Individuele Iran reis met steden vol architectuur van de bovenste plank. Kalligrafieën, tegelmozaïeken en miniaturen. Een reis die op veel manieren kan worden aangepast.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 3 Shiraz3 nachten
4 t/m 5 Yazd2 nachten
6 t/m 9 Esfahan3 nachten
10 t/m 11 Teheran2 nachten

Vertrek: dagelijks

 

Individuele Iran reis, land van Meden en Perzen

De prijs van deze individuele Iran reis is gebaseerd op een mix van goede middenklasse accommodatie met ontbijt, en de goedkoopste boekingsklasse bij Turkish Airlines. Mocht dit tarief niet meer beschikbaar zijn dan nemen we alvorens de reis definitief te maken, contact met je hierover op. Voor het dag tot dag programma klik je links in de kolom. Deze reis dient als voorbeeld van wat in korte tijd mogelijk is, maar kan natuurlijk op alle punten worden aangepast, ingekort, of uitgebreid. We zijn je daarbij graag van dienst.

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek
  Terug
  1.885,00
  Per Persoon
   
  Nog boekbaar?6

Inbegrepen:

Vlucht met Turkish Airlines, luchthaventaks, vervoer met airconditioning, genoemde excursies, toeristenklasse hotels met ontbijt, diensten genoemde gidsen en Nederlandse organisatie met dekking door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen:

Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage (€ 20, – per factuur), etc.

Eenpersoonskamer € 245,00

Zakgeld indicatie € 250, per week


Vluchtschema:

Gevlogen wordt met Turkish Airlines. Hier het (mogelijk) schema.

Heen
TK 1958 – Amsterdam – Istanboel – 14.35 – 19,05
TK 884  – Istanboel  – Shiraz – 21.10 – 02.30 +1

Terug
TK 873 – Teheran   – Istanboel  – 05.20 – 7,10
TK 1951  – Istanboel  – Amsterdam – 8.20  – 11.00

AANKOMST SHIRAZ

Aankomst op het vliegveld van Shiraz, gevolgd door douaneformaliteiten. Nog voor douane is er gelegenheid contanten te wisselen voor Iraanse Rials. Maar, wissel niet te veel! Na de douane word je opgewacht door onze lokale partner die je naar een centraal gelegen hotel brengt.

 

SHIRAZ

Shiraz heeft een heiligdom waar je als niet-moslim meestal wel in mag, al dan niet onder begeleiding van daar voor speciaal aangestelde mannen, de tombe van Shah-e-Cheragh. Omgeven door duizenden spiegeltjes. die een oogverblindende indruk achterlaten, ligt hier de broer van imam Reza begraven. Een ander 'must see' is de Nasr al Molk moskee, het gebedhuis met de gekleurde ramen. In de namiddag is een bezoek aan het mausoleum van de dichter Hafez aan te raden, zijn gedichten worden daar soms op een plechtige manier gereciteerd. In de bazaar van Shiraz, waan je je in oude tijden. Tapijten liggen uitgerold, en de geur van diverse kruiden dringt je neus binnen. Soms zie je vrouwen die anders gekleed zij (kleurrijker), en zelfs het gezicht bedekt hebben. Zij behoren tot de vele nomaden die in de omgeving wonen. In de voormalige karavanserai vind je tegenwoordig handwerkslieden die in de kleine kamertjes huizen. Voor de avond is er ruime keuze uit traditionele restaurants, maar ook eenvoudige kebab tentjes zijn er te vinden.

 

SHIRAZ

Extra dag in deze prachtige stad van dichters en nachtegalen.

 

PERSEPOLIS -  YAZD

De chauffeur pikt je op en na een uur rijden arriveer je in Persepolis.Deze archeologische site ligt op een hoogvlakte midden in de woestijn. Het was de ceremoniële hoofdstad van de Achaemenidische koningen en één van de belangrijkste complexen uit de oudheid. Ooit was het ook de stad van Darius en Xerxes koningen, en rivalen van Alexander de Grote. Twee reusachtige gevleugelde stieren bewaken de entree van de site. Ook bewaard gebleven zijn grote delen van de brede Apadana-trappen die naar de verschillende paleizen leidden en aan weerszijden versierd zijn met gedeeltelijk goed bewaarde reliëfs van verschillende volkeren die aan de Perzische koningen schatplichtig waren. Niet zo ver van Persepolis liggen de koningsgraven van Naqsh-e-Rostan, de laatste rustplaats van Darius I en II. Zij liggen hoog in de rotsen, onbereikbaar voor rovers. Beroemd zijn de bas-reliëfs uit 1000 v. Chr. Een mooie lunchplek is de tuin van het Apadana hotel, in 1953 door Shah Reza gebouwd, waar hij in 1971 met een waanzinnig luxueus feest de 2500 ste verjaardag van de Perzische monarchie vierde. Deze tomeloos decadente viering is voor de  keizerlijke familie het begin van het einde geweest. Aan het eind van de middag arriveer je in Yazd, waar je de mogelijkheid hebt voor je incheckt in het hotel de Torens van de Stilte te bezoeken. Yazd is een stad te zien met een heel eigen karakter. Als enige stad in Iran vind je hier op de daken van de huizen windtorens, die tijdens de hete zomers voor verkoeling moeten zorgen.

 

YAZD

Yazd is het centrum van de leer van Zarathoestra. Deze stamt uit de periode van 550 voor Christus en is lange tijde staatsgodsdienst geweest. Er zijn nog zo'n 10.000 aanhangers. De vereerders van Ahora Mazda legden vroeger hun doden neer voor de gieren op de 'Torens der stilte'. Zo werden aarde en lucht niet vervuild. Je vindt ze net buiten Yazd. In Iran is de islam staatsgodsdienst, voor de leer van Zaratoestra is geen plaats meer. De invloed van de islam is duidelijk zichtbaar aan de prachtig versierde mausoleums en moskeeën. Vooral de Masjed-e Jameh, de vrijdagsmoskee, uit de veertiende eeuw mag je niet overslaan net zo min als het doolhof van straatjes en lemen huizen in het oude deel van de stad. De nauwe straten met hoge lemen muren maken haakse bochten, lopen dood, of komen plotseling uit op een plein met bomen, of bij de toegangspoort van de bazaar. In deze overdekte souq wemelt het van de goudhandelaren, die zich vooral op vrouwelijke klandizie mogen verheugen. Opnieuw besef je, dat je wel erg ver van huis bent.

 

YAZD - ESFAHAN

Vervoer naar Esfahan is geregeld via het om haar tapijten bekend staande Nain. Esfahan is buiten kijf de mooiste stad van Iran. Het in 1600 was het de hoofdstad van de Safaviden.

 

ESFAHAN

De meeste aantrekkingskracht gaat uit van Meidan-e-Emam, oftewel het Khomeiniplein: een enorm plein van 160 bij 500 m. Het plein wordt ook vaak Nefs-e Jahan-plein genoemd: de halve wereld, want volgens Esfhani's is Isfahan nefs-e jahan! Hier staat de prachtige blauwe Eman moskee. Rijk gekleurde mozaïeken en tegelwerk maken het bouwwerk tot één van de hoogtepunten van de islamitische architectuur. Schuin ertegenover ligt de Sheik Lotfallah moskee, die tussen de twee ingangen van de bazaar lijkt te zijn gedrukt. Ze heeft geen minaretten maar is heel indrukwekkend door de fraai - zowel binnen als buiten - bewerkte koepel.

 

ESFAHAN

Esfahan heeft talrijke parken waar veel mensen picknicken. Dit zijn uitstekende plekken om Iraanse vrienden te maken. Op een heuvel vlakbij zijn de ruïnes van een vuurtempel van de Zoroaters, de Ateshgah, te bezichtigen. Je hebt hier een schitterend uitzicht over de oases van Esfahan. Dwars door Esfahan stroomt de Zayande rivier, met oude bruggen die de oevers met elkaar verbinden. In de Armeense wijk, Jolfa, is voornamelijk de Vankkathedraal een bezoek waard. Of laat je  eens een keertje chic fêteren, te midden van Iraanse zakenmannen, in het Abbassi hotel, een vroegere karavanserai, of neem een kijkje in het theehuis dat in de uitbundige tuin een plaatsje heeft gevonden. In de bazaar vind je het Narvan Café, met een ruime keuze uit cold en hot beverages, het is ook een prima plek om met Iraniërs in contact te komen. Beetje kletsen onder het genot van een glaasje thee, met daarin een brokkelig staafje kandijsuiker dat geleidelijk aan smelt in het hete theewater.

 

VIA QOM NAAR TEHERAN

In de ochtend reis je verder richting Qom. Als de tjd het toelaat bezoek je onderweg Kashan waar je de mogelijkheid hebt om één van de fraai gedecoreerde koopmanshuizen te bekijken, of om een half uurtje in de bazaar te slenteren. Dan door naar Qom. Misschien is het mogelijk om hier een glimp op te vangen van het mausoleum van Massouma, de zus van de Imam Reza die in Mashhad begraven ligt. Het mausoleum is ook door niet moslims te bezoeken, de worden dan vergezeld van iemand van 'International Affairs', die in het Engels tekst en uitleg geeft. Op bijzondere islamitische feestdagen kan het echter zijn dat je niet toegelaten wordt, het blijft dus wat dubieus of je het complex in komt. Maar ook als het niet lukt is het grote plein ernaast een gezellige plek om de laatste lekkernijen te kopen, en je te vergapen aan de schoonheid van de moskee, die je door de open poort voor een deel kunt bewonderen.

Ook is het mogelijk te stoppen bij de tombe van de groot-ayatollah Khomeini, die eind 70e jaren de sjah verdreef, en krijg je daarbij de nabijgelegen begraafplaats te zien van de vele omgekomen militairen in de 8 jarige Iran-Irak oorlog. Bijna iedereen verloor tijdens deze oorlog een zoon, een zwager, of een broer. In Teheran neem je intrek in een goede middenklasser.

 

TEHERAN - KENNISMAKING MET DE STAD

Teheran is een moderne metropool, waar ongeveer net zo veel mensen wonen als in heel Nederland en België samen. Vaak wordt op deze dag het paleizencomplex van de laatste Sjah bezocht. Het complex ligt iets buiten de stad en bestaat uit 18 gebouwen waarvan er een aantal als museum is ingericht. Het Groene- en het Witte Paleis zijn de voormalig woon- en werkvertrekken en de inrichting zoals was toen het nog bewoond werd, is intact gebleven. Ook het Golestan Paleis, de voormalige residentie van de Sjah, kan bezocht worden. Om de hoek van dit paleis ligt de bazaar, een kilometer lang netwerk van winkelgalerijen. Verder kan er nog een keus gemaakt worden uit het Juwelen-, Glass & Ceramic - en het Nationaal Museum. Het is ook mogelijk een city tour met gids en busje met chauffeur op voorhand te boeken, dit is wat we aanraden.

 

TERUGVLUCHT

Vroeg in de ochtend word je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht terug naar Amsterdam.Je vliegt met Turkish Airlines en hebt de mogelijkheid een stop-over te maken in Istanbul. Je zou hier de reis met enkele dagen kunnen verlengen.

N.B. De route kan ook in tegenovergestelde richting worden uitgevoerd.

 

**************

PROLOOG OF EPILOOG - ISTANBOEL

De reis is uit te breiden met enkele dagen in Istanbul. We bieden een pakket aan van 3 dagen (2 nachten). Prijs v.a. € 240,- per persoon.

De uitbreiding houdt twee transfers in tussen vliegveld en het hotel. Het hotel is een kleinschalig middenklasser in het oude gedeelte van de stad bij de Blauwe Moskee, gereserveerd op basis van logies met ontbijt. De prijs op basis van dubbele kamperbezetting bedraagt  €240,-. Op basis van enkele bezetting €360,-. De prijs is gebaseerd op een gewijzigde vlucht in vergelijkbare klasse. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.

Vervoer

Er wordt standaard gevlogen met Turkish Airlines. Het landvervoer is per auto met chauffeur, met eenvoudige kennis van de Engelse taal. Er is meestal sprake van wisselende chauffeurs.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in een land als Iran niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Bij meer dan twee deelnemers, kan er ook een 1 persoonskamer gereserveerd worden.

Eten

De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen kun je soms onderweg in overleg met de chauffeur regelen. Lunch en diner kan vaak ook in het hotel. Je krijgt voor je vertrek ook tips over leuke, sfeervolle eetgelegenheden. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan € 10,- p.p.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Het is ook mogelijk om reeds in Nederlands aanpassingen op het gepubliceerde programma te maken, De reis is bedoeld als voorbeeld hoe de reis uitgevoerd kan worden, Het is ook mogelijk dat de reis in tegenovergestelde richting wordt uitgevoerd.

Tijdsverschil

Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland (bij overgangstijd 1,5 uur)

Klimaat

Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er aangenamer. Bekijk deze website voor het weerbericht. http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Iran/82.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het visum wordt in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. Je hoeft hiervoor niet zelf naar de Iraanse ambassade en het paspoort hoeft niet opgestuurd te worden. Kosten € 75,-. Het e-ticket en overige documenten krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Op het vliegveld in Teheran kan worden gevraagd naar een verklaring van je zorgverzekering. Het is verstandig deze van te voren aan te vragen, de meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee en geven dit binnen een dag af.

De verklaring moet aan het volgende voldoen;

in het Engels zijn opgesteld
het woord Iran moet erin vermeld staan
naam van verzekerde moet zijn vermeld
op briefpapier van de zorgverzekering (logo)
van wanneer tot wanneer het verblijf in Iran is

Gidsen

Indien gewenst kunnen er in diverse plaatsen gidsen worden toegevoegd. Ook is het theoretisch mogelijk om voor heel de reis een gids mee te laten reizen. Informeer als je hier belangstelling voor hebt. Wat we adviseren in Teheran een city tour te boeken. Meerkosten voor eigen busje met chauffeur en gids circa 70 euro p.p.

Geld

De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Wel kun je met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in b.v. Esfahan.

Communicatie

Telefoneren kan in Iran ook met een Smartphone. Er zijn volop internetmogelijkheden en de meeste hotels hebben WiFi. Zakelijke smartphone kan soms kleine problemen opleveren. Facebook wordt geweerd.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt moet zijn. Mannen kunnen korte mouwen dragen, géén korte broeken. Het dragen van een stropdas is wat minder gepast, het verwijst naar de periode van de sjah. Vrouwen dragen de verplichte hoofddoek vanaf het moment van landing op Iraanse bodem. In heiligdommen is voor de dames ook de chador verplicht. Deze krijg je daar te leen. Kledingadvies voor vrouwen (zie ook foto hieronder): een bovenstuk (met lange mouwen) dragen tot ruim over de billen/heupen eventueel tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Eronder een wijde broek (pantalon), lange rok en/of jurk, spijkerbroek, net wat je gewend bent. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Lokale jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig en hygiënisch.

KLEDINGADVIES VOOR IRAN REIZIGERS

Voor vrouwen zijn er specifiekere kledingvoorschriften dan voor mannen. Omdat er regelmatig vragen komen van met name de vrouwen omtrent deze voorschriften, volgt hier enige kleding informatie. Het betreft hier een samenvatting van adviezen, gegeven door reizigers en reisleiders van Rosetta Reizen. Wanneer reizigers zich over het algemeen houden aan deze voorschriften, dan is de gekozen kleding discreet. Een perfect kledingadvies geven is niet eenvoudig: de meningen hierover blijven verschillen, wat we echter bijna altijd horen is dat men de kledingvoorschriften veel stringenter had begrepen dan het in praktijk blijkt te zijn!.

DE HOOFDDOEK (HEJAB) moet altijd gedragen worden, behalve in je hotelkamer (dus ook in restaurants en in de bus). In het vliegtuig gaat de hoofddoek om bij landing op Teheran. Het prettigst draagt een niet te gladde hoofddoek (deze blijft beter zitten) van katoen. Zwart is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur. Een beetje zichtbaar haar is geen probleem. In de verschillende bazaars in Iran worden volop (goedkope, modieuze) sjaals verkocht tegen een zeer goedkope prijs. Als hoofddoek kan dus zeker een brede sjaal gedragen worden. Neem evt. (schuif)spelden mee om afglijden te voorkomen.

DE CHADOR is een grote donkere lap stof die om het hoofd en rest van het lichaam wordt gedrapeerd om zo van top tot teen de lichaamsvormen te bedekken. Chador betekent letterlijk: ‘tent’. Vanaf 1978 dragen vrouwen weer de chador en hoewel deze nog lang niet uit het straatbeeld is verdwenen, geven de meeste meisjes en jonge vrouwen de voorkeur aan een lange jas. Voor toeristen is de chador alleen verplicht in heiligdommen o.a. in: Mashhad en Qom. Deze worden over gratis uitgeleend. Een enkeling geeft er nog wel eens de voorkeur aan om een eigen chador te hebben. Deze zijn op bepaalde plaatsen te koop. Vraag dit aan de gids. Mocht je interesse hebben dan raden we je aan om ze al in Teheran aan te schaffen. De gangbare kleur is zwart en katoen draagt het prettigst: dit is niet te zwaar en glijdt niet van je hoofd af.

VERDER GELDT dat je een ‘bovenstuk’ (met lange mouwen) draagt tot ruim over de billen/heupen en evt. tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Licht getailleerd kan in de wat modernere steden. Eronder draag je een wijde broek, pantalon, lange rok of spijkerbroek, net wat je gewend bent. De geschikte stofkeuze in de warme maanden is katoen of linnen. Een goed voorbeeld is de zogenaamde Indiaase ‘kameez’: een katoenen lange blouse/jurk met een dunne katoenen pyama-achtige broek eronder of een Marokkaanse jalaba. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat ieder gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig, hygiënisch en in het belang van de reinheid in een moskee.

MANNEN dragen een lange broek met shirt/blouse. Mannen in Iran dragen géén korte broek. Korte mouwen mag, in de moskee geeft lange mouwen meer respect, maar kort is toegestaan.. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden! Een pet o.i.d. is wel zo prettig, vooral in de hete maanden.

Advies: neem verschillende kledingsoorten mee, vanwege de wisselende temperaturen. Beter iets teveel kleding dan te weinig! En hotels bieden laundry service.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Iran (enkele worden genoemd bij onze literatuurlijst) verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten (AC slaat op de keel)
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of Entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis !!
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* oordopjes (geluidsoverlast), iets om te wekken, reserve batterijen
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* regenjas in de winter
* stevige (wandel)schoenen
* slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren is ten strengste verboden!!

Excursies

Entrees en gidsen zijn niet bij genoemde excursies inbegrepen

Voltage

Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Links

De volgende websites geven informatie over diverse aspecten van Iran (cultuur, natuur, reizen, politiek, praktische tips, etc.):

* www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen
* www.iran-daily.com

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

N.B. Tijdens de Ramadan bieden we deze reis wel aan, maar we zullen u er van te voren wel op attenderen als het Ramadan is.

Offerfeest

Een tweede periode waarin beter niet gereisd kan worden in Iran is tijdens het Offerfeest (Eid Al-Adha). Musea, souqs en archeologische sites zijn op deze dagen gesloten.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dat niet helpt aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging. De hotelkamers hebben airconditioning en beschikken over een eigen badkamer. De  hotels hebben stuk voor stuk (gratis) WiFi. Eenpersoonskamers zijn (beperkt) tegen meerprijs boekbaar. Hier een impressie van een aantal, vaak door ons gebruikte, hotels.

 

TEHERAN MASSHAD HOTEL

Dit hotel ligt centraal in Teheran, en is erg gewild bij reisorganisaties. Personeel is vriendelijk en bereid tot extra service, zoals taxi’s regelen. Het hotel heeft een restaurant en fijn dakterras met uitzicht op de bergen rond Teheran waar tot eind mei nog sneeuw op kan liggen. Interessant is ook de locatie; vlakbij de voormalige Amerikaanse ambassade. Wifi is gratis en werkt goed.

 

ESFAHAN PART HOTEL

De locatie van dit hotel is tussen het Meidan Eman plein en de rivier de Zayandeh, vlakbij de belangrijkste bruggen en overige bezienswaardigheden. Het Abassi hotel ligt om de hoek, net zo als enkele restaurants. Kamers zijn ruim en schoon, lobby en inrichting geven je niet direct het idee in Iran te zijn. Ontbijtbuffet met vriendelijke bediening. Ongeveer de helft van de kamers heeft balkon met uitzicht op de stad. Het hotel ligt in een rustige straat, die voor het verkeer gesloten is. Gratis WiFi in de kamer.

 

SHIRAZ                 PARSE HOTEL

Hotel met traditie in hartje Shiraz, met en een ruime lobby en hulpvaardige receptie. Het hotel ligt tegenover ‘de Burcht’ en dicht bij de belangrijkste winkelstraten. Bazaar en populaire restaurants zijn in de directe nabijheid.  Bij de receptie liggen plattegrondjes van Shiraz. De reviews over het restaurant van het hotel zijn wat minder, maar je bent wat dat betreft vrij je eigen keus te maken.

Algemeen

* ‘Landenreeks Iran’, Nies Medema en S. Hesman Manesh, KIT Publishers
* ‘Te gast in Iran’, Eefje Blankevoort, Uitgeverij Informatie Verre Reizen
* ‘Van onze correspondent. Standplaats Teheran’, Caroline Omidi, KIT Publishers
* ‘Het huis van de moskee’, Kader Abdollah, De Geus (aanrader)
* ‘Iran, een democratie van Ayatollahs’, Hooman Majd, Nieuw Amsterdam
* ‘Weg van God’, Jan Keulen Bulaaq
* ‘Iran – De derde revolutie’, Dirk Tieleman, Van Halewyck
* ‘Een laatste teken – Leven en dood van Homa Darabi’, Parvin Darabi, Unieboek
* ‘Islam voor beginners’, Sajidah Abdus Sattar, Forum
* ‘Culture Shock! Iran’, Maria O’Shea, Kuperard
* ‘Alexander de Grote; De ondergang van het Perzische rijk’,  J. Lendering
* ‘De Koning’, Kader Abdollah, De Geus
* ‘Verlangen naar vrijheid’, Parinoush Saniee,Artemis & Co
* ‘Mijn steeg in Teheran’, Geuzenpocket, Manny Shiraz
* ‘Sluiers van Teheran’, Nina Rasmussen, Arena

Romans en reisverhalen

* ‘Teheran, een zwanezang’, F. Springer, Singel Pockets
* ‘De rozentuin’, Saadi, Bulaaq/Van Halewijck
* ‘Een karavaan uit Perzië; Klassieke Perzische poëzie’, J. de Bruijn, Bulaaq
* ‘De Perzische jongen’, Mary Renault, Paperback
* ‘Perzische bruiden’, Dorit Rabinyan, Geus
* ‘Iraanse odyssee; Autobiografisch verslag’, Gohar Kordi, Arena
* ‘Spijkerschrift’, Kader Abdolah, De Geus
* ‘De weg naar Mekka’, Jan leyers, Rainbouw Pocets
* ‘Weerhanen en zweepslagen’, Nasim Khaksar, Van Gennep
* ‘Stiekem kan hier alles’, Eefje Blankevoort, Podium (aanrader)
* ‘Bittere thee’, Corine Naranji, Bigot & van Rossum
* ‘Het geheim van het vuur’ , Farah Karimi & Chris Keulemans
* ‘Huwelijksreis in hijab -Gesluierde rondreis door Iran’, Alison Wearing, Byblos
* ‘Lolita lezen in Teheran – 7 vrouwen en hun leesclub’, Azar Nafisi, Arena
* ‘Iran achter de schermen’, Carolien Roelants, Prometheus
* ‘In de hemel krijg je fruit’, Nies Medema, Mets & Schilt
* ‘Het vuur van Perzië’, Caroline Omidi, Prometheus,
* ‘Onversluierd, een westerse vrouw in Iran’, Bruni Prasske, Archipel
* ‘September in Shiraz’, Dalia Soffer, De Bezige Bij
* ‘Onze man in Teheran’ – Thomas Erdbrink, Promethus (aanrader)
* ‘Het andere Iran’, Peyman Jafari, Ambo
* ‘Achter de sluier het land’ – Alexander Reeuwijk, Kleine Uil (aanrader)
* ‘Kruissteekjes’, Majane Satrapi, Atlas
* ‘Dochter van Isfahan’, Anita Amirrezvani, Boekerij

Reisgidsen

* ’Iran (Dominicus reeks)’, Greet van Deuren, Dominicus
* ‘Iran (Travel survival kit)’, A.. Burke, M. Elliott & K. Mohammadi, Lonely Planet
* ‘Iran; Kunst Reiseführer’, Mahmoud Rashad, Dumont
* ‘Iran’, Patricia L. Baker, Bradt Travel Guides

De hotels in Kashan en Yazd waren uitstekend. Vooral dat in Kashan (Negin House, RR) verdiend een speciale aanbeveling! Al de lokale gidsen waren zeer aangenaam en zorgden voor een onvergetelijke ervaring. De reis was een unieke ervaring!

Jens, april 2022.

=========================

Bij aankomst in Shiraz stond de chauffeur (naam vergeten) keurig klaar en heeft ons naar het Paresh hotel gebracht, wat outdated, maar vriendelijk personeel, prima locatie en een grote kamer. Dezelfde chauffeur heeft ons naar Yazd gebracht. Gedurende de reis hebben we zelf overal gidsen besteld, die Engels spraken en dat was prima. Erg leuk authentiek hotel in Yazd. Via Nain naar Isfahan vertrokken met Reza, onze Engels sprekende chauffeur. Hij heeft ons onderweg heel veel verteld over het leven in Iran. Hadden nog wel een halve dag langer in Isfahan willen blijven. De eerste dag hadden we de bezienswaardigheden buiten de stad bezocht en de tweede dag het plein. Hadden tekort tijd. Dit kwam mede omdat we uitgebreid bij een tapijtenwinkel hebben gezeten (erg interessant) en bij een heel klein “saffraan”winkeltje waar we uitgebreid geinformeerd werden over saffraan en omdat we een massage om 16.00 uur in het hotel hadden besproken. Naar Kashan met Amir, die weinig Engels spreekt, maar erg aardig is. We hebben Amir zelfs een dag extra besteld om met ons op pad te gaan o.a. naar Abyaneh. Kashan Negin House prima hotel, grote kamers, goed ontbijt en prima locatie. Kashan hadden we zeker niet willen missen. Het was een boeiende, fascinerende reis. Lieve, gastvrije mensen, spot en spot goedkoop, één groot museum, prachtig!!  Carla en Pleun  – juni 2019

=================================

Dank voor het regelen van deze reis. Het was een prima ervaring. Goede houding van Rosetta om steeds naar verbeteringen te zoeken. Ik hoop dat mijn opmerkingen hierbij helpen. Teheran was redelijk duur. Andere steden nog steeds goedkoop. Uiteindelijk toch niet meer uitgegeven dan het door jullie geadviseerde bedrag van € 200,- per week. O ja. Iran is veilig, maar toch een beetje uitkijken als je van de gebaande tracks afgaat, geen donkere steegjes ingaan en dergelijke. Het verkeer is redelijk veilig, maar zoals verwacht gebeurt er veel op basis van anticiperen. Dus oppassen met oversteken en dergelijke als je dit niet kent. Nogmaals dank, Hans (mei 2019)

=========================

Van 14 tot en met 25 oktober heb ik een georganiseerde individuele reis gemaakt die op alle punten vlekkeloos is verlopen. Ik heb niets anders dan lof voor de chauffeurs. Het waren boeiende tochten en prettige gesprekken. De chauffeur van Yazd naar Shiraz was ook nog een officiële gids en leidde mij als dus danig rond in Persepolis. Mede door deze mensen heb ik een fijne reis gehad. Anton uit Zoetermeer nov. 2018

++++++++++++++

Over het algemeen was het contact prima, wellicht dat de reisbescheiden eerder verstuurd kunnen worden. Wat ik wel miste was een vermelding dat soms met creditcard kan worden betaald, maar dat de kosten daarvan substantieel zijn. Méér cash meenemen is het handigst als er bijvoorbeeld duurdere dingen worden gekocht. Vervoer was uitstekend en accommodatie Over het algemeen prima, vooral de hotels Esfahan en Shiraz. Een cijfer? Op een schaal 1-10 een 9. Prachtige reis! Edward – oktober 2018

=========

Contact – Het contact per e-mail verliep prettig. Ik ontving snel antwoorden op mijn vragen. Daar wij met z’n twee zelfstandig een reis door Iran wilden maken was het goed te ervaren dat er een fijne balans was tussen wat wij graag wilden zien en doen en de ervaring en tips van Rosetta. De volgende keer zou ik het op prijs stellen om ook telefonisch contact te hebben om met name het proces van boeking en informatie voorziening (wat wanneer) door te spreken.

Informatie – De informatie was toereikend. Ook fijn te weten welk bedrag je moet reserveren (cash), met snel wisselende koers is dit moeilijk in te schatten. Voor ons was 300 euro p.p.p.w. een goede richtlijn. Het boekje Te Gast In Iran hadden we graag eerder ontvangen, het liefst na bevestiging van de boeking.

Vervoer-  Tevreden over het vervoer.  De auto’s en chauffeurs waren net zo wisselend en verrassend als Iran! We waren met name zeer tevreden over de chauffeur van Shiraz naar Yazd. Graag indicatie van reistijd geven tussen de plaatsen en eventueel te bezoeken sights. Sommige stops waren verrassend omdat de chauffeurs deze voor ons hadden  uitgekozen: erg leuk.

Hotels – De accommodatie’s waren voldoende tot goed, de traditional houses in Yazd en Kashan vonden wij een hoogtepunt. Over het verblijf in Abyaneh zijn we twijfelachtig.

Mashad in Teheran was prettig vanwege locatie bij Galleries en Iranian Art Forum.

Malek O Tajjar in Yazd was super vanwege sfeer en eten.

Negin House in Kashan was ook een feest, mooi traditional house.

Arg in Shiraz was prettig vanwege dakterras en vriedelijke service.

Abyaneh zouden we achteraf graag als dagtocht hebben gedaan, overnachting en eten vonden we van mindere kwaliteit.

Tot slot – De extra dag in Isfahan en ook wat meer tijd in Kashan gaf ons ruimte mensen te ontmoeten en uitgebreid te spreken, dat maakte Iran zeer bijzonder voor ons. Dank voor alle medewerking, we hebben een schitterende reis kunnen maken door het mooie Iran en koesteren onze dierbare ontmoetingen!

Ans en Astrid 14 mei 2018

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Leendert op 11 mei 2018 bestemming: Iran / Van Teheran naar Shiraz, reisperiode: april 2018

Rosetta reageert snel op vragen en maakt waar wat ze beloven. Vooraf gegeven informatie en planning klopte perfect met onze reis. Ondanks de politieke spanningen op hoog niveau merk je daar niets van. De bevolking is uiterst gastvrij en dat maakte dit bezoek aan Iran tot een leerzame en onvergetelijke reis.  * Algemeen cijfer 9

********************************

Informatie is op een vlotte en correcte manier verstrekt. Geen klachten. Auto’s en chauffeurs, niets op aan te merken. Hotels voldeden, maar verschillen uiteraard in kwaliteit. Verschil zit met name in een gevarieerd ontbijt en de manier waarop de kamers worden schoongemaakt. Het beste hotel was in Yazd, Khane-Dohad; met name het enorm gevarieerde aanbod van ontbijt (vooral de warme gerechten) heeft ons erg bekoord. Schoonmaken van kamers is echter nog een apart vak… Als je de reis in z’n totaal een cijfer zou mogen geven, wat zou dit zijn op een schaal van 1 tot en met 10? We hebben gezien, wat er te zien viel en geven een 9 (omdat er altijd iets te verbeteren moet over blijven). We zullen uw organisatie bij onze vrienden en kennissen zeer zeker aanbevelen. Maria en Leo 29 april 2018

++++++++++++++

We hebben op eigen houtje veel gezien. Wat erg fijn was dat u voor ons een on-line visum kon regelen, dat scheelde een hoop gedoe in Nederland. Voor minder ervaren reizigers die er zelf op uit willen gaan is het handig om voor Teheran de excursie aan te raden. De stad is te groot en de tijd is te beperkt om dit zelf te doen. In de grote steden als Isfahan en Shiraz waren er moelijk plattetegronden te vinden. Bereid je zelf voor op wat je wilt zien en gebruik gps op je telefoon. Vervoer was prima geregeld. De hotelaccommodatie was ok. Het boetiekhotel in Yazd vonden wij erg leuk.  Lekker knus en meer afgestemd op individuele reizigers. Onze voorkeur gaat uit naar dit soort hotels. Deze zijn soms minder comfortabel of minder schoon, maar zijn wel sfeervol en je krijgt meer het authentieke gevoel van het vakantieland. We zijn erg tevreden over de reis en zullen voor u reclame maken. Agaath en Ger – september 2017

+++++++++++++++++++++

Contact prima en vaak snel! Info was goed, maar de visumprocedure was niet helemaal duidelijk, maar misschien lag dat aan ons. Chauffeurs waren altijd stipt op tijd en auto’s prima. Hotels ok, recepties behulpzaam, vooral; het hotel in Yazd was een leuke ervaring en het hotel in Esfahan lag heel gunstig en het restaurant aan de overkant was een prettige bijkomstigheid hierbij. Accommodatie in Teheran en Shiraz was ook prima. Tot slot wil ik kwijt dat het rode bergdrop Abyhan erg toeristisch was. Je kon er over de hoogden van de mensen (ook voor Iraniërs is dit een toeristische trekpleister) heen lopen. José en Daan,  mei 2017

+++++++++++++++++++++++++++++

Prima contact de telefoon wordt altijd opgenomen. De middelen van vervoer (vliegtuig, bus, privéchauffeur) waren prima. Het niveau van de chauffeurs was wisselend. Van Shiraz naar Yazd hadden we een geweldige chauffeur (voornaam Seppeh), terwijl de man die ons van Kashan naar Teheran bracht er niet zoveel van bakte. De hotels waren prima en de hotels in Yazd en Kashan waren als in 1001 nacht. Het ontbijt in elk hotel is zeer summier. Vrijwel alles is suikerhoudend (verpakte jam en honing. Het fruitsap is helemaal kunstmatig suikerwater). In Yazd (traditioneel hotel) werden we ongelooflijk gastvrij ontvangen en het hotel was een sprookje. Bovendien lag het hotel erg gunstig ten opzichte van de bezienswaardigheden.  We bevelen uw organisatie – Rosetta – graag aan bij onze vrienden en kennissen. Fred  – april 2017

++++++++++++++++++++

Onze dank voor het meedenken en organiseren van de rondreis. Het was een verrassing het boekje ‘’Te gast in Iran” toegestuurd te krijgen. Wellicht nog een leuke tip voor mensen: In Esfahan waren fietsen te huur (gratis voor toeristen) een leuke ervaring. En we hebben eigenlijk overal heel veilig kunnen rondwandelen, ook buiten de hoofdstraten. Iraniërs waren zeer behulpzaam, vriendelijk en gastvrij.

Maria Jongsma – oktober 2016

=======================

Geachte heer -, De laatste dagen was ik nogal uithuizig en ook de komende weken zal ik slechts van tijd tot tijd in Den Haag zijn. Ik heb geprobeerd u te bereiken om verslag te doen van een werkelijk zeer geslaagde reis naar Iran. Alles liep op rolletjes en onze groep was enthousiast. Hotels waren prima, over de gids geen klachten, het programma zat goed in elkaar. De aanpassingen, die er op neer kwamen dat we nergens minder dan twee nachten verbleven en dat we enkele excursies maakten buiten het ‘normale’ Rosetta programma om (Chak Chak, Bishapur, Firuzabad, etc.) vielen goed. De sfeer zat er van het begin tot het einde goed in. Ik kom graag nog eens bij u terug voor eventuele andere reizen.-  Albert v.d. S.

—————

Ik had al heel lang een oogje op Rosetta, mede door de aandacht voor de vormgeving. Als grafisch ontwerper ben ik daar gevoelig voor. Ik kan me nog de brochures van lang geleden herinneren met de kalkvellen en prachtige kleurstellingen. Ook de vormgeving van de site vind ik mooi en duidelijk. Ik weet uit persoonlijke ervaring hoeveel moeite en geld het kost om voor een klein reisbureau een goeie website te maken. Complimenten! Ook wat de reis betreft, complimenten Reisadvies Iran; positief. Graag ben ik ambassadeur van deze reis en het zou zomaar kunnen dat u  in de nabije toekomst hierdoor meer aanmeldingen zult ontvangen. En stiekem kijken we alvast naar andere reizen uit uw aanbod….

Ben en Eddie (Bunnik) mei 2016

======================================

Prachtige reis gehad waarop niets valt aan te merken. Goed Engels sprekende gidsen, alle afspraken werden keurig en op tijd nagekomen en ontzettend veel vriendelijke mensen ontmoet. Gepicknickt met Iraniërs en door de bazaars geslenterd. We voelden ons geen moment onveilig en geen enkele keer beducht geweest. We hebben veel gereisd, Iran was een grote verrassing. Fam. Dresen – maart 2016

===============

Opnieuw een reis door een boeiend land, met veel informatie bij alle bezienswaardigheden. En fijne begeleiding. Heerlijke vliegvakantie Iran. Wij hebben er weer van genoten. Met vriendelijke groet en wellicht tot weer een volgende reis. Paul en Ciele. Januari 2016

=======================================

Was het contact met Rosetta Reizen in Nederland naar tevredenheid?. Ja, het contact was naar tevredenheid. Voor ons wel. Kan me niet herinneren dat we veel informatie vooraf hebben ontvangen, behalve de offerte met het dagprogramma. Ik heb wel de praktische info op jullie site bekeken en dat was nuttig. Prima vervoer. Aardige chauffeurs die zich aan de snelheid houden en op tijd waren. Helaas moesten zij dan wel na een lange dag weer urenlang terug naar huis rijden in het donker. Op zich waren de hotels ok. Locatie goed. We hadden uitstekende gidsen. Ze spraken goed Engels, hadden veel kennis en waren altijd op tijd. We vonden het Arg hotel in Shiraz het minst hotel, maar wel ok. Het Part hotel in Isfahan (dat even verward werd met het nabijgelegen Pars hotel) was gewoon goed. Het Mashad hotel in Teheran was net ietsje beter, met een (ontbijt)restaurant vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de stad. Als we de reis in z’n totaal een cijfer zou mogen geven, was dit een 8.5, maar er is niet echt iets dat Rosetta kan doen om er een 10 van te maken. Heeft te maken met kleine ongemakken, zoals het dragen van bedekkende kleding in de 40 graden. Y. Kessels – sept. 2015

####################

Nico Lettinck op 25 april 2015  reisperiode: april 2015

Samen met een vriend heb ik in april een individuele rondreis door Iran gemaakt. Dit concept is ons erg goed bevallen omdat wij het tempo en de te bezoeken locaties zelf konden bepalen na overleg met de chauffeur. We hadden van de ene naar de andere stad telkens een andere chauffeur, die meestal vanaf 8.00 uur s ochtend in de hotellobby klaarstond. Zeker in de grote steden Teheran en Shiraz is het onontbeerlijk om een eigen auto ter beschikking te hebben. Persepolis ligt op ca. 40 km van de stad en in Yazd liggen de zonnetempels van de Zoroastristen een eind buiten de stad. Een ideaal concept dus voor individuele reizigers.

——————