Wie van kleurrijke en levendige steden houdt, moet zeker eens naar Bukhara. Bukhara is een van de mooiste steden in Oezbekistan, waar je talloze kleurrijke en prachtige gebouwen vindt. De stad staat niet voor niks op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kan er heerlijk rustig rondkijken, want het is door toeristen nog niet erg drukbezocht.                                                                                                  

  1. Architectuur: feest voor het oog

Bukhara is absoluut een aantrekkelijke stad. Er is veel moois te zien en een extra voordeel is dat alles dichtbij elkaar ligt in het centrum. Je kan dus alles rustig bekijken zonder te veel kilometers te lopen. Je vindt er onder andere moskeeën en Madrassa’s. Hoogtepunten zijn Koor Minor, Ulug’bek-Madrasa en het Po-i-Kalân Complex. Het complex is misschien wel het meest bekend in Bukhara. Een groot deel ervan stamt uit de 12e eeuw. Een tip: bezoek het complex ook eens als het al donker is, de gebouwen worden dan prachtig verlicht.

De hiervoor genoemde hoogtepunten zijn niet de enige hoogtepunten. Er zijn nog veel meer hoogtepunten in Bukhara, eigenlijk te veel om op te noemen. Bekijk hieronder een filmpje waarin je een glimp kan opvangen van de mooie stad:

  1. Uitkijktoren Bukhara

Voor een spectaculair uitzicht over de hele stad, is een aanrader de Sovjet-watertoren (Water Tower Shukhova). Over de aantrekkelijkheid van de hoge toren zijn de meningen verdeeld, maar het uitzicht mag er in ieder geval zijn.

Voor een paar euro kan je omhoog en vanuit de top over de hele stad kijken. Ook dit is in het donker extra spectaculair, vanwege de prachtige verlichte gebouwen.

  1. Ark Bukhara: stad in een stad

Een stad in een stad? Jazeker. Ark Bukhara is een enorm fort dat in de stad Bukhara ligt. Het fort was een militaire uitrusting en erin ligt een stad waar verschillende koninklijke bewoners Bukhara regeerden.

Binnen het fort zijn nu verschillende musea te vinden, die je veel leren over de geschiedenis van Oezbekistan en Bukhara. Achter het fort staat nog een oude gevangenis: Zindan. Het woord Zindan betekent in het Perzisch ‘kerker’. Het woord kerker klinkt net zoals de gevangenis was: horrorachtig. We zullen verder niet in details treden, maar voor iedereen die wel van wat spanning houdt is Zindan een aanrader.

  1. Lyabi Hauz: heerlijk plekje

Moe van het rondslenteren door de stad? Dan is Lyabi Hauz een heerlijk plekje om even uit te rusten. Er ligt een grote vijver met daaromheen gezellige restaurantjes. Je kan er lekker eten en wat drinken op een terrasje, terwijl je uitkijkt op verschillende imponerende gebouwen, waaronder Nadir Divan-begi. Het kan zijn dat het op deze plek wat drukker is dan in de rest van de stad, want het is nogal een geliefde plek.

  1. Bukhara Bazaars: een echte ervaring

Een dagje winkelen en souvenirs verzamelen? Dat kan op de verschillende marktjes in Bukhara. Er is daar ontzettend veel te zien, van heerlijke kruiden en gedroogd fruit tot prachtige kleden. De geuren, kleuren en mensen zorgen ervoor dat het rondkijken op de marktjes een bijzondere ervaring is.

Als je van winkelen houdt, moet je zeker ook naar de ‘Trading Domes’ gaan. Ook vandaag de dag wordt daar nog steeds handel gedreven. Je kan er van alles vinden. Bijzondere sieraden, aardewerk, kleden, prachtige doeken, tasjes en ga zo maar door. Gegarandeerd dat je hier een mooi souvenirtje vindt voor thuis! Wat ook leuk is aan de markten, is dat je er echt in contact komt met de bevolking.

Al met al, is Bukhara echt een hoogtepunt van Oezbekistan. Een stad waar je je ogen uitkijkt en zeker niet mag missen!