Met comfort en avontuur leent Marokko zich prima als vakantie bestemming voor ouders en kinderen. Alle Koningssteden, de Hoge Atlas, de Sahara en Atlantische Oceaan, zijn dan ook in deze route opgenomen.
Van dag tot dag | Overnachtingen |
1 Casablanca | 1 nacht |
2 t/m 3 Rabat | 2 nachten |
4 t/m 5 Fes | 2 nachten |
6 t/m 7 Erfoud | 2 nachten |
8 Dades kloof | 1 nacht |
9 t/m 10 Marrakech | 2 nachten |
11 t/m 12 Essaouira | 2 nachten |
13 t/m 14 Casablanca | 2 nachten |
Vertrek: dagelijks
Marokko vakantie 14 dagen met het gezin op pad
Met je gezin reis je langs de hoogtepunten die het land te bieden heeft. De belangrijkste plaatsen zijn opgenomen, maar er blijft ruimte over om wat toe te voegen. De vlucht is met Royal Air Maroc en de prijs is gebaseerd op de goedkoopste boekingsklasse. Mocht die niet meer beschikbaar zijn dan nemen we contact met je op voor overleg. De steekwoorden van deze reis zijn naast Marokko, vakantie, relaxen en genieten van een andere cultuur. Tijdens deze vakantie wordt gebruik gemaakt van goede 3* en 4* hotels, die geboekt zijn op basis van logies met ontbijt. Let op; dit is een voorbeeld reis, de reis kan in overleg precies zo worden samengesteld als gewenst (korter, langer, hotel upgrade, etc.).
-
VertrekTerugPrijsPersonen
Inbegrepen
Vlucht, luchthaventax, al het vervoer per AC wagen/busje, excursies, hotels met ontbijt, genoemde gidsen en Nederlandse organisatie met SGR en Calamiteitenfonds dekking.
Niet inbegrepen
Verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.
Boekingsbijdrage € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 250,- per week
Visum: Voor mensen met de Nederlandse, of Belgische nationaliteit is geen visum vereist.
Vluchtschema
gevlogen wordt met Royal Air Maroc, het schema is als volgt (wijzigingen onder voorbehoud):
Heen
AT 851 – Amsterdam – Casablanca – 16.45 – 19.25
Terug
AT 850 – Casablanca – Amsterdam – 11.25 – 15.50
VLUCHT NAAR CASABLANCA
Je start met een vlucht van Amsterdam naar Casablanca. Gevlogen wordt met Royal Air Maroc, de vlucht is rechtstreeks een goed begin van de vakantie. De vluchttijd bedraagt ongeveer 3,5 uur en het tijdsverschil is 2 uur (vroeger). Mensen met de Nederlandse nationaliteit hebben geen visum nodig. Je overnacht in een niet al te groot, centraal gelegen hotel in het 'witte huis' (Casablanca)
BEZOEK MOSKEE HASSAN II
Voor je naar naar Rabat wordt gereden heb je gelegenheid de indrukwekkende Moskee Hassan II te bezoeken. Dit is één van de weinige moskeeën in Marokko die je als niet-moslim kunt bezoeken. De moskee is zo groot dat er rondleidingen in worden gegeven. Dan volgt de rit naar Rabat, de hoofdstad van Marokko en de eerste van de koningssteden die je zult bezoeken. Het hotel ligt in de medina van Rabat
VRIJE DAG
Uiteraard bepaal je zelf hoe het programma er vandaag uit ziet, maar de meesten bezoeken dan het mausoleum van Mohammed V, tevens rustplaats van Koning Hassan II, een waar pelgrimsoord. Het paleis van de nog koning Mohammed VI, is ook een plek die veel wordt bezocht. Als je geluk hebt kun je het wisselen van de wacht bijwonen. Dan zit de dag er al weer voor een groot gedeelte op, tijd voor een glaasje verse muntthee in één van de vele salons.
NAAR FES VIA VOLUBILIS
Op weg naar Fes kun je het oude Volubilis zien. Op een groot terrein vind je hier de restanten van een Romeinse nederzetting, kleurrijke mozaïekvloertjes tonen aan dat in een ver verleden hier flinke villa's hebben gestaan Een tweede stop kan zijn bij Moulay Idriss, een belangrijkste religieuze plaats van het land. Moslims zijn min of meer verplicht één keer in het leven naar Mekka af te reizen, maar als je er echt geen geld voor hebt dan is deze plek een acceptabel alternatief.
In Meknes loop je vervolgens via ‘Bab al Mansour’ (Bab = poort) de ommuurde koninklijke stad binnen. De restanten van de kolossale oude paardenstallen zijn leeg, maar op het plein buiten de stad vind je voldoende paard-en-wagens voor een toeristisch rondje. Dan rijd je door naar Fes waar je de keus hebt tussen een luxe Riad (voormalig paleisje), of een comfortabel hotel met zwembad. We horen het graag.
FES
Fes. De derde de koningssteden. Zoals gebruikelijk is er een 'oude' en een 'nieuwe' wijk. In de ‘Fes el Bali’, het oude deel van de stad, is het een doolhof van straatjes en steegjes. Hier kun je dwalen en verdwalen. Ook vind je hier de beroemde leerlooierijen. In grote verfbaden worden de huiden ondergedompeld om hun kleur te krijgen. Het is zware arbeid en de geur van de baden is niet bepaald aangenaam. Lunchen kun je in sfeervolle restaurants die in voormalig koopmanswoningen te vinden zijn.
NAAR ERFOUD
Dan steek je de Middel-Atlas over op weg naar Erfoud. Misschien kom je onderweg wel Berber-aapjes tegen. Het is een afwissende route en de rit wordt af en toe onderbroeken door een blokkade van ezeltjes, of geiten. In het plaatsje Azrou kan de chauffeur stopen voor een vers visje. Forel, gevangen in de Ras -el Ma rivier, staat hier met stip op het menu. Meer en meer zijn het de aardetinten die zich aandienen, overduidelijk ben je ver van huis. Stoffig woestijnzand meldt je dat de Sahara in aantocht is.
WOESTIJN
Je bent vandaag heel dicht bij de ‘Moving Sands’. Deze 'bewegende duinen',zijn enkel in dit gebied te zien. Het woestijngebied vraagt om een verkenning. Dat kan op verschillende manieren; met een four wheel drive of per kameel, bij zonsondergang, of zonsopgang. Een ander optie is vandaag de nacht in een tent in de woestijn door te brengen, er zijn verscheidene kampen in het achterland, je slaapt niet alleen. Een bezoekje aan Risanni, een authentieke woestijndorpje is ook mogelijk, wel of niet gecombineerd met een tochtje op de rug van een kameel. Kortom er zijn de nodige opties. Je kunt dit in Nederland vastleggen, maar als je 2 nachten in het hotel slaapt, valt dit ook met de receptie te bespreken. Het hotel beschikt overigens over een uitstekend zwembad, uiteindelijk is het ook vakantie.
SKOURA
Vandaag verruil je Sahara stof en zand voor architectuur en natuur. Via de Todra kloof rijd je naar het plaatsje Skoura. Je slaapt hier in Kasba Ait Ben Moro. Een oorspronkelijk gefortificeerd lemen familie nederzetting in the-middle- of- nowhere, momenteel in gebruik als luxe gastenverblijf. Ondanks de geïsoleerde ligging zal het aan niets ontbreken, ook niet aan een zwembad. Gulzige gastvrijheid, zoals je in de reviews kunt lezen, gastronomisch eten en eventjes ver weg van drukte en hectic. De accommodatie komt voor in diverse boeken over bijzondere, wereldwijde hotels.
NAAR MARRAKECH
Op weg naar de laatste van de vier Koningssteden die je tijdens deze rondreis bezoekt; Marrakech. De route gaat via Aït Benhaddou. Een van de grootste en meest spectaculaire kasba's van Marokko. Het heeft iets van een middeleeuws lemen stadje. Even heb je het gevoel in de tijd terug te zijn gekeerd. De ze enorme kasba staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dan gaat het verder via de Tizi n’ Tichka- pas (2260 meter), de weg is bochtig en baant zich over de Hoge Atlas. Dan bereik je Marrakech, waar we een bijzondere Riad voor je hebben geregeld. Nog deze avond sta je op het Djema'a al Fna plein vol kraampjes met drankjes en etenswaren. Op het plein tref je verder verhalenvertellers, slangenbezweerders, koffiedikkijkers en travestieten met zang acts. Je kunt er ook een tweedehands kunstgebit kopen, tanden laten trekken, of een tatoeage laten zetten. Het zijn allemaal wel dingen waarvan we denken... ' zou je dat wel doen?'.
MARRAKECH
De bazaar van Marrakech is de Winkel van Sinkel in het groot; kaftans, hout- en koperwerk, kleden aardewerk, textiel, en ga zo maar door. La Mamounia (1929) is een Grand Hotel waar je de sfeer van vervlogen tijden proeft. Waar Marokko vooral bekend om staat, tegelmotieven, die kom je in de souq op diverse plaatsen tegen. Ook zijn er tal van musea en galeries met moderne kunst. Dan is er nog de Majorelle tuin. Van 19080 tot 2008 was deze groots aangelegde tuin eigendom van de mode ontwerper Yves Saint Laurent. In de tuin is ook een interessant Berber museum ondergebracht. De tuin ligt net iets buiten het stadscentrum
's Avonds wellicht nog een keer naar het plein voor een homemade couscous of smakelijke tajine. Mocht je zelf willen koken, of belangstelling hebben dit te leren kunnen we een kookcursus voor je regelen. Eventueel zou je de reis hiervoor ook een dagje kunnen verlengen. Het is een uitgebreid programma, dat begint met het inkopen van de ingrediënten.
NAAR ESSAOUIRA
Het is met de auto ongeveer 3 uur rijden naar Essaouira, een schattig, wit met blauw havenplaatsje dat op de. Werelderfgoedlijst van Unesco staat vermeld. De mensen zijn relaxed (overblijfsel uit de Portugese tijd?). Uit houtwerkplaatsen komt de geur van cederhout je tegemoet en de reuk van de visafslag stijgt van verre tegemoet. Chez Sam, is er voor een vers visje. Door de hoge stadsmuren, verweerde huisjes, leuke pleintjes met terrasjes en een autovrij centrum, is Essaouira een plaats met een eigen sfeertje. Een mooie plek om een vakantie een beetje af te ronden.
ESSAOUIRA
Dagje relaxen in dit rustieke plaatsje dat de hippies in de 60e jaren al hadden ontdekt, foto's van Jimmy Hendrix in restaurantjes en barretjes getuigen hiervan. Happen en stappen in Eassouira. Op de kade wordt op primitieve barbecues vis gegrild, die vervolgens direct op het bord wordt gelegd. Schuif aan bij een van de vele openlucht visrestaurantjes, er is keus van verse sardientjes, tot tong en inktvis. Maar er is ook gelegenheid om te zwemmen in het aangename zeewater, of een verfrissende strandwandeling. En in de avond is het flaneren over de boulevard, tussen groepjes mannen en vrouwen, die op hun best gekleed, elkaar goed in de gaten houden.
VIA EL JADIDA NAAR CASABLANCA
Vandaag rijd je in noordelijke richting langs de ruwe Atlantische Oceaan terug naar Casablanca. Onderweg bezoek je Safi, bekend om het aardewerk. Via Oualidia, een vissersplaatsje aan een mooie zandbaai verder naar Sidi Bouzid waar eventueel geluncht kan worden. De laatste stop vandaag is in El Jadida, een Portugees vestingstadje uit de 16e eeuw, met een mooie citadel en een historisch centrum. Via Safi, bekend van de sardienenindustrie, kom je uiteindelijk weer in Casablanca. Een stad die een groot deel van haar naamsbekendheid te danken heeft aan de gelijknamige film uit 1942. Glansrollen in deze klassieker voor Humphrey Bogart en Ingrid Bergman. Type bij Google 'Meest romantische films ooit' in, en hij komt omhoog. Wellicht een mooie afsluiting van de reis in de remake van Rick's bar in Casablanca. Reserveren noodzakelijk!
VLUCHT TERUG
Nog tijd voor een ontbijt en dan op weg naar het vliegveld voor de vlucht back home. Dit kan Amsterdam zijn, maar ook Brussel, of Parijs. Hopelijk kijkt iedereen terug op een vakantie, zoals vakantie hoort te zijn.
Accommodatie
Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels. De meeste van deze accommodaties hebben een zwembad, en bijna zonder uitzondering is sprake van centrale ligging. De hotelkamers hebben airconditioning en beschikken over een eigen badkamer. Eenpersoonskamers zijn tegen meerprijs boekbaar. Hier een impressie van de hotels die doorgaans worden gebruikt.
Hotel selectie
Casablanca – Hotel Maamoura
Het hotel is recent vernieuwd en de Art Deco gevel is in oude glorie hersteld. Een aantal kamers heeft balkons. De kamers zelf zijn helemaal schoon, ruim en de vloeren zijn van steen. Sfeervolle lobby met receptie en de ontbijtzaal heeft iets van een filmset. Voor een grote stad als Casablanca heeft het hotel een rustige locatie en receptionisten spreken Engels en Frans. Shoppen kan in een nabijgelegen winkelstraat Prettige kennismaking Marokkaanse accommodatie verschaffer.
Fes – Riad Layalina
Riad op top locatie met vriendelijk personeel, schone kamers, mooie eetplaats en helemaal bovenaan ook nog een prachtig dakterras. Uitgebreid ontbijten in de sfeervolle patio met veel lokale producten. Nabij het hart van de medina, Bab Blue, maar geen gesleep met koffers, de chauffeur zet je af voor de deur. Dakterras met weids uitzicht over Fes-el-Bali en mocht de temperatuur vragen om wat verkoeling dan is er gelegenheid je onder te dompelen in de binnentuin.
Erfoud – Kasbah Tizimi
Dit hotel, in Kasbah stijl opgetrokken, staat aan de rand van de woestijn, maar beschikt ondanks dat over een ruim zwembad, met prima ligstoelen. Stijlvol ingericht, met veel oog voor details. Lobby en structuur van het hotel zijn ruim opgezet, met zo hier en daar wat achterstallig onderhoud (maar waar vind je dat niet in Marokko?). Het hotel heeft een barretje waar een aperitiefje genomen kan worden, en bij het avondeten schenken ze een wijntje (indien gewenst).
Marrakech – Les trois palmiers
Hotel wordt geroemd om zijn kwalitatief goede bedden met zachte kussens, wel zo lekker aan het eind van een reis. Kamers zijn goed ingericht met een moderne badkamers. Locatie op loopafstand van het befaamde plein. Goed ‘westers’ georiënteerd ontbijt buffet. Zwembad met intieme koffiehoek. Mooie, frisse, ruime en moderne accommodatie op een locatie met een rijk verleden.