Individuele reis naar Soedan, Egyptisch achterland en poort van Afrika. Per fourwheeldrive naar Faraonisch erfgoed en indrukwekkende woestijnpartijen. Luxe reis vol avontuurlijk comfort.
Van dag tot dag | Overnachtingen |
1 t/m 2 Khartoum | 2 nachten hotel |
3 Westelijke woestijn | 1 nacht tentje |
4 t/m 5 Karima | 2 nacthen hotel |
6 Bayouda Desert | 1 nacht tentje |
7 t/m 8 Meroë | 2 luxe fixed camp |
9 Naga | 1 nacht tentje |
10 t/m 11 Khartoum | 1 nacht hotel |
Vertrek: heel het jaar door
Soedan luxe, land van zwarte farao’s
Na de erkenning in juli 2011 van de republiek Zuid-Soedan door de regering van Soedan is het relatief rustig geworden in de regio. Het noordelijk deel van Soedan, waar deze reis heen gaat, kan momenteel dan ook eindelijk veilig en ongestoord bereisd worden. Een unieke ontdekkingstocht langs levensader Nijl Nubische dorpjes, the Royal cemetries of Meroë. Een luxe rondreis door onbekend Soedan, voor de nieuwsgierige reiziger met een voorliefde voor woestijn en Faraonisch erfgoed. Per stoere terreinwagen onbezorgd gereden worden door het land waar de Blauwe – en Witte Nijl in elkaar overgaan. Reizen in een andere werkelijkheid.
-
VertrekTerugPrijsPersonen
Inbegrepen
Vlucht, luchthaventax, paspoort-registratie, foto- en tourpermit, uitnodiging voor visum, hotel Khartoum b.b., vol pension buiten Khartoum, alle vervoer per AC fourwheeldrive pick up of landcruiser, excursies met entrees, lokale Engelssprekende gids/kok, organisatie en dekking door garantiefonds GGTO.
Niet inbegrepen
Visum, aanvraag uitnodiging (€ 30,-), verzekering, fooien, boekingsbijdrage etc.
Zakgeldindicatie € 150,- voor de hele reis
Visum
Het visum is enkel verkrijgbaar op grond van invitatie (Rosetta zal hier zorg voor dragen).
Vlucht
Gevlogen wordt met Turkish Airlines, vliegen vanaf Brussel is ook mogelijk.
Heen: woensdag, of donderdag
TK 1958 Amsterdam – Istanboel 14.50 – 19:20
TK 680 Istanboel – Khartoum 21.05 – 2.20 + 1
Terug: zaterdag, of zondag
TK 681 Khartoum – Istanboel 3.20 – 6.35
TK 1951 Istanboel – Amsterdam 7.55 – 10.40
AANKOMST KHARTOUM
Vlucht met Turkish Airlines (als dat beter uit komt of gewenst is, met Egypt Air) naar Khartoem. Beide vluchten hebben een overstap. Khartoem is tegenwoordig de hoofdstad van Noord Soedan. De afsplitsing van het zuidelijk deel heeft enige jaren geleden plaats gevonden. Je wordt opgewacht door ons lokaal contact en deze brengt je naar een centraal gelegen hotel in de nabijheid van de Nijl.
KENNISMAKING MET KHARTOUM
Na een eenvoudig ontbijtbuffetje is het tijd voor de kennismaking met de stad. Dit gebeurt met een lokale gids. Khartoem ligt op de plaats waar de Blauwe Nijl (Ethiopië) en de Witte Nijl (Oeganda) samenvloeien. De Nijl stroomt dan verder via Egypte naar de Middellandse Zee. Het punt waar beide rivieren in elkaar overgaan krijg je uiteraard te zien.
De gids zorgt ervoor dat je ook als niet moslim de tombe van de Mahdi binnen mag. Een waar bedevaartsoord voor Soedanezen. Om de hoek vind je het huis van de oude heerser Khalifa Ben Mohamed Abdullah, dat tegenwoordig dienst doet als museum. Er staan oude automobielen, wapens en kostuums opgesteld. ook word je hier wat historisch besef bijgebracht. Dan word je naar een ander deel van de stad gebracht en bevind je je even later op de de souq van Omdurman, de drukste van het land en grootste van Soedan. Eigenlijk zijn het meerdere souqs die tegen elkaar aanliggen. Omdurman is feitelijk een plaats die tegen Khartoem aanligt en is de oorspronkelijke hoofdstad van Soedan. De Britten besloten echter de zetel naar Khartoem te verplaatsen. Dikke kans dat je hier wordt uitgenodigd voor een glaasje (munt)thee, of een kopje koffie. Geen standaards onderdeel van deze dag maar wellicht toch een leuke optie is te lunchen in het hotel Corinthia. Het hotel is een door zijn hoogte en bijzondere eigentijds architectuur een blikvanger van de Khartoem. In elk van de 6 restaurants heb je een pracht zicht op de stad. Het hotel heeft de bijnaam; 'Khadafi’s ei'. De voormalig Libische dictator liet de bouw van het hotel door de Libische staat financieren.
VAN KHARTOUM NAAR OLD DONGALA
Na het ontbijt maak je kennis met chauffeur (gids/kok) voor de reis noordwaarts door de Westelijke Woestijn. Nog niet zo heel lang geleden is hier een geasfalteerde weg aangelegd, wat het rijden comfortabel maakt. In de buurt van Wadi el Milk, waar door acacia’s de aanwezigheid van water wordt verraden, heb je kans Bisharin nomaden te zien, zij trekken met hun vee in deze dorre vlakte van waterput naar waterput. Bij een wegrestaurant met veel vrachtwagenchauffeurs, wordt gestopt en wordt de lunch bereid, tomaten zullen hiervoor een terugkerend ingrediënt vormen. Na een glaasje thee gaat het verder. Bij Ed Debba steek je Nijl over en kom je aan bij Old Dongola, in de 6e eeuw de hoofdstad van het Nubische christelijke koninkrijk Makoeria, nu een archeologische site op de oostelijke oever van de Nijl. Vanaf het jaar 570 zijn hier enkele kerken gebouwd, die in de loop der jaren weer werden verwoest, maar waarvan restanten nog te bewonderen zijn, zoals een aantal van de rijk bewerkte kapitelen van ‘de kerk met de 16 granieten zuilen’. Tijdens de 13e en 14e eeuw werd de stad aangevallen door Arabieren en niet veel later verrees er een moskee. Je ziet ook een islamitische begraafplaats met eigenaardige koepelgraven, die voor woonhuizen door kunnen gaan, maar lemen tombes blijken te zijn. Dan rijd je richting Kawa en wordt er en een mooie plek in de duinen gezocht om na een ter plekke bereide maaltijd, in een koepeltentje de nacht door te brengen.
GEBEL BARKAL
Na proviand ingeslagen te hebben op de markt gaat het richting ‘Gebel Barkal’, vrij vertaald; de Heilige Berg. Aan de voet van deze rode kolos lag Napata, wat oorspronkelijk een buitenpost was van het rijk van Kerma. De plaats kreeg historische betekenis toen de farao’s van de 18e dynastie hier omstreeks 1500 v. Chr. de meest zuidelijk nederzetting van hun uitgestrekte rijk van maakten. Vele eeuwen later werd dit de eerste hoofdstad van het autonome rijk van Koesj (de naam in het oude Egypte voor het gebied zuidelijk van Aswan). De piramides, de rotstempel van Taharqa en de grote tempel van Amon herinneren hier aan. Ook de restanten van Defuffa verwijzen naar de Koesj periode, in het nabij gelegen museum staat een colletie mansgrote granieten beelden, waar geen foto's van gemaakt mogen worden (of misschien 'bij uitzondering' ook wel). Het levert de supposten in ieder geval een leuke bijverdienste op. Overnacht wordt in een door Italianen gerund boutique hotel.
OMGEVING VAN DE 'HEILIGE BERG'
Excursie naar Nuri en El-Kurra, twee Koninklijke begraafplaatsen van Napata. In El-Kurra zijn tussen eenvoudige grafheuvels enkele graven waarin afgedaald kan worden. Als de man met de sleutel eenmaal is gevonden, krijg je een aantal gedecoreerde kamers te zien, die overeenkomst vertonen met de Graven van de Edelen op de West Bank van het Egyptische Luxor.
In Nuri, dat op de oostelijke oever ligt, vind je tussen de goudkleurige zandduinen de grootse piramide van Soedan, opgetrokken voor Taharga, de laatste van de Zwarte Farao’s, die in 664 v. Chr. overleed. In de buurt van de ‘Gebel Barkai’ (vrij vertaald; de heilige berg) laat de gids je een plek zien met zwarte versteende houtrestanten. Overduidelijk is hier in een ver verleden bebossing geweest’. Ondertussen is de zon aan het zakken en wordt het tijd voor de klim naar boven om een indrukwekkende zonsondergang mee te maken. Een tweede nacht in het boutique hotel.
BAYOUDA WOESTIJN
Vandaag ‘neem' je de Bayouda woestijn, een spectaculaire tocht van zo'n 400 kilometer met imposante gele en witte vlaktes, zo nu en dan onderbroken door zwarte basaltheuvels. Onderweg zijn er meerder stops, zoals bij het oude klooster van Depri Ghazali. De Atrun Oase is ook zo’n rustpunt en vaste pleisterplek op de oude en beroemde ‘weg van de veertig dagen’, de Darb el Arbain, de route voor grote kuddes kamelen van El Fasher naar de Egyptische stad Assiout. Ook vanavond slaap je in een tentje en wordt er voor een voedzame maaltijd gezorgd onder een indrukwekkende sterrenpracht.
KONINKLIJK NECROPOLIS VAN MEROË
Er wordt afscheid genomen van de woestijn en steken bij Attbara is er een oversteek van de Nijl. Dan gaat het verder zuidwaarts. Het verkeer wordt intensiever (publieke bussen, volgeladen vrachtwagens), en de dorpjes die je passeert liggen dichter bij elkaar. In de verte duiken dan de contouren van piramides op. Dit is Koninklijke Necropolis van Meroë. Hier sta je oog in oog met grootste piramidecomplex van Soedan; tientallen zwarte piramides in ruig woestijnlandschap. De overnachting de komende twee nachten is in ‘fixed tent camp’. Gemeubileerde tenten met eigen badkamer, in de directe nabijheid van de piramides. Gedineerd wordt onder een sterrenhemel in de open lucht, op de veranda van het restaurant.
MEROË
Toen de Egyptenaren Napata, de hoofdstad van Kusj, hadden verwoest trokken de Nubiërs zich terug en maakten het zuidelijker Meroë, tussen de vijfde en de zesde cataract, de nieuwe hoofdstad. Van 275 v. Chr tot 350 na Chr. was dit het administratief centrum van de koningen van Medoë. Een grote hoeveelheid door kapellen geflankeerde piramides, over twee heuvels verdeeld, getuigen van een hoge beschaving. De verschillen met de piramides uit het Oude Rijk zijn overduidelijk. Deze piramides zijn niet meer dan 30 meter hoog, voornamelijk stomp en hun schuine hoek is veel steiler. Ook vanavond eet en overnacht je in het 'tentenkamp'.
NAGA
Goodbye Meroë, vandaag is het tijd voor de opgravingen van Naga. Ook de laatste nacht dat er in een 'eigen' koepel tentje wordt geslapen.
ROMEINSE KIOSK
Op de weg naar Khartoum bezoek je vandaag eerst de markt het kleine Shendei. Vervolgens door naar Musawart as- Sufra. Hier staat een groot tempel complex met zeven heiligdommen. Een van de tempels is gewijd aan de god-leeuw Apedemak, De tempel van de Olifant heeft mooie bas-reliëfs. Onderzoek heeft aangetoond dat leeuwen en olifanten in de 11e eeuw v. Chr. in dit gebied voorkwamen. Tot slot krijg je opgravingen van Naga met de goed bewaarde ‘Romeinse" kiosk te zien. Hierin zijn Griekse, Romeinse en Egyptische bouwelementen bij elkaar zijn gebracht.
Terug in Khartoum is er een bezoek aan het Archeologisch museum, met in de tuin de drie Nubische tempeltjes die gered zijn bij de vorming van Lake Nasser. Het leuke om dit aan het eind van de reis te doen, is dat je inmiddels bijna alle vindplekken hebt gezien, je hebt zo meer beeld van hoe en waar de diverse monumenten gestaan hebben, of gevonden zijn.
Je eindigt rond 17.00 uur bij de tombe van Hamed-el Nil. Elke vrijdag komen rond deze tijd de volgelingen van deze sheik samen om de 'zikr' te dansen. De eerste echo's van de drums klinken, de schoenen gaan uit en de menigte vormt in een grote kring van dansers en toeschouwers. De soefi's, gekleed in het groen met rood, raken in trance en bewegen ritmisch op de muziek en zang. Sommigen gaan minuten lang tollen, armen wijd gespreid, en hun ogen half gesloten.
Khartoum heeft diverse restaurants, vaak in hotels te vinden, waar je vanavond terecht kunt. Wil je het wat rustige aan doen, dan zijn er zeer eenvoudige eettentjes in de bazaar.
VLUCHT TERUG
In het donker word je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht back home.
Vervoer
Gereden wordt met een zeer ruime airconditioned Toyota Hilux double cabin pick up (3 reizigers per auto) of Toyota Landcruisers (4 reizigers per auto). De bagage gaat op het dak van de wagen, of in de bak van de pick up. Er is sprake van een vaste chauffeur/gids. Gevlogen wordt met Turkish Airlines, waarbij naast handbage 20 kilo ruimbagage is toegestaan.
Reisdocumenten
Je paspoort moet bij vertrek uit Soedan nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Uit niets in je paspoort mag blijken dat je in Israël bent geweest. Na van onze lokale partner een uitnodiging gekregen te hebben kun je het visum af halen op de ambassade van Sudan, Koninginnegracht 63-64. Den Haag Tel. 070 – 3605300. Van maandag tot en met donderdag geopend van 10.00 – 12.00 uur, maar check voor je gaat dat deze ook open is op de dag dat je langs wilt gaan. Je hebt hiervoor een uitnodiging nodig die in Khartoum wordt afgegeven (kosten 30 euro).
Bij boeking sturen we aanvullende informatie over de wijze van het verkrijgen van het visum. Bij aankomst in Khartoum moet het paspoort geregistreerd worden, de kosten hiervan zijn bij de uitnodiging inbegrepen. ‘Visa upon arrival’ behoort ook tot de mogelijkheden. Onze lokale partner zorgt in dat geval voor de aanvraag en de registratie. Kosten $ 100,- p.p. in cash dollars te betalen. Deze procedure wordt standaard door ons gevolgd. Pasfoto’s zijn niet nodig.
Vaccinaties
Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover is te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Bij hoge temperaturen verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken. Anders dan je ‘elders’ kunt lezen zijn inentingen tegen Gele Koorts, met het daarbij behorende gele boekje niet verplicht .
Klimaat
Soedan kent verschillende klimaatzones. Het klimaat is tropisch in het zuiden en er is een woestijnklimaat in het noorden. In het noorden is het droog en naar het zuiden toe regent het meer. Juli en augustus zijn de maanden waarin de meeste neerslag valt. Nabij de hoofdstad Khartoum valt ongeveer honderd millimeter neerslag per jaar. De temperatuurverschillen zijn in het noorden extremer dan in het zuiden. De temperatuur in het noorden van het land kan oplopen tot 40º C. Beste reistijd om het land te bezoeken zijn de maanden november t/m februari. ’s Avonds en met name in de woestijn kan het afkoelen.
Eten
Buiten de hoofdstad Khartoum zijn alle ontbijten, lunches en diners inbegrepen.
Programma
Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.
Geld
De munteenheid in Soedan is het Soedanese pond (SDG). Eén euro is ongeveer 5,00 Soedanese pond. Het is niet mogelijk om te pinnen tijdens de reis, het best is om contante euro’s meenemen. Wisselen kan enkel in het begin van de reis. Travelcheques zijn niet te innen en betaling met creditcards kan enkel bij aanschaf van grote, dure dingen. Omdat bijna alles inclusief is zijn er nauwelijks bijkomende kosten. Bij binnenkomst is het advies om max. 100 euro te wisselen (voor de hele reis).
Excursies
Ook de entrees bij de genoemde sites zijn bij de reis inbegrepen, geldt eveneens voor fotopermit.
Kleding
Soedan is een islamitisch land (85 % van de bevolking is moslim). Dit betekent dat er rekening gehouden dient te worden gehouden met de kleding. Korte broeken en hemdjes kunnen voor zowel vrouwen als mannen niet in de steden en dorpen, maar zijn in de woestijn wel toegestaan. Bij een eventueel bezoek aan een moskee is een hoofddoek vaak verplicht. Verder is het aan te raden luchtige kleding te dragen en in de woestijn kun je het beste verschillende lagen kleding over elkaar trekken. Warme kleding wordt aanbevolen voor de avonden in de woestijn!
Communicatie
Mobiel telefoneren lukt meestal in Khartoum, in de rest van het land is er zeer beperkt bereik. Ook moet je er van uit gaan dat je het tijdens de reis voor een deel zonder WiFi moet stellen. Ons hotel in Khartoum heeft gratis WIFI in de lobby
In Soedan is er in de zomer geen tijdsverschil. In de winter is het er 1 uur later.
Voltage
Voltage in Soedan is 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-d.
Bagage
Dit kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, of rugzak. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:
* geldbuidel en hoodbekking tegen de zon
* zaklamp, reserve batterijen.
* EHBO-spullen, muggenolie
* diarree-stopmiddel en ORS (zoutoplossing tegen uitdroging)
* keeltabletten (airco kan op je keel slaan)
* warme slaapzak voor in de woestijn (matrasjes zijn aanwezig!)
* handdoek in de woestijn, vochtige tissues, toiletpapier, aansteker (om toiletpapier te verbranden)
* (douche) slippers
* reisverzekering + ‘n kopie van de polis!!
* kopieën van belangrijke documenten en evt. recepten van medicijnen
* reserve accu/batterijen voor camera,
* stevige schoenen, warme trui, vest
* sjaal of doek tegen het stof
Ramadan
De Ramadan heeft voor westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn.
Tijdens de Ramadan worden door ons geen reizen naar Soedan aangeboden.
Tot slot
We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), als dit niet helpt aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.