Individuele Iran Noord reis, die door de noordelijke en ook de westelijke provincies gaat, deze reis op individuele basis naar Iran is met name bedoeld voor wie meer wil zien dan de klassieke plaatsen.
Van dag tot dag | Overnachtingen |
1 t/m 2 Teheran | 2 nachten |
3 Zanjan | 1 nacht |
4 Maragha | 1 nacht |
5 t/m 6 Tabriz | 2 nachten |
7 Ardebil | 1 nacht |
8 Qazvin | 1 nacht |
9 t/m 10 Hamedan | 2 nachten |
11 Kermanshah | 1 nacht |
12 Dezful | 1 nacht |
13 Ahwaz | 1 nacht |
14 t/m 15 Teheran | 1 nacht |
Vertrek: dagelijks
Individuele Iran Noord reis, het oude Perzië
De prijs van deze individuele rondreis door Iran, is gebaseerd op 3* accommodatie met ontbijt, en de goedkoopste boekingsklasse bij Turkish Airlines. Mocht dit tarief niet meer beschikbaar zijn dan nemen we alvorens de reis definitief te maken, contact met je hierover op. Verwonder je over mausolea, koepelmoskeeën, minaretten en duizenden jaren oude rotsenscripties. Ontdek de culturele rijkdom van dit minder bezochte deel van Iran en proef die oprechte hartelijkheid van de bevolking.
- VertrekTerugPrijsPersonen
Inbegrepen
Vlucht, luchthaventax, alle airconditioned vervoer, genoemde excursies, 3* hotels met ontbijt, diensten genoemde gidsen, organisatie en dekking door garantiefonds GGTO.
Niet inbegrepen
Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.
Visum
Rosetta zal voor de nodige formaliteiten zogen. In het paspoort mag geen stempel staan dat naar een bezoek aan Israël verwijst.
Vluchtschema
Nog niet bekend, in overleg te boeken.
TEHERAN
Vliegtuigen landen tegenwoordig op het Imam Khomeini Airport. Het nieuwe vliegveld, dat op ongeveer 40 kilometer van Teheran ligt. Direct na de douane staat iemand je op te wachten, herkenbaar aan een bordje met je naam. Hij helpt je met de registratie, laat je geld wisselen, regelt je bagage en zorgt voor vervoer naar het hotel. Op weg naar het hotel rijd je langs de in felle kleuren gehulde moderne tombe van Ayatollah Khomeini. Mocht je al eerder in Iran zijn dan ga je op eigen houtje naar het hotel.
TEHERAN
Vrije dag in Teheran, de metropool. Vaak wordt op deze dag het paleizencomplex van de laatste sjah bezocht. Het complex ligt iets buiten de stad en bestaat uit 18 gebouwen die nu als museum zijn ingericht. Het Groene- en het Witte Paleis zijn de voormalig woon- en werkvertrekken en de inrichting zoals deze is intact gebleven. Een andere optie is Het Golestan Paleis, de voormalige residentie van de Sjah in de stadskern, ook dit is opengesteld voor het publiek. Om de hoek ligt de grote bazaar van Teheran, de gewelfde daken en spitse bogen zijn een mooi voorbeeld van de eeuwen oude traditionele architectuur. Verder kan er dan nog een keus gemaakt worden uit diverse musea, zoals het Juwelen-, Glass & Ceramic - en het Nationaal Museum. Zoek je liever de koelte van de bergen, ga dan naar Darband. Met de Tele Kabin-e Tochal omhoog en, met een stop bij één van de vele theehuizen. lopend terug (indien gewenst kunnen we je deze dag ook met je in overleg een eigen programma (zonder of met gids) aanbieden.
TEHERAN - QAZVIN - SOLTANIEH - ZANDJAN
Je verlaat Teheran en rijdt per auto-met-chauffeur via Qazin naar Zandjan. Bij Qazin krijg je de restanten te zien van wat in de 16e eeuw de hoofdstad van het Perzische Safavidenrijk was. Het was Sjah Abbas die de hoofdstad verplaatste naar Esfahan. In Soltanieh zie je het 700 jaar oude mausoleum van Sultan Oljeitu, het enig nog resterend bouwwerk van wat ooit de hoofdstad van het Mongoolse rijk is geweest. Dit juweeltje van architectuur toont aan dat de Mongolen niet alleen barbaars waren, maar ook gevoel hadden voor schoonheid. Vanwege de ligging en sierlijke decoraties, wordt dit majestueus solitaire graf vaak gezien als voorloper van de Taj Mahal.
ZANDJAN - TAKHT - E SALMON - MARAGHEH
De dag begint met een rondje Zandjan. Je ziet onder andere Rakhtshoy Khaneh, een gerestaureerde plek waar vroeger de was werd gedaan. Op weg naar Maraghe wordt ‘de troon van Salomon’ bezocht. Hier staan de resten van een Zoroastrische tempel gewijd aan de godin Anahita. De site zou ook de bakermat van het Zoroastrisme zijn en is sinds 2003 door UNESCO tot werelderfgoed verklaard. Geslapen wordt in Maragheh.
MARAGHEH - TABRIZ
In Maragheh staan vijf graftorens uit de 12e eeuw de je aan inspectie kunt onderwerpen. Het oudste mausoleum is de ‘Red Dome’. Deze tombe dateert uit 1149. Mooie bepleistering met tegels en ook inscripties. Dit is één van de eerste tombes waar voor de buitenwanden geglazuurde tegels zijn gebruikt. De blauwe fragmenten hiervan zijn nog zichtbaar. De overnachting is in Tabriz.
TABRIZ - GHARA KELISSA - TABRIZ
Deze dag is gereserveerd voor Ghara Kelissa, in het Engels bekend als het ‘St. Thaddeus Monastery’. Dit Armeense klooster ligt in de provincie West Azerbedjan en is opgedragen aan Judas Thaddeüs, één van de twaalf apostelen. Thaddeüs predikte met Simon het evangelie in Syrië, Armenië en Perzië. Op de plaats waar hij begraven is werd een kerk gezet die bij een aardbeving in 1319 volledig is verwoest. Het grootste deel van het huidige gebouw dateert uit de 19e eeuw. Deze UNESCO site staat ook bekend als ‘the black church’, dit vanwege de grote zwarte stenen die bij de bouw gebruikt zijn. Terug in Tabriz is het tijd voor de Blauwe Moskee en de bazaar, één van de oudste en meest karakteristieke van heel het Midden-Oosten. Het is een gigantisch complex, met rijk gedecoreerde koepels waar licht en lucht door naar binnen komt. De bazaar is zo bijzonder dat deze het predicaat ‘werelderfgoed’ heeft gekregen.
TABRIZ - ARDEBIL
Geen monumenten of archeologische sites vandaag, maar genieten van natuur. De rit naar Ardebil gaat over bergen, door uitgestrekte bossen en langs zoetwatermeren. Afgelegen dorpjes met huizen uit klei opgetrokken, grazende geiten, schapen en ezels zorgen voor een impressie van het Iraanse platteland. De route gaat voor een deel door de 'Coulered Mountains', een natuurverschijnsel dat verder niet in Iran voorkomt.
ARDEBIL - BANDAR ANZALI - MASOULEH - QAZVIN
Ardebil was ooit het religieus centrum van de Safadische broederschap en is bekend om het mausoleum van Sjeik Safi al Din, stichter van deze van oorsprong soennitische soefiorde. Volgelingen van deze Sjeik trokkenmassaal naar deze plaats en al snel werd het een bedevaartsoord. Van 1501 tot 1722 regeerde de Safavidische dynastie met Ardebil als politiek en religieus middelpunt. De Safavidische vorsten stelden zelf dat ze seyyeds, directe afstammelingen van de profeet Moahmmed, waren. Aantoonbaar is slechts een rechte lijn met Sjeik Safi- al Din. Na de bezichtiging rijd je langs de kust naar Bandar e-Anzali Hier kun je even de benen strekken en frisse lucht inademen van de Kaspische Zee, of met een motorbootje de lagune in. Resteert deze dag nog het bergdorpje Masouleh. De architectuur is hier heel bijzonder. De huizen zijn zo schuin op een heuvel gebouwd dat de onderste laag met de bovenste is verbonden. Het dak van een huis kan de binnenplaats zijn van een hoger gelegen huis.
QAZVIN - HAMEDAN
Door de gelijknamige provincie rijd je deze dag naar Hamedan waar je de Alavian Dome, een indrukwekkend 12e-eeuws monument, met één van de meest gedecoreerde gevels in Iran, te zien krijgt. Andere historische plekken waar je heen kunt zijn de tombes van de dichter Baba Taher en filosoof Avicenna. Als zo veel tombes in Iran liggen ook deze monumenten in parkjes waar ze als sociale ontmoetingsplek worden gebruikt.
HAMEDAN
Vandaag is ’Gandjnameh’ aan de beurt. Rotsinscripties daterend uit het Achaemenid tijdperk, ongeveer 500 voor Chr. Het zijn teksten waarin God wordt geprezen, maar ook Darius en Khashayaer, beiden Sjah tijdens deze regeerperiode, worden verheerlijkt. De tekst is in drie verschillende talen geschreven; Perzisch, Babylonisch en Elamit.
HAMEDAN - KERMANSHAH
Op weg naar Kermanshah bezoek je Bisotoun. Het belangrijkste monument van deze archeologische site is het bas-reliëf en spijkerschrift inscriptie van ongeveer 1200 regels in opdracht van Darius I, toen hij de troon besteeg van het Perzische Rijk, 521 v.Chr.
KERMANSHAH - KHORAMABAD - DEZFUL
Bezoek aan het strategisch gelegen Falak-Ol-Aflak, een gigantische burcht uit de Sassanidische tijd (226-651). Het op een steile berg gebouwde fort kende van oorsprong 12 torens, waarvan er nog 8 staan. Dezful is een plaats met rijke geschiedenis en is bekend door haar stenen brug die al eeuwen wordt gebruikt.
DEZFUL - ANDIMESHK - SUSA - CHOGHA - AHWAZ
Meer en meer nader je de grens met Irak, je blijft echter in Iran en krijgt de door Franse archeologen herbouwde citadel van Shush te zien. Nu je toch in de omgeving bent mag je het graf van de in het Oude Testament genoemde profeet Daniël niet vergeten. De tombe heeft een heel eigen sfeer en is een bedevaartplek voor zowel moslims als Iraanse Joden.
BINNENLANDSE VLUCHT
Tussen Ahwaz en Teheran zijn per dag vijf binnenlandse vluchten, één daar van wordt voor de terugvlucht naar de hoofdstad gebruikt. We proberen een vroege vlucht te boeken zodat er nog voldoende tijd is om de hoofdstad nog het een en ander te gaan bekijken.
TEHERAN
Na een korte nacht is er de transfer van het hotel naar het vliegveld. Het wekken is afhankelijk van de vertrektijd van de maatschappij waarmee gevlogen wordt.
Accommodatie
Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging. De hotelkamers hebben airconditioning en beschikken over een eigen badkamer. Bijna alle hotels hebben. WiFi. Eenpersoonskamers zijn (beperkt) boekbaar. Hier een impressie van hotels die vaak worden gebruikt.
Teheran Masshad Hotel
Dit hotel ligt centraal in Teheran, en is erg gewild bij reisorganisaties. Personeel is vriendelijk en bereid tot extra service, zoals taxi’s regelen. Het hotel heeft een restaurant en fijn dakterras met uitzicht op de bergen rond Teheran (waar tot eind mei nog sneeuw op kan liggen). Interessant is ook de locatie; vlakbij de voormalige Amerikaanse ambassade. Wifi is gratis en werkt goed.
Tabriz International
Het hotel is één van de bekendste hotels van de stad en wordt gerekend tot de betere accommodaties. Het heeft dan ook 4* beoordeling door de Iraanse Tourist Board. Enkele jaren geleden is het hotel volledig gerenoveerd. Een strakke stijl is door gevoerd in kamerinrichting en decoratie. Sommigen spreken van een design hotel, maar dat is niet wat het hotel zelf ambieert. Fijne grote lobby, prettige receptie. Zoals alle hotel in Iran heeft het ondanks de vier sterren geen buitenzwembad (de Europese standaard voor 4*).
Hamadan – Baba Taher Hamadan
Het hotel ligt aan een parkje met diverse restaurantjes en ook het centrum is op loopafstand. De bijnaam van deze accommodatie is ‘Het spiegeltjes hotel’, waarschijnlijk hoeft dit weinig uitleg. Het is een 4* hotel dat we al jaren gebruiken, prima kamers met minibar en satelliet televisie. Roomservice 24 uur. Beslist één van de betere hotels van Hamadan.
Vervoer
Er wordt standaard gevlogen met Turkish Airlines. Het landvervoer is per auto met chauffeur, met eenvoudige kennis van de Engelse taal. Er is meestal sprake van wisselende chauffeurs.
Accommodatie
Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in een land als Iran niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Bij meer dan twee deelnemers, kan er ook een 1 persoonskamer gereserveerd worden.
Eten
De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen kun je soms onderweg in overleg met de chauffeur regelen. Lunch en diner kan vaak ook in het hotel. Je krijgt voor je vertrek ook tips over leuke, sfeervolle eetgelegenheden. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan € 10,- p.p.
Programma
Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Het is ook mogelijk om reeds in Nederlands aanpassingen op het gepubliceerde programma te maken, De reis is bedoeld als voorbeeld hoe de reis uitgevoerd kan worden, Het is ook mogelijk dat de reis in tegenovergestelde richting wordt uitgevoerd.
Tijdsverschil
Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland (bij overgangstijd 1,5 uur)
Beste reistijd Iran
Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er aangenamer. Bekijk deze website voor het weerbericht. http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Iran/82.
Reisdocumenten
Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het visum wordt in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. Je hoeft hiervoor niet zelf naar de Iraanse ambassade en het paspoort hoeft niet opgestuurd te worden. Kosten € 75,-. Het e-ticket en overige documenten krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Op het vliegveld in Teheran kan worden gevraagd naar een verklaring van je zorgverzekering. Het is verstandig deze van te voren aan te vragen, de meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee en geven dit binnen een dag af.
De verklaring moet aan het volgende voldoen;
in het Engels zijn opgesteld
het woord Iran moet erin vermeld staan
naam van verzekerde moet zijn vermeld
op briefpapier van de zorgverzekering (logo)
van wanneer tot wanneer het verblijf in Iran is
Gidsen
Indien gewenst kunnen er in diverse plaatsen gidsen worden toegevoegd. Ook is het theoretisch mogelijk om voor heel de reis een gids mee te laten reizen. Informeer als je hier belangstelling voor hebt. Wat we adviseren in Teheran een city tour te boeken. Meerkosten voor eigen busje met chauffeur en gids circa 70 euro p.p.
Geld
De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Wel kun je met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in b.v. Esfahan.
Communicatie
Telefoneren kan in Iran ook met een Smartphone. Er zijn volop internetmogelijkheden en de meeste hotels hebben WiFi. Zakelijke smartphone kan soms kleine problemen opleveren. Facebook wordt geweerd.
Gezondheid
Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.
Kleding
Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt moet zijn. Mannen kunnen korte mouwen dragen, géén korte broeken. Het dragen van een stropdas is wat minder gepast, het verwijst naar de periode van de sjah. Vrouwen dragen de verplichte hoofddoek vanaf het moment van landing op Iraanse bodem. In heiligdommen is voor de dames ook de chador verplicht. Deze krijg je daar te leen. Kledingadvies voor vrouwen (zie ook foto hieronder): een bovenstuk (met lange mouwen) dragen tot ruim over de billen/heupen eventueel tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Eronder een wijde broek (pantalon), lange rok en/of jurk, spijkerbroek, net wat je gewend bent. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Lokale jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig en hygiënisch.
KLEDINGADVIES VOOR IRAN REIZIGERS
Voor vrouwen zijn er specifiekere kledingvoorschriften dan voor mannen. Omdat er regelmatig vragen komen van met name de vrouwen omtrent deze voorschriften, volgt hier enige kleding informatie. Het betreft hier een samenvatting van adviezen, gegeven door reizigers en reisleiders van Rosetta Reizen. Wanneer reizigers zich over het algemeen houden aan deze voorschriften, dan is de gekozen kleding discreet. Een perfect kledingadvies geven is niet eenvoudig: de meningen hierover blijven verschillen, wat we echter bijna altijd horen is dat men de kledingvoorschriften veel stringenter had begrepen dan het in praktijk blijkt te zijn!.
DE HOOFDDOEK (HEJAB) moet altijd gedragen worden, behalve in je hotelkamer (dus ook in restaurants en in de bus). In het vliegtuig gaat de hoofddoek om bij landing op Teheran. Het prettigst draagt een niet te gladde hoofddoek (deze blijft beter zitten) van katoen. Zwart is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur. Een beetje zichtbaar haar is geen probleem. In de verschillende bazaars in Iran worden volop (goedkope, modieuze) sjaals verkocht tegen een zeer goedkope prijs. Als hoofddoek kan dus zeker een brede sjaal gedragen worden. Neem evt. (schuif)spelden mee om afglijden te voorkomen.
DE CHADOR is een grote donkere lap stof die om het hoofd en rest van het lichaam wordt gedrapeerd om zo van top tot teen de lichaamsvormen te bedekken. Chador betekent letterlijk: ‘tent’. Vanaf 1978 dragen vrouwen weer de chador en hoewel deze nog lang niet uit het straatbeeld is verdwenen, geven de meeste meisjes en jonge vrouwen de voorkeur aan een lange jas. Voor toeristen is de chador alleen verplicht in heiligdommen o.a. in: Mashhad en Qom. Deze worden over gratis uitgeleend. Een enkeling geeft er nog wel eens de voorkeur aan om een eigen chador te hebben. Deze zijn op bepaalde plaatsen te koop. Vraag dit aan de gids. Mocht je interesse hebben dan raden we je aan om ze al in Teheran aan te schaffen. De gangbare kleur is zwart en katoen draagt het prettigst: dit is niet te zwaar en glijdt niet van je hoofd af.
VERDER GELDT dat je een ‘bovenstuk’ (met lange mouwen) draagt tot ruim over de billen/heupen en evt. tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Licht getailleerd kan in de wat modernere steden. Eronder draag je een wijde broek, pantalon, lange rok of spijkerbroek, net wat je gewend bent. De geschikte stofkeuze in de warme maanden is katoen of linnen. Een goed voorbeeld is de zogenaamde Indiaase ‘kameez’: een katoenen lange blouse/jurk met een dunne katoenen pyama-achtige broek eronder of een Marokkaanse jalaba. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat ieder gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig, hygiënisch en in het belang van de reinheid in een moskee.
MANNEN dragen een lange broek met shirt/blouse. Mannen in Iran dragen géén korte broek. Korte mouwen mag, in de moskee geeft lange mouwen meer respect, maar kort is toegestaan.. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden! Een pet o.i.d. is wel zo prettig, vooral in de hete maanden.
Advies: neem verschillende kledingsoorten mee, vanwege de wisselende temperaturen. Beter iets teveel kleding dan te weinig! En hotels bieden laundry service.
Bagage
Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Iran (enkele worden genoemd bij onze literatuurlijst) verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten (AC slaat op de keel)
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of Entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis !!
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* oordopjes (geluidsoverlast), iets om te wekken, reserve batterijen
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* regenjas in de winter
* stevige (wandel)schoenen
* slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren is ten strengste verboden!!
Excursies
Entrees en gidsen zijn niet bij genoemde excursies inbegrepen
Voltage
Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.
Links
De volgende websites geven informatie over diverse aspecten van Iran (cultuur, natuur, reizen, politiek, praktische tips, etc.):
* www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen
* www.iran-daily.com
Ramadan
De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.
Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.
Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.
Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.
N.B. Tijdens de Ramadan bieden we deze reis wel aan, maar we zullen u er van te voren wel op attenderen als het Ramadan is.
Offerfeest
Een tweede periode waarin beter niet gereisd kan worden in Iran is tijdens het Offerfeest (Eid Al-Adha). Musea, souqs en archeologische sites zijn op deze dagen gesloten.
Tot slot
We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dat niet helpt aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.