kon wat wisselen qua plaats en er was extra ruimte. 4. De hotels waren algemeen genomen voldoende, goed en prima. Het is normaal dat het ene hotel soms wat luxer is dan het andere, vind ik geen probleem. De totale indruk is luxer dan ik had verwacht. Enkele opmerkingen per hotel: Balima, Rabat: wat vergane glorie, maar prima locatie!!!! Beter dan luxe in een saaie buitenwijk!!! Kasbah Tizmi Erfoud: heel leuk zo met die kamers aan hofjes, echt woestijnsfeer, leuk! Marrakech, Les trois Palmyres: super luxe hotel, goede service, prettig personeel, grote kamers, toch ontbijt gekregen ondanks vroeg vertrek naar vliegveld. 5. Françoise Haeck is een zeer ervaren begeleidster, die alles uit de reis weet te halen. Ook stops en bezienswaardigheden die niet vermeld staan. Ze is zorgzaam voor iedereen en let overal op. Ze heeft overal haar contacten en weet het allemaal super te regelen. Zeer veel waardering hiervoor!!! 6. De reis krijgt een 9!!!! Ze was goed gedoseerd. Veel afwisseling en ook goede balans tussen stad en natuur. Best wel intensief, maar goed te doen. 7. Verder vind ik het super dat op de niet-reisdagen de bus je overal heen brengt zonder extra kosten. Hierdoor kosten de extra excursies niet meer dan de gids of een entree, en die kosten zijn daar niet hoog. Ik vind dat een positief punt van Rosetta (althans bij deze reis), wat je best kunt benadrukken op de site. Ik heb wel meegemaakt dat op niet-reisdagen de bus stilstond en je verplicht was dure excursies te nemen, of taxiritten moest betalen om ergens te komen. Het was een mooie en zeer afwisselend reis. Hartelijk dank, Kitty  – April 2015

++++++++++++++++

Contact in Nederland was naar tevredenheid. Twee kleine puntjes: een afspraak over een ‘meeting point’ en/of ‘meeting time’ met de reisleider op Schiphol of Casablanca zou prettig zijn, en de ‘indicatie’ op internet voor uitgaven voor entrees en maaltijden mag wat hoger. De bus was voldoende ruim voor het gezelschap. Goede en betrouwbare chauffeur (Abdul). Hotels waren over het algemeen luxer dan ik op grond van de internet-informatie had verwacht. Meer dan tevreden waren we over onze reisleidster Françoise Haeck.  Zij gaf de sowieso al prachtige reis, nog een geweldige meerwaarde door haar kennis, ervaring, enthousiasme en tomeloze energie. Hotels waren moeilijk te vergelijken. Van de ‘stads’-hotels was Les 3 Palmiers (Marrakech) het meest comfortabel maar ook het minst Marokkaans, Kasbah Tizimi (Erfoud) en Chez Pierre (Dades) gaven het meest een vakantiegevoel: uniek qua sfeer, bouw en inrichting, waarbij Chez Pierre ook nog eens een geweldig restaurant had (wel wat duurder maar dat was het zeker waard). Ik kijk met veel plezier terug op een geweldige reis, een grote 9!

Maart 2015 = Geert van der Neut

===================================================================

Françoise Haeck was een uitstekend reisleidster; tomeloze energie en een goed organisator. Zij heeft voor een groot gedeelte bijgedragen tot het succes van deze reis. Hotels waren uitstekend, Marrakech het best,  in Fez iets minder. Het is goed dat wij op de meeste plaatsen 2 nachten beleven. de E-tickets waren wat onduidelijk en het was niet helemaal helder of wij ons op Schiphol, of Casablanca zouden treffen. In praktijk liep dat gladjes. Prima reis.

Fam. de Groot – Amsterdam – maart 2015

++++++++++++++++++++++++++++++

GH  maart reis 2015

Een prachtige rondreis als eerste kennismaking met Marokko. Van koningssteden tot woestijn, van Arabische cultuur tot Berberse gastvrijheid, van zand tot sneeuw, deze reis was net zo veelzijdig als het land zelf. Hotels waren prima, een aantal prachtig door inrichting en/of ligging. Met een leuke, kleine groep mensen, allemaal flexibel van geest, en met een geweldige Nederlandse reisleidster die met haar kennis, ervaring, enthousiasme en tomeloze energie de reis een enorme meerwaarde gaf. Twee weken met een vol programma, maar ook genoeg vrijheid om wel of niet mee te doen met excursies of gewoon zelf op ontdekkingstocht te gaan. Kortom, een aanrader voor wie kennis wil maken met Marokko,
**********************************************************

De reis is prima begeleid door Françoise Haeck: deskundig, met humor en met voldoende zorg voor Berts soms matige gezondheid. Het was een reis vol variatie. Prima bus en dito chauffeur. Prettig was ook dat we bijna steeds twee nachten in één hotel sliepen. En een kleine, plezierige groep!

Bert van Hulzen en Tineke Snaterse  – Maart 2015

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Prima contact vooraf. Ook omdat steeds snel werd gereageerd. Was wel een misverstand over de betaling. Maar dat kan gebeuren. Dat was ook snel uit de wereld. De vooraf  gestuurde informatie, wat heel goed. Geen verbetering mogelijk. We hadden een nieuwe bus en de chauffeur was goed. Hij reed voorzichtig en rustig. Niet gehaast of schokkerig. Erg prettig, want veilig.

Accommodaties waren allemaal dik in orde. Niveau verschilt, maar dat is juist leuk. Allemaal goed bevallen. Één minpuntje: de bedden in de Dadeskloof waren keihard! (als je er dan toch om vraagt). Het hotel in Casablanca was meer dan prima. Ook op een leuke locatie (minder toeristisch). De kamer van onze dochters was wat minder, maar we sliepen er maar één nachtje. Dus overal: leuke hotels en goede locaties.

Reisleider Rudy Knoef was enthousiast en deskundig. Weet veel van het land, voelt de reizigers goed aan. Doseert op een goede manier en vertelt met humor. Geen praatjesmaker (dat is een compliment). Goede mix van betrokkenheid, service en informatie en ook afstand (af en toe). We zijn zeer positief over hem. Hij heeft een belangrijk aandeel gehad in het slagen van de vakantie.

De (kerst) reis is ons alle vier heel goed bevallen!

Sasja en Johan (Maan en Lola) Ketelaars  januari 2015

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Het eerste hotel was niet zo, maar de rest van de hotels was prima tot uitstekend. In Marrakech mag het best een hotel wat dichter bij de oude stad zijn. Het vervoer was in orde. We hadden een bijna nieuwe bus en een goede chauffeur. Ook over de reisleiding zijn we zeer tevreden, Rudi Knoef is een betrokken en deskundige begeleider. Ik wil nog wel naar Iran, Dus dat wordt de volgende reis.

Fijn dat Rosetta met kleinere groepen werkt.

Els – 22 januari 2015

—————————————————————————————————

Verzonden: woensdag 21 januari 2015 18:06
Aan: ‘Rosetta Reizen’
Onderwerp: RE: Terugblik

Hallo Rosetta,

Hierbij onze evaluatie.
We hebben een hele leuke tijd gehad.
Alleen maar positief over Rosetta, Rudy Knoef en de chauffeur.

Met vriendelijke groet,

Johan Ketelaars

/////////////////////////

Contact met bureau en toegestuurde informatie waren goed. Prima nieuwe bus met een goede chauffeur. Accommodaties waren wisselend maar over het algemeen voldoende. Rudi Knoef is een prima reisleider, kundig, betrokken, enthousiast en hij heeft humor. Kon niet beter!! We hebben een heerlijke reis gehad waar we met veel plezier op terug kijken!!

Lien Mast – 7 januari 2015

========================

Het contact Nederland was naar tevredenheid. Een bevestiging als je het bedrag gestort hebt zou fijn zijn, maar voor de rest was het prima. De informatie was toereikend. Het busje was prima en de chauffeur heel erg goed. Het eerste hotel vond ik wat matig, vooral het vele lawaai wat op mijn kamer te horen was. De andere hotels waren goed. De een wat beter dan de andere. Rudi Knoef was een hele fijne reisleider die er mede voor gezorgd heeft dat mijn vakantie een top vakantie is geworden. Hij wist heel veel en liet ons veel extra zien naast het reisprogramma.

Hanneke – 6 januari 2015

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Johan Ketelaars op 23 januari 2015

Een fantastische reis. Een mooie afwisseling van cultuur en natuur. Met een hele goede, ervaren en leuke gids. Je leert veel facetten van Marokko kennen, het dagelijks leven, de geschiedenis. De accommodaties waren goed, het reistempo ook. Op alle fronten een aanrader!
================

Om nooit te vergeten! Het zou te ver voeren om alles uitgebreid te bespreken, een ding staat vast : het was een heel geslaagde reis. Zo goed, dat ik van plan ben om in oktober dezelfde reis nog een keer te gaan maken. Dat zegt genoeg, niet dan?

Rosetta weer eens bedankt !

Nel Schoonheim. Venlo.- juni 2014

***********************************

Bestemming: Marokko

Reisleidster: Anke van Maris

Vertrekdatum en datum van terugkomst: 26-4-2014/10-5-2014

Naam afzender: Leen en Rita den Arend

Beste reiziger, omdat wij graag willen weten hoe onze reizen verlopen zijn, zodat wij eventueel veranderingen/verbeteringen kunnen doorvoeren, bieden wij  langs deze weg de mogelijkheid opmerkingen te maken over je reis. Natuurlijk is dit geen verplichting. Bij voorbaat hartelijk dank voor de medewerking.

Was het contact met Rosetta Reizen in Nederland naar tevredenheid? Zo niet, wat kan beter, of is fout gegaan?  Het  contact was prima, geen aanmerkingen op.

Waren de middelen van vervoer waarmee gereisd werd in het land naar verwachting  Wij waren zeer tevreden over de bus, veel ruimte, was erf fijn.

Voldeed de (hotel)accommodatie in het land?  Prima hotels, sfeervol, geen aanmerkingen.

Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is? Anke van Maris was echt een perfecte reisleidster. Mijn complimenten voor haar inzet. Zij kende het land goed, had veel contacten in de diverse plaatsen en hield duidelijk van het land. En een heel aardig persoon, wij hebben haar zeer gewaardeerd!!

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Door de kleine groepsgrootte (zeer prettig) is de reisleider prominent aanwezig. Hij is vraagbaak, ‘steun en toeverlaat’ hij is sturend, bindende factor. etc. Wat dat betreft hebben wij het enorm getroffen met Theo van de Laar, die de groep tevens wist te leiden met veel humor, inzet en relativeringsvermogen. Ook hadden wij een zeer betrouwbare en.hulpvaardige chauffeur. Het contact in Nederland was goed, de informatie die we toegestuurd kregen was prima, over het vervoer waren we zeer tevreden en de accommodatie was dik in orde. Dank voor deze mooie reis.

////////////////////////////////////////////////////////////////////

Peter Moerkamp en Thea de Boer 19-4-2014

Het was een geweldig mooie reis.

Hulde aan Françoise Haeck, zij is een prima reisleidster, ik ben zeer tevreden.

Anna Wilkes – Utrecht – mei 2014

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Prima chauffeur en bus, uitstekend contact in Nederland en goede hotels! Veel van cultuur Marokko ervaren en de reis is geweldig begeleid door Theo van de Laar. Leuke groep, fijne reis.

Jos Meijer & Nelly Rog (januari 2014)

+++++++++++++++++++++++

Mooie bus, voldoende ruimte; compliment waard. Annette. is een zeer goede reisleidster en de lokale chauffeur was heel behulpzaam. Ik ben verrast door de goede prijs – kwaliteit verhouding. Willem Schepers..

—————

Prima bus en dito chauffeur (Mohammed). Goede hotels (beter dan verwacht zelfs) en een zeer ervaren,prettige en rustigge reisleidster, houd haar in ere! Ik vind Rosetta een organisatie die ik in mijn omgeving zeker zal aanbevelen, prima club: houden zo! – Gerard Groen..

———————————

Hotelaccommodatie was goed, het hotel in de Dadeskloof was heel orgineel. Het vervoer was goed, over de buschauffeur die ons tijdens de reis heeft gereden, ben ik meer dan tevreden. De reis was goed georganieerd. – W. R.

——————

Prima! Zeer deskundige begeleiding, zowel cultureel als sociaal. Goede bus, goede chauffeur en hotels ok. Heb je nog opmerkingen die je bij de vragen niet kwijt kon? Neen. – J. Hofland .

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++=========

Goede morgen Rosetta, een korte evaluatie, die jullie vragenlijst volgt. Het was weer een geweldige reis; dezelfde route heb ik overigens in mei 2008 met jullie afgelegd. Contact met jullie was weer prima: een telefoontje met Daphne, en alles was geregeld. De toegestuurde informatie wordt steeds overbodiger; de e-mail correspondentie volstaat. Ik was dan ook blij met de brief over het stoppen van de algemene verzending van de papieren brochure. Die kijk ik nauwelijks in. Iedereen zijn eigen bank in de bus: heerlijk. Je mocht ook wel naast iemand gaan zitten, maar van die mogelijkheid werd weinig gebruik gemaakt, ook niet door de stellen. Reisleider Rudi Knoef deed het weer heel anders dan de begeleiders van de andere reizen die ik met jullie heb gemaakt. Na een korte periode van aanpassing, ben ik telkens weer heel tevreden. Vriendelijke groet, en tot een volgende reis. Berend van H. –

=====

Thuis van een prachtige reis, wel inspannend, de groep was heeeeel gezellig, veel voor elkaar over, dus erg behulpzaam. Zelf heb ik veel opgetrokken met 2 damens uit Emmen. Rudi Knoef was geweldig wist veel te vertellen over het land (vasthouden die man bij ROSETTA.) Ook voor Rosetta waren er veel komplimenten, dat was heel leuk en er waren al vaker mensen mee gegaan met jullie reizen
.
HEEL VEEL DANK VOOR ALLES
Liefs Joke –

—————–

Reisleider: Agma Spil

Naam afzender: Bert en Johan

1. Ben je tevreden over het contact met Rosetta reizen in Nederland. Tevreden. Emails en telefoontjes zijn correct beantwoord. 2. Ben je tevreden over de informatie die je voordat je op reis ging van Rosetta toegestuurd kreeg. Tevreden. Uitgebreide informatie. 3. Ben je tevreden over de middelen van vervoer waarmee je hebt gereisd in het land. Tevreden. Goede bus met extra lege plaatsen. 4. Ben je tevreden over de hotelaccommodatie in het land? Tevreden. Hotels waren sfeervol en/of goed gelegen. Hotel in Marrakech goed maar ver van toeristisch centrum 5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is? Zeer tevreden met de deskundige en zorgzame begeleiding van Agma Spil. Het kan niet beter 6. Tot slot: Een geweldige reis waar we heel veel verschillende dingen gezien en beleefd hebben.

===============

Het is door mij het heel erg op prijs gesteld dat de reis, ondanks het feit dat het minimaal aantal deelnemers niet gehaald was, toch doorgegaan is en ook nog met Nederlandse reisleiding. Marokko was vele jaren een land waar ik nog graag naar toe wilde. Wat mij betreft is het een prinsessenreis geworden. Daar hebben onze reisleidster en Mohammed de chauffeur zeker toe bijgedragen. Het was een prima reis. Ik ben erg tevreden en kan iedereen Marokko en Rosetta aanraden. Marit

– ———————————-

Ik maak dikwijls reizen waarin veel cultuur en kunst wordt uitgelegd. De Marokko reis was het tegenovergestelde, maar dat is me goed bevallen. Het was prima reizen met Matthijs Blonk. Ook was er veel ruimte om te wandelen en te kijken, en ook dat is me prima bevallen. Aanrader! – Petra van der H.

———————————————–

Evaluatieformulier Reisleider: Annette Michon

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is?

Ja, we hebben zelden zo’n goede reisleidster meegemaakt. Enthousiast, aardig en zeer kundig. Doet veel meer dan verwacht mag worden. Dit was onze 2e reis met Rosetta en we zijn wederom zeer tevreden. Hebben een fantastische vakantie gehad. – C.W.J.P. P. / A.J.M. H. – Den Haag

————————————–

Reisleidster was kundig, opgewekt, vol aandacht voor de groep. Ze deed haast overal aan mee – moet heel veel tijd aan de groep hebben besteed. Uitstekend! – Els – Hendrik Ido Ambacht

———————————————–

Dag medewerkers Rosetta, dank voor jullie aardige kaartje. Dat was natuurlijk ontzettend stom van mij om in Marokko in een fontein te stappen. Ging nog helemaal ’te water’ ook. Shaming! Heb fantastische reis gehad, ondanks handicap. Met Mathijs als reisleider, toppie! Hartelijke groet van R.

———————————————

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is?

Een zeer fijne reisleidster! Goed geïnformeerd, flexibel, gezellig, speelt goed op de groep in. Complimenten!!! Ze heeft ons veel extra informatie gegeven en mooie plekken laten zien. Het was een leuke en hechte groep. Heel prettig gezelschap. Ik heb een geweldige reis gehad!! – J. J. – Leiden

—————————————–

Ja, Françoise is een kanjer. Kan niet beter. Het was een prachtige reis en goed verzorgd, we hebben weer een mooi stukje van de wereld gezien. Bedankt – G. – Tilburg

—————————————————————-

HET WAS PRACHTIG. IK BEN BLIJ DAT IK DE GOEDE KEUS HEB GEMAAKT. MATTHIJS IS EEN PRIMA REISLEIDER EN WE HADDEN EEN HECHTE GROEP, MAAR NU OP NAAR LIBIE (KLASSIEK) – Nellie B.

—————————————————–

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is? Reisleiding ter plekke – Matthijs Blonk – was zeer goed. Niet alleen ter plekke, ook bij de incheck was hij aanwezig en tot het laatst toe heeft hij de reis goed begeleid. Gedurende heel de reis kon immer een beroep op hem gedaan worden. Een waar genoegen. – Willem S. – Amstelveen

—————————–

Een heel fijne reisleider. Had steeds goede voorstellen en was duidelijk van toegevoegde waarde. Zeker ook door hem was het een geweldige reis. – Rianne

———————————————–

Evaluatieformulier Marokko

1. Ben je tevreden over het contact met Rosetta Reizen in Nederland? Zo niet, wat zijn je klachten? Geen enkele klacht, prima.

2. Ben je tevreden over de informatie die je voordat je op reis ging van Rosetta Reizen toegestuurd kreeg? Zo niet, wat ontbrak er? Prima.

3. Ben je tevreden over de middelen van vervoer waarmee je gereisd hebt in het land? Zo niet, wat zijn je klachten? Kwaliteit bus goed.

4. Ben je tevreden over de (hotel)accommodatie in het land? Zo niet, wat zijn je klachten? Met uitzondering van 1 hotel zeer sfeervolle hotels.

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is? Zo niet, wat zijn je klachten? Agma deed het uitstekend, gaf voldoende informatie en liet iedereen die dat wilde voldoende vrij. Bovendien regelde ze alle zaken doeltreffend en geruisloos.

6. Welke reisbestemming zou je graag aan het aanbod van Rosetta Reizen toegevoegd zien? Weet ik eigenlijk niet. Je kunt beter bij een reisorganisatie boeken die een kleiner pakket heeft maar daardoor tegelijk betere begeleiders en informatie.

7. Heb je nog opmerkingen die je bij bovengenoemde vragen niet kwijt kon? Ja, zeker vaker met Rosetta. Veel dank voor de goede organisatie.

B. & G.- Zutphen

———————————————-

Evaluatieformulier

Bestemming: Marokko
reisleider: Rudi Knoef

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is?

Hij kent het land, hij spreekt de taal en heeft z’n adresjes. Het was een genoegen om met Rudi door Marokko te reizen. We hebben kunnen profiteren van zijn jarenlange reiservaring in dit boeiende land. – W. de V. – Enschede

——————————————–

Geacht Reisbureau Rosetta,

Wij hebben genoten van de reis naar Marokko. Het succes daarvan is niet alleen te danken aan het prachtige land maar evenzeer aan de wijze waarop wij begeleid zijn door Mevrouw Agma Spil. Zij heeft er op efficiënte en inspirerende manier voor gezorgd dat wij ons volledig op de genoegens van de reis konden concentreren omdat zij alle bijkomstigheden, die reizen nu eenmaal met zich meebrengt, voor haar rekening nam. Met name toen wij door watersnood in de regio dreigden te stranden wist zij het hoofd koel te houden en al improviserend met het lokale agentschap er voor te zorgen dat wij toch een dak boven ons hoofd kregen en de reis met een kleine wijziging konden voortzetten.
Persoonlijk is zij ons te hulp geschoten toen mijn vrouw bij de terugreis op het vliegveld in Marrakech onwel werd. Wij zijn haar dankbaar voor de aandacht en zorg die zij ons daar heeft gegeven. Wij beschouwen haar als een sierraad van uw organisatie en hopen dat u deze waardering aan haar wilt overbrengen.

Met vriendelijke groet,

G.H. Tabak

——

Dit was voor mij de eerste keer om te reizen met een organisatie. Ik heb een goede keuze gemaakt (vertel het tegen iedereen). Jullie hebben een prachtige brochure met – het belangrijkste – aantrekkelijke reizen voor een aantrekkelijke prijs en met niet te grote groepen (vind ik ook belangrijk). Het was allemaal goed georganiseerd en we hadden een heel erg goede reisleidster: goed voor de groep en goed voor de plaatselijke bevolking, denkt aan hen en omgeving: fooien voor iedereen. Anita J.

————————————————————-

Evaluatieformulier

Bestemming: Marokko

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is?

Prima. Goede reisleider, die zowel geborgenheid als vrijheid bood en leuke ideeën had. Prettige afwisseling van cultuur en actie, mede dankzij onze reisleider. Goede prijs – kwaliteit verhouding. Kortom: zeer tevreden! Fam. Van de V. – Malden

Goed begeleid en geregeld. Arno was een zeer prettige reisleider: creatief en gaf ook ruimte voor eigen initiatief. Over de accommodatie waren we tevreden en ook het vervoer was prima. Fam. Van de Graaf

—————————

Een mooie reis met veel hoogtepunten. Het geeft een goede indruk van het land. De groepsgrootte is perfect. Je kan daardoor veel meer zien en horen. De lokale gidsen, door Nina uitgezocht, waren prima. Reis zat goed in elkaar en steeds 2 nachten in hotel is fijn. Rosetta Reizen zal voor ons beslist nog eens te boeken zijn. – F. v. Nieuwkerk

——————-

Aan de directie van Rosetta, namens alle deelnemers van de Marokko reis van 29 april willen wij uiting geven van onze waardering voor Nina. Zij regelde alles zeer doortastend en assertief en zij besprak de verschillende mogelijkheden op een pretige manier met de groep. Danzij haar goede lokale kontakten hebben wij veel bijzondere en interessante dingen kunnen zien. Nina voelde de groep prima aan en maakte zo telkens de juiste keuzes over wat al dan niet bezocht zou worden. Haar vakmanschap heef erg voor gezorgd dat de reis uitsteeg boven ‘een goed georganiseerde vakantie’!

————–

Beste Rosetta, jullie hebben ons een onvergetelijke vakantie bezorgd. De route was prachtig, Matthijs is een uitstekende reisleider, de hotels waren prima, bus en chauffeur en mecanicien waren uitstekend en de terugreis via Brussel gaf geen enkel probleem. Nogmaals veel dank voor alles, Rosetta is in ieder geval voor herhaling vatbaar. W.T. – St Maarten

——————

We zijn zeer tevreden over de reisleiding van Theo van de Laar. Door zijn ervaring en eigen contacten is de reis onvergetelijk geworden. Het was een diverse, sociale, harmonische groep. Aanbevelenswaardig! – M. Zeegers en T. Lap

—————————————————————-

Directie Rosetta Reizen,

Helaas ben ik het enquêteformulier kwijt. Toch wil ik e.e.a. vermelden over onze Marrokko reis van 20 december t/m 3 januari. Wij hebben genoten van de veelzijdigheid van deze reis. De begeleiding was uitstekend! Ook de accommodatie was prima. Graag waren we nog wat langer in Marrakech gebleven, maar dat is ook een reden om daar weer naartoe te gaan. Dit was onze eerste kennismaking met Rosetta, zeker niet onze laatste. – Martin en Wennie

———————————————-

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis begeleid is? Ja, Theo van de Laar  was zeker deskundig, zorgzaam, kordaat en humoristisch. Een uurtje geen gepraat af en toe zou wel fijn geweest zijn. Maar.. goede reisleider. 6. Welke bestemmingen zou je aan het aanbod van Rosetta Reizen toegevoegd zien? Geen. “In der Beschränkung zeigt sich der Meister’. T.T. F.

——————

Tevreden over contact in Nederland en over de toegestuurde informatie, zeer tevreden over bus en chauffeur, compliment. Goed verzorgde hotels, de één beter dan de ander. Françoise is een zeer fijne reisleidster. Goed geïnformeerd, flexibel, gezellig, speelt goed op de groep in. Ik schrok in het begin een beetje omdat er geen leeftijdgenoten waren. Dat bleek allemaal heel erg mee te vallen. Het was een leuke en hechte groep. Ik heb een geweldige reis gehad!!!!!!! José J.

——————–

Op de eerste plaats onze complimenten voor deze zeer uitgebalanceerde reis. Was perfect. Ons lijkt het alleen verstandig om het laatste hotel van de reis het beste te maken. Dit wordt het beste onthouden van een reis. Verder waren we zeer tevreden over onze tourleader Agma Spil. – Hans & Tieneke H.

———————–

We hebben gekozen voor Rosetta omdat A er met een max. van 18 personen gereisd zou worden En B omdat de reis zodanig is gepland dat je meestal 2 nachten op één plaats bent. Geeft rust aan de reis. Achteraf zijn wij inderdaad content met onze keuze! In de reisdagen zaten, hoewel de afstanden soms best groot waren, ook plezierige koffie- en lunchpauzes op mooie plaatsen en onderweg werden vaak ook bezienswaardige plekken bezocht. Goed geplande reis die bovendien door Agma Spil uitmuntend begeleid werd. Agma krijgt van ons een 10. Ook de vrijheid die je had en kreeg (binnen de mogelijkheden) was plezierig. – W. en K.

———-

Hele mooie reis, ook groepsreis (voor ons 1e keer) goed bevallen. De reisleiding was zeer goed. Arno is top! Wel bijzonder type. = Elisabeth van V,

—————————–