Reis per auto met privé chauffeur door vruchtbare valleien en over hoge bergkammen naar al het moois dat Georgië te bieden heeft. Ook als self drive boekbaar.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Tbilisi2 nachten
3 Akhaltsikhe1 nacht
4 Kutaisi1 nacht
5 t/m 6 Gudauri2 nachten
8 t/m 9 Telavi2 nachten
10 t/m 11 Tbilisi2 nachten

Vertrek: vanaf twee personen

 

Georgië, privé reis kleintje Kaukasus

Prijs is gebaseerd op 3* accommodatie met ontbijt, in Kutasi guesthouse en Gudauri zijn ook de diners inbegrpen. Geboekt wordt in de goedkoopste boekingsklasse bij Turkish Airlines. Mocht dit tarief niet meer beschikbaar zijn dan nemen we alvorens de boeking definitief te maken, hierover contact met je op. Bekijk het dag tot dag programma. De reis kan op veel manieren worden uitgebreid, ingekort, of gecombineerd met een buurland. Ook is het mogelijk tijdens deze Georgië rondreis bij mensen thuis te slapen. Het vervoer is per eigen auto met privé chauffeur die heel de reis mee gaat. Desgewenst kan de reis ook aangeboden worden met mee reizende Engels sprekende gids, of als fly & drive.

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek
  Terug
  1.585,00
  Per Persoon
   
  Nog boekbaar?6

Inbegrepen:

Vluchten, luchthaventax, hotels op basis van logies en ontbijt, 3 overnachtingen half pension, vervoer (auto met chauffeur), bezoek aan genoemde sites, diensten genoemde gidsen /  lokale agent en Nederlandse organisatie met dekking door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen:

Verzekering, fooien, lunches, drankjes, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 245,-
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 250,- per week

Visum:  geen visum meer nodig


Vluchtschema:

Er wordt dagelijks gevlogen met Turkish Airlines, het schema is als volgt (wijzigingen voorbehouden):

Heen
TK – Amsterdam – Istanbul  – 15.35  – 20.10
TK – Istanbul – Tbilisi – 21.30 – 00.10 +1

Terug
TK – Tbilisi  – Istanbul  – 8.25 – 9,50
TK – Istanbul  – Amsterdam – 12.05  – 14.40

 

Proloog of epiloog – Istanbul

De reis is uit te breiden met enkele dagen in Istanbul. We bieden een pakket aan van 3 dagen (2 nachten). Prijs v.a. € 240,- per persoon.

De uitbreiding houdt twee transfers in tussen vliegveld en het hotel. Het hotel is een kleinschalig middenklasser in het oude gedeelte van de stad bij de Blauwe Moskee, gereserveerd op basis van logies met ontbijt. De prijs op basis van dubbele kamperbezetting bedraagt € 240,-. Op basis van enkele bezetting € 360,-. De prijs is gebaseerd op een gewijzigde vlucht in vergelijkbare klasse als de oorspronkelijke reservering. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.

 

VLUCHT NAAR TBILISI

Vlucht naar de hoofdstad van Georgië; Tbilisi. Onze lokale agent wacht je op en brengt je naar het hotel in het hartje van de oude stad. Al deze avond krijg je een impressie van het bruisend uitgaansleven, dat zich voor een groot gedeelte afspeelt in de op alle plekken volop verlichte binnenstad. Mondain vertier dat je op voorhand niet in de Kaukasus zou verwachten, maar het is er wel.

 

STADSVERKENNING TBILISI

Stads verkenning vanuit het centraal gelegen hotel zijn de meeste locaties te voet bereikbaar. De bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar en zijn makkelijk bereikbaar. Zo is er de 13e eeuwse Metekhi kerk, strategisch gelegen aan de rivier de Mtkvari, de badhuizen met zwavelhoudend water, de burcht (per kabaalbaan te bereiken) een synagoge en natuurlijk de houten huizen met bewerkte balkonnetjes. Mocht je het prettig vinden deze dag met een lokale gids de stad te verkennen dan kan dit ook. Laat het wel bij boeking weten. De oude binnenstad is voor 'happen en stappen', de Rustavali Avenues voor ‘lopen en kopen’. ’s Avonds is het goed toeven in het mondaine wijkje rond Gardin Street, met restaurantjes en barretjes met spannende namen als ‘KGB, back in town’.

 

NAAR VARDZIA

Je verlaat Tbilisi en rijdt over een uitzonderlijk mooie vlakke route (het meren circuit) naar het afgelegen grottencomplex van Vardzia. Over een lengte van bijna een halve kilometer en 6 verdiepingen hoog vind je hier zo’n 3000 in de rotsen uitgehakte grotten. De kern van het complex is de Assumption kerk. De gevel hiervan is bij een aardbeving gedeeltelijk verdwenen maar de fresco’s uit de 12e eeuw worden tot de mooiste van de regio gerekend. Het bij de kerk horend klooster is ook vandaag de dag nog in gebruik. In hoogtijdagen woonden hier zo'n 1.200 monniken. Na dit bekeken te hebben brengt de chauffeur je naar Akhaltsikhe In de dorpskern is voor vannacht een hotel gereserveerd.

 

NAAR KUTAISI

Vandaag krijg je te zien waar Georgië onder andere om bekend staat; prachtige natuur. Als eerste stopt je chauffeur bij het Nationaal Park Bordzjomi – Chargaoeli, één van de grootste parken van Europa. Het park heeft een oppervlakte van ruim 760 km², bijna 1% van het totale grondgebied van Georgië. Veel Georgische dagjes mensen komen hier bemand met flessen en jerrycans om water te halen bij een onuitputtelijke bron. Het populaire water is overal in het land verkrijgbaar en staat bekend als Borjomi.

Kutaisi een middelgrote plaats in het land van Kolchis, de naam waarmee dit gebied in de oudheid werd aangeduid. De streek is bekend uit het verhaal van de Griekse mythe Jason en de Argonauten die hier het Gulden Vlies kwamen halen. Rond een centraal plein vindt je statige klassieke gebouwen die het centrum van het stadje vormen. 's Zomers vinden hier vaak openluchtconcerten plaats waar zowel oud als jong op afkomt. Plaatsen die de moeite waard zijn in en rond Kutaisi zijn de Bagrati kerk uit de 11e eeuw, waarvan de restauratie inmiddels is voltooid. De ingrijpende verbouwing was voor de UNESCO reden om de kathedraal van haar lijst van erfgoed te schrappen. Kijk en oordeel zelf of dit terecht is. Ook het Gelati klooster en de daarbij gelegen academie is een site die veel bezocht wordt. In dit complex ligt de ‘vader des vaderlands’ David de Bouwer begraven. Gezien zijn grote betekenis voor de tot standkoming van de eenheid van Georgië is dit tot een echte bedevaartsplek geworden.

 

GORI EN GUDAURI

Op weg naar Gudauri is er een stop in Gori, de geboorteplaats van Jozeph Stalin. Zijn geboortehuis staat er nog en in  er het door hemzelf ter meerdere eer en glorie neergezette ‘Stalinmuseum’ vertellen supoosten met ingehouden trots over hun plaatsgenoot. Ook is zijn gepantserde treinstel te zien. De chique met mahoniehout uitgevoerde wagon heeft een keukentje, een communicatie coupé, twee gastenvertrekken, een salon en een slaap- en badcoupé. Na tijd genomen te hebben om te lunchen gaat de rit verder over de Military Highway richting Russische grens. De weg leidt naar Gudauri en is aangelegd in de tijd dat de Russen het in Georgië voor het zeggen hadden. Gestopt wordt bij het Ananuri complex, een oude vesting met twee rijk gedecoreerde kerken aan de oever van een meer. Afhankelijk van het aantal keren dat de wagen moet stoppen voor schapen of koeien die de weg blokkeren, kom je dan aan het end van de middag aan bij het hotel.

 

GUDAURI - KAZBEGI - GUDAURI

Vandaag krijg je de Gergeti Trinity Church te zien, de door toeristen meest bezochte en gefotografeerde kerk van Georgië. Het mooiste is om naar de hooggelegen kerk te lopen, het is een steil, wat moeilijk begaanbaar pad langs boerenschuren en plattelandshuisjes. Wie dit wat te inspannend vindt kan gebruik maken van diensten die door de dorpsbewoners worden aangeboden; per paard of 4x4 naar boven gereden worden. De inspanning wordt beloond, want het zicht op één van de hoogste bergen van het land, de Mount Kazbegi (meer dan 5000 meter), is een blijvende herinnering. Na al dit moois en nog wat rondgekeken te hebben in het museum en het dorpje, word je terug gereden naar het hotel.

 

MITSHEKA EN TELAVI

Het reisdoel van vandaag is Telavi één van de belangrijkste plaatsen Kakheti, de wijnregio van Georgië. Volgens de verhalen is Georgië het eerste land dat wijn produceerde. Feit is dat de wilde wijnstok Vitis vinifera, waar de druiven aan groeien, oorspronkelijk uit dit gebied komt. Ook vandaag de dag vind je hier het grootste aantal druivenvarianten. Maar voor je aan de wijn kunt passeer je het strategisch gebouwde Mitskheta, voorheen was dit Hier is gelegenheid de Svetiskhoveli Kathedraal en het Jvari klooster te bekijken. Beide gebouwen komen voor op de UNESCO lijst van werelderfgoed.

 

 TELAVI

Extra dag om omgeving te verkennen. Vanuit Telavi (auto en chauffeur zijn beschikbaar) heb je de gelegenheid het ommuurde Sighnaghi te bezoeken. Het vestingplaatsje leent zich voor een korte wandeling waarbij je vanaf het fort uitzicht heb over de vruchtbare vallei.

 

DAVID GAREJA

Voor je bij het David Gareja complex arriveert kun je nog een stop maken bij het Bodbe klooster, een waar pelgrimsoord. Dan verandert het landschap en krijg je te maken met savanne en semi woestijn Je krijgt vele tinten groen, geel en rood te zien, het David Gareja complex kondigt zich aan. Het klooster is voor een ieder met een normale conditie te bezoeken, maar wil je de berg op dan moet je goed ter been zijn. Boven heb je een wijds zicht op buurland Azerbeidzjan en de uitkijktorens in het korenveld maken overduidelijk dat je je een grensgebied bent beland.

 

VRIJE DAG TBILISI

Terug in de hoofdstad. Doe wat je nog niet gedaan hebt, zie wat je nog niet gezien hebt. Volgens de lokale VVV zijn er meer dan 50 interessante sites. De diverse metro stations met mozaiëken uit de periode dat de Russen het voor het zeggen hadden horen daar zeker toe. Ook de vele markten zijn prachtige plekken om het leven van alle dag te bekijken en op de Dry Bridge Market staan talloze stalletjes waar Sovjetspulletjes aan de man worden gebracht. Wie meer Sovjet erfgoed wil zien gaat naar de wijk Nutsubidze, hier vind je een onder architectuur van het socialistisch classicisme gebouwde woonwijk vol Sovjets flats. Houd je meer van eigentijds, dan is er de ultra moderne 'Brug van de Vrede', een wandelbrug over de Mtkvari rivier. Deze boogbrug is een constructie van staal en glas en wordt ’s avonds futuristisch verlicht. Ben je van het oude centrum deze voetgangersbrug eenmaal over dan kom je in het Rike Park vanwaar je, tot in de late uurtjes, met de kabelbaan naar het fort kunt dat hoog boven de stad torent.

 

TERUGVLUCHT

Vroege transfer naar het internationale airport van Georgië, dat op ongeveer 17 kilometer van Tbilisi ligt. Deze dag wordt met name bepaald door de vlucht, met een overstap, terug naar waar de reis 11 dagen geleden begonnen is. 

Vervoer

Tijdens de reis word je rondgereden in een eigen auto met privé chauffeur. Gevlogen wordt met Georgian Airlines, het betreft een rechtstreekse vlucht.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels, of guesthouses. Houd er wel rekening mee dat in Georgië niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Wil je een éénpersoonskamer dan is de meerprijs €145,- voor de hele reis.

Eten

Alle overnachtingen zijn inclusief ontbijt. Bij de overnachtingen buiten de hoofdstad is het avondeten 3x inbegrepen. Lunchen doe je onderweg. Voor het avondeten weet gids of chauffeur vast wel een leuk restaurant, dit kan ook het hotel zijn. In Tbilisi is er volop gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 15,- p.p.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als op de website beschreven; het kan echter voorkomen dat er afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt, we streven er dan na een zo goed mogelijk alternatief te bieden.

Geld

De munteenheid in Georgië is de Georgische Lari (GEL). Voor de actuele koers verwijzen we je naar: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen GEL’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Georgië is het op vele plaatsen mogelijk om te ‘pinnen’, zorg dat je pinpas op ‘buitenlands pinnen’ staat.

Reisdocumenten

Voor Georgië heb je sinds enkele jaren geen visum meer nodig. Het is dus niet nodig om het paspoort op te sturen, ook worden hier geen pasfoto’s gevraagd. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet nodig. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Georgië, bekijk hiervoor onze literatuurlijst. verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:
* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* universele verloopstekker (altijd handig als je dit bij je hebt)
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* zwemkleding (sommige hotels hebben een zwembad)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie, zakmes
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn vooral van eind september t/m april
* regenkleding
* hoofddoek voor vrouwen
* stevige (wandel)schoenen

Kleding

Je kunt je ‘gewone’ Europese kleding aan tijdens de reis en het is het beste om ‘laag over laag’ kleding mee te nemen. In de kerken wordt het gewaardeerd als de schouders en bovenbenen bedekt zijn. Voor vrouwen is een hoofddoek handig, deze vraagt men soms te gebruiken bij kerkelijk bezoek.

Excursies

Entrees zijn niet bij de genoemde excursies inbegrepen.

Communicatie

Telefoneren kan in Georgië ook mobiel. Er is helaas echter niet overal bereik. De meeste hotels hebben wel WiFi.

Tijdverschil

Iet land kent niet als Nederland een zomer en een wintertijd. In de zomer is het 2 uur later, in de winter 3 uur later.

Voltage

In Georgië is het voltage ook 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het late voor- of het vroege najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is het erg koud en in de maanden juli en augustus kan het erg heet zijn. In de avonden kan het flink afkoelen.

Links

De volgende websites geven informatie over diverse aspecten van Georgië (cultuur, natuur, reizen, politiek, praktische tips, etc.):
* www.minbuza.nl/reizen-en-landen/reisadviezen
* http://home.unet.nl/georgica/

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, dus tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), mocht dat niet helpen, dan aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Literatuurlijst

Algemeen

* ‘Georgië (Landenreeks)’, Daan van der Schriek, Kit Publishers
* ‘Georgië, traditie tragedie Kaukasus, B. Plas, Papieren Tijger
* ‘Stemmen uit de Kaukasus, Wendell Steavenson, Arbeiderspers
* ‘The first lady van Georgie’, Sandra Elisabeth Roelofs, Archipel
* ‘De man die zijn hoofd verloor’, Erlom Achvlediani, Voetnoot
* ‘Georgische Parabels’, Erlom Achvlediani, Uitgeverij Voetnoot
* ‘Born in Georgia’ Hedendaagse kunst uit Georgie, J.H. Sasse
* ‘De Kaukasus’, Yo’av Karny, Atlas
* ‘Het gesteente van Ararat’, Anthonie Holslag, Aspekt

Romans & reisverhalen

* ‘Koorddansen in de Kaukasus’, Olaf Koens, Nieuw Amsterdam
* ‘Omweg naar Istanbul. Olaf Tepelman, Atlas Contact
* ‘Ali en Nino’, Kurban Said, De Bezige Bij
* ‘In de ban van Stempelstan’, Frank van Rijn, Elmar
* ‘Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan’ Betsy Udink, Atlas Contact
* ‘Kleine landjes – berichten uit de Kaukasus’, Jelle Brandt Corstius,
* ‘Georgië – stemmen uit de Kaukasus’, Wendell Steavenson, Arbeiderspers
* ‘Het achtste leven (voor Brilka)’, Nino Haratischwiliti (tip).

Reisgidsen

* ‘Georgia’, Bradt Travel Guide
* ‘Georgia, Armenia, Azarbaijan’, Lonely Planet