Reizen in Iran? Complete individuele voorbeeldreis waarin zowel het noordelijke deel, als de klassieke zuidelijke regio zijn opgenomen. Met oog voor detail, reizen in een andere wereld.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Teheran2 nachten
3 Bandar Azali1 nacht
4 Ardabil1 nacht
5 t/m 6 Tabriz2 nachten
7 Tekab1 nacht
8 t/m 9 Hamedan2 nachten
10 t/m 11 Kashan2 nachten
12 Abyhan1 nacht
13 t/m 15 Esfahan3 nachten
16 t/m 17 Yazd2 nachten
18 t/m 20 Shiraz2 nachten

Vertrek: dagelijks

 

Iran reis met oog voor je eigen details

De prijs van deze reis door Iran is gebaseerd op een mix van 3* en 4* accommodatie met ontbijt, en de goedkoopste boekingsklasse bij Turkish Airlines. Mocht dit tarief niet meer beschikbaar zijn dan nemen we alvorens de reis definitief te maken, contact met je hierover op. De reis is bedoeld voor minimaal twee personen en je reist per auto met privé chauffeur. Voor het dag tot dag programma klik boven. Deze route dient als voorbeeld van wat mogelijk is in 20 dagen, maar kan natuurlijk op alle punten worden aangepast en uitgebreid, zoals ander vliegtuigmaatschappij, hotelklasse, route, etc. We zijn je daarbij graag van dienst

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek
  Terug
  2.765,00
  Per Persoon
   

Inbegrepen:

Vlucht met Turkish Airlines, luchthaventaks, vervoer met airconditioning, genoemde excursies, middenklasse hotels met ontbijt, Nederlandse organisatie met dekking door garantiefonds GGTO en 18 jaar reiservaring in Iran.

Niet inbegrepen:

Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage (€ 20, – per factuur), etc.

Zakgeld indicatie € 200,- p.p. per week


Vluchtschema

Gevlogen wordt met Turkish Airlines. Het schema zou er zo uit kunnen zien:

Heen
TK 1958 – Amsterdam – Istanboel – 12.30 – 16.50
TK 884  – Istanboel  – Teheran –19.15 – 22.45

Terug
TK 873 – Shiraz  – Istanboel  – 05.20 – 7.10
TK 1951  – Istanboel  – Amsterdam – 8.20  – 11.00

AANKOMST TEHERAN

Aankomst op Khomeini Airport, het ultra nieuwe vliegveld van Teheran, de trots van het land. De dresscode voor vrouwen geldt sinds 1979; hoofddoekje dat minimaal de helft van het haar bedekt. Je ziet veel zwart, maar in feite kan het elke kleur zijn. Onze lokale vertegenwoordiger wacht je op, geeft desgewenst advies over het wisselen en zorgt voor een vlotte transfer naar een centraal gelegen hotel. Het hotel ligt in de buurt van de oude Amerikaanse ambassade.

 

TEHERAN

Vrije dag in het reusachtige Teheran. De stad beschikt over een groot aantal musea die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Je kunt deze dag je eigen invulling geven, maar mocht je daar de voorkeur aangeven dan regelen we graag een georganiseerde city tour voor. Hier wat suggesties; het Fardousi plein, het in het noorden van de stad gelegen Saadabad Complex met de woonhuizen (lees paleizen) van de laatste sjah, tegenwoordig als museum te bezoeken, de Grote Bazaar, het Glas & Ceramiek museum (veel honderden jaren oud glaswerk en prachtige keramiek ondergebracht in een architectonisch interessant gebouw uit de Qajer-periode), het Nationaal Museum, of het ‘Muze-yeb Javaherat’ met zijn indrukwekkende collectie edelstenen en kroonjuwelen. Een absolute must is het Golestan Palace. Dit prachtig gedecoreerde paleis in het centrum van de stad moet je hebben gezien. Kleurrijke, met de hand geschilderde, tegels aan de buitenkant en met fijn geslepen spiegeltjes beklede kamers van binnen. Kristallen kroonluchters en geschenken uit heel de wereld sieren de hoge ruimtes van dit voormalig werkpaleis van de Sjah. In het noordelijk deel van deze immense stad liggen nog twee paleis complexen; het Niavaran en het Saadabad. Beide complexen bevatten diverse musea en voormalig keizerlijke residenties. De paleizen zijn opengesteld voor het publiek en grotendeels nog authentiek ingericht. 's Avonds zijn er traditionele restaurants te bezoeken, zoals het Farahzad Abshar restaurant. Hier eet je in een mooie tuin, leunend op kussens, in kleermakerszit op houten, met tapijten beklede bedden. Alcoholvrij bier is verkrijgbaar!

 

TEHERAN - BANDAR E-ANZALI

Je verruilt Teheran voor het noordelijke Bandar e-Anzali, of Anzali zoals het meestal wordt genoemd. Dit is een echte havenstad (Bandar betekent haven), in de bazaar is het een mengelmoes van nationaliteiten, zo wordt er Russisch, Turks en Armeens gesproken. Je hebt  hier de mogelijkheid met een motorbootje door de lagune te varen, de Iraanse Biesbosch. Verder heeft de boulevard leuke terrassen waar je wat kunt drinken, of aan een waterpijp kunt lurken.

 

ANZALI - MASOULEH - ARDEBIL

Vanuit Anzali rijd je eers naar het plaatsje Masouleh. Het bijzondere van dit dorpje is dat de daken van huizen overlopen in de fundering van de huizen die daar boven zijn gebouwd. Ook voor Iraanse mensen is dit een toeristisch trekpleister. Dan gaat de reis langs de Kaspische zee naar Ardebil, de meest noordelijke stad van dit  programma. Je zit nu tegen grens met Azerbeidzjan. Ardebil gold ooit als het religieuze centrum van de Safadische broederschap en is bekend om het mausoleum van Sjeik Safi al Din, stichter van deze van oorsprong soennitische soefi orde. Volgelingen van deze Sjeik trokken massaal naar deze plaats en al snel werd het een bedevaartsoord. Van 1501 tot 1722 regeerde de Safavidische dynastie met Ardebil als politiek en religieus middelpunt. Het mausoleum is een hoge koepelvormige rond bouwwerk versierd met blauwe tegels en is ongeveer 17 meter hoog.

 

ARDABIL - TABRIZ

Een rit van ongeveer drie uur brengt je in Tabriz, de hoofdstad van de provincie Oost Azerbeidzjan en ooit de hoofdstad van het hele rijk toen Azerbeidzjan hier nog deel van uitmaakte. Onderweg krijg je de 'Coulered Mountains' te zien, een natuurverschijnsel dat verder niet in Iran voorkomt.

De belangrijkste bezienswaardigheden in Tabriz zijn de Blauwe Moskee en de bazaar, één van de oudste en meest karakteristieke van heel het Midden-Oosten. Het is een netwerk van gangen en straten overdekt door gewelven met koepels waar licht en lucht door naar binnen komt. .

De Blauwe moskee met het kleurrijke tegelwerk dateert uit 1465 en al heeft ze bij twee stevige aardbevingen de nodige schade opgelopen, wordt deze nog steeds gezien als een meesterwerk van Iraanse tegelkunst. Direct naast de moskee ligt het Azerbaijaans Museum.

 

TABRIZ

Vrije dag in Tabriz. Deze dag is het ook mogelijk een facultatieve dagexcursie naar Ghara Kelissa, in het Engels bekend als het ‘St. Thaddeus Monastery’ te maken. Dit Armeense klooster ligt in de provincie West Azerbeidzjan en is opgedragen aan Judas Thaddeüs, één van de twaalf apostelen. Thaddeüs predikte met Simon het evangelie in Syrië, Armenië en Perzië. Op de plaats waar hij begraven is werd een kerk gezet die bij een aardbeving in 1319 volledig is verwoest. Het grootste deel van het huidige gebouw dateert uit de 19e eeuw. Deze UNESCO site ligt op een prachtige plek tussen een ruig en bergachtige landschap. Voor liefhebbers van kale en ruige natuur wordt dit een top dag.

 

TABRIZ - TAKAB

Vertrek naar Takab, via het bergdorp Kandovan. Kandovan is een ongeveer 800 jaar oud dorpje, waar de huizen in de rotsen zijn uitgehouwen. Het plaatsje is voor het grootste deel gevormd door vulkanisch gesteente, overgebleven van een uitbarsting van de Mount Sahand, enkele honderden jaren geleden. De woningen zijn niet op een berg gebouwd, maar in een berg. Dit zorgt in de zomer voor verkoeling en houdt in de winter de warmte vast. Deze unieke architectuur tart de fantasie en laat zich met niets vergelijken. Het plaatsje wordt ook wel 'het verborgen dorp' genoemd, ook Iraanse mensen brengen hier graag een bezoek en maken daar dan een dagje uit van, waarbij ook een uitgebreide picknick hoort.

In een eenvoudig hotel in Takab breng je de nacht door. Takab is een traditioneel Koerdische provinciestadje en heeft een, vooral 's avond, kleurrijke en levendige bazaar.

 

TAKAB - HAMADAN

Door een landschap met lemen dorpjes rijd je naar Takht-e Soleiman (de Troon van Saloma). Deze UNESCO site ligt op ruim 2000 meter hoogte, en is omgeven door bergtoppen. Het werd gesticht in de 3e eeuw en was een Zoroastrisch heiligdom. Wat nu nog rest zijn imposante restanten rond een kratermeer in een ommuurde omgeving. De plaats wordt gezien als de bakermat van het Zoroastrisme en is sinds 2003 tot werelderfgoed verklaard. Dan rijd je door de gelijknamige provincie naar Hamadan waar je de Alavian Dome, een indrukwekkend 12e-eeus monument, te zien krijgt. We reserveren in Hamedan een kamer voor je in het 4* 'spiegeltjes' hotel en je verblijft hier twee nachten.

 

HAMADAN

Vandaag brengt de chauffeur je naar ’Ganjnameh’. Rotsinscripties daterend uit het Achaemenid tijdperk, ongeveer 500 voor Chr. Het zijn teksten waarin God wordt geprezen, maar ook Darius en Khashayaer worden verheerlijkt. Beide mannen waren Sjah tijdens deze regeerperiode. De tekst is in drie verschillende talen geschreven; Perzisch, Babylonisch en Elami. De rest van de dag heb je voor je zelf in het gezellige Hamedan.

Hamedan heeft tal van monumenten die door de stad verspreid liggen. Enkele ervan  zijn de tombes van de dichter Baba Taher en filosoof Avicenna en het in een zijstraatje weggestopte mausoleum van de Bijbelse Esther en Mordechai. De Joodse toezichthouder laat je met plezier deze rustplaats zien. Zorg er voor dat je je hoofd niet stoot, en een fooi bij de hand hebt! De tombe is klein en niet zo opvallend, maar zeker na het lezen van het korte Bijbelboek Esther, de moeite waard.

 

HAMADAN - QOM - KASHAN

Naar Kashan. De rit gaat grotendeels over een voor Iraanse begrippen redelijk comfortabel snelweg met een stop Qom, na Masshad de heiligste plaats van het land, dit is immers de plek van de tombe van Fatima, de zus van Iman Reza, de 8e Iman en de enige met een tombe in Iran.

 

KASHAN

Zowel de koninklijke tuinen met hoge cipressen, als de historische binnenstad van Kashan zijn de moeite waard. In de bazaar zie je hoe strengen wol in een kleurenbad geverfd worden. De kant en klare kelims worden weer in een ander deel van de bazaar verhandeld. En overal is rozenwater te koop. In een oude hamman is een theesalon, annex restaurant. Dat dit in de 19e eeuw een welvarende stadje was, is te zien aan de gerestaureerde koopmanshuizen. De vertrekken liggen rond tuinen met vijvers, de muren zijn gedecoreerd, beschilderd, en van gebrandschilderde ramen voorzien. Een aantal van deze historische huizen is momenteel in gebruik als hotel.

 

ABYANEH

Deze dag wordt een korte reisdag. Na een uurtje rijden richting Esfhan, verlaat je de snelweg voor een bezoek aan het bergdorpje Abyaneh. Het plaatsje van rood gebakken steen lijkt tegen een berghelling geplakt en mag in geen reis ontbreken. Aan de houten deuren van de oude huizen hangen twee metalen kloppers: eentje voor vrouwen, de ander voor mannen. Vrouwen zijn kleurrijk gekleed en dragen witte hoofddoeken, ook de mannen hebben een eigen 'look', met hun zwarte broeken met weide pijpen. Je overnacht in één van de twee hotels die het plaatsje rijk is. In de middag is er volop gelegenheid het plaatsje te verkennen en een wandeling te maken in de omgeving.

 

ISFAHAN

Vandaag kom je aan in Isfahan en krijg je het plein van Sjah Abbas (1587-1629) te zien. Al snel begrijpen je waarom de stad zo beroemd is. Vanaf het hoge terras van zijn paleis volgde de sjah de polowedstrijden die op het plein gespeeld werden. Om zijn uitzicht te veraangenamen liet hij de betoverende Masjed-e Imam bouwen. Deze moskee is het toppunt van islamitische bouwkunst. Alsof dit nog niet genoeg was, zorgde hij zelfs voor een tweede gebedshuis aan het zelfde plein. Het plein kan het best bekeken worden vanaf het terras van het theehuis bij de ingang van de bazaar.

 

ISFAHAN

Volle dag toeven in deze poëtische stad. Maak je keuze: het ‘Paleis van de veertig zuilen’, de koninklijke tuinen, Koranscholen, tapijt- en kelimshops, keramiekwerkplaatsen, de Armeense wijk met haar museum en kathedraal, 'de dansende minaret', of het romantische Abbasi Hotel met z’n schaduwrijke binnenplaats. Zeegroen en azuurblauw zijn de overheersende kleuren. Ook zijn er nog de vermaarde bruggen over de Zeyandde Rud, de rivier die dwars door de stad stroomt. Eén van de bruggen wordt autovrij gehouden, heeft 33 bogen en twee verdiepingen. Iets verder ligt een brug met een ijssalon. Dit is een plek waar veel jonge stelletjes komen om hand in hand te zitten, of een waterpijp te roken. Het staat ook wel bekend als 'The place of the lovers'.

 

ISFAHAN

Extra dag in deze fantastische stad, die ook wel 'De halve wereld' wordt genoemd. Bezoek het romantische Abbasi Hotel met z’n schaduwrijke binnenplaats. Zeegroen en azuurblauw zijn de overheersende kleuren. Maar er is ook die uitgestrekte bazaar, en welke plaats leent zich nu het meest voor de aanschaf van een echt Iraans tapijt? Een tip om deze dag af te ronden is de Armeense wijk Jolfa. In de buurt van de Valk kathedraal zijn altijd wel studenten te vinden die in zijn voor een praatje. Ook tref je hier de nodige koffie-zaakjes en intieme restaurantjes.

 

ISFAHAN - YAZD

Via Na’in, bekend door de tapijten en Vrijdagsmoskee uit de 10de eeuw, rijd naar Yazd, waar je twee nachten blijft. Uniek aan het plaatsje Na'in zijn enkele van de meest opmerkelijke monumenten in heel Iran: de Jame Moskee, één van de  eerste vier moskeeën gebouwd in Iran na de Arabische invasie, het  PreIlamitische Narej Fortress, een Pirnia traditioneel koopmanshuis en de lemen Citadel. In de woestijnstad Yazd wordt het straatbeeld bepaald door vierkante toren: qanats. Deze torens zijn de voorlopers van onze airconditioning. Door openingen in alle windrichtingen vangen ze ieder zuchtje wind en leiden dit de huizen in.

 

YAZD

Yazd was, of is, het centrum van de leer van Zarathoestra. Deze stamt uit de periode van 550 voor Christus en is lange tijde staatsgodsdienst geweest. Er zijn nog zo'n 10.000 aanhangers. De vereerders van Ahora Mazda legden vroeger hun doden neer voor de gieren op de 'Torens der stilte'. Deze liggen net iets buiten het stadscentrum, maar zijn op zich eenvoudig te bereiken.

 

YAZD - PERSEPOLIS - SHIRAZ

Op weg naar Shiraz bezoek je Persepolis. Darius I, Alexander de Grote, de laatste Sjah: alle drie zijn met deze bijzondere plaats verbonden. De schoonheid van de ruïne van wat eens één van de mooiste paleizen van de wereld was, maakt nog steeds een diepe indruk. Ongeschonden reliëfs laten zien hoe onderdanen uit heel het rijk hun vorst schattingen kwamen brengen. Op korte afstand ligt Naksh-e Rostam, ook dit krijg je te zien. Hoog in de rotswand zijn 4 grafkamers uitgehouwen, waaronder die van Darius en Xerxes. Aankomst Shiraz in de loop van de middag.

 

SHIRAZ

Vrije dag in Shiraz, de stad van de dichters Hafez en Saa’di. Hun tombes zijn ontmoetingsplekken met theehuizen waar de waterpijp rond gaat. Er zijn ook tuinen met prachtige bloemen en waterpartijen met reusachtige karpers. Ook de kleurrijke Nasr el Molk moskee mag je niet missen. Madrassa’s, moskeeën, badhuizen, paleizen, parken, de burcht, in Shiraz is genoeg te zien. Natuurlijk mag het  ‘spiegel-mausoleum’ van de broer van de 8e Imam (de Shah-é-Cheragh) door niet-moslims enkel van buiten worden bezocht (waar wel eens een uitzondering op wordt gemaakt). Geniet van al die imposante gebouwen en tuinen, of ga je als zo veel mannen en vrouwen naar het graf van één van de dichters, om net als de mensen daar doen, de vissen voeren met druiven uit Shiraz.

 

VLUCHT NAAR AMSTERDAM, OF BRUSSEL

Helaas komt aan alle mooie dingen een eind en brengt de chauffeur je vandaag naar het vliegveld voor de vlucht terug. Als je nog meer wil zien en ook langer weg kan en wil blijven, regelen we dit met plezier. Ook een verlenging in Istanboel hoort tot de mogelijkheden.

Vervoer

De vlucht wordt standaard uitgevoerd door Turkish Airlines, dit houdt in dat er op heen- en terugweg een overstap is in Turkije. Er wordt niet binnenlands gevlogen, het vervoer is per auto met chauffeur, met eenvoudige kennis van de Engelse taal. De auto beschikt over airconditioning. Mocht je met een ander maatschappij willen vliegen dan kunnen we kijken of dit mogelijk is.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. Houd er wel rekening mee dat in een land als Iran niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Bij meer dan twee deelnemers, kan er ook een 1 persoonskamer geboekt worden. Let wel, de reis en prijs zij gebaseerd op deelname van minimaal twee personen.

Eten

De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen kan jsoms onderweg in overleg met de chauffeur. Lunch en diner kan soms ook in het hotel. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan  € 10,- p.p. In de steden zijn volop eetgelegenheden.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programmaonderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt. Het is ook mogelijk om in Nederlands al aanpassingen op het gepubliceerde programma te maken, de reis is immers bedoeld als voorbeeld reis. Het is verstandig elke dag voor dat je vertrekt het programma van die dag door te nemen, eventueel in overleg met de hotelreceptie.

Tijdsverschil

Het is in Iran doorgaans 2,5 uur later dan in Nederland.

Klimaat

Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er aangenamer. Bekijk deze website voor het weerbericht.  http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Iran/82.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het visum wordt in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. We regelen het zo dat je niet zelf naar de ambassade in Den Haag hoeft. Het e-ticket krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Je wordt geacht verzekerd op reis te gaan, hiervoor is het verstandig om contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor een in het Engels opgestelde verklaring. De meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee.

Communicatie

Telefoneren kan in Iran goed met een SmartPhone, maar er is niet altijd dekking. Er zijn volop internetmogelijkheden en de door ons gebruikte hotels hebben gratis WiFi.

Gidsen

Indien gewenst kun in diverse plaatsen gidsen worden toegevoegd. Ook is het theoretisch mogelijk om voor heel de reis een gids mee te laten reizen.

Geld

De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Wel kun je met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 550,- p.p. (voor 20 dagen) voor maaltijden en entrees is misschien een indicatie.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl.Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Flesjes water zijn overal verkrijgbaar.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt moet zijn. Mannen kunnen korte mouwen dragen, géén korte broeken. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden. Vrouwen dragen de verplichte hoofddoek vanaf het moment van landing op Iraanse bodem. In heiligdommen is voor de dames soms ook een chador verplicht. Deze krijg je daar te leen. Kledingadvies voor vrouwen (zie ook foto hieronder): een bovenstuk (met lange mouwen) dragen tot ruim over de billen/heupen eventueel tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Eronder een wijde broek (pantalon), lange rok en/of jurk, spijkerbroek, net wat je gewend bent. Legging kan, maar wel in combinatie met iets dat tot over de knie valt. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m september). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig en hygiënisch.

KLEDINGADVIES VOOR IRAN REIZIGERS

Voor vrouwen zijn er specifiekere kledingvoorschriften dan voor mannen. Omdat er regelmatig vragen komen van met name de vrouwen omtrent deze voorschriften, volgt hier enige kleding informatie. Het betreft hier een samenvatting van adviezen, gegeven door reizigers en reisleiders van Rosetta Reizen. Wanneer reizigers zich over het algemeen houden aan deze voorschriften, dan is de gekozen kleding discreet. Een perfect kledingadvies geven is niet eenvoudig: de meningen hierover blijven verschillen, wat we echter bijna altijd horen is dat men de voorschriften veel stringenter had begrepen dan het in praktijk blijkt te zijn. Kom niet met oude zomerkleding aanzetten zoals een grijze regenjas, want je loopt voor gek.

DE HOOFDDOEK (HEJAB) moet altijd gedragen worden, behalve in je hotelkamer (dus ook in restaurants en in de bus). In het vliegtuig gaat de hoofddoek om bij landing op Teheran. Het prettigst draagt een niet te gladde hoofddoek (deze blijft beter zitten) van katoen. Zwart is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur. Zichtbaar haar is geen probleem, ruw gezegd moet de doek de kruin en lange haren bedekken. Bedenk dat mocht je een verkeerde keuze gemaakt hebben, je voor weinig geld iets anders kunt aanschaffen, als je denkt je daarbij prettiger te voelen.In de verschillende bazaars in Iran worden volop (goedkope, modieuze) sjaals verkocht tegen een zeer goedkope prijs. Als hoofddoek kan dus zeker een brede sjaal gedragen worden. Neem evt. (schuif)spelden mee om afglijden te voorkomen. Soms zie je ook vrouwen petten, of hoedjes boven op hun sjaal dragen.

DE CHADOR is een grote donkere lap stof die om het hoofd en rest van het lichaam wordt gedrapeerd om zo van top tot teen de lichaamsvormen te bedekken. Chador betekent letterlijk: ‘tent’. Vanaf 1978 dragen vrouwen weer de chador en hoewel deze nog lang niet uit het straatbeeld is verdwenen, geven de meeste meisjes en jonge vrouwen hier niet de voorkeur aan. Voor toeristen is de chador alleen verplicht (en dan nog niet eens altijd) in heiligdommen o.a. in: Mashhad en Qom. Deze worden daar gratis uitgeleend.

VERDER GELDT dat je een ‘bovenstuk’ (met minimaal 3/4 lange mouwen) draagt tot ruim over de billen/heupen, of knieën. Wat wijder in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet al te veel zichtbaar zijn. Licht getailleerd kan in de wat modernere steden. Eronder draag je een wijde broek, pantalon, lange rok of spijkerbroek, net wat je gewend bent. De geschikte stofkeuze in de warme maanden is katoen of linnen. Een goed voorbeeld is de zogenaamde Indiaase ‘kameez’: een katoenen lange blouse/jurk met een dunne katoenen pyama-achtige broek eronder of een Marokkaanse jalaba. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat ieder gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig, hygiënisch en in het belang van de reinheid in een moskee. In het algemeen kan gezegd worden dat het kledingvoorschrift voor vrouwen veel minder streng is dan meestal wordt aangenomen.

MANNEN dragen een lange broek met shirt/blouse. Mannen in Iran dragen géén korte broek Korte mouwen mag, in de moskee geeft lange mouwen meer respect, maar kort is toegestaan.. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden! Een pet o.i.d. is wel zo prettig in de hete maanden.

Advies: neem verschillende kledingsoorten mee, vanwege de wisselende temperaturen. Beter iets teveel kleding dan te weinig! En hotels bieden laundry service.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Iran  (enkele worden genoemd bij onze literatuurlijst) verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten (zomer: airconditioning slaat op de keel)
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of Entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis !!
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* oordopjes (geluidsoverlast), zakmes, wekker, reserve batterijen
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* regenjas in de winter
* stevige (wandel)schoenen
* slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren is ten strengste verboden!!

Excursies

Entrees en gidsen zijn niet bij genoemde excursies inbegrepen

Voltage

Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt het door ons afgeraden om te reizen en het zelfde geldt voor het

Offerfeest

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dat niet helpt aan ons kantoor in Nederland.. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging. De hotelkamers hebben airconditioning en beschikken over een eigen badkamer. De hotels hebben stuk voor stuk (gratis) WiFi. Eenpersoonskamers zijn (beperkt) tegen meerprijs boekbaar. Hier een impressie van een aantal, vaak door ons gebruikte, hotels.

 

HOTEL SELECTIE

 

Teheran                      Mashad hotel

Dit hotel ligt centraal in Teheran, en is erg gewild bij reisorganisaties. Personeel is vriendelijk en bereid tot extra service, zoals taxi’s regelen. Het hotel heeft een restaurant en fijn dakterras met uitzicht op de bergen rond Teheran waar tot eind mei nog sneeuw op kan liggen. Interessant is ook de locatie; vlakbij de voormalige Amerikaanse ambassade. Wifi is gratis en werkt goed.

 

Tabriz                      International

Het hotel is één van de bekendste hotels van de stad en wordt gerekend tot de betere accommodaties. Het heeft dan ook  4* beoordeling door de Iraanse Tourist Board. Enkele jaren geleden is het hotel volledig gerenoveerd. Een strakke stijl is door gevoerd in kamerinrichting en decoratie. Sommigen spreken van een design hotel, maar dat is niet wat het hotel zelf ambieert. Fijne grote lobby, prettige receptie. Zoals alle hotel in Iran heeft het ondanks de vier sterren geen buitenzwembad (de Europese standaard voor 4*).

 

Hamedan                                   Baba Taher Hamedan

Het hotel ligt aan een parkje met diverse restaurantjes en ook het centrum is op loopafstand. De bijnaam van deze accommodatie is ‘Het spiegeltjes hotel’, waarschijnlijk hoeft dit weinig toelichting. Het is een 4* hotel dat we al jaren gebruiken, prima kamers met minibar en satelliet televisie. Roomservice 24 uur. Beslist één van de betere hotels van Hamadan.

 

Kashan                   NEGIN HOUSE

De historische kern van Kashan kent een aantal eeuwenoude koopmanshuizen, die nu (na renovatie) gebruikt worden als museum, of hotel. Sommige van deze ‘traditional hotel houses’ zijn luxe boetiek hotels en hebben een beperkt aantal kamers. Het door ons gebruikte Negin House is wat ruimer en bescheiden van opzet, maar heeft wel deze traditionele uitstraling. Attent personeel en rustige ligging, met een authentieke binnenplaats waar het ook ’s avonds (met een drankje en een hapje) goed toeven is.

 

Esfahan    PART HOTEL

De locatie van dit hotel is tussen het Meidan Eman plein en de rivier de Zayandeh, vlakbij de belangrijkste bruggen en overige bezienswaardigheden. Het Abassi hotel ligt om de hoek, net zo als enkele restaurants. Kamers zijn ruim en schoon, lobby en inrichting geven je niet direct het idee in Iran te zijn. Ontbijtbuffet met vriendelijke bediening. Ongeveer de helft van de kamers heeft balkon met uitzicht op de stad. Het hotel ligt in een rustige straat, die voor het verkeer gesloten is. Gratis WiFi in de kamer.

 

Shiraz                 PARSE HOTEL

Hotel met traditie in hartje Shiraz, met en een ruime lobby en hulpvaardige receptie. Het hotel ligt tegenover ‘de Burcht’ en dicht bij de belangrijkste winkelstraten. Bazaar en populaire restaurants zijn in de directe nabijheid. Het hotel heeft zelfs in het souterrain een binnenzwembad (aparte uren voor mannen en vrouwen). Bij de receptie liggen plattegrondjes van Shiraz. De reviews over het restaurant van het hotel zijn wat minder, maar je bent wat dat betreft vrij je eigen keus te maken.

Het was een fantastische reis, waar we met volle teugen van genoten hebben en die we ons nog lang zullen herinneren. Zelden zagen wij zoveel werelderfgoed in drie weken, zelden was een reis zo afwisselend qua landschappen en bezienswaardigheden, zelden was de persoonlijke ervaring zo verschillend van het beeld dat je uit de media oppikt. Alleen waren er, zoals gebruikelijk, de nodige schoonheidsfoutjes, en juist die komen in een evaluatie naar voren. En dat hotels soms aan renovatie toe zijn is een gegeven waar we vooraf rekening mee hielden, er is vaak geen andere optie. – Theo – mei 2019

==============================

Contact vooraf was prima en er werd goed meegedacht. Vervoer was eveneens goed. Hotels doorgaans prima accommodaties, Vrijwel overal was de ligging perfect. WIFI in aantal accommodaties onder niveau… is niet meer iets heel exclusiefs toch? Bij Takht kwamen we in accommodatie die nog in aanbouw was. Wordt vast leuk maar was nu nog erg basic. Kerman erg sleets (maar wel goede wifi en hele aardige staf) Kashan en Yazd vonden we erg leuk, sfeervolle verblijven. Kashan ook weer enorm aardig personeel. Ook begeleiding was in orde. Paar keer gebeld met lokale agent, meestal om vertrek te vervroegen, en dat verliep altijd professioneel en goed. Alles kon ook altijd geregeld worden. Dank voor de leuke reis en graag weer tot een volgende keer! Tanja en Jeroen – 5 november 2018

 +++++++++++++++++++

Hierbij een evaluatie van onze individuele reis door Iran;

 1. Om te beginnen: het was een fantastische reis; prachtig land, mooie cultuur en natuur en bijzonder aardige mensen. In algemene zin niets dan lof;
 2. De hotels waren over het algemeen prima. Toiletten onderweg is een puntje. We beseffen dat we het met een andere standaard moeten doen. Geen probleem, maar chauffeurs zouden ook even kunnen uitkijken naar hotels op de route, maar hadden daar geen oog voor… …Goed om per etappe vooraf te bekijken welke toilet-stops bij hotels of andere gelegenheden mogelijk zijn b.v. om de 1,5 uur. In het zuiden is wel beter/
 3. Het vervoer was in orde, wel jammer dat niet alle chauffeurs Engels spraken, maar dat was van te voren bekend. Overigens waren de chauffeurs altijd keurig op tijd (zelfs weleens een uurtje te vroeg…)
 4. Communicatie. Wij hadden twee goedkope gsm’s meegenomen om met Iraanse simkaartjes onderling te kunnen communiceren. Leuk bedacht, maar dat bleek niet te kunnen; Nederlandse gsm’s zijn (over het algemeen) niet geschikt voor Iraanse sims. Andere aanrader is om de reizigers te laten overwegen om een VPN-app op hun smartphone of tablet te installeren. Hoewel het formeel niet toegestaan is, gebruikt heel Iran deze app om zonder filter van de overheid te internetten. Hiermee kun je emailen, Telegrammen, facebooken etc. Gemakkelijk als je contact wil vastleggen met mensen die je ontmoet……. Wij gebruikten ExpressVPN en die werkte prima met Wifi in de hotels

Deze reis kunnen/gaan we van harte aanbevelen aan mensen die naar Iran willen. Met zijn tweeën reizen is ons zeer goed bevallen. Veel meer contact met de bevolking en je kunt dieper de (straat)cultuur ervaren. (Gevoel van) veiligheid was top! We hebben in 3 weken geen ‘foute of agressieve’ blik of opmerking gezien/gehoord. Een prima periode om te reizen. Af en toe wat onstabiel, maar een paar buitjes gehad die ook nog ’s nachts vielen. Verder 18 graden (Noorden) – max 28 graden (Zuiden).  Rick en Rosalia – mei 2018

 ==============

Wij zijn ieer gezond terug gekomen en kijken terug op een mooie vakantiereis met prachtige en hele bijzondere ervaringen. De hotels,waar wij hebben overnacht waren prima. Het Darya hotel in Ardebil en het Ranji hotel in Takab waren basic maar op zich oke. Alle andere hotels waren heel goed. Het Negin House in Kashan en het Kohan hotel in Yazd waren erg authentiek. Het vervoer middels auto met chauffeur was prima geregeld. Was wat jammer dat niet alle chauffeur Engels spraken. De trajecten met een Engels sprekende chauffeurs waren. duidelijk van meerwaarde. Iran is ons prima bevallen – Theun en Hetty oktober 2017

===============

Wij, d.w.z. Murk en Gerry, hebben een individuele reis gemaakt naar Iran in de periode van 30 april t/m 21 mei. Bij deze wat ervaringen om te delen.

Reis en hotels: 

TeheranMashad hotel: prima, heerlijk dat dakterras, klantvriendelijk, goede ligging (vlak bij de metro) Kashan, hotel Ariana, spiksplinternieuw hotel in mooi gerestaureerd oud pand (veel trapjes daardoor, dus lastig voor mensen die niet goed ter been zijn), mooie binnenplaats, bijzonder vriendelijk personeel. Ze ‘moeten er nog wat inkomen’, b.v. glazen op de kamer, haken in de badkamer…..EsfahanHotel Part, prima ligging, ‘gewoon’ hotel qua sfeer (extra: zwembad en Turks bad in de kelder, hebben we geen gebruik van gemaakt). Voordeel: in het hotel kan je geld wisselen. Bazmhome stay bij de familie Abbas. Helemaal wat anders dan een stad, sfeervol. Heel vriendelijke ontvangst. Extra bijzonder dat het een vorm van eco toerisme is: de familie kookt zelf en gebruiken producten die ze zelf verbouwd hebben of zelf gemaakt van de melk van de koeien, schapen of geiten (zoals yoghurt en kaas). De gasten kunnen ook zelf proberen het ‘flat bread’ te maken samen met oma. Dhr Abbas spreekt zelf redelijk Engels, de dochters spreken goed Engels. Zeker aanbevelenswaardig. ShirazParse International, goede ligging, business achtig hotel. Vriendelijk personeel. Prima verzorging. KermanAkhavan hotel. Zeer behulpzaam en vriendelijk personeel. Je kunt er geld wisselen. Eigen keuken en restaurant met heerlijke Iraanse gerechten (eten wat de pot schaft, 3 gangen, en zeer betaalbaar). Zij kunnen van alles voor je regelen en organiseren, b.v. per taxi naar de Kaluts hetgeen hoog op ons prioriteitenlijstje stond. Het was zeer indrukwekkend! YazdKane Dohad, traditioneel hotel rond binnenplaatsen. Prima verzorgd. Vriendelijk personeel. Er is een apart restaurant met prima keuken.

De chauffeurs waren klantvriendelijk en lieten ons ook bijzondere zaken onderweg zien. Waar nodig konden we contact opnemen met het Iraans reisbureau, of een berichtje sturen met Rosetta, waar adequaat op werd gereageerd. We hebben een geweldige tijd in Iran gehad.

++++++++++++++++++++++

De informatie was toereikend. Het boekje met reisverhalen in Iran was heel leuk. Het zou beter zijn als we dat eerder hadden ontvangen. Onze tip is om meer uitleg te geven aan de klant over wanneer welke informatie te verwachten is. De busjes waren prima, de chauffeurs waren stipt op tijd en reden keurig.  De hotels waren goed. Wij zijn zonder begeleiding gereisd. Communicatie met de lokale agent over de tijden van vertrek verliep via de hotelrecepties en ging goed. De gids in Teheran was heel goed en het was prettig om een guided tour te hebben. Alle hotels waren goed. Het Aria hotel in Yazd het beste (net nieuw, leuke kamers, zeer vriendelijk personeel, mooie binnentuin, goed ontbijt en goede bar met koffiespecialiteiten, thee en sap). Alle hotels hadden een zeer goede ligging. Wij hebben erg lekker gegeten in het Perzische restaurant in de kelder van het restoran-e Haft Khan in de buurt van de Koran poort in Shiraz. Het is heel mooi ingericht, heeft lekker eten en life muziek. Volgens ons kan dit restaurant prima op de lijst met aanbevelingen om te gaan eten. Dörte, Jörg, Felix en Erika – mei 2017 

===========

De middelen van vervoer (binnenlandse vlucht, VIP bus, privéchauffeur) waren prima. Het niveau van de chauffeurs was wisselend. Van Shiraz naar Yazd hadden we een geweldige chauffeur (voornaam Seppeh), terwijl de man die ons van Kashan naar Tehran bracht er niet zoveel van bakte. De hotels waren prima en de hotels in Yazd en Kashan waren als in 1001 nacht. Het ontbijt in elk hotel is zeer summier. Vrijwel alles is suikerhoudend (verpakte jam en honing. Het fruitsap is helemaal kunstmatig suikerwater) en geen vers fruit terwijl het volop beschikbaar is. Ook verse koffie ontbreekt nagenoeg overal. In Yazd (Traditional hotel) werden we ongelooflijk gastvrij ontvangen en het hotel was als in 1001 nacht. Bovendien lag het hotel heel centraal en ook gunstig voor bezichtiging van diverse sites. We hebben een prachtige reis gemaakt ! – Anthony. April 2017

==========================================

Het contact was naar tevredenheid. Informatie was toereikend. Fijn dat het door Rosetta gebruikte Iraanse reisbureau gebeld kan worden indien nodig. Vervoersmiddelen waren naar verwachting. Laatste busje was wat  oud, maar geen problemen gehad. Zeer vriendelijke chauffeur. Accommodatie voldeed. Middenklasse hotels zijn prima. Schone bedden, goed ontbijt, geen zwembaden. Hotels waren allemaal goed, Esfahan het best, uitstekend ontbijt. Een 9 voor de totale ervaring. We hebben geluk gehad met de rouwmaand als extra ervaring (sad carnaval genoemd door onze gids in Teheran, rake karakterisering). Zeer veel bezienswaardigheden in de diverse steden. Makkelijk contact met de mensen. De Iraanse maatschappij heeft zeer veel facetten, zoals ayatollahs en plastische chirurgie. Ook gezien dat Iran snel ontwikkelt, slimme mensen. Veel industrie gezien onderweg, ook luchtverontreiniging in Teheran. Plussen en minnen van een land in ontwikkeling  – Johan van Dongen – oktober 2016

——————

Heel tevreden waren we over het informatie pakket verstrekt door Rosetta. De hoeveelheid bagage ruimte achter was tekort als er een gastank was. Dat resulteerde in een rugzak op de achterbank en de nodige krapte voor 3 mensen in de auto. Maar OK, ik prefereer dit toch boven het touringcar gebeuren. Hotels waren heel goed gekozen, ook qua afwisseling, het een uiteraard beter dan het ander. Ardabil was een beetje primitief maar het hotel was op een super locatie. Gelukkig waren er daarna weer luxe hotels om weer bij te komen. Receptie personeel was in het algemeen erg aardig maar sprak in sommige gevallen matig Engels. Het was een geweldige ervaring met weinig problemen behalve het overleven in het verkeer en soms wat communicatie problemen met chauffeurs. Ik woon in Engeland en heb geen Nederlandse spelling check, dus  excuses voor spelling fouten. Erg bedankt voor het organiseren van deze reis, 3 onvergetelijke weken. T. Berkhout – september  2016

++++++++++++++++++++++++

Wat een geweldig land, vriendelijke mensen, sprookjesachtig mooie plekken, het leven daar is voor ons heel betaalbaar, en het is ongelofelijk makkelijk en ongecompliceerd rondreizen. Geen ‘gehassle’ op straat, geen gedoe, de mensen zijn echt overal aardig en beleefd. Het Individueel rondreizen beviel heel goed, zo bepaal je je eigen tempo en met een goeie reisgids in de hand hoef je ook niet de hele dag in een groeps-excursie mee te lopen, als je daar – zoals ik – niet zo’n fan van bent. Goeie hotels ook. Een aanrader, ook voor minder ervaren wereldreizigers!.

Ben Peters – mei 2016

+++++++++

Geachte Rosetta, De laatste dagen was ik nogal uithuizig en ook de komende weken zal ik slechts van tijd tot tijd in Den Haag zijn. Ik heb geprobeerd u te bereiken om verslag te doen van een werklijk zeer geslaagde reis naar Iran. Alles liep op rolletjes en onze groep was enthousiast. Hotels waren prima, over de gids geen klachten, het programma zat goed in elkaar. De aanpassingen, die er op neer kwamen dat we nergens minder dan twee nachten verbleven en dat we enkele excursies maakten buiten het ‘normale’ Rosetta programma om (Chak Chak, Bishapur, Firuzabad, etc.) vielen goed. De sfeer zat er van het begin tot het einde goed in. Ik kom graag nog eens bij u terug voor eventuele andere reizen. Ik zal u eind juni/begin juli nog eens proberen te bereiken. – Albert v.d. S.