Architectuur en Iran, klassieke groepsreis met Nederlandse begeleiding, waarbij naast alle hoogtepunten die Iran te bieden heeft extra oog is voor de hoogwaardige bouwkunst, zowel islamitische- als leemarchitectuur.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Teheran2 nachten
3 t/m 4 Yazd2 nachten
5 t/m 6 Kerman2 nachten
7 t/m 9 Shiraz3 nachten
10 t/m 12 Esfahan3 nachten
13 Kashan1 nacht
14 t/m 15 Teheran1 nacht

Vertrek: zondag

 

Architectuurreis Iran, met extra aandacht voor bouwstijl

Iran en architectuur, dat gaat uitstekend samen. Naast alle klassieke plaatsen die je in Iran gezien wilt hebben, om hun bijzondere schoonheid op het vlak van architectuur, is er in deze reis ook aandacht voor de ‘mindere goden’, of misschien beter gezegd de prachtige, onder architectuur gebouwde lemen stadjes, die de tand des tijds min of meer hebben doorstaan. De architectuur van Iran, zowel de islamitische als pre-islamitische, herbergt een schat aan juweeltjes van architectuur. Zowel religieuze gebouwen als moskeeën en Koran-scholen, maar ook lemen forten of overdekte bazaars, kunnen van onbeschrijfelijke schoonheid zijn en soms gerekend worden tot het summum van oriëntaalse bouwkunst. In woeste woestijnlandschappen ontstonden dorpjes zoals Bam en Rayen, met ingenieuze verkoelende straatpatronen en huizen gemaakt van adobe. Adobe is een mengsel van klei zand en water, aangevuld met organisch materiaal als mest en stro. Het wordt in de vorm van bakstenen gestampt en in de zon gedroogd. Het materiaal heeft de eigenschap dat het overdag warmte op kan slaan, die in de nacht wordt vrijgegeven. ‘Natuurlijk’ heel geschikt voor woestijnlandschappen. Vanzelfsprekend kun je je tijdens de reis ook in de klassieke steden als Shiraz, Yazd en Esfahan tegoed doen aan uitzonderlijke, pleinen, hamams en bruggen.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zondag
  16 april 2023
  zondag
  30 april 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.275,00
  Per Persoon

Inbegrepen

Vlucht, binnenlandse vlucht, luchthaventax, al het vervoer per AC bus, excursies, zorgvuldig gekozen hotels met ontbijt, meereizende Iraanse gids, Nederlandse reisleiding, Nederlandse organisatie met een schat aan ervaring in het land en dekking door Garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 335,00 *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 200,- per week

* Beperkt beschikbaar


Vluchtschema

Normaal gesproken wordt gevlogen met Air Iran, maar door de pandemie zou dit anders kunnen zijn. Het gebruikelijke schema is:

Heen

Zondag  IR 724 – Amsterdam – Teheran – 11.55 – 19.30
Dinsdag IR 460 – Teheran – Yazd – 16.15 – 17.45

Terug

Zondag IR 765 – Teheran – Amsterdam – 07.00 – 10.15

RECHTSTREEKSE VLUCHT NAAR - TEHERAN

Normaal gesproken begint de reis met een vlucht Amsterdam -Teheran per lijndienst met Iran Air. Na bestudering van het visum, is het een kwestie van cash geld wisselen en door nachtelijk Teheran rijden we naar het centraal gelegen hotel vlak bij het fameuze Fardousi plein. Het plein is het kloppend hart van deze enerverende stad.

 

CITY TOUR MET LOKALE GIDS

Tijdens de city tour zie je onder andere de voormalige Amerikaanse ambassade, veel ‘chadors’ en ‘mullahs’, maar ook verrassend genoeg veel modieus geklede Iraanse vrouwen. In de bossen, iets buiten de stad, tref je de paleizen van de laatste sjah, tegenwoordig als museum te bezoeken. Over de meer dan 5 kilometer lange Navvab Expressway rijden we vervolgens naar de noordelijke paleisenclaves. De authentieke inrichting van het Groene en Witte Paleis tonen de modernste snufjes van de 70er jaren. In de middag kan het Golestan Paleis bezocht worden, de oude residentie van de Sjah en momenteel als museum ingericht, en vaak wordt deze dag afgesloten met een bezoek aan het Glas & Keramiek museum. Eeuwenoud verfijnd glaswerk en prachtige keramiek ondergebracht in een architectonisch interessant gebouw nog uit de Qajar-periode.

 

MUSEA TEHERAN EN VLUCHT NAAR YAZD

In de ochtend bezoeken we enkele van de talloze musea. Uiteraard hoort hier het Nationaal Museum bij. In een klein gebouw krijg je een representatief beeld van de archeologische betekenis van het land, zo zie je tabletten en beelden uit het later door ons te bezoeken Persepolis. Verder gaan we zeker naar het ‘Muze-ye Javaherat’ met zijn uitgebreide collectie kroonjuwelen, edelstenen en als hoogtepunt de pauwentroon van de Sjah.

In de namiddag is er de vlucht van ongeveer 1,5 uur naar het zuidelijk gelegen Yazd. Yazd is een bolwerk van het Zoroastrisme, een oude Perzische religie. Aarde, lucht, vuur en water zijn binnen dit geloof heilige elementen. De plaats beschikt over een vuurtempel waar je een gewijde vlam treft die al 1500 jaar moet branden. Buiten de stad liggen de ‘torens der stilte’. Het verbranden en begraven van doden paste niet binnen de cultus, lijken werden hier voor de gieren achter gelaten. In Iran is dit niet meer toegestaan, het alternatief is vlakbij de torens te vinden: een begraafplaats met enkele rijen wit marmeren zerken. De lichamen worden niet meer op de grond gelegd, maar in een betonnen bak om verontreiniging te voorkomen.

 

YAZD

Vandaag is het tijd voor de eerste Lost City - voor zover we Yazd daar niet toe rekenen. We maken een rondje van ongeveer 150 kilometer en starten daarbij in het op 50 kilometer afstand gelegen Meybod, een pre-islamitisch stadje. Meybod wordt voor het grootste gedeelte nog bewoond. We bezoeken hier Narin Ghaleh, een van de oudste kastelen van Iran, een eeuwenoude ‘ijskelder’ en de nog steeds gebruikte 'duiventoren'.

Dan is het de beurt aan Kharanak. Dit plaatsje is één van de vele lemen woestijnstadjes waarvan er in Iran zo veel te vinden zijn. De huizen zijn gemaakt van adobe, een mengsel van klei zand en water, aangevuld met organische materiaal als mest en stro. Adobe heeft de eigenschap dat het overdag warmte op kan slaan, die vervolgens 's nachts wordt vrijgegeven. Heel geschikt dus in een woestijnlandschap. Er is weinig fantasie voor nodig om het straatbeeld met de vele nauwe straatjes te ontwaren. Van de grote moskee is een groot deel overgebleven, ook van de centrale minaret. Op veel van de houten deuren van de huizen zie je twee deurkloppers: een ronde-dikke, de een lange-dunne. Deze werden gebruikt om met geluid aan te geven, of er een man of een vrouw voor de deur stond. Dwalend door de restanten van wat ooit een belangrijke woestijnplaats was, voel je je even teug in de tijd. Na dit bezoek staat de Chak Chak tempel op het programma, dit is een belangrijk heiligdom voor volgelingen van Zoroaster.

 

VAN YAZD NAAR KERMAN

Je rijdt door de streek-van-de-pistache en als er zich een mogelijkheid voor doet wordt er gestopt om wat nootjes te pukken. Na een uurtje rijden zien we een 18-eeuwse caravanserai, deze ligt in niemandsland, pal naast de snelweg. Het is een oude pleisterplaats waar handelaren de nacht doorbrachten. Dit kan nu nog wat hij is mooi opgeknapt en wordt als hotel gebruikt. Privacy is wat minder want de Zei-o-Din heeft tussen de kamers geen stenen muur als afscheiding, maar dikke gordijnen. In de middag arriveren we in Kerman. De bazaar van Kerman wordt beschouwd als één van de meest oorspronkelijke van het land. Standaard overnachten we hier in het eenvoudige maar heel prettige hotel van de gebroeders Akhavan.

 

BAZAAR, BAM, RYAN, TUINEN VAN MAHAN

Excursie naar Bam, of de citadel van Ryan, beide op zuidelijk van Kerman. Het was de aardbeving in 2003 die de citadel van Bam voor een groot deel verwoestte. Inmiddels is men al weer jaren bezig de oude stad haar glorie terug te geven en het herstel van zwaar getroffen woestijnstadje Bam voorloopt voorspoedig. Als de autoriteiten touringcars al toestaan staat dit vandaag op het programma, in het geval het nog niet te bezoeken is gaan we naar de citadel van Ryan, minder groots en spectaculair dan Bam, maar eveneens de moeite waard. Vanaf het hoogste punt van de citadel heb je een pracht zicht over dit ommuurde lemen stadje. Koopmanshuizen, baden, pleinen, een wirwar aan straatjes. Op de terugweg wordt gestopt bij de schrijn van Shah Nematollah-e Vail. en bezoek je ook de prinsentuinen van Mahan, ruim 100 jaar oud met een indrukwekkende waterpartijen en dito theehuis met terras, zonder meer één van de mooiste tuinen van heel Iran.

 

SHIRAZ

Over een slingerende weg, waar kolletjes en vals plat elkaar afwisselen, bereik je aan het eind van de middag Shiraz. De stad van dichters, tuinen en druiven, maar ook de stad van de historische, rijk gedecoreerde Vakil moskee, bij de ingang van de gelijknamige bazaar.

 

SHIRAZ

Shiraz. Stad van de dichters Saa’di en Hafez. Hun graven zijn ontmoetingsplekken met theehuizen waar de waterpijp rond gaat. De tombes liggen in goedverzorgde tuinen met prachtige bloemen en indrukwekkende waterpartijen. Madrassa’s, moskeeën, badhuizen, parken, paleizen, het kasteel, je krijgt het allemaal te zien. Het ‘spiegel-mausoleum’ van de twee broers van de 8e Imam (de Shah-é-Cheragh) is mogelijk een hoogtepunt, tegenwoordig krijgen ook niet-mosllims toestemming om hier binnen te gaan. In de avond wordt het weer tijd voor ‘chello kebab’, of 'fesenjan' (lamsgehakt in een saus van granaatappel. Kan ook met noten of kip). Echt een gerecht dat je zeker gegeten moet hebben.

 

FIRUZABAD (GOR) EN BISHAPUR

Zuidelijk van Shiraz ligt de stad Firozabad, historisch ook wel bekend als Gor. Het is de stad die door Alexander de Grote onder water is gezet, en die hij vervolgens tot nieuwe hoofdstad bombardeerde. Zijn nieuwe stad had een cirkelvormig stadsplan, werd beschermd door een geul van 50 meter breedte en had vier bepalende stadspoorten. In het midden was een spiraalvormige vuurtempel, men veronderstelt dat deze als inspiratie heeft gediend voor de minaret van de Grote Moskee van Samarra in Irak. De hier te bezoeken sites zijn ‘The Maiden Castle’, ‘Ardeshir Palace’ en de restanten van een van de oudste Zoroastische vuurtempels.

‘The Maiden Castle’ stamt uit 209 van onze jaartelling, het kent een uniek architectuur, oorspronkelijk over drie verdiepingen. De burcht, die op een berghelling is gebouwd, kent veel lange gangen, bogen, koepels en weggewerkte trappen en gangen.

Het Paleis van Ardeshir, is iets later gebouwd en moest de Maiden in schoonheid overtreffen. De verdedigende functie lijkt dan ook iets minder, al zijn de buitenmuren bijna dubbel zo dik. Met drie koepels had het paleis binnen de in die tijd gangbare architectuur een eigen karakter

Wat je vandaag verder nog te zien krijgt zijn de in de rotsen aangebrachte bas reliëfs van Bishapur en de opgravingen van deze ooit zo trotse stad. Een stad gebouwd door gevangen genomen Romeinse soldaten na de door keizer Valerianus in 260 AC. roemloos verloren slag bij Edessa. Het complete leger werd hierbij in de boeien geslagen, inclusief de Romeinse keizer.

 

PERSEPOLIS - NAKSH-E-ROSTAM - PASARGAD - IZAD KHAST

Vandaag wordt het een volle dag, want er is nogal wat te zien tussen Shiraz en Esfahan. Bij Persepolis stappen we voor de eerste keer uit de bus. De indrukwekkende entrée staat voor al het moois dat overgebleven is van wat ooit het paleis van Darius I is geweest. Rijen vol reliëfs laten zien hoe onderdanen de diverse vorsten met geschenken overlaadden. Iets verder vind je vier hoog in de rotsen uitgehakte koninklijke graven van onder andere Darius I, Darius II en Xerxes. Deze site staat bekend als Naqhs e-Rostam.

De volgende stop is bij de UNESCO site Pasargad. Als een krijgsheer overziet de tombe van Cyros de Grote (559 – 530 v. Chr.) de ruïne van het paleiscomplex dat hier ooit heeft gestaan, zeker in vergelijking met Persepolis is er hier nog weinig wat rest.

Ongeveer 140 kilometer voor Esfahan vinden we als een ware ‘lost city’ het historische complex van Izad Khast. Het complex bestaat uit een immens hoge burcht, een nog in goede staat verkerende karavanserai en een brug uit de Safaviden periode. Het is eigenzinnige leemarchitectuur van de bovenste plank en staat sinds 2007 het op de lijst van Werelderfgoed. Toch is het nog redelijk onbekend. Het unieke van de site is dat ze zo divers is aan bouwstijlen. Tussen de 5e en 18e eeuw zijn er dan ook de nodige aanpassingen geweest. Nog onder de indruk van deze buitengewone leem-architectuur arriveren we in Esfahan.

 

ISFAHAN

City tour Isfahan met onze meereizende gids. Isfahan is, buiten kijf, de mooiste stad van Iran. Het was sinds 1600 de hoofdstad van de Safaviden. De meeste aantrekkingskracht gaat uit van Meidan-e-Emam, oftewel het Khomeiniplein: een enorm plein van 160 bij 500 m. Het plein wordt ook vaak Nefs-e Jahan-plein genoemd: de halve wereld. Want volgens Isfhani's is Isfahan nefs-e jahan! Hier staat de prachtige blauwe Eman moskee. Rijk gekleurde mozaïeken en tegelwerk maken het bouwwerk tot één van de hoogtepunten van de islamitische architectuur. Schuin ertegenover ligt de Sheik Lotfallah moskee, die tussen de twee ingangen van de bazaar lijkt te zijn gedrukt. Ze heeft geen minaretten maar is heel indrukwekkend door de fraai - zowel binnen als buiten - bewerkte koepel.

 

ISFAHAN

Een extra dag toeven in deze poëtische stad. Maak je keuze: het ‘Paleis van de veertig zuilen’, de koninklijke tuinen, Koranscholen, tapijt- en kelimshops, keramiekwerkplaatsen, de Armeense wijk met haar museum en kathedraal, 'de dansende minaret', of theedrinken in het romantische Abbasi Hotel met z’n schaduwrijke binnenplaats. Dan zijn er ook nog de veel gefotografeerde bruggen over de Zeyandde Rud, de rivier waar sinds kort weer water in staat. Op een van de bruggen wordt het verkeer geweerd, een ander heeft meer dan 30 bogen en twee verdiepingen met een theehuis. Dit is een plek waar veel jonge stelletjes komen om hand in hand te zitten, of een waterpijp te roken. Aan de overkant van de rivier is een christelijk deel van de stad. Het mooie van Isfahan is dat het heel overzichtelijk is en je veel lopend kunt bezoeken - de centrale ligging van ons hotel draagt daar natuurlijk aan bij!

 

NAAR KASHAN

De vrijdag is voor moslims een rustdag, een dag waarop de bazaars gesloten zijn, en dus voor ons een mooie reisdag.  Je bezoekt eerst het bergdorpje Abyaneh. Rood is de overheersende kleur. De kleurrijk geklede vrouwen hebben er geen moeite mee om gefotografeerd te worden. Dan arriveer je in Kashan, een stadje dat vaak genoemd wordt als de plaats waar de 'drie wijzen uit het Oosten' vandaan kwamen. In Kashan zijn het  de koninklijke tuinen met hoge cipressen als de tot de verbeelding sprekende koopmanshuizen zijn de moeite waard. Ook de authentieke binnenstad charmeert, en de tombe van Ibrahim schittert in eenvoud. Indrukwekkend is de bazaar van Kashan, met zijn eigenzinnige architectuur, met name in het gedeelte waar in de 19e eeuw grote lichtgaten in het koepelvormige plafond zijn gebouwd. De bazaar is nog steeds in gebruik en heeft een totale lengte van enkele kilometers  In het complex zijn ook een moskee, diverse graven, karavanserais, een hamam en waterreservoir ondergebracht.

 

BEZOEK QOM, AANKOMST TEHERAN

Op weg naar Teheran bezoeken we de plaats Qom. Na Masshad de heiligste plaats van het land, dit is immers de plek van de tombe van Fatima, de zus van Iman Reza. Ook zie je vandaag de moderne tombe van de groot-ayatollah Khomeini, die eind 70e jaren de sjah verdreef (die uiteindelijk zijn rustplaats heeft gevonden in de Rifai moskee van Cairo) en de daarbij gelegen begraafplaats van de omgekomen militairen in de in de 8 jarige Iran-Irak oorlog. Dan eindigt de reis waar zij is begonnen: Teheran. Met een druivensapje of alcoholvrij biertje is het ‘s avonds mogelijk in een traditioneel restaurant (Daf traditional?) alle hoogtepunten de revue nog eens te laten passeren.

 

VLUCHT NAAR AMSTERDAM

In de vroege ochtend word je naar het moderne vliegveld gebracht voor de vlucht terug naar Amsterdam. Je vliegt wederom met Iran Air en ook deze vlucht is rechtstreeks.

Vervoer

Tijdens de Iran reis maken we gebruik van een eigen bus met chauffeur. De bus is voorzien van airconditioning, het aantal zitplaatsen is afhankelijk van de groepsgrootte, maar er zijn altijd meer stoelen dan het aantal deelnemers. We vliegen met een rechtstreekse vlucht van Iran Air (Airbus). Zorg dat je op tijd op de Schiphol bent, je wordt geacht daar twee uur voor vertrek te zijn. Het vliegtuig wacht niet. Er is één binnenlandse vlucht, ook met een Airbus van Iran Air.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in een land als Iran niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Een aantal hotels wordt in het reisverslag besproken of genoemd. Eenpersoonskamer zijn beperkt boekbaar.

Eten

De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan  € 12,50,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groep zal tussen de 8 en 13 deelnemers bedragen, We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Prijs

De reissom van deze architectuurreis zoals vermeld op de website, zijn per persoon op basis van indeling. De prijs kan wel veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake is van een nieuwe toeslag.

Het kan dus gebeuren dat reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking, is van toepassing voor de reis. Het advies is dus tijdig (vroeg) te boeken.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Tijdsverschil

Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland.

Klimaat

Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er aangenamer. Bekijk deze website voor het weerbericht.  http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Iran/82.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het visum wordt in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. Je hoeft hiervoor niet zelf naar de Iraanse ambassade en het paspoort hoeft niet opgestuurd te worden. Kosten € 75,-. Het e-ticket en overige documenten krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Op het vliegveld in Teheran kan worden gevraagd naar een verklaring van je zorgverzekering. Het is verstandig deze van te voren aan te vragen, de meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee en geven dit binnen een dag af. De verklaring moet aan het volgende voldoen;

in het Engels zijn opgesteld
het woord Iran moet erin vermeld staan
naam van verzekerde moet zijn vermeld
op briefpapier van de zorgverzekering (logo)
van wanneer tot wanneer het verblijf in Iran is

Communicatie

Telefoneren kan in Iran ook met een GSM. Er zijn volop internetmogelijkheden en de meeste hotels hebben WiFi.

Reisleiding

De reis wordt standaard begeleid door drs Theo van de Laar. Theo heeft geschiedenis gestudeerd met als specialisme de geschiedenis van het Midden-Oosten. Theo begeleidt sinds 2002 met grote regelmaat groepsreizen voor ons naar bijna al onze bestemmingen. Overigens zijn er ook andere uitstekende reisbegeleiders die reis regelmatig begeleiden.

Geld

De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Wel kun je met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 400,- p.p. (voor 15 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken, afhankelijk van de groepsgrootte 35 tot 45 euro. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. Neem je geld mee in niet te grote coupures.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl.Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt moet zijn. Mannen kunnen korte mouwen dragen, géén korte broeken. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden. Vrouwen dragen de verplichte hoofddoek vanaf het moment van landing op Iraanse bodem. In heiligdommen is voor de dames ook de chador verplicht. Deze krijg je daar te leen. Kledingadvies voor vrouwen (zie ook foto hieronder): een bovenstuk (met lange mouwen) dragen tot ruim over de billen/heupen eventueel tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Eronder een niet te strakke broek (pantalon), lange rok en/of jurk, spijkerbroek, net wat je gewend bent. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen, maar dit hoeft niet. Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig en hygiënisch.

KLEDINGADVIES VOOR IRAN REIZIGERS

Voor vrouwen zijn er specifiekere kledingvoorschriften dan voor mannen. Omdat er regelmatig vragen komen van met name de vrouwen omtrent deze voorschriften, volgt hier enige kleding informatie. Het betreft hier een samenvatting van adviezen, gegeven door reizigers en reisleiders van Rosetta Reizen. Wanneer reizigers zich over het algemeen houden aan deze voorschriften, dan is de gekozen kleding discreet. Een perfect kledingadvies geven is niet eenvoudig: de meningen hierover blijven verschillen, wat we echter bijna altijd horen is dat men de kledingvoorschriften veel stringenter had begrepen dan het in praktijk blijkt te zijn!. Kom niet aanzetten met een versleten regenjas, want je zult je dan ongemakkelijk voelen. Veel Iraanse vrouwen zijn elegant gekleed, en lopen met recente, chique en modieuze (merk)kleding.

DE HOOFDDOEK (HEJAB) moet altijd gedragen worden, behalve in je hotelkamer (dus ook in restaurants en in de bus). In het vliegtuig gaat de hoofddoek om bij landing op Teheran. Het prettigst draagt een niet te gladde hoofddoek (deze blijft beter zitten) van katoen. Zwart is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur. Een beetje zichtbaar haar is geen probleem. In de verschillende bazaars in Iran worden volop (goedkope, modieuze) sjaals verkocht tegen een zeer goedkope prijs. Als hoofddoek kan dus zeker een brede sjaal gedragen worden. Neem evt. (schuif)spelden mee om afglijden te voorkomen.

DE CHADOR is een grote donkere lap stof die om het hoofd en rest van het lichaam wordt gedrapeerd om zo van top tot teen de lichaamsvormen te bedekken. Chador betekent letterlijk: ‘tent’. Vanaf 1978 dragen vrouwen weer de chador en hoewel deze nog lang niet uit het straatbeeld is verdwenen, geven de meeste meisjes en jonge vrouwen de voorkeur aan een lange jas. Voor toeristen is de chador alleen verplicht in heiligdommen o.a. in: Mashhad en Qom. Deze worden over gratis uitgeleend. Een enkeling geeft er nog wel eens de voorkeur aan om een eigen chador te hebben. Deze zijn op bepaalde plaatsen te koop. Vraag dit aan de gids. Mocht je interesse hebben dan raden we je aan om ze al in Teheran aan te schaffen. De gangbare kleur is zwart en katoen draagt het prettigst: dit is niet te zwaar en glijdt niet van je hoofd af.

VERDER GELDT dat je een ‘bovenstuk’ (met lange mouwen) draagt tot ruim over de billen/heupen en evt. tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Licht getailleerd kan in de wat modernere steden. Eronder draag je een wijde broek, pantalon, lange rok of spijkerbroek, net wat je gewend bent. De geschikte stofkeuze in de warme maanden is katoen of linnen. Een goed voorbeeld is de zogenaamde Indiaase ‘kameez’: een katoenen lange blouse/jurk met een dunne katoenen pyama-achtige broek eronder of een Marokkaanse jalaba. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat ieder gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig, hygiënisch en in het belang van de reinheid in een moskee. V

MANNEN dragen een lange broek met shirt/blouse. Mannen in Iran dragen géén korte broek Korte mouwen mag, in de moskee geeft lange mouwen meer respect, maar kort is toegestaan.. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden! Een pet o.i.d. is wel zo prettig in de hete maanden.

Advies: neem verschillende kledingsoorten mee, vanwege de wisselende temperaturen. Beter iets teveel kleding dan te weinig! En hotels bieden laundry service.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Iran  (enkele worden genoemd bij onze literatuurlijst) verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of Entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis !!
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes (geluidsoverlast), opladers voor apperatuur
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* stevige (wandel)schoenen
* slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren is ten strengste verboden!!

Excursies

Alle belangrijke excursies zijn bij de reis inbegrepen! Anders dan bij veel vergelijkbare reisorganisaties worden er geen facultatieve excursies ‘verkocht’. Tijdens de hele reis reist een lokale Iraanse gids mee die op de diverse sites tekst en uitleg geeft. Entrees zijn niet bij deze excursies inbegrepen

Voltage

Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten aan ons kantoor, maar in eerste instantie aan de reisbegeleiding. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging. De hotelkamers hebben airconditioning en beschikken over een eigen badkamer. De hotels hebben stuk voor stuk (gratis) WiFi. Eenpersoonskamers zijn (beperkt) tegen meerprijs boekbaar. Hier een impressie van een aantal, vaak door ons gebruikte, hotels.

 

HOTEL SELECTIE

TEHERAN                 MASSHAD HOTEL

Dit hotel ligt centraal in Teheran, direct bij metrohalte, waardoor veel plaatsen makkelijk te bereiken zijn. Personeel is vriendelijk en bereid tot extra service, zoals taxi’s regelen. Het hotel heeft een restaurant en dakterras met uitzicht op de bergen rond Teheran waar tot eind mei nog sneeuw op kan liggen. Interessant is ook de locatie; vlakbij de voormalige Amerikaanse ambassade. Wifi is gratis en werkt goed

 

SHIRAZ                 PARS  HOTEL

Hotel met traditie in hartje Shiraz, met en een ruime lobby en hulpvaardige receptie. Het hotel ligt tegenover ‘de Burcht’ en dicht bij de belangrijkste winkelstraten. Bazaar en populaire restaurants zijn in de directe nabijheid. Het hotel heeft zelfs in het souterrain een binnenzwembad (aparte uren voor mannen en vrouwen). Bij de receptie liggen plattegrondjes van Shiraz. De reviews over het restaurant van het hotel zijn wat minder, maar je bent wat dat betreft vrij je eigen keus te maken.

 

ESFAHAN    PART HOTEL

De locatie van dit hotel is tussen het Meidan Eman plein en de rivier de Zayandeh, vlakbij de belangrijkste bruggen en overige bezienswaardigheden. Het Abassi hotel ligt om de hoek, net zo als enkele restaurants. Kamers zijn ruim en schoon, lobby en inrichting geven je niet direct het idee in Iran te zijn. Ontbijtbuffet met vriendelijke bediening. Ongeveer de helft van de kamers heeft balkon met uitzicht op de stad. Het hotel ligt in een rustige straat, die voor het verkeer gesloten is. Gratis WiFi in de kamer.

 

KERMAN                   AKHAVAN HOTEL

Ondanks z’n eenvoud wordt dit hotel door ons, en met ons velen, als fijnste hotel in Kerman beschouwd. Dit is niet gebaseerd op het aantal sterren dat deze accommodatie heeft, maar meer wat service en vriendelijkheid betreft. Het hotel wordt gerund door twee broers die niet enkel aimabel zijn en goed Engels spreken, maar ook in staat zijn ons een lekkere avondmaaltijd voor te schotelen. Het is dan ook niet voor niets dat we bijna standaard elke reis minimaal één avond in het restaurant van het hotel aan tafel gaan.

 

KASHAN                   NEGIN HOUSE

De historische kern van Kashan kent een aantal eeuwenoude koopmanshuizen, die nu (na renovatie) gebruikt worden als museum, of hotel. Sommige van deze ‘traditional hotel houses’ zijn luxe boetiek hotels en hebben een beperkt aantal kamers. Het door ons gebruikte Negin House is wat ruimer en bescheiden van opzet, maar heeft wel deze traditionele uitstraling. Attent personeel en rustige ligging, met een authentieke binnenplaats waar het ook ’s avonds (met een drankje en een hapje) goed toeven is.

 

Literatuurlijst

Algemeen

* ‘Landenreeks Iran’, Nies Medema en S. Hesman Manesh, KIT Publishers
* ‘Te gast in Iran’, Eefje Blankevoort,  Informatie Verre Reizen (aanrader)
* ‘Van onze correspondent. Standplaats Teheran’, Caroline Omidi, KIT Publishers
* ‘Het huis van de moskee’, Kader Abdollah, De Geus (aanrader)
* ‘Iran, een democratie van Ayatollahs’, Hooman Majd, Nieuw Amsterdam
* ‘Weg van God?’, Jan Keulen, Bulaaq
* ‘Iran – De derde revolutie’, Dirk Tieleman, Van Halewyck
* ‘Een laatste teken – Leven en dood van Homa Darabi’, Parvin Darabi
* ‘Islam voor beginners’, Sajidah Abdus Sattar, Forum
* ‘Culture Shock! Iran’, Maria O’Shea, Kuperard
* ‘Alexander de Grote; De ondergang van het Perzische rijk’, Jona Lendering
* ‘De Koning’, Kader Abdollah, De Geus
* ‘Verlangen naar vrijheid’, Parinoush Saniee, Artemis & Co
* ‘Mijn steeg in Teheran’, Geuzenpocket, Manny Shiraz
* ‘Sluiers van Teheran’, Nina Rasmussen, Arena

 

Romans en reisverhalen

* ‘Teheran, een zwanezang’, F. Springer, Singel Pockets
* ‘De rozentuin’, Saadi, Bulaaq/Van Halewijck
* ‘Een karavaan uit Perzië; Klassieke Perzische poëzie’, J. de Bruijn
* ‘De Perzische jongen’, Mary Renault, Paperback
* ‘Perzische bruiden’, Dorit Rabinyan, Geus
* ‘Iraanse odyssee; Autobiografisch verslag’, Gohar Kordi, Arena
* ‘Spijkerschrift’, Kader Abdolah, De Geus
* ‘De weg naar Mekka’, Jan leyers, Rainbouw Pocets
* ‘Weerhanen en zweepslagen’, Nasim Khaksar, Van Gennep
* ‘Stiekem kan hier alles’, Eefje Blankevoort, Podium (aanrader)
* ‘Bittere thee’, Corine Naranji, Bigot & van Rossum
* ‘Het geheim van het vuur’ , Farah Karimi & Chris Keulemans
* ‘Huwelijksreis in hijab – Gesluierde rondreis door Iran’, A. Wearing, Byblos
* ‘Lolita lezen in Teheran – 7 vrouwen en hun leesclub’, Azar Nafisi, Arena
* ‘Iran achter de schermen’, Carolien Roelants, Prometheus (aanrader)
* ‘In de hemel krijg je fruit’, Nies Medema, Mets & Schilt
* ‘Het vuur van Perzië’, Caroline Omidi, Prometheus,
* ‘Onversluierd, een westerse vrouw in Iran’, Bruni Prasske, Archipel
* ‘September in Shiraz’, Dalia Soffer, De Bezige Bij
* ”Onze man in Teheran’ – Thomas Erdbrink, Promethus (aanrader)
* ‘Het andere Iran’, Peyman Jafari, Ambo
* ‘Achter de sluier het land’ – Alexander Reeuwijk, Kleine Uil (aanrader)
* ‘Het andere Iran’, Peyman Jafari, Ambo
* ‘Vrouwen zonder mannen’, Shahrnush Parsipur, Bulaaq
* ‘Kruissteekjes’, Majane Satrapi, Atlas
* ‘Dochter van Isfahan’, Anita Amirrezvani, Boekerij

Reisgidsen

* ’Iran (Dominicus reeks)’, Greet van Deuren, Dominicus
* ‘Iran (Travel survival kit)’,  Lonely Planet
* ‘Iran; Kunst Reiseführer’, Mahmoud Rashad, Dumont
* ‘Iran’, Patricia L. Baker, Bradt Travel Guides

Fantastische reis! B. Simonetti, juni 2022.

De Iran reis was fantastisch, het was genieten. Onze gids is top. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat was zij bij ons, altijd bezig om het ons naar de zin te maken. Haar kennis van archeologie, kunst, de islam en noem maar op was en is waanzinnig groot. Dit heb ik niet eerder meegemaakt. Zij verdient een dikke 10. Hetzelfde geldt voor de chauffeur. Hij had speciaal een espresso reisset aangeschaft om ons onderweg heerlijke espresso te geven, of een stuk watermeloen. Hij reed extra om als een van ons graag nog iets wilde zien. Ook hij stond altijd voor ons klaar. Terry, juni 2022.

Heel mooie reis door Iran en erg goed verzorgd door Rosetta. Alle lof! Prima vervoer. Zeer goede bus… heel goede chauffeur Alle hotels waren prima. Goede lokale gids, had heel veel kennis. Wilde deze kennis graag overbrengen. Ook Theo van de Laar heeft heel veel informatie gegeven. Dat heeft de reis mede bijzonder gemaakt. Dank!  André en Irma – oktober reis

n april door Iran gereisd. Perfect georganiseerde vakantie door een prachtig land met schitterende architectuur en cultuur, een indrukwekkende geschiedenis en ongelofelijk vriendelijke, open mensen. Theo van de Laar, onze reisbegeleider, wist overal achtergrond bij te geven, kende de leuke restaurantjes (het eten is ook geweldig) en was heel plezierig in de omgang. Ook onze Iraanse gids Jimmy was een man met een groot gevoel voor humor en een ongelofelijke hoop informatie. Dankzij beiden is dit een onvergetelijke reis geworden, zeker een herhaling waard. Iran is echt het land van 1001 nachten. Een absolute aanrader (en zeker met Rosetta Reizen) –  Cees Dekker –