Terug in ons aanbod is onze ‘klassieke’ Oost-Turkijereis. Een jaar na de aardbevingen is ook Zuidoost-Turkije weer klaar voor bezoekers en kunnen Nemrut Dagi, Urfa en Gaziantep weer worden bezocht. Boek deze reis en geniet weer volop van al het moois dat Oost-Turkije te bieden heeft!
Oost Turkije dus. Met een kleine groep reis je rond in een regio met duizenden jaren oud erfgoed, bazaars, Koranscholen en de mooiste vergezichten die je ooit hebt gezien.

 

Van dag tot dagOvernachtingen
1 Ankara1 nacht
2 Amasya1 nacht
3 t/m 4 Trabzon2 nachten
5 Erzurum1 nacht
6 t/m 7 Kars2 nachten
8 Van1 nacht
9 t/m 10 Diyarbakir2 nachten
11 Mardin1 nacht
12 t/m 13 Sanliurfa2 nachten
14 Nemrut1 nacht
15 t/m 16 Gaziantep1 nacht

Vertrekdag: zaterdag

 

Het andere Turkije.

Het oosten van Turkije verschilt enorm van de rest van het land, met een unieke levensstijl die wordt beïnvloed door Koerdische en Arabische culturen. De regio is veel minder blootgesteld aan westerse invloeden dan de vakantieoorden aan de west- en zuidkust. De thuisbasis van enkele van de belangrijkste en meest iconische archeologische vindplaatsen. Ontdek spectaculaire landschappen, oude beschavingen en vele Bijbelse vindplaatsen van Oost-Turkije. Laat je verleiden door de Zwarte Zee, de oude stad Ani, de berg Ararat en de ark van Noach, de ommuurde stad Diyarbakir en het schilderachtige Mardin. Na de leegte van het Taurusgebergte en de eeuwige sneeuw van de berg Ararat beland je op de Anatolische laagvlakte, van steppe tot woestijn, waar de temperatuur in de zomer aardig kan oplopen. Prachtige panorama’s over weidse en desolate vlaktes, maar ook het uitzicht bij het beklimmen van de berg Nemrut zijn herinneringen voor het leven. Na deze rondreis door het Oosten van Turkije kom je bijna zeker thuis met een aangepaste ‘top vijf’ van mooiste panorama’s ooit.

Vertrek Terug Nog te boeken? Prijs Personen
 • zaterdag
  14 oktober 2023
  zondag
  29 oktober 2023
  Nee Is niet te boeken
  2.145,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  25 mei 2024
  zondag
  9 juni 2024
  Nee Is niet te boeken
  2.245,00
  Per Persoon
 • zaterdag
  29 juni 2024
  zondag
  14 juli 2024
  Ja Is nog te boeken
  2.245,00
  Per Persoon

  Extra’s

  Gescheiden facturering
  Annuleringsverzekering (5,5% totale reissom)
  Eénpersoonskamer (p.p.) € 345,00
  345,00 / Persoon
 • zaterdag
  31 augustus 2024
  zondag
  15 september 2024
  Ja Is nog te boeken
  2.245,00
  Per Persoon

  Extra’s

  Gescheiden facturering
  Annuleringsverzekering (5,5% totale reissom)
  Eénpersoonskamer (p.p.) € 345,00
  345,00 / Persoon
 • zaterdag
  5 oktober 2024
  zondag
  20 oktober 2024
  Ja Is nog te boeken
  2.245,00
  Per Persoon

  Extra’s

  Gescheiden facturering
  Annuleringsverzekering (5,5% totale reissom)
  Eénpersoonskamer (p.p.) € 345,00
  345,00 / Persoon

Inbegrepen
Vlucht, binnenlandse vlucht, luchthaventax, al het AC vervoer, hotels met ontbijt, genoemde excursies, Nederlandse reisleiding (bij voldoende deelnemers) en meereizende (zeer vaak Nederlandstalige) gids, Nederlandse organisatie met veel ervaring in de regio en een Nederlandstalige lokale partner en dekking door Garantiefonds GGTO.

Niet inbegrepen
Visum, verzekering, fooien, entrees, boekingsbijdrage, etc.

Eénpersoonskamertoeslag € 345,- *
Boekingskosten € 20,- per factuur
Zakgeldindicatie € 150,- per week

* Beperkt beschikbaar

Visum
Niet meer noodzakelijk.


Vluchtschema gevlogen wordt met Turkish Airlines, het schema is als volgt (wijzigingen voorbehouden) Ook is vertrek vanuit Brussel mogelijk.

Heen
Zaterdag TK 1962 – Amsterdam – Istanbul – 14.45 – 19.10
Zaterdag TK 2182 – Istanbul – Ankara – 21.00 – 22.10

Terug
Zondag TK 2225 – Gaziantep – Istanbul – 10.55 – 12.50
Zondag TK 1953 – Istanbul – Amsterdam – 14.10 – 16.45

VLUCHT NAAR ANKARA

Check-in op Schiphol voor de vlucht naar Ankara, via Istanboel (overstap). Sinds enige tijd is een visum niet meer nodig voor Turkije, dat scheelt weer. Onze lokale partner zorgt in Ankara voor de transfer naar het hotel, dat gelegen is in de oude binnenstad. Ankara is de stad van Atatürk (Vader aller Turken), mogelijk krijg je morgen zijn mausoleum te zien, een toonbeeld van pracht en praal en verplichte kost voor ieder Turks schoolkind.

CITY TOUR ANKARA EN BEZOEK HATTUSAS (335 km. - 4 uur)

Stadsimpressie met een bezoek aan het museum van Anatolische Beschavingen. Ankara is de hoofdstad van Turkije, door Atatürk (Mustafa Kemal) verkozen boven het oude, destijds met het islamitische kalifaat verbonden, Istanboel. Hij koos voor Ankara vanwege haar centrale ligging, het was destijds een stad van middelgrote omvang. Inmiddels is ook Ankara een grote en bruisende plaats. Het oudste gedeelte ligt op een heuvel, van waar je een mooi zicht hebt over de stad. Dan reis je oostwaarts richting Amasya. Onderweg wordt het bijzondere Hattusas bezocht, de oude hoofdstad van het Hettitische Rijk. Het was de Fransman Charles Texier die in 1830 de ruïnes van deze vergeten en geheimzinnige beschaving blootlegde. Eerder deze dag heb je kleitabletten, aardewerk en bronzen en stenen beelden uit deze periode (1800-1250 voor Chr.) in het museum in Ankara gezien.
Je overnacht in Amasya. Het schilderachtig stadje met Osmaanse huizen ligt in een kloof aan de groene rivier. Boven de stad ligt een burcht met een Romeinse muur en de graven van de Pontische Koningen zijn uitgehouwen uit de rotsen.

NAAR TRABZON AAN DE ZWARTE ZEE

Na een bezoek aan de Pontische Koningsgraven, uitgehouwen hoog boven de stad, voert de reis langs hazelnoot- en tabaksplantages richting de Zwarte Zee. Die bereik je bij Samsun, waar het waarschijnlijk ook tijd is voor de lunch.
Daarna, steeds langs de Zwarte Zee, richting het aangename Trabzon. Overnacht wordt in een hotel in de binnenstad.

TRABZON

Trabzon, het oude Trapezus. Er is voldoende tijd om deze oorspronkelijk door Grieken gedomineerde stad te ontdekken. Het oude stadsdeel met zijn kronkelende straatjes en oude houten huizen kent haar eigen sfeer . Bezoek de kleine Aya Sofia, die gediend heeft als voorbereiding op haar beroemde naamgenoot in Istanbul. Beide werden als kerk gebouwd maar zijn recent van museum weer veranderd in een moskee. (Noot: Ook die grote broer in Istanbul zien? Boek een pré- of post-verblijf in Istanbul (zie verderop) en maak ook kennis met die wereldstad.)

VIA SUMELA KLOOSTER NAAR ERZURUM (310 km. - 4.5 uur)

Op naar Erzurum. De weg voert voor een groot deel door de bergen. De rit wordt onderbroken voor een bezoek aan het imposante, tegen de rotswand aangedrukte Sumela klooster. Het klooster is een soort vogelnestje op 1200 meter hoogte. Het is een indrukwekkend complex en bestaat uit een kerk, enkele kapellen, een bibliotheek, een gastenverblijf en slaap- en woonvertrekken voor de monniken over vier verdiepingen zijn verspreid. De deels in de rotsen uitgehakte kloosterkerk is versierd met talloze fresco's met Bijbelse taferelen. Na genoten te hebben van het fenomenale uitzicht dalen we, lopend door het bos, weer af naar de parkeerplaats. Aan het eind van de middag, na een rit waarbij ook een bergpas is genomen, arriveer je in Erzurum en nemen we intrek in ons centraal gelegen hotel.

NAAR KARS

Voordat de reis verder gaat bezoeken we in Erzurum de oude koranschool met de tweeling minaretten. Vlak daarachter tref je 3 eeuwenoude türbes. Deze grafmonumenten, zes- of achthoekige gebouwtjes werden enkel voor sultans, heiligen en pasha’s gebouwd. Als de bus uiteindelijk Kars binnen rijdt heb je eerst één van de mooiste bruggen van het land gezien: de Çoban Köprü. Deze stenen brug uit de 16e eeuw is vermoedelijk ontworpen door Sinan, de bekendste architect uit de Turkse historie.

DAGEXCURSIE NAAR ANI

Voor de de excursie naar Ani nemen we ruim de tijd. Dwalen tussen de restanten van wat ooit de trotse hoofdstad van het grote Armeense rijk is geweest. De Armeense ruïnestad ligt ongeveer 40 km ten zuidoosten van de Kars tegen de grens met Armenië. Het ligt op een plateau in de vorm van schiereiland tussen 2 ravijnen waar een riviertje door stoomt. Je krijgt onder andere restanten te zien van de kerken uit de 9e tot de 12e eeuw (met fresco’s die de tand des tijds hebben doorstaan). Bij helder weer heb je zicht op de besneeuwde berg Ararat, waar volgens velen de restanten van Noachs ark te vinden zijn. Meerdere expedities, waaronder de bekendste van Apollo-15 astronaut James Irwin, hebben hier echter geen wetenschappelijk bewijs voor opgeleverd. Het verhaal van de zondvloed is te lezen in zowel Bijbel als Koran, met vermelding van het feit dat Noach in de islamitische versie van het verhaal, over vier zonen beschikte. Aan het eind van de middag ben je terug in het hotel, als de tijd het toestaat kun je het museum van Kars nog bezoeken, of gewoon wat rondkijken in deze interessante stad, vol met Russisch aandoende gebouwen.

NAAR VAN, VIA ARARAT EN ISHAK PASHA PALEIS

Het vandaag te bezoeken paleis van Ishak Pasha is in tegenstelling tot het verhaal over Noachs Ark tastbaar en laat geen ruimte voor twijfel. Zowel ligging als bouw zijn uniek. Geslapen wordt in het plaatsje Van. Op de levendige bazaar en in de drukke winkelstraat is de nodige Iraanse smokkelwaar te vinden, maar wellicht is er ook nog tijd voor het interessante museum van de stad.

NAAR DIYARBAKIR VIA DE KERK VAN HET HEILIG KRUIS

Even buiten Van, aan het meer, nemen we bij Gevas een bootje naar de kerk van het Heilige Kruis op het eiland Akdamar in het Van-meer. Het tiende eeuwse kerkje is één van de mooiste voorbeelden van Armeense architectuur. We eindigen de dag in Diyarbakir aan de Tigris, waar we twee nachten zullen verblijven. Deze van oorsprong Koerdische stad wordt ommuurd door een hoge basalten stadswal vol torens en poorten, en heeft een omtrek van enkele kilometers. Onderweg is er een uitgebreide koffie-stop bij de nagenoeg ongeschonden Malabadi brug uit 1147. De brug van steen heeft een boog met een overspanning van 150 meter en is 7 meter breed. In de brug vind je kamers die ooit onderdak boden aan reizigers.

DIYARBAKIR

Naast de kolossale meters hoge muren zijn er Koranscholen, karavanserais, een indrukwekkende grote moskee en veel, veel verkeer. Ook de op bijzondere manier herbouwde Armeens kathedraal valt op. Koerdische, islamitische en moderne westerse kledij zorgen voor een exotisch straatbeeld .Koerden beschouwen dit als hun land en Diyarbakir (vermeende broedplaats van de PKK) als onofficiële hoofdstad van Koerdistan. Koerden zijn (soms) herkenbaar aan hun lichtere huid en mannen hebben een snor en gouden horloges, kettingen en ringen. In de Koran is te lezen dat goud is voorbehouden aan vrouwen. Turkse mannen houden zich hieraan en dragen sieraden van zilver.

MARDIN

De tijd die we voor Mardin uittrekken is dit kalkstenen plaatsje zonder meer waard. Nauwe steegjes, prachtig gedecoreerde ramen in wit gepleisterde herenhuizen,straatjes die alsmaar steiler worden en het mooiste postkantoor van heel Anatolië.
Neem tijd voor een kopje thee in de schaduwrijke theetuin en geniet van het onvoorstelbare weidse zicht over een dorre en desolate vlakte. Wat onze overnachting ook rechtvaardigt is het klooster van Deir az-Zarfaran. Een lokale gids toont de cellen, doopkapel, kerk, eetzaal en meer. De kloostergemeenschap bestaat uit ruim 20 personen die stuk voor stuk het Aramees, de taal die door Jezus Christus werd gesproken, machtig zijn. Ons hotel is klassiek van opzet en ligt centraal in de stad.

NAAR URFA

Over het platteland rijd je naar Göbekli Tepe (Navelberg). Het is een heiligdom dat met een ouderdom van circa 11.500 jaar het oudst bekende tempelcomplex ter wereld is. Het is gebouwd rond het begin van het Neolithicum en is te vinden op het hoogste punt van een langgerekte bergketen. Vóór het begin van de opgravingen werd de heuvel die het heiligdom bedekte, als landbouwgrond gebruikt. Generaties van boeren hadden steeds maar weer oude stenen weggehaald en op grote hopen gestapeld. Ook hadden boeren geprobeerd om delen van de fundering kapot te slaan. Uit onwetendheid is zo veel verloren gegaan. Sinds 1994 is een groep Duitse archeologen onder leiding van Professor Klaus Schmidt bezig met onderzoek bij deze opgraving. Vervolgens rijden we door naar Sanliurfa, ook wel Urfa genoemd.
Opnieuw een levendige plaats met een eigen karakter. In de Bijbel wordt deze plaats beschreven als Ur der Chaldeeën, geboorteplaats van de aartsvader Abraham. Je bevindt je dan ook in een pelgrimsoord. Aan de voet van de hoog en strategisch gelegen citadel, in het park rond ‘de Grot van Abraham’, houden families hun picknick. Zowel mannen als vrouwen, dragen hier lichtpaarse hoofddoeken met zilveren motieven.

HALVE DAGEXCURSIE NAAR HARRAN

Excursie naar Harran vanuit Urfa. Ongeveer 45 kilometer zuidelijk, richting Syrische grens, liggen de restanten van deze grotendeels nog onontgonnen site. Dit is de plaats waar Abraham enkele jaren gewoond zou hebben en waar tevens, of wellicht daardoor, ook één van de eerste islamitische universiteiten werd gebouwd. Een plek met een rijke historie. Bijzonder in dit gebied zijn de vele grappige huisjes in de vorm van bijenkorven., Dit soort huizen tref je ook aan in het noorden van Syrië.

NEMRUT

Vandaag de berg Nemrut. Op de top van deze berg werden, nu meer dan honderd jaar geleden, de restanten gevonden van wat waarschijnlijk het graf is van koning Antiochus de eerste heerser over een klein koninkrijk in het begin van onze jaartelling. Hoog in de bergen liggen twee groepen levensgrote beelden van diverse goden, die het complex bewaken. Aslan, Kartal, Antichos, Fortuna, Zeus, Apollo, Hercules. De tocht erheen, die uitsluitend te voet gemaakt kan worden, is alleen al de moeite waard. Spectaculaire vergezichten met aan het eind een prachtige beloning.

GAZIANTEP

In het museum van Gaziantep, tref je onder andere een grote hoeveelheid van de ‘verdrinkingsdood’ geredde mozaïekvloertjes uit het Romeinse stadje Zeugma. Dat plaatsje, vrij vertaald uit het Arabisch ‘Goede Bron’ is bij de aanleg van het Atatürkstuwmeer onder het wateroppervlak verdwenen. Ook zijn hier een paar van de gaafste beelden uit het openluchtmuseum van Yesemek te zien. Verder kiezen we voor een comfortabel hotel, hartje centrum, een prima locatie voor laatste souvenirs en avondmaal. Laat dat je smaken, want Gaziantep staat bekend als culinaire hoofdstad van het land. En geniet daarna van een jazzoptreden bij Jazz ve Kahve of op de binnenplaats van Lebowski van live muziek onder het genot van een drankje.

VLUCHT TERUG

Vervoer naar het vliegveld voor de vlucht terug naar Amsterdam, of als je dat liever doet naar Brussel, met een overstap in Istanboel. Laat je verwennen door de meevliegende kok.

PROLOOG / EPILOOG - ISTANBOEL

De reis is te verlengen met enkele dagen in Istanboel. We bieden een pakket aan van 3 dagen (2 nachten). Prijs v.a. € 299 per persoon.

De verlenging houdt twee transfers in tussen vliegveld en het hotel. Het hotel is een kleinschalig middenklasser in het oude gedeelte van de stad bij de Blauwe Moskee, gereserveerd op basis van logies met ontbijt. De prijs op basis van dubbele kamerbezetting bedraagt  € 299,-. Op basis van enkele bezetting vanaf € 399,--. De prijs is gebaseerd op een terugvlucht in vergelijkbare klasse als de oorspronkelijke reservering. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.

Overigens is het ook mogelijk eerder te vertrekken en dan bijvoorbeeld Cappadocië te bezoeken. Hierover meer weten? Neem gerust contact op!

PROLOOG / EPILOOG - SOFIA - PLOVDIV - ISTANBUL - ANKARA PER TREIN

Deze reis heeft ook een optionele pré-tour. Deze pré-tour bestaat uit 6 dagen (5 nachten). Prijs v.a. € 699,- per persoon.

Deze pré-tour bestaat uit een vlucht naar Sofia vanuit Eindhoven, en een transfer van de luchthaven naar hotel. Het hotel is een kleinschalige middenklasser in het hart van Sofia. Twee nachten hier, dus een volle dag voor de stad. Op dag 3 in de ochtend per trein naar Plovdiv, oudste stad van Europa. Ook hier ruim de tijd, want ook hier verblijf je 1 nacht in een centraal gelegen hotel. Na een volle dag in Plovdiv neem je in de loop van de avond de nachttrein naar Istanbul, waar je de volgende ochtend aankomt, en naar een centraal gelegen hotel nabij de blauwe moskee wordt gebracht. Twee overnachtingen in Istanbul betekenen ook hier ruim de tijd, want in de loop van de derde dag in Istanbul neem je een snelle trein naar Ankara. Daar wordt je uiteraard naar het hotel gebracht, en begint de volgende ochtend de groepsrondreis. De prijs per persoon op basis van dubbele kamerbezetting bedraagt  € 699,-. Op basis van enkele bezetting is ook mogelijk, prijs is dan op aanvraag. De prijs is gebaseerd op een vlucht naar Sofia in vergelijkbare klasse als de oorspronkelijke reservering. De verlenging moet al bij boeking worden opgegeven.

Vervoer

Tijdens deze reis gebruiken we een eigen bus met chauffeur, deze bus blijft de hele reis bij ons. De bus is voorzien van airconditioning. De grootte van de bus wordt afgestemd op het aantal deelnemers aan de reis. Uitgangspunt is dat de bus meer stoelen heeft dan het aantal groepsleden. Verder is er één binnenlandse vlucht. Het traject Diyarbakir – Istanbul wordt gevlogen met Turkish Airlines of een met die maatschappij samenwerkend bedrijf.

Accommodatie

Je verblijft over het algemeen in goede toeristenklasse hotels, ***. Houd er rekening mee dat in Oost Turkije niet dezelfde maatstaven gelden als in Nederland. De hotelkamers hebben minimaal een eigen douche/toilet en airconditioning. Alleenreizenden worden ingedeeld met andere alleenreizenden van hetzelfde geslacht. In het geval we je geen kamergenoot kunnen aanbieden, krijg je een eenpersoonskamer en delen we de kosten (50/50%). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag.

Eten

De reis is inclusief ontbijt. De lunches en diners zijn niet inbegrepen. Lunchen doen we soms onderweg in overleg met de reisbegeleider. Voor het avondeten wordt er meestal een suggestie gedaan voor een bepaald restaurant; het staat iedereen echter vrij hier wel of niet aan mee te doen. Het is ook een goede gelegenheid om zelf op pad te gaan en kennis te maken met de lokale keuken. Gemiddelde kosten voor een avondmaaltijd mogen niet veel hoger zijn dan zo’n € 10,- p.p.

Groepsgrootte

De grootte van de groepen ligt tussen de 8 en 18 deelnemers, een enkele keer kan hiervan afgeweken worden. Soms is er sprake van een andere nationaliteit maar nagenoeg altijd zijn het Nederlanders en Nederlandssprekende Belgen. De verhouding mannen/vrouwen is doorgaans gelijk en bij elke reis is er wel een aantal alleenboekers. We gaan er vanuit dat als je alleen boekt, je geen bezwaar hebt tegen kamerindeling (mannen bij mannen, vrouwen bij vrouwen). Mocht je een éénpersoonskamer willen boeken dan kan dit meestal, in dat geval is er echter sprake van een toeslag. Van de deelnemers wordt naast een goede lichamelijke conditie en de nodige flexibiliteit, een positieve houding verwacht ten opzichte van waarden en normen van het gastland.

Programma

Het programma wordt zoveel mogelijk aangehouden als is aangegeven; het kan echter voorkomen dat er toch afwijkingen zijn b.v. dat een programma onderdeel in de middag wordt afgewerkt i.p.v. in de ochtend, of op een andere dag. Soms zijn deze wijzigingen pas tijdens de reis bekend, een enkele maal al voordat de reis begint. Van wezenlijke wijzigingen die bekend zijn voor de reis wordt van te voren melding gemaakt.

Reissom

De reissommen van de groepsreizen zoals vermeld op de website zijn per persoon op basis van indeling. PRIJSGARANTIE ALS JE EENMAAL GEBOEKT HEBT.  – HET KAN VOORKOMEN DAT ER FEITEN OF OMSTANDIGHEDEN ZIJN DIE STERK VAN INVLOED ZIJN OP DE OORSPRONKELIJKE PRIJS. B.V. FLINKE VERHOGING VAN DE LUCHTHAVEN TAX, OF WAARDE VERMINDERING VAN DE EURO. OP GROND VAN DE ANVR REISVOORWAARDEN MAG DIT AAN DE KLANT WORDEN DOORBEREKEND. ONDANKS DAT DIT IS TOEGESTAAN ZULLEN WIJ HIER GEEN GEBRUIK VAN MAKEN. PRIJS IS PRIJS, GEEN RARE FRATSEN ACHTERAF!

De reissommen op onze website kunnen wel veranderen. Dit is afhankelijk van de bezetting, vluchtbeschikbaarheid en tijdstip van boeking. Het kan bijvoorbeeld ook komen doordat luchtvaartmaatschappijen hun tarieven veranderen, de goedkope klasse niet meer te boeken is, of dat er sprake van een nieuwe toeslag is.

Het kan dus gebeuren dat reizigers op dezelfde reis een andere reissom hebben betaald. Normaal gesproken geldt: hoe vroeger je boekt, hoe goedkoper de reis. Onze prijzen zijn dus flexibel, de gepubliceerde reissom op onze website op het moment van boeking is van toepassing voor de reis. Het advies is dus tijdig (vroeg) te boeken.

Communicatie

Telefoneren kan in Turkije ook met een GSM. Je kunt hierover het beste contact opnemen met je provider. In diverse plaatsen zijn er internetmogelijkheden.

Tijdsverschil

Het is in Turkije 1 uur later dan in Nederland.

Klimaat

De beste tijd om te reizen in is het najaar, dan is het klimaat op zijn best. Het reizen is mogelijk vanaf mei, het kan dan nog wel frisjes zijn en zeker in de avond koelt het dan flink af. De zomermaanden juni, juli en augustus zijn erg warm. Toch is de hitte draaglijk in deze tijd. De droge lucht zorgt voor een lagere gevoelstemperatuur dan de thermometer aangeeft. Als je vroeg in de ochtend op pad gaat en ’s middags het rustig aan doet, dan is reizen in de zomer goed te doen. Bekijk deze website voor het weerbericht: http://www.weeronline.nl/MiddenOosten/Turkije/105.

 

Temperatuur º C (max.+min.)AnkaraTrabzonDiyarbakir
januari3 (-3)10 (6)6 (-3)
februari6 (-2)10 (4)9 (-1)
maart11 (0)11 (6)13 (2)
april18 (5)14 (9)20 (8)
mei21 (19)19 (12)27 (11)
juni26 (11)23 (18)32 (18)
juli30 (16)26 (20)38 (23)
augustus30 (16)26 (20)38 (21)
september26 (12)23 (18)32 (16)
oktober20 (7)20 (14)17 (10)
november12 (2)16 (11)18 (4)
december7 (-1)12 (7)9 (0)

Excursies

Entrees zijn niet bij de totaalsom inbegrepen. In dit deel van Turkije worden lage entrees gevraagd. De entrees zijn niet al te hoog, gemiddeld enkele euro’s per bezienswaardigheid. Als je er nog voor in aanmerking komt, kun je een internationale studentenkaart meenemen. Daarmee krijg je soms korting op entreeprijzen.

Reisleiding

De reisleider is geen gids. Verwacht van hem/haar dus geen uitgebreide verhalen over de geschiedenis, of monumenten, maar beschouw hem/haar als aanspreekpunt en centrale figuur voor de uitvoering van de reis.  De reisleider laat je kennis maken met het hedendaagse Turkije, weet de restaurantjes waar je anders niet terecht zou komen, en laat je profiteren van zijn netwerk en kennis van het land. Regelmatig wordt ook gebruik gemaakt van de diensten van een lokale Engelssprekende gids.

Geld

De munteenheid in Turkije is de Turkse Lira, bekijk voor de actuele koers: www.oanda.com/convert/classic. Neem geen lira’s mee vanuit Nederland, de koers is dan erg ongunstig. Het beste om mee te nemen zijn cash euro’s (of dollars). Zorg er in ieder geval voor ongeveer € 150,- contant, in papiergeld, bij je te hebben. Bijna overal in Turkije is het mogelijk om te ‘pinnen’. Het is  handig om gezamenlijk een ‘fooienpot’ te maken. De ervaring heeft ons geleerd dat dit iedereen veel gemak oplevert.

Reisdocumenten

Paspoort moet bij vertrek uit Turkije nog minimaal 3 maanden geldig zijn. Visum is niet meer nodig.

Gezondheid

Vaccinaties zijn niet verplicht. Wie absoluut geen risico wil nemen wordt vaccinaties DTP, tyfus en Hepatitis A aangeraden. Vaccinaties en informatie hierover zijn te verkrijgen bij een lokale GGD of bij de eigen huisarts. Voor een advies per land kun je deze site bekijken www.lcr.nl. Vooral in de zomer verlies je veel vocht door transpiratie, in combinatie met reizigersdiarree kan dit uitdroging veroorzaken. Aangeraden wordt om altijd een fles water bij je te dragen en zo vaak mogelijk te drinken.

Kleding

Als gast in een land worden lokale gebruiken graag gerespecteerd. In de toeristische plaatsen kun je je net zo kleden als bij ons. In het binnenland is men traditioneler maar ook hier wordt over het algemeen geen aanstoot genomen aan de westerse manier van kleden. Wordt er een moskee bezocht dan is gepaste kleding wel noodzakelijk, vrouwen kunnen voor de zekerheid een hoofddoek meenemen. In het voor- en najaar kan een trui of vest ’s avonds aangenaam zijn.

Voltage

Het voltage in Turkije is 220 volt. Zie ook: http://electricaloutlet.org/type-c.

Bagage

Kan het best mee genomen worden in een niet té grote koffer, rugzak of handzame tas. Naast je normale reisbagage (max. 20 kilo) en een reisgids over Turkije verdient het aanbeveling de volgende artikelen mee te nemen:

* geldbuidel (b.v. voor op de heup, of onder je kleren)
* zonnebril, iets voor op het hoofd tegen de zon, zonnecrème
* oplader(s) voor telepehone, camera, etc.
* anti-diarree-middel (werkzame stof: loperamide) en/of entosorbine
* slippers (douche)
* zwemkleding (sommige hotels hebben een zwembad)
* keeltabletten (airconditioning slaat op de keel)
* reisverzekering + kopie van de polis!!
* EHBO-spulletjes, muggenolie, zakmes
* (warme) trui/vest/jas; ’s avonds en ‘s ochtends vroeg kan het fris zijn
* muziek, boek, spelletje voor in de bus
* evt. bij bezoek moskee een hoofddoek voor de dames.
* stevige (wandel)schoenen

Ramadan

De Ramadan (Ramazan in het Turks) heeft voor Westerse toeristen ‘leuke en minder leuke kanten’. Waar je in de praktijk mee te maken krijgt is het volgende: overdag is het zeer aan te raden niet (te opzichtig) in het openbaar te eten en te drinken en overdag zal het overal wat rustiger zijn. ‘s Avonds is het juist drukker, er heerst dan een uitgelaten stemming, vooral in de buurt van moskeeën. De openingstijden kunnen aangepast zijn en restaurants kunnen overdag gesloten zijn. Verder zal men in de landen waar alcohol geschonken wordt, ook ’s avonds terughoudender zijn.

Musea, kantoren en banken zijn vaak ’s middags gesloten. De sites zijn in het algemeen wel geopend.

Tegen zonsondergang kan het moeilijk zijn een taxi te krijgen omdat iedereen dan op tijd naar huis wil om te eten.

Tijdens de Ramadan wordt extra gelet op gepaste kleding.

Tot slot

We proberen alle reizen uit te voeren conform de verwachtingen die je redelijkerwijs van deze reizen mag hebben. Door de bestemmingen die wij aandoen hebben de reizen een avontuurlijk karakter. Dingen veranderen in de loop van het seizoen, visumregels worden aangescherpt, plotseling is er sprake van een onvoorziene belasting, toeslag, etc. Ook kennen we niet alle hotelkamers van de hotels die tijdens de reis gebruikt worden en weten we soms niet van te voren in welke bus gereden gaat worden. Zijn er feiten of dingen die tijdens de reis echt anders zijn dan je op grond van onze informatie mocht verwachten, laat dit dan duidelijk en tijdig, d.w.z. tijdens de reis weten, eerst bij de direct betrokkene(n), als dat niet helpt aan het kantoor in Nederland. Soms is er enkel sprake van miscommunicatie en kan er met weinig moeite een ‘probleem’ worden verholpen.

Literatuurlijst

Algemeen

* ‘Turkse Mythologie’, (esoterie), Ingrid de Klerk, Sigma
* ‘Landenreeks Turkije’, Bernard Bouwman, KIT Publishers
* ‘Tussen God en Atatürk’, Bernard Bouwman, Prometheus
* ‘Te Gast in Turkije’, Heleen van der Linden, Informatie Verre Reizen
* ‘Knooppunt Istanbul, mensensmokkel via Turkije’  Ö. Faruk Akinbingöl
* ‘Staat der geleerdheid in Turkije – 1791’, Meike Broecheler, Astraea
* ‘De Europese Unie, Turkije en de islam’, Sociale Wetenschappen, Aup
* ‘De maffia van Turkije’, F. Bovenkerk, Meulenhoff
* ‘Een geschiedenis van het moderne Turkije’, E.J. Zürcher, SUN
* ‘Ataturk’, P. Morren & W. Schuemans, Maklu Uitgeverij
* ‘Passade Istanbul’, Jan Paul Hinrichs, Bas Lubberhuizen
* ‘Mensenlandschappen’, Nâzim Hikmet
* ‘Het nieuwe leven’, Orhan Pamuk, Arbeiderspers

Romans en reisverhalen

* ‘Verre voetreis, een tocht door Turkije’, Bernard Ollivier, Atlas
* ‘Zwarte Zee, Neal Ascherson, Atlas
* ‘Reisleesboek Turkije’, Iris Alanyali, Uitgeverij het Spectrum
* ‘Meisjes van Ataturk, zonen van de sultan’, Betsy Udink, Atlas (aanrader)
* ‘Verloren Tijd’, A. Rohloff, Arena
* ‘De Maagdenknoop’, Holly Payne, Archipel
* ‘De jongens zijn dood’, Fréderike Geerdink – Bruna (2014)
* ‘Aan de oevers van de Bosporus’, Irfan Orga, Atlas
* ‘Een reis door de Oriënt’, Gustave Flaubert, Atlas
* ‘In de schaduw van Byzanthium’, William Dalrymple, Atlas
* ‘Het lied van duizend stieren’, Yashar Kemal, Uitgeverij De Geus
* ‘Sneeuw’, Orhan Pamuk, De Arbeiderspers
* ‘Ik heet Karmozijn’, Orhan Pamuk, De Arbeiderspers
* ‘In de schaduw van de liefde – Koerdische roman’, Mehmed Uzun, De Geus
* ‘Turkse vlinders, liefde tussen twee culturen’, Stine Jensen, Prometheus
* ‘Het veer van Istanbul – Ontmoetingen langs de Bosporus’, Nicle Segers,
* ‘De weg naar Mekka’, Jan Leyers, Van Halewyck

Reisgidsen

* ‘Turkije’ (Capitool Gids), S. Swan, Unieboek Uitgevers
* ‘Turkije’ (Expert), Diana Darke, Unieboek/van Reemst
* ‘Turkije’ (Trotter), Uitgever Lannoo
* ‘Turkije’ (Dominicus), Sarah Vermoolen, Gottmer Uitgevers Groep b.v.
* ‘Turkije’ (Nelles), Berthold Schwarz, Uitgeverij het Spectrum
* `Eastern Turkey’ (Bradt), Diana Darke

Ik kijk terug op een prachtige reis met fijne begeleiding! Tineke, september 2022.

Prachtige reis, geweldige gids. Heel erg tevreden!! Gregor, september 2022.

+++++++++

Hotelaccommodatie voldeed prima, één hotel was wat minder. De gids was erg goed vertelde veel en regelde ook nog extra dingen niets was hem te veel!

Marja de Jong, september 2022.

++++++

Ondanks de pech, die ik de één na laatste dag had omdat ik mijn arm had gebroken, was het een hele bijzondere en geslaagde vakantie. We hebben vele kilometers met een knus groepje gereisd door Oost Turkije in een comfortabel nieuw Mercedes busje met een vriendelijke en ervaren chauffeur. De hotels waren redelijk, tot goed, maar altijd schoon en op een goede locatie midden in de stad. Bijzonder was het boetiek-hotel in Mardin. Onze gids Irfan was de beste gids die wij ooit hadden. Hij sprak goed Engels, hij wist heel veel van de geschiedenis, van alle oude culturen en van het land. Hij kon er heel systematisch doch enthousiast over vertellen. Daarnaast organiseerde hij extra zaken, zoals het koffiedrinken op zeer bijzondere locaties. Als er tijd over was dan organiseerde hij extra excursies. Hij nam daar zelf het initiatief voor. En steeds hield hij weer rekening met onze behoeftes. Ook de restaurants onderweg waren steeds schoon. Het was een mooie reis met prachtige natuur, vriendelijke mensen en heel veel bezienswaardigheden, die in glans toenamen door de verhalen van de uitstekende gids!   – Milena Voormeulen

+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

De reis in z’n algemeenheid is bijzonder goed verlopen. Dit kan voor een groot deel op conto geschreven worden van de lokale gids. Hij wist veel te vertellen en liet ook dingen buiten het porgamma om zien. Geel slecht woord over de accommodatie. Met namen de ligging van het hotel bij de berg Nemrud was goed gekozen. Dit was onze derde reis met Rosetta, de verwachting is dat dit niet de laatste zal zijn. – Johan en Willem

#############

Cor van Weelden

De rondreis door Oost-Turkije was wederom uitstekend georganiseerd door jullie. Het vervoer was prima. Een luxe twaalfpersoons bus voor ons reisgezelschap van zes mensen. Oost-Turkije is niet op toerisme ingesteld en heeft drie sterrenhotels die misschien niet aan onze luxe eisen voldoen, maar prettig zijn om in te verblijven. Overal gratis wifi terwijl in meer op toerisme ingestelde landen daarvoor vaak betaald moet worden. Oost-Turkije is prachtig. Mooie bergachtige landschappen, veel bezienswaardigheden, vriendelijke gastvrije mensen, gevarieerd en goedkoop eten. De Turkse (Koerdische) reisleider was er trots op om ons zijn land te laten zien en bracht ons ook bij bestemmingen die niet in het programma waren beschreven. Oost-Turkije bezoeken is een aanrader!

++++++++++++++++++++++++
Het programma van de reis de reis was erg goed en we hebben heel veel verschillende aspecten van Oost Turkije in relatief korte tijd kunnen zien. Er is een bureau dat dit gebied Mesopotamië noemt, dit klinkt erg romantisch en je zou nog wat kunnen schrijven over de oudste plek van aanbidding, 6.500 jaar ouder dan Stonehenge (Gobelki).  We waren erg tevreden met gids en chauffeur en ook de kwaliteit van de bus. Gobelki was het voor sommigen het hoogtepunt van de reis, deze site zou in ieder programma verplicht moeten zijn! Dank aan de gids. Onze groep heeft een fantastische tijd gehad, waarvoor onze dank.

Ruth Curtain

==============================

Naam afzender: Guus Brouwer

1. Was het contact met Rosetta Reizen in Nederland naar tevredenheid? Volop naar tevredenheid

2.. Was de informatie die  voor aanvang van de reis is toegestuurd toereikend? Prima

3. Waren de middelen van vervoer waarmee gereisd werd naar verwachting?  Uitstekend

4. Voldeed de (hotel)accommodatie in het land? Zeer goed

5. Ben je tevreden over de manier waarop de reis ter plekke begeleid is? De reis is prima  begeleid, was zeer relaxed en dat beviel me prima.

+++++