Marokko langs Riads en Kasbah’s. Auto-met-chauffeur-reis waarbij wordt geslapen in traditionele en luxe, sfeervolle accommodaties. Maak kennis met de mooiste locaties van Marokko.

Dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 3 Fes3 nachten
4 Erfoud1 nacht
5 Merzouga1 nacht
6 Skoura1 nacht
7 t/m 10 Marrakech3 nachten

Vertrek: dagelijks

 

Marokko rondreis met Riads en Kasbah’s

Marokko Riads en Kasbah’s reis. Riads zijn doorgaans kleine authentieke, sfeervol ingerichte Marokkaanse koopmanshuizen of paleisjes, voorzien van een centrale tuin, of binnenplaats. Kasbah’s zijn qua inrichting vergelijkbaar, maar meer gefortificeerd gebouwd. Van oorsprong hebben zij een verdedigde functie gehad, je vindt ze eigenlijk enkel in het zuiden van het land. De prijs van deze Marokko Riads en Kasbah’s reis is gebaseerd op accommodatie met ontbijt, en de goedkoopste boekingsklasse bij Roayl Air Maroc, de nationale luchtvaart maatschappij van Marokko. Mocht dit tarief niet meer beschikbaar zijn dan nemen we, alvorens de reis definitief te maken, hierover contact met je op. Bekijkk het dag tot dag programma van deze rondreis en lees daar hoe deze individuele reis kan verlopen. Let wel dit is een voorbeeldreis, hij kan dus geboekt worden precies zoals beschreven maar er zijn allerlei aanpassingen mogelijk, zoals het aantal dagen, accommodatie en vliegtuigmaatschappij. Onthoud wel elke reis is anders, en ook Marokko is geen dag het zelfde.

 

 

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek
  Terug
  1.585,00
  Per Persoon
   
  Nog boekbaar?8

Inbegrepen:
Vlucht, binnenlandse vluchten, luchthaventaks, al het vervoer, AC 4×4, excursies, riads en kasbahs met ontbijt, diensten agenten, Nederlandse organisatie met dekking door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen:
Verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 300,- voor de hele reis


Vluchtschema

gevlogen wordt met Royal Air Maroc, het schema is als volgt (wijzigingen onder voorbehoud):

 

Heen
AT 851 – Amsterdam – Casablanca – 18.05 – 20.25
AT 850 – Casablanca – Fes – 21.55 – 12.50

Terug
AT 402 – Marrakech – Casablanca – 10.05 – 10.55
AT 850 – Casablanca – Amsterdam – 11.25 – 16.50

VLUCHT NAAR FES

De reis start met een vlucht van Royal Air Maroc (RAM) naar Casablanca. Na een niet al te lange stop-over tijd is er de vlucht naar Fes. Je reist begint dus in Fes, één van de vier beroemde Koningssteden van Marokko. Op het vliegveld van Fez staat, na de douane, iemand van het hotel op te wachten. Samen rijd je naar één van de mooiste riads van Fes.

 

KENNISMAKING MET FES

Vrij in Fes. Zoals in alle koningssteden is er sprake van een modern deel, de ‘ville nouvelle’, en een oud deel, ‘Fes el Bali’, met daarin de bazaar. De ommuurde souq, een heus doolhof van stegen en gangen, is een aanslag op de zintuigen. Je ruikt de stinkende lucht van de leerlooierijen, je hoort het gehamer van de koperslagers, en je proeft van alles van de Marokkaanse eetstalletjes. Dolen tussen prachtige patriciërs-huizen, langs fonkelende fonteinen, en pronkerige paleizen. Mocht je er de voorkeur aan hebben om met een lokale gids de medina in gaan, dan kan de hotelreceptie dit voor je regelen.

 

FACULTATIEF NAAR MOULAY IDRIS EN MEKNES

Facultatieve excursie vanuit Fes naar Moulay Idriss, één van de belangrijkste religieuze plaatsen van het land en Meknes. In Meknes kun je de oude koninklijke stad bezoeken. De ingang is de 'Bab el Mansour'. Bab is het Arabische woord voor poort. Achter deze poort vind je het graf van Moulay Isamail, die het in de 17e eeuw in deze plaats voor het zeggen had. Ga je niet naar Meknes, dan heb je een extra dagje in Fes, ook prima te doen!

 

FES - MIDELT - ERFOUD

Je laat de koningsstad Fes achter je en steekt de Middel-Atlas over op weg naar Erfoud. Met wat geluk krijg je aapjes te zien. Het is een flinke rit, maar onderweg valt er genoeg te zien.en de chauffeur kent ook de nodige plekjes waar mooie foto’s gemaakt kunnen worden. Het parcours slingert zich door het land, langs dorpjes en cipreswouden, en af en toe remt de chauffeur even af voor een verwaalde, overstekende kip. Er is geen vaste afspraak gemaakt hoe vaak en waar er gestopt wordt, dit is een beetje een samenspel tussen reiziger en chauffeur. Je overnacht in Erfoud in een karakteristiek hotel.

 

ZANDDUINEN VAN MERZOUGA

Vandaag verruil je de riad voor een kasbah in de woestijn bij de ‘Moving Sands’ (de verschuivende duinen). ‘Erg Chebbi,’ zoals dit deel van de Sahara wordt genoemd, is het enige gebied van Marokko waar je dit verschijnsel van zich verplaatsend zand tegenkomt.

Rond 10.00 word je opgehaald door een chauffeur met 4 wheel drive die je naar een KASBAH hotel in Merzouga brengt. Het hotel zal je een facultatieve excursie aanbieden waarbij de chauffeur je onder andere fossielen, en verborgen zoutmeertjes laat zien. Het is een vol programma en het is aan jou of je dit wel, of niet wil doen. De zonsondergang kun je dan mee maken vanaf de top van een duin, of als je dat liever doet; op de rug van een dromedaris.

 

VAN SAHARA VIA DE ATLAS NAAR SKOURA

Vervoer per AC 4x4 naar  het kasbah landschap van de dadeloase Skoura. Je verruilt zand voor leem, of anders gezegd na de Sahara krijg je vandaag opnieuw de nodige kasbahs te zien. De weg slingert zich diep het Atlasgebergte in. De roodbruine vestingstadjes met lemen huizen, torens en ommuurde erven maken het plaatje compleet. Je hebt opnieuw je eigen auto met chauffeur die vandaag de kortste route neemt. Geslapen wordt in een bijzonder goed aangeschreven 'Maison d'Hotes de Charme'', waarvan de eigenaressse ook de nodige reputatie heeft op kookgebied. 's Avonds kun je je van deze kwaliteiten overtuigen. Afhankelijk van de periode van het jaar kan dit aan de rand van het zwembad zijn, of bij een knapperend houtvuur in het resaurant gedeelte.

 

NAAR MARRAKECH PER 4x4 VIA AIT BEN HADDOU EN KASBAH TELOUET

Vroeg start vandaag de spectaculaire rit die je uiteindelijk naar Marrakech brrengt. Via Ouarzazate is rijd je naar Aït Ben Haddou, een rit van ongeveer een uur. Terecht wordt deze grote verzameling kasbahs als één van de indrukwekkendste archtectonische plaatsen van Marokko. Na voldoende tijd gehad te hebben gehad dit indrukwekkende bouwwerk eigen gemaakt te hebben begint de rit off road door een woest en ledig gebied, naar de Kasbah van Telouet, die als de grootste van het land wordt beschouwd. De hoge lemen torens van de kasbah dienen tegenwoordig uitstekend als  broedplaats voor ooievaards. Het is ook de meeste noordelijk gelegen kasbah en opvallend is dat de bouwstijl veel gelijkenis vertoont met de overige kasbahs, maar er is hier in plaats van leem veel met steen gewekrt. Ook zijn de diverse ruimtes betegeld en vloeren van een soort marmer voorzien. Eigenllijk was het een paleis, bewoond door de  Pasja die dat tot 1956 heeft gedaan. Na deze stop moet de stoere terrrein wagen nog ongeveer 20 kilometer door rivierbeddingen en ruig krakterlandschap, om uiteindelijk weer op de N9 uit te komen voor het laatste traject naar Marrkach. Je slaap daar 3 daar nachten, opnieuw in een sfeervolle riad, intieme accommodatie met sympathiek management.

 

MARRAKECH

Volle dag in Marrakech. Maak je op voor een verkenning van deze stad. Het oude stadscentrum is omringd door terracotta kleurige stadsmuren en opnieuw bevind je je in een waar doolhof. Hoogtepunten zijn de kobaltblauwe tuinen van Majorelle en het Bahia paleis. Vlak bij dit paleis ligt de riad van Bert Flint, een Nederlandse archeoloog/kunstekennen/historicus die een verzameling lokale gebruiksvoorwerpen heeft aangelegd en dit in een privé museumpje heeft ondergebracht. Tegen geringe betaling is het te bezoeken. Dan is er nog dat wereld beroemde plein: Djema El Fnaa. Aan het eind van de middag verschijnen de eerste kraampjes en eettentjes en tegen de avond is het hele plein vol. Voor een luttel bedrag eet en drink je op een bijzondere locatie. Dansers, zangers en muzikanten zorgen daarbij ondertussen voor het nodige entertainment.

 

MAGISCH MARRAKECH

In de bazaar van Marrakech kun je alles kopen wat je inmiddels in de anders steden het gezien. Voor wie van echte  ‘grand hotels’ houdt is er het beroemde La Mamounia (1929); proef de sfeer van vervlogen tijden bij een 'café au lait' (gepaste kledij gewenst). Het uit de 19e eeuw daterend Palais de la Bahia is een mooi voorbeeld van waar Marokko ook bekend om staat;  bont tegelwerk, mozaïeken en fonteinen. Houd je van koken, dan is er de mogelijkheid om een cursus te volgen. Onder Nederlands-Marokkaanse begeleiding maak je kennis met de  Marokkaanse keuken; tajine, couscous, salades. Met huiswijn kan de, met andere deelnemers gemaakte, maaltijd in de loop van de middag worden genuttigd. De workshop is steeds op donderdag en maandag.

 

TERUGVLUCHT NAAR AMSTERDAM

Het is minder dan een half uur rijden naar het vliegveld en je moet er een uur van te voren zijn en het toestel vertrekt rond 10.00 uur. Je wordt opgehaald voor de binnenlandse vlucht naar Casablanca, en na een eenvoudige en korte overstap, vlieg je door naar Amsterdam, of des gewenst Brussel. Hoe dan ook in de loop van de middag zet je weer voet op Europese grond.

Accommodatie

Je verblijft in zorgvuldig geselecteerde accommodatie die met name uit Riads en Kasba’s bestaat. Een aantal van deze accommodaties heeft een zwembad, en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging, of bijzondere locatie. De kamers hebben airconditioning en beschikken over comfortabele badkamers. Eenpersoonskamers zijn tegen meerprijs boekbaar. Hier een impressie van de accommodaties die doorgaans worden gebruikt.

 

Hotel selectie

Fes  – Riad Layalina

Riad op top locatie met vriendelijk personeel, schone kamers, mooie eetplaats en helemaal bovenaan ook nog een prachtig dakterras. Uitgebreid ontbijten in de sfeervolle patio met veel lokale producten. Nabij het hart van de medina, Bab Blue, de in Moorse stijl gebouwde monumentale hoofdingang van Fes-el-Bali. Dakterras met ruim uitzicht over de oude stad en mocht de temperatuur vragen om wat verkoeling dan is er gelegenheid voor een plons op het binnenplaatsje.

 

Erfoud  – Maison D’Hotes de Charme La Rose Du Desert

Deze kleinschalige accommodatie staat net iets buiten het feitelijke Erfoud. Het beschikt over een sfeervolle tuin die vol staat met dadelpalmen, rondom een, qua afmetingen, aangenaam zwembad. ’s Ochtends kan in de tuin en nabij het zwembad het ontbijt worden gebruikt. Met veel oog voor detail ingericht, prettige receptie die uitstekend Engels en Frans spreekt, en prima keuken. Het hotel heeft 14 kamers, waarvan twee familiekamers met vier slaapplaatsen. Op loopafstand ligt een volledig ommuurd plaatsje, dat voorzover de tijd het toe laat, een bezoekje zeker waard is.

 

Marrakech  – Riad les trois palmiers

Wat verscholen in de medina, daardoor ’s avonds prettig verstoken van het geluid van het befaamde plein, ligt deze ruime en riante riad die eigenlijk bestaat uit twee doorgetrokken koopmanshuizen. De centrale ligging is een prima uitvalsbasis om deze bruisende plaats te leren kennen. Dat de Franse eigenaar/manager ook de bedrijfsleiding voert en veel aanwezig is is een grote pré. Daarnaast spreekt hij goed Engels, en is graag bereid je van informatie te voorzien. Ook allerlei andere faceliteiten kan hij voor je regelen.

 

We hebben een fantastische reis achter de rug. Wát een bijzonder land, en wat een contrasten in zo’n korte periode. Uitstekende hotels, en dito chauffeur. Reuze bedankt voor het prettige contact, en wellicht tot een volgende reis. Frederieke – april 2019

++++++++

Jaren geleden hadden mijn vriendin en ik al eens een individuele reis met Rosetta gemaakt naar Jordanië. Dat was ons zo goed bevallen, dat we dit jaar( om precies te zijn, met vertrek op 26 mei) weer zo’n reis geboekt hadden, nu naar Marokko. Een reis,op maat gemaakt, naar onze wensen .En Rosetta heeft er iets moois van gemaakt! Het was AF. We begonnen in Fez, daarna Erfoud, Merzouga, Sahara , Quarzazate naar Marrakech. Benno (de eigenaar van Rosetta Reizen) had me attent gemaakt op de mogelijkheid om geen hotels, maar Riads te nemen. Een zg. gastenverblijf, dat is ons zo goed bevallen! Wil niet anders meer. Kleinschalig, niet meer dan 4 of 6 kamers. Direct veel contact met de eigenaar, die alle tijd nam om ons wegwijs te maken. Ons eerste Riad was in Fez: Wat een pracht van een huis, alles in stijl gerestaureerd. Met heel veel tegelwerk. Wij kwamen pas na twaalven aan, maar de eigenaar wilde perse nog wat te eten maken voor ons!  Zo’n vriendelijke hartelijke sfeer hing daar, niets was teveel.en……ook heerlijk eten. Je kon hem letterlijk alles vragen. Reden om terug te gaan !!! En dat ga ik doen ook ! Die eerste dag in Fez hebben we hoofdzakelijk in de soek doorgebracht. Om Marokko te voelen, proeven, ruiken, kortom om in de sfeer te komen.

En plaatsjes genoeg om even te zitten en zomaar te kijken, voor ons is een stukje stoep al een terras! En meteen aanspraak, veel gesprekken gevoerd met de Marokkaanse bevolking. Wat een lieve (klinkt soft, maar dat is het enige woord met de juiste gevoelswaarde) vriendelijke mensen Met een gids de volgende dag het oude Fez in en daar heel veel gezien oa het koninklijk paleis, de binnenplaats van de Medersa Es Sahrij, de leerlooierijen enz. Een gids is eigenlijk niet eens nodig, wel veel lezen vooraf.

Iedere morgen stond de chauffeur klaar om ons verder te brengen, op de tijd, die wij graag wilden! De taal gaf wel eens probleempjes: een beetje Engels (als je geluk had), of Frans Arabisch of Berbers! Maar we kwamen er altijd uit  De chauffeurs waren zo van goede wil. Een van de hoogtepunten was voor ons de tocht door de Sahara. Alleen maar zand !

Met 4 wheel drive en geen weg te bekennen(voor ons dan) de chauffeur wist zijn weetje! De moving sands , de verschuivende duinen, indrukwekkend! En dan……in de ” middle of nowhere  ” ineens een hostel ! Met een voet nog in het zand, de andere op de eerste tree naar een terras. De tocht op een kameel met een paar Berbers, zitten tussen de kamelen en praten!! Letterlijk met handen en voeten, maar we hadden contact!!

Om nooit te vergeten.

Het zou te ver voeren om alles uitgebreid te bespreken, een ding staat vast: het was een meer dan super geslaagde reis. Zo goed, dat ik van plan ben om in oktober weer een dergelijke reis te gaan maken. Dat zegt genoeg, niet dan?

Rosetta weer eens bedankt !

Nel Schoonheim. Venlo.

Naschrift; inmiddels heeft Nel dezelfde reis opnieuw geboekt en gaat half oktober de reis nogmaals beleven. Dit keer reist ze met haar dochter. Geweldig toch!

++++++++

Ik moet je nog bedanken voor een fantastische reis. Wat een goede organisatie en lieve mensen. Alleen maar goede dingen meegemaakt. Ik zou het iedereen aanraden.

Marloes, mei 2022.