Zeer complete rondreis door Georgië in 17 dagen met comfort en avontuur. Reis van het afgelegen Svaneti tot het meest Oostelijk David Gareja. De reis is met auto plus chauffeur, indien gewenst kan ook zelf gereden worden.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Tbilisi2 nachten
3 t/m 4 Akhaltsikhe2 nachten
5 Kutaisi1 nacht
6 t/m 8 Mestia3 nachten
9 Tskaltubo1 nacht
10 t/m 12 Stepantsminda3 nachten
13  t/m 15 Telavi2 nachten
16 t.m 17 Tbilisi2 nachten

Vertrekdag: dagelijks

 

Georgië, ’t land dat God voor zichzelf had willen houden

In 337 werd in Georgië het christendom uitgeroepen tot staatsgodsdienst en was hiermee één van de eerste landen. Sinds die tijd bouwde men volop kloosters, kerken en kathedralen , maar Georgië heeft nog meer bijzonder architectuur, eeuwenoude stenen vesting torens die bescherming boden aan inwoners van het hoge geïsoleerde Svaneti, de plek ‘waar de aarde ophoudt’. Naast architectuur is het ook de natuur die ervoor heeft gezorgd dat Georgië een steeds populairdere bestemming wordt. Die prachtige natuur was ook God opgevallen, hij had dit deel van de aarde dan ook voor zichzelf gereserveerd, maar de Georgiërs wisten hem zo te charmeren dat hij het Georgië toch beschikbaar stelde. De prijs is gebaseerd op rechtstreekse vlucht met Georgian Airlines in de goedkoopste boekingsklasse. Mocht dit niet meer beschikbaar zijn, dan nemen we voor we de reservering definitief maken contact op voor overleg. Ook te boeken als fly & drive.

 

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek
  Terug
  2.475,00
  Per Persoon
   

Kies in de kalender een zaterdag om met KLM (Georgian aiways) te vliegen.

Inbegrepen: 

Vluchten, luchthaventax, hotels op basis van logies en ontbijt, 5 overnachtingen half pension, auto met chauffeur, excursies.

Niet inbegrepen: 

Verzekering, entrees (circa € 10,-). fooien, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 335,-
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 200,- per week

Visum: geen visum nodig.


Vluchtschema

Gevlogen wordt met KLM (Georgian Airways) – het betreft een rechtstreekse vlucht.

Heen: KL 3108  zaterdag Amsterdam – Tbilisi  10.40 –  17.15 uur

Terug: KL 3109 dinsdag Tbilisi – Amsterdam  05.00 –  07.45 uur

VLUCHT NAAR TBILISI

Vlucht met Georgian Airlines naar de hoofdstad van Georgië; Tbilisi. Deze vlucht is rechtstreeks. Na de douane wacht iemand van het agentschap u op. Deze zorgt voor een vlotte transfer naar het hotel in de oude stadskern. Welkom in Tbilisi.

 

STADSVERKENNING

Kennismaking met de stad. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn makkelijk bereikbaar. Zo is er de 13e eeuwse Metekhi kerk, strategisch gelegen aan de rivier de Mtkvari, de badhuizen met zwavelhoudend water, de burcht (per kabaalbaan te bereiken) een synagoge en natuurlijk de houten huizen met bewerkte balkonnetjes. De oude binnenstad is voor 'happen en stappen', de Rustavali Avenues voor ‘lopen en kopen’. In de avond is er sprake van een boeiend uitgaansleven in het centrum van de stad.

 

VARDZIA

Rond 09.00 wacht uw chauffeur u op in de lobby van het hotel. U verlaat Tbilisi en rijdt over een uitzonderlijk mooie vlakke route naar het afgelegen grottencomplex van Vardzia. Over een lengte van bijna een halve kilometer en 6 verdiepingen hoog zijn hier zo’n 500 in de rotsen uitgehakte grotten. De kern van het complex is de Assumption kerk. De gevel hiervan is bij een aardbeving gedeeltelijk verdwenen maar de fresco’s uit de 12e eeuw worden tot de mooiste van de regio gerekend. Het bij de kerk horend klooster is ook vandaag de dag nog in gebruik. In hoogtijdagen woonden hier zo'n 2.000 monniken. Na voldoende tijd gehad te hebben om het complex te bekijken rijdt de chauffeur u naar Akhaltsikhe voor overnachting.

 

ABASTUMANI

Vanuit Akhaltsikhe maakt u een dagexcursie naar het nabij gelegen dorpje Abastumani. Hier is de invloed van het Russische rijk te vinden. De stad staat vol met kleine historische huizen, nog steeds niet gerenoveerd, dus authentiek. Ook vindt u hier kunt het Nationaal Astrophyical Observatory. Abastumani ligt tussen de dichtbegroeide bossen in de bergen van Georgië. Behalve dat het een kuuroord is met sanatoria, herbergt het verschillende sites die de middeleeuwse en moderne geschiedenis van de stad bepalen. Maak een keuze uit de 14e-eeuwse kerk van St. George, het 13e-eeuwse verwoeste kasteel, of de "Nieuwe Zarzma" (Akhali Zarzma) kerk van St. Alexander Nevsky. Dit is een 19e-eeuwse kleine replica van de 14e-eeuwse Georgische kathedraal van Zarzma. In de loop van de middag rijdt de chauffeur terug naar Akhaltsikhe, waar u nog tijd heeft het stadje wat eigen te maken.

 

NATIONAL PARK EN KUTAISI

Vandaag ziet u waar Georgië zo bekend om staat; prachtige natuur. Als eerste is er een stop bij het Nationaal Park Bordzjomi – Chargaoeli, één van de grootste parken van Europa. Het park heeft een oppervlakte van ruim 760 km², bijna 1% van het totale grondgebied van Georgië. Veel Georgische dagjes mensen komen hier bemand met flessen en jerrycans om water te halen bij een naar het schijnt onuitputtelijke bron. Het populaire water is overal in het land verkrijgbaar en staat bekend als Borjomi. In Kutaisi staat de Bagrati kerk uit de 11e eeuw, waarvan de restauratie zojuist voltooid is. De ingrijpende verbouwing was voor de UNESCO reden om de kathedraal van haar lijst te schrappen. Kijk en oordeel zelf. Ook krijgt u het Gelati klooster en de daarbij gelegen academie te zien, waar de ‘vader des vaderlands’ David de Bouwer ligt begraven. Deze David was koning van Georgië van 1073 tot 1125 en stond aan de basis van de grootste bloeiperiode van Georgië, de Georgische Gouden Eeuw (1100 – 1225). Hij stichtte scholen en academies, waarvan de bekendste de Gelati-academie was. U slaapt in een klein familiehotel waar u ook de avondmaaltijd gebruikt.

 

NAAR MESTIA

Het reisdoel vandaag is het historische dorpje Mestia. De bochtige weg gaat hoog door de bergen en wordt als maar smaller en slechter. Vogelhuisjes markeren de plekken waar auto’s het ravijn zijn ingereden. Het zijn er heel wat. Het afgelegen Mestia geldt in de winter als een skioord, maar de rest van het jaar is daar weinig van te merken. Geleidelijk aan worden steeds meer woontorens zichtbaar. Dit is het gebied dat bekend staat als ‘Svaneti’.

 

WANDELEN IN SVANETI

Tijd voor een flinke wandeling in dit op 1500 meter hoog gelegen gebied, indien gewenst kan dit met een gids (via de hotelreceptie te regelen), maar het is ook mogelijk dit op eigen houtje te doen. Bewonder de bijzondere woontorens die kenmerkend zijn voor dit deel van Georgië. Het zijn verdedigingstorens van steen en worden ook wel ‘Svan torens’ genoemd. Svans zijn de bewoners van dit gebied. Een karakteristiek Svan versterkt landhuis bestond uit een toren en een aangrenzend huis (machub) met wat schuurtjes, dit alles omringd door een dikke verdedigingsmuur.

 

MESTIA - USHGULI - MESTIA

De afstand naar Ushguli is 30 kilometer en hier doet een 4x4 terreinwagens precies 3 uur over. Eerder reed u al over slechte en hobbelige wegen dit is nog een graatje erger. Onder weg is er een stop bij de Toren der Liefde, een naam die hoort bij een triest liefdesverhaal. Deze toren kan van binnen beklommen worden. Het is één van de ongeveer 190 verdedigingstorens die nog dateren uit de Georgische Gouden Eeuw. Aangekomen In Ushguli aangekomen kan de lunch gebruikt worden met zicht op de Mount Skhara. Met ruim 5.000 meter is dit de hoogste berg van het land. Net buiten het dorpje staat het 12e eeuwse Lamariakerkje. Het is wachten op de man met de sleutel, om de iconen in het kapelletje te kunnen bewonderen. Ze zijn de moeite waard. De enorme bronzen klokken die bij het kerkje horen mogen er anders ook zijn. Hoog boven dit alle prijkt op een beboste bergtop de toren van koningin Tamar, de kleindochter van David de Bouwer.

 

DADIANI PALACE MUSEUM EN TSKALTUBO

Vandaag verlaat u ‘Het eind van de wereld’ en rijdt u opnieuw langs diepe ravijnen richting Zugdidi voor het Dadiani Palace Museum. Dit is hoofdzakelijk ingericht met begin vorige eeuw onteigend eigendom van de koninklijke familie. De collecties van het museum bestaat uit meer dan 45.000 objecten waarvan een dodenmasker van Napoleon Bonaparte en een kledingstuk, waarvan gezegd wordt door de Maagd Maria is gedragen, het meeste aandacht krijgen. In de middag arriveert u in het plaatsje Tskaltubo, De stad staat bekend om zijn warme thermische bronnen. Tskaltubo was vooral erg populair in de tijd van de Sovjet Unie. Stalin heeft hier zelfs een eigen badhuis laten bouwen. Ondanks dat het badhuis wellicht ietwat van zijn charme heeft verloren, is het de moeite waard. Ook het Minor Sanatorium - een oud Sanatorium ook gebouwd toen Stalin nog aan de macht was – is een bezoekje waard, het ademt de sfeer van vervlogen tijden.

 

VIA GORI NAAR KAZBEGI

Over de Military Highway rijdt u vandaag naar Stepantsminda. Deze weg is aangelegd in de tijd dat de Russen het in Georgië nog voor het zeggen hadden. Er is een stop bij restanten van het eeuwenoude Uplistsikhe. Een plaats die in het gesteente is uitgehakt met stadse kenmerken zoals een theater en basiliek. De route gaat via Gori, waar een fotostop is bij het Stalin Museum en het Ananuri Complex. Dan door naar wat officieel Stepantsminda heet, maar beter bekend staat als Kazbegi.

 

MITSKHETA

Prachtig gelegen, desolaat op de top van een heuvel met als achtergrond de besneeuwde Mount Kazbek (meer dan 5.000 meter en één van de hoogste berg in de Kaukasus) staat de Gergeti Trinity kerk. Vanuit het guesthouse dat aan de voet ligt is het ongeveer anderhalf uur naar de drie-eenheids-kathedraal. Het alternatief dat door dorpsbewoners geboden wordt is te paard, of per fourwheeldrive.

 

STEPANTSMINDA - JUTA - STEPANTSMINDA

Vandaag wordt het wandelen tegen de achtergrond van besneeuwde bergen en ijskoude bergbeekjes. Eerst is er de rit van een half uurtje over een onverharde smalle weg naar het in de bergen verscholen Juta. Een dorpje dat door haar geïsoleerde ligging voor een groot deel van het jaar selfsupporting is. Hier is het begin van een wandeling van een paar uur die leidt naar de voet van de Chaukhebi (3.482 m), om vervolgens wandelend door de bloemrijke velden terug te gaan naar Juta. De route is duidelijk en de wandeling is dan ook zonder gids te maken. Weer terug in Stepantsminda is er dan nog tijd voor het lokale museum.

 

NAAR TELAVI

Opnieuw rijdt u over de Military Highway, dit keer in tegenovergestelde richting. Gestopt wordt in het strategisch gebouwde Mitskheta. Mitskheta was vanaf de 3e eeuwen voor Christus bijna 800 jaar de hoofdstad van het Georgische Koninkrijk Iberia. De Svetitskhoveli Kathedraal (11de eeuw) en het Jvari klooster (6e eeuw) behoren tot de meest belangrijke monumenten van de Georgische christelijke architectuur en staan beide op de UNESCO lijst. Nog steeds is Mtskheta het religieuze bolwerk van de Grieks Orthodoxe en Apostolische Kerk. Aan het eind van de middag arriveert u in Telavi.

 

TELAVI

U bevindt zich in Telavi één van de belangrijkste plaatsen in Kakheti, de wijnregio van Georgië. Volgens de verhalen is Georgië het eerste land dat wijn produceerde. Feit is dat de wilde wijnstok Vitis vinifera, waar de druiven aan groeien, oorspronkelijk uit dit gebied komt. Ook vandaag de dag vindt u hier het grootste aantal druivenvarianten. Vanuit Telavi (auto en chauffeur zijn beschikbaar) heeft u de gelegenheid het ommuurde Sighnaghi te bezoeken.

 

DAVID GAREJA

Voor u bij het David Gareja complex arriveert kunt u nog een stop maken bij het Bodbe klooster, dit is een druk bezocht pelgrimsoord. Dan verandert het landschap in savanne en semi woestijn. Er zijn vele tinten groen, geel en rood te zien, het David Gareja complex kondigt zich aan. Het klooster is voor een ieder met een normale conditie te bezoeken, maar de kapel met fresco’s staat boven op een heuvel, hiervoor moet wel je goed ter been zijn. Eenmaal boven is de beloning een weids zicht op buurland Azerbeidzjan. De vele uitkijktorens in het korenveld maken overduidelijk dat dit een grensgebied is. Dan start de chauffeur de wagen opnieuw voor dit rit naar Tbilisi.

 

VRIJE DAG TBILISI

Terug in de hoofdstad. Doe wat u nog niet gedaan hebt, zie wat u nog niet gezien hebt. Volgens de lokale VVV zijn er meer dan 50 interessante sites. De diverse metro stations met mozaïeken uit de periode dat de Russen het voor het zeggen, hadden horen daar zeker bij. Ook de vele markten zijn prachtige plekken om het leven van alle dag te bekijken en op de Dry Bridge Market staan talloze stalletjes waar Sovjet spulletjes aan de man worden gebracht. Wie meer Sovjet erfgoed wil zien gaat naar de wijk Nutsubidze, dit is een onder architectuur van het socialistisch classicisme gebouwde woonwijk vol Sovjets flats. Voor van eigentijds houdt is er de ultra moderne 'Brug van de Vrede' over de Mtkvari rivier. Deze boogbrug is een constructie van staal en glas en wordt ’s avonds futuristisch verlicht. Aan de andere kant van deze voetgangersbrug ligt het Rike Park vanwaar men tot in de late uurtjes, met de kabelbaan naar het fort kan dat hoog boven de stad torent.

 

TERUGVLUCHT

Vroege transfer naar het internationale airport van Georgië, dat op ongeveer 17 kilometer van Tbilisi ligt. Deze dag is gereserveerd voor de vlucht terug.