Individuele ontdekkingsreis door het gastvrije Ethiopië met zijn eeuwenoude religieuze erfenis die nog steeds springlevend is. De reis geldt als voorbeeld en kan op vele manieren worden aangepast.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 tm 2 Addis2 nachten
3 Bahar Dar1 nacht
4 t/m 5 Gondar2 nachten
6 Debark (Simien Park)1 nacht
7 t/m 8 Axum2 nachten
9 Mekele1 nacht
10 t/m 12 Lalibela3 nachten
13 t/m 14 Addis Abeba1 nacht

Vertrek: dagelijks

 

Ethiopië, klassieke individuele reis Noord Ethiopië

Prijs van deze individuele Ethiopië reis is gebaseerd op 3* accommodatie met ontbijt in het laagseizoen en de goedkoopste boekingsklasse bij Turkish Airlines. Mocht dit tarief niet meer beschikbaar zijn dan nemen we, alvorens de boeking definitief te maken, hierover met contact op. Bekijk het dag tot dag programma. Let op! Dit is een individuele voorbeeld reis, hij kan worden uitgebouwd, met lodges worden aangevuld, ingekort, zonder of juist met meer vluchten uitgevoerd worden. Ook hotels kunnen we tijdens deze reis in vele soorten aanbieden.

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek
  Terug
  2.245,00
  Per Persoon
   
  Nog boekbaar?6

Inbegrepen:

Vlucht, luchthaventaks, binnenlandse vluchten, hotels met ontbijt,  alle vervoer, excursies, diensten genoemde gidsen en organisatie met GGTO dekking.

Niet inbegrepen:

Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage etc.
Eenpersoonskamer toeslag € 240,-
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie $ 400,- voor de hele reis

Visum:
Het visum verkrijgbaar bij aankomst of ook online. Kosten circa € 45.


Vluchtschema:

Gevlogen wordt met Turkish Airlines, tijden binnenlandse vluchten zijn nog niet bekend. Vliegen vanaf Brussel is (indien gewenst) ook mogelijk. Hier het schema met vertrek op zondag

Heen
Zondag  TK 1952 – Amsterdam – Istanboel – 11.40 – 16,105
Zondag  TK 676  – Istanboel  – Addis Abeba – 18.50 – 01.10 +1

Terug
Zaterdag  TK 677  – Addis Abeba   – Istanboel  – 02.10 – 6.40
Zaterdag  TK 1951  – Istanboel  – Amsterdam – 7.55  – 10.40

VLUCHT NAAR ADDIS

Vliegen met Turkish Airlines naar Addis Abeba. Nachtelijke aankomst, gevolgd door een korte transfer naar het hotel. Het vliegveld ligt niet ver van de stad, of de stad ligt niet ver van het vliegveld.

 

ADDIS STADSVERKENNING

Addis ligt op een hoogte van 2400 meter en heeft naast een paar musea, een aantal interessante kerken en kathedralen. Ook vind je hier de Mercato, waarvan gezegd wordt dat het de grootste openluchtmarkt van Afrika is. Optioneel is het deze dag mogelijk een georganiseerde city tour met gids te regelen.

 

BINNENLANDSE VLUCHT NAAR BAHIR DAR

Een vroege vlucht (rond 07.30 uur) van Ethiopian Airlines, meestal een Fokker, brengt je naar Bahir Dar, aan het Tana meer. Bahir Dar is de eerste van de vier klassieke plaatsen die je zult bezoeken. In de middag kun je met een motorbootje het meer op om enkele van de vele kloosters te bekijken, een ander optie is om de omgeving verkennen op een gehuurde fiets, of op een eenvoudige motor.

 

GONDAR

Eerst krijg je de watervallen van de Blauwe Nijl te zien en dan rijd je door naar Gondar. In de 17de eeuw werd de stad vanwege de gunstige ligging aan karavaanroutes door keizer Fasiladas uitgeroepen tot hoofdstad van het Abessijnse Rijk. De stad werd  welvarend, en binnen de ommuurde ‘Royal Enclosure’ bouwden vorsten kastelen en paleizen. Een groot deel van deze bouwwerken heeft de tand des tijds goed doorstaan. De kastelen hebben herkenbare Portugese invloeden. Een ander 'place to see' zijn de koninklijke baden. Tijdens het jaarlijks Timkat festival wordt deze op symbolische manier gebruikt om de doop van Jezus door Johannes de Doper te herdenken. Tot slot  is er de beroemde Debre Berhan Selassie kerk. Deze is bekend om haar plafondschildering van zo’n 1000 engelen.

 

GONDAR

Vandaag tijd voor andere 'places to see', zoals de koninklijke baden. Tijdens het jaarlijks Timkat festival worden deze op symbolische manier gebruikt om de doop van Jezus door Johannes de Doper te herdenken. Tot slot  is er de beroemde Debre Berhan Selassie kerk. Deze is bekend om haar plafondschildering van zo’n 1000 engelen.

 

SIMIEN NATIONAAL PARK

In Debark, aan de voet van het Simien gebergte, breng je vandaag de nacht door. Na incheck in een eenvoudig hotel kun je het Nationaal Park in op zoek naar de ‘Gelada Baboon’. Deze komt alleen in Ethiopië voor en is uniek in zijn soort. Je rijdt met je chauffeur en een verplichte 'schout' het park in, waarbij je langs de Simien Lodge komt. Dit is de hoogste lodge van Afrika.

 

AXUM

khk;hlkj;jjljklkj

 

OBELISKEN VAN AXUM

Aankomst Axum. De obelisken die je hier ziet zijn gebeeldhouwd als torens met meerdere etages. In een bijgebouw van de Heilige Mari van Zion kerk bevindt zich, volgens de vertellingen, de Bijbelse Ark van het Verbond. De ark wordt bewaakt door een monnik die zijn taak aan het eind van z'n leven overdraagt aan een familielid. Ook hier is er een uitgaansleven. Zoals in zoveel plaatsen in het land vind je er barretjes met live muziek en lokale restaurantjes.

 

BINNENLAND VAN ETHIOPIË OVERNACHTING IN MEKELE

Over spectaculaire kronkelwegen gaat de tocht voort. Als je halverwege het traject het asfalt verlaat is het mogelijk het Debr Damo klooster te bezoeken, het is een klooster waarvan wordt gezegd dat het in de 6e eeuw is gesticht. Dit klooster ligt boven op een rotsplateau en is enkel te bereiken met een dik touw via een kale, steile 18 meter hoge rotswand. Een bezoek aan dit complex, met mogelijk de oudste Ethiopische kerk, is enkel toegestaan voor mannen. Het is een inspannende klim en uitsluitend voorbehouden aan mannen met een goede lichamelijke conditie. In Adwa, de plaats waar in 1896 de Italianen vernietigend verslagen werden door de Ethiopiërs, kun je wellicht de lunch gebruiken. Je vindt hier ook een monument voor de gesneuvelde Italianen en er is een grafveld. Dan gaat het weer verder, langs cactussen met enorme vruchten en hellingen met acacia's begroeid. Om aan het eind van de middag in Mekele uit te komen.

 

PELGRIMSOORD LALIBELA

Vandaag kom je in de bekendste van de vier klassiek plaatsen; Lalibela. Ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de reis. Deze plaats in de bergen van Lasta, is vernoemd naar koning Laibela die hier in de 12e eeuw elf kerken liet uithakken in de rotsachtige bodem. Deze plaats was ooit bedoeld als het 'nieuwe Jerusalem', nadat deze stad vol religieuze betekenis, door de moslims was ingenomen.

Het verhaal vertelt dat Lalibela, de broer van de toenmalige Ethiopische koning, door deze laatste als een bedreiging voor de kroon werd gezien. Om die reden werd hij gedood. Hij mocht van God terugkeren naar aarde als hij 10 kerken uit de rotsen zou houwen, engelen zouden hem daarbij van dienst zijn. Toen deze missie was voltooid werd hij de nieuwe koning. Echter toen de 10e kerk was afgerond pleitte de heilige St Joris alsnog voor een eigen kerk. Dit werd de 11e,  de diepste, en meest imposante kerk, die nog steeds te bewonderen is

 

LALIBELA

Je hebt twee volle dagen om je deze mystieke plaats eigen te maken, die nog steeds bewoond wordt door priesters die hier werken en de religieuze en artistieke schatten bewaken. De kerken zijn uit massieve rotsen gehouwen. Allereerst werd de omtrek in de diepte uitgehouwen en vervolgens van buiten uit naar binnen het interieur. De kerken zijn verdeeld in twee groepen. In de Noordelijke groep bevindt zich Bete Medhane Alem (Huis van de Redder van de Wereld). Aan de buiten- en binnenkant bevindt zich een lange rij dikke zuilen, het daartussen in fantasie volle vormen kleine raampjes. Het kamers zijn beschilderd met fresco’s, waarvan de kleuren door het geringe licht onvoldoende tot hun recht kunnen komen. In de kerken zijn eeuwenoude bijbels aanwezig, met edelstenen ingelegde kronen en 'levensstokken' met bijbehorende ijzeren kruizen. De clusters vormen kleine labyrinten, en zijn op diverse plekken met elkaar verbonden. Tussen 12.00 en 14.00 zijn de kerken niet toegankelijk.

 

LALIBELA

Extra dag in deze bijzondere plaats, doe wat je nog niet gedaan hebt, bekijk wat er nog te bekijken valt.

 

VLUCHT NAAR ADDIS ABEBA

In de ochtend vlieg je met Ethiopian Airlines terug naar Addis Abeba. ’s Avonds kun je je in één van de traditionele restaurants tegoed doen aan een laatste ‘injerra’. Dit is de nationale schotel, een dikke, sponsachtige pannenkoek belegd met stukjes vlees, kip of gepureerde groenten. Laat in de avond is de check-in voor de vlucht terug naar Nederland, of elders.

 

AANKOMST AMSTERDAM

Vroege vlucht terug via Istanboel naar Amsterdam, of indien gewenst naar Brussel.

++++++++++++++

PROLOOG / VERLENGING ISTANBUL

De reis is te verlengen (op heen-, of terugreis) met enkele dagen Istanbul. We bieden een pakket aan van 3 dagen (2 nachten). Prijs vanaf € 240,- per persoon.

De verlenging houdt twee transfers in tussen vliegveld en het hotel. Het hotel is een kleinschalig middenklasser in het oude gedeelte van de stad bij de Blauwe Moskee, gereserveerd op basis van logies met ontbijt. De prijs op basis van dubbele kamerbezetting bedraagt  € 240,-. p.p. Op basis van enkele bezetting € 360,-. De prijs is gebaseerd op een vlucht in vergelijkbare klasse als de oorspronkelijke reservering. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.

Routes

Dag 1

Vlucht naar Addis

Vliegen met Turkish Airlines naar Addis Abeba. Nachtelijke aankomst, gevolgd door een korte transfer naar het hotel. Het vliegveld ligt niet ver van de stad, of de stad ligt niet ver van het vliegveld.

Dag 2

Addis stadsverkenning

Addis ligt op een hoogte van 2400 meter en heeft naast een paar musea, een aantal interessante kerken en kathedralen. Ook vind je hier de Mercato, waarvan gezegd wordt dat het de grootste openluchtmarkt van Afrika is. Optioneel is het deze dag mogelijk een georganiseerde city tour met gids te regelen. Kosten € 45,- p.p.

Dag 3

Binnenlandse vlucht naar Bahir Dar

Een vroege vlucht (rond 07.30 uur) van Ethiopian Airlines, meestal een Fokker, brengt je naar Bahir Dar, aan het Tana meer. Bahir Dar is de eerste van de vier klassieke plaatsen die je zult bezoeken. In de middag kun je met een motorbootje het meer op om enkele van de vele kloosters te bekijken, een ander optie is om de omgeving verkennen op een gehuurde fiets, of op een eenvoudige motor.

Dag 4 en 5

Gondar

Eerst krijg je de watervallen van de Blauwe Nijl te zien en dan rijd je door naar Gondar. In de 17de eeuw werd de stad vanwege de gunstige ligging aan karavaanroutes door keizer Fasiladas uitgeroepen tot hoofdstad van het Abessijnse Rijk. De stad werd welvarend, en binnen de ommuurde ‘Royal Enclosure’ bouwden vorsten kastelen en paleizen. Een groot deel van deze bouwwerken heeft de tand des tijds goed doorstaan. De kastelen hebben herkenbare Portugese invloeden. Een ander 'place to see' zijn de koninklijke baden. Tijdens het jaarlijks Timkat festival wordt deze op symbolische manier gebruikt om de doop van Jezus door Johannes de Doper te herdenken. Tot slot is er de beroemde Debre Berhan Selassie kerk. Deze is bekend om haar plafondschildering van zo’n 1000 engelen.

Dag 6

Simien Nationaal Park

In Debark, aan de voet van het Simien gebergte, breng je vandaag de nacht door. Na incheck in een eenvoudig hotel kun je het Nationaal Park in op zoek naar de ‘Gelada Baboon’. Deze komt alleen in Ethiopië voor en is uniek in zijn soort. Je rijdt met je chauffeur en een verplichte 'schout' het park in, waarbij je langs de Simien Lodge komt. Dit is de hoogste lodge van Afrika.

Dag 7 en 8

Obelisken van Axum

Aankomst Axum. De obelisken die je hier ziet zijn gebeeldhouwd als torens met meerdere etages. In een bijgebouw van de Heilige Mari van Zion kerk bevindt zich, volgens de vertellingen, de Bijbelse Ark van het Verbond. De ark wordt bewaakt door een monnik die zijn taak aan het eind van z'n leven overdraagt aan een familielid. Ook hier is er een uitgaansleven. Zoals in zoveel plaatsen in het land vind je er barretjes met live muziek en lokale restaurantjes.

Dag 9

Binnenland van Ethiopië, overnachting Mekele

Over spectaculaire kronkelwegen gaat de tocht voort. Als je halverwege het traject het asfalt verlaat is het mogelijk het Debr Damo klooster te bezoeken, het is een klooster waarvan wordt gezegd dat het in de 6e eeuw is gesticht. Dit klooster ligt boven op een rotsplateau en is enkel te bereiken met een dik touw via een kale, steile 18 meter hoge rotswand. Een bezoek aan dit complex, met mogelijk de oudste Ethiopische kerk, is enkel toegestaan voor mannen. Het is een inspannende klim en uitsluitend voorbehouden aan mannen met een goede lichamelijke conditie. In Adwa, de plaats waar in 1896 de Italianen vernietigend verslagen werden door de Ethiopiërs, kun je wellicht de lunch gebruiken. Je vindt hier ook een monument voor de gesneuvelde Italianen en er is een grafveld. Dan gaat het weer verder, langs cactussen met enorme vruchten en hellingen met acacia's begroeid. Om aan het eind van de middag in Mekele uit te komen.

Dag 10

Pelgrimsoord Lalibela

Vandaag kom je in de bekendste van de vier klassiek plaatsen; Lalibela. Ongetwijfeld een van de hoogtepunten van de reis. Deze plaats in de bergen van Lasta, is vernoemd naar koning Laibela die hier in de 12e eeuw elf kerken liet uithakken in de rotsachtige bodem. Deze plaats was ooit bedoeld als het 'nieuwe Jerusalem', nadat deze stad vol religieuze betekenis, door de moslims was ingenomen.

Het verhaal vertelt dat Lalibela, de broer van de toenmalige Ethiopische koning, door deze laatste als een bedreiging voor de kroon werd gezien. Om die reden werd hij gedood. Hij mocht van God terugkeren naar aarde als hij 10 kerken uit de rotsen zou houwen, engelen zouden hem daarbij van dienst zijn. Toen deze missie was voltooid werd hij de nieuwe koning. Echter toen de 10e kerk was afgerond pleitte de heilige St Joris alsnog voor een eigen kerk. Dit werd de 11e, de diepste, en meest imposante kerk, die nog steeds te bewonderen is.

Dag 11 en 12

Lalibela

Je hebt twee volle dagen om je deze mystieke plaats eigen te maken, die nog steeds bewoond wordt door priesters die hier werken en de religieuze en artistieke schatten bewaken. De kerken zijn uit massieve rotsen gehouwen. Allereerst werd de omtrek in de diepte uitgehouwen en vervolgens van buiten uit naar binnen het interieur. De kerken zijn verdeeld in twee groepen. In de Noordelijke groep bevindt zich Bete Medhane Alem (Huis van de Redder van de Wereld). Aan de buiten- en binnenkant bevindt zich een lange rij dikke zuilen, het daartussen in fantasie volle vormen kleine raampjes. Het kamers zijn beschilderd met fresco’s, waarvan de kleuren door het geringe licht onvoldoende tot hun recht kunnen komen. In de kerken zijn eeuwenoude bijbels aanwezig, met edelstenen ingelegde kronen en 'levensstokken' met bijbehorende ijzeren kruizen. De clusters vormen kleine labyrinten, en zijn op diverse plekken met elkaar verbonden. Tussen 12.00 en 14.00 zijn de kerken niet toegankelijk.

Dag 14

Aankomst Amsterdam

Vroege vlucht terug via Istanboel naar Amsterdam, of indien gewenst naar Brussel.

Vervoer

Afhankelijk van het aantal personen wordt er gebruik gemaakt van een eigen bus(je) met chauffeur, of comfortabele 4×4. Beide zijn voorzien van airconditioning en het aantal zitplaatsen is ruim. Je houdt nagenoeg heel de reis de zelfde chauffeur. Verder is er een binnenlandse vlucht met Ethiopian Airlines. Gevlogen wordt van Addis Abea naar Bahar Dar en van Lalibela naar Addis terug. Meer, maar ook minder, binnenlandse vluchten is mogelijk, afhankelijk van afspraak, budget en programma.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in wat betere kleinschalige hotels/lodges. Waar de accommodatie wat eenvoudiger is, wordt toch gekozen voor het beste ter plaatse. Eénpersoonskamers zijn beperkt boekbaar. Bij accommodatie worden hotels genoemd die tijdens de reis gebruikt kunnen worden.

Prijs

De reissommen van onze reizen zoals vermeld op de website vermeld zijn per persoon op basis van kamerdeling (d.w.z twee pesonen per kamer) De reissommen op onze website kunnen veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Voor reizen rond kerst geldt dat deze uiterlijk boekbaar zijn tot 1 september daarna wordt het duurder of is niet meer te boeken.

Eten

Bij deze reis is het ontbijt inbegrepen. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Tijdens reisdagen wordt onderweg vaak geluncht op suggestie van de chauffeur, of gepicknickt als je dit hebt ingeslagen.  ’s Avonds kan er vaak in het hotel gegeten worden, maar je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd zullen niet veel hoger zijn dan € 12,- p.p.

Geld

De munteenheid is de birr.  Kijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen birrs mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Pinnen is op veel plaatsen mogelijk. Vergeet niet voor je vertrekt je pas op ‘buiten Europa’ te laten zetten. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 400,- p.p. (voor 16 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie

Klimaat

Een heuvelachtig land met bergmassieven die een hoogte van 4600 meter bereiken. Ethiopië kent vanwege de verscheidenheid aan landschappen, meerdere klimaatbeelden. De oostelijke laaglanden zijn warm en drukkend en hebben een woestijnklimaat. De reis van Rosetta speelt zich echter af in de heuvels en bergen en daar is het klimaat meer gematigd tot aanzienlijk koeler. Het noorden is doorgaans het hele jaar te bereizen, gemiddelde temperatuur is 23 graden met wisselende avondtemperaturen. Het regenseizoen duurt van juni tot september; de meeste regen valt in de namiddag in de centrale en westelijke hooglanden. In de warme laaglanden is lichte kleding voldoende, maar in de heuvels is warmere kleding aan te bevelen, in de avonduren kan het sterk afkoelen.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Feestdagen

Ethiopië heeft veel religieuze en nationale feestdagen. Er worden christelijke feestdagen als Pasen en Kerstmis gevierd, maar ook islamitische zoals Aid al-Fitr (Suikerfeest).

Timkat (goddelijke openbaring, 19 januari);
Overwinning van Keizer Menelik II op het Italiaanse leger bij Adowa,(2 maart);
Patriots Victory Day (5 mei);
Dag ter herdenking van de val van de Derg (28 mei);
Meskaram First (Ethiopischnieuwjaar, 11 september);
Meskal (de ontdekking van het ‘Ware kruis van Sint Helena’, 27 september).

Excursies

Genoemde excursies zijn bij de reissom inbegrepen! Entrees zijn niet bij de reissom inbegrepen. In overleg met de chauffeur is het soms mogelijk bepaalde sites tijdens de verplaatsingen toe te voegen.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Ethiopië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes, wekker, rol toiletpapier, zakmes (met blikopener)
* zaklamp en reserve batterijen (ook voor camera)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, evt. gele inentingsboekje
* modium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS (zoutoplossing tegen uitdroging)
* adapter/eurostekker (de in Nederland gebruikte stekkers zijn bruikbaar)
* slippers (douche)
* evt. reservebril voor contactlensdragers (het kan stoffig zijn) + sjaal tegen stof (bescherming camera)
* keeltabletten (airconditioning en stof slaat op de keel)
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis!!

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Anders dan bij divers aanbieders te lezen valt, is het  niet verplicht om een inentingsbewijs voor gele koorts bij je te hebben (actuele informatie 2018). Voor een advies per land kun je deze site bekijken http://www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen, en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Bij bezoeken aan kerken en soms ook binnen kleinere gemeenschappen word je geacht bedekkende kleding te dragen (rok, broek, shirt, of blouse met lange mouwen). Na zonsondergang zijn lange mouwen en lange broek aan te raden i.v.m. muggen, en ’s avonds kan het flink afkoelen.

Reisdocumenten

Je paspoort moet bij vertrek uit Ethiopië nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Anders dan op diverse reissites is te lezen, kun je het visum je bij aankomst op het vliegveld kopen (actueel 2018). Kosten bedragen circa € 48,–. Tegenwoordig is het ook mogelijk om online een visum aan te vragen voor Ethiopië.  Deze procedure duurt ongeveer 3 werkdagen. Op de site moeten alle gegevens worden ingevuld en een paspoort scan en pasfoto scan worden geüpload. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Tijdsverschil

Het is in Ethiopië in de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomer is het 1 uur later.

Communicatie

Mobiel telefoneren kan (nog) niet overal. In Addis Abeba zijn de meeste internetmogelijkheden. De meeste hotels hebben WiFi.

Voltage

Het voltage in Ethiopië is 220 volt en je kunt hier niet overal met ‘onze’ stekkers terecht. Een verloopstekker is dus aan te raden. Het afsluiten van elektriciteit komt nogal eens voor tijdens de regenperiode. Een zaklamp is dan handig. Neem zo nodig ook (goede) batterijen mee voor je apparatuur. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-d.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerste aan de direct betrokene(n), als dat niet helpt, dan aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen. Bedenk dat eenmaal thuis, er niets meer kan worden opgelost.

Accommodatie
Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. De hotelkamers hebben waar nodig A.C. en beschikken over een eigen badkamer, soms balkonnetje, dakterras, of tuin. Een eenpersoonskamer is tegen meerprijs boekbaar. Alle hotels beschikken over WiFi, waarvan gratis gebruik gemaakt kan worden. Hier een impressie van de hotels die doorgaans worden gebruikt.

 

Hotel impressies

Addis Abeba – Caravan Hotel

Het Caravan hotel is een modern hotel met een centrale ligging. Het heeft circa 35 ruime kamers, met balkons en goed functionerende badkamers. Het hotel is nog geen 5 jaar oud. WiFi ook in de kamers. Ruim ontbijt buffet en het restaurant zorgt desgevraagd voor roomservice. Receptie spreekt uitstekend Engels en er is een ruime lobby. Net om de hoek ligt het restaurant Mandoline (Franse keuken), met een prima buitenterras. Hotel en restaurant vormen een interessante twee-eenheid.

 

Gondar  – AG Hotel

Meest centraal gelegen hotel van de reguliere middenklassers. Je zet je voet buiten de deur en twee minuten laten zit je op een terras van een theehuis of restaurantje aan de kleine rotonde, het kloppend hart van Gondar. Het hotel heeft een restaurant, dat ook veel door de lokale mensen gebruikt wordt (wat weer iets van de kwaliteit zegt). Kamers zijn goed verzorgd en er is aan de achterkant van de eerste verdieping een groot buitenterras waar je ’s ochtends ook je ontbijt kunt gebruiken.

 

 

Mekele – Axum Hotel

Het hotel heeft een oude- en een nieuwe vleugel die elkaar niet zo veel ontlopen. De accommodatie wordt veel door zakenlieden gebruikt, het heeft een grote parkeerplaats die ’s avonds vol staat met 4×4 terreinwagens. Als overnachtingshotel voor het traject van Axum naar Lalibela een prima plek. Aankomen, iets drinken, stevige douche en dan in het restaurant van de nieuwe vleugel het avondeten. Morgen gezond weer op.

 

 

 

Lalibela – Panoramic view

Onze favoriet. Drie nachten in het Panoramic view hotel staan voor drie dagen genieten van weids uitzicht vanuit de kamer, je balkon, het dakterras, tuinterras, of goed onderhouden tuin. De bekende kerken liggen op loopafstand, en in de direct omgeving van het hotel zijn restaurants en lokale barretjes te vinden. Ontbijt buffet is uitgebreid en kamers zijn ruim, worden dagelijks schoon gemaakt en van schone handdoeken voorzien. Het hotel wordt gerund door een innemende eigenaar, die je bij aankomst enthousiast begroet en dit het liefst vergezeld laat gaan van een Ethiopische koffieceremonie.

 

 

 

Het contact was altijd prettig. Alle hotels voldeden, zelfs Sona Hotel in Debark waar we hele negatieve berichten over lazen. We waren zeer ingenomen met Brahan onze chauffeur, een aardige man die ook heel goed Engels sprak. Hij begeleidde ons altijd tot in het hotel en controleerde de boeking. In Mekele bleek de boeking misgelopen te zijn en binnen de kortste keren regelde hij een ander hotel voor ons. Hij reed ons ook naar de bezienswaardigheden, bracht ons naar de kassa en wachtte tot we alles hadden geregeld. Voor de lunch bracht hij ons naar leuke eetgelegenheden. Hij snapte wat we wilden en leuk vonden en speelde hier op in. En hij was altijd stipt op tijd. Paul en Saskia – maart 2019

+++++++++++++++

Wij hebben genoten van een prachtige reis door een geweldig land vol met indrukwekkende natuur. We zouden iedereen aanraden om dezelfde reis te gaan maken. Onze indruk is, dat Ethiopië zich snel zal ontwikkelen, vooral door toedoen van de Chinezen, die zorgen voor een beter wegennet, een spoorlijn aanleggen en veel grote gebouwen aan het neerzetten zijn. Of de lokale bevolking op het platteland hier wat van gaan meekrijgen is maar de vraag. Fam F. – Enschede okt. 2019

=================

We hebben en heerlijke reis gehad, dank voor het organiseren. Fam. de Haan – september 

===================

Wat een reis, we zijn nog steeds lyrisch! Zo ontzettend tevreden en onder de indruk. Het is nog mooier en fijner geweest dan we vooraf konden voorstellen. Heel erg bedankt voor jullie moeite! Fam de V. – augustus 2018

+++++++++++++++++

Het contact met Rosetta was persoonlijk, echt maatwerk, to the point en antwoorden op mails waren er erg snel, heel prettig! Het was leuk om het boekje Te Gast In Ethiopië te krijgen en de informatie was toereikend. Vervoer  was helemaal goed. Busje van Visit Ethiopia was prima, het busje in Harar was wat gammel maar voldoende voor het gebied waar we waren. De 4×4 was super. In alle vervoersmiddelen voelden we ons veilig en comfortabel. De airco werd niet gebruikt, maar dat was eigenlijk wel fijn (en anders hadden we het zelf kunnen vragen natuurlijk). Er was steeds ruim voldoende ruimte en de chauffeurs waren allemaal erg vaardig, voorzichtig en ook erg vriendelijk!  Alle hotels vonden we prettig en van voldoende kwaliteit. We willen Rosetta bedanken voor de geweldige reis. We hebben veel geleerd, bijzondere dingen gezien en volop genoten! We gaan Ethiopië en Rosetta Reizen ook bij anderen aanraden. Els en Cees mei 2018

++++++++++++++++++++++

We zijn tevreden over lokale agenten. Hielden zich aan afspraken. Chauffeur was een zeer kundig rijder, reed voorzichtig. Prettige man. Heeft bij elk hotel gecontroleerd of alles volgens afspraak was geregeld. Was telkens achteraf geïnteresseerd of wij tevreden waren met het hotel. Dank voor het organiseren. Gerard – febr. 2018

=================

Prachtig land waar we nog een keer terug naar toe gaan (o.a. Danakil depression). We hebben met jullie gevarieerde programma een goede indruk gekregen van deze rijke en gevarieerde cultuur.

Hotels redelijk tot goed. Addis fraai hotel. Naast jullie eettips vlakbij het hotel aten wij ook nog een keer bij Blue Drops, ook tegenover het hotel, wat ook goed was. Simien Lodge was inderdaad prachtig, schout was verplicht, maar gids hadden we liever niet genomen, zeker niet omdat we van de guard helemaal geen gebruik hebben gemaakt maakt. Beetje zonde. De auto die we hadden was prima (Toyota HiLux). Overigens waren we erg blij met onze chauffeur ter plaatse waar nodig erg goed improviseerde.

Panoramic View hotel in Lalibela was fantastisch. Eten goed, mensen aardig, super uitzicht. We vonden dit eigenlijk nog leuker dan Simien Lodge. We danken jullie voor het organiseren van deze mooie reis. Ad en Marina januari 2018

++++++++++++++++++++++++++++++++

Zoals beloofd, hier een wat uitgebreidere evaluatie van onze reis. Alle hotels waren uitstekend, opvallend goede faciliteiten ten aanzien van wifi het hotel in Addis Ababa ‘Caravan’ als topper op zowel sfeer, kamerfaciliteit als restaurant met ontbijt en diner. Restaurant La Mandoline om de hoek was een zeer prettige bijkomstigheid. Na de boeking was het niet direct duidelijk wanneer de boeking definitief was en wanneer verdere informatie zou kome over, E-tickets e.d. Verder wel vriendelijk en correct contact. Extra nadruk over het gebruik van cashgeld als belangrijkste betaalmiddel en pinautomaten die er relatief veel te vinden zijn, maar niet werkzaam voor Europese bankpassen. Een tip over hoeveel cashgeld nodig is tijdens reizen in de minder bevolkte gebieden voor de gidsen, taxi’s, tuktuks, excursies en fooien zou handig zijn. De toeristenprijzen zijn regelmatig vergelijkbaar of hoger dan je in Nederland zou verwachten. Onderhandelen is bij souvenirs goed mogelijk, bij gidsen ligt dit ingewikkeld. Het is leuk om zelf op ontdekking te gaan, maar een gids kan toch zeer prettig zijn om even rust te hebben van “ronselaars” en opdringerige souvenir verkopers. Het was een erg geslaagde reis.  Jeroen de Jong – april 2017

============================================

Mijn zoon Jesse en ikzelf  hebben dankzij jullie goede zorg, een fantastische reis door Ethiopië gemaakt. Daarvoor veel dank.

Een evaluatie:

Jullie informatie is duidelijk en op tijd en als er een fout in de papieren zat (door de verschillende jaartelling ed. in Ethiopië) dan was snel ‘gerepareerd’. De vlucht met Turkisch Airlines: Dit is ongeveer de 10 keer dat ik met die maatschappij vlieg. Altijd services die nu is, zoals die vroeger overal was. Ik bedoel een goede service, nooit moeilijk ergens over doen.  Chaufferu Ennnok is geweldig. Goed rijden in soms moeilijke omstandigheden (zeer vele mensen en vee op de weg), onverharde wegen in gevaarlijke conditie (slechte bergpas). Verder als persoon ook een heel aangenaam gezelschap. Niet zoals ik eerder meemaakte in India en Sri-Lanka chauffeurs die alleen iets weten van koffiebonen, nee hij weet veel interessants te vertellen over volken, politiek, gewoontes, gevaren en vooral VOGELS – voortdurend ligt een dikke vogelgids naast hem waar we de laatste vogels opzoeken die we net zagen, als hij ze al niet uit zijn hoofd wist. Voor ons was het samen eten met hem ook heel aangenaam, leuk en gezellig.  Hij is ongeveer 25 jaar, en is een heel rustig persoon. Daardoor was deze reis met hem een hele mooie (en voor mij een onverwachte) aanvulling. Hotels waren prima tot fantastisch (Addis)

Ik hoop zo dat ik wat  info gegeven heb (en de dank voor jullie inzet), met name onze chauffeur hoog op uw lijst zetten. Hartelijke groet, ook van mijn zoon. Freek – juli 2016

***************************************************

Inmiddels zijn we al bijna een week terug van onze vakantie. We hebben enorm genoten en veel meegemaakt. Alles was uitstekend geregeld, we zijn zeer tevreden over zowel de accommodaties als de begeleiding (ook de chauffeur). Natuurlijk waren er bij sommige hotels de nodige kleine gebreken, maar ze waren meer dan voldoende om ons comfortabel te voelen. Jullie hebben een prima reis samengesteld, waarvoor hulde.

Nogmaals bedankt en groet, – Desiree en Len – mei 2015

======================================

1 Het contact was prima: telefonisch en via de mail snel en adequaat. Er was wat onduidelijkheid over een geboekt hotel, dat werd snel en goed tijdens de reis opgelost. Wij waren zeer tevreden over dit het tussentijds contact met Rosetta,

2 Ik zou als informatie meegeven, dat je absoluut geen last van wagenziekte moet hebben bij deze reis. We hebben berekend, dat we 1100 km in de jeep hebben gereden. Voor ons geen probleem, hoewel er wel 2 hele lange reisdagen waren, maar we hebben onze ogen uit hebben gekeken en ons daardoor geen seconde hebben verveeld. Bij het rijden over onverharde wegen, berg op en berg af, moet je geen last hebben van wagenziekte.

3 Middelen van vervoer: auto waarmee we de rondreis hebben gemaakt: prima.
Vliegtuig binnen Ethiopië: vlogen op tijd, prima reis.
Vervoer van en naar vliegveld door hotel: prima
Vervoer door in Addis: prima

4 Hotels waren goed.
Caravan: goede 3 pers. Kamer, goed restaurant en bar.
Jacaranda: prima 3 pers. Kamer;
Kino hotel: prima 3 pers. Kamer, géén lift, terrasje buiten.
Simien Lodge: mooie 3 pers  Kamer. Accommodatie, generator werkt ’s morgens en ’s avonds 3 uur, zonnepanelen zorgen voor warm water en verwarming (maar wij hadden geen warm water), mooie grote open haarden midden in het restaurant en in de bar, daardoor lekker warm. Eten/drinken prijzig vergeleken met de andere accommodaties. Wel prachtig gelegen, scout bleef ook ’s nachts op de berg, ging de volgende ochtend pas weer met ons mee naar beneden. Inderdaad een prijzige overnachting (ook omdat we nu voor 2 dagen entree voor het park moesten betalen), maar wij hebben erg genoten van de entourage. Wij zouden aanraden om een dag langer in Simien National park te blijven, zodat je nog meer kan genieten van de prachtige vergezichten, de natuur en de wandelmogelijkheden (dat moet wel steeds met een gids). Noemt zich een eco-lodge: steunt goede doelen in de omgeving en let erop, dat de kinderen in de buurt niet bedelen.
Misschien de nieuwe reizigers de keuze geven om of in Debark of in Simien Lodge te overnachten met de daarbij horende prijzen.
Consolar: goed restaurant en bar.
Axum hotel: 2 kamers gekregen (geen probleem), ruim! Goed.
Hotel Lalibela: heeft zeer vriendelijke manager, gastvrije man. Kamer prima en ruim. Restaurant goed, dakterras. We konden hiervandaan lopend naar de kerken.

5 Wij zouden adviseren om nieuwe reizigers een klein beetje te helpen bij het bepalen van de hoogte van de fooien voor de gidsen enz. Ik vond het vervelend, dat ik niet precies kon bepalen wat een reëel bedrag was voor bewezen diensten. Overigens vond ik die info ook niet in de zelf gekochte reisgidsen/-verhalen. De richtprijs voor zakgeld klopte wel ongeveer.
In de praktijk kwam het erop neer, dat je eigenlijk voor elk uitstapje/excursie nog de entree, de gids en de fooien moest betalen.

Fam. van Wel – 27 oktober 2014