Een eigen en zeer bijzondere reis per auto met chauffeur voor liefhebbers van natuur, cultuur en zij die houden van fotograferen van verlaten en vervallen bouwwerken uit de Sovjet tijd. Ook boekbaar als fly & drive.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 t/m 2 Tbilisi2 nachten
3 t/m 5 Akhaltsikhe2 nachten
5 t/m 6 Borjomi1 nacht
6 t/m 7 Tskaltubo2 nachten
8 t/m 10 Stepantsminda2 nachten
10 t/m 12 Telavi2 nachten
12 t/m 13 Tbilisi1 nacht

Vertrek dagelijks

 

Individuele Georgië reis met ruig randje

Door diverse reisprogramma’s en het programma “Wie is de Mol?”, heeft Georgië een enorme toeristische boost gekregen. De t.v. uitzendingen hebben ook plekken op de kaart gezet die tot voor kort niet in op het lijstje stonden van de toerist. Deze 13 daagse authentieke rondreis gaat onder meer ook naar zulke plaatsen, plekken met een rauw randje. Wandelen in natuur gebieden en je verbazen of de enorme hoeveelheid gebouwen uit de sovjet tijd. Een reis voor natuur liefhebbers en zij die houden van ‘urbing’ (fotograferen van verlaten en vervallen bouwwerken). Prijs is gebaseerd op rechtstreekse vlucht met Georgian airlines in de goedkoopste boekingsklasse. Mocht dit niet meer beschikbaar zijn, dan nemen we voor we de reservering definitief maken contact op voor overleg. Ook is deze reis in overleg als fy & drive te boeken.

 • Vertrek
  Terug
  Prijs
  Personen
   
 • Vertrek
  Terug
  1.765,00
  Per Persoon
   
  Nog boekbaar?1

Inbegrepen: vlucht, luchthaventaks. accommodatie op basis van logies en ontbijt, 3 diners, vervoer, genoemde excursies en Nederlandse organisatie met dekking door garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen: verzekering, fooien, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 235,-
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 250,- per week

Visum: Niet meer nodig voor mensen uit de EU.


Vluchtschema afhankelijk van dag van vertrek

VLUCHT NAAR TBILISI

Vlucht naar de hoofdstad van Georgië; Tbilisi. Onze lokale agent wacht u op en brengt u naar ons hotel in het hartje van de oude stad. Al deze avond krijgt u een impressie van het bruisend uitgaansleven, dat zich voor een groot gedeelte afspeelt in de op alle plekken volop verlichte binnenstad. Ga voor een slaapmutsje langs bij 'Vino Underground' om Georgische wijnen op natuurlijke basis te proeven.

 

STADSVERKENNING TBILISI

Stads verkenning te voet met lokale gids vanuit het centraal gelegen hotel. De bezienswaardigheden zijn makkelijk bereikbaar en liggen op loopafstand van elkaar. Zo is er de 13e eeuwse Metekhi kerk, strategisch gebouwd aan de rivier, de badhuizen met zwavelhoudend water, de burcht (per kabaalbaan te bereiken) en de synagoge. Upcoming Tbilisi met ultra moderne architectuur zoals 'de brug van de vrede'  maar ook gebouwen uit de sovjet tijd en oude houten Ottomaanse huizen. Een lappendeken van verschillende stijlen en tijden. Architectonische afwisseling gegarandeerd! Tbilisi is ook een schatkamer op culinair gebied. De keuken heeft Perzische en Ottomaanse invloeden. ’s Avonds is het goed toeven in het mondaine wijkje rond Gardin Street, met restaurantjes en cocktail-barretjes met spannende namen zoals ‘The safe’ en ‘KGB, back in town’.

 

VIA VARDZIA NAAR AKHALTSIKHE

U  verlaat Tbilisi en rijdt (de chauffeur rijdt en u wordt gereden) over een mooie route (het meren circuit) naar het afgelegen grottencomplex van Vardzia. Over een lengte van bijna een halve kilometer en 6 verdiepingen hoog vind je hier honderden in de rotsen uitgehakte grotten. De kern van het complex is de Assumption kerk. Helaas is de gevel hiervan bij een aardbeving gedeeltelijk verdwenen, maar de fresco’s uit de 12e eeuw worden tot de mooiste van het land gerekend. In de hoogtijdagen woonden hier zo'n 2.000 monniken. Na dit bekeken te hebben brengt de chauffeur u naar het hotel in Akhaltsikhe.

 

ABASTUMANI

Vanuit Akhaltsikhe maakt u een dagexcursie naar het nabij gelegen dorpje Abastumani. Daar is de zichtbare invloed van het Russische rijk vinden. De stad staat vol kleine historische huizen, nog steeds niet gerenoveerd en dus authentiek. Hier kan een bezoek gebracht worden  aan het Nationaal Astrophyical Observatory. Abastumani is gelegen tussen de dichtbegroeide bossen in de bergen van Georgië. Behalve dat het een kuuroord is met sanatoria, herbergt Abastumani verschillende sites die de middeleeuwse en moderne geschiedenis van de stad bepalen. Overnacht wordt weer in het hotel in Akhaltsikhe.

 

NAAR BORJOMI EN KUTAISI

Vandaag krijg je te zien waar Georgië onder andere om bekend staat; prachtige natuur. Als eerste stopt je chauffeur bij het Nationaal Park Borjomi – Chargaoeli, één van de grootste parken van Europa. Het park heeft een oppervlakte van ruim 760 km², bijna 1% van het totale grondgebied van Georgië. Veel Georgische dagjes mensen komen hier bemand met flessen en jerrycans om water te halen bij een onuitputtelijke bron. Het populaire water is overal in het land verkrijgbaar en staat bekend als Borjomi! In de middag komt u aan in Kutaisi.

 

VIA KUTAISI NAAR TKSALTUBO

Vandaag wordt het een volle dag die begint met een bezoekje aan Kutaisi, de middelgrote plaats in het land van Kolchis, de naam waarmee dit gebied in de oudheid werd aangeduid. Het Gelati klooster en de daarbij gelegen academie is een site die veel bezocht wordt. In dit complex ligt de ‘vader des vaderlands’ David de Bouwer begraven. Een volgende stop is bij de indrukwekkende Okatse kloof. In de middag arriveert u dan in het plaatsje Tskaltubo, De stad staat bekend om zijn warme thermische bronnen. Tskaltubo was vooral erg populair in de tijd van de Sovjet Unie. Stalin heeft hier zelfs een eigen badhuis laten bouwen waar veel toppolitici samen kwamen om te ontspannen. Ondanks dat het badhuis wellicht ietwat van zijn charme heeft verloren, is het de moeite waard. Ook geldt dit voor het Minor Sanatorium - een oud Sanatorium tevens gebouwd toen Stalin nog aan de macht was - het ademt de sfeer van vervlogen tijden.

 

CHIATURA VERGETEN STAD

Bezoek aan Chiatura een vergeten stad waar de mijnbouw alles overheerste tijdens sovjet periode. De stad is heel normaal, maar een bezoek aan de kabelbaantjes uit de 50e jaren is een bijzondere ervaring. Het mijnwerkers stadje is omringd door diepe kloven. Om de mijnwerkers tijd te besparen met het lopen van de stad naar de mijnen werd er een uitgebreid netwerk van kabelbanen aangelegd. De meeste zijn niet meer operationeel, maar sommige werken nog. Tegenwoordig vervoeren de 'lucht trams' de resterende mijnwerkers maar ook bewoners naar het centrum. De uitdaging bestaat er uit om zelf in zo'n roestig karretje te stappen. Naast de adrenaline stoot zal het ook nog worden beloond met een geweldig uitzicht. Probeer eens! Ongeveer 2 kilometer voor, of buiten, Chiatura (afhankelijk hoe je kijkt) staat een eenzame rots: Katskhi Pillar. Op de top bevindt zich een geïsoleerd klooster. Helaas niet toegankelijk voor toeristen. Wel ben je welkom in het kapelletje beneden en een niet al te groot museum met foto’s en schilderijen van het klooster. Overnachting is weer in Tskaltubo.

 

VIA GORI NAAR STEPANTSMINDA.

Over de Military Highway rijdt u naar Stepantsminda. Deze weg is aangelegd in de tijd dat de Russen het in Georgië nog voor het zeggen hadden. De route gaat via Gori, de stad waar Stalin geboren is en hij een  museum voor zichzelf heeft neer gezet. Dan door naar wat officieel Stepantsminda heet, maar beter bekend staat als Kazbegi.

 

STEPANTSMINDA

Prachtig gelegen, desolaat op de top van een heuvel met als achtergrond de besneeuwde Mount Kazbek (meer dan 5000 meter en één van de hoogste berg in de Kaukasus) vind je de Gergeti Trinity kerk. Vanuit het guesthouse dat aan de voet lig is het ongeveer anderhalf uur naar de drie-eenheids-kathedraal. Het alternatief dat door dorpsbewoners geboden wordt is te paard, of per fourwheeldrive. Terug in het dorp is er dan nog tijd voor het lokale museum.

 

NAAR TELAVI.

Opnieuw rijdt u over de Military Highway, dit keer in tegenovergestelde richting naar Telavi. Halverwege wordt gestopt bij het strategisch gebouwde Mitskheta, ooit de hoofdstad van Georgië. Hier is tijd om  de Svetiskhoveli Kathedraal en het Jvari klooster te bekijken. Beide gebouwen komen voor op de UNESCO lijst van werelderfgoed. Afhankelijk van het aantal keren dat de wagen moet stoppen voor schapen of koeien die de weg blokkeren, bereikt u in de late namiddag  Telavi.

 

TELAVI

Telavi is één van de belangrijkste plaatsen in Kakheti, de wijnregio van Georgië. Volgens de verhalen is Georgië het eerste land dat wijn produceerde. Feit is dat de wilde wijnstok Vitis vinifera, waar de druiven aan groeien, oorspronkelijk uit dit gebied komt. Vanuit Telavi (auto en chauffeur zijn beschikbaar) heeft u gelegenheid het ommuurde Sighnaghi, Alaverdi en Gremi te bezoeken.

 

DAVID GAREJA

Voor u bij het David Gareja complex arriveert kan er een stop worden gemaakt bij het Bodbe klooster, dit is een veel bezocht pelgrimsoord. Dan verandert het landschap en krijgt u te maken met savanne en semi woestijn Met vele tinten groen, geel en rood kondigt het David Gareja complex zich aan. Het klooster is voor een ieder met een normale conditie te bezoeken, maar wil je de berg op dan moet je goed ter been zijn. Boven heb je een weids zicht op buurland Azerbeidzjan en de uitkijktorens in het korenveld maken overduidelijk dat jhet een grensgebied betreft. Dan start de chauffeur de wagen opnieuw voor dit rit naar Tbilisi.

 

TERUGVLUCHT

Vroege transfer naar het internationale airport van Georgië, dat op ongeveer 17 kilometer van Tbilisi ligt. Deze dag is gereserveerd voor de vlucht terug.

 

 

Routes

Day X

Your Plan

Vervoer

Tijdens deze reis word je rondgereden in een eigen auto met privé chauffeur. De chauffeur is bekend met toeristen en heeft elementaire kennis van de Engels taal. Gevlogen wordt met Georgian Airlines, het betreft een rechtstreekse vlucht die op maandag en zaterdag wordt uitgevoerd.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in kleinschalige hotels, of guesthouses. Houd er wel rekening mee dat in Georgië niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Wil je een éénpersoonskamer dan is dat mogelijk voor de geldende meerprijs.

Eten

Alle overnachtingen zijn inclusief ontbijt. Bij de overnachtingen buiten de hoofdstad is het avondeten meerder malen inbegrpen. Lunch is op eigen houtje, of tijdens de transfers in overleg met de chauffeur. Voor het avondeten weet gids of chauffeur vast wel een leuk restaurant, dit kan ook het hotel zijn. In Tbilisi is er volop gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 10,- p.p.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als in de offerte, of op de website beschreven; het kan echter voorkomen dat er afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt, we streven er dan na een zo goed mogelijk alternatief te bieden.

Geld

De munteenheid in Georgië is de Georgische Lari (GEL). Voor de actuele koers verwijzen we je naar: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen GEL’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. In Georgië is het op vele plaatsen mogelijk om te ‘pinnen’, je pinpas dan wel op ‘buitenlands pinnen’ staan.

Reisdocumenten

Voor Georgië heb je sinds enkele jaren geen visum meer nodig. Het is dus niet nodig om het paspoort op te sturen, ook worden hier geen pasfoto’s gevraagd. Ongeveer een week voor vertrek wordt het e-ticket toegestuurd.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet nodig. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Georgië, bekijk hiervoor onze literatuurlijst. verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:
* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon,
* universele verloopstekker (altijd handig als je dit bij je hebt)
* imodium (anti-diarree-middel) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* zwemkleding (je kunt niet weten)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes en muggenolie
* (warme)trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn vooral van eind september t/m april
* regenkleding
* hoofddoek voor vrouwen
* stevige (wandel)schoenen

Kleding

Je kunt je ‘gewone’ Europese kleding aan tijdens de reis en het is het beste om ‘laag over laag’ kleding mee te nemen. In de kerken wordt het gewaardeerd als de schouders en bovenbenen bedekt zijn. Voor vrouwen is een hoofddoek handig, deze vraagt men soms te gebruiken bij kerkelijk bezoek.

Excursies

Entrees zijn niet bij de genoemde excursies inbegrepen. De prijzen voor entree zijn, anders dan in meer toeristische landen, nagenoeg te verwaarlozen.

Tijdverschil

Het land kent niet als Nederland een zomer en een wintertijd. In de zomer is het 2 uur later, in de winter 3 uur later.

Voltage

In Georgië is het voltage ook 220 volt.

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het late voor- of het vroege najaar, dan is het klimaat op zijn best. In de winter is het erg koud en in de maanden juli en augustus kan het erg heet zijn. In de avonden kan het flink afkoelen.

Communicatie

Telefoneren kan in Georgië ook mobiel. Er is helaas echter niet overal bereik, maar het wordt steeds beter.  De meeste hotels hebben WiFi, dat gratis is te gebruiken.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, dus tijdens de reis weten, eerst aan de direct betrokkene(n), mocht dat niet helpen, dan aan ons kantoor. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

 

Literatuurlijst

Algemeen

* ‘Georgië (Landenreeks)’, Daan van der Schriek, Kit Publishers
* ‘Georgië, traditie tragedie Kaukasus, B. Plas, Papieren Tijger
* ‘Stemmen uit de Kaukasus, Wendell Steavenson, Arbeiderspers
* ‘The first lady van Georgie’, Sandra Elisabeth Roelofs, Archipel
* ‘De man die zijn hoofd verloor’, Erlom Achvlediani, Voetnoot
* ‘Georgische Parabels’, Erlom Achvlediani, Uitgeverij Voetnoot
* ‘Born in Georgia’ Hedendaagse kunst uit Georgie, J.H. Sasse
* ‘De Kaukasus’, Yo’av Karny, Atlas
* ‘Het gesteente van Ararat’, Anthonie Holslag, Aspekt

Romans & reisverhalen

* ‘Koorddansen in de Kaukasus’, Olaf Koens, Nieuw Amsterdam
* ‘Omweg naar Istanbul. Olaf Tepelman, Atlas Contact
* ‘Ali en Nino’, Kurban Said, De Bezige Bij
* ‘In de ban van Stempelstan’, Frank van Rijn, Elmar
* ‘Meisjes van Atatürk, zonen van de sultan’ Betsy Udink, Atlas Contact
* ‘Kleine landjes – berichten uit de Kaukasus’, Jelle Brandt Corstius,
* ‘Georgië – stemmen uit de Kaukasus’, Wendell Steavenson, Arbeiderspers
* ‘Het achtste leven (voor Brilka)’, Nino Haratischwiliti (tip).

Reisgidsen

* ‘Georgia’, Bradt Travel Guide
* ‘Georgia, Armenia, Azarbaijan’, Lonely Planet