Korte reis met rechtstreekse vlucht naar de hoofdstad van Iran, het oude Perzië. Musea, bazaars, masoulea, de lokale keuken, paleizen van de laatste Sjah. Oud en nieuw. Maak kennis met een bijzondere stad.
Van dag tot dag | Overnachtingen |
1 t/m 5 Teheran | 4 nachten |
Vertrek: elk gewenste dag
Teheran stedentrip
Op een hoogte van zo’n 1400 meter ligt Teheran, hoofdstad van Iran. Koude winters, warme zomers; landklimaat. Tot eind mei is vanaf het dakterras van ons standaard hotel nog sneeuw te zien van de in het noordelijk deel gelegen bergen. Vanaf 1800 is Teheran de hoofdstad van Iran, een land dat ongeveer zo groot is als 1/3 van Europa. We bieden deze korte reis aan in samenwerking met Iran Air, een maatschappij die per week twee rechtstreekse vluchten aanbiedt met prettige vliegtijden. Mocht, om wat voor reden ook, de voorkeur uit gaan naar een ander maatschappij dan is dit geen enkel punt. Een korter, of langer verblijf kan ook. Standaard reserveren we het Masshad hotel, een goede 3* met gunstig centrale ligging (onder andere metrohalte om de hoek), maar ook hier geldt dat elk ander hotel eveneens geboekt kan worden. Tot slot het advies; boek vroeg. De genoemde prijs is gebaseerd op de goedkoopste te boeken klasse, indien niet meer te boeken dan nemen we, alvorens de boeking definitief te maken, contact met je op voor overleg.
DAG 1 – AANKOMST TEHERAN
Na ongeveer vijf uur vliegen land je op het nieuwe vliegveld van Teheran, de trots van het land. Douaneformaliteiten en geld wisselen, pinnen is niet mogelijk, maar wisselen wel. Ons advies is om zo’n 100 euro p.p. te verruilen voor Iraanse rials. Na de douane, en nadat je de bagage van de band hebt gehaald, staat ‘onze man in Teheran’ je op te wachten. Hij brengt je naar je hotel-accommodatie voor de komende dagen.
DAG 2 – KENNISMAKING MET TEHERAN
Teheran is een gigantische metropool, waar meer mensen wonen dan in Nederland. Proef, ruik, snuif en maak je programma met een overvloed aan keuzes. Het paleizencomplex van de laatste Sjah, of het Golestan Paleis, de voormalige residentie van de Qajar dynastie. Het Glass & Ceramic -, het tapijten en het Nationaal Museum, of ‘The Treasury of National Jewels’. Dit laatste museum is ondergebracht in de bank van de Islamitsche Republiek Iran. Hier vind je de grootste collectie kroonjuwelen van de wereld. Mocht je er de voorkeur aangeven de eerste dag georganiseerd kennis te maken met met de stad en met een Engelssprekende gids/chauffeur op stap te willen, dan bieden we je deze optie graag.
DAG 3 – MUSEA, BAZAAR ETEN EN DRINKEN
De stad kent naast de hierboven genoemde musea, nog een groot aantal andere. Zonder compleet te willen zijn noemen we er hier een paar; museum van contemporary art, museum van fine-art, het national automuseum in Karaj, met veel wagens van de verdreven Sjah en een veelheid aan musea op het Sadabad complex. Fijne locaties voor eten en drink rond de bazaar zijn de luchroom, restaurant en op één na oudste hotel van de stad Naderi , het (muziek)restaurant tegenover de ingang van de Aardewerk en Glas musuem, en het spektakel restaurant Moslem midden in het grote overdekte labyrint van de souq. Voor de avond kun je denken aan het ‘Het Water en Vuurpark’ met z’n vele restaurants en daarbij een wandeling maken over de moderne Tabiatbrug, die in vele kleuren verllicht een van de grootste doorgaande wegen van Teheran overbrugt, of ga met de metro naar Meydan-e Valiasr en stap uit bij het Park-e Honar Mandan, waar je ‘Café 78’ vindt. Dé plek voor kennismaking met hipsters en jonge community van Teheran. Prima koffie, lekker snacks, super service en alom vriendelijkheid.
DAG 4 – PALEIZEN VAN DE LAATSTE SJAH
Een suggestie is om met de metro (halte naast het hotel) naar het noordelijk deel van de stad te gaan. Metro is overzichtelijk en je blijft zitten tot de laatste stop. Met een taxi kun je dan makkelijk naar een aantal paleizen van de laatste sjah, die tegenwoordig als museum te bezoeken zijn. Bij het het Saadabad complex vind je, naast een groot aantal musea (zoals van de Omidvar broers), het Witte Paleis en het Groene paleis. Als vervolg is er het Niyavaran complex, het voormalig woonpaleis van de Sjah en zijn vrouw Fara Diba met hun 4 kinderen; de zonen Reza, Ali Reza, en twee dochters, Farahnaz en Leila. Tevens is dit een prima plek voor lunch, of koffie met gebak, lekker relaxen in een mooie omgeving. Voor de avond is het Alighapoo Restaurant een suggestie – betaalbare Iraanse chique met live muziek. Maar misschien is de ultieme tip voor een laatste avond het in het noordelijk deel gelegen Darband.
DAG 5 – VLUCHT NAAR AMSTERDAM
Vroeg in de ochtend word je naar het moderne vliegveld gebracht voor de vlucht terug naar Amsterdam. Je vliegt wederom met Iran Air en ook deze vlucht is rechtstreeks. Op weg naar het Khomeini International Airport kun je de groen verlichte minaretten van het mausoleum van Khomeini zien, misschien ben je er zelfs geweest, vanuit het centrum van de stad is het zo’n 50 minuten rijden. We wensen je een goede vlucht.
Klimaat
Het klimaat kenmerkt zich door grote temperatuurverschillen in de verschillende seizoenen en tussen het noorden en zuiden van het land. Over het algemeen zijn de winters fris en koud. De zomers zijn daarentegen heet. Temperaturen van boven de veertig graden zijn geen uitzondering. De lente (april en mei) en de herfst (van half september tot half november) zijn de beste seizoenen om Iran te bezoeken. De temperaturen liggen dan lager en dus is het er aangenamer. Maar het blijft iets dat niemand in de hand heeft en ook een relatief begrip is, dus wat is de beste reistijd? Bekijk deze website voor het weerbericht.
Tijdsverschil
Het is in Iran 2,5 uur later dan in Nederland (in overgangstijd 1,5 uur).
Reisdocumenten en visum
Paspoort moet bij vertrek uit Iran nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Belgische reizigers hebben een internationale reispas nodig. Uit niets mag blijken dat je in Israël geweest bent. Het visum wordt in Nederland door Rosetta Reizen aangevraagd. Je hoeft hiervoor niet zelf naar de Iraanse ambassade en het paspoort hoeft niet opgestuurd te worden. Kosten € 75,- p.p. Het e-ticket en overige documenten krijg je ongeveer een week van te voren opgestuurd. Op het vliegveld in Teheran kan worden gevraagd naar een verklaring van je zorgverzekering. Het is verstandig deze van te voren aan te vragen, de meeste verzekeraars hebben hier inmiddels ervaring mee. De verklaring moet aan het volgende voldoen;
in het Engels zijn opgesteld
het woord Iran moet erin vermeld staan
naam van verzekerde moet zijn vermeld
op briefpapier van de zorgverzekering (logo)
van wanneer tot wanneer het verblijf in Iran is
Communicatie
Telefoneren vanuit Iran kan met allerlei soorten telefoons. Internet werkt op de meeste plaatsen goed. IPad, laptop, Smartphone ook, de meeste hotels hebben WiFi. Facebook, en sommige andere social media zijn geblokkeerd. Op het vliegveld is voor enkele euro’s een lokaal te gebruiken simkaart te koop.
Geld
De munteenheid in Iran is de Rial. Bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen Rials mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Neem voldoende contant geld mee! Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Het is in Iran niet mogelijk om te pinnen. Wel kun je soms met ’n creditcard grotere souvenirs als tapijten, miniaturen kopen in bv. Isfahan. Natuurlijk bepaal je zelf voor een groot gedeelte hoeveel je uitgeeft, maar € 175,- p.p. (5 dagen) voor maaltijden en entrees en is misschien een indicatie. Dit bedrag is ruim geschat. Te weinig cash meenemen is niet handig. Gouden tip; wissel de eerste keer niet meer dan 100 euro. De inflatie is hoog in Iran. Dus je krijgt een heel pak briefjes voor dat bedrag. Aan het einde van de reis kunnen rials terug gewisseld worden op het vliegveld in Teheran. Let op: Rials terug wisselen kan alleen vóór de douane.
Gezondheid
Vaccinaties zijn zeker niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.
Bagage
Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Iran (enkele worden genoemd bij onze literatuurlijst) verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:
* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* EHBO-spulletjes, muggenolie, keeltabletten (zomer: AC slaat op de keel)
* imodium/norit (anti-diarree-middel) en/of Entosorbine
* reisverzekering werelddekking + kopie van de polis
* Engelstalige verklaring van de zorgverzekering dat je verzekerd bent
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème (in de zomer)
* (warme) trui/vest; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* regenjas in de winter
* stevige (wandel)schoenen en/of slippers (douche)
* hoofddoek (voor vrouwen)
* let op! alcohol invoeren is ten strengste verboden!!
* veel hotels hebben geen kluisjes op de kamer, een slotje kan dan handig zijn
Voltage
Het voltage in Iran is 220 volt. De stekkers hebben 2 pinnen. Mogelijk staan bij je stekker uit Nederland de pinnen iets te ver uit elkaar. Een adapter/eurostekker wordt dan handig. maar normaal gesproken passen onze Nederlandse stekkers in de stopcontacten
Ramadan
De Ramadan heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn.
Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags eerder gesloten. De sites zijn over het algemeen wel geopend.
Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.
Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.
Offerfeest
Een tweede periode waarin het reizen anders kan zijn is tijdens het Offerfeest (Eid Al-Adha). Musea, souqs en archeologische sites zijn op deze dagen mogelijk gesloten, maar dit wisselt per locatie.
Overige feestdagen (Naruz)
Een periode waarbij het onverstandig is om te reizen is tijdens de Iraans nieuwjaars viering: Naruz. Dit begint op 21 maart en duurt ongeveer 10 dagen. In die periode zoeken familieleden elkaar op en zijn overheidsinstanties gesloten. Ook de meeste musea en sites zijn dan niet toegankelijk. De sites die wel open zijn worden extreem durk bezocht (door Iraanse mensen) Hotels zijn moeilijk te garanderen en omdat een groot aantal mensen met vakantie is, laat ook de service op veel plekken te wensen over.
Tot slot
We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, onbekende feestdag, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van het hotel van te voren wie de gids is en hoe haar, of zijn, Engels is. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie moag verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene, als dat niet helpt aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.
Accommodatie
TEHERAN – MASSHAD HOTEL
Dit hotel ligt centraal in Teheran, en is erg gewild bij reisorganisaties. Personeel is vriendelijk en bereid tot extra service, zoals taxi’s regelen. Het hotel heeft een restaurant en fijn dakterras met uitzicht op de bergen rond Teheran waar tot eind mei nog sneeuw op kan liggen. Interessant is ook de locatie; vlakbij de voormalige Amerikaanse ambassade en metrohalte om de hoek. Vanuit het hotel is het Park e Honarmandan (Park van de kunstenaars) makkelijk te bereiken, er is hier een aantal (ook vegatarische) restaurants, en andere eetgelegenheden en winkeltjes zijn er ook in de directe omgeving van het hotel. Wifi is gratis en werkt doorgaans goed.
Reviews
Het is hier fantastisch! Paleis, bazaar, restaurant Moslem, de brug en vandaag de bergen in met de kalbelbaan en dan naar Darband. Wat een geweldige ervaring! – Hanneke en Marion juli 2018
-
VertrekTerugPrijsPersonen
Inbegrepen:
Vlucht met Iran Air, luchthaventaks, alle airconditioned vervoer, genoemde excursies, hotel met ontbijt, diensten lokale partner en Nederlandse organisatie met dekking door garantiefonds GGTO en meer dan 20 jaar reiservaring op en in Teheran.
Niet inbegrepen:
Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage (€ 20, – per factuur), etc.
Eenpersoonskamer € 135,00
Zakgeld indicatie € 175, per week
Vluchtschema
Gevlogen wordt met Iran Air, het schema is als volgt (wijzigingen onder voorbehoud):
Heen
Zondag IR 724 – Amsterdam – Teheran – 14.00 – 21.30
Terug
Donderdag IR 725 – Teheran – Amsterdam – 08.45 -12.00