Korte individuele Ethiopië privé reis met louter hoogtepunten: bekijk de uitgehakte kerken van Lalibela, spot baboons in het Simien Park en dwaal door het Portugees erfgoed in Gondar.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Addis2 nachten
3 t/m 4 Lalibela2 nachten
5 t/m 6 Simien Gebergte2 nachten
7 t/m 8 Gondar1 nactht
9 Addis plus vlucht1 nactht

Prijs: vanaf € 2.445,00 (inclusief vlucht)

Vertrek: dagelijks

 

Highlights van Ethiopië

Prijs is gebaseerd op twee nachten verblijf in de Simien lodge en in de overige plaatsen goede tot zeer goede accommodatie met ontbijt, en de goedkoopste boekingsklasse bij Turkish Airlines. Mocht dit tarief niet meer beschikbaar zijn dan nemen we, alvorens de boeking definitief te maken, hierover contact op. Bekijk het dag tot dag programma. Dit is een voorbeeld reis, hij kan worden uitgebouwd en ingekort, ook met minder dagen uitgevoerd worden. Hotels kunnen we in vele soorten aanbieden.

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek
  Terug
  2.445,00
  Per Persoon
   
  Nog boekbaar?6

Inbegrepen:

Vlucht, drie binnenlandse vluchten, luchthaventax, al het genoemd vervoer met privé chauffeur, hotels met ontbijt, twee overnachtingen Simien lodge, diensten lokale agenten en Nederlandse organisatie met GGTO dekking.

Niet inbegrepen:

Visum, verzekering, fooien, entrées, boekingsbijdrage, etc.
Eénpersoonskamertoeslag € 245,00
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 150,- per week

Visum:
Nog steeds verkrijgbaar bij aankomst. Circa € 45.
Ook kan dit online worden verkregen.


Vluchtschema

Turkish Airlines bij vertrek uit Amsterdam

Heen
TK 1952 – Amsterdam – Istanboel – 11.40 – 16.10
TK 676  – Istanboel  – Addis Abeba – 18.50 – 01.10 +1

Terug
TK 677  – Addis Abeba   – Istanboel  – 02.10 – 6.40
TK 1951  – Istanboel  – Amsterdam – 7.55  – 10.40

Indien gewenst is een andere vliegtuigmaatschappij mogelijk.

VLUCHT NAAR ADDIS ABEBA

De reis start met een vlucht van Turkish Airlines naar Addis Abeba, de grootste plaats in de Hoorn van Afrika. Het vertrek is standaard vanaf Schiphol, maar voor wie dat wil is ook , Brussel, of een ander plaats mogelijk. Anders dan soms wordt gedacht is het visum bij aankomst verkrijgbaar. Iets na middernacht wordt de landing ingezet en het is dan nog een half uurtje naar het in het centrum gelegen hotel (het kan ook zijn dat je al in Addis bent en deze reis bijvoorbeeld als verlenging van je verblijf wilt doen). In dat geval kan de reis direct starten met een binnenlandse vlucht).

 

ADDIS

Addis Abeba ligt op een hoogte van 2400 meter en heeft naast een paar musea, een aantal interessante kerken en kathedralen. Ook is er de Mercato, waarvan gezegd wordt dat het de grootste openluchtmarkt van Afrika is. Indien gewenst is het ook mogelijk deze dag een city tour met gids te regelen.

 

BINNENLANDSE VLUCHT NAAR LALIBELA

Al vroeg is er een transfer naar het vliegveld voor de vlucht naar Lalibela. Vertrek is rond 9.15 uur met de ET 122 en komt aan om 10.15 uur, het is een rechtstreekse vlucht. Op het vliegveld staat iemand klaar om u per auto naar het hotel te brengen. Gekozen is voor één van de  betere middenklasser, die geboekt is op basis van logies met ontbijt. De rest van de dag is voor het uit de 12e eeuw daterend pelgrimsoord Lalibela. Hier zijn de in de grond uitgehakte rotskerken, door velen beschouwd als achtste wereldwonder, de tegenhanger van het Jordaanse Petra. In totaal staan hier 11 kerken, wisselend van omvang en over drie clusters verdeeld.

 

LALIBELA

Vrije dag die je kunt gebruiken voor een wandeling naar het Asheton Mariam kloosterkerk. Het is een tocht van ongeveer drie uur die enkel lopend of per muildier kan worden afgelegd. Deze kerk was de eerste van de kerken in en rond Lalibela. De locatie was oorspronkelijk ook bedoeld voor de ander kerken. Bij nader inzien besloot met de plaats te verruilen wat te maken had met de structuur van de rotsen.

 

BINNENLANDSE VLUCHT NAAR GONDAR

Eerst is er gelegenheid voor ontbijt, daarna word je naar het lokale vliegveld gebracht voor de binnenlandse vlucht naar Gondar. Het is ongeveer een half uur vliegen. Op het vliegveld staat iemand klaar om je per auto naar de Simien lodge te brengen, in het gelijknamige park. Je rijdt eerst over kronkelige wegen richting Debark, om de hoofdweg op een gegeven ogenblik te verlaten. De lodge is de meest luxe accommodatie die er in de omgeving te vinden is, en ook de hoogst gelegen lodge van heel Afrika.

 

SIMIEN GEBERGTE

Volle dag Simien gebergte 'Het dak van Afrika', gepland. Kies er voor om met een scout al wandelend op zoek te gaan naar de ‘Gelada Baboon’. Deze komt alleen in Ethiopië voor, en is uniek in zijn soort. Kies voor een korte of langere trekking, en zorg  op tijd terug te zijn in de lodge om op de veranda te kunnen genieten van het panorama en de ondergaande zon.

 

GONDAR

Je verlaat de lodge en wordt naar Gondar gebracht. Het geel-bruin van de weg steekt prachtig af tegen het landschappelijk groen. Al je vroeg vertrekt is er nog voldoende tijd om Gondar op eigen gelegenheid te ontdekken Gondar. De van oorsprong Portugese kastelen die het stadje domineren dateren uit de 17e en 18e eeuw. In deze periode was Gondar het machtscentrum van het toenmalige Abessinië. Verder is er de beroemde Debre Berhan Selassie kerk. Deze is bekend om haar plafondschildering van zo’n 1000 engelen. Breng ook een bezoek aan het bad van Fasilada, dat tijdens Timkat, het bekendste festival van Ethiopië, nog steeds gebruikt wordt. Overnachting in een comfortabel hotel.

 

DAG 8 - OCHTENDVLUCHT NAAR ADDIS ABEBA

Met een binnenlandse vlucht van Ethiopian Airlines vliegt u terug naar Addis Abeba. ET 120 10.40 – 11.40. Ook hier wordt u opgewacht en naar een hotel gebracht. Er is dan nog gelegenheid wat van de stad te zien, souvenirs te kopen, en tijd voor een laatste lokale avondmaaltijd.

 

VLUCHT NAAR EUROPA

In de vroege uurtjes laat de receptionist van het hotel weten dat er een auto klaar staat voor de vlucht terug naar huis.

Vervoer

Tijdens deze reis kleine busjes, of ruime auto’s (meestal 4×4) met een lokale Engelssprekende chauffeur. Zijn Engels zal geen Oxford Engels zijn, maar voldoende om te communiceren, en te overleggen.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in  de genoemde hotels en lodge. Houd er wel rekening mee dat in derde wereldland niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet. Eénpersoonskamers zijn beperkt boekbaar.

Eten

Bij de accommodaties is het ontbijt inbegrepen. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Soms wordt onderweg geluncht. In de hotels kan gegeten worden, maar je kunt ook op eigen houtje op pad gaan. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd zullen niet hoger zijn dan € 10,- p.p. De chauffeur zorgt voor zijn eigen maaltijden.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Tijdsverschil

Het is in Ethiopië in de winter 2 uur later dan in Nederland, in de zomer is het 1 uur later.

Beste reistijd Ethiopië

De beste reistijd in Ethiopië is van januari tm maart. Blauwe luchten en zonnige dagen kun je dan verwachten. Dit is dan ook het hoog seizoen te noemen. Van Oktober tm december is het tussen seizoen. Wilde bloemen bloeien en vogels komen in grote getalen in November. In het zuiden van Ethiopië kan buiten het regenseizoen (juni-september) goed gereisd worden, de temperatuur bljft aangenaam. In de avond koelt het flink af. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft.  Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/Afrika/Ethiopie/42

Chauffeur

De chauffeur is geen gids. Verwacht van hem/ dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis en cultuur, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis. Soms kan er gebruik gemaakt van de diensten van een lokale, Engelstalige gids/scout zoals in het Simien Park. De chauffeur weet natuurlijk wel iets van gebruiken, en heeft zo zijn lokale contacten. Tegen meerprijs is het mogelijk dat heel de reis een Engelssprekende gids mee reist. De prijs hiervan is op aanvraag en wordt mede bepaald door het seizoen.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In het zuiden is het tropisch. Overdag is zomerse kleding geen probleem. Na zonsondergang zijn lange mouwen en lange broek aan te raden i.v.m. malaria en in de wintermaanden is het ’s avonds koeler.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Ethiopië verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op je hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oordopjes,
* iets voor op je hoofd tegen de zon
* zonnecrème
* slippers (douche),
* Anti muggenolie
* EHBO-spulletjes,.
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine, ORS (zoutoplossing tegen uitdroging)
* azaron tegen insectenbeten
* malariaprofylaxe!!
* adapter (eurostekker) en reserve batterijen (ook voor camera)
* evt. reservebril voor contactlensdragers (het kan stoffig zijn) + sjaal (tegen het stof)
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis!!
* kopieën van belangrijke documenten (paspoort) en evt. recepten van medicijnen
* kleding: zomerkleding en lange mouwen en broeken

Geld

De munteenheid in Ethiopië is de Birr (23 Birr voor 1 euro en 20 Birr voor1 US $). Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Birrs mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Pinnen is niet altijd mogelijk. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 300,- p.p. (voor maaltijden en drankjes) is misschien een indicatie. maken.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Het visum kun je bij aankomst op het vliegveld kopen. Dit kost circa € 40,-. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Excursies

De entrees (rond $ 85,-) zijn niet bij de reissom inbegrepen. Bij Lake Chamo kan facultatief een excursie per boot gemaakt worden, kosten 25 euro p.p. Het wordt op prijs gesteld als dit al direct bij boeking, of voor vertrek kenbaar wordt gemaakt. Voor aanvullende diensten of excursies kun je de hotel recepties contacten.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitus A aangeraden. Malariaprofylaxe is aan te raden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Communicatie

Telefoneren is mogelijk vanuit speciale telecommunicatiekantoren. Vraag je eigen provider in hoeverre je bereik hebt in Ethiopie. In Addis Abeba zijn de meeste internetmogelijkheden.

Voltage

Het voltage in Ethiopië is 220 volt en je kunt hier niet overal met ‘onze’ stekkers terecht. Een verloopstekker is dus aan te raden. Het afsluiten van elektriciteit komt nogal eens voor tijdens de regenperiode (juni-september). Een zaklamp is dan handig. Neem zo nodig ook (goede) batterijen/accu’s mee voor je apparatuur. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-d.

Links

De volgende websites geven informatie over diverse aspecten van Ethiopië (cultuur, natuur, reizen, politiek, praktische tips, etc.):

* www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen
* www.lonelyplanet.com
* www.fairtourism.nl

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene, als dat niet helpt aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen. K

 

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. De hotelkamers hebben waar nodig A.C. en beschikken over een eigen badkamer, soms balkonnetje, dakterras, of tuin. Een eenpersoonskamer is tegen meerprijs boekbaar. Alle hotels beschikken over WiFi, waarvan gratis gebruik gemaakt kan worden. Hier een impressie van de hotels die doorgaans worden gebruikt.

Addis Abeba Caravan Hotel

Het Caravan hotel is een modern hotel met een centrale ligging. Het heeft circa 35 ruime kamers, met balkons en goed functionerende badkamers. Het hotel is nog geen 5 jaar oud. WiFi ook in de kamers. Ruim ontbijt buffet en het restaurant zorgt desgevraagd voor roomservice. Receptie spreekt uitstekend Engels en er is een ruime lobby. Net om de hoek ligt het restaurant Mandoline (Franse keuken), met een prima buitenterras. Hotel en restaurant vormen een interessante twee-eenheid.

 

Gondar                     AG Hotel

Meest centraal gelegen hotel van de reguliere middenklassers. Je zet je voet buiten de deur en twee minuten laten zit je op een terras van een theehuis of restaurantje aan de kleine rotonde, het kloppend hart van Gondar. Het hotel heeft een restaurant, dat ook veel door de lokale mensen gebruikt wordt (wat weer iets van de kwaliteit zegt). Kamers zijn goed verzorgd en er is aan de achterkant van de eerste verdieping een groot buitenterras waar je ’s ochtends ook je ontbijt kunt gebruiken.

 

Lalibela                    Panoramic view

Onze favoriet. Twee nachten in het Panoramic view hotel staan voor twee dagen genieten van weids uitzicht vanuit de kamer, je balkon, het dakterras, tuinterras, of goed onderhouden tuin. De bekende kerken liggen op loopafstand, en in de direct omgeving van het hotel zijn restaurants en lokale barretjes te vinden. Ontbijt buffet is uitgebreid en kamers zijn ruim, worden dagelijks schoon gemaakt en van schone handdoeken voorzien. Het hotel wordt gerund door een innemende eigenaar, die iedereen bij aankomst telkens enthousiast begroet en dit het liefst vergezeld laat gaan van een Ethiopische koffieceremonie.

 

Onze rondreis door Ethiopië is prima verlopen, leuke plaatsen aangedaan, nette hotels gehad en het vervoer was ook goed geregeld. We hebben een prachtige reis gehad en zijn zo weer een mooie ervaring rijker. Graag tot een volgende trip met jullie.  Joost en Saksia- december 2018

++++++++++++++++

Prachtig land waar we nog een keer terug naar toe gaan (o.a. Danakil depression). We hebben met jullie gevarieerde programma een goede indruk gekregen van deze rijke en gevarieerde cultuur.

Hotels redelijk tot goed. Addis fraai hotel. Naast jullie eettips vlakbij het hotel aten wij ook nog een keer bij Blue Drops, ook tegenover het hotel, wat ook goed was. Simien Lodge was inderdaad prachtig, maar een verblijf van een nacht = twee dagen daar houdt in dat je verplicht voor twee dagen een guard mee moet nemen (en betalen), ook indien je, in ons geval, die tweede dag al om zeven uur ’s ochtends weer vertrekt en dus van de guard helemaal geen gebruik maakt. Beetje zonde. De auto die we hadden was prima (Toyota HiLux) maar er zaten oude buitenbanden op.

Het contact was goed, snel en adeqaat. Heel de reis was in 3 dagen geregeld, dat was fijn. Byrhane, onze fantastische chauffeur,hielp ons gaandeweg steeds meer: hij poeierde soms hosselaars/vervelende mensen af, hielp met onderhandelen, checkte dat de reserveringen bij hotels klopten, regelde in Aksum een goede gids toen er geen gidsen beschikbaar waren, reed ons naar Yeha wat niet op het reisschema stond maar fantastisch was, enz. Ik weet dus niet of dit bij zijn rol hoorde, maar het was voor ons erg welkom en het heeft hem een goede fooi opgeleverd. Beste hotel was Panoramic view Lalibela, vanwege de geweldige uitzichten natuurlijk! Maar ook douche, ontbijt, balkon en tuin waren prettig. Hier zijn we echt tot rust gekomen. Simien lodge was eigenlijk nog beter, en erg luxe, maar ook erg duur. Ook genoten daar.
Verder was hotel Delano in Bahir Dar ook erg goed, vanwege de goede service, grote kamer, de airco en de voorzieningen. Minste hote? Twijfel, eigenlijk geen. Als cijfer? Een 9, zeker weten! Ethiopië was een prachtig en fascinerend land en we zijn enorm blij dat we gekozen hebben voor de reis die Rosetta aanbood. En dat terwijl we normaal graag alles zelf regelen, in landen als Iran, India en China, waar dat ook prima ging. Maar Ethiopië is toch wat lastiger, qua vervoer maar ook qua zaken ter plekke regelen en weten of je mensen kunt vertrouwen, dus we zijn heel blij met onze keuze voor een (deels) georganiseerde reis! Dank voor deze geweldige ervating. Johan, Esther mei 2018

=================================================

Overigens waren we erg blij met onze chauffeur ter plaatse die waar nodig erg goed improviseerde.

We hadden (achteraf) graag Tigray opgenomen in het programma? Je rijdt er langs maar het zit niet in het programma. Dat is best zonde, en het lijkt wel te doen (niet alle kerken liggen moeilijk / afgelegen).

Panoramic View hotel in Lalibela was fantastisch. Eten goed, mensen aardig, superuitzicht. We vonden dit eigenlijk nog leuker dan Simien Lodge. We danken jullie voor het organiseren van deze fijne reis. Ard en Maria – januari 2017

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Het land  heeft me enorm verbaasd, in positieve zin, en qua landschap vond ik het overweldigend!

Stephan Vogelpoel – januari 2016

==============

Alles is goed verlopen: vluchten, het ophalen en wegbrengen, hotels allemaal naar wens, etc.

We hebben een fraaie reis kunnen maken en een hoop interessante dingen gezien en gedaan.

Het is een mooie belevenis geworden, waaraan Rosetta heeft bijgedragen waarvoor dank.

Met vriendelijke groet, – F. Wiegant – december 2016

************************************

Wij zijn heel tevreden met de service die aangeboden werd uit Nederland. Niks op aan te merken. Snel, correct en altijd ter beschikking. Zeer goed. De info was zeker in orde, al zou het misschien handig zijn om vouchers gehad te hebben Het vervoerr was lekker Afrikaans, geen problemen mee. Vertrek vanaf Brussel was ook fijn. Binnenlandse vluchten van Ethiopian Airlines waren overigens ook correct. Accommodatie was goed. Als we een cijfer zouden geven was dit een 9/10. Het t was een zeer leuke reis. Fantastisch land en goed programma.

B. van Laer  – Antwerpen 18-2-2015

==============================================

Ik wil Rosetta zeker een dikke pluim geven voor deze reis. Was heel leuk. Jullie horen zeker nog van ons voor een volgende reis!

Groetjes, Basile – januari 2015

+++++++++++++++++++++++++++++++++++==================

Jettie Kamstra  12 november 2014

Rosetta reizen heeft voor ons in zeer korte tijd een mooie individuele reis op maat kunnen organiseren in Ethiopië. Alles was prima geregeld; hotel en lodge, binnenlandse vluchten en transfers. De bestemmingen die wel hebben bezocht zijn een aanrader; bezoek aan diverse kerken in en rond Lalibela en indrukwekkende natuur in Simien Mountains. Ethiopië heeft veel te bieden aan cultuur, natuur en bijzonder vriendelijke en behulpzame mensen.

++++++++++++++++++++++++++++++++

Het was een prachtige rondreis met auto en privé chauffeur door het noord-westen van Ethiopië. Een zeer mooi gebied met een vriendelijke, vooral orthodox-christelijke, bevolking. Voor iedereen die tijdens zijn vakantie in aanraking wil komen met een bijzondere cultuur en ook van natuur houdt. Zittend in de auto word je 1100 km door een afwisselend landschap gereden, je komt werkelijk ogen te kort. M. van Wel – 4 november 2014