Reis per auto met chauffeur van Casablanca naar het havenplaatsje Essaouira, en dan door naar Marrakech, verreweg de mooiste van de vier Koningssteden. Onderga Marokko, ‘waar de zon ondergaat’.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Casablanca1 nacht
3 t/m 5 Essaouira3 nachten
6 t/m 8 Marrakech3 nachten

Vertrek: dagelijks

 

Marokko reis met Essaouira, een introductie

De Marokkaanse stad Casablanca, is waarschijnlijk de bekendste plaats van het land, maar het is niet de hoofdstad. Wel staat hier de grootste moskee van heel Noord-Afrika: de Hassan II-moskee, genoemd naar de vroegere koning. Langs Atlantische Oceaan reis je via diverse vissersplaatsjes naar Essaouira, een oud Portugees plaatsje dat op de UNESCO lijst van werelderfgoed staat. Daarna door naar het magische Marrakech, de mooiste van de vier Koningssteden. Deze individuele Marokko rondreis is gebaseerd op logies met ontbijt en de goedkoopste boekingsklasse bij Royal Air Maroc.  Mocht dit tarief niet meer beschikbaar zijn dan nemen we, voordat we de reis definitief maken, contact met je hierover op. Klik links in de kolom voor het dag tot dag programma van deze Marokko Essaouira reis en lees hoe deze individuele rondreis kan verlopen. Onthoud wel elke reis is anders, en ook Marokko is geen dag hetzelfde!

 

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek
  Terug
  1.445,00
  Per Persoon
   
  Nog boekbaar?7

Inbegrepen

Vlucht, luchthaventax, al het genoemd vervoer, hotels met ontbijt, diensten agenten en Nederlandse organisatie met dekking van Garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen

Verzekering, boekingsbijdrage, bijdrage GGTO € 7,50 per persoon,

Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 250,-

Visum:
Voor mensen met de Nederlandse nationaliteit is geen visum vereist.

Vluchtschema gevlogen wordt met Royal Air Maroc, het schema  met dagelijks vertrek is als volgt (wijzigingen onder voorbehoud):

Heen
Dagelijks AT 851 – Amsterdam – Casablanca – 16.45 – 19.25

Terug
Dagelijks AT 402 – Marrakech  – Casablanca -10.05 – 10.55
Dagelijks AT 850 – Casablanca – Amsterdam – 11.25 – 15.50


Vluchtschema gevlogen wordt met Royal Air Maroc, het schema is als volgt

Heen
Dagelijks AT 851 – Amsterdam – Casablanca – 16.45 – 19.25

Terug
Dagelijks AT 402 – Marrakech  – Casablanca -10.05 – 10.55
Dagelijks At 850 – Casablanca – Amsterdam – 11.25 – 15.50

VLUCHT NAAR CASABLANCA

In de middag is het vertrek vanaf Schiphol voor de vlucht met Royal Air Maroc naar Casablanca. De vlucht is rechtstreeks, dat spaart tijd en CO2-emissie. Casablanca, een legendarische naam, is een mix van Europa, Afrika en het Midden-Oosten. De vlucht duurt ongeveer 3,5 uur, maar omdat het in Marokko 2 uur vroeger (in de zomer 1 uur) is dan in Nederland sta je 1,5 uur later al op Marokkaanse bodem. Je wordt opgewacht door iemand die je naar je hotel brengt. Het hotel heeft een centrale ligging, in een omgeving vol leuke terrassen en restaurantjes. Je voelt al snel 'in Marokko'.

 

HASSAN II MOSKEE EN TRANSFER NAAR ESSAOUIRA

Wakker worden in Casablanca, de economische hoofdstad van Marokko. De chauffeur haalt je op en brengt je naar de indrukwekkende Hassan II-moskee, aan zee. Dit is de recent gebouwde Grote Moskee van Casablanca. Op het hele uur is hier in de ochtendyren een rondleiding in diverse talen. De Hassan II Moskee is niet alleen één van de grootste moskeeën in de Arabische wereld, het is ook één van de weinige in Marokko die voor niet-moslims toegankelijk is. De moskee staat met haar vele marmer in schril contrast met de lemen kashba's in de rest van het land. Daarna rijd je in zuidelijke richting langs de Atlantische Oceaan. Via Safi, bekend van de sardienenindustrie, kom je uiteindelijk aan het eind van de middag in het oude (bad)plaatsje Essaouira. Je hebt hier drie hotelovernachtingen in een Riad (een kleinschalig hotel in een verbouwd koopmanshuis). Op de kade wordt op primitieve barbecues de vis gegrild en daarna direct op het bord gelegd, lekkerder en verser kan niet. Wil je binnen eten dan kan dat bij Sam ('Chez Sam'). Het is echt relaxen in dit rustieke plaatsje dat de hippies in de 60e jaren al hadden ontdekt. Ook de vele foto's van Jimmie Hendrix in restaurantjes en barretjes duiden op deze periode, het verhaal doet de ronde dat hij hier enkele maanden in een plaatsje in de buurt, of in Essaouira zelf, heeft doorgebracht.

 

HAPPEN EN STAPPEN IN ESSAOUIRA

De eerste vrije volle dag in Essaouira, een schattig, wit met blauw havenplaatsje dat op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat vermeld. De mensen zijn gemoedelijk en uit houtwerkplaatsen komt de geur van cederhout je tegemoet. Het verkeer wordt in het centrum geweerd, en zo blijft veel van haar oorspronkelijkheid bewaard. Door de hoge stadsmuren, verweerde huisjes en de vele pleintjes met terrassen zorgen voor een ontspannen sfeer en geven het plaatsje op die manier een eigen identiteit.

 

ZWEMMEN EN ZONNEN IN ESSAOUIRA

Een dagje in Essaouira kun je op veel manieren vullen. Je kunt een flinke wandeling maken langs het strand, wat te combineren is met zwemmen in zee, een beetje kuieren door het stadje, wat drinken op een gezellig terras, of gewoon wat kleur zien te krijgen op het strand. In de haven van het plaatsje ligt een grote vloot vissersschepen, je kunt hier het binnenbrengen van de vis meemaken en zien hoe het meteen verhandeld wordt. Ook kun je aanschuiven bij één van de vele openlucht-visrestaurantjes, er is keus van verse sardientjes, tot tong en inktvis. 's Avonds nog één keer flaneren over de prachtige boulevard, direct langs de oceaan, tussen al die op hun best geklede verliefde Marokkaanse stelletjes.

 

 NAAR MARRAKECH

Vandaag kom je, na een rit van ongeveer 3 uur, in de mooiste van de vier 'Koningssteden': Marrakech. Deze stad wordt 'de parel van het zuiden'' genoemd en is veel meer Afrikaans dan de metropool Casablanca. Je neemt, ook hier, intrek in een riad, een tot hotel omgebouwd monumentaal herenhuis. Zodra de zon zakt, ondergaat het kloppend hart van de stad, het centrale Djemaa al Fna plein een gedaanteverwisseling. In een mum van tijd is het gevuld met de meest uiteenlopende eetstalletjes en vormen van vermaak. Op het plein worden dansvoorstellingen gegeven door mannen die als vrouw verkleed zijn, zie je verhalenvertellers, slangenbezweerders, waterverkopers, tandartsen en jongleurs en veel, heel veel muzikanten.

 

MARRAKECH

Vrije dag Marrakech. In de bazaar van kun je van alles kopen; lampen, kleden, kaftans, hout- en koperwerk. Het is wel een kwestie van afdingen. Waar Marokko vooral bekend om staat zijn 'interieurs'. De vele  'riads', kolossale koopmanshuizen met een patio, die tot hotel of restaurants zijn omgetoverd, zijn hier een mooi voorbeeld van. Op maandagen en donderdag is er ook de mogelijkheid de Marokkaanse keuken beter te leren kennen. Een in Marrakech wonende Nederlandse leert de fijne kneepjes voor het maken van tajine, couscous en diverse salades. De workshop wordt afgesloten met een gemeenschappelijke maaltijd.

 

MARRAKECH

Nog één dag in dit imposante stadje. Zoals in alle koningssteden is er sprake van een oud en een nieuw deel van de stad. De ommuurde ‘medina’ (oude binnenstad) is een wirwar van steegjes en gangetjes, een indrukwekkend gangenstelsel met na elke bocht weer een fotogeniek hoekje  Hier kun je makkelijk  verdwaald raken, maar wees gerust, je komt er altijd uit. Ook kun je een bezoekje brengen aan het museumpje van de Nederlander Bert Flint. Deze historicus en kunstkenner heeft een bonte verzameling van gebruiksvoorwerpen bij elkaar gebracht. Je ziet meubels, tapijten, kookgerei, wapentuig en meer attributen voor dagelijks gebruik. De collectie is voor publiek toegankelijk. En 's avonds is er natuurlijk weer dat knotsgekke plein, waar je je ogen volop de kost kunt geven en je je camera, of smartphone het werk kunt laten doen.

 

VLUCHT NAAR AMSTERDAM, OF BRUSSEL

Alweer de laatste dag van deze reis. Vroeg in de ochtend word je door onze agent naar het vliegveld gebracht, een ritje van minder dan 15 minuten. Nadat je het traject Marrakech - Casablanca met een binnenlandse vlucht hebt afgelegd, wordt de terugreis vervolgd met de vlucht Casablanca - Amsterdam. Mocht je wat langer willen blijven in Marrakech, dan kan de reis moeiteloos worden verlengd. Je zou dan ook voor de genoemde workshop koken kunnen kiezen, of nog een nachtje extra in Marrakech, of dorpjes in de omgeving kunnen opzoeken. De plaatsjes Taroudannt en Tioute komen hiervoor zeker in aanmerking. We hebben goede contacten, kennen heel wat riads en andere kleinschalige accommodaties, kortom; thuis in het onbekende. Ook in Marrakech.