Twee minder toegankelijke regio’s die voor het eerst in een groepsreis zijn gecombineerd. Van het sjiitische Iran naar het devote Armenië. Hoe voelt dat als je halverwege de grens passeert?

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Teheran2 nachten
3 t/m 4 Hamadan2 nachten
5 Sanadaj1 nacht
6 Takab1 nacht
7 Zanjan1 nacht
8 t/m 9 Tabriz2 nachten
10 Jolfa1 nacht
11 Goris1 nacht
12 Jermuk1 nacht
13 t/m 16 Yerevan3 nachten

 

Vertrek: zaterdag

 

Rondreis van Teheran naar Yerevan

Toen Tabriz nog de residentie was van het Perzisch rijk, waren er veel Armeniërs actief om de stad de allure te geven die ze daarbij nodig had. Gefaseerd is de hoofdstad uiteindelijk Esfahan geworden maar een beroep op de Armeniërs bleef bestaan. Vandaar ook dat er in Esfahan nog steeds een Armeense wijk te vinden is met de naam Jolfa. De band tussen beide landen bestaat op die manier al eeuwen. Een reis waarbij je start in Iran, het enige sjiitisch land ter wereld, en eindigt in gepassioneerd Armenië, het land dat het Christendom als één van de eerste tot staatsgodsdienst proclameerde. Twee, zo lijkt het, sterk contrasterende landen. Wat ze in ieder geval gemeen hebben zijn eeuwenoude monumenten, getuigen van een onvoltooid verleden van twee belangrijke wereldreligies.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zondag
  1 mei 2022
  maandag
  16 mei 2022
  Nee Is niet te boeken
  2.745,00
  Per Persoon
 • vrijdag
  19 augustus 2022
  zaterdag
  3 september 2022
  Nee Is niet te boeken
  2.745,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  17 september 2022
  zondag
  2 oktober 2022
  Nee Is niet te boeken
  2.745,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  8 oktober 2022
  zondag
  23 oktober 2022
  Nee Is niet te boeken
  2.745,00
  Per Persoon

Inbegrepen:
Vluchten, luchthaventax, hotels op basis van logies met ontbijt, vervoer, excursies, Nederlandse reisleiding (10+), diensten meereizende gidsen en Nederlandse organisatie, garantie door garantiefonds GGTO en 25 jaar regio ervaring.

Niet inbegrepen:
Verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 385,00 *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 250,- per week

* Beperkt beschikbaar


Vluchtschema gevlogen wordt met Air Ukraine, ook vertrek van Brussel mogelijk.

Heen
Zaterdag PS 102 – Amsterdam – Kiev – 13.15 – 17.05
Zaterdag PS 751 – Kiev  – Teheran  – 20.00 – 01.25 +1

Terug
Zondag PS 612  – Yerevan i – Kiev – 05.50 – 07.50
Zondag PS 101  – Kiev  – Amsterdam – 09.50 – 12.00

VLUCHT NAAR TEHERAN

Aankomst Teheran. Een aangename kennismaking, of een prettig weerzien. Visaformaliteiten afhandelen, bagage van de band halen en in de bus stappen voor een ritje van ongeveer een uur naar ons centraal gelegen hotel.

 

TEHERAN

Gids en bus zijn beschikbaar en bieden een programma naar het noordelijk deel van de stad. Daar In de bossen tref je de paleizen van de laatste sjah, tegenwoordig als musea te bezoeken. We bekijken eerst op het Saadabad complex het Witte Paleis. Dan stappen we de bus weer in en gaan naar het Niyavaran complex, het voormalig woonpaleis van de Sjah, Fara Diba en hun vier kinderen; de zonen Reza, Ali Reza, en twee dochters, Farahnaz en Leila. Ook is hier gelegenheid voor lunch, of een kopje koffie. Tot slot wordt het hoger gelegen en verkoelende Darband met de water-terrassen en restaurantjes bezocht. Mogelijk is er dan nog tijd over voor een van de vele musea in de stad. Maar je kunt vandaag ook volledig je eigen programma maken als je daar meer zin in zou hebben.

 

VIA QAZVIN NAAR HAMADAN

Reisdoel van vandaag is de stad Hamadan. Op weg hier naar toe bezoeken we de plaats Qazvin. Dit is een van de oude residentie plaatsen van het land. Na Tabriz, was dit korte tijd de hoofdstad van het rijk, uiteindelijk is dat Esfahan geworden. We bekijken wat van de monumentale gebouwen die deze periode kenmerken. Dan gaat het verder naar Hamadan.

 

HAMADAN

In de ochtend bezoeken we ’Ganjnameh’. Deze archeologische site ligt op ongeveer een uur rijden van het hotel. Je vindt hier rotsinscripties daterend uit het Achaemenid tijdperk, ongeveer 500 voor Chr. Het zijn loftuitingen. God wordt geprezen, maar ook Darius en Khashayaer (beiden regerend Sjah tijdens deze periode) worden hierbij betrokken. De inscripties zijn in drie, in die tijd belangrijkste, talen geschreven; Perzisch, Elamit en Babylonisch. Je zult niet de enige zijn, de inscripties en de nabijgelegen waterval lokken ook veel Iraanse dagjesmensen. ’s Middags heb je gelegenheid Hamadan eigen te maken, dit kan lopend van uit het hotel. De Alavian Domeuit de 12e kan worden bezocht en ook de tombe van Esther is een bezoekje waard (bukken bij het betreden anders stoot je je hoofd bij de ingang).

 

SANDAJ

Dan rijden we door authentiek en kleurrijk Koerdistan naar Sanadaj, de hoofplaats van de provincie Koerdistan. Het landschap is kaal en heuvelachtig en ademt de sfeer van vervlogen tijden. We passeren besnorde Koerden met petten en pofbroeken en vrouwen in bonte gewaden. Je rijdt door een gebied met gastvije bewoners waar de tijd al decennia lijkt stil te hebben gestaan en je bent overduidelijk welkom. Wellicht is er onderweg gelegenheid voor een picknick en anders weten gids en chauffeur wel een restaurantje waar de lunch gebruikt kanworden. Sandaj dient soms ook als uitvalsbasis voor Palanganmet, een dorp met goed bewaard gebleven stenen huizen die van uit de rivierbedding gelaagd tegen een heuvelrug zijn gebouwd.

 

TEKAB VIA TROON VAN SALOMON

Tekab is de plaats waar we vannacht overnachten. Het hotel oogt een beetje stoffig, maar heeft door z’n eenvoud wel een zekere charme. Voor we inchecken is er een bezoek aan wat wordt genoemd ‘de troon van Salomon’. Onze gids laat de restanten zien van een Zoroastrische tempel gewijd aan de godin Anahita. De site de bakermat van het Zoroastrisme genoemd en staat op UNESCO lijst van werelderfgoed. Het complex ligt rond een kratermeer en je moet de bus uit om te voet zo’n 15 minuten heuvel opwaarts te lopen

 

ZANJAN

We laten Sandaj achter ons en rijden naar Zanjan. Net buiten Zanjan vinden we het mausoleum van II Khan Ölieitü, ook bekend als ‘de Koepel van Soltaniyeh’. Dit majestueus en solitair graf, geplaatst op de UNESCO werelderfgoedlijst, werd tussen 1302–1312 gebouwd en was ooit het centrale punt in een groot religieus complex vol moskeeën en Koranscholen. De tombe heeft één van de grootste bakstenen koepels ter wereld en wordt ook wel gezien als een voorstudie voor de Taj Mahal. Het gebouw is door haar geisoleerde ligging al van grote afstand te zien. Zanjan zelf heeft een wat toeristische ‘Rakhtshoy Khaneh’, een plek waar poppen verbeelden hoe in vroeger tijden de was werd gedaan. De bazaar staat bekend vanwege haar goede kwaliteit van ter plaatse gemaakte messen en tapijten. In de bazaar is ook een theehuis (voormalig badhuis). Het restaurant Snanu,in een oude caravanserai, staat bekend om haar abgusht (stoofpotje met vlees en aubergine) en fesenjan (stoofkip, wallnoten en grantaanappel).

 

NAAR TABRIZ

Na een ontbijtje met olijven en schapenkaas beginnen we aan de rit naar Tabriz. Hier vind je het regionaal museum, de bazaar en de grote moskee. De grote moskee met het kleurrijke tegelwerk, dateert uit 1465 en wordt gezien als een meesterwerk van Iraanse tegelkunst. Dit ondanks alle schade die het gebouw heeft opgelopen bij twee fikse aardbevingen. De beroemde bazaar van Tabriz is een netwerk van gangen en straatjes. Rijk gedecoreerde gewelven en koepels waar licht en lucht door naar binnen komt, hebben er voor gezorgd dat ook dit een UNESCO moment is. in de stoffige doorgangen van deze levendige bazaar is het een komen en gaan, loven en bieden, keuren en gekeurd worden

 

KANDOVAN

Vanuit Tabriz is er een excursie naar het ongeveer 800 jaar oude dorpje Kandovan Hier zijn de huizen in rotsen uitgehouwen. Het plaatsje is voor het grootste deel gevormd door vulkanisch gesteente, overgebleven van een uitbarsting van een nabijgelegen vulkaan. De woningen zijn niet op een berg gebouwd, maar in een berg. Wat in de zomer voor verkoeling zorgt en de warmte in de winter vasthoudt. Unieke architectuur. Het plaatsje wordt ook wel 'het verborgen dorp' genoemd. Terug in Tabriz resteert er dan nog tijd de stad wat meer eigen te maken. Het Shah Goli Park is de plaats waar de mensen zelf graag heen gaan.

 

GRENS ARMENIË, BLACK CHURCH EN SINT SEPHANUS CATHEDRAL

In het grens gebied met Armenië krijg je deze dag de meest indrukwekkende natuur van de reis te zien. Enorme rotspartijen, wilde riviertjes, droge wadi’s, imposante berghellingen, vergezichten die zich niet laten beschrijven. Je bent op weg naar Ghara Keliss, in het Engels bekend als het ‘St. Thaddeus Monastery’. Dit Armeense klooster ligt in de provincie Oost Azerbeidzjan en is opgedragen aan Judas Thaddeüs, één van de twaalf apostelen. Op de plaats waar hij begraven is werd een kerk gezet die bij een aardbeving in 1319 volledig is verwoest. Het grootste deel van het huidige gebouw dateert dan ook uit de 19e eeuw. Deze UNESCO locatie staat vanwege de zwarte stenen die bij de bouw zijn gebruikt bij de UNESCO geregistreerd als ‘the black church’.

 

OVERSTEEK VAN JOLFA NAAR GORIS

Met zicht op het ‘beoogde land’ rijden we eerst naar twee goed bewaarde stenen boogbruggen, die in een soort niemandsland liggen. De eerste telt 11 bogen en dateert uit de 11 eeuw, de tweede kent 15 bogen en in de 13e eeuw gebouwd. Dan verruilen we Iran voor Armenië. Een visum is niet nodig, dus dat is het probleem niet. Wel dat er hier maar heel weinig toeristen de grens passeren en dat het daarom wel even kan duren. Maar je zult je niet vervelen, want de grensovergang wordt druk gebruikt door Armeniërs en Iraniërs. Op zich al de moeite waard om te zien wat hier zoal aan handel de grens overgaat, in auto’s, handkarren, of gewoon met een zak goederen lopend op de rug. Hier gaat vast niet alles even legaal aan toe. Eenmaal alle barrières genomen maken we kennis met onze nieuwe gids en chauffeur en stappen de bus in richting Goris.

Als de tijd het toe laat rijden we voor we bij het hotel inchecken eerst naar het panoramapunt voor een blik op ‘Old Goris’, tot voor enkele tientallen jaren woonden in dit gebied families in grotten. Net als bij het Jordaanse Petra heeft de overheid deze gezinnen verplaats naar een nieuwe locatie en de grotten onbewoonbaar verklaard. Bij de bouw van het nieuwe Goris zijn de oude woningen wel een bron van inspiratie geweest. Nauwe steegjes en kleine huizen, in een bijzonder rustige omgeving.

 

TATEV KLOOSTER EN ARMEENS STONEHENGE

Tatev zouden we mogelijk links hebben laten liggen als daar niet de langste kabelbaan ter wereld is te vinden. Over een lengte van bijna 6 kilometer brengt een grote gondel (‘de vleugels van Tatev’) je in ongeveer 12 minuten naar het, geïsoleerd in de bergen gelegen, Tatev klooster. Dit is de reality-droomvlucht, je hebt van grote hoogte een kijkje op het leven in een Armeense vallei. In het eeuwenoude klooster worden nog dagelijks diensten gehouden en veel gelovigen melden zich regelmatig bij de charismatische priester. Na deze ervaring rijden we door open, met kleurrijke weidebloemen getooide, apprelgroen getinte velden naar een plek die volgens geleerden veel overeenkomst vertoond met het mysterieuze Stonehenge. Deze locatie met steencirkels die precies zo staan gericht dat ze de bewegingen van de zon en de maan kunnen volgen, zou echter honderden jaren ouder zijn. Niet uitgesloten is dat hier opgedane kennis via Frankrijk uiteindelijk in een Engels graafschap terecht is gekomen.

 

NORAVANK EN KHOR VIRAB MET ZICHT OP DE ARARAT

Het kuuroord Jermuk, waar de nacht is doorgebracht, wordt in één adem genoemd met watervallen, warmwaterbronnen en thermische baden. Een korte wandeling uit het hotel brengt je naar de ‘Mineralwatergallery’ een monumentaal gebouw waar de diverse warmwaterbronnen samenkomen. Het aantal graden in Celsius is daarbij keurig gerubriceerd.

Op weg naar de hoofdstad Yerevan zijn er drie ‘stops’. De eerste bij het Noravank klooster. Het klooster ligt in een nauwe kloof met rode rotsen en dateert oorspronkelijk van 1205. Dan passeren we Areni het ‘Wijncentrum van Armenië’. Je bezoekt een van de fabriekjes waar (vooral rode) wijn geproduceerd wordt, maar ook fruitwijnen van abrikozen en granaatappels. Leuk als souvenir. Dan bereiken we het Khor Virab-klooster met zicht op de immer besneeuwde kammen van de berg Ararat. Hier zat de prediker Gregorius de Verlichter vele jaren opgesloten in een ondergronds gewelf. Toen hij echter de koning van krankzinnigheid wist te genezen, bekeerde deze zich tot het Christendom en werd dit de staatsreligie. De plek is zo een waar pelgrimsoord geworden, maar om genoemde reden ook populair voor schoolreisjes. Aan het eind van de middag bereiken we Yerevan.

 

CITY TOUR YEREVAN

In de ochtend bezoek je de collectie manuscripten van het Maternadaran museum, ook gaan we naar het ‘monument van de genocide’. In de indrukwekkende tentoonstellingsruimte, wordt met, muziek, foto’s en krantenartikelen een beeld geschetst van wat er ruim honderd jaar geleden in een buurland heeft afgespeeld. De middag is vrij; bezoek de ‘Cascade’, een betonnen versie van de Spaanse Trappen, met daarin een museum van moderne kunst (tevens hangplek voor alternatieve jongelui), de Vernisaj (markt met lokale producten), of pak een terrasje bij het Opera gebouw en laat het eens allemaal aan je voorbij komen.

 

TEMPEL VAN GARNI, GERHARD COMPLEX, ECHAMIADZIAN, ZWARTNOTS

We verlaten Yerevan voor een dagtrip die ons als eerste naar de Romeinse tempel in Garni brengt. De tempel uit de 1e eeuw na Chr. is goed geconserveerd gebleven, ooit werd zij gebruikt als Koninklijke zomerresidentie. Het ruige dal waar je op uitkijkt is zeker een beeld dat je bij zal blijven van deze reis. Iets verder in de rotsen uitgehakt vinden we de ‘het klooster van de speer’: het Gerhard complex. Op de weg terug rijden we langs het 'Rome van Armenië'; de Echmiadzin kathedraal (ouder dan het Vaticaan). Ook is er een fotostop bij de restanten van de 7e eeuwse ronde paleiskerk van Zwartnots, het laatste UNESCO erfgoed van deze reis.

 

VLUCHT TERUG

Transfer naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland, of desgewenst België, waarbij we allen hopen op weinig turbulentie en een ‘soft landing’.

Vervoer

Tijdens deze reis maken we gebruik van een eigen bus met chauffeur. In beide landen een andere bus en andere chauffeur. Deze bus is voorzien van airconditioning, het aantal zitplaatsen is afhankelijk van de groepsgrootte, maar er zijn altijd meer stoelen dan het aantal deelnemers. Tijdens het rijden kan in de bus koffie, thee en (gratis) water gedronken worden.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige middenklassers. Houd er wel rekening mee dat in een land als Iran niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland, echter het zijn zeker geen budget hotels. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Eénpersoonskamer beperkt boekbaar.

Eten

De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan € 12,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 10 en 18 deelnemers, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Vlaamssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling.
De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.
Het kan dus gebeuren dat reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Daarbij geven we ook prijsgarantie. In afwijking van ANVR reisvoorwaarden zal een eenmaal gefactureerde prijs niet meer worden aangepast, ook niet als dit volgens de algemene voorwaarden zou mogen.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is gepubliceerd; het kan echter voorkomen dat er afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Tijdsverschil

Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland en in Armenië 1 uur.

Klimaat

Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. Begin mei en eind september zijn de beste periodes om te reizen. De temperaturen zijn dan aangenaam.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het visum wordt in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. Je hoeft hiervoor niet zelf naar de Iraanse ambassade en het paspoort hoeft niet opgestuurd te worden. Kosten € 75,-. Het e-ticket en overige documenten krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Op het vliegveld in Teheran kan worden gevraagd naar een verklaring van je zorgverzekering. Het is verstandig deze van te voren aan te vragen, de meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee en geven dit binnen een dag af. De verklaring moet aan het volgende voldoen;

 • in het Engels zijn opgesteld
 • het woord Iran moet erin vermeld staan
 • naam van verzekerde moet zijn vermeld
 • op briefpapier van de zorgverzekering (logo)
 • van wanneer tot wanneer het verblijf in Iran is

Communicatie

Telefoneren en internetten kan in beide landen. Ook SmartPhones werken. Facebook is in Iran gecensureerd, en niet toegankelijk. Alle hotels hebben WiFi, die in lobby of op eigen etage te gebruiken is.

Reisleiding

Deze lokale gids die gedurende heel de reis meereist is er voor de cultuurhistorische toelichting en weet te vertellen over gewoonten en gebruiken, in beide landen is een andere Engels sprekende begeleiding. Er reist ongeacht de groepsgrootte een Nederlandse reisleid(st)er mee.

Geld

De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Wel kun je met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 400,- p.p. (voor 15 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. Neem je geld mee in niet te grote coupures. In Armenië is het wel mogelijk om te pinnen, echter het aantal geldautomaten op het platteland is beperkt.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl.Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt moet zijn. Mannen kunnen korte mouwen dragen, géén korte broeken. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden. Vrouwen dragen de verplichte hoofddoek vanaf het moment van landing op Iraanse bodem. In heiligdommen is voor de dames ook de chador verplicht. Deze krijg je daar te leen. Kledingadvies voor vrouwen; een bovenstuk (met lange mouwen) dragen tot ruim over de billen/heupen evt. tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Eronder een wijde broek (pantalon), lange rok en/of jurk, spijkerbroek, net wat je gewend bent. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen op de wat conservatievere plekken, maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig en hygiënisch. Over het algemeen wordt gezegd dat de kledingvoorschriften als veel minder streng worden ervaren dan verondersteld!

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over de regio verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* wanderlschoenen
* geldbuidel
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis en verklaring zorgverzekeraar in he Engels.
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* oordopjes (geluidsoverlast), zakmes, wekker, reserve batterijen
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* verklain zorgverzekeraar
* slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren is ten strengste verboden in Iran. In Armenië volop verkrijgbaar.

Excursies

Alle belangrijke excursies zijn bij de reis inbegrepen! Anders dan bij veel vergelijkbare reisorganisaties worden er geen facultatieve excursies ‘verkocht’. Tijdens de hele reis reizen lokale gidsen mee die op de diverse sites tekst en uitleg geeft. Entrees zijn niet bij deze excursies inbegrepen

Voltage

Het voltage in beide landen is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dat niet helpt aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

 

Accommodatie
Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging. De hotelkamers hebben airconditioning en beschikken over een eigen badkamer. De hotels hebben stuk voor stuk (gratis) WiFi. Eenpersoonskamers zijn (beperkt) tegen meerprijs boekbaar. Hier een impressie van een aantal, vaak door ons gebruikte, hotels.

HOTEL SELECTIE

Teheran – Masshad hotel

Dit hotel ligt centraal in Teheran, en is erg gewild bij reizigers.  Personeel is vriendelijk en bereid tot extra service, zoals taxi’s regelen. Het hotel heeft een restaurant en fijn dakterras met uitzicht op de bergen rond Teheran waar tot eind mei nog sneeuw op kan liggen. Interessant is ook de locatie; vlakbij de voormalige Amerikaanse ambassade en metrostatopm op 50 meter. Wifi is gratis en werkt goed.

Hamadan  – Baba Taher Hamadan

Het hotel ligt aan een parkje met diverse restaurantjes en ook het centrum is op loopafstand. De bijnaam van deze accommodatie is ‘Het spiegeltjes hotel’, waarschijnlijk hoeft dit weinig uitleg. Het is een 4* hotel dat we al jaren gebruiken, prima kamers met minibar en satelliet televisie. Roomservice 24 uur. Beslist één van de betere hotels van Hamadan.

Tabriz – International

Het hotel is één van de bekendste hotels van de stad en wordt gerekend tot de betere accommodaties. Het heeft dan ook 4* beoordeling door de Iraanse Tourist Board. Enkele jaren geleden is het hotel volledig gerenoveerd. Een strakke stijl is door gevoerd in kamerinrichting en decoratie. Sommigen spreken van een design hotel, maar dat is niet wat het hotel zelf ambieert te zijn. wat volgens ons verstandig is. Fijne grote (zit) lobby, vriendelijke receptie en prettig ruime ontbijtzaal.

Yerevan – Hotel Aviatrans

Ruime 3+*  met super centrale ligging. Vriendelijke receptionisten, die redelijk Engels spreken en reuze behulpzaam zijn. Opvallend ruime kamers met eveneens grote bedden. Terrasjes en restaurants in de directe nabijheid en veel van de bezienswaardigheden van de stad op loopafstand. Het ontbijt is intiem, geen buffet maar er wordt van alles klaargezet dat je zelf kunt pakken, alsof je bij mensen thuis logeert. Reuze ongedwongen.

Literatuurlijst

Algemeen
* ‘Landenreeks Iran’, Nies Medema en S. Hesman Manesh, KIT Publishers
* ’Armenië (Landenreeks)’, Stan Termeer – Kit Publishers
* ‘De geschiedenis van Armenië’, Claire Mouradian Uitgeverij Voltair
* ‘Te gast in Iran’, Eefje Blankevoort, Informatie Verre Reizen
* ‘Culture Shock! Iran’, Maria O’Shea, Kuperard
* ‘Alexander de Grote; De ondergang van het Perzische rijk’, Jona Lendering
* ‘De Koning’, Kader Abdollah, De Geus
* ‘Verlangen naar vrijheid’, Parinoush Saniee, Artemis & Co
* ‘Mijn steeg in Teheran’, Geuzenpocket, Manny Shiraz

Romans en reisverhalen
* ‘De weg naar Mekka’, Jan leyers, Rainbouw Pocets
* ‘Stiekem kan hier alles’, Eefje Blankevoort, Podium (aanrader)
* ‘Bittere thee’, Corine Naranji, Bigot & van Rossum
* ”Het gesteente van Ararat’, Anthonie Holslag, Aspekt
* ‘Iran achter de schermen’, Carolien Roelants, Prometheus
* ‘In de hemel krijg je fruit’, Nies Medema, Mets & Schilt
* ‘Het vuur van Perzië’, Caroline Omidi, Prometheus,
* ‘Onversluierd, een westerse vrouw in Iran’, Bruni Prasske, Archipel
* ‘Onze man in Teheran’ – Thomas Erdbrink, Promethus (aanrader)
* ‘Het andere Iran’, Peyman Jafari, Ambo
* ‘Achter de sluier het land’ – Alexander Reeuwijk, Kleine Uil
* ’Ararat’ Frank Westerman, Atlas (aanrader)
* ’Meisjes van Atatürk en zonen van de sultan’, Betsy Udink Atlas

 

Info was correct. Het vervoer was, zowel in Iran als in Armenië, heel goed. Onze gids in Iran was echt heel goed. Stond ook open voor wensen buiten het programma. De gids in Armenië was anders maar ook goed. Het hotel in Zanjan was eenvoudig maar super schoon en goed. Heel fijn verblijf daar. Tabriz is ook goed hoewel het echt aan de verkeersader van Tabriz ligt. Kwam nog bij dat net de verwarming was aangezet die niet getemperd kon worden. Het hotel was bereid een andere kamer te geven om die twee problemen op te lossen. Heel fijn en goede service. Het beste hotel in Armenië is in Yerevan. Qua ligging heel goed en ook een goed niveau. Heel anders dan de klassieke Iran reis. Juist in combinatie met Armenië bijzonder de moeite waard. De contrasten tussen de twee landen maken de reis heel boeiend. Ik zal nog weken nagenieten van alles wat wij hebben gezien. Veel dank weer voor het mooie programma. Marjo  – oktober 2019