Oman privé rondreis door het Arabisch schiereiland, individuele maatwerk reis naar waar de VOC ons eeuwen geleden voor ging, en de Portugezen het nodige achter hebben gelaten. Ook als self drive te boeken.

 

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Muscat2 nachten
3 Sur1 nacht
4 Wadi Bani Khalid1 nacht (tentenkamp)
5 t/m 7 Nizwa2 nachten
8 t/m 9 Muscat2 nachten (vlucht terug)

 

Vertrek: dagelijks

 

Rondreis Oman, sultanaat op het Arabisch schiereiland

Eindelijk kan Oman middels deze rondreis de betoverende schoonheid van Muscats achterland laten zien. Een gebied waar eeuwen geleden de karavaanroutes uit Afrika en Azië samenkwamen en waar nog altijd een schat aan cultuurhistorisch erfgoed te vinden is. Na aankomst van de vlucht is er de transfer naar het hotel. Hiervoor wordt bijna altijd een ‘saloon car’ gebruikt. Na de city tour met gids is het ’s avonds goed toeven in de wijk Ruwi. De reis gaat eerst langs de kust en vervolgens via de diverse wadi’s naar Sur. Na een overnachting in de woestijn rijd je naar de op één na grootste plaats van het land: Nizwa. Hier slaap je twee nachten in een uitstekend hotel. In de souq smeden de zilversmeden hun zilver en de chauffeur brengt je naar het bastion van Jabrin. Via Wadi Bani Awf en het dorpje Nakhl rijd je terug naar Muscat. Onderweg diverse stops, in Oman is genoeg te zien. Tot slot is er een vrije dag in Muscat. Let op! Dit is een voorbeeld reis, de rondreis kan op veel manieren worden aangepast. Onthoud ook, elke reis is anders en Oman is geen dag hetzelfde.

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek
  Terug
  2.245,00
  Per Persoon
   
  Nog boekbaar?6

Inbegrepen

Vlucht, luchthaventax, al het vervoer per 4-wheel-drive, accommodatie met ontbijt, woestijnoverachting, chauffeur- tourguide en boekje Te Gast In (indien voorradig)

Niet inbegrepen

Visum, entrees, boekingsgsbijdrage, verzekering, fooien, overige maaltijden, etc.

Zakgeldindicatie € 300,- per week

Visum

Bij een verblijf korter dan twee weken momenteel niet nodig.


Vluchtschema

Gevlogen wordt met (bijvoorbeeld) Turkish Airlines, aangezien er op dit moment geen rechtstreekse vluchten tussen Amsterdam en Muscat worden aangeboden. Er zal steeds worden gekeken naar de meest comfortabele optie.

VLUCHT NAAR MUSCAT

Vlucht naar Muscat. Aankomst op het vliegveld van Muscat, waar je tegenwoordig zonder visum het land betreedt. Een warm welkom in het Sultanaat Oman, één van de veiligste en meest stabiele landen in de regio. Ook hier heeft de tijd niet stil gestaan, en al rijdt iedere Omani in een auto met airco, tussen de wadi's en dadelpalmen staan eeuwenoude forten en bastions, die je verder in de Arabische wereld niet tegenkomt.

 

STADSVERKENNING

Stadsverkenning van Muscat met lokale gids. Op het programma staan onder andere de Grote Moskee met haar enorme kroonluchter en handgeknoopte Iraanse tapijten, het door twee uit de 16e eeuw daterende Portugese forten geflankeerde paleis van de sultan, en voor een impressie van de geschiedenis van Oman is een bezoek aan het Bait al Zubair museum een aanrader. Tot slot is er de oude souq, de Arabische wereld in het klein: geuren en kleuren, loven en bieden, charmeren en gecharmeerd worden. Voor de avond is een bezoek aan de levendige wijk Ruwi een tip. Dit is de ‘place to be’, met veel trendy restaurants en moderne theehuizen. In Ruwi wordt volop geflaneerd langs terrassen, fruitbarretjes en lokale eetgelegenheden.

 

VIA WADI SHAB NAAR SUR

Per 4 wheel drive gaat de reis oostwaarts. Het is een rit van ongeveer 300 kilometer door een afwisselend berglandschap dat langzaam overgaat in de witte stranden van de Golf van Oman. Dit is een prima plek voor een picknick en verkoelende duik. Vervolgens nodigt de smalle Wadi Shab met haar overhangende kliffen, fruitbomen en watervalletjes uit om een uurtje de benen te strekken. Het eindpunt van deze dag is de Oost-Afrikaans getinte kustplaats Sur. Oman heeft enkele plekken waar met uitsterven bedreigde zeeschildpadden te zien zijn. Bij Ras al Hadd ligt zo’n beschermd gebied dat onder strikte voorwaarden bezocht kan worden. Als deze schildpadden hun eieren leggen, raken ze in een soort trance en zijn ze minder geconcentreerd op wat er om hen heen gebeurt. Dit is je kans. Het fenomeen kan enkel worden waargenomen met kleine groepjes in het holst van de nacht en onder zeer deskundige leiding. (Bij boeking melden als je dit wil).

 

WADI BANI KHALID

Dhows zijn van oorsprong traditionele zeilboten, die gebruikt worden voor vrachtvervoer, of om te vissen, zij zijn al eeuwen beeldbepalend voor Sur. In Sur bezoek je een werf waar deze boten nog steeds gebouwd worden. Na dit bezoek verlaat je het asfalt en rijdt de terreinwagen naar één van de mooiste wadi’s van het land: Wadi Bani Khalid. Er wordt ruim de tijd genomen dit prachtige gebied eigen te maken. In een dal tussen de heuvels ligt een meertje dat gevoed wordt door moesson regens, je kunt hier in plonzen en het is voor de Omani de mooiste picknickplek van het land. De overnachting is vervolgens in de verder op gelegen woestijn, in een van alle comfort voorzien ‘bedoeïenen’ tentenkamp breng je de nacht door. Bij aankomst is er een tijd voor een waterpijp met appeltjestabak.

 

NAAR NIZWA

Het reisdoel vandaag is Nizwa, de op één na grootste stad van het land. Het is een stevige rit, waarbij je zo nu en dan flink door elkaar wordt geschud. Dit wordt echter ruimschoots gecompenseerd door de prachtige natuur die je te zien krijgt. Vruchtbare oases met bananen-, citroenen- en mangoteelt, rivierbeddingen, rotsformaties en woestijn. Fantastische vergezichten, kleurrijke meertjes met honderden dadelpalmen en, met wat geluk, een glimp van rondtrekkende nomaden. Vandaag of morgen bezoek je ook het pottenbakkersdorpje Bahla en het bastion van Jabrin. Deze burcht was in de 17e eeuw de residentie van Sultan Al Yaruba en wordt gezien als het mooiste voorbeeld van Omaanse architectuur.

 

BEZOEK FORT EN SOUQ

Het binnenland van Oman herbergt vele bijzondere plekken die een bezoek aan het land meer dan waard zijn. Ook de UNESCO is zich hiervan bewust. Vandaag krijg je er een aantal te zien. Om te beginnen het volledig gerestaureerde Portugese fort van Nizwa. In de vlakbij gelegen ommuurde souq smeedden de zilversmeden hun zilver. De beste plaats tijdens de reis om over een wierookhouder te onderhandelen. Veel Omani parfumeren hun kleding met wierook, of gebruiken het om hun woning lekker te laten ruiken. Mocht deze dag op een vrijdag vallen dan heb je tevens gelegenheid de lokale veemarkt te bezoeken. In de vroege ochtend nog voor zeven uur, verzamelen handelaren uit heel de omgeving om te loven en te bieden op kippen, geiten en schapen. Voor een mooi panorama rijdt de chauffeur je naar Jebel Shams (de berg van de zon), bijna 3000 meter boven zeeniveau en het hoogste punt van Oman. In Al Hamra zie je goed bewaarde lemen huizen en het bergdorpje Misfat Al Abriyyin lijkt met haar huizen van natuursteen tegen een steile berghelling aangebouwd. Het wordt nog steeds bewoond, maar als je hier in de moderne, stoere, airconditioned terreinwagens rijdt, lijkt het alsof je in een tijdmachine bent beland.

 

VIA DE KLOOF NAAR MUSCAT

Je verlaat Nizwa, ooit de hoofdstad van het land. Via de woeste kloof bij het bergdorpje Bilad Sayt en Wadi Bani Awf, waar je het Hajar gebergte oversteekt  kom je in Bahla, dat bekend staat voor het aardewerk dat daar gemaakt wordt. Ook is er een oud fort, waarvoor een foto-stop ingelast wordt. Dan gaat het verder en krijg je het fraai gedecoreerde Jabrin Castle te zien. Zeker een bezoekje waard. Aan het einde van de dag ben je dan terug in Muscat. Als je het vriendelijk vraagt, en de tijd het toelaat, rijdt de chauffeur om zodat je  prestigieuze Al Bustan (Bustan betekent tuin) Palace Hotel kunt zien. Oorspronkelijk is dit gebouwd als paleis voor de sultan, deze had echter toch wat moeite met het onderhoud en heeft dit buitensporig luxe gebouw een andere functie gegeven.

 

VRIJE DAG MUSCAT

Vrij in Muscat. Deze dag kun je gebruiken voor het inslaan van de laatste souvenirs, of om bij te komen aan het strand. Onze lokale agent zal een snorkel trip aanbieden naar de Daymaniyat. Dit is een kleine archipel die uit 9 eilandjes bestaat ongeveer op 40 kilometer van Muscat. Deze eilandengroep biedt de mooiste onderwater wereld van Oman. In de loop van de avond transfer voor de vlucht terug.

 

VLUCHT TERUG NAAR AMSTERDAM

Vlucht terug naar Amsterdam (of andere plaats waar je wenst te landen). Ook is er de mogelijkheid voor een ‘strand’ verlenging in diverse hotels.

Vervoer

Tijdens deze reis wordt er gereden met een van airconditioning voorziene ruime 4-wheel-drive. De chauffeur spreekt Engels.

Accommodatie

Je verblijft in toeristenklasse hotels, lokaal ***. Accommodatie in Oman is over het algemeen comfortabeler dan in veel andere Arabische landen. Er is één overnachting in een permanent tentenkamp. Ook in dit kamp wordt op normale bedden geslapen. Wil je een éénpersoonskamer dan is de meerprijs €235,- voor de hele reis.

Eten

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doe je  soms onderweg. Voor het avondeten weet de  chauffeur meetal wel een leuk restaurant. Er is ook gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd zijn niet veel hoger dan zo’n € 15,- p.p.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorko­men dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Begeleiding

De chauffeur-begeleider is geen gids. Verwacht van hem dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis, of monumenten. Hij kan je wel vertellen over het hedendaagse leven, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen, en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land.

Geld

De munteenheid in Oman is de Rial Omani. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rial Omani mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). In Oman kun je in enkele plaatsen pinnen. Zorg er in ieder geval voor ongeveer €150 0,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. Je mag onbeperkt (lokaal) geld in- en uitvoeren. In de bazaars kunt je het beste met contant geld betalen (met dollars of lokale valuta); overal elders kun je met creditcards terecht. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoe­veel je uit­geeft, maar €350,- per persoon (voor 9 dagen) voor entrees en maaltijden is misschien een indica­tie.

Reisdocumenten

Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit, lees hier meer over hoe je het visum al in Nederland aanvraagt.  Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

In tegenstelling tot sommige andere landen in het Midden-Oosten zijn de kledingvoorschriften in Oman niet zo strikt. Toch raden wij aan er in het binnenland rekening mee te houden dat schouders en knieën bedekt moeten zijn, zeker in een moskee. Ook een hoofddoek voor de dames is in een moskee verplicht.

Excursies

Entrees zijn niet bij genoemde totaalsom inbegrepen.

Communicatie

Telefoneren kan in Oman ook smarthone . Veel hotels hebben WiFi.

Tijdsverschil

In de winter is het in Oman 3 uur later dan in Nederland, in de zomer 2 uur.

Voltage

Het voltage in Oman is 220 volt. Adapters zijn raadzaam om mee te nemen, omdat ze in Oman soms een 3-polig systeem gebruiken. Deze zijn vaak ook ter plekke te leen of te koop bij de hotelreceptie of supermarkten. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-g.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Oman verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* imodium (of een vergelijkbaar anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten
* zonnebril, zonnecrème, iets voor op het hoofd tegen de zon
* zaklamp, wekker, reserve batterijen, oordopjes
* eventueel een adapter met de 3 polen.
* zwemkleding, badlaken, slippers (strand, douche!)
* eventueel snorkelspullen en PADI certificaat; plastic schoentjes
* verplichte reisverzekering werelddekking + kopie van de polis
* (warme) trui, vest, jas; op bepaalde momenten kan het koud zijn
* stevige (wandel)schoenen
* evt. sjaal voor moskeebezoek en tegen het stof

Klimaat

In het binnenland van Oman schijnt de zon het hele jaar door en valt er weinig regen, behalve in het Akhdargebergte (Jebel Akhdar) in het noorden en de Dhofarheuvels in het zuiden. Aan de kust is het altijd drukkend. In het binnenland zijn de temperaturen hoger, maar het is er minder drukkend door de lagere luchtvochtigheid. De avonden kunnen koel zijn. De zomers zijn erg heet. Aan de zuidkust, aan de Arabische kust, is het dan meestal bewolkt en regenachtig. Bekijk deze website voor het weerbericht:  http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Oman/94.

Temperatuur º C (max.+min)Muscat
januari25 (17)
februari26 (17)
maart29 (21)
april34 (24)
mei39 (29)
juni40 (31)
juli38 (30)
augustus36 (28)
september36 (27)
oktober35 (24)
november30 (21)
december27 (18)

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan bieden wij geen reizen aan.

Links

De volgende websites geven informatie over diverse aspecten van Oman (cultuur, natuur, reizen, politiek, praktische tips, etc.):

* www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen
* www.oman.startpagina.nl

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dat niet baadt aan ons kantoor in Nederland.. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Voor deze reis door Oman hebben we de hotels met name op ligging en sfeer geselecteerd. Hier de hotels die wet meest gebruiken.

Hotel selectie

Muscat – Tulip Inn Hotel Downtown

Rustige ligging met ruime en schone kamers.

Sur – Plaza Hotel

Goede middenklasser, prima ontbijt.

Sur – Hotel Sur Beach Holiday

Naast strand ook eigen zwembad.

Woestijnovernachting; Safari Desert Camp

Stukje privé woestijn.

Nizwa – al Diyar hotel

Hotel dat prima bij Nizwa past.

 

Algemeen

* ‘Oman en de Emiraten ‘ , P. Verlinden, KIT P

* ‘De icarus intrige / Midprice ’, Ludlum, R.,  Poema Pocket

* ‘Oman’, Scherpenzeel, Erik van & Abdulhamid, Al-Zaki, SPB Academic

* ‘Oman’, Oostveen, L. (Beknopte praktische informatie over Oman)

* ‘Arabisch dorp’, Dutton, R., Free, J.B., Dutton, R., Fraenkel, P.

 

Romans & reisverhalen

* ‘De koningin van Sheba en het lied van Salomo’, Schneiner, C.L., Canticum,

 

Reisgidsen

* ‘Oman / Verenigde Arabische Emiraten (Dominicus reeks)’, Gottmer

* ‘Oman & The UAE (Engelse editie)’, Insight guides

* ‘Oman’, reis- en routegids, Polyglott

* ‘Oman’, APA guide (Duitse editie), Polyglott

* ‘Merian Live / Oman, V.A.E. Muller-Wobcke, B., Deltas

* Middle East Lonely Planet

* Arabian Peninsula Lonely Planet

* Discovery Guide to Oman – Diana Darke

 

Kinderboeken / Sprookjes

* ‘Verhalen uit Duizend-en-een-nacht’, Petermeijer,  H. Zwijsen Uitgeverij

* ‘Mijn reis naar….’, vakantie-dagboek voor kinderen, M. Törnqvist

Het contact was prima. De informatie was toereikend. Het vervoer was helemaal in orde. De hotels allemaal goed. Alles was uitstekend geregeld. Als we de reis in z’n totaal een cijfer zou mogen geven,  op een schaal van 1 tot en met 10? 9 We hebben een prima tijd gehad in Oman, zeker met dank aan onze fantastische gids Talal! – Wil en Peter – jan. 2019