De berichtgeving over de Libanese keuken, de ceders en Baalbek doen het toerisme in Libanon goed. Beiroet als mondain middelpunt van het Midden-Oosten.
Dag tot dag | Overnachtingen |
1 t/m 3 Beiroet | 3 nachten |
4 t/m 5 Qadisha vallei | 2 nachten |
6 t/m 9 Beiroet | 3 nachten |
Vertrek: dagelijks
Libanon, land van Ceders
Eenmaal uit het vliegtuig voel je je nog even in Europa, om precies te zijn in Parijs. Je bent dan ook in Beirut, het Parijs van het Midden-Oosten. Na het visum geregeld te hebben is er een transfer naar het hotel downtown. Vanuit dit hotel worden enkele dagexcursies gemaakt, onder andere naar het onovertroffen Baalbek. Natuurlijk heb je zo ook een prachtige gelegenheid deze bijzondere stad op eigen houtje te verkennen. Op de vierde dag neem je je intrek in een hotel in de buurt van de Ceders. Tot ver in het voorjaar is dit een gebied waar nog sneeuw te vinden is. Via Tripoli, met stops in Byblos en Harissa, keer je na twee nachten terug in het hotel in Beirut. Je hebt tot slot de mogelijkheid een excursie te maken naar het, ondanks vele jaren van burgeroorlog, goed bewaard gebleven paleis van Beittedine. Op dag 9 brengt onze vertegenwoordiger je weer naar het vliegveld voor de vlucht terug. Prijs van de reis is gebaseerd op boeking in het laagseizoen, 3* hotel accommodatie met ontbijt en goedkoopste klasse Turkish Airlines. Als deze niet meer beschikbaar is nemen voor de boeking te bevestigen contact op voor overleg.
-
VertrekTerugPrijsPersonen
Inbegrepen
Aankomst- en vertrektransfer, visum, hotels op basis van logies met ontbijt, vervoer, excursies, diensten genoemde gidsen, assistentie lokaal contact.
Niet inbegrepen
Verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage (€ 20,-), etc.
Zakgeldindicatie $ 450,- voor 9 dagen
Vlucht
Standaard wordt deze reis uitgevoerd met Turkish Airlines. Vertrek is mogelijk van Amsterdam, Brussels, of Düsseldorf. Ook andere maatschappijen kunnen gebruikt worden.
AANKOMST BEIROET
Vlucht naar Beiroet. Vertrek vanuit Amsterdam, of indien gewenst Brussel, of Dusseldorf. Het toeristenvisum voor Libanon is voor EU-burgers bij aankomst op Beiroet airport verkrijgbaar. Na de douane wacht de agent voor de transfer naar een passend hotel in het levendige Hamra.
BEIROET
Beiroet op eigen houtje. Dwars door het hart van de historische binnenstad liep tijdens de 15 jaar-durende burgeroorlog de scheidslijn tussen christelijk oost- en islamitisch west-Beiroet, een enkel gebouw herinnert daar nog aan, maar sinds het vredesakkoord van 1990 is dit deel van de stad met een scherp oog voor detail gerestaureerd en herbouwd. Talloze schitterende bouwwerken, zoals de Ottomaanse Grand Serail, waar momenteel de regering zetelt. Moskeeën en kerken liggen zij aan zij met restanten van Romeinse opgravingen en het Nationaal Museum geeft een overzicht van de archeologische rijkdom van het land
De reputatie als 'het Parijs van het Midden-Oosten' is intussen weer van toepassing! Down town rond de klokkentoren vind je de druk bezette terrassen met waterpijp rokende mannen en vrouwen. In de kronkelende straatjes van Ashrafieh tref je sfeervolle restaurants in deze van oorsprong christelijke wijk. Wil je hip en trandy dan is Mar Mikhael de plaats om op te zoeken. Opkomend is ook de Armeense wijk Bourj Hammoud, een buurtje met veel recent geopende en goedkope restaurantjes en nog niet zo als uitgaanscentrum bekend. Dit laatste is niet te zeggen van Gemmayueh street, een wijkje vol pubs, koffiehuizen en restaurants. Nauwe straatjes met historische gebouwen uit de tijd dat de Fransen het nog voor het zeggen hadden.
TYRUS EN SIDON
Excursie naar zuid-Libanon. De opgravingen in Tyrus van een complete Romeinse/Byzantijnse stad, staan met recht op de Unesco-lijst van cultureel erfgoed van de mensheid. In Sidon ligt het pittoreske kruisvaarders 'Zeekasteel'. In de Middeleeuwse souq heeft de tijd stil gestaan! Enkele niet-te-missen juweeltjes hier zijn het recentelijk gerestaureerde Debbané Paleis en de St. Nikolaaskerk uit de 8e eeuw.
TRIPOLI
Check-out en noordwaarts voor een bezoek aan het maronitische (christelijke) pelgrimsoord van Onze Lieve Vrouw van Harissa. Vanuit Jouneh is er een kabelbaan naar het inposante beeld, maar ook met de auto kun je het bereiken. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de baai van Jounieh. Dan gaat het verder naar Tripoli aan de Orontes, de tweede stad van het land. In Tripoli bezoek je de kruisvaardersburcht van Raymond van St. Gilles en de oude binnenstad, gebouwd nadat de kruisvaarders door de Mamelukken waren verdreven. Hier vind je nog een traditionele souq. Na Tripoli gezien te hebben verlaat je de kuststreek en reis je door een schitterend landschap met kruisen en madonnabeelden naar hoge bergtoppen en het mooiste natuurgebied van Libanon: de Wadi Qadisha ('de heilige vallei'). Check-out en noordwaarts voor een bezoek aan het maronitische (christelijke) pelgrimsoord van Onze Lieve Vrouw van Harissa. Vanuit Jouneh is er een kabelbaan naar het inposante beeld, maar ook met de auto kun je het bereiken. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over de baai van Jounieh. Dan gaat het verder naar Tripoli aan de Orontes, de tweede stad van het land. In Tripoli bezoek je de kruisvaardersburcht van Raymond van St. Gilles en de oude binnenstad, gebouwd nadat de kruisvaarders door de Mamelukken waren verdreven. Hier vind je nog een traditionele souq. Na Tripoli gezien te hebben verlaat je de kuststreek en reis je door een schitterend landschap met kruisen en Madonnabeelden naar de hoge bergtoppen van Libanon: de Wadi Qadisha (de heilige vallei). Het is de Kadisha rivier die er voor gezorgd heeft dan hier sprake is van een diepe, bijna 50 kilometer lange kloof en een uniek natuurgebied. Na elke bocht is er weer sprake van een spectaculair uitzicht. Dit was van oudsher een gebied waar geschuild werd door vervolgde geloofsgroeperingen, met name christenen. Het verklaart ook de grote hoeveelheid kerkjes, kapelletje en kloosters. Eén van de oudste kloosters in deze regio is het Sint Antonias monastery. Ooit woonde hier zo’n 600 monniken. Het klooster ligt wat verscholen tegen de ravijnwand geplakt. Het heeft een klein museum wat iets over haar geschiedenis vertelt. Eén van de eerste drukpersen van het Midden-Oosten werd hier gebruikt voor een gedrukte versie van het boek Psalmen uit het Oude Testament in Syriac, een taal afgeleid van het Aramees. Buiten kun je nog even genieten van het uitzicht en dan de auto in naar het hotel. De overnachting is op ruim 2.000 meter hoogte, in de direct nabijheid van de Ceders. Deze statige, imposante bomen zijn het symbool van Libanon.
CEDERS
Vandaag krijg je de kans de beroemde Ceders te zien. Deze boom was eeuwenlang erg gewild, niet enkel omdat het zo’n mooie houtsoort was, het had ook een aangename geur. De boom werd onder andere gebruikt bij de bouw van de Tempel van Salomo. De populariteit zorgde voor ontbossing en er is dan ook geen sprake meer van ‘cederwouden’. In Libanon zijn nog twee plekken waar je deze boom aan kunt treffen. De ceder is een groenblijvende naaldboom en groeit het best op grote hoogte. Verder is het een mooie dag om het landschappelijk schoon van Libanon te leren kennen. Vanuit het hotel is een aantal wandelingen te maken op grote hoogte en waarbij het in het vroege voorjaar voor kan komen dat je Romeins erfgoed aantreft tussen metershoge sneeuw.
BYBLOS - JEITA GROTTEN
Check-out. Een kronkelende weg langs olijf-, sinaasappel- en citroenbomen richting kust en vervolgens over de snelweg naar Byblos is één van de oudste, constant bewoonde steden van de wereld. De indrukwekkende archeologische opgravingen bieden een overzicht van ruim 7.000 jaar geschiedenis! Er is dan nog tijd voor een bezoek aan de gigantische druipsteengrotten van Jeita, in 2010 één van de finalisten voor de 7 wereldwonderen van de natuur. Overnacht wordt weer in het hotel in Beiroet.
BAALBEK EN ANJAR
Vandaag staan Anjar en Baalbek op het programma, terwijl het voor wijnliefhebbers ook mogelijk is het Château Ksara, één van de oudste en bekendste wijnhuizen van Libanon, te bezoeken. Anjar was ooit een pleisterplaats aan een van de karavaanroutes en een zomer- en jachtoord voor de Umayyad-dynastiem vergelijkbaar met de woestijnkastelen in Jordanië. De ruïnes laten de restanten zien van meerdere paleizen, openbare baden, een moskee en souq. De site bevindt zich op ongeveer 60 kilometer van Beirout.
Dan is het tijd voor het tempelcomplex van Baalbek. Op de hoogstgelegen plek in de Beqaa Vallei werden door Feniciërs en Romeinen tempels gebouwd die qua schoonheid en grootte alle overeenkomstige bouwwerken in het Nabije Oosten overtroffen. Ondanks diverse aardbevingen is er nog veel te bewonderen. Goed bewaard gebleven is de 2.000 jaar oude Bachus tempel. Ook de restanten van de kolossale Jupiter tempel, ooit beschouwd als de grootste tempel van het Romeinse rijk, zullen zeker indruk op je maken. De vele portretten van Iraanse leiders en dito vlaggetjes die je in en rondom Baalbek tegenkomt maken duidelijk dat je hier in een regio bent met Hezbollah sympathisanten.
FACULTATIEF PALEIS VAN BEITEDDINE
Vrije dag in Beiroet. Facultatief is het mogelijk deze dag een bezoek te brengen aan het Shouf-gebergte, het gebied van de Druzen, en het paleis van Beiteddine. Dit goed geconserveerde 19e eeuwse Ottomaanse paleis met haar fraai gedecoreerde kamers, is een schoolvoorbeeld van oosterse architectuur. Op weg naar het paleis rijd je langs Deir el-Qamar (‘Klooster van de halve maan’) het enige christelijke dorp in deze streek.
VLUCHT
Transfer naar het vliegveld voor de vlucht terug met een overstap in Istanbul, om vervolgens door te vliegen naar Amsterdam, of indien gewenst elders.
PROLOOG / VERLENGING ISTANBUL
Indien je met Turkish Airlines vliegt is de reis is te verlengen (op heen-, of terugreis) met enkele dagen Istanbul. We bieden een pakket aan van 3 dagen (2 nachten). Prijs v.a. € 240,- per persoon.
De verlenging houdt twee transfers in tussen vliegveld en het hotel en twee overnachtingen b.b. Het hotel is een kleinschalig middenklasser in het oude gedeelte van de stad bij de Blauwe Moskee, gereserveerd op basis van logies met ontbijt. De prijs op basis van dubbele kamerbezetting bedraagt € 240,-. p.p. Op basis van enkele bezetting € 360,-. De prijs is gebaseerd op een vlucht in vergelijkbare klasse als de oorspronkelijke reservering. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.
Praktische info
Vervoer
Tijdens deze reis reis is het vervoer per met chauffeur. De vlucht wordt standaard uitgevoerd met Turkish Airline, maar ook Lufthansa kan een optie zijn. Ook wordt met regelmaat enkel het landarrangement geboekt, dit in combinatie met vluchten van Transavia. Afhankelijk van het aantal dagen kan hier een offerte voor worden afgegeven.
Accommodatie
Je verblijft over het algemeen in goede toeristenklasse hotels. De accommodatie in Libanon is over het algemeen comfortabeler dan in veel andere Arabische landen. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. In Beirout opteren we voor een hotel in de levendige Hamra wijk. .
Eten
De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen kan soms onderweg, of je neemt een pakketje mee uit het hotel. Voor het avondeten weet de chauffeur vast wel een leuk restaurant, maar Tripadvisor kan je ook van dienst zijn. Er is in ieder geval gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken.
Programma
Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.
Geld
De munteenheid in Libanon is het Libanese Pond. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen ponden mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Neem ook geen contante euro’s mee, hiermee kun je niet betalen deze moet je eerst omwisselen. Wel Amerikaanse dollars bij voorkeur in coupures kleiner dan $100. Verder zijn er veel pinautomaten (Cirrus en Mastercard logo) daar komen indien gewenst dollars en Libanese ponden uit. Zorg er in ieder geval voor ongeveer $ 200,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot deel hoeveel je wilt uitgeven, maar $500,- p.p. voor 9 dagen voor entrees en maaltijden is misschien een indicatie. Het is handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert. De USA dollar is wettig betaalmiddelen waarbij een vaste koers wordt aagnehouden van $ 1,00 is 150 Libanese ponden.
Reisdocumenten
Het paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Libanon. Er mag niets verwijzen naar een bezoek aan Israël. Voor mensen met de Nederlandse en Belgische nationaliteit kan het visum bij aankomst op het vliegveld gratis worden verkregen, de procedure is eenvoudig te noemen. Neem wel een fotokopie mee van de belangrijkste pagina’s (naam, foto, geboortedatum). Tijdens de reis dien je het paspoort steeds bij je te hebben, er zijn regelmatig verkeerscontroles waarbij het paspoort getoond moet worden. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.
Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.um
Kleding
Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In tegenstelling tot sommige andere landen in het Midden-Oosten zijn de kledingvoorschriften in Libanon niet zo strikt. Toch raden wij aan er in het binnenland rekening mee te houden dat schouders en knieën bedekt moeten zijn, zeker in een moskee. Ook een hoofddoek voor de dames is in een moskee verplicht. In het voor- en najaar kan een trui of vest ’s avonds aangenaam zijn. Houd er rekening mee dat er bij de Ceders tot en met april sneeuw kan liggen met een temperatuur net boven het vriespunt
Excursies
Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen.
Communicatie
Telefoneren kan in Libanon ook met een GSM. Je kunt hierover het beste contact opnemen met je provider. In diverse plaatsen zijn er internetmogelijkheden.
Tijdsverschil
Het is in Libanon 1 uur later dan in Nederland.
Voltage
Het voltage in Libanon is 220 volt. Adapters zijn raadzaam om mee te nemen, omdat ze in Libanon soms een 3-polig systeem gebruiken. Deze zijn vaak ook ter plekke te leen of te koop bij de hotelreceptie of supermarkten. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-a
Bagage
Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Libanon verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:
* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* eventueel een adapter met de 3 polen.
* zwemkleding,
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie, zakmes
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* wandelschoenen
* evt. sjaal tegen het stof
Beste reistijd Libanon
De beste tijd om te reizen in is het voor- en najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is de temperatuur echter nog steeds aangenaam. In de avond koelt het flink af. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat en het ’s middags rustig aan doet, dan is reizen in de zomer goed te doen. In de zomer zal het aanzienlijk minder druk zijn bij de vele bezienswaardigheden.
Ramadan
De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.
Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.
Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.
Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.
Tot slot
We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, liefst aan ons kantoor, anders aan de plaatselijke begeleiding. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.
Het contact ging per email en is prettig verlopen. Wij wilden graag met Transavia vliegen en hebben de standaard 9 daagse rondreis aangepast naar 8 dagen met een privéchauffeur. De dag vrij in Beirut hebben we geskipt, de rest van het programma zou hetzelfde zijn. Dat was ook prima geregeld…. Ik heb tweemaal gemaild over het eventuele wel/niet doorgaan van de reis ivm met de revolutie situatie in Libanon en beide keren is er snel en adequaat geantwoord
Informatie was uitgebreid, genoeg praktische tips, hotel info enz. Auto was prima en comfortabel.
-Hotel Gems is een zeer comfortabel hotel, de wijk Hamra is erg leuk om te verblijven.
-Hotel White Cedars vonden wij echt heel prettig, rustig, praktisch naast het cederbos.
Wat een bijzonder mooi en bijzonder land is Libanon! Prachtige opgravingen, groene bergen en rollercoaster Beirut. De reden dat we deze reis hebben gekozen, waren de 2 nachten in de bergen, wij vonden dat fantastisch. We hebben echt wel wat gemerkt van de onrust, maar alleen door de roadblocks, eigenlijk alleen op woensdag en donderdag. De sfeer is nooit onveilig of ongemakkelijk geweest. Ik zou het echter nooit als selfdrive willen doen, het concept privéchauffeur was heel goed. Je kunt jezelf inlezen met een goede reisgids/internet en ter plaatse een gids nemen als er behoefte aan is. Rob en Lianne – nov, 2019
=========================
Over onze reis naar Libanon waren we heel tevreden. Er is niet zo veel contact geweest, maar vragen werden snel beantwoord. We hadden geen gids of begeleider, we hadden alleen een chauffeur en waren erg tevreden over hem. Hij vertelde veel. We hadden alleen 2 hotels en die waren echt heel goed, erg verschillend en kunnen dus niet vergeleken worden want de ene was in een drukke buurt in Beiroet en de andere op 2000 m hoog in de bergen, bij een skistation. We vonden ze allebei heel goed; in het hotel ”White Cedars” waren de kamers natuurlijk veel kleiner maar dat is te wijten aan het feit dat we in de bergen zijn. We zijn twee tevreden klanten en we geven een 9/10. Alex, ook namens An – Mei 2019
=======================
Beste reisbureau Rosetta
Dankzij jullie goede zorg hebben twee van mijn zonen en ikzelf (vader) een mooie reis gemaakt in Libanon in maart 2019. Er lag nog sneeuw bij de Ceders en mijn zonen hebben daar op sneeuwscooters rond kunnen rijden. Maar bovenal de historische resten in Tyrus, Sidon, Tripoli en Byblos aan de kust en Baalbek, Faqra en Anjar in binnenland zijn fantastisch. In Beirut en Sidon zijn er nog duidelijke resten van gevechten van de laatste 40 jaar. Veel indruk maakte op ons de verlaten spoorwegstations met tientallen stoomlocomotieven. Dankbaar zijn we dat we een aantal dagen de door jullie geregelde chauffeur Tony hadden. Die veel vertelde over het land en de recente geschiedenis en onderlinge verhoudingen. We hebben weinig last ondervonden van de vele milities die overal controleposten hebben. Nooit hebben we moeilijkheden daarvan ondervonden. De door jullie geregelde hotels waren uitstekend, goed verzorgd en vriendelijk personeel.
Nogmaals hartelijk dank, = Freek