Yerevan en Tbilisi, twee onbekende hoofdsteden in voor het toerisme twee nog grotendeels onontgonnen Europese landen: Georgië en Armenië. Kom terug met verhalen waar naar geluisterd wordt.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 3 Yerevan3 nachten
4 t/m 5 Dilijan2 nachten
7 t/m 8 Tbilisi2 nachten

Vertrek: op zaterdag

 

Reis van hedendaags Yerevan naar historisch Tbilisi

Wat zijn dat toch voor vroeg-christelijke landen Armenië en Georgië? Wat hebben ze gemeen en waarin verschillen ze? Reis mee en laat je verrassen door deze twee onbekende landen in de Kaukasus, op de grens van Europa en Azië. Wat valt er tijdens deze rondreis enorm veel te zien op het gebied van architectuur, natuur en cultuur, terwijl  de lokale keukens ook het nodige te bieden hebben. Twee oud-Sovjet-steden die er alles aan doen hun eigen identiteit terug te krijgen. Waar de één dit grotendeels heeft behouden, gaat de anders steeds meer lijken op een herkenbare Europese hoofdstad. Reis mee naar twee relatief onbekend residenties die helemaal klaar zijn om door jou ontdekt te worden.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zaterdag
  30 april 2022
  zaterdag
  7 mei 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.445,00
  Per Persoon
 • zondag
  8 mei 2022
  zondag
  15 mei 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.445,00
  Per Persoon
 • dinsdag
  2 augustus 2022
  dinsdag
  9 augustus 2022
  Nee Is niet te boeken
  1.445,00
  Per Persoon

Inbegrepen

Vluchten, luchthaventax, hotels op basis van logies en ontbijt, vervoer, genoemde excursies, Nederlands reisleiding (bij meer dan 12 personen), diensten meereizende gids. Rosetta is aangesloten bij Garantiefonds GGTO en heeft vele jaren ervaring in Georgië en Armenië.

Niet inbegrepen

Verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 185,00
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 200,- per week

Visum: is sinds kort voor beide landen afgeschaft.


Vluchtschema:

Gevlogen wordt met Air Ukraine. Het schema is als volgt (wijzigingen voorbehouden). Ook vertrek vanaf Brussel mogelijk.

Heen
Zaterdag PS 102 – Amsterdam – Kiev – 13.15 – 17.05
Zaterdag PS 611 – Kiev  – Yerevan – 19.30 – 23.10

Terug

Zaterdag PS 518 – Tbilisi – Kiev – 06.30 – 08.30
Zaterdag PS 101  – Kiev  – Amsterdam – 09.50 – 12.00

DAGVLUCHT NAAR YEREVAN

Vlucht naar Yerevan de hoofdstad van Armenië waar je  in het donker, maar voor middernacht, aan komt op Zvartnots International Airport. Een visum is sinds enige tijd niet meer nodig, maar toch nemen de douane formaliteiten even tijd. In de aankomsthal staat de vertegenwoordiger van onze lokale partner. In een mum van tijd sta je vervolgens in de lobby ons super centraal gelegen hotel, waar je de komende drie nachten slaapt. De reis is begonnen.

 

CITY TOUR MET GIDS

Reisleiding en lokale Engels sprekende gids starten rond een uur of negen met de ‘city tour’. Vandaag is de kennismaking met de hoofdstad van Armenië. Zonder compleet te willen zijn, en in een willekeurige volgorde genoemd, wordt er een keus gemaakt uit de 'Vernisaj' (markt met handgemaakte producten), de Opera met haar terrassen waar volop geflaneerd wordt, het ‘monument van de genocide’. In de indrukwekkende tentoonstellingsruimte die hierbij hoort, wordt met beeldmateriaal, muziek en krantenartikelen een beeld geschetst van wat er zich zo’n honderd jaar geleden heeft afgespeeld. Verder staat de ‘Cascade’ (waterval), een betonnen versie van de Spaanse Trappen, waarin een museum van moderne kunst is ondergebracht op het programma. De waterval doet tevens dienst als ontmoetingsplaats voor trendy jongeren. Dan is er nog het Matenadaran (met oorspronkelijke manuscripten in de eigen taal) en het, op een hoge heuvel geplaatste. beeld van 'Moeder Armenië'. Op eigen gelegenheid kan er nog een bezoek worden gebracht aan de stokerij van de bekende ‘Ararat' cognac.

 

KHOR VIRAP EN NORAVANK

We gaan er van uit dat bekend is dat de berg Ararat, de trots van Armenië, in het oostelijk deel van Turkije te vinden is. Vandaag rijden we die richting uit om de kerk van Khor Virap te bekijken. Vanaf het complex zie je de zwaarbewaakte grens met Turkije. Aan beide kanten staan de nodige uitkijkposten opgesteld. De gids vertelt over Sint Joris de Verlichter die hier in een diepe duistere kerker 13 jaar gevangen is gehouden, maar uiteindelijk in 301 de Armeense koning tot het christendom wist te bekeren. De plek is dus om twee redenen van grote nationale betekenis en wordt dan ook veel voor schoolreisjes gebruikt. Verder bezoek je deze dag het schilderachtig gelegen klooster van Noravank, waar we ook de lunch gebruiken. Op weg terug bezoek je een wijnhuis, waar je wordt rondgeleid langs meters hoge houten wijnvaten. Uiteraard wordt er ook het nodige geproefd en soms iets ingeslagen voor onderweg, of om mee te nemen naar huis.

 

TEMPEL VAN GARNI - KLOOSTERKERK GEGHARD

Je verlaat Yerevan en op het programma staan de goed bewaard gebleven tempel Garni, Romeins erfgoed, en het Gerhard Kloostercomplex.

De Romeinse tempel is gebouwd op de rand van een steile kloof en biedt een magnifiek vergezicht. Klassieke muziek klinkt door kundig weggewerkte geluidsboxen, dit om het plaatje plaatje compleet te maken. Ooit had de koninklijke familie hier haar zomerresidentie. Geniet van het uitzicht en neem een kijkje bij de restanten van het badhuis uit de zelfde periode. Enkele kilometers verderop bezoeken we het gedeeltelijke van boven naar beneden in de rotsen uitgehakte Geghard kloostercomplex. Het klooster heeft een bijzondere akoestiek en het is al regelmatig gebeurd dat er tijdens het bezoek een koorzang was van dorpsbewoners.

Dan door naar Dilijan, via de hoogste bergketen van het land; Mount Asragats. Er is nog een stop bij het ‘Park of Letters’. In het open veld tussen de korenbloemen is op gebeeldhouwd steen het Armeense alfabet geplaatst, de letters zijn ook in ijzer neer gezet. De locatie is niet toevallig, het is in de buurt van het graf van Mesrop Masjtots, die het alfabet ruim 1600 jaar geleden heeft geïntroduceerd.

 

DILIJAN

Dilijan, in de Sovjettijd stond hier een immens sanatorium dat nu als hotel is ingericht een wat sfeerloze immense kolos, die dan ook niet door ons gebruikt wordt. We kiezen voor een wat intiemere accommodatie in de oude dorpskern. Je ziet hier een straatje met gerestaureerde 19e eeuwse huisjes, sommige bewoond, andere worden nu als werkplaats of galerie gebruikt. Dan rijden we naar het Dilijan Nationaal Park. Een wandeling over een pad door bossen en groene weiden met wilde bloemen brengt ons bij het Goshavank klooster. Het tweede klooster dat je vandaag bezoekt is het Haghartsin klooster. Driehonderd jaar geleden was dit klooster het cultureel, religieus en educatief centrum van Armenië.

 

DILIJAN - TBILISI

Onderweg naar de Georgische grens krijg je kolossale, afgetakelde staal- en betonrestanten van de aluminiumindustrie te zien, hier stond het gebied ooit om bekend. De grensformaliteiten duren vaak langer dan we zouden willen wat soms te maken heeft met ambtenaren die opzoek zijn naar stempelinkt of nieuwe carbonpapiertjes. Ondertussen kan er wel tax free geshopt worden. Eenmaal in Georgië rijden we direct door naar de hoofdstad en strijken neer in één van de hotels in het hart van het oude deel van de Tbilisi.

 

STADSVERKENNING MET LOKALE GIDS

Stadsverkenning met een Engelssprekende gids door de historische kern van de stad. Welcome in the ‘Pearl of the Kaukasus’, of anders gezegd ‘Welkom in Georgië', samen met Armenië een christelijk eiland in een islamitische zee. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn makkelijk bereikbaar. Gestart wordt met een bezoek aan de 13e eeuwse Metekhi kerk, strategisch gelegen aan de rivier de Mtkvari. Dan volgen de badhuizen met zwavelhoudend water, de burcht, de synagoge en natuurlijk de houten huizen met bewerkte balkonnetjes. Het stratenplan is simpel, maar door de drukte doet het wat chaotisch aan. De Rustavali Avenue is voor ‘lopen en kopen’ en ’s avonds is het goed toeven in het mondaine wijkje rond Chardin street, een bruisend buurtje met straatmuzikanten en bandjes die voor live muziek zorgen in cafés en op terrassen. Hier kan tot diep in de nacht gegeten, gedronken en gedanst kan worden. In het oude centrum heerst een levendig stadsleven waarin  restaurants. bars en restaurants, tot laat in de avond  een actieve rol spelen.

 

TERUGVLUCHT

Vroege transfer naar het internationale airport van Georgië, dat op ongeveer 17 kilometer van Tbilisi ligt. Deze dag wordt met name bepaald door de vlucht met overstap, terug naar Nederland. Rond het middag uur land je op Schiphol.

Vervoer

Tijdens deze reis gebruiken we een eigen bus(je) met chauffeur. Deze bus is voorzien van airconditioning. Het aantal stoelen in de bus hangt is gekoppeld aan het aantal deelnemers, we hebben dus geen standaard bus. Het aantal stoelen is altijd meer dan het aantal deelnemers aan de reis.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in Yerevan en Tbilisi niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Alleen reizenden worden zo goed mogelijk  ingedeeld met andere alleen reizenden van hetzelfde geslacht. In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden, krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Wil je niet ingedeeld worden met een andere deelnemer, dan kun je tegen bijbetaling een éénpersoonskamer boeken. Dit moet je bij het boeken van de reis dan aangeven

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 17 deelnemers, een kleine afwijking is mogelijk. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal mensen dat alleen heeft geboekt. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen).

Eten

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Het is ook een goede gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Tijdens de vlucht wordt er tegen betaling een maaltijd aangeboden, die soms snel uitverkocht zijn. Het advies is om zelf iets te eten mee te nemen aan boord.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling.  De reissommen op onze website kunnen wel veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, er een kleiner of groter toestel wordt ingezet, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat  reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de door jou geboekte reis.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Reisleiding

De Nederlandse reisleider (bij meer dan 12 deelnemers) is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis, of monumenten, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. De reisleider laat je kennis maken met het hedendaagse leven, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen, en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land. In beide landen is er sprake van een meereizende lokale Engels sprekende gids (bij 12 of minder deelnemers verzorgt deze ook de reisleiding).

Excursies

Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen. Een schatting aan kosten voor entrees tijdens heel de reis is 25 euro.

Geld

De munteenheid in Georgië is de Georgische Lari (GEL), in Armenië de Dram (AMD). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen GEL’s en AMD’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Armenië kun je alleen in de hoofdstad ‘pinnen’ met Visa en Mastercard. In Georgië kun je in Tbilisi pinnen met Visa en Mastercard. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert (circa 25 euro p.p.)

Reisdocumenten

Voor Georgië en Armenië heb je geen visum nodig.  Pasfoto’s zijn niet nodig. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het voor of najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is het erg koud en in de maanden juli en augustus kan het erg heet zijn. In de avonden kan het flink afkoelen. Armenië, met binnen zijn landsgrenzen de berg Ararat, is een klein bergachtig land met doorgaans prachtige zomers. Je kunt hier tot twaalf uur per dag van de zon en hoge temperaturen genieten, al kan het in de nacht sterk afkoelen.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Je kunt je ‘gewone’ westerse kleding aan tijdens de reis en het is het beste om ‘laag over laag’ kleding mee te nemen. In de kerken wordt het gewaardeerd als de schouders en bovenbenen bedekt zijn. Voor vrouwen is een hoofddoek ook aan te raden op sommige plaatsen.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Georgië en Armenië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:
* geldbuidel
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon,
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!
* EHBO-spulletjes,
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends kan het fris zijn,
* stevige (wandel)schoenen

Communicatie

Telefoneren kan in  beide landen, er is een redelijke dekking, ook zijn er  voldoende internetmogelijkheden en op veel plaatsen is er WiFi, gratis te gebruiken.

Tijdsverschil

In beide landen is het in de winter drie uur later, in de zomer is het 2 uur later.

Voltage

In Georgië en Armenië is het voltage 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene, als dat niet helpt aan ons kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie, en kan met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Algemeen
* ‘Georgië (Landenreeks)’, Daan van der Schriek, Kit Publishers
* ‘Georgië, traditie tragedie Kaukasus, B. Plas, Papieren Tijger
* ‘Stemmen uit de Kaukasus, Wendell Steavenson, Arbeiders pers
* ‘The first lady van Georgie’, Sandra Elisabeth Roelofs, Archipel
* ‘De man die zijn hoofd verloor’, Erlom Achvlediani, Voetnoot
* ‘Georgische Parabels’, Erlom Achvlediani, Uitgeverij Voetnoot
* ‘Born in Georgia’ Hedendaagse kunst uit Georgie, J.H. Sasse
* ‘Rond de Ararat’, Frank Westerman, Bezige Bij
* ‘Het gesteente van Ararat’, Anthonie Holslag, Aspect

Romans & reisverhalen
* ‘Koorddansen in de Kaukasus’, Olaf Koens, Nieuw Amsterdam
* ‘Omweg naar Istanbul. Olaf Tepelman, Atlas Contact
* ‘Ali en Nino’, Kurban Said, De Bezige Bij
* ‘Oneindig’, Nicholas Tshkotoua, Prometheus
* ‘In de ban van Stempelstan’, Frank van Rijn, Elmar
* ‘Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan’ Betsy Udink, Atlas Contact
* ‘Kleine landjes – berichten uit de Kaukasus’, Jelle Brandt Corstius,
* ‘Het achtste leven (voor Brilka)’, Nino Haratischwili (tip)

Reisgidsen
* ‘Georgië / Armenië – Dominicus’, Gottmer
* ‘Georgia’, Bradt Travel Guide
* ‘Georgia, Armenia, Azerbaijan’, Lonely Planet