Oezbekistan individuele 11 daagse privé reis, langs pleisterplaatsen aan de oude Zijderoute; Samarkand, Khiva en Buchara. Maatwerk reis naar het het summum van islamitische architectuur.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Tashkent2 nachten
3 Khiva1 nacht
4 t/m 6 Bukhara3 nachten
7 t/m 9 Samarkand3 nachten
10 t/m 11 Tashkent1 nacht

Vertrek: dagelijks

 

Individuele Oezbekistan reis, hoogtepunten Zijderoute

Individuele reis Oezbekistan van 11 dagen, langs stoffige pleisterplaatsen aan de oude Zijderoute; Samarkand, Buchara en Khiva. Hotels 3* met ontbijt, en het nodige vervoer zijn in de reis opgenomen, verder heb je gelegenheid de steden op eigen houtje te verkennen. Heb je liever dat er iemand met je meereist, of dat er in de diverse plaatsen excursies met gids geregeld worden, dan kan de reis zo worden aangepast. Ook is er mogelijkheid tot verlenging, bijvoorbeeld in de Fergana vallei. Lees het dag tot dag programma van deze rondreis. Je vliegt met Turkish Airlines, of Aeroflot in de goedkoopste boekingsklasse, is dit niet meer te boeken dan nemen we contact met je op alvorens we de reis definitief maken.

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek
  Terug
  1.999,00
  Per Persoon
   
  Nog boekbaar?8

Inbegrepen

Vlucht, binnenlandse vlucht, 1e klas trein Samarkand – Tashkent, luchthaventax, hotels met ontbijt, alle vervoer, excursies, diensten lokale agent en Nederlandse organisatie met dekking door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage etc.


Vluchtschema

Deze reis voerden wij voorheen vaak uit met Aeroflot, maar om duidelijke redenen is dat momenteel niet aan de orde. Wijzigingen voorbehouden dus, maar een vlucht met Turkish Airlines lijkt het meest voor de hand liggend.

VLUCHT NAAR TASHKENT

Vlucht Amsterdam – Tashkent. Je landt in de vroege ochtend op het vliegveld van de hoofdstad van Oezbekistan. Na wat formaliteiten bij de douane, deze kun je niet ontlopen, maak je kennis met onze lokale partner die je wegwijs maakt en naar het centraal gelegen hotel brengt.

 

VERKENNING TASHKENT

Stadsverkenning Tashkent. De stad is een voorbeeld van typische Sovjet-stijl: brede boulevards, pleinen met fonteinen, en heel wat 'groen'. Je vindt hier een veelheid aan musea, per trammetje of 'Wolga-taxi' voor een paar 'sum' makkelijk te bereiken. Een ritje met de metro nog uit de tijd van het communisme mag zeker niet worden gemist. Je ziet prachtig gedecoreerde stations, met name geldt dit voor de halte 'Kosmonauten'.

 

VLUCHT NAAR KHIVA

Per ochtendvlucht naar Khiva. Te gast in het in authentieke staat teruggebracht woestijnstadje waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. Minaretten, mausolea, paleizen en Koranscholen, de één nog mooier en rijker gedecoreerd dan de ander. Hier heerst een serene sfeer. Het plaatsje is door de UNESCO op de lijst van cultureel erfgoed van de mensheid gezet. Je slaapt in een traditioneel onderkomen.

 

NAAR BUKHARA

Vervoer per trein naar een andere plaats aan de Zijderoute: Bukhara. De imposante stadswallen dateren uit de tijd dat de stad het centrum van een groot Centraal-Aziatisch rijk was. In Oezbekistan kan snel en comfortabel getreind worden. Het is ook een goede manier om tijdens de treinreis in contact te komen met de mensen van het land. Maak een praatje, deel wat eten en ontdek hun gewoonten en gebruiken. Je reist samen, dus je hebt allebei evenveel tijd, hier kan geen lokale markt tegen op.

 

BUKHARA

Een enorme lijst met onmisbare bezienswaardigheden en dingen om te doen. Leer Bukhara kennen. Er was een tijd dat de op vijf na grootste stad in Oezbekistan een van de grootste handelsknooppunten ter wereld was. Op het hoogtepunt van de zijdehandel in de 9e en 10e eeuw, was Bukhara zelfs het belangrijkste islamitische centrum ter wereld.  Dit is slechts een van de redenen waarom het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Bezoek de Kalyan minaret en het Chor Minor poortgebouw uit de 18e eeuw, alles is op loopafstand en dus ook lopend te bereiken In het hart van de stad vind je 'Lyabi Hauz', het waterreservoir onder de moerbeiboom de sociale ontmoetingsplek van de stad. Een andere optie is het pelgrimsoord van Bakhauddin Naqsband, je vindt hier de tombe van de 14de eeuwse stichter van de Naqshbandi orde binnen het soefisme.

 

BUKHARA

Klein maar fijn is het Ismail Samanid mausoleum in het Samani park. Het is het oudste monument van de stad. Uitzonderlijke architectuur met dit keer geen blauw geglazuurde glanzende tegels. De patronen gemaakt van lemen bakstenen zijn verrassend.  Misschien een beetje toeristisch maar reserveer bij Minzifa restaurant. Hier kan je de laatste avond in Bukhara door brengen met diner op het dakterras. Het uitzicht is een romantisch afscheid van Bukhara.

 

NAAR SAMARKAND

Via Shahrisabs (geboorteplaats van Timor Lenk en voor enkele jaren ook de residentie) naar Samarkand, de stad met de magische klank: Op het Registan Square ('zandplein') staan drie azuurblauwe madrassa's die elkaar in schoonheid pogen te overtreffen. Op loopafstand hiervan is het zeer bescheiden mausoleum van Timor Lenk: Gur Emir.

 

SAMARKAND

Eeuwenlang was Samarkand het onbetwiste middelpunt van Centraal-Azië. Geniet van het het moois dat de stad te bieden heeft en vergeet niet naar Shakhi Zindar te gaan, het straatje met tombes en het kerkhof rond de tombe van de neef van de Profeet, die de islam naar Samarkand heeft gebracht. Laat je onderdompelen in die eeuwenoude stad, bekijk de monumenten en maak een praatje met bewoners. De trots van de stad is.het Registan plein. Het plein wordt omgeven door drie indrukwekkende medressen, met prachtig betegelde façades, koepels en minaretten. Op de gevel van de Sherdormedresse zie je afbeeldingen van leeuwen die op antilopen jagen. De Med Ulug'beg Koranschool, genoemd naar de kleinzoon van Timur Lenk met een hang naar astronomie, is volop gedecoreerd met sterren.

 

SAMARKAND

Weer een dag om door te brengen in Samarkand, de oudste stad van de wereld. Of zelfs door sommigen beschouwd als ook de mooiste stad van de wereld. Die mening kan je pas vormen als je er ook bent geweest.

 

PER TREIN NAAR TASHKENT

In de loop van de middag  word je naar het station gebracht voor de treinreis met gereserveerde zitplaatsen terug naar Tashkent. Hier resteert nog wat tijd voor een laatste impressie van deze voormalig Sovjetstad.

 

NAAR AMSTERDAM, OF BRUSSEL

Vroeg in de ochtend rijd je door een nog in slaap gehulde stad naar het Internationale vliegveld voor de vlucht terug. De steden Khiva, Buchara en Samarkand, zullen voorlopig nog een tijdje op je netvlies staan.

 

TOEVOEGING FERGANA-BEKKEN

Als losse module bieden we een drie daagse tour aan naar de oostelijke uithoek van het land, de Fergana-bekken. Het vervoer is per privé auto. Je wordt per auto met chauffeur naar Margilan gebracht. Op de heen of terugweg stop je in Kokan om het 19e eeuwse paleis van Khudayar Khan en de koninklijke begraafplaats te bekijken. In de omgeving van Margilan heb je gelegenheid om een keramiek werkplaats te bekijken waar nog handmatig wordt gewerkt volgens een eeuwenoude techniek. Ook is er een oude zijdefabriek. De lokale bazaar wordt als de levendigste van het land beschouwd. Je zit aan de grens met Kirgizstan en invloeden van het buurland zijn voelbaar. Voor wie meer van het platteland en de natuur wil genieten raden we aan voor een dag een fietsje te huren.

Start: aansluitend.

Prijsindicatie € 385,- p.p. op basis van twee personen*

*Gebaseerd op identieke boekingsklasse oorspronkelijke terugvlucht.

Vervoer

Tijdens deze is het vervoer met auto’s met wisselende chauffeurs. De wagens zijn voorzien van AC. Verder is er een binnenlandse vlucht van Tashkent naar Khiva en wordt er ook van het spoor gebruik gemaakt.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in goede 3* toeristenklasse hotels. Houd er wel rekening mee dat in Oezbekistan niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaaleen eigen douche/toilet en waar nodig airconditioning.

Eten

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen kan soms onderweg in overleg met de chauffeur. Het avondeten kan prima buiten de deur van de hotels.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Prijs

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis.

Reisdocumenten

Je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij vertrek uit Oezbekistan. Visum vereiste is in 2019 afgeschaft. Bij aankomst moet een formulier worden ingevuld in 2-voud, 1 hiervan goed bewaren. Hier wordt bij vertrek naar gevraagd. Ook de bewijzen van de overnachtingen moet worden bewaard. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Excursies

Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen.

Klimaat

Klimaat  in het noorden en westen van Oezbekistan zijn woestijnen. Hoger gelegen gebieden vind je in het zuiden en oosten. In de zomer zijn de temperaturen extreem hoog, maar door de lage luchtvochtigheid is die hitte tamelijk goed te verdragen. In de winter zijn de temperaturen extreem laag, ook in de laagvlakten. Tussen oktober en mei kunnen er regenbuien voorkomen. In de zomermaanden is dat heel af en toe het geval.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Anders dan wellicht in veel boeken over Oezbekistan vermeld staat, is het dragen van wijde en bedekkende kleding hier niet aan de orde en kun je je ‘gewone’ Europese kleding aan tijdens de reis.

Geld

De munteenheid in Oezbekistan is de sum. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Je kunt met nieuwe cash dollars betalen, kleine coupures ($10 en $20) zijn handig. Dollars kunnen ter plekke worden gewisseld bij de banken. Traveller cheques inwisselen kan, zij het moeizaam. Euro’s kunnen slechts op sommige plaatsen omgewisseld worden, je kunt er wel mee betalen. Er kan niet gepind worden. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar $ 500,- p.p. (voor 11 dagen) voor maaltijden, entrees en eenvoudige drankjes is misschien een indicatie.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer.. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Oezbekistan, bij onze literatuurlijst worden er enkele genoemd, verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon,
* telefoonoplader
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie,
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn

Tijdsverschil

In Oezbekistan is het drie uur later.

Communicatie

Telefoneren kan in Oezbekistan soms ook met een GSM. Je kunt hierover het beste contact opnemen met je provider. Er zijn internetmogelijkheden.

Voltage

In Oezbekistan is het voltage 220 volt.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

In Oezbekistan is de Ramadan niet noemenswaardig van invloed op het reizen.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de directe betrokkene(n), als dat niet helpt aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Accommodatie

Voor deze reis door Oezbekistan selecteren we hotels met name op ligging en sfeer In Tashkent  is dit vaak een groot, voormalig staatshotel. In de overige kleine plaatsen wordt met name gekeken naar sfeer, uitstraling en locatie. Eénpersoonskamers zijn tegen bijbetaling overal boekbaar.

 

Hotel selectie

Tashkent – Uzbekistan Hotel

In Sovjetstijl gebouwd hotel, op een top locatie. Het hotel was ooit het enige 5* hotel van Tashkent en deze grandeur is gebleven. Hier en daar wat achterstallig onderhoud, maar grote kamers, schone bedden en zacht linnengoed. Behulpzaam personeel, dat je tijdens het  ontbijt, in de karakteristieke ontbijtzaal, graag wijst op deuken in het plafond, in vervlogen tijden veroorzaakt door kurken van met veel bombarie geopende knallende flessen.

 

Khiva – Kala Hotel

Het Khiva hotel ligt in het hart van de oude stad (Ichan Qala) dicht bij de belangrijkste attracties. Schoon, airconditioning, goede Wifi en sprankelend dakterras waar gegeten kan worden. Het hotel is recent verbouwd en heeft de sfeer van een familie hotel. Dat komt mede door de energieke eigenaar die er alles aan doet om een verblijf in zijn accommodatie tot een onvergetelijke herinnering te maken.

 

Bukhara – Komil Hotel

Kamers zijn groot en authentiek ingericht. Het buitenterras geeft je nog meer gevoel van ruimtelijkheid en bidt pracht zicht op het dagelijks leven van deze legendarische stad aan de Zijderoute. Vriendelijk en efficiënt personeel dat graag met je mee denkt en de ligging is bij de ingang van de historische kern van de stad. De meeste monumenten en restaurants liggen op loopafstand en zijn makkelijk bereikbaar.

 

Samarkand – Diyora

Redelijk nieuw in klassieke stijl gebouwd hotel met buitenbad op ongeveer 10 minuten loopafstand van het Registion Plein en de tombe van Taymour Lenk. Schone en goed onderhouden kamers, hulpvaardig en Engels sprekend personeel. Ontbijtbuffet met een diversiteit aan streekproducten.

sdjigdcmxcm.,m.,cv