Iran Boutique Hotel reis om de charme van Iran te leren kennen. Overnachtingen in sfeervolle authentieke hotels met wat luxe, op super locaties in de mooiste plaatsen van Iran; Kashan, Yazd, Shiraz en Esfahan.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Teheran2 nachten
3 Kashan1 nacht
4 t/m 6 Esfahan3 nachten
7 t/m 8 Yazd2 nachten
9 t/m 12 Shiraz3 nachten

Vertrek: dagelijks

 

Iran boutique reis door het oude Perzië

Privé rondreis per auto met chauffeur langs door Rosetta Reizen geselecteerde design, of boutique hotels, met rijke historie, of superieure ligging. Sfeervolle, kleinschalige luxe accommodaties zoals traditionele koopmanshuizen, karavanserais, of Grand Hotels. Maar er kunnen ook andere hotels worden voorgedragen, we zullen dan voor je naar beschikbaarheid informeren. Met nadruk vragen we deze reis tijdig te boeken, soms zijn er nationale feest- of gedenkdagen er is er naar dit soort accommodaties erg veel vraag. De genoemde prijs is gebaseerd op de goedkoopste boekingsklasse bij Turkish Airlines. Mocht dit tarief niet meer beschikbaar zijn dan nemen we alvorens de boeking definitief te maken, contact hierover op. Let op! Deze reis dient als voorbeeld van wat mogelijk is in een korte tijd, maar kan natuurlijk op alle punten worden aangepast, ingekort en uitgebreid. We zijn daarbij graag van dienst.

  • Vertrek
    Terug
    Prijs
    Personen
     
  • Vertrek
    Terug
    2.765,00
    Per Persoon
     
    Nog boekbaar?6

Inbegrepen

Vlucht met Turkish Airlines, luchthaventaks, vervoer met airconditioning, genoemde excursies, 3* hotels met ontbijt, diensten genoemde gidsen en Nederlandse organisatie met dekking door garantiefonds GGTO en 18 jaar reiservaring in Iran.

Niet inbegrepen

Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage (€ 20, – per factuur), etc.

Zakgeldindicatie € 200,00 per week.


Vluchtschema

Gevlogen wordt met Turkish Airlines. Hier het schema:

Heen
Amsterdam – Istanboel – 13.15 – 17,45
Istanboel  – Teheran – 19.15 – 00.45 +1

Terug
Shiraz   – Istanboel  – 05.20 – 7,10
Istanboel  – Amsterdam – 8.20  – 11.00

AANKOMST TEHERAN

Aankomst op het nieuwe vliegveld van Teheran. Douaneformaliteiten en geld wisselen, Pinnen kan nergens tijdens de reis. Ook al wissel je een  klein bedrag, je krijgt hiervoor een dikke stapel bankbiljetten. Na de douane, maar wel voordat je je bagage van de band hebt gehaald, word je opgewacht door ‘onze man in Teheran’ die je naar het 5* Espinas hotel brengt.

 

KENNISMAKING MET TEHERAN

Teheran is een moderne metropool, waar meer mensen wonen dan in heel Nederland. Met een gids (eigen auto plus chauffeur) krijg je vandaag een impressie van deze immense stad. Het paleizencomplex van de laatste Sjah is iets dat je niet mag missen. Het complex ligt in het noordelijk deel van de stad en bestaat uit 18 gebouwen waarvan er een aantal als museum is ingericht. Voor liefhebbers van oldtimers in er het automuseum, met daarin een groot aantal wagens van de Sjah. Het Golestan Paleis, de voormalige residentie, krijg je ook te zien. Verder kun je met de gids overleggen en een keus maken uit het Glass & Ceramic -, het tapijten en het Nationaal Museum. Meestal wordt de tour afgesloten met de 'Treasury of National Jewels'. Dit museum is ondergebracht in de centrale bank van de Islamitsche Republiek Iran. Hier vind je de meest waardevolle collectie kroonjuwelen die er in heel de wereld bestaat. Een van de top stukken is de originele pauwentroon van de Sjah. Rond 18.00 uur ben je terug in het hotel.

 

NAAR KASHAN

AC auto met chauffeur staat voor om naar Kashan te gaan. Kort nadat je Teheran verlaten hebt is er een fotostop bij het het moderne heiligdom van groot-ayatollah Khomeini. Iets verder vind je de militaire begraafplaats van  in de Iran - Irak oorlog gesneuvelde soldaten. Dan rijd je door naar Qom, het theologische centrum van het land is. Dit is ook de rustplaats van Fatima Mashumeh, de zuster van de vierde Imam. Het heiligdom trekt veel bedevaartgangers. Op het pleintje voor de ingang is van alles te koop, zoals sjaals, bidsteentjes en zoetigheid (koekjes met pistachenoten).

In Kashan zijn het  de koninklijke tuinen met hoge cipressen als de tot de verbeelding sprekende koopmanshuizenzijn de moeite waard. Ook de authentieke binnenstad charmeert, en de tombe van Ibrahim schittert in eenvoud. Indrukwekkend is de bazaar van Kashan, met zijn eigenzinnige architectuur, met name in het gedeelte waar in de 19e eeuw grote lichtgaten in het koepelvormige plafond zijn gebouwd. De bazaar is nog steeds in gebruik en heeft een totale lengte van enkele kilometers  In het complex zijn ook een moskee, diverse graven, karavanserais, een hamam en waterreservoir ondergebracht. Je overnacht hier in een oud koopmanshuis dat nu tot een intiem boutique hotel is omgetoverd.

 

VAN KASHAN NAAR ESFAHAN

Esfahan is buiten kijf de mooiste stad van Iran en het Abbassi  hotel is hier het meest luxe hotel, maar erg groot en zeker geen boutique hotel. zoals het door ons gebrukte Sunrise hotel. Drie nachten breng je door in deze sfeervolle accommodatie. Esfahan was vanaf 1600 de hoofdstad van de Safaviden. Soms lees je in gidsen dat de stad als Isfahan wordt geschreven, maar overtuig je zelf alle officiële borden is het; Esfahan.

 

ESFAHAN

De meeste aantrekkingskracht gaat uit van Meidan-e-Emam, een enorm autovrije plein waaraan veel imposante gebouwen. Met een paardenkoetsje kun hier een tochtje langs maken. Hier staat de prachtige blauwe Eman moskee. Rijk gekleurde mozaïeken en tegelwerk maken het bouwwerk tot één van de hoogtepunten van de islamitische architectuur. Schuin ertegenover ligt de Sheik Lotfallah moskee, die tussen de twee ingangen van de bazaar lijkt te zijn gedrukt. Ze heeft geen minaretten maar is heel indrukwekkend door de fraai - zowel binnen als buiten - bewerkte koepel.

 

ESFAHAN

De stad heeft talrijke parken waar veel mensen picknicken. Dit zijn uitstekende plekken om Iraanse vrienden te maken. Op een heuvel vlakbij zijn de ruïnes van een vuurtempel van de Zoroasters, de Ateshgah, te bezichtigen. Je hebt hier een schitterend uitzicht over Esfahan. Dan zijn er nog de bruggen over Zayande rivier. Een van de bruggen heeft een theehuis en de vele stelletjes die hier hand in hand zitten zorgen voor de bijnaam 'place of the lovers' Tot slot moet de Armeense wijk worden genoemd. Toen Sjah Abbas I rond 1600 als voorzorgsmaatregel tegen een inval van de Ottomanen besloot zijn hoofdstad te verplaatsen van Tabriz naar Esfahan verhuisden er enkele duizenden Armeniërs mee. De meesten kwamen uit de stad Julfa. Die wijk die ze in Esfahan toegewezen kregen werd om die reden Julfa genoemd, je vindt hier onder andere de rijk gedecoreerde Vank Kathedraal, waar nog met regelmaat diensten in worden gehouden.

 

VAN ESFAHAN NAAR YAZD

Per auto word je naar in Yazd gereden. Je slaapt hier in het Dad hotel, een super centraal gelegen opgebouwde caravanserai. Yazd is de stad van de windvangers op de daken, zij zorgen zomers voor voor de broodnodige verkoeling in deze woestijnstad. Je bevindt je de komende dagen in het centrum van de leer van Zarathoestra. Dit geloof stamt uit de periode van 550 voor Christus en is zelfs een tijdje de staatsgodsdienst geweest. Goed gebruik van deze leer was dat de doden doden neer werden gelegd voor de gieren. Dit gebeurde op de 'Torens der stilte'. Je vindt deze stompe torens, gebouwd tegen de heuvels, net buiten de stad, maar ook de islam is in deze plaats goed vertegenwoordigd met mausolea en moskeeën.

 

YAZD

Vooral de in de 14e eeuw gebouwde Masjed-e Jameh moskee, met de twee ranke minaretten (veel gefotografeerd) mag je niet overslaan. Verder is het heerlijk dwalen en dolen door een labyrint van straatjes en steegjes vol kleiarchitectuur in het oude stadsdeel. Mocht je buiten het hotel willen eten dan is er de; Hamman-e Khan Restaurant. Verscholen in het hart van de oude binnenstad, ondergebracht in een gerestaureerde gedeeltelijk onder de grond gelegen badhuis. In de avond heb je de mogelijkheid een sportschool te bezoeken waar wordt getraind in de 'zurkhaneh', een typisch Iraanse sport die op kracht en behendigheid is gebaseerd.

 

VAN YAZD VIA PERSEPOLIS NAAR SHIRAZ

De chauffeur pikt je op en na een uur rijden arriveer je in Persepolis. Koning Darius de Grote begon in 512 voor Christus met de bouw van dit uitgestrekte paleizencomplex. Met of zonder gids kun je hier uitgebreid ronddwalen. De entree van Persepolis, twee stenen stieren die op zuilen van zeven meter hoogte rusten, is indrukwekkend. Het meest spectaculair zijn de bas-reliëfs, die 300 meter lang zijn. Op korte afstand ligt Naksh-e Rostam. Hoog in de rotswand zijn 4 grafkamers uitgehouwen, waaronder die van Darius en Xerxes. Na het bezoek rijd je door naar Shiraz.

 

SHIRAZ

Shiraz. Stad van de dichters Hafez en Saa’di. Hun tombes zijn lokale ontmoetingsplekken met theehuizen met prachtige tuinen vol lieflijke bloemen, en waterpartijen met reusachtige karpers. Bij het graf van Hafez staat een man met een parkiet. De parkiet pikt voor een paar Real een Perzische dichtregel voor jou uit het bakje. Het zou iets zeggen over je toekomst. De Iraanse variant van het Chinese gelukskoekje.

 

SHIRAZ

Parken, paleizen, badhuizen, madrassa’s en moskeeën, de burcht, er is ontzettend veel te zien. Tegenwoordig mag het ‘spiegel-mausoleum’ (Shah-é-Cheragh) door toeristen onder begeleiding van iemand van International Affairs worden betreden. De dames krijgen hiervoor een chador aangereikt. In het Shah-é-Cheragh, een imposant complex dat uit twee delen bestaat, bezoeken pelgirms de tombes van  Amir Achmed en Mir Mohammed. Het zijn twee zonen van de zevende imam Moesa al-Kazim en tevens broers van de achtste imam Ali ar-Rida waarvan de tombe in Masshad te vinden is. Het is de enige van de 9 imams die z'n rustplaats in Iran gevonden heeft.

 

TERUGVLUCHT

Vroeg in de ochtend word je naar het vliegveld gebracht voor de vlucht terug. Omdat we Turkish Airlines gebruiken heb je de mogelijkheid een stop-over te maken in Istanbul. Indien je hier nog enkele dagen door zou willen brengen regelen we dat met plezier voor je.

Routes

Day X

Your Plan

Vlucht

Eer wordt standaard gevlogen met Turkish Airlines. Het landvervoer is per auto met chauffeur, met eenvoudige kennis van de Engelse taal. De auto beschikt over airconditioning.

Accommodatie

Je verblijft in Traditionele, of Grand (Boutique) hotels door Rosetta Reizen gekozen, of in onderling overleg geselecteerd. Houd er wel rekening mee dat sommige hotels erg populair zijn en/of slechts over een gering aantal kamers beschikken. We proberen de opgegeven hotels te reserveren, mocht dat niet lukken dan overleggen we over een alternatief. Meer dan bij welke reis geldt hier; boek vroeg.

Eten

De hotels zijn inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen kun je soms onderweg in overleg met de chauffeur, maar lunch en diner kan soms ook in het hotel. Indien gewenst kunnen we kijken of bepaalde hotels op voorhand al op basis van half-pensioen geboekt kunnen worden.

Prijs

De genoemde prijs is een richtprijs. Het kan voorkomen dat de reis duurder is bijvoorbeeld omdat er een festival, of een nationale feest- , of gedenkdag is. Een verhoging kan en mag reden zijn om van de reis af te zien.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Het is ook mogelijk om reeds in Nederlands aanpassingen op het gepubliceerde programma te maken, De reis is bedoeld als voorbeeld hoe de reis uitgevoerd kan worden, Het is ook mogelijk dat de reis in tegenovergestelde richting wordt uitgevoerd.

Tijdsverschil

Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland.

Klimaat

Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er aangenamer. Bekijk deze website voor het weerbericht. http://www.weeronline.nl/Midden-Oosten/Iran/82.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het visum wordt in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. Je hoeft hiervoor niet zelf naar de Iraanse ambassade en het paspoort hoeft niet opgestuurd te worden. Kosten € 75,-. Het e-ticket en overige documenten krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Op het vliegveld in Teheran kan worden gevraagd naar een verklaring van je zorgverzekering. Het is verstandig deze van te voren aan te vragen, de meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee en geven dit binnen een dag af. De verklaring moet aan het volgende voldoen;

in het Engels zijn opgesteld
het woord Iran moet erin vermeld staan
naam van verzekerde moet zijn vermeld
op briefpapier van de zorgverzekering (logo)
van wanneer tot wanneer het verblijf in Iran is.

Communicatie

Telefoneren kan in Iran ook met een GSM. Er zijn volop internetmogelijkheden en de meeste hotels hebben WiFi. Zakelijke smartphone kan problemen op leveren. Facebook wordt geweerd.

Gidsen

Indien gewenst kun in diverse plaatsen gidsen worden toegevoegd. Ook is het theoretisch mogelijk om voor heel de reis een gids mee te laten reizen. Informeer als je hier belangstelling voor hebt.

Geld

De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Wel kun je met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in bv. Isfahan.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken: www.lcr.nl.Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. Voor zowel mannen als vrouwen geldt dat het lichaam zoveel mogelijk bedekt moet zijn. Mannen kunnen korte mouwen dragen, géén korte broeken. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden. Vrouwen dragen de verplichte hoofddoek vanaf het moment van landing op Iraanse bodem. In heiligdommen is voor de dames ook de chador verplicht. Deze krijg je daar te leen. Kledingadvies voor vrouwen (zie ook foto hieronder): een bovenstuk (met lange mouwen) dragen tot ruim over de billen/heupen eventueel tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Eronder een wijde broek (pantalon), lange rok en/of jurk, spijkerbroek, net wat je gewend bent. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig en hygiënisch.

KLEDINGADVIES VOOR IRAN REIZIGERS

Voor vrouwen zijn er specifiekere kledingvoorschriften dan voor mannen. Omdat er regelmatig vragen komen van met name de vrouwen omtrent deze voorschriften, volgt hier enige kleding informatie. Het betreft hier een samenvatting van adviezen, gegeven door reizigers en reisleiders van Rosetta Reizen. Wanneer reizigers zich over het algemeen houden aan deze voorschriften, dan is de gekozen kleding discreet. Een perfect kledingadvies geven is niet eenvoudig: de meningen hierover blijven verschillen, wat we echter bijna altijd horen is dat men de kledingvoorschriften veel stringenter had begrepen dan het in praktijk blijkt te zijn!. Over het algemeen geldt dat Iraanse vrouwen er modieuzer bijlopen dan bij ons wordt verondersteld.

DE HOOFDDOEK (HEJAB) moet altijd gedragen worden, behalve in je hotelkamer (dus ook in restaurants en in de bus). In het vliegtuig gaat de hoofddoek om bij landing op Teheran. Het prettigst draagt een niet te gladde hoofddoek (deze blijft beter zitten) van katoen. Zwart is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat iedere gewenste kleur. Een beetje zichtbaar haar is geen probleem. In de verschillende bazaars in Iran worden volop (goedkope, modieuze) sjaals verkocht tegen een zeer goedkope prijs. Als hoofddoek kan dus zeker een brede sjaal gedragen worden. Neem evt. (schuif)spelden mee om afglijden te voorkomen.

DE CHADOR is een grote donkere lap stof die om het hoofd en rest van het lichaam wordt gedrapeerd om zo van top tot teen de lichaamsvormen te bedekken. Chador betekent letterlijk: ‘tent’. Vanaf 1978 dragen vrouwen weer de chador en hoewel deze nog lang niet uit het straatbeeld is verdwenen, geven de meeste meisjes en jonge vrouwen de voorkeur aan een lange jas. Voor toeristen is de chador alleen verplicht in heiligdommen o.a. in: Mashhad en Qom. Deze worden over gratis uitgeleend. Een enkeling geeft er nog wel eens de voorkeur aan om een eigen chador te hebben. Deze zijn op bepaalde plaatsen te koop. Vraag dit aan de gids. Mocht je interesse hebben dan raden we je aan om ze al in Teheran aan te schaffen. De gangbare kleur is zwart en katoen draagt het prettigst: dit is niet te zwaar en glijdt niet van je hoofd af. Mocht je zelf een chador willen maken, dan kun je een patroon opvragen via Rosetta Reizen.

VERDER GELDT dat je een ‘bovenstuk’ (met lange mouwen) draagt tot ruim over de billen/heupen en evt. tot de knieën. Wijd in omvang, de vrouwelijke vormen mogen niet zichtbaar zijn. Licht getailleerd kan in de wat modernere steden. Eronder draag je een wijde broek, pantalon, lange rok of spijkerbroek, net wat je gewend bent. De geschikte stofkeuze in de warme maanden is katoen of linnen. Een goed voorbeeld is de zogenaamde Indiaase ‘kameez’: een katoenen lange blouse/jurk met een dunne katoenen pyama-achtige broek eronder of een Marokkaanse jalaba. Zwart (donker) is de beste kleur om te dragen in de wat conservatievere plaatsen als Mashhad en Qom, maar doorgaans volstaat ieder gewenste kleur (rood, geel, blauw, groen, wit etc.). Ook kleurrijke hoofddoekjes zijn geen probleem, maar blijf bescheiden in het gebruik van make-up. Jonge vrouwen en meisjes zullen vaak kleuriger gekleed gaan. Katoenen of linnen is geschikte stofkeuze in de warme maanden (mei t/m sept.). Blote voeten in de sandalen is toegestaan, maar geen blote voeten in de moskee, sokjes zijn dan handig, hygiënisch en in het belang van de reinheid in een moskee.

MANNEN dragen een lange broek met shirt/blouse. Mannen in Iran dragen géén korte broek Korte mouwen mag, in de moskee geeft lange mouwen meer respect, maar kort is toegestaan.. Het dragen van een stropdas wordt afgeraden! Een pet o.i.d. is wel zo prettig in de hete maanden.

Advies: neem verschillende kledingsoorten mee, vanwege de wisselende temperaturen. Beter iets teveel kleding dan te weinig! En hotels bieden laundry service.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Iran (enkele worden genoemd bij onze literatuurlijst) verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten (zomer: airconditioning slaat op de keel)
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of Entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis !!
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* oordopjes (geluidsoverlast), wekker, reserve batterijen
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* regenjas in de winter
* stevige (wandel)schoenen
* slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren is ten strengste verboden!!

Excursies

Entrees zijn niet bij de reis inbegrepen

Voltage

Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan ook aangeraden. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Links

De volgende websites geven informatie over diverse aspecten van Iran (cultuur, natuur, reizen, politiek, praktische tips, etc.):

* www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen
* www.iran-daily.com

Ramadan

De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn o.h.a. wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

N.B. Tijdens de Ramadan kan deze reis wel worden gemaakt, maar we zullen u er van te voren wel op attenderen als het Ramadan is.

Offerfeest

Een tweede periode waarin beter niet gereisd kan worden in Iran is tijdens het Offerfeest (Eid Al-Adha). Musea, souqs en archeologische sites zijn op deze dagen gesloten.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten. Eerst aan de direct betrokkene(n), als dat niet help aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Accommodatie

Je verblijft in Traditionele,  Grand- of Boutique hotels door Rosetta Reizen gekozen, of in onderling overleg geselecteerd. Houd er wel rekening mee, dat sommige hotels erg populair zijn en/of slechts over een gering aantal kamers beschikken. We proberen de opgeven hotels te reserveren, mocht dat niet lukken dan nemen we contact op voor een alternatief. Hier een impressie van een aantal, vaak door ons gebruikte, hotels. Laat direct weten of je een kamer met twee bedden wilt, of één groot bed. Meer dan bij welke reis geldt hier; boek vroeg.

Hier enkele hotels die we soms gebruiken

Teheran = Espenias Hotel – elegante chique, Iraans top management

Kashan = Manouchehri House – eerste traditional hotel Kashan

Esfahan = Sunrise Traditional – Boutique hotel met grote stip

Yazd = Dad hotel – diende ooit als caravainserai, geweldige ligging

Shiraz = Zandyeh  – 5* stijl en locatie gaan in elkaar over

Prachtige reis gehad – Inge en Peter – mei 2019